ASTROLOGIJA ZA POCETNIKE
 
Nazad   Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners > >


Dobrodošli na Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners forum.

Trenutno gledate forum AFB i kao gost imate ođredena ograničenja. Kada nam se pridružite - registrujete i postanete član besplatnog AFB foruma, moći ćete da objavljujete nove teme, učestvujete u diskusijama i glasanju, komunicirate sa ostalim članovima putem privatnih poruka (PM), uploadujete razne sadržaje, koristite chat ali i sve ostale pogodnosti našeg Foruma. Registracija je brza, jednostavna i potpuno besplatna, prema tome, priključite se sada!!

Ako imate problema u toku registracije ili logovanja, molimo Vas da nas kontaktirate.
Odgovor
 
Opcije Teme Pretraži Temu Način Prikaza

Profekcije
Old 27-06-2012, 23:47   #1
biriboza
Druid
 
biriboza's Avatar
 
biriboza je offline
Registrovan: Dec 2010
Poruke: 1,452
biriboza će postati poznat uskoro
Rep Power: 10
Standardno Profekcije

Čini mi se da na forumu ne postoji tema, i neki članovi pominju ovu prognostičku tehniku, mislim da je zgodno i korisno da se time malo pozabavimo.
Ja sam kopirala tekstove sa drugih foruma i neke literature, pa ću ih postaviti ovdje. Ne zamjerite ako svuda ne napišem izvor.


Profekcija je tehnika koja se koristila i u antičko doba, posebno u srednjem veku, dok je već u doba renesanse počela sve manje, da se koristi da bismo danas imali veoma malo tekstova koji se odnose na ovu tehniku. Ova tehnika je veoma jednostavna za svakodnevnu upotrebu i ima neke prednosti u odnosu na druge prognostičke tehnike jer samo na osnovu natalne karte možemo prognozirati događaje u okviru delova dana.
Prognostička tehnika koja je zasnovana na logici 30 stepeni – 1 jedna godina (1 znak – 1 godina) zove se profekcija i može se (kao i direkcija – 1 stepen 1 godina) primeniti na bilo koju planetu, kuću, Ascendent.
Potrebno je samo da natalni horoskop prebacimo iz Plasidus sistema u sistem jednakih kuća, da bi svaka kuća imala podjednak broj stepeni. Sistem jednakih kuća potreban je samo radi lakšeg gledanja, a u osnovi to možemo i u okviru Plasidus sistema ukoliko sami zanemarimo činjenicu da su kuće nejednake već ih vizuelno svedemo na jednake.
Profekcija Ascendenta za recimo 30 godinu podrazumeva pomeranje Ascendenta 30 znakova unapred. Ova tehnika podseća na tehniku Jupiterovog povratka gde je jedna kuća predstavljala jednu godinu u okviru ciklusa od 12 godina. U osnovi, profekcija i jeste zasnovana na Jupiterovom povratku – na logici da je jedan znak jednak jednoj godini.
Odbrojavanje otpočinjemo naravno od Ascendenta, s tim što postoje različita mišljenja u vezi toga šta predstavlja sam Asc.
Postoje dve škole, dva pravca u astrologiji u periodu od antike do srednjeg veka, koje imaju različito mišljenje u odnosu na to koja kuća predstavlja period od rođenja do prvog rođendana, a jedno od njih ćemo u okviru našeg izučavanja koristiti.

Prvi pravac koristi Asc kao trenutak rođenja, pa u skladu s tim, vrh druge kuće predstavlja prvi rođendan.
U okviru druge škole Ascendent ne predstavlja rođenje već predstavlja prvi rođendan i početak druge godine života – ovaj sistem ćemo koristiti u našem izučavanju, a zasnovan je na verovanju da je prvih godinu dana života (kao i u harmonicima) ’’probno vreme’’ i da tek prvi Solarni povratak podrazumeva da su sve planete u horoskopu oživljene tranzitom Sunca preko njih. Stoga je u samoj tački Ascendenta sadržana cela prva godina života kao i rođenje, i stoga prvoj godini ne pripada ni jedna kuća.
Drugi rođendan i početak treće godine je vrh druge kuće (po sistemu jednakih kuća), nadalje, recimo, trinaesti rođendan, trinaesta profekcija, je ponovo Ascendent, 14. – druga kuća,...
25. punih godina - Ascendent, 37. punih godina – Ascendent,
49. punih godina – Ascendent
61. punih godina – Ascendent
73. punih godina – Ascendent...
Svaka kuća nam znakom koji je na vrhu, planetama u njoj i aspektima koje pravi vladar kuće, opisuje generalna dešavanja u toj godini. U osnovi prirodi perioda koji opisuje jedna kuća dodajemo i osnovnu prirodu kuće, pa ako je, na primer, u pitanju deveta kuća izvesno je da je natus u tom periodu usmeren na simboliku 9 – više putovanja, studiranje i sl. Ovome pridodajemo i osobine vladara kuće kao i njegovog dispozitora.
Sada bismo mogli pomisliti da je onda svaka dvanaesta godina ista jer svakih 12 godina se vraćamo na istu kuću, istog vladara i dispozitora. Međutim, i sama priroda kuće ima više značenja, kao i vladar kuće i njegov dispozitor što umnogome zavisi i od aspekata – pa se jedne godine dešava da je primarno naglašena jedna simbolika i određeni aspekt, a naredne dvanaeste godine nešto sasvim drugo u toj simbolici ili neki drugi aspekt vladara kuće, dispozitora vladara, ili pak planete u toj kući.
Sada se možemo zapitati kako da procenimo kada se šta od simbolike ispoljava u okviru ciklusa od 12 godina?
Kada ustanovimo da je neka godina po nečemu specifična, ili jednostavo želimo da procenimo prirodu određene godine, potrebno je da uradimo Solarni povratak za tu godinu i pogledamo kako je postavljena planeta koja je vladar profekcije, vladar te kuće – hronokrator (vladar vremena) – u samom solaru, neovisno od ostalih faktora u solaru (vladar Asc...).
Trebalo bi da nam ta planeta ukaže na glavna dešavanja u toj godini koja smo naslutili iz profekcije, a to je stoga što je profekcija sačinjena od ličnih hronokratora. Ukoliko je taj hronokrator sretno postavljen u solaru, onda je to godina koja je primarno obojena dobrim osobinama te planete u natalu. U meri u kojoj je loše postavljena ona će izvući ono što je loše u natalu (predstavljeno njom ili njenim dispozitorom). Ukoliko je, na primer, u natalu u trigonu sa Jupiterom i pritom u kvadratu sa Saturnom, a u pitanju je godina u kojoj je ona hronokrator (vladar kuće koja predstavlja tu godinu), i pritom je ona dobro postavljena u solaru sa serijom 9, izvesno je da je u pitanju godina primarno opisana natalnim trigonom Venere i Jupitera, a ne kvadratom od Saturna. Neka naredna, kada bude loše postavljena sa Saturnom, a ujedno ne bude podržana od serije 9, biće godina opisana natalnim kvadratom Venere i Saturna.
Pošto kuće najčešće obuhvataju dva znaka, potrebno je da posmatramo i kako je u solaru postavljen vladar drugog znaka jer će nam njegova postavka ukazati na kasnija dešavanja u toku te godine. Kako se profekcija pomera tako se menja i vladar vremena. Profekcija se pomera 2,5 stepena mesečno jer prelazi 30 stepeni godišnje. Ukoliko je, na primer, vrh kuće koju posmatramo na 20° za 4 meseca preći će na 0°, i vladar tog period (2/3 godine) biće i i njih je potrebno posmatrati i u natalu i u solaru.
Profekcija se uvek kombinuje sa Solarnim povratkom, ali nikada ne posmatramo hronokratore samo u solaru, već primarno u natalu, jer te planete u natalu mogu imati više aspekata, a nama će solar ukazati koji od tih aspekata se tada ispoljava.
Profekcija je veoma jednostavna i treba se zadržati na osnovnim stvarima na koje ukazuje: ukoliko profekcija prolazi kroz 5. kuću biće naglašena simbolika 5. kuće (deca, ljubav); ako je vladar 5 u 9 naglašena su putovanja, studije i sl, ali je 9. kuća peta od 5, pa je na ovaj način potvrđena simbolika 5. Dakle, najpre posmatramo samu profekciju (koja kuća je u pitanju), potom osnovnu kuću u kojoj se nalazi vladar profekcije, a potom derivatnu kuću od profekcije u kojoj se nalazi vladar jer ona dodatno opisuje samu profekciju – i na kraju sve to spajamo.

Datiranje događaja u profekciji

Kako je 30° = 1 godina, tako 2,5° opisuju jedan mesec (30 / 12 = 2,5), te počevši od vrha date kuće pomeramo profekciju za 2,5° na svakih mesec dana – što nam daje opis događaja u datom vremenu. Na osnovu profekcije veoma lako procenjujemo u kakvom se periodu u okviru našeg kruga (života) nalazimo, na šta ukazuje planeta koja vlada profekcijom (njena pozicija, aspekti, dispozitor).
Da bismo procenili kada se u toku neke godine nešto dešava (osim pravila da je 2.5 stepena jednako 1 mesec) koristimo pravilo, slično pravilu koje smo koristili kada smo kuće povezali sa jednom godinom, po kojem je 1 mesec = 1 kuća i ovo je tehnika koja se zove podprofekcija.
Na primer, želimo da uveličamo neki mesec u okviru 27. godine života (od 27. rođendana do 28. rođendana) – što je 3. kuća. Ista ta kuća predstavlja i prvi mesec u okviru tih godinu dana. Ukoliko je osoba rođena, na primer, 15. marta, vrh 3. kuće u sistemu jednakih kuća predstavlja njen 27. rođendan – 15.03. Treća kuća predstavlja celu tu godinu koja se završava vrhom 4. kuće kada je naredni rođendan. Sama treća kuća predstavlja i prvi mesec u toku te godine – od 15.03 do 15.04. Naredna kuća bi predstavljala naredni mesec u toku te godine. Peta kuća bi predstavljala period od 15.05 do 15.06....
Kako imamo 12 meseci, poslednji mesec te godine biće predstavljen kućom pre one koju tumačimo, pa u prethodno navedenom primeru to bi bio period od 15.02. naredne godine do narednog 15.03, s tim što naredni rođendan posmatramo iz ugla 4. kuće.
Na ovaj način imamo vladara godine i vladara meseca, i ono što je bitno za taj period je kako se te planete u natalu slažu, kako su postavljene po poziciji i dispoziciji, pa na osnovu toga zaključujemo kakav je period u pitanju.
30 stepeni koliko obuhvata jedna kuća u sistemu jednakih kuća predstavlja dakle i jedan mesec, pa stoga svaki stepen aproksimativno opisuje vrednost jednog dana (shodno profekciji gde je 1 mesec – 2,5 stepena). Tako, s obzirom na prirodu stepena, u okviru datog meseca procenjujemo dan kada se nešto događa. Od ove tehnike ne možemo očekivati nivo preciznosti koje pružaju ranije obrađene tehnike jer se ova tehnika ne zasniva na realnom kretanju, već simboličkom kao i direkcije.

Kako smo uveličali period od mesec dana (1 mesec = 1 kuća), tako po ugledu na gore navedeni princip, možemo uveličati i dan: 1 dan = 1 kuća i onda govorimo o podpodprofekciji (treći nivo profekcije).
Isto tako možemo i nivo dana uveličati do nivoa sata, ali je važno voditi računa o vremenu rođenja natusa, jer svaki dan započinje od vremena rođenja. Tako, ako je natus rođen u 18h njegov dan tada i počinje i traje do narednih 18h. U navedenom primeru gde je osoba rođena 15.03, na primer, u 18h, vrh treće kuće predstavlja prvi dan prvog meseca od 27. rođendana. Ukoliko nas interesuje, na primer, 17.04. potrebno je da krenemo od 4. kuće jer predstavlja početak narednog meseca - 15.04. Peta kuća bi bila 16.04, a 6. kuća 17.04. Kako je osoba rođena u 18h, vrh 6. kuće predstavlja 18h, sredina 6. kuće bi bila 6h narednog dana...
Važno je da imamo u vidu da u ovim tehnikama pratimo hronokratora godine (kao i hronokratora drugog znaka u toj kući), hronokratora meseca, hronokratora dana i da pogledamo kako su oni izraženi u solaru.
Model profekcija je tipičan model za antički um: sistem ciklusa u okviru kojeg se nalaze podciklusi, i podpodciklusi. Ovaj sistem je osnova svih drevnih tehnika od kojih se danas najviše koristi sistem Dasha (perioda) u indijskoj astrologiji, koji je sofisticiraniji od profekcija, ali je zasnovan na istoj logici – periodi i vladari perioda, podperiodi i vladari podperioda....

A. Imsiragic


Postoji nekoliko vrsta profekcija od kojih su u najširoj upotrebi anualne i mesečne.
ANUALNE profekcije se određuju na taj način što gledamo cele znakove,odnosno jedan znak pripada jednoj godini.
Npr. ako imamo ASC na 15* Ta,onda će od 15*Ta do 15* Ge biti profekcioni znak za prvu godinu i dalje tako ređamo znake u krug.Profekcija određene godine počinje onog momenta kada je SO u povratku na svoju natalnu poziciju.
U prethodnom primeru sam naveo profekciju od 15*Ta-15*Ge. I možemo da primetimo da ovde imamo 2 znaka u toku jedne godine i Ta i Ge. Samim tim,u toku te godine,imaćemo 2 vladara profekcije,koji će približno vladati po 6 meseci.

Profekcije se koriste da bismo znali kakav je period u koji padaju određene direkcije.Ako su direkcije kontradiktorne profekcijama,njihov se uticaj smanjuje.treba imati u vidu profekcije signifikatora i promisora,naročito onih čije direkcije napreduju prema konjukciji ili aspektu sa nekom planetom.
Ako npr. imamo benefičnu profekciju signifikatora i promisora i pti tom imamo sretnu direkciju,ta će se direkcija snažno manifestovati dotične godine. I naravno,obrnuto.
Snaga same direkcije može trajati mnogo godina,sve dok signifikator ne sretne novog promisora,mada je direkcija ipak najsnažnija u samom početku.
Profekcije generalno ukazuju na to,koje godine mogu biti sretne,a koje ne. Godine u kojima padaju sekstili ili trigoni prema ASC ili MC,naročito ako su znaci i kuće povoljni u Rx,to su onda prosperitetne godine i obrnuto sa kvadratima i opozicijama.
Vladar godine je ona planeta koja vlada znakom profekcije,dakle zavisi od znaka u usponu.O efektima i snazi profekcije prosuđuje se na osnovu toga šta ta planeta predstavlja i sama po sebi i svojiom slučajnom determinacijom.
Recimo,da imamo profekcioni znak Li. Onda će vladar te profekcije biti VE. Potrebno je da osmotrimo najpre taj znak,kakvo mesto ima u Rx,a zatim i samu planetu kakvog je dostojanstva,u kakvim je aspektima i tako redom,kao kada inače prosuđujemo stanje neke planete. Ako je profekcioni znak odnosno planeta vladar osolobođena malefičnih uticaja,ako je dobro položena,snažna,direktna itd. ,to je siguran pokazatelj da ta godina može biti uspešna.
Dešava se još jedna situacija.Ako je vladar godine u Rx jak,ali slab u profekciji,to nam može ukazati da će napori natusa biti slabi,a njegove akcije će zavisiti od položaja vladara.Ali ako je u Rx slab,a u profekciji jak,onda se može očekivati dobro.Ako je vladar godine i u Rx i u profekciji slab,može se reći da prete izvesne opasnosti.

Npr. kada znak koji kulminira (MC) u Rx ili onaj gde se nalazi SO dođe na ASC u profekciji,to natusu obećava dobru sreću,zdravlje,zaposlenje i sl. a to opet zavisi od samog položaja Rx SO i MC. Kada se profekcijom SO nađe u XII ili VII,teško da možemo očekivati nešto sjajno.

Mesečne profekcije funkcionišu po istom principu,s tim što svakom mesecu dodajemo jedan znak i tako za jednu godinu izmenjamo sve znake.Znak prve mesečne profekcije je isti kao i anualne.


* upotrebljena literatura W. Lilly - Hrišćanska astrologija
Profekcije i progresije su jedno i nisu ništa drugo do obična promena signifikatora prema redosledu znakova.
Anualne profekcije su one kada dodajemo 30 stepeni ili ceo jedan znak solarnoj godini.
Npr. ako nečiji natalni ASC je u usponu na 6° Blizanaca,onda će od 6° Blizanaca do 6°° Raka biti profekcioni znak prve godine. U drugoj godini,ASC će biti od 6° Raka do 6° Lava i tako redom svake godine se pomeri za po jedan ceo znak sve dok se ne izređaju svih 12 znakova. I nakon toga sve počinje od početka,svakih 12 godina je anualna profekcija ista. Treba obratiti pažnju da profekciju treba početi onda kada se u stepen i minut vrati na svoju radiks poziciju i to je razlog što tu godinu zovemo solarnom. I treba znati i da su na vrhu svake kuće isti stepeni i minuti kao što su i u radiksu,da se to nikad ne menja,već se samo menjaju znaci.

U mesečnim profekcijama,svakom mesecu dodajemo jedan znak,tako da je znak anualne profekcije i znak profekcije prvog meseca. Drugi znak anualne profekcije je znak profekcije drugogo meseca itd redom svi znaci.Na ovaj način smo podelili solarnu godinu na 12 jednakih delova.

U dnevnim profekcijama,jednom znaku su data 2 dana 3 časa i 54 minuta.Ali to je temeljito više nego što je zaista potrebno.Stoga ću se držati anualnih profekcija,držeći se ovog mišljenja.Ako neko želi da sledi tančine Starih u bilo čemu,onda neće moći da prosudi natal ni za pola godine.


http://astroriznica.com/index.php/topic,53.0.html

Last edited by biriboza; 28-06-2012 at 00:04..
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 28-06-2012, 15:08   #2
CARAPICA
Mag
 
CARAPICA's Avatar
 
CARAPICA je offline
Registrovan: Nov 2006
Poruke: 3,908
CARAPICA će postati poznat uskoroCARAPICA će postati poznat uskoro
Rep Power: 17
Standardno

Nešto mi sada ne klapa. Ako sam napunila 25 godina zar ne gledam 2 polje? :/ po ovom gore ispadne prvo.
__________________
natal https://ibb.co/iAWvO8
solar https://ibb.co/nB0mx4k
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 28-06-2012, 16:03   #3
biriboza
Druid
 
biriboza's Avatar
 
biriboza je offline
Registrovan: Dec 2010
Poruke: 1,452
biriboza će postati poznat uskoro
Rep Power: 10
Standardno

Quote:
Originally Posted by CARAPICA VIdi Poruku
Nešto mi sada ne klapa. Ako sam napunila 25 godina zar ne gledam 2 polje? :/ po ovom gore ispadne prvo.
Gledaš drugo polje kao svoje prvo profekciono za period od 25 - 26 godina.
Nailazila sam na dosta kontradiktorna računanja profekcija kod pojedinih autora. Uglavnom zabuna nastaje zbog toga što neki uzimaju u obzir godinu koja je u toku, a drugi onu koja je napunjena.
Treba gledati koliko godina je napunjeno, u tvom slučaju 25, jer toliko ih imaš, a ne 26-u.

P.S. Imam lijepu tabelu preko koje je lako izračunati koje polje je koje profekciono u kojoj godini, ali ne mogu da je iskopiram.

Last edited by biriboza; 28-06-2012 at 18:26..
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 28-06-2012, 22:13   #4
CARAPICA
Mag
 
CARAPICA's Avatar
 
CARAPICA je offline
Registrovan: Nov 2006
Poruke: 3,908
CARAPICA će postati poznat uskoroCARAPICA će postati poznat uskoro
Rep Power: 17
Standardno

Da, da tražila sam danas. U biti 25 godina napunjena, a ide se prema 26. Tako da dođe 2. polje.
__________________
natal https://ibb.co/iAWvO8
solar https://ibb.co/nB0mx4k
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 12:47   #5
zujalica
Čarobnjak
 
zujalica's Avatar
 
zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Poruke: 2,593
zujalica će postati poznat uskoro
Rep Power: 14
Standardno

Metoda da se pogubis .Evo ja uradih kartu za ovu metodu...http://www.zaslike.com/files/mut2sjipdi26fypewpwi.gif Posto postoje ta 2 pravca , koji gledati ?
Ja sam '09 promenila mesto boravka, rekla zbogom gradu u kome studirah i radih, nisam se vratila u primarni dom (grad), vec otisla u 3-ci pa bi to trebalo da se vidi... Tada sam imala punih 37 . Koja kuca mi vazi za taj period ?
Ako mi je 2. kuca za 1 punu godinu onda bi 2. trebalo da bude i za 37 punih. To bi bilo od 17, 28 Jarca, pa do 17,28 Vodolije... Dakle trebalo bi gledati Sa i Ur , njihove aspekte u natalu , ali i u solaru... , a i nihove dispozitore...
U 3 mesecu od rodjendana sam saznala da se otvara mogucnost selidbe , to bi onda bila 4.kuca , a gledano preko stepena 2.kuce to je od 22, 28 - 24, 58 Jarca ( ha... odatle ide 90 na nat. Ve , ja sam tada dala otkaz ) . Selidbu sam zavrsila i rekla zbogom u 8 mesecu od rodjendana, pa to ispada 9.kuca , a gledano kroz stepene 2.kuce
stigoh do 7,28 - 9,58 Vodolije . Tada sam zavrsila selidbu, a kroz mesec dana pocela ziveti u novoj sredini i odoh u 10.kucu tj. stizem do 12,28 Vodolije i 0 sa SMC tj. 120 sa Me, zaboravih 60 IC tj. 120 MC.
E, sad jos i kad se upletu vladari kuca, njihovi dispozitori, pa njihov polozaj u solaru... 100 % se gubim !
Sada sam u 4.kuci, radujem se 5. od jeseni...
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 13:41   #6
biriboza
Druid
 
biriboza's Avatar
 
biriboza je offline
Registrovan: Dec 2010
Poruke: 1,452
biriboza će postati poznat uskoro
Rep Power: 10
Standardno

Quote:
Originally Posted by zujalica VIdi Poruku
Metoda da se pogubis .Evo ja uradih kartu za ovu metodu...http://www.zaslike.com/files/mut2sjipdi26fypewpwi.gif Posto postoje ta 2 pravca , koji gledati ?
Ja sam '09 promenila mesto boravka, rekla zbogom gradu u kome studirah i radih, nisam se vratila u primarni dom (grad), vec otisla u 3-ci pa bi to trebalo da se vidi... Tada sam imala punih 37 . Koja kuca mi vazi za taj period ?
Ako mi je 2. kuca za 1 punu godinu onda bi 2. trebalo da bude i za 37 punih. To bi bilo od 17, 28 Jarca, pa do 17,28 Vodolije... Dakle trebalo bi gledati Sa i Ur , njihove aspekte u natalu , ali i u solaru... , a i nihove dispozitore...
U 3 mesecu od rodjendana sam saznala da se otvara mogucnost selidbe , to bi onda bila 4.kuca , a gledano preko stepena 2.kuce to je od 22, 28 - 24, 58 Jarca ( ha... odatle ide 90 na nat. Ve , ja sam tada dala otkaz ) . Selidbu sam zavrsila i rekla zbogom u 8 mesecu od rodjendana, pa to ispada 9.kuca , a gledano kroz stepene 2.kuce
stigoh do 7,28 - 9,58 Vodolije . Tada sam zavrsila selidbu, a kroz mesec dana pocela ziveti u novoj sredini i odoh u 10.kucu tj. stizem do 12,28 Vodolije i 0 sa SMC tj. 120 sa Me, zaboravih 60 IC tj. 120 MC.
E, sad jos i kad se upletu vladari kuca, njihovi dispozitori, pa njihov polozaj u solaru... 100 % se gubim !
Sada sam u 4.kuci, radujem se 5. od jeseni...
Da, za punih 37 godina gledaš natalnu 2. kuću kao profekcionu 1.
Dalje, kako sam ja ukapirala, gledaš vladara profekcione kuće (kod tebe SA). Da bi znala koje aspekte Sa da uzmeš u obzir za nastupajuću godinu, tj. koji će se aktivirati ove god, gledaš njegovu poziciju u tekućem solaru. Ako je dobro postavljen u solaru, aktiviraju se dobri aspekti SA ili obrnuto.
Isto tako, planete iz natala profekcijom mijenjaju polja i znakove.
Imam super tabelu za to računanje, ali nikako ne uspijevam ovdje da je zalijepim.
Kod tebe je za nešto više od pola solarne godine profekcioni vladar godine SA (prof AC u jarcu), pa onda isto SA , ali i UR (vodolija).
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 14:25   #7
zujalica
Čarobnjak
 
zujalica's Avatar
 
zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Poruke: 2,593
zujalica će postati poznat uskoro
Rep Power: 14
Standardno

Quote:
Originally Posted by biriboza VIdi Poruku
Da, za punih 37 godina gledaš natalnu 2. kuću kao profekcionu 1.
Dalje, kako sam ja ukapirala, gledaš vladara profekcione kuće (kod tebe SA). Da bi znala koje aspekte Sa da uzmeš u obzir za nastupajuću godinu, tj. koji će se aktivirati ove god, gledaš njegovu poziciju u tekućem solaru. Ako je dobro postavljen u solaru, aktiviraju se dobri aspekti SA ili obrnuto.
Isto tako, planete iz natala profekcijom mijenjaju polja i znakove.
Imam super tabelu za to računanje, ali nikako ne uspijevam ovdje da je zalijepim.
Kod tebe je za nešto više od pola solarne godine profekcioni vladar godine SA (prof AC u jarcu), pa onda isto SA , ali i UR (vodolija).
To sa 37 je proslo .
Malo sam se zabrojala... ove godine sam u 5.kuci to je 1. profekciona , pa dakle gledam Ma i Ve i njihove dispozitore... Ma mi je u prof. 10-toj, a Ve u prof. 6-oj...
A sada sam u mesecu prof. 1.kuce , a gledano kroz stepene stigla sam do 7,28 - 9,58 Bika...
Sad cu da vidim kako su mi postavljeni Ma i Ve u solaru...
Sol. Ma nesto onako... tako mi je i prosao taj prvi deo... sol. Ma u Lavu - 60 sol. So , 90 sol. Ju , 120 sol. Ur , bQ Pl ; dok je sol. Ve daleko bolje postavljena , u znaku Vage (povratak)- sol. Ve 0 sol. Me , 120 sol. Mo, 120 sol. Ne, 0 sol. Sa... i jeste mi ovaj drugi deo bolji... dakle u fazi sam koja obecava .

Last edited by zujalica; 29-06-2012 at 14:43..
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 15:45   #8
CARAPICA
Mag
 
CARAPICA's Avatar
 
CARAPICA je offline
Registrovan: Nov 2006
Poruke: 3,908
CARAPICA će postati poznat uskoroCARAPICA će postati poznat uskoro
Rep Power: 17
Standardno

Ja sam skinula program Morinus, sve izračuna...
__________________
natal https://ibb.co/iAWvO8
solar https://ibb.co/nB0mx4k
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 16:22   #9
biriboza
Druid
 
biriboza's Avatar
 
biriboza je offline
Registrovan: Dec 2010
Poruke: 1,452
biriboza će postati poznat uskoro
Rep Power: 10
Standardno

Quote:
Originally Posted by zujalica VIdi Poruku
To sa 37 je proslo .
Malo sam se zabrojala... ove godine sam u 5.kuci to je 1. profekciona , pa dakle gledam Ma i Ve i njihove dispozitore... Ma mi je u prof. 10-toj, a Ve u prof. 6-oj...
A sada sam u mesecu prof. 1.kuce , a gledano kroz stepene stigla sam do 7,28 - 9,58 Bika...
Sad cu da vidim kako su mi postavljeni Ma i Ve u solaru...
Sol. Ma nesto onako... tako mi je i prosao taj prvi deo... sol. Ma u Lavu - 60 sol. So , 90 sol. Ju , 120 sol. Ur , bQ Pl ; dok je sol. Ve daleko bolje postavljena , u znaku Vage (povratak)- sol. Ve 0 sol. Me , 120 sol. Mo, 120 sol. Ne, 0 sol. Sa... i jeste mi ovaj drugi deo bolji... dakle u fazi sam koja obecava .
Nisam ti prije otvarala kartu da vidim koliko imaš god , a ove godine, do oktobra (tvog rođendana) ti je 4. natalna kuća 1. profekciona. Od oktobra na scenu stupa 5. natalna kao 1. profekciona.
Dakle, prof. vladari ove godine su ti MA i VE (jer ti je 4. kuća od oko 11 st ovna do 11 st bika - po sitemu jednakih kuća).
Mislim da si u pravu da ovaj drugi dio obećava kada se aktiviraju aspekti VE. Šta misliš o ovom trigonu nat VE MA? Možda se nešto aktivira u njihovoj primarnoj simbolici , pa kad dodaš još kuće kojima vladaju (4, 5, 10, 11)...
Javi da li djeluje, baš me zanima.
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 16:56   #10
zujalica
Čarobnjak
 
zujalica's Avatar
 
zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Poruke: 2,593
zujalica će postati poznat uskoro
Rep Power: 14
Standardno

Quote:
Originally Posted by biriboza VIdi Poruku
Nisam ti prije otvarala kartu da vidim koliko imaš god , a ove godine, do oktobra (tvog rođendana) ti je 4. natalna kuća 1. profekciona. Od oktobra na scenu stupa 5. natalna kao 1. profekciona.
Dakle, prof. vladari ove godine su ti MA i VE (jer ti je 4. kuća od oko 11 st ovna do 11 st bika - po sitemu jednakih kuća).
Mislim da si u pravu da ovaj drugi dio obećava kada se aktiviraju aspekti VE. Šta misliš o ovom trigonu nat VE MA? Možda se nešto aktivira u njihovoj primarnoj simbolici , pa kad dodaš još kuće kojima vladaju (4, 5, 10, 11)...
Javi da li djeluje, baš me zanima.
Cekaj... kako 4-ta ? Ja gledam po ovoj karti koju stavih , gde mi je 1. od 17,28 Strelca do 17, 28 Jarca, pa 2. od 17,28 Jarca do 17,28 Vodolije... itd... Ako je za punih 37 - 2. kuca - 1. prof. , 38 - 3.kuca , 39 - 4. , 40 - je 5. tj. od 17,28 Ovna do 17,28 Bika .
To je sistem jednakih kuca...
Ne mogu gledati kroz klasican natal jer je meni Vodolija ukljestena..., gubim jedan znak.
A sta mislim... ih, pa kome se ne svidja Ve 120 Ma . Taman da mi proradi pola kuca i da se dovedem u red .
Javicu ja, samo jos da pohvatam kako sve ovo funkcionise...
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 29-06-2012, 17:18   #11
biriboza
Druid
 
biriboza's Avatar
 
biriboza je offline
Registrovan: Dec 2010
Poruke: 1,452
biriboza će postati poznat uskoro
Rep Power: 10
Standardno

Quote:
Originally Posted by zujalica VIdi Poruku
Cekaj... kako 4-ta ? Ja gledam po ovoj karti koju stavih , gde mi je 1. od 17,28 Strelca do 17, 28 Jarca, pa 2. od 17,28 Jarca do 17,28 Vodolije... itd... Ako je za punih 37 - 2. kuca - 1. prof. , 38 - 3.kuca , 39 - 4. , 40 - je 5. tj. od 17,28 Ovna do 17,28 Bika .
To je sistem jednakih kuca...
Ne mogu gledati kroz klasican natal jer je meni Vodolija ukljestena..., gubim jedan znak.
A sta mislim... ih, pa kome se ne svidja Ve 120 Ma . Taman da mi proradi pola kuca i da se dovedem u red .
Javicu ja, samo jos da pohvatam kako sve ovo funkcionise...
Uuuuuu jeste, u pravu si, ja uporno pominjem sistem jednakih kuća, a nisam ti gledala tu kartu nego ovu u potpisu.
Jer u ovoj karti što ti je u potpisu ti 4. kuća počinje u ovnu, a po sistemu jednakih kuća, 5. od 17 ovna do 17 st bika.
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 02-07-2012, 14:43   #12
vilenija
Obično gatalo
 
vilenija's Avatar
 
vilenija je offline
Registrovan: Oct 2007
Poruke: 371
vilenija je na dobrom putu
Rep Power: 13
Standardno

Pofekcije su usko vezane za sistem celih znakova, a ne jednakih kuća.

Neki su primenjivali i sa Placidusom i sa Regiomontanusom, ali sištinski najbolje će se razmeti sa celim znakovima.
__________________
AstroSensa
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 02-07-2012, 16:56   #13
zujalica
Čarobnjak
 
zujalica's Avatar
 
zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Poruke: 2,593
zujalica će postati poznat uskoro
Rep Power: 14
Standardno

Quote:
Originally Posted by vilenija VIdi Poruku
Pofekcije su usko vezane za sistem celih znakova, a ne jednakih kuća.

Neki su primenjivali i sa Placidusom i sa Regiomontanusom, ali sištinski najbolje će se razmeti sa celim znakovima.
Eto ti ga sad... A zasto onda svuda (gde ja videh) gledaju kuce od stepena Asc-a ?
Ako idu celi znaci onda to skroz menja pricu...
I tako ic ne kapiram, a tek sad... Necu vise ni da se trudim...
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 02-07-2012, 18:02   #14
vilenija
Obično gatalo
 
vilenija's Avatar
 
vilenija je offline
Registrovan: Oct 2007
Poruke: 371
vilenija je na dobrom putu
Rep Power: 13
Standardno

Profekcije spadaju u jednu od najstarijih prediktivnih metoda. Tada još nisu ni bili razvijeni svi ovi kvadratni sistemi, pa je negde logičnije na takav način ih i sagledavati.

Ja ne kažem da se mora pod obavezno koristiti sistem celih znakova. Lili je koristio Regiomontanus, Firmikus jednake kuće, pa tako nije to pogrešno.

Ali, ličnog sam mišljenja da se suština najbolje rezumije upravo preko celih znakova.

Dakle: jedna godina=jedan znak...samo staviš kartu sa celim znakovima i brojiš. Prva godina (od rođenja do prvog rođendana) je znak u kome je stepen Asc-a, druga sledeći znak, treća opet sledeći, i tako redom.

Vladar profekcionog Ascedenta je vladar godine, ali to pomalo gubi smisao ukoliko imaš recimo prvu kuću na 15°Ovna, a drugu na 15°Bika, jer tada je faktički pola godine pod vladavinom Marsa, a pola pod vladavinom Bika. U starijim zapisima to se ne sreće, već samo jedna planeta je godišnji vladar, narednom godinom vlada druga itd.

Iz svih tih razloga smatram da su mnogi astrolozi kasnije uneli zabunu u ovu prediktivnu metodu, pa se stoga vremenom izgubila, jer joj je ponestajalo smisla, zbunjivala je, a moguće i zbog tih izmena u posmatranju da je gubila i na tačnosti.

Ovo je naravno moj stav i ne mora ga svako sa mnom podeliti, ali ipak nije neosnovan.
__________________
AstroSensa
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote

Old 03-07-2012, 00:04   #15
CARAPICA
Mag
 
CARAPICA's Avatar
 
CARAPICA je offline
Registrovan: Nov 2006
Poruke: 3,908
CARAPICA će postati poznat uskoroCARAPICA će postati poznat uskoro
Rep Power: 17
Standardno

Vilenija, što je u praksi funkcioniralo? Ovaj sistem koji navodiš?
Nisam ih proučavala pa eto gotovo da ne znam ništa o tome.
__________________
natal https://ibb.co/iAWvO8
solar https://ibb.co/nB0mx4k
Submit to Digg   Profekcije Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 
Odgovor


Posetioci koji trenutno gledaju ovu temu: 2 (0 član/članova i 2 gosti/gostiju)
 
Opcije Teme Pretraži Temu
Pretraži Temu:

Napredna pretraga
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 16:29 sati.

Astro Chat
vBulletin skin developed by: AxisDraw
Powered by vBulletin
Content copyright © 2006 - 2014, astro.axisdraw.comAd Management by RedTyger
eXTReMe Tracker Profekcije
Profekcije