ASTROLOGIJA ZA POCETNIKE
 
Nazad   Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners > >


Dobrodošli na Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners forum.

Trenutno gledate forum AFB i kao gost imate ođredena ograničenja. Kada nam se pridružite - registrujete i postanete član besplatnog AFB foruma, moći ćete da objavljujete nove teme, učestvujete u diskusijama i glasanju, komunicirate sa ostalim članovima putem privatnih poruka (PM), uploadujete razne sadržaje, koristite chat ali i sve ostale pogodnosti našeg Foruma. Registracija je brza, jednostavna i potpuno besplatna, prema tome, priključite se sada!!

Ako imate problema u toku registracije ili logovanja, molimo Vas da nas kontaktirate.
Odgovor
 
Opcije Teme Pretraži Temu Način Prikaza

Saturn i četiri trenutka rođenja
Old 12-09-2011, 00:24   #1
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno Saturn i četiri trenutka rođenja

SATURN I CETIRI TRENUTKA RODJENJA (Bill Herbst)

Među mnogim inačicama koje doprinose sposobnosti astrologa je i mogućnost da brzim pogledom na natalnu kartu neke osobe spontano identificira simboličke informacije, koje se mogu trenutno prevesti u stvarne i primjenjive informacije dotičnoj osobi. Dva ključna izraza su brzi pogled na kartu i stvarne i primjenjive informacije.

Jedna je stvar uzeti dovoljno vremena za savjesno pripremanje razumljive i detaljne analize mnoštva astroloških faktora, koji otkrivaju iskustvo stvarnosti neke osobe; sasvim je druga stvar tako nešto napraviti spontano, nakon pet ili deset sekundi gledanja u kartu. Nadalje, jedna je stvar pogledom u kartu dobiti informaciju; sasvim je druga stvar napraviti tu informaciju i stvarnom - točnom u odnosu na dotičnu osobu, i primjenjivom - shvatljivu dotičnoj osobi.

Nakon osnovne knjiške naobrazbe o značenjima i međudjelovanjima planeta, znakova, kuća i aspekata, većina onoga što stvarno trebamo znati kao astrolozi pojavljuje se jedino s vremenom i iskustvom. Da bi se postigla vještina spontane interpretacije - kako bismo rekli, da dobro "čitamo" natalne karte - moramo uložiti mnogo vremena u proučavanje mnoštva natalnih karata. Praksa nas neće učiniti savršenima, ali će nas potaknuti u tom smjeru. Idući tim putem sporo prema mudrosti, uz upornost i ponavljanje postepeno nakupljenog iskustva, svako malo "pokupimo stopera" koji nenadano promjeni naš život na bolje. U astrologiji je to obično nova tehnika interpretacije, način gledanja u kartu koji nam se prije nije pojavio i kojeg masa ponovljenog gradiva nije otkrila. Ipak, jedanput je otkrivši, vidimo odmah njezinu važnost i zatečeni smo što je nismo vidjeli prije.

Četiri trenutka rođenja je jednostavna vizualna tehnika. Efemeride se mogu koristiti kako bismo bili vremenski precizniji, ali tehnika dobro "radi" i bez njih. Ova tehnika se temelji na ciklusima Saturnovog tranzita. Iako svi ciklusi tranzita imaju značaj, Saturnovi se ističu, jer govore o osnovnoj strukturi razvoja osobnosti. Ostali ciklusi mogu mijenjati osobnost, ali Saturnovi ciklusi ju definiraju.

Za razliku od Jupiterovih tranzita, sa njihovom psihološkom živahnošću, društvenim optimizmom, rastućim osjećajima i sveobuhvatnim šarmom, Saturnovi tranziti imaju pesimističan ton, depresivni su u svojim suočavanjima i očevidno nešarmantni u svojim trenutnim utjecajima na naš ego.

Za razliku od Uranovih tranzita, gdje zrak naelektriziran neobičnim očekivanjima pucketa slučajnim munjama radikalnih promjena, i gdje nas šokirajuće neočekivani usponi i padovi uče potrebi i cijeni slobode, Saturnovi tranziti imaju postojan ton, mirni su, obični, potpuno zemaljski i skoro neumoljivi u pritisku kako bi izvukli iz nas priznanje potrebno u našem traganju za iluzijom sigurnosti. Za razliku od Neptunovih tranzita, gdje naša svjesnost lebdi u oblacima mašte i idealizma, gdje snovi zamračuju realnost, gdje je razum zamagljen i gdje eventualno naučimo osnovne lekcije o razočaranju, Saturnovi tranziti su realnost sama po sebi, močvara i blato tjelesnog života, kopanje rovova, i beskrajan trud da se prorade nezahvalni zadaci koji ne samo da su potrebni za eventualni uspjeh, već mogu dovesti do pravovremene zrelosti. Za razliku od Plutonovih tranzita, gdje nezemaljska mirnoća prethodi drhtanju u zemlji koje počinje kao zemljotres i kulminira u vulkanskoj erupciji koja mijenja krajolik, čisteći put kako bi potakla novi rast, Saturnovi tranziti predstavljaju duga razdoblja između kataklizmi, neprestanu brigu za zemaljsko postojanje i hrabrost koja je potrebna za podići se i suočiti sa sljedećim danom.

Svi ciklusi vanjskih planeta mijenjaju naš osjećaj za vrijeme kako bi dozvolili posebne lekcije koje nas mogu voditi van nas samih. Saturn, nasuprot tome, donosi prepoznavanje da smo mi ti, dok smo tjelesni, koji radimo u vremenu, ne van njega. Kucanje sata i kucanje srca je isto u biologiji zemlje, jer ljudski život na ovoj planeti* je, u većem dijelu, učenje o logici vremena, ples trajanja i polagan korak napretka.


OSNOVNE PRETPOSTAVKE

Ljudski razvoj, bilo po naučenim vještinama bilo po ustrojstvu fizičkih i psihičkih osobina, se ne događa odjednom, već dolazi u odjeljenim fazama. Svaka faza se može protezati kroz cijeli život, ali neke faze se aktiviraju tek kad se druge faze završe. Trud prema učenju jezika počinje ubrzo nakon rođenja, ali pokazatelji moralno-etičkih briga se ne pojavljuju prije sedme ili osme godine života. Sposobnost razmnožavanja i rituali udvaranja su odgođeni do doba mladosti od trinaest ili petnaest godina.

Kako sav biološki, fizički, socijalni, seksualni, emocionalni i psihički razvoj unutar ljudskog postojanja ima svoj prirodnii raspored početka i odvijanja - neke faze se ne manifestiraju do određenih doba života - zašto pretpostavljamo da su astrološki ciklusi povezani sa individualnim natalnim kartama imalo različiti? Kad bi smatrali astrološke cikluse razvijenima, aktivnima i funkcionalnima od rođenja pretpostavka bi bila da astrologija ne prati ljudski život, ali pravi razlog zašto je astrološki sustav tako snažan je taj da on stvarno odražava način na koji živimo.

Zbog toga je moja pretpostavka da astrološki ciklusi nužno ne počinju od rođenja, već se aktiviraju kada gibajuće tijelo čini konjunkciju s fiksnim simbolom u natalnoj karti. Prije toga, ako se neki glavni tranzit pojavi - kvadrati ili opozicije, ili čak trigoni, sekstili ili bilo koji aspekt koji možemo zvati tranzitom - njihov utjecaj i značenje u životu dotične osobe trebao bi biti drastično različit od tranzita koji slijede nakon prirodnog pokretanja ciklusa. Ponekad je djelovanje tranzita prije pokretanja prigušeno. Drugi put, utjecaj je jak kao da je ciklus aktivan, ali je tada sličniji genetskoj mutaciji nego prirodnoj evoluciji. Svi tranziti transsaturnskih planeta su više prekidi nego razvoj, jer predstavljaju stvarnost širu od shvaćanja unutar uobičajenih perspektiva ljudskog života.

Određeni ciklusi, uključujući Neptuna (167 godina) ili Plutona (250 godina) kao gibajućih tijela, nikada neće dostići konjukciju unutar dotičnog ljudskog života, ali će ta osoba ipak doživjeti glavne tranzite u tom neaktiviranom ciklusu. Možemo li pretpostaviti da su tranziti Neptuna i Plutona, kojima se u literaturi daje određena težina zbog njihove relativne neučestalosti i pretpostavljene "spiritualne važnosti", bliži neočekivanim gostima nego stalnim stanarima? Možemo li pretpostaviti da su njihova značenja samo privremene posjete, bez obzira na njihov utjecaj, prije nego učenja koja bi trebalo integrirati? Da li je moguće da astrologija ponekad pokušava staviti značenje tamo gdje značenje ne postoji? Iako ne tvrdim da postoje definitivni odgovori na ta pitanja, mislim da možemo razmatrati mogućnost da bi odgovor mogao biti "da".


NEKA BUDE JEDNOSTAVNO

Natalne karte predstavljaju "odsječke izvan vremena", što bi značilo da su svi simboli sadržani u natalnoj karti "fiksni" na svojim pozicijama. Kao gibajuće tijelo, Saturn čini ciklus sa svim fiksnim simbolima u natalnoj karti. Koliko ciklusa? Imamo dva svjetla, osam planeta, četiri kutna vrha, osam ostalih vrhova kuća, sjeverne i južne čvorove Mjeseca i planeta, Kiron i četiri glavna asteroida, stotine manjih asteroida, bezbroj kometa, tisuće fiksnih zvijezda, hipotetske planete, arapske točke, midpointe, Sabijske simbole, itd., itd.... ad infinitum ... ili bi trebali reći ad nauseum?
Poanta je u tome što možete identificirati toliko Saturnovih ciklusa tranzita u karti koliko želite. Samo naprijed. Poludite. Prvi problem s kojim ćete se susresti je prevelika količina informacija. Drugi problem je taj da je većina tih informacija nevažna, toliko izvučena iz realnog iskustva života dotične osobe da se ne može uporabiti na niti jedan koristan način.

U drugu ruku, možete pojednostaviti stvar, zato jer se bitne informacije nalaze u nekoliko stvarno jednostavnih ciklusa. Pogledajte svoje tijelo. Sva stanica ste vi, svaki mišić, svaka kost, svaki živac. Ali nije sve od toga bitno. Izgubite prst, pa čak i cijelu nogu, ipak ćete moći dalje živjeti ispunjen život. Ostanite bez glave, i "igra je gotova". Jasno, neki dijelovi našeg tijela su važniji od drugih s obzirom na naš identitet i preživljavanje. Na isti način, samo nekoliko od doslovno stotine Saturnovih ciklusa koje možemo identificirati u natalnoj karti su bitni za to tko mi jesmo.


ČETIRI KRITIČNA SATURNOVA CIKLUSA

U baseballu, četiri osnove su udaraj, trči, hvataj i bacaj. U astrologiji četiri osnove su Sunce, Mjesec, Saturn i križ koji čine četiri vrha kutnih kuća. Ciklusi Saturna formirani sa ta četiri simbolična elementa - Saturn-Sunce, Saturn-Mjesec, Saturn-Saturn i Saturn-vrhovi kutnih kuća - otkrivaju osnovnu strukturu razvoja osobnosti u stvarnom svijetu.

Tehnika Četiri trenutka rođenja pretpostavlja da ljudsko postojanje nije potpuno od rođenja. Određeni astrološki ciklusi tranzita ipak počinju od prvog daha, odnosno svaki ciklus koji uključuje gibajuće tijelo u odnosu na njegovu vlastitu poziciju kao fiksnog simbola u natalnoj karti. Takvi ciklusi uključuju Sunce-Sunce, Mjesec-Mjesec, Mars-Mars itd. Ali zbog toga što težimo k jednostavnosti u ovoj tehnici, uzimamo u obzir samo jedan od tih kronoloških ciklusa - Saturn - Saturn ciklus.


JEDNO VIDLJIVO ROĐENJE; TRI NEVIDLJIVA ROĐENJA

Fizičko rođenje i Saturn-Saturn ciklus koji s njim počinje predstavlja prvi od četiri trenutka rođenja. Očito, prvo rođenje je najbitnije jer ako niste fizički rođeni, nemate tijelo, a još manje natalnu kartu. U trenutku prvog udaha, daju nam se određena oruđa i određene odgovornosti. Ali tri ostala trenutka rođenja - Saturn-Sunce, Saturn-Mjesec i Saturn - vrhovi kutnih kuća - aktivirati će se kasnije, negdje između rođenja i povratka Saturna u 29. godini. Svaki od ta tri ciklusa djeluje kao tempirana kapsula koja nosi specifična oruđa i odgovornosti koja će biti potrebna za življenje, ali koja će se otvoriti u našoj svijesti samo u trenutku kada Saturn prijeđe preko određene fiksne točke u natalnoj karti kako bi aktivirao ciklus. (Napomena: u ciklusu Saturn - vrhovi kutnih kuća, za pokretanje ciklusa bitan vrh je četvrte kuće - Imum Coelli, IC).


ČETIRI TRENUTKA ROĐENJA

SATURN-SATURN: Ovaj ciklus uvijek počinje sa fizičkim rođenjem, sa trenutkom prvog udisaja, kada postajemo biološki odgovorni za nastavak preživljavanja i održavanje naših tijela. (Prije prvog udisaja nismo odgovorni za naše tjelesno preživljavanje; naše majke nas opskrbljuju kisikom, hranom i stimulansima).

Taj ciklus je povezan sa gradnjom osnovnih pogleda na svijet i psihološkim stajalištima prema životu. Osnovni filteri koje rabimo kako bismo si predstavili vanjsku stvarnost, i karakteristični problemi koji će se kasnije dovesti u vezu sa realnim životom, posebno kada djeluju na fizičko tijelo, definiraju se ovdje. To početno rođenje je povezano sa osnovnim planinama na koje se moramo popeti, prepreke koje moramo savladati i zrelost koju trebamo dostići kako bismo bili u miru sa samim životom i svim karakterističnim radostima i patnjama koje dolaze sa svakim glavnim razdobljem - djetinjstvo, mladost, mlađa zrelost, produktivna zrelost, kasna zrelost, starost i smrt.

Ovaj ciklus je uvijek prvi od četiri trenutka rođenja. Njegov razvoj kroz vrijeme otkriva prirodni raspored individualnih izazova kako bi se postepeno razumjeli zemaljski zakoni (fizičko), društvena pravila (kulturalno) i osobita karmička ograničenja (metafizičko), s kojima ćemo se najvjerojatnije suočiti unutar skrbi i održavanja našeg fizičkog postojanja i našeg aktivnog sudjelovanja u kulturalnom svijetu ljudi i događaja.
Kako se to događa kronološki, kritične promjene faza se događaju nakon sedmogodišnjih četvrtina ciklusa, u predviđenim godinama koje su iste za sve: 0, 7, 14-15, 22, 29, 36, 44-45, 52, 59. godina itd.

Izazov ciklusa Saturn-Saturn je u tome da potrebnu iluziju ega o sigurnosti nahrani realnošću na razini zemaljske biologije. Mantra za taj Saturn-Saturn ciklus bi mogla biti

Siguran sam u svom tijelu, siguran sam u vremenu, i živim u pravom svijetu.
*
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 12-09-2011, 00:25   #2
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

SATURN-SUNCE: Početak ovog ciklusa - kada se Saturn giba preko pozicije u zodijaku na kojoj je natalno Sunce - označava vrijeme kada prvotno primamo oruđa i moć da oblikujemo našu osobnost i okolnosti u konkretne oblike koji će postati nositelji za izražavanje našeg najosnovnijeg životnog cilja. Ako se, iz nekog razloga, izbori koji okružuju taj oblik ne mogu činiti svjesno, oni će se učiniti nesvjesno, i u najvećem dijelu se tako rade.
Prije nego što taj ciklus počne, možda ćemo imati nejasan i nedokučiv osjećaj glede našeg životnog cilja, kao i naših središnjih interesa i poticaja, ali ćemo imati vrlo slabu, ako uopće, ideju kako tu svjesnost preoblikovati u stvarnu formu. Jednom kada taj ciklus krene, razvit ćemo središte privlačenja interesa i aktivnosti oko kojeg će se sve organizirati u skladan, cjelovit život. Ako dosegnemo stupanj na kojem smo tom središtu privlačenja dali prikladne oblike, sve ostalo u životu će biti uzbuđujuće značajno. To ne znači da su sva iskustva u životu pozitivna i sretna, već upućuje na to da, bez obzira što se događalo, mi možemo shvatiti ili intuitivno osjetiti zašto se nešto događa i kakav značaj to može imati na naš život. Ako pak tom središtu privlačenja ne uspijemo dati prikladne oblike, sve drugo će izgubiti značaj. Život će nam se svesti na* besciljnost, nesklad ili čak totalni kaos.

Prije Saturn-Sunce rođenja nismo spiritualno odgovorni za naše ponašanje - rezultati naših djelovanja ili nedjelovanja ne idu "na našu dušu". Nakon tog rođenja postajemo spiritualno odgovorni za sve dugoročne posljedice naših izbora i prinuda.
Integritet, ponos (kao samopoštovanje ili kao taština) i djelotvornost svrhovitog samoizražavanja su povezani s ovim ciklusom, kao* naš osnovni osjećaj vlastite vrijednosti i svete povezanosti sa božanskim.

Izazov ciklusa Saturn-Sunce je u tome da potrebnu iluziju ega o sigurnosti nahrani realnošću na razini svemira. Mantra za taj Saturn-Sunce ciklus bi mogla biti

Siguran sam u svemiru punom značenja; Bog je prisutan i moj svijet ima smisla.
*

SATURN-MJESEC: Početak ovog ciklusa je točka u životu gdje stječemo sposobnost i odgovornost da se brinemo o samima sebi. To uključuje definiranje naših emocionalnih potreba. Želje odražavaju ono što nam nedostaje; potrebe pak odražavaju ono bez čega ne možemo živjeti. Potrebe su stvari koje nemamo i koje ne možemo proizvesti u samima sebi, te ih moramo ubrati u okolini ili izraditi kako bismo preživjeli. Frustrirajuće želje su jedva neugodnost, ali frustrirajuće ili neispunjene potrebe nas čine osakaćenima. Naša sposobnost da djelatno funkcioniramo se ubrzo oslabi nakupljanjem emocionalnih otrova koji ostavljaju posljedice.
Upravljanje našim emocionalnim potrebama je zadatak koji djeluje u vemenskim okvirima trenutka za trenutkom i dana za danom, kako se naša raspoloženja razvijaju, mijenjaju i idu sa jednog pola na drugi. Dugoročna dobit od dobrog upravljanja našim emocionalnim potrebama je osjećaj ugode, sigurnosti i urednosti. Dugoročna cijena neispunjenih potreba se plaća gašenjem emocionalnog bogatstva života kroz kronične eksplozije ili nezainteresiranost okruženu neosjetljivošću. Imamo osjećaj kao da gorimo sa dva kraja, kao da nema hlađenja, te da će naš "stroj" s vremenom "zakuhati".

Saturn-Mjesec ciklus sadrži učenje o tome kako da na najprirodnije i najblagotvornije načine odgovorimo drugima u našoj okolini, kao i načine kako da se obranimo od istih kada je to potrebno. Trebamo imati dobre, automatske (radije nego slučajne) mehanizme naših stavova kao odgovor. To je osnova dobrih ograničenja, znajući kada se možemo otvoriti prema drugima i kako duboko, te također kada se moramo zatvoriti i kako jako.
Hranjenje i njegovanje su povezani s ovim rođenjem, kako prema drugima tako i prema nama samima, kao rezultati obiteljske povezanosti. Jednom, kada je ciklus aktivan, prestaju se majke brinuti o nama i odnos se može promijeniti, gdje mi počinjemo brinuti o njima.

Izazov ciklusa Saturn-Mjesec je u tome da potrebnu iluziju ega o sigurnosti nahrani realnošću na razini osobne sigurnosti i majčinske zaštićenosti. Mantra za Saturn-Mjesec ciklus bi mogla biti

Moja djeca, iako su odrasla, ili metaforičko "unutarnje dijete"
u meni i dugima je zbrinuto, zaštićeno i sigurno.
*

SATURN-VRHOVI KUTNIH KUĆA: Kada ovaj ciklus započne, postižemo snagu i odgovornost da počnemo odgovarati na pitanja "Tko želim biti kada odrastem?" i "Što želim da moj život predstavlja ili simbolizira drugima?". Društvene ambicije, stabilna karijera, i budistički pojam darme ili pravilnog življenja vezani su za ovaj ciklus, kao rezultat okolnih odnosa snaga, bilo da vodimo ili slijedimo. Počinjemo borbu kako bismo uskladili naš društveni status s osobnim rastom.
Ovaj ciklus stvara osjećaj poslanja koji se razvija. Osnova spiritualnog poslanja je osnovna istina da Bog želi da svi pamte, za što smo mi izabrani kao sredstvo. Za razliku od ciklusa Saturn-Sunce gdje je životni cilj podložan slobodnoj volji, poslanje je sudbinsko. Na bilo koji način, naša poslanja će se ispuniti, bez obzira da li smo ispunili ciljeve. Ako uspijemo ispuniti naše ciljeve, postati ćemo pozitivan primjer za druge: ake ne uspijemo u našem poslanju, postati ćemo negativan primjer za druge. Na bilo koji način sudbina nas dostiže.

Ciklus Saturn-vrhovi kuća je izazov da se potrebna iluzija ega o sigurnosti nahrani realnošću na razini kulture grupe i ljudskog društva. Mantra za ciklus Saturn-vrhovi kuća mogla bi biti

Ja sam potreban mojim prijateljima i produktivan u odnosu na moje
društvo; moj prilog je prepoznat i nagrađen.
*

RED I SMJEŠTANJE

Dvije različite analize pridonose značenju otkrivenom ovom tehnikom: redosljed i smještanje u vremenu četiri trenutka rođenja. Zbog toga što je smještanje u vremenu važnije od ove dvije analize, i zbog toga što je ovaj članak ograničen prostorom, izbjeći ću dublju diskusiju o redosljedu. Dovoljno je reći da postoji šest različitih kombinacija za slaganje tri nevidljiva trenutka rođenja i Saturnovih ciklusa koji označavaju njihov početak, i svaka od tih šest kombinacija ima karakterističan utjecaj na razvoj života. Nakon ovoga možemo krenuti na kritičniji problem smještanja u vremenu.

SMJEŠTANJE U VREMENU
Radi jednostavnosti, podijelimo 29 godina Saturnovog ciklusa na tri jednake faze ili dekade: od rođenja do devete godine, od desete godine do devetnaeste, i od dvadesete do dvadeset i devete.

************************* * * * * * * * FAZA******** * * ** 1** * * * * * * ** 2** * * * * * * * * 3
************************ * * * * * * ** GODINE** * * ** 0-9** * * * * ** 10-19** *** * ** 20-29
********************** * * * * * * * ** NAZIV** ** DJETINJSTVO** * MLADOST** *RANA ZRELOST
********************** * * * * * * * ** OPIS** ********* RANO** * * ** SREDNJE** * * * KASNO
Naše razumijevanje tri trenutka rođenja koja slijede inkarnaciju i odgovarajući Saturnov ciklus, koji se aktivira u tim nevidljivim rođenjima, imati će tendenciju odražavanja pitanja i probleme dekade u kojoj oni počinju.

Trenuci rođenja koji padnu u prvu dekadu, a posebno oni koji započnu prije prvog Saturn-Saturn kvadrata oko sedme godine, preuranjeni su. Oni su povezani s utiscima ranog djetinjstva i zbog toga su vrlo povezani sa našim osjećajem očekivanja koji su prema nama imali naši roditelji i ostale odrasle osobe koje su nam predstavljale autoritete. Kako se ciklus razvija, oni ostaju moćni, i kao neriješeni problemi i kao duboki izvori motivacije mnogo kasnije u životu.

Trenuci rođenja povezani s drugom dekadom, a posebno oni koji započnu blizu ili sa Saturn-Saturn opozicijom oko 14-15 godine, vrlo su orijentirani prema ravnopravnosti i partnerskim odnosima; osnovna priroda svakog Saturnovog ciklusa aktivirana u toj točci biti će suptilno modificirana u razumijevanju kako bi se uključilo premošćivanje teškoća u društvenom i intimnom kontaktu, kao i paradoks raskidanja veza nasuprot pripadanju.

Trenuci rođenja koji padnu u treću dekadu, a posebno oni koji započnu nakon drugog Saturn-Saturn kvadrata oko 22 godine, su oznake. Dok njihova pokretanja mogu biti logični vrhunac duge pripreme, češće su njihovi počeci iznenađenja koja dramatično mijenjaju prethodno određene ritmove značenja i cilja u životu. Izazov je u tome da se razrješe nesporazumi između toga što vjerujemo da jesmo, bazirano na našoj percepciji vanjskih očekivanja, i novih poruka o tome što smo, koje dolaze iz dubokih i često neistraženih dubina unutar nas.

Nedostatak trenutaka rođenja koji se pojavljuju prerano, tijekom djetinjstva, je u tome što sa početkom Saturnovog ciklusa prerano u životu gubimo sigurnost okruženja djetinjstva. Biti ćemo opterećeni pretjeranim osjećajem odgovornosti prije nego što naša svijest može pravilno razumijevati i naša osobnost rukovati s takvim odgovornostima. Individualni odgovori na to su različiti kao i jedinstvene okolnosti u kojima se pojednac može naći - od "dobrog" djeteta koje se uvjek povinuje očekivanjima odraslih, preko usko orijentiranog karijeriste, sve do mladog čovjeka koji postane otvrdnut i ciničan. Zajednički rezultat svemu tome je perverzno izokretanje osobnosti koje kao posljedicu ima barem nešto psihološkog oštećenja. Ako se više trenutaka rođenja započne u djetinjstvu možemo sa sigurnošću predvidjeti osobu koja će biti vrlo jaka ali u privatnom životu opterećena problemima, i koja je možda doživjela zamjenu uloga roditelj-dijete, te bila prisiljena na neki način postati roditelj vlasitim roditeljima.

Prednost preranog početka je u tome što i završavamo ranije. Starenje je bolje sa Saturnom, i oni sa trenucima rođenja u djetinjstvu stariji su po iskustvu od svojih vršnjaka. Također, dok godine same po sebi nisu nikakva garancija zrelosti, prolazak kroz drugi Saturnov ciklus obično je bogatiji razumijevanjem od prvog. Čak i ako prerani inicijalni ciklus podbaci (kako se često i događa), možemo to iskustvo pretvoriti u prednost u drugom ciklusu, koji počinje u našim tridesetima, i doživjeti njegov procvat sredinom života od 45 do 55 godine.

Nedostatak kasnijeg početka, u našim dvadesetim godinama, je u tome što možemo lutati kroz prve dvije dekade sa jedva nešto više nego maglovitom predodžbom identiteta ili cilja. Roditelji često imaju ozbiljne brige s takvom djecom, dok ona uživaju u produženom djetinjstvu, a imaju malo poticaja ili usmjerenja.

Prednost kasnijeg početka leži u posjedovanju dovoljno vremena da se otkrije kako se odigrava život, bez posjedovanja mnogo odgovornosti, slično igranju "blackjacka" u kazinu bez da riskiramo niti jedan vlastiti žeton.

UPORABA TEHNIKE

Pored očite uporabe gledajući vlastitu kartu i karte naših prijatelja i voljenih, četiri trenutka rođenja dobro dolaze u trenucima koji se pojavljuju u radu sa klijentima:

Ako je klijent dijete, razgovor o redu i vremenu trenutaka rođenja i Saturnovih ciklusa koji sljede može biti izuzetno važan kako bi roditeljstvo bilo kvalitetnije i brižnije, te da se pojednostavi traženje djetetovog jednistvenog rasporeda razvoja.
S mlađim klijentima - ispod 30 godina, ali posebno mlađim od 20 - ponekad je teško raditi. Njihove godine ih priječe da shvate astrološke sofisticirane uvide jer je njihovo iskustvo ograničeno. To je posebno važno za mlađe klijente koji još uvijek imaju jedan ili više trenutaka rođenja koji tek trebaju doći. Rasprava o četiri trenutka rođenja je uvijek korisna, i više od toga, osigurava podlogu na kojoj se temelji tijek razgovora.
Čak i klijenti u pedesetim godinama još uvijek mogu prolaziti kroz početne cikluse kasnih trenutaka rođenja. Klijenti u četrdesetima, sa trenucima rođenja u mladosti, možda su dostigli stupanj na kojem završavaju taj ciklus, kao i klijenti u tridesetima koji imaju trenutak rođenja u djetinjstvu. Ove dvije grupe "preporađaju" same sebe, gdje se razgovor o trenucima rođenja događa u pravo vrijeme.
Rasprava o tehnici uvijek je korisna kad god neki klijent prolazi kroz neki od 16 mogućih glavnih Saturnovih tranzita (konjukcija, kvadrat ili opozicija) vezanih za trenutke rođenja. U prosjeku, jedan od ovih tranzita se pojavljuje otprilike svake tri godine.
Kao astrološka tehnika, četiri trenutka rođenja se najbolje primjenjuje kao dio općeg razumijevanja karte - planeti u znakovima i kućama, aspekti i konfiguracije aspekata, planetarni uzorci, analize elemenata, drugi tranziti ili progresije itd. Svi ovi drugi izvori astroloških informacija se trebaju uzeti u obzir prije nego što se donesu zaključci o datoj osobi. Uporabljena sama za sebe, naravno, informacija koju daje ova tehnika sama za sebe vodi prema stereotipima koji će prije dezinformirati nego što će prosvjetliti.

Zato upotrebljavajte četiri trenutka rođenja pažljivo i s razumijevanjem. Ali, bez obzira na sve, pokušajte. Može samo obogatiti vaš pogled na ljudski razvoj - vaš osobni i drugih oko vas.

Autor: BILL HERBST
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 12-09-2011, 13:56   #3
gasimetrija
Druid
 
gasimetrija's Avatar
 
gasimetrija je offline
Registrovan: Sep 2009
Lokacija: Bgd.
Poruke: 1,207
gasimetrija je na dobrom putu
Rep Power: 12
Standardno

Saturn hvala na textu, citam o ovome prvi put.:-)
__________________
moja natalna kartahttp://i35.tinypic.com/2hd0jd0.jpg
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 17:34   #4
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

Quote:
Originally Posted by gasimetrija VIdi Poruku
Saturn hvala na textu, citam o ovome prvi put.:-)
Gasimetrina-Saturn je nasa realnost!
Saturn je nase svakodnevno i citajuci dosad o njemu mogao sam samo da shvatim da sve sto se iza njega nalazi (uran-neptun-pluton) su nase unutrasnje.
Ako se sve oko Sunca vrti, ako je Sunce centar i obelezava nas u Natalu, onda bi Saturn kao poslednji u nizu i golim okom vidliv prestavljao granicu za ono sto nevidimo a osecamo, a sve izmedju Sunca i Saturna prestavlja nase ponasanje vidljivo i nase delovanje vidljivo sto na kraju kad se tumaci natal treba Saturn jako jako uzeti u obzir tek od 29god. a i pre toga...mada autor objasnjava da do prvog povratka osoba nije zrela i nije sposobna za bolje shvatanje svoga bica ali ipak moze upozoriti u kom smeru ce osoba krenuti i tako pokusati delom da se izmanipulise kako nebi otisla ka losem! Znaci, Roditelj bi mogao to da spreci.
Tekst je zanimljiv i poucan, jer daje nam do znanja da odredjeni aspekti sa njim nam mogu ukazati cemu i kako i zasto pa i zbog cega cemo kasnije "mozda" iskazati bas ono cemu nismo tezili, u stvari, iskazati sve one greske mladosti kojih nismo bili svesni jer ponestalo je vaspitanja (saturn), pa oko 29te nam to dodje kao prva zetva, ili drugo rodjenje

Procitaj pazljivije jos, pa ako imas decu, malo obrati paznju na njihovog Saturna i pokusaj to da shvatis kao dobronamerno upozorenje pa ti kao roditelj da pokusas objasnjenjima da utices (ne astroloskim pitem) na njih i opises im mogucu zetvu, zato je roditelj do nekle tesko biti al i nije ako se ima strpljenja (saturn) da se sa upornoscu od njih napravi Covek! Na kraju, preporucujem svim majkama i ocevima da se pozabave decom svojom i pored obaveza postojecih, da odvoje vreme (saturn) i realno misljenje uz objasnjenje kako bi taj mlad zivot shvatio sta je istina (saturn) i sta je zivot i kako treba ziveti i razmisljati i ne podpadati pod uticaj transsaturn planeta koje priznala to TA ili ne su deo naseg unutrasnjeg bica, deo neseg osecanja, deo neceg sto ne podleze zakonu, jer osecanja poput zaljubljenosti, mrznje, osvete, divljenja itd itd itd nemozes kontrolisati ako se predas, a mlada bica i te kako su sklona takvoj vrsti predavanja, predavanju osecanjima bez razmisljanja i onda kasnije kad se sve to skupi na jedno mesto, dozivljava se odkrovenje ili propast dusevna....zato napominjem da Saturn nije obican i nije tezak i nije neobican i nije malefican a nije jer coveciji osecaj uvek je tezio ka lepom i uvek je tezio ka necemu sto se tice Ur-Ne-Pl, jer ovo troje kad se stavi pod sapu realnosti, ume se snagom Saturna dovesti do ZDRAVIH OSECANJA, sto na kraju lici kao Nagrada od Saturna jer poznato vam je da Saturn Ulozen Trud NAGRADJUJE DUPLO.
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 17:47   #5
kosmopolita
Veštac
 
kosmopolita's Avatar
 
kosmopolita je offline
Registrovan: Jan 2011
Poruke: 709
kosmopolita je na dobrom putu
Rep Power: 10
Standardno

Zanimljivo mi je bilo kada sam procitala vezano za dekade i trenutke rodjenja pre Sa povratka.Koliko vidim tu lezi dosta objasnjenja za nase kasnije ponasanje,u smislu izbora zivotnih ciljeva i odredjenih ponasanja koje jedinka usvaja u zavisnosti kada pada prvi trenutak rodjenja.
Kod mene je to period Sa 180*Sa,pa tek kasnije vrh 0*Mo,IC,Su.Potpuno ima smisla da sam tek od svoje 22g pocela da doživljavam ozbiljnije unutrašnje promene,tada mi je i majka umrla,velika tuga i svest da dalje moram sama bez njene podrške.
Zaista lep tekst Saturne
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 18:14   #6
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

Kosmopolita-primera imamo puno! Primeri nekad rastu pored nas koji su deo nas od rodjenja pa do moga kraja, jer i sam sam otac pa stim TEZICUda decu svoju odgajam sto realnije smisla, bolje gledati pre nego sanjati i to mesati sa stvarnoscu! Bolje gledati i razmisljati i onda tek san sanjati al tako da san bude realan na kraju! Predavanjem cistim osecanjima (deca to umeju vesto) kasnije ce oni kao mladi mozgovi to shvatiti za ozbiljno pa im to moze biti i udarna prepreka za kasnije odlucivanje, da ne ispadne pregrubo sad, mazim ja svoju decicu (ljubi ih tata) mazim ih jer jos su mali i treba im ljubavi i sigurnosti al kasnije, postepeno, prikljucicu ih realnom zivotu, pa kad nesto nema onda se i objasni zasto nema ili nemoze, i da se razmisljanjem postize mudar zivot pun zdravog osecanja kako za sebe tako i za svet u kojem zivi!
Saturn je cudo, samo ga treba pogledati pametnije u decijem natalu i rece vam se kako da postupite sa decom bas zato sto Saturn nije iluzija!
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 18:19   #7
silver006
Veštac
 
silver006's Avatar
 
silver006 je offline
Registrovan: Feb 2011
Lokacija: 103 zvezda od meseca
Poruke: 799
silver006 je na dobrom putu
Rep Power: 10
Standardno

Citam sve ovo i priznajem, ne umem da primenim. Mislim na svom natalu. Spoznaje su nekada vrlo bolne ali korisne, to ne sporim, ali kako uociti razliku izmedju samospoznaje i samopovladjivanja(samopovredjivanja), uocis gde je moguca greska, a onda se plasis nepoznatog tj. plasis da promenis.
__________________
Natal
solar
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 18:34   #8
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

Silver006-kako? Devica si, meni susedni znak a moj podznak imas! Pitas se kako?!
Smatras li sebe previse da si u pravu (devica)? Ova dva znaka daju sterilizaciju misli, pa stim ides uvek napred a kad se lavina pokrene, podje sve nizbrdo, tesko ce Devica da prizna a pogotovu sa Uranom na Ac da je pogresila i da treba u R da krene bez kajanja! Da Kajanje izaziva mucninu Dvici jednoj. Pokusaj da prevazidjes Kajanje, pomiri se sa propustima, makar Devici to nije tesko
Posto ce ti 40ta po dekadama ide ti treca etapa koje ce ti biti puno bolja, jer sad se po pravilima osecas usamljeno, bezvredno, ojadjeno, al moras shvatiti da sad nesmes strah da mesas sa stvanosti, jer progledala si a 7mo godisnji ciklus je pri kraju!
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 18:49   #9
silver006
Veštac
 
silver006's Avatar
 
silver006 je offline
Registrovan: Feb 2011
Lokacija: 103 zvezda od meseca
Poruke: 799
silver006 je na dobrom putu
Rep Power: 10
Standardno

Da ne odem sad u off, jer ne tumacimo moj natal, ali ne umem da objasnim drugacije nego na svom primeru. Priznajem, nekada je bilo tesko priznati gresku, ali tu skolu smo, cini mi se zavrsili.Da devica sam, analizi nikada kraja, najcesce analiziram sebe samu, u momentima je sve svetlo i obecavajuce, a onda preokret nigde svetla na kraju tunela. Verovatno je tesko pomiriti se sa propustima, ako prosto ne vidis(ne kazem da nema)boljitak. Mislim cak da sam i u astrologiju zalutala u pokusajima da preokrenem sebe. Moj zakljucak je da Saturn donosi dogadjaje na svetlost dana, ali neki moj licni Saturn se tome zestoko opire/
__________________
Natal
solar
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 18:53   #10
zujalica
Čarobnjak
 
zujalica's Avatar
 
zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Poruke: 2,593
zujalica će postati poznat uskoro
Rep Power: 15
Standardno

Interesantan mi je deo o dekadama tj. kojim redom nam Sa pravi nesto ka navedenom, samo sto se treba bas udubiti da bi se razumelo...
Meni je prva 0 bila sa Dsc i to jako brzo po rodjenu i nemam predstavu kako to shvatiti... Ako bih samo gledala 0 onda zadnja 0 je sa Mo...
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 19:38   #11
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

Quote:
Originally Posted by zujalica VIdi Poruku
Interesantan mi je deo o dekadama tj. kojim redom nam Sa pravi nesto ka navedenom, samo sto se treba bas udubiti da bi se razumelo...
Meni je prva 0 bila sa Dsc i to jako brzo po rodjenu i nemam predstavu kako to shvatiti... Ako bih samo gledala 0 onda zadnja 0 je sa Mo...

E vidis, iz tvog primera sad? Zato i ja ga proucavam detaljnije! Cikluse njegove i sta oni nose, ili donose?!
Jednostavno shvatam ga kao nesto, i autor navodi, da do odredjene dobi nismo niceg svesni! Pa onda posle, svesni smo svega?! Pa posle svesnosti, nastupa nadogradnja, a kad se nadogradimo onda koristimo i raspolazemo, a kad iskoristimo sva raspoloziva srestva, predaje nas dalje Transsaturn Planetama (ur-ne-pl) gde onda ozivljava jos jednom ono slicno mladosti sto brzo splasne!
Saturnove cikluse posmatram obazrivo i smatram ih kao nesto najbinije u nasem natalu!

Jednostavno Sunce smo mi, i Saturn kao nasa realnost snimljena u proslom zivotu, znaci i Reziser nam namece vec nesto sto je vidljivo i nesmemo da pocenjujemo nego moramo da resavamo kako bi film na kraju bio nominovan za oskara. Zivot vam je kao daste samostalni preduzetnik i ako zelite uspeh imacete ga ako necete, onda necete ni imati nista, Jer da je Jupiter tolika sreca kao sto se prica BIO BI POSLEDNJI U NIZU i OSKARI BI PLJUSTALI, pa sreca Sunce na pocetku i na kraju sreca Jupiter, sreca pa nije tako jer ni u sreci nije sva srca, neko rece
Znaci Golim Okom vidljiv Saturn je ipak poslednji koji kruzi u sistemu Natala naseg i on je poslednji jer njegov povratak se moze docekati tri puta sto za planete iza njega Ur-Ne-Pl to prosto nije moguce i onda se oni u natalu i ne posmatraju jer ne zatvaraju krug i nema ciklusa sa takvima pa ni ne cudi sto se smatraju generacijskim itd! Pardon, izuzimam Uran, ipak danas covek zivi duze od 84 god, pa njegov povratak je takoreci i nebitan kao i od Saturna isto, treci povratak njegov je uopste nebitan jer covek u toj dubokoj starosti, zasta je sposoban jos?!

Zasto pisem ovako sad? Pa razlog je bas tema koju sam otvorio, 4 trenutka rodjenja pod Saturnom , jednostavno on je nase drugo ja koje ce nas stici....al vratimo se na temu da ne odletim predaleko, jednostavno Mene zanima ciklus njegov do 29te godine, kad postajemo svesni i kad dobijamo mogucnkst da raspolazemo!
Smatram da posle 29te Saturn nam daje bas ono da slobodnom odlukom toga cega nismo bili svesni (ako sam dobro protumacio autora) se naziva spremanje za resavanje dela koje nam karma namece? Jer kako cemo karmu da ispostimo ako nismo svesni! Mislim, kako ce mo da budemo svesni ako se ne razvijemo podpuno?! A to se bas dogadja u 29toj godini, pa opet sam gore dopisao da ga treba i te kako dobro prouciti posle 29te...

Jesmo li svesni Saturna pre te dobi??? Ja gore napisah kako bi RODITELJI TREBALI DECI SVOJOJ POMOCI BAS ZATO STO NISU SVESNI, stim bi im olaksali protok energije za kasnije koja ce im biti neophodna!
Znaci li to da Saturn do nase 29te godine je miran?

Zanima me misljenje vase...
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 19:42   #12
tatjanaj
Druid
 
tatjanaj's Avatar
 
tatjanaj je offline
Registrovan: Apr 2011
Lokacija: Beograd
Poruke: 1,828
tatjanaj je na dobrom putu
Rep Power: 10
Standardno

Ja sam Saturn uvek osecala i volim tu planetu, jer je vladar mog sunca, a i mars mi je u jarcu. Sad cu malo da se prepustim Jupiju i Veneri
Inace, svako od nas ima Saturn negde u natalu i trebalo bi da obrati paznju na njega, jer se od njegovih lekcija ne moze pobeci, tj. one nas stizu kad-tad.
__________________
moja natalna karta
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 13-09-2011, 19:52   #13
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

Tatjanaj-pitao sam za Saturna od 1god do 29te i nemoguce je da si ga osecala bas toliko mada si Jarac. A tom cemu ces se prepustiti...ne lupetaj.
__________________
Vaga
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 13-09-2011, 21:37   #14
tatjanaj
Druid
 
tatjanaj's Avatar
 
tatjanaj je offline
Registrovan: Apr 2011
Lokacija: Beograd
Poruke: 1,828
tatjanaj je na dobrom putu
Rep Power: 10
Standardno

Osecam ga ceo zivot, bas zato sto sam jarac. A to cemu cu se prepustiti - sama biram Zivot nije samo Saturn, vec i Venera, i Mars, i Jupiter, i Uran... Mozda je krajnje vreme da malo uzivam u jarackom obrtu, posle ovoliko godina 'saturnovanja'. Naravno, uvek uz dozu opreza
__________________
moja natalna karta
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote

Old 14-09-2011, 02:45   #15
Saturn
Obično gatalo
 
Saturn's Avatar
 
Saturn je offline
Registrovan: Jun 2011
Lokacija: Zivim sad i ovde!
Poruke: 135
Saturn je na dobrom putu
Rep Power: 9
Standardno

Da se prepustis cemu? Ovaj natal, makar sam te citao do nekle ovde, ne lici na tebe...ako cu samo po pisanom tvom meriti, ili ja lose prosudjujem, al nebitno je!
A sad, kazes da si ga osecala jako dobro...opisi al od 1god ili godine koje se secas sebe pa do 29te... Zanima me, poredjenja radi. Hvala
Submit to Digg   Saturn i četiri trenutka rođenja Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 
Odgovor


Posetioci koji trenutno gledaju ovu temu: 1 (0 član/članova i 1 gosti/gostiju)
 
Opcije Teme Pretraži Temu
Pretraži Temu:

Napredna pretraga
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na

Slične Teme
Tema Temu Započeo Forum Odgovora Poslednja poruka
Lunarna i Solarna Pomračenja TrilianSi Šta će biti sutra? 531 13-08-2018 11:23
Četiri kapije karme Skorpija Karmička astrologija 284 17-09-2015 02:03
Osnove tumačenja karmičkog čarta destiny Karmička astrologija 217 28-12-2012 21:04
Moj natal - Saturn počinje da dela! pacijenti Natalne karte clanova 7 26-06-2012 16:11
Venera kojnukcija Saturn sada i po rođenju Hekata Natalne karte clanova 28 23-02-2009 20:17


Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 20:08 sati.

Astro Chat
vBulletin skin developed by: AxisDraw
Powered by vBulletin
Content copyright © 2006 - 2014, astro.axisdraw.comAd Management by RedTyger
eXTReMe Tracker Saturn i četiri trenutka rođenja
Saturn i četiri trenutka rođenja