ASTROLOGIJA ZA POCETNIKE
 
Nazad   Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners > >


Dobrodošli na Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners forum.

Trenutno gledate forum AFB i kao gost imate ođredena ograničenja. Kada nam se pridružite - registrujete i postanete član besplatnog AFB foruma, moći ćete da objavljujete nove teme, učestvujete u diskusijama i glasanju, komunicirate sa ostalim članovima putem privatnih poruka (PM), uploadujete razne sadržaje, koristite chat ali i sve ostale pogodnosti našeg Foruma. Registracija je brza, jednostavna i potpuno besplatna, prema tome, priključite se sada!!

Ako imate problema u toku registracije ili logovanja, molimo Vas da nas kontaktirate.
Odgovor
 
Opcije Teme Pretraži Temu Način Prikaza

kristali
Old 24-07-2007, 23:42   #1
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Post kristali

ISCELITELJSKE VIBRACIJE KRISTALA

UVOD
Kristali su minerali koji su po svom hemijskom sastavu jedinjenja metala i nemetala, koji obrazuju čvrste pravilne strukture, kristalne rešetke, ali takođe mogu biti i amorfne strukture. Odlikuje ih sposobnost akumulacije, uvećanja i zračenja energije. To moze biti sunčeva energija, energija zemlje, bioenergija. Postoje različite podele kristala, te u skladu sa tim i različiti načini odabira i korišćenja
Dragi kamen ili kristal je prozirni, sjajni, tvrdi i hemijski otporni mineral čistih i lepih boja, koji lome svjetlost. Lom, refleksija i apsorpcija svjetlosti u kristalu izvor su čudesnih efekata, a time lepota, retkost, čvrstoća i sjaj čine drago kamenje slicno zvezdama, kako se obično navodi.
Dragi kamen poseduje vrednosti, koje su duboko magične, svete i simbolične. Verovanje u utjecaj dragog kamenja i plemenitih metala na čovekovu sudbinu vuče korene iz pradavnih vremena. Dragi kamen je deo prirode i kao takav egzistira životom. Sposoban je emtovati energiju i vibracije, generirati je i apsorbirati.
S pokretom " New age ", kristali i drago kamenje sve više dolaze u modu. Kristaloterapija se zasniva na lecenju vibracijama, u skladu s istočnjackim verovanjem da se bolest razvija, kada se u organizmu prepreči put energiji. Kao i lekovi iz tradicionalne medicine i kristali različito deluju na različite osobe, u zavisnosti od njihove svesnosti, nekima mogu biti savrseno delotvorni, a na druge ne delovati.
Mnogobrojne civilizacije smatrale su da je kamen simbol božanske moći...
U praistorijsko vreme kamen je služio kao oruđe i oružije. Mnogobrojni mitovi govore nam da su se neka božanska bića rodila iz kamena. Na Istoku, kamen je predstavljao prisustvo božanskog i klanjalo mu se uz upotrebu ulja i krvi. Tako je od kamena postao oltar.
Kamenje koje je palo s neba drugačije je i obično se vezuje za božansko, crnu boju, mesec, ženskost ili generalno- materinstvo. Takav je slučaj sa crnim kamenom koji su obožavali u Pesinonciji, u Frigiji, kao veliku boginju Cibelu. Sličan crni kamen nalazi se u unutrašnjosti Kabe u Meki (ne zaboravimo da je Islam religija sa veoma izraženim lunarnim simbolizmom).
U grčkoj mitologiji, kamen predstavlja najvećeg boga među bogovima, Hronosa ili Saturna koji je živeo u strahu da će ga jedan od sinova zbaciti sa trona, kako je predvideo njegov otac Uran. Zbog toga je on svu svoju decu, po njihovom rođenju, jeo. Međutim, njegova žena Rea, da bi spasila Zevsa, umotala je jedan kamen u platno i dala Hronosu za večeru. Ostalo je legendarna istorija: kada je Zevs porastao uspeo je da zbaci oca sa trona.


Karakteristike kristala
Boja
Boja je važna karakteristika dragog kamenja iako ona u većini slučajeva nije glavni faktor za određivanje same vrste kamena zbog toga što se u prirodi pojavljuju pojedine vrste u više boja ili različite vrste kamena istih boja. Sama boja je produkt svetlosti i zavisi o frekvenciji svjetlosnog zračenja. Ljudsko oko zapaža samo "vidljivo" zračenje tj. elektromagnetske valove dužine približno 380-760 nm. Zračenje svake pojedine dužine talasa daje utisak određene boje. U slučaju dragog kamenja, razni metali i njihove kombinacije u strukturi kamena apsorbiraju izvesne talase dužine svetlosti i tako dolazi do raznih boja. Metali koji najviše utiču na boju su krom, željezo, kobalt, bakar, nikal i vanadij. Kod nekih kamena (cirkon) na boju manje utiču strane substance, a više sama deformacija kristalne strukture koja rezultira selektivnim upijanjem svetlosti i zbog toga promenom originalne boje. Boje nekih kamena mogu biti promenljive izlaganjem direktnoj sunčevoj svetlosti ili raznim postupcima grejanja na visokim temperaturama, a mogu se menjati i izlaganjem kamena X-zracima.
Tvrdoća
Tvrdoća je mehaničko svojstvo čvrstih tela, zapravo otpor kojim se telo odupire prodiranju nekog stranog tela u njegovu površinu. U slučaju dragog kamenja, tvrdoća se odnosi na otpornost od struganja (ogrebotina). Određuje se paranjem površine minerala nepoznate tvrdoće mineralima poznate tvrdoće. Drago kamenje se potom svrstava u Mohsovu skalu sa 10 stupnjeva. Svi minerali i drago kamenje poznati do danas uvršteni su u Mohsovu skalu tvrdoće sa 10 stupnjeva gde se kamenje pod 1 i 2 smatraju mekanim, 3-5 srednje tvrdim i iznad 6 - tvrdim. Mohsova skala tvrdoće je relativna. Ona samo pokazuje koji kamen je tvrđi ili mekaniji od nekog drugog u toj skali. Tako je recimo najtvrđi kamen dijamant u skali pod brojem 10 čak 140 puta tvrđi od rubina i safira koji su u skali odmah iza njega pod brojem 9.
Gustina
Gustina je fizička veličina definisana kao omjer mase i volumena nekog tela. Jedinica gustine je kilogram po kubnom metru ili gram po kubnom centimetru. Kod dragog kamenja gustina se kreće između 1 i 8 gr/cm3. Vrednosti gustine ispod 2 gr/cm3 smatraju se lakšim, one između 2 i 4 gr/cm3 normalnim, a iznad 4 gr/cm3 težim. Vrednije drago kamenje (dijamant, rubin, safir) ima veću gustinu nego neki poludragi minerali iz stena (kvarc). Gustina se može odrediti principom hidrostatičkog balansa pomoću hidrostatičke vage.
Prelom svetlosti
Svetlost je elektromagnetsko zračenje koje obuhvata talase frekvencija od nekoliko herca do golemih frekvencija od 1023 Hz. Kao i sva ostala zračenja, prostire se konačnom brzinom koja iznosi 299729,8 km/s što je ujedno i najveća brzina prostiranja fizičkog signala. Jedna od osnovnih pojava vezanih za svetlost je refrakcija tj. prelom svetlosti. Do toga dolazi kada zraci svetlosti stignu na granicu dveju sredstava različite optičke gustine. Tada se deo svetlosti refleksuje, a deo lomi po zakonima refleksije i loma. Indeks prelamanja svetlosti je konstantan za svaki specifičan kristal pa se koristi u identifikaciji same vrste dragog kamena. Uređaj sa kojim se određuje indeks preloma svetlosti zove se refraktometar.
Disperzija
Disperzija je rasip složene (npr. bele) svetlosti koji nastaje prilikom preloma, ogiba ili totalne refleksije svetlosti. Zračenje veće talasne dužine (crveno) lomi se slabije od onog manje talasne dužine (ljubičasto) jer je indeks preloma obrnuto proporcionalan s talasnom dužinom. Zato se bela (Sunčeva) svetlost prelomljena kroz optičku prizmu rastavlja na spektar boja od kojih je sastavljena. Razlika između indeksa preloma ljubičastog i crvenog zračenja zove se koeficijent disperzije.

POSTUPCI SA DRAGULJIMA I KRISTALIMA
Kristal odaberemo intuitivnom ili radiestezijskom metodom, ukoliko ste dobar poznavalac radiestezije. Sa jedne gomile istovetnih kristala, prvo pogledom odaberete, zatim stavite u ruku. Usaglasite se sa njegovom veličinom, težinom, bojom, bistrinom, načinom prelamanja svetlosti, temperaturom. Bilo koji pozitivan osećaj ako ostavlja na vas, a od presudnog je značaja, time je kristal sa vaše strane odabran i za vas predstavlja najbolji mogući izbor.
Kristale je potrebno držati u određenim prirodnim tkaninama : vuna, pamuk, koža i dr. Izbegavati sintetičke materijale, veštačku svetlost, dodirivanje tuđim rukama, ili da su izvrgnuti tuđem pogledu.

KRISTALI SE MOGU ČISTITI NA VIŠE NAČINA :
- Disajnom metodom, prebacivanjem kristala u visini naših grudi iz leve u desnu ruku, tako što udahnemo pa izdahnemo u pravcu kristala s namerom i željom da je čist. To ponoviti više puta za redom, jedno 5 min.
- Uz pomoć Meseca, za vreme punog Meseca na mesečini držimo 2 - 3 dana kristal, izloženog uticaju mesečine.
- Čišćenje uz pomoć vode - staviti kristal u ruku i pustiti da teče hladna voda preko kristala više minuta, potom se stavi na Sunce jedno dva sata. Nakon toga protrlja se pamučnom ili svilenom tkaninom.
- Čišćenje kristala u otopini soli - u jedan litar vode stavite tri kašike morske soli, ili se uzme litar morske vode i kristal se drži u vodi sedam dana. Tako očišćen kristal potrebno je potom programirati.

PROGRAMIRANJE KRISTALA :
Programiranje kristala vrši se uz pomoć vizualizacije i misaone energije, sa sasvim određenom svrhom, koja nam je potrebna, vezano uz taj kristal. Vrlo je efikasno programiranje i sa zvukom, uz vizualizaciju željene slike za dotični kristal, potrebno je ponavljati određen ton. To se obično čini uz glasove : OM, JAM, RA, HA, KAM, LA, A, BA i sl. - izgovarati vibracijom tog zvuka. To je potrebno činiti više dana za redom. Intuitivno trebate osetiti kada sa programiranjem treba prekinuti.RAD SA KRISTALIMA :
U slobodno vrijeme, ako ste u mogucnosti, potreban je kontinuiran rad sa kristalima. U prirodi na osami, stavite kristal u morsku ili tekuću vodu, potok ili jezero. Zatim ga iznesite na svetlo, kristali vole svetlo, takođe vole da ih volite i poštujete. Pokušajte osetiti kakvu vam poruku šalje kristal, da li je posredi zadovoljstvo, radost, sreća i slicno.
To isto, istom merom uzvratite kristalu, time mi upućujemo pozitivne misli, kristal prima energiji naših misli, transformiše tu energiju i vibrira određenom frekvencijom, odašiljući energiju i svetlost oko nas u prostor. Kristali su kompjuteri, koji primaju, zadržavaju i vraćaju energiju, koja im se pošalje. Samo dobrim, pozitivnim mislima upućenim njima, oni uzvraćaju istom merom i nama.


Submit to Digg   kristali Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 24-07-2007, 23:44   #2
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

VRSTE KRISTALA I DRAGOG KAMENJA

- AHAT
Boja: raznobojni ili prošaran prugama. Uspostavlja harmoniju u organizmu, jača osećaj sigurnosti, vraća samopoverenje, podiže svest, pobuđuje simpatije, jača autoritet. Kamen ima sposobnost da privlači odane prijatelje, da donosi sklad i mudrost onome, ko ga nosi. Poseduje lekovita svojstva. Za one, koji su na spiritualnom putu, ahat se nosi na solarnom pleksusu, a ima karakteristiku da štiti od negativnih zračenja drugih ljudi. Ako se drži u ruci za vreme bolesti, ubrzaće ozdravljenje i neminovno ga doneti. Žena, koja se plasi da je sterilna, treba da pije vodu, u kojoj je opran prsten zelenog ahata.

§ boja: razne boje u raznim tonovima
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 2,60-2,64 g/cm3
§ hemijski sastav: : SiO2, kremen
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,530-1,540
§ disperzija: nema
Ahat je vrsta sitnozrnastog kremena iz grupe kalcedona. Ime je dobio po reči Achates u Siciliji. Ispunjen je nepravilno koncentričnim nijansama boja. Neki od ahata sadrže i substance opala.
U nekim se rudnicima vadi ahat čije su boje uglavnom samo nijanse sive pa se tada primenjuju razni postupci bojanja da bi kamen bio atraktivniji. Pre bojanja čiste se u toploj kiselini i bruše u završne oblike, a nekad se i poliraju.

- AKVAMARIN
Boja : zelenkastoplava. Zelenkastoplavom bojom postiče osećaj vernosti i postojanosti, pobuđuje na duboka razmišljanja. Simbolizuje nadu, zdravlje, mladalačku vitalnost, vrednoću i radinost. Grčki i rimski moreplovci verovali su da akvamarin donosi sreću na moru i spriječava morsku bolest. Akvamarin je takva vrsta kamena, kojem ne treba naređivati, već ga treba slusati i osećati njegove vibracije. Energetsko polje, odnosno celi organizam puni se tako što se nosi na ogrlici oko vrata.
§ boja: svjetlo-plava, tamno-plava, plavo-zelena
§ tvrdoća: 7,5 - 8
§ gustina: 2,68-2,74 g/cm3
§ hemijski sastav: Al2Be3(Si6O18), silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,564-1,596
§ disperzija: 0,014 (0,009-0,013)
Akvamarin (lat. aqua = voda + marinus: morski) vrsta je minerala berila. Boju morske vode mu daje gvožđe. Na temperaturama 400-500°C boja im se može lagano promeniti dok na višim temperaturama može doći do totalnog gubitka boje tako da je potrebna velika pažnja kod izrade i popravaka nakita sa tim kamenom. Najvažnija nalazišta su u Brazilu, južnoj Africi, Kini, Indiji i u SAD.
AquamarinSlično kao mesečev kamen, ali povećava vidovitost, i otvara čoveka jače prema duhovnim poljima.

-
AMAZONIT

Amazonit je kristal zelene ili plavo-zelene boje i voštanog je sjaja. Odgovara srčanoj i grlenoj čakri. Najdelotvornije dejstvo ima kod osoba rođenih u znaku blizanaca, srelca i vodolije.
Štiti od srčanih tegoba, opušta mišiće, pomaže kod glavobolje i migrena i uopšte pruža snagu i životni elan. Omogućuje dubok san. Uglavnom se koristi kao kamen za ruku, privezak ili nakit. Prazni se svakih 8-10 dana pod tekućom vodom, a puni sa gorskim kristalom ili sunčanjem minimum dva sata. Amazonitu sunce veoma prija i treba ga što češće sunčati.


- AMBER
Amber nije kamen, već fosil. Veoma je nežan, svetao i poseduje električne i magnetne osobine kod zagrevanja. Smiruje strah svih vrsta i poboljšava opšte zdravstveno stanje. Poseduje lekovita svojstva. Nosi se oko vrata.

-
AMETIST
Ametist je poludragi kamen u spektru ljubičaste boje. Tamniji kristali su vredniji od svetlijih. Poznat kao "dobroćudni" kamen ili "kamen sreće". Znamenje mu je smirenost, spokojstvo i dostojanstvo. Pomaže razvitku razmišljanja i povećava spiritualnost ljudi. Najbolje je držati ga negde u stanu, za svaki slučaj. Ako želite da se opustite i relaksirate - sednite u sobi, u kojoj su kristali ametista i umor ce nestati, kažu, kao od šale.
Deluje prvenstveno na šestu čakru - trece oko, omogućujući razvoj telepatskih sposobnosti. Ako se stavi pod jastuk, ametist će izazvati prijatne snove i poboljšati pamćenje. Treba ga nositi u zlatnoj ogrlici, oko vrata.

§ boja: ljubičasta, crveno-ljubičasta, ljubičasta sa bijelim prugama
§ tvrdoća: 7
§ gustina: 2,65 g/cm3
§ hemijski sastav: SiO2, kremen
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,544-1,553
§ disperzija: 0,013 (0,008)
Ime Ametist znači "bez pijanstva" (grč.). Najviše je cenjen mineral u grupi kremena. Ljubičasto je obojen od tragova mangana ili gvožđa.
Zagrijavanjem na temperaturi između 470-750°C mogu se dobiti svetlo-žute, crveno-smeđe, zelene i bezbojne varijante. Orginalne boje mogu se vratiti pomoću izlaganja radijaciji.

AMETIST je kamen ljubicaste boje, svetlo do tamne, staklenog sjaja. Odgovara krunskoj čakri. Najdelotvornije dejstvo ima kod osoba rođenih u znaku škorpije, strelca, vodolije i riba.
Pripisuju mu se mnoga svojstva: pojačava memoriju, reguliše krvni pruitisak, pomaže kod menstrualnih tegoba. Čuva od čarolija i zlih sila, a loše misli pretvara u pozitivne. Prilikom meditacija doprinosti smirenosti, unosi toplinu i harmoniju. Prazni se na svakih 15-20 dana pod tekućom vodom 3-5 minuta. Puni se noću u činiji sa gorskim kristalom. Ne sme se izlagati suncu.


- AVENTURIN
Smatra se da donosi sreću i ljubav. Pojačava sposobnost meditiranja. Poseduje lekovita svojstva.Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 24-07-2007, 23:44   #3
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

- BERIL
Boja : žuta, plava, sa nijansama koje idu do bele. Smatran je simbolom čistoće. Podstiče i poboljšava inteligenciju, snagu, ugled i položaj u društvu, te razvija osećaj vrednosti za umetnost i muziku. Ima povoljan uticaj za razvijanje vizionarskih mogućnosti. Od davnina su ga nazivali kamenom vidovnjaka. Dugo je beril imao veliku ulogu u "umetnosti iscelivanja" Starogrčki lekari upotrebljavali su vodu, u kojoj je stajao beril za lečenje bubrežnih bolesti, te za odstranjivanje bubrežnih i mokraćnih kamenaca. Takva terapija se primjenjivala i za lečenje astme.

§ boja: zlatno-žuta, žuto-zelena, žuta, roza, bezbojan
§ tvrdoća: 7,5-8
§ gustina: 2,66-2,87 g/cm3
§ hemijski sastav: : Al2Be3(Si6O18), silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,562-1,602
§ disperzija: 0,014 (0,009-0,013)
Ime beril odnosi se na drago kamenje svih boja iz grupe berila osim safira (minerali zelene boje) i akvamarina (minerali plave boje). Krh je i osetljiv, otporan je samo na lakše hemikalije koje se koriste u kućansvu.

- BISER
Beli, nežni, nastaje iz unutrašnjosti školjke, iz zrnca peska. Jedini je dragulj, koji se vadi iz mora. Kod starih Grka bio je amblem ljubavi i braka i verovalo se da nastaje od kapi rose, koja se uvuče u školjku. Znamenje je lepote i ženstvenosti, pa ga zato samo žene nose. Po tradicionalnom verovanju, odbija sva negativna zračenja, ukoliko je broj u nizu neparan. Deluje na žensku kožu, čineći je nežnom, čistom i mlađom.
Biser osnažuje kvalitete, potstiče hrabrost i vitalnost. Poseduje lekovita svojstva. Elektricitet bisera može se iskoristiti "biser-vodom". Četiri ili pet malih bisera stavi se u času vode i tako drži preko noći. Ova voda uzima se kao tonik narednog dana. Voda će ublažiti pecekanje očiju i kod mokrenja. Biser voda deluje i kao prirodni antacid i pomaže kod akutnih upala. Biser sadrži kalcijev karbonad, te hladi i tako smiruje. U svom pročišćenom obliku, kao pepeo, biser se uzima kod želučanih smetnji, kod upale creva ili kod povraćanja žuči.

§ boja: bijela, srebrno-bijela, ružićasta, crna
§ tvrdoća: 2,5-4,5
§ gustina: 2,60-2,85 g/cm3
§ hemijski sastav: : organske substance, kalcijev karbonat, voda
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,52-1,66
§ disperzija: nema
Biser je zrnasta tvorevina koja nastaje kod nekih mekušaca, posebno kod školjki bisernica, višegodišnjim izlučivanjem sedefa na mestu povrede ako u ljušturu dospe zrno peska ili neko drugo strano telo.
Sastavljeni su od tankih, koncentričnih slojeva sedefa i većinom su okruglasti. Iako im je tvrdoća po Moshovoj skali između 2,5 i 4,5, biseri su iznimno kompaktni i nisu lako lomljivi.
Upotrebljavaju se za ukras i nakit, a cene se po težini (veličini), boji, obliku i sjaju.
Biseri se dobijaju i umjetnim uzgajanjem (kultivirani biseri) gde se školjke bisernice cjepe unošenjem stranog tela, vraćaju u more i vade nakon nekoliko godina da bi se iz njih izvadio biser.
Umjetno uzgojeni biseri obično su okrugli, ali povremeno priroda stvara neke iznenađujuće oblike.

- CIRKON
Boja : crveni, zeleni, ružičasti, zeleni, ružičasti, žuti ( dzargon ). Posle dijamanta je najsjajniji dragulj. Dragulj je blagotvornosti i dostojanstva. Poseduje lekovita svojstva.

§ boja: bezbojna, žuta, smeđa, plava, naranđasta, crvena, ljubičasta, zelena
§ tvrdoća: 6,5-7,5
§ gustina: 3,93-4,73 g/cm3
§ hemijski sastav: : Zr(SiO4), cirkonijev silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,810-2,024
§ disperzija: 0,039 (0,022)
Cirkon je kamen poznat još od davnina ali pod različitim nazivima. Zbog njegovog visokog indeksa prelamanja svetlosti i jake disperzije ima visoki sjaj. Krh je i neotporan na udarce, a rubovi su lako podložni oštećenjima.
Prozirni cirkoni lepih boja bruše se kao skupoceno drago kamenje među kojima su: Hijacint - žut, crveno-žut i crveno-smeđ; i Jargon - žut ili bezbojan.

- CITRIN
To je kamen koji zbog njegovog izgleda često zamjenjuju s dijamantom. Njegova energija greje, potstiče poverenje i sigurnost u sebe. Poseduje lekovita svojstva.

§ boja: svetlo-žuta, tamno-žuta, zlatno-smeđa
§ tvrdoća: 7
§ gustina: 2,65 g/cm3
§ hemijski sastav: : SiO2, kremen
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,544-1,553
§ disperzija: 0,013 (0,008)
Citrin (lat. citrus= limun) vrsta je kremena žute boje zbog tragova gvožđa i takvi prirodno žuti jako su retki. Većina komercijalnih citrina su ametisti zarevani do određene temperature. Brazilski ametist dobija svetlo-žutu boju na 470°C ili tamno-žutu na 550-560°C. Skoro svi citrini dobijeni zagrevanjem ametista imaju lagane crvene nijanse dok su prirodni svetlije žuti.
- DIJAMANT
Dijamant je uglavnom bezbojan, postoje žuti, smeđi, ružičasti, zeleni i plavi. Crveni je veoma redak. Najtvrđi dragi kamen od svih poznatih. Znamenje za hrabrost, odvažnost i nepobedivost. Zrači najjaču svetlost i danas je rasprostranjeno verovanje da dijamant donosi sreću onome ko ga poseduje. Simbol je sreće i vernosti u ljubavi. Uspešno štiti od svakog zla. Danas se veruje da sprečava nastanak mnogih bolesti. Od davnih vremena se upotrebljavao tako da sterilizuje atmosferu i očisti prostor od spiritualnih nečistoća.
Voda u kojoj je potopljen dijamant, leči apopleksiju, kostobolju i koristi se kao osveživač za srce. Kaže se da odklanja svaki negativn uticaj, ako se nosi na levoj strani tela, na koži. Treba ga nositi na desnom prstenjaku u zlatnom prstenu. Primena dijamanta je minimalna zbog njegove visoke cene, mada je efekat u lečenju isti kao u lečenju s kvarcnim kristalom, koji je daleko jeftiniji.

§ boja: bezbojna, žuta, smeđa; rijetko zelena, plava i crna
§ tvrdoća: 10
§ gustina: 3,50-3,53 g/cm3
§ hemijski sastav: C, kristalizirani ugljenik
§ indeks prelamanja svetlosti: 2,417-2,419
§ disperzija: 0,044 (0,025)
Ime dijamant potiče od grčke reči adamas = nesalomljiv. Najtvrđi je mineral u prirodi, jake refleksije, većinom bezbojan i proziran. Nastaje kristalizacijom magme u velikim dubinama zemlje. Dosta je krh i veliku pažnju treba posvetiti kod ugrađivanja kamena od slučajnih udaraca. Neosetljiv je na hemijske reakcije, ali vrlo visoke temperature mogu mu oštetiti površinu. Zbog dobrih optičkih efekata, najveće tvrdoće, i svoje retkosti, smatra se kraljem dragog kamenja koji se upotrebljava kao ukras još od davnina.
Površina im se najčešće izbrusi u piramide tako da su im šiljci plosnato odbrušeni, a po dve piramide imaju zajedničku bazu čime se dobija jači sjaj. Tako brušen dijamant naziva se brilijant.

Vrijednost dijamanata određuje se klasifikacijom po boji, čistoći, obliku (vrsti brušenja) i težini. Termin boje i njena gradacija ne odnosi se na sve boje nego samo na takozvanu "žutu seriju" tj. bezbojne i žućkaste dijamante kakvi se u prirodi najčešće nalaze. Dijamanti ostalih boja su jako retki i nemaju svoju određenu gradaciju nego je vrednost boje individualna.

Dijamant je među draguljima ono što su otprilike u ljudskome rodu deca i device. Ima izrazito specifičnu čistoću, tvrdoću te karakteristiku kristalne rešetke. On je kao nevino dete među draguljima, ili mlada ženska osoba devica. Na ovaj dragi kamen čuvarstva specifično paze. Zato su i kazne za zloupotrebu vrlo nemilosrdne, zamislite kakve bi kazne trebali dobiti ljudi koji zlostavljaju malu decu. No igrom okolnosti, već je nekako dijamant prirodno zaštićen, i u ljudskome rodu prepoznat kao izrazito vrijedan kamen, pa mu je novčana vrijednost najviša u odnosu na sve drugo drago kamenje.
Svojstva: U ljudskom organizmu deluje vrlo harmonizujuće na mozak i celi živčani sistem. Prodire u najdublje delove čovekova duhovnog bića. Ima izrazitu svetlosnu moć. Razbistruje mentalno telo i smanjuje destruktivni element unutar njega. Podiže bioenergiju cijelog organizma. Harmonizuje sve astralne elemente u odnosu na individuu. Povezuje čoveka s najdubljim delovima njegovog vlastitog duha. U draguljarstvu se bruši na 58 ploha, tako zraci svetlosti padaju na svaku plohu pod uglom od 90 stepeni, što dovodi do neverovatnog odsjaja i svetlosnog efekta. Titraj mu je visokih struja, neutralan.

DIJAMANT je uglavnom bezbojan i providan, stakleno sjajan. Odgovara krunskoj čakri. Najdelotvornije dejstvo ima kod osoba rodđenih u znaku ovna, lava i jarca. Dijamant je čuvar duha. Daje jasnost mislima. Pozitivno deluje kod srčanih i bubrežnih oboljenja i može se uspešno koristiti i u poodmaklim fazama bolesti. Koristi se i protiv koštanih bolesti, glavobolje, problema sa kičmom, pa čak i leukemije. On jača snagu volje. Dijamantu nije potrebno niti pražnjenje niti punjenje, jer je dijamant čista energija.

- DIOPTAZ
Veoma povoljno delovanje pokazao je kod fenomena ekstra senzorne percepcije i postizanja viših spiritualnih stanja svesti. Preporuka je da se nosi na grudima. Povoljno deluje kod iscelivanja biljaka i životinja.

- EMERALD
Boja : Nikada nije jednobojan, zato ga zovu i "baštom boja". Emerald je veoma senzibilan kamen, takođe pojačava senzibilnost drugog kamenja. Poseduje veliku reputaciju u razvoju viših energetskih nivoa. Poseduje lekovita svojstva. Zatvor ili gubitak apetita, isceljuje se upornim gledanjem u emerald, takođe isceljuje i bolesti vida. Kod obolelih od šizofrenije pojačava senzibilnost i memoriju.

- FELDSPAT
Onoga, ko ga nosi, štiti od glavobolje, krvarenja iz nosa i od sunčanice.

- FLUORIT
Donosi mentalnualnu ravnotežu, razumevanje i osećaje. Dobar je provodnik više životne energije / prane / u mozak. Izloženi delovanju ultraljubičastog svetla, neki kristali flourita luminiciraju.

- GAGAT ( Crni Jantar )
Lignit crne boje, svetlucav i čvrst. Prema verovanju, njegove pare su dobre kod epilepsije, bolova materice i teranju otrovne životinje. Dosta se koristi i u lečenju nateklih kolena. Poseduje lekovita svojstva.

- GRANAT
Boja: crvena, ružičasta. Kamen je sreće za one, koji vole raskošno i sjajno. Njegovi povoljni efekti su psihološke prirode, jer stvara dobro raspoloženje kod onoga, ko ga nosi, takođe eliminiše razne upale grla. Granat uliva energiju i poštenje. Poseduje lekovita svojstva. Kada se nosi oko vrata, mrko crveni granat leči bolesti grla i poremećaje varenja.

- GARNET
Boja : narandžasta, zelena, žuta i smedja. Garnet je kamen, za koji se od davnina verovalo da menja boju, kada se njegov vlasnik nalazi u opasnosti. Jako je dobar za lečenje bolesti krvi. Poseduje lekovita svojstva.Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 24-07-2007, 23:45   #4
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

- HEMATIT
Boja : zelenkasti kamen protkan purpurnom bojom. Vrlo je rašireno verovanje u zaštitničku i isceliteljsku moć tog minerala. Podstiče hrabrost, pa je jedna od najomiljenijih vojničkih amajlija. Poseduje lekovita svojstva. Potopljen u vodu i stavljen na ranu, čini da ona zaceljuje, a takođe utieče na izlečenje hidropsije i groznice. Tibetanci su ga koristili na taj način, što su ga stavljali oko vrata osobama, koje su bile sklone krvarenju iz nosa. Nosi se oko vrata na zlatnoj ili srebrnoj ogrlici ili kao prsten na ruci.

§ boja: crna, crno-siva
§ tvrdoća: 5,5-6,5
§ gustina: 5,12-5,28 g/cm3
§ hemijski sastav: Fe2O3, željezni oksid
§ indeks prelamanja svetlosti: 2,940-3,220
§ disperzija: jako visoka (0,500)
Hematit je dobio ime po grčkoj reči (krv) pa ga negde nazivaju i krvavi kamen zato što pila, kojom se kamen izrezuje, postaje crvena kao krv.
Vrlo je raširen mineral, daje crvenu boju mnogim stenama, a mestimično tvori bogate željezne rudnike. Kada se izreže u tanke pločice hematit je crven i proziran, a kada se ispolira onda je metalno sjajan.

- HIACINT
Boja : Crveno smedji cirkon. Onog, ko ga nosi, štiti od melanholije. Štiti od udara groma i kuge.

- JANTAR / Ćilibar /
Fosilna smola, koju još zovu "zlato severa". Nosi u sebi mističnu energiju i lekovita svojstva, baš zbog osobine da privlači i skuplja oko sebe elektricitet. Nošenje ogrlice od zrna jantara, po antičkom verovanju, zaštita je od bolesti. Poseduje lekovita svojstva. Bilo je dovoljno nositi neki ukras s jantarom, kako bi se uklonila glavobolja i zubobolja. Pomešan sa medom i uljima poboljšava cirkulaciju.- JASPIS
Boja: zelena, ili krvavo crvena. Onom ko ga nosi daruje energiju i neustrašivost. Donosi radost i odklanja svaku bol. Zeleni jaspis, po verovanju, uliva glumačke sposobnosti. Poseduje lekovita svojstva.

- JET
Nosioca ovog dragulja štiti od obmana i iluzija, kao i mogućih uzbuđenja.

- KARNEOL
Vrsta je čvrstog i providnog kamena, mlečne, belo ružičaste do riđe - crvene boje. Smiruje jake emocije, podstiče hrabrost. Od davnina je poznat po tome, što ima pozitivan učinak na one, koji se žele obraniti od psihičkog napada. Nošen na predelu solarnog pleksusa, gdje se obično osećaju promene, pri ovakvim napadima, pomaže za odbijanje takvih energija i uspostavljanju ponovne ravnoteže u telu vlasnika. Poseduje lekovita svojstva.

- KALCEDON
Boja : bela do plava. Odklanja strah od spiritualnih sila, i odstranjuje melanholiju. Poseduje lekovita svojstva. Kada je plave boje, ima iste kvalitete kao i safir.

- KALCIT
Boja : bezbojan ili beli. Kristali su uglavnom prozirni, s plohama staklastog sjaja. Zrak svetlosti pri prolasku kroz kalcit dvostruko se lomi.

- KARBUNKL
Povoljno deluje na osobe sklone depresiji i tuzi. Donosi mir i čistoću uma. Poseduje lekovita svojstva. Egipćani su ga koristili kod spaljivanja rana, u Indiji direktno stavljali na ranu.

- KORALJ
On nije kamen u pravom smislu reči, već je produkt mora. Koralj je simbol jake volje i snage, koja se retko kad može slomiti. Borbenost, poduzetnost, naboj, poticaj i dinamičnost u moći su ovog kamena. Smatra se da menja boju, kada je bolest u blizini. Poseduje širok spektar lekovitih svojstava.

§ boja: crvena, ružičasta, bijela, crna, rijetko plava
§ tvrdoća: 3-4
§ gustina: 2,60-2,70 g/cm3
§ hemijski sastav: : organske substance, kalcijev karbonat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,486-1,658
§ disperzija: nema
Koralj je morska životinja iz grupe mješinaca prirasla za podlogu. Sastoji se od slabo pokretnih polipa koji na slobodnoj strani imaju usni otvor okružen vencem pokretljivih lovaka.
Kao materijal za drago kamenje koristi se samo koren koralja koji je bogat kalcijem. Budući da sadrže organske supstance, jako su osjetljivi na visoku temperaturu i kiseline.
Koralji žive i izgrađuju koralne grebene najviše u plitkoj i čistoj vodi tropskih mora kod temperature od oko 23,5°C


- KORUND
Boja : crvena ili plava. Korund je kamen fleksibilne, duhovite i otvorene zene. Taj jasan i proziran kamen, daruje joj bistrinu u izboru partnera i prave ljubavi. Sasvim prozirni, crveni ili plavi primjerci su skupocijeno drago kamenje - rubin ili safir.

- KRIZOBERIL ( Macje oko )
Boja : mlečno bela, smeđi, žućkast ili ružičast. Osigurava blagostanje i dug život. Poseduje umirujuće delovanje. Obešen oko vrata leči astmu i gušobolju kod dece. Poseduje lekovita svojstva.

- KRIZOLIT / Peridot, Olivin /
Boja : tamno zelena ili zeleno zlatna. To je nežni kamen. Nosiocu podaruje mudrost, otpornost i istrajnost. Uz pomoć njega dospeva se u više sfere svesti. Poseduje isceliteljska svojstva.

§ boja: žuto-zelena, maslinasto-zelena, smeđkasta
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 3,28-3,48 g/cm3
§ hemijski sastav: (Mg,Fe)2SiO4, magnezij ili željezo ortosilikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,650-1,703
§ disperzija: 0,020 (0,012-0,013)
Peridot ili olivin nastaje kristalizacijom iz magme pa dolazi kao sastavni mineral nekih eruptivnih stena. Ima lagano, masno-stakleni sjaj i nije otporan na kiseline. U Evropu su ga doneli krstaški vojnici u srednjem veku i često je korišten u crkvene svrhe. Veće količine peridota otkrivene su i u uzorcima Mesečevog tla.

- KRIZOPRAS
Boja : uglavnom zelena. Kod njegovih nosioca stimuliše vidovitost, razvija senzibilnost, i daje samopouzdanje. Jača rad srca. Donosi radost onome ko ga nosi. Poseduje lekovita svojstva.

§ boja: zelena
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 2,58-2,64 g/cm3
§ hemijski sastav: SiO2, kremen
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,530-1,540
§ disperzija: nema
Krizopras je jedan od najvrednijih kamena iz grupe kalcedona. Veliki komadi tog minerala obično su puni nepravilno obojenih pukotina. Zelenu boju dobija od nikla i ona na suncu ili usled izlaganja toplini može izblediti. Treba ga povremeno staviti na vlažno mesto kako bi tada vratio svoju prirodnu zelenu boju.

- KUNZIT
Pomaže pri opuštanju, uspostavljanju osjećajne ravnoteže. Prizemljuje energiju. Poseduje lekovita svojstva.

- KVARCNI KRISTAL / čisti kvarc, gorski kristal /
Boja : bela, proziran. Pojačava auru. Njegova frekvencija povoljno deluje na ljudski organizam. Pomaže kod svih bolesti. Pojačava sposobnost meditiranja. Kvarcni kristali su delotvorni zbog svoje sposobnosti prenosenja i emisije vibracija. Najčešće je upotrebljavani kristal od davnina do danas. Koristi se jako mnogo u lečenju i proricanju sudbine. Tvrdi se da kristal kvarca, ako se tokom dana nosi uz sebe u tašni ili džepu, povećava snagu koncentracije.
Kvarc se može upotrebiti i na duge načine. Ako se popije voda, u kojoj je neko vreme odstajao ovaj mineral, organizam ce dobiti dodatnu dozu energije. Masaža hladnim, iz hladnjaka izvađenim kvarcem, smiruje nervozu i stišava emocije. Otpušta negativnu energiju i blokade, kada se postavi na određeni deo tela.

GORSKI KRISTAL je poznat još i kao kremen i prozirač. Bezbojan je, ali može biti i mlečno bele boje, staklenog sjaja. Odgovara svim čakrama, a naročito pleksus solarisu, srčanoj čakri i trećem oku. Svojim zračenjem čisti čitavu auru. Najdelotvornije dejstvo ima kod osoba rođenih u znaku ovna, raka, lava i jarca. Ovaj kristal treba da se koristi zajedno sa drugim kristalima, jer kao filter dozira snagu pojedinih kristala. Samostalno olakšava rad srca, pojačava dotok kiseonika u mozak, stabilizuje krvni pritisak. Koristi se za jačanje energetskog polja i prilikom meditacija. Od njega se pravi eleksir (kristal staviti u 2dc vode i ostaviti tokom noći) koji jača imunitet i brzo vraća snagu organizmu. Prazni se jednom ili dva puta mesečno pod tekućom vodom, a puni se na suncu u trajanju od 2 sata.
Kristali kvarca
Gorski kristal Svi prozirni kristali kvarca deluju izrazito snažno na mozak, početak išijalgičnog živca na temenu, pojačavaju rad srca. Globalno čiste suptilnija tela od otrova i nakupljenog smeća. Ojačavaju sve meridijane. Povezuju čoveka s njegovim vlastitim duhovnim poljima, stoga bih ljudima preporučio oprez. Neutralan.
Ametist Ovo je jedan od minerala, uz tirkiz, koji gotovo da nema nikakvih nuspojava. Stoga bih jedan od tih kristala preporučio svima onima koji nisu sigurni za koji bi se kristal ili mineral odlučili. Ovaj kristal svojim titrajima vrlo harmonično deluje na sve vrste blagih psihičkih i živčanih poremećaja. Uravnotežuje emocije i vrlo polagano i blago ojačava sva suptilnija tela. Deluje na snagu i imunitet jetre. U starim kulturama se preporučivao za sve vrste zavisnosti, posebno alkoholizma, upravo zato što u isto vreme deluje umirujuće na psihu, a daje podršku jetri. Svoju violetno-ljubičastu boju dobija od malog udela željeza u kristalnoj rešetki. Globalno neutralan, ali blago i električan i magnetičan.
Rozenkvarc Ovo je najharmoničniji kamen za srce i osrčje. Dakako, ako noseći ovaj kamen opazite bilo kakvu promjenu koja nije harmonična, odmah prekinite s nošenjem. Deluje harmonično na sve dublje emocije povezane s ljubavi. Vibracije su mu izrazito umirujuće i nežne za astralno telo. Može pomoći ljudima koji izlaze iz emocionalnih kriza s partnerom. Pojačava otvorenost čovjeka prema ljubavi i prihvaćanju. Stvara vrlo pozitivnu atmosferu u prostoru, pa je pogodan da se veći komadi drže u kući, stanu ili dvorištu.
Citrin Ima slično delovanja kao žuti topaz, samo malo blaža.
Ahat je specifična vrsta kvarca koji nastaje hidrotermalno, hlađenjem silicijumove užarene kiseline pomešane s raznim podzemnim plinovima. Svoj slojeviti izgled i boje dobija taloženjem raznih supstanci u slojevima, najčešće alumnij, kalcij, željezo i mangan. Ahat je dobar stabilizator i harmonizator svih suptilnih tela. Vrlo povoljno deluje kod trudnoće na majku i plod. Pomaže kod svih poremećaja maternice. Dobar je i za oči (konjuktivitis), takođe kod gastritisa. Globalno stabilizuje zdravlje, no deluje sporo i polako. Psihički podstiče osjećaj sigurnosti i stabilnosti. S njim smo otporniji na spoljne uticaje. Mentalno ojačava logično, racionalno i praktično mišljenje, stoga je vrlo povoljan za sve oblike psihičkih oboljenja. Ahat povećava našu koncentraciju na ono što je esencionalno te izbegavanje rastresenosti i smušenosti. Prema mome istraživanju smeđi ahat ima najbolji učinak. Zemljani element. Magnetičan.

Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 24-07-2007, 23:47   #5
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

- LABRADORIT
Boja : siva ili crna. Preporuka je da ga nose osobe sa velikim problemima u žvotu. Siva boja povoljno deluje na zdravlje. Poseduje lekovita svojstva.

- LAPIS LAZULI
Boja : tamnoplava. To je nebeski sveti kamen. Daje snagu telu i umu, i onoga ko ga nosi, čini duhovno osetljivim. Lapis lazuli priziva zvezdano nebo. Služi za mentalno i spiritualno čišćenje. Rešava energetske probleme iz prošlosti, pomaže razvijanju stabilnosti i snage uma. Postiče osobni izvor snage i otkrivanje božanske prirode u sebi. Povećava prirodne sposobnosti onoga ko ga nosi, a takođe donosi uspeh. Poseduje široki spektar lekovitih svojstava. Treba ga nositi oko vrata na zlatnoj ogrlici.

§ boja: tamno-plava sa zlatnim točkicama
§ tvrdoća: 5-6
§ gustina: 2,50-3,00 g/cm3
§ hemijski sastav: (Na,Ca)8[(SiO4, S, Cl) 2| (AlSi)4]6, silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,50
§ disperzija: nema
Lapis Lazuli (lat.= lazurni kamen) je mineral tamnomodre boje koja mestimično prelazi u zelenkastu i ljubičastu. Sastavljen je od nekoliko minerala od kojih je uvek osnovni lazurit (25-40%).
Bruši se kao dragi kamen za izradu nakita, a upotrebljava se i kod pravljenja mozaika. Nekad se mnogo upotrebljavao kao prirodna plava boja.
Neotporan je na visoke temperature, vruće kupke i kiseline. Prsten sa tim dragim kamenom preporučljivo je skidati kod obavljanja kućnih poslova
.

Lapis Lazulise jako puno koristio u starom Egiptu. Bio je visoko cenjen među najvišim državnim službama, sveštenstvom, a takođe je bio i neizostavni ornament faraona i njegove supruge. Nije nimalo slučajno to što su Egipćani visoko cenili ovaj kamen. Prema hermetičnim učenjima on je zaista vrlo specifičan. To je kamen koji ima najjače delovanje filtra na svim suptilnijim poljima i telima. Kao što danas postoje filtri koji pročišćavaju vodu ili vazduh, tako i titraj lapis lazulia stvara polje koje čisti te izbacuje iz ljudskih suptilnijih tela sve emocionalne, mentalne i duhovne otrove, negativnog magnetizma za larve, astralne vampire i drugo. Takođe sprečava svojim titrajima prilaženje i ulazak malignih energija na čoveka. Faraoni su ovaj kamen gotovo uvek nosili, posebno na glavi, jer su na taj način održavali visoke energije i kanale s kojima su bili povezani, a takođe su sprečavali spoljne uticaje na njihovu psihu i slobodu odlučivanja. Ta mu svojstva daje njegov sastav: kalcij, koji je mineral baza u ljudskome organizmu, daje čvrstoću kostima i ispravnu ishranu svih stanica organizma; tu su natrij, klor i SO4 kiselina koji imaju rastapajuće delovanje na suptilnijim razinama. Jedini problem jest što je to mineral vrlo snažnog delovanja i za današnje ljude je preintenzivan i prejak. Današnji ljudi su uveliko izgubili snagu suptilnijih energetskih polja i više nisu u stanju harmonično se spojiti s ovim mineralom. Stoga su amplitude titraja kamena i čovjeka jako različite, tako da kod gotovo svih ljudi izaziva nesnosne glavobolje. Preporučio bih ga samo višim adeptima.

- MAGNETIT
Boja : crna, metalnog sjaja. Kamen ima snažna, magnetna svojstva. Donosi svom nosiocu zdravlje, vitalnost, ljubav bogova i ljudi. Poseduje lekovita svojstva. Kada se stavlja na predio obolelih organa u neposrednoj blizini, ima sposobnost isceljivanja, npr. jetre ili kostobolje ( stavi se na stopalo ).

- MALAHIT
Boja : zelena. Vrši prizemljenje više energije. Potstiče proces čišćenja potisnutih podsvesnih trauma i blokada. Izvlači negativnu energiju, zato je potrebno nakon svake upotrebe očistiti malahit. Uliva nadu i spokojstvo. Ako se stavi na zglobove, odstranjuje bolove, koji potiču od reumatizma. Poseduje lekovita svojstva.

§ boja: svetlo-zelena, tamno-zelena
§ tvrdoća: 3,5-4
§ gustina: 3,25-4,10 g/cm3
§ hemijski sastav: Cu[(OH)2 | CO3], bakar karbonat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,655-1,909
§ disperzija: nema
Ime malahit je verovatno nastalo od grčke reči malakos što znači mekan, zbog njegove slabe tvrdoće. Kada se izreže, njegova struktura je puna tamnijih ili svetlijih slojeva koji prave krugove, ravne pruge ili neke druge oblike na površini.
Malahit je zbog svoje male tvrdoće dosta neotporan, naročito na toplinu, kiseline, amonijak i vruću vodu.
Samleven u prah, u starom Egiptu i Rimu koristio se kao boja za oslikavanje zidova.

- MESEČEV KAMEN
Boja : s plavičastim prelivima. Smatra se da donosi sreću uopšte, naročito zaljubljenima. Smiruje um, ima uticaj na nerve na taj način što smanjuje strahove. Koristi se za povećanje vidovitosti i intuitivnih sposobnosti, naročito kada se mesec smanjuje. Poseduje lekovita svojstva. Omogućava svom vlasniku da vidi buducnost, ako se drži u ustima, u noći punog meseca. Ako osoba pati od emocionalnih stresova i doživljava nemir u vreme mlaine ili ustapa, treba nositi mesečev kamen u srebrnom prstenu na desnom prstenjaku.

Mesečev kamenOvo je kamen koji povećava vodeni element. Smiruje emocije, unosi red u njih. Ispravlja devijacije astralnog tela. Harmonično deluje na žlezde, posebno hipofizu. Izrazito koristan ženama jer daje podršku svim ženskim organima i ispravnu ravnotežu ženskih hormona, povezuje žene s njihovom intuicijom, budi zdrave psihičke arhetipove žene. No pogodan je i muškarcima koji teško kontrolišu negativne emocije, smiruje psihu i povezuje ih okolinom. Harmonično deluje i na podsvest, postepeno i polako.
Pospešuje ishranu živčanog sistema, titrajima ojačava imunitet sluznica u organizmu. U prevelikoj količini ili dugom nošenju može izazvati hipersenzibilnost i osetljivost. Najboljeg kvaliteta je mesečevo kamenje s plavim odsjajem. Magnetičan.

MESEČEV KAMEN je uglavnom bezbojan kristal sa plavkastim, žućkastim ili sivkastim sjajem, porcelanskog sjaja. Odgovara sakralnoj čakri. Najdelotvorniji je kod osaba rođenih u znaku raka, jarca i riba. Mesečev kamen je veoma snažan kristal za žene, jer reguliše rad hormona, hipofizu, metabolizam. Pomaže kod menstrualnih tegoba. Takođe, reguliše šecer u krvi, jer podstiče proizvodnju insulina. Na psihu deluje harmonizujuće i otklanja strah od budućnosti. Prazni se nakon svake upotrebe pod tekućom vodom. Ako se koristi kao nakit, preporučuje se pražnjenje jednom mesečno, ali ne pod vodom, već u činijici sa kamenčićima hematita tokom noći. Puni se na mesečini. Treba ga čuvati od sunčeve svetlosti, jer mu ona ne prija.

-
MOQUI ili BOJI kamenje
Moqui kuglice su energetsko, živo kamenje. Postoje ženske i muške jedinke, a najbolje je imati ih u paru, jer par omogućuje zatvaranje energetskog kruga. Pri tom jedinke u paru se međusobno regenerišu, čiste i energizuju. Žensko moqui kamenje je nežnije površine, dok muško ima centralnu brazdu a i čitava površina mu je grublja. Boja može biti metalno siva ili crna, zatim boja peska ili zemlje, svetlo do tamno braon. Da bi moqui kamenje živelo, mora se prema njemu ophoditi kao prema živom biću. Prija mu dodir i toplina ljudskog tela, a maženjem se aktiviraju energetska srca moqui-a. Treba ih izlagati suncu, naročito ujutru, voditi u šetnju i izlagati svežem vazduhu. Ne sme se držati zatvoreno u kutiji ili čuvati na tamnom mestu, jer će tako moqui uginuti i raspasti se. Takođe, prija mu društvo drugog kamenja. Ako se kristali čuvaju zajedno sa moqui-em energetska moć im se pojačava, napukline se regenerišu, boje postaju jače i jasnije. U kristaloterapiji moqui se koristi tako što se muški kamen stavlja na obolelo mesto, odnosno na obolelu stranu tela, dok se ženski kamen stavlja nasuprot muškom. Ja svoje moqui kamenje držim u ruci, muški u desnoj a ženski u levoj, s obzirom da njima ne tretiram određeni problem, već ih koristim za jačanje energetskog protoka. Inače, ono odgovara svim čakrama. Ako neko želi da se u potpunosti posveti kamenju ili kristalima, zaista mu preporučujem moqui, jer je veoma moćno. S druge strane, negovanje moqui-a je zahtevno, te ako niste spremni da mu se postvetite, onda je bolje da ga ne nabavljate. .

- ONIKS
Boja : crna ili tamno mrka s belim žilicama. Simbolizuje iskrenost, oštroumnost, duhovnu snagu, verovalo se da ublažava žar ljubavne strasti. Pogodan je za one koji su rođeni u znaku jarca. Mnoge legende pripisuju mu nezdravo delovanje. Smatra se da je crni oniks naročito moćan kamen. Poseduje lekovita svojstva. Prema arapskoj tradiciji, porodilju je oslobađao bolova, ako bi se stavio u njenu kosu.

§ boja: crna
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 2,60-2,64 g/cm3
§ hemijski sastav: SiO2, kremeni agregat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,530-1,540
§ disperzija: nema
Oniks je poludragi kamen, sitnozrnasti kremeni agregat. Poput ahata, slojevite je građe u kojoj se izmenjuju kombinacije crne baze sa mlečnobelim slojevima (tvz. Arapski oniks). Ime oniks se takođe upotrebljava za neslojeviti crni kremen (tvz. crni oniks) koji se danas najčešće upotrebljava u izradi nakita.
Naziv potiče od grčke reči "nokat" verovatno zbog njegove slabe prozirnosti.
Osim za nakit, upotrebljava se za izradu ukrasnih predmeta, posuda i vaza
.


- OPAL
Boja : javlja se u svim bojama. Jedan je od malobrojog dragog kamenja, koji nije kristal. Opal je nežni kamen, jako senzibilan. On je božiji dragulj ljubavi i vere, sasećaja, stvaralaštva, razumevanja u međusobnim odnosima. Znamenje je za sreću u životu. Pošto u sebi sadrži sve dugine boje, ima - po indijskom shvaćanju - moć stimulacije duha i doživljavanja nadnaravnoga. Posmatrajući ga, mogu se pridobiti natprirodne moći, posebno u sferi predviđanja događaja ili pogađanja neizvesnih činjenica.
Otvara treće oko - šestu čakru. Kako je u više boja, prema tome možemo ga koristiti kod vraćanja harmonije većini čakri. Poseduje široki spektar lekovitih svojstava. Nosi se na desnom kažiprstu ili oko vrata na zlatnoj ogrlici.

§ boja: razne boje
§ tvrdoća: 5,5-6,5
§ gustina: 2,98-2,50 g/cm3
§ hemijski sastav: SiO2+H2O, mineral kremične kiseline
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,37-1,52
§ disperzija: nema
Posebna karakteristika opala je njegov mlečno-plavkasti ili biserni (voštani) izgled površine i njegove razne boje koje mogu biti promenjive, u zavisnosti od ugla posmatranja.
Opal uvijek u sebi sadrži 3-30% vode. Tijekom vremena postoji mogućnost da kamen izgubi tekućinu, pukne i izgubi opalne vizualne osobine površine. Zbog toga se ne preporuča njegovo izlaganje toplini. Opal je također neotporan na kiseline i razne kemikalije te treba izbjegavati kontakt sa sapunom i parfemima.

Crni opal nije samo dragi kamen, on je nacionalni ponos Australije. Njegove boje očaravaju ljudska srca širom sveta. Jedinstvenost crnog opala je njegova sposobnost da razdeli belu svetlost i stvori bilo koju boju spektra za razliku od drugog dragog kamenja koje pokazuje samo svoju dominantnu boju.
Kao čovjek, i opal ima svoj karakter, ponekad jak, ponekad slab ali nikad dva ista, a naročito crni opali iz Lightning Ridge-a. Ovaj veličanstveni dragi kamen je najrjeđi oblik opala. Nalazišta crnog opala su na severu australijske regije NSW u rudarskom gradiću Lightning Ridge. Male žile sirovog opala zvane "Nobbies" zarobljene su u glinastom tlu oko 10-30 m ispod površine koju vade rudari iz svih delova sveta.

Izraz crni opal odnosi se na stenu (podlogu) koja nosi opal i koja pojačava boje u opalu. Ispolirani crni opal prikazuje mnoge uzorke boja koje su klasificirane kao harlequin, flagstone, ribbon, straw, kinesko pismo i mnoge druge uzorke. Najrjeđa i najskuplja kombinacija je crveno na crnom.


- OPSIDIJAN
Čvrsta je staklasta, bezbojna vulkanska stena. Jača sposobnost proricanja. Poseduje lekovita svojstva. Pomaže kod raznih upala.

Obsidijan duginih boja Ovo je vrlo jak, snažan kamen. Ima neverovatne osobine i to je kamen koji može pripremiti čovjeka za mogućnost uticaja i komunikaciju s kristalnim bićima. On stvara titraj koji je kristalnim bićima vrlo pogodan i služi kao poziv. Strogo bih preporučio da ga koristite s oprezom, i pročitate oprezno celo poglavlje Svojstva. Ukoliko vam se desi neka negativna stvar ili neugodnost dok upotrebljavate ovaj kamen ili ako vas kristalna bića odbiju i daju znak da ne bi trebali posedovati i koristiti ovaj kamen, svakako ga se rešite. Najidealnije ga je vratiti prodavcu bez ikakvog traženja naknade, a ukoliko bi to bio problem, ostavite ga negde u prirodi dalje od ljudi gde često površinu obasjava Sunce. Ukoliko bi ste osetili da je vaša suptilnija energija ostala vezana za kamen, najbolje ga je zakopati negde u zemlju dalje od ljudi, biće transformisan i vraćen svom izvoru.

- RODONIT
Boja : boja trešnje. Povezuje zemaljski princip s principom univerzalne ljubavi. Razara strahove i teskobu. Povoljno deluje na nervni sistem. Poseduje lekovita svojstva. Preporučuje se da se nosi na levoj ruci, na trećem prstu, jer on ste pozicije najbolje deluje na srce.

- ROZI KVARC
Boja : žućkasta, roza. Povoljno deluje na nervni sistem, smiruje i otklanja strah. U kombinaciji s hematitom pomaže kod bolesti kostiju. Poseduje lekovita svojstva. Štiti od podzemnih zračenja.

Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 24-07-2007, 23:48   #6
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

- RUBIN
Boja : svetlucavo crvena. Za rubin mitovi kažu da je kamen kapljica krvi od srca majke zemlje. Simbol je životne snage, hrabrosti i ljubavne odanosti. Smatra se da će vlasniku pomoći da sačuva svoje aristokratsko rodoslovlje i nasledstvo. Menja boju u prisustvu opasnosti. U Burmi veruju da je sveti kamen i tamo ga daju onome, ko je preboleo neku tešku bolest. Treba ga nositi na levom prstenjaku u zlatnom ili srebrnom prstenu. Poseduje široki spektar lekovitih svojstava.

§ boja: crvena
§ tvrdoća: 9
§ gustina: 3,97-4,05 g/cm3
§ hemijski sastav: Al2O3, aluminij oksid
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,762-1,778
§ disperzija: 0,018 (0,011)
Rubin je dobio ime po svojoj crvenoj boji (lat. rubens = crveni kamen) i spada u grupu korunda. Razne varijante crvene boje mogu se naći u istim nalazištima tako da nije moguće naknadno odrediti izvor od kuda kamen potiče. Supstanca zbog koje je rubin tako crven je krom dok je u slučaju smeđkastih nijansi presudno gvožđe.
Najtvrđi je mineral posle dijamanta, sedam puta tvrđi od topaza koji ga sledi na tabeli tvrdoće.

Početkom dvadesetog veka počeli su se izrađivati sintetički rubini kvaliteta pravog kamena i naročito njegovih hemijskih i optičkih svojstava. Većina njih se ipak može prepoznati najviše zbog toga jer nemaju apsolutno nikakva oštećenja što je kod pravog kamenja retkost.

Rubin Izrazito povoljno deluje na adrenalne žlezde, a time i indirektno na bubrege. Povećava harmonični vatreni element. Pokazao se vrlo delotvornim kod blokade svih vrsta mentalnih i psihičkih manipulacija te destruktivnih uticaja drugih ljudi. Može preopteretiti živčani sistem kod ljudi gde preovladava vatreni element unutar njihovog bića. Unutar mentalnih polja povećava optimizam, volju i samopouzdanje, kod emocija otvorenost i zaigranost. Harmonično deluje i na srce, no nije pogodan za ljude koji imaju bilo kakvih problema sa srcem. Takvi ljudi imaju oslabljeno srčano polje i ne mogu ispravno spojiti svoje polje s ovim mineralom jer su amplitude titraja uveliko različite. Njima preporučujem rozenkvarc. Što je veća čistoća, to je delovanje harmoničnije. Za mnoge ljude postavljen u srebro može biti preintenzivan, stoga preporučujem da bude postavljen u zlato ili nošen sam. Električan.
RUBIN je najčešće krvavo crvene boje, ali može biti i smeđe i golubije plave boje, svilenkastog sjaja. Odgovara korenskoj i srčanoj čakri. Najdelotvornije dejstvo ima kod osoba rođenih u znaku ovna, device, škorpije, jarca i lava. Rubin izuzetno jako deluje na krv i krvne sudove. Aktivira jetru, jača imuni sistem, poboljšava cirkulaciju, čuva od anemije i leukemije. Eliksir jača organizam i energetski ga uravnotežava. Koristi se i kao afrodizijak. Prazni se dva puta mesečno pod tekućom vodom, a puni se na suncu 2 sata.

- SAFIR
Boja : prozirni, bezbojni, žuti, plavi, ružičast, ljubičast. Zbog svoje blage plavičaste svetlosti, što umiruje ljude, safir odstranjuje mržnju i povećava osećaj ljubavi. Znamenje je za snagu, čvrstinu, doslednost i istrajnost. Ovaj kaman je jedini, koji se smatra svetim dragim kamenom. U srednjem veku nosili su ga samo biskupi i kardinali, jer se verovalo da čisti dušu i približava je bogu. Jevreji su ga zvali "svetim kamenom" - kao simbol ravnoteže i mudrosti.
Poseduje širok spektar lekovitih svojstava. Neprekidno gledanje u safir poboljšava vid. Nosi se na ogrlici oko vrata u zlatnom okviru ili kao prsten na ruci. Od davnine se koristio u okultnoj praksi i smatrali su ga tajanstvenim kamenom. Zbog njegove sposobnosti da donosi mir, Lame su ga upotrebljavale na taj način, što su ga davali ljudima na samrti za olakšavanje prelaza u drugi svet.

§ boja: plava u različitim nijansama, bezbojna, roza, ljubičasta, žuta, zelena
§ tvrdoća: 9
§ gustina: 3,95-4,03 g/cm3
§ hemijski sastav: Al2O3, aluminij oksid
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,762-1,788
§ disperzija: 0,018 (0,011)
Ime safir upotrebljavano je za razno drago kamenje. U srednjem veku tako su nazivali i lapis lazuli. Oko 1800g. priznati su safir i rubin kao varijacije korunda. Tada se plavo kamenje nazivalo safirima, crveno rubinima, a sve drugih boja svrstavalo se pod mineral korund. Danas se minerali iz grupe korunda svih boja osim crvenih nazivaju safirima.
Plavu boju safirima daju gvožđe i titan, ljubičastu vanadij. Mali deo gvožđa daće rezultate u žutim i zelenim tonovima, a krom će prouzrokovati rozu boju kamena.

Safir Kod čoveka povećava element vazduha. Deluje harmonično na električne struje u mozgu, ali može poremetiti funkciju električnih struja srca, zato se preporučuje da bude visoke čistoće. Zbog udela željeza, po kojem dobija plavu boju, temeljno rešava negativne energije iz svih suptilnih polja. Otvara čoveka prema duhu, podstiče inspiraciju i kreativnost.

- SARDONIKS
Vrši transformaciju ličnosti stabilizirajući i stvarajući veće razumijevanje prema drugim ljudima. Osigurava samokontrolu, a nosi se kao zaštita od svih bolova uopšte. Poseduje lekovita svojstva.

- SEDEF
Pomaže pri osvajanju plemenitih duhovnih visina. Ne nosi li se, "gasne" i oživljava ga jedino koža i šarm one, koja se kiti njime. Poseduje lekovita svojstva.

- SODALIT
To je kamen, koji je sličan lapis lazuliju, ali su različiti po delovanju. Povoljno deluje na rad srca, smiruje, nosi se u predelu srca. Dobro ga je nositi u kombinaciji s kvarcnim kristalom. Preporučuje se da se preko noći drži na srčanoj čakri. Poseduje lekovita svojstva.

- SOKOLOVO OKO
Deluje protiv negativne energije. Pomaže kod oboljenja umornih očiju.

SOKOLOVO OKO To je kristal plavo-sive do plavo/crne boje, svilenog sjaja. Odgovara čeonoj čakri. Najdelotvornije deluje na osobe rođene u znaku ovna, blizanace i vodolije. Sokolovo oko pomaže pre svega kod bolesti očiju (povrede oka, upale rožnjače, zamor očiju...) Preporučuje se da ovaj kamen zagrejete u toploj vodi, a zatim stavite na oči. Zatim, delotvoran je kod raznih upala, ublažava migrenu, a psihu oslobađa od stranih uticaja. Prazni se svakih 15 dana pod tekućom vodom, a puni se tokom noći zajedno sa gorskim kristalom i tigrovim okom. Preporučuje se da se svake noći čuva u činiji sa kamenčićima hematita.


Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 24-07-2007, 23:48   #7
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

- SMARAGD
Boja : zelena. Jedan je od najlepših i najskupljih kristala, donosi mir, podstiče nadu, pojačava svako osećanje, produbljuje strasti. Ako je bračni partner neveran, menja boju. Veruje se da smaragd predskazuje buducnost, da pomaže razvoju inteligencije i donosi veliku i sveobuhvatnu mudrost. Sprečava nastanak mnogih bolesti.

§ boja: zelena, žućkasto zelena
§ tvrdoća: 7,5 - 8
§ gustina: 2,67-2,78 g/cm3
§ hemijski sastav: Al2Be3(Si6O18), aluminij beril silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,565-1,602
§ disperzija: 0,014 (0,011-0,013)
Smaragd (grč. smaragdos = zeleni kamen) je zeleno obojeni dragi kamen iz grupe berila i najdragoceniji u toj grupi minerala. Svoju zelenu boju dobija od kroma, a ponekad i od vanadija.
U ovom kamenu su česte nakupine sitnih nečistoća koje ga čine mutnim i neprozirnim pe su samo retki primerci smaragda prozirni i čisti. Takvi se ubrajaju u najskupocenije drago kamenje. Glavna su nalazišta u Kolumbiji, Brazilu, Uralu, južnoj Africi i zapadnoj Australiji.

Smaragd Ovaj kamen je poprilično čudan za čoveka. Nisam u potpunosti siguran da je predviđen za čoveka. Ono što sam lično primetio je da povećava vidovitost, prekogniciju i razne duhovne uvide. No nuspojava mu je ta da ljudsko biće za to uopšte ne mora biti spremno, te nehotično može izazvati velike dizbalanse duhovnih i mentalnih polja. Ne preporučujem ovaj kamen ljudima koji nisu dublje inicirani ili nisu spoznali svoju dublju unutarnju bit.
SMARAGD je intenzivno zelene boje i staklenog sjaja. Odgovara srčanoj čakri. Najdelotvornije dejstvo ima kod osoba rođenih u znaku bika, raka i vage. Izuzetno je jak kristal. Pripisuju mu se magične moći. Pomaže kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, šizofrenije, paranoje, psihoza. Čuva od raznih infekcija, anemije. Od njega se pravi eliksir koji je delotvoran kod upala, problema sa kičmom, kostima i mišićima. Harmonizuje psihu, a naročito je delotvoran ako se koristi zajedno sa zlatom. Čisti se jednom mesečno pod tekućom vodom, a puni se tokom noći u činiji sa rubinom ili goriskim kristalom.

- SPINEL.
§ boja: crvena, žuta, smeđa, plava, zelena, crna
§ tvrdoća: 8
§ gustina: MgAl2O4, magnezij aluminat
§ hemijski sastav: Al2Be3(Si6O18), aluminij beril silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,712-1,762
§ disperzija: 0,020 (0,011)
U mineralogiji se spinelom naziva čitava grupa srodnih minerala ali samo neki od njih služe kao drago kamenje. Uglavnom su to crveni zeleni ili plavi spineli. Njihovu boju daju im krom, željezo vanadij i kobalt.
Spinel je razvrstan kao poseban mineral prije 150 godina. Prije toga se klasificirao kao rubin tako da su neki svjetski poznati rubini zapravo spineli (rubin u Engleskoj kruni).- SUGALIT
Potstiče vezu uma i fizickog tela. Omogućuje uvid u uzrok problema. Otklanja sumnju i potstiče unutrašnju harmoniju sa svojim ja. Poseduje lekovita svojstva. Pomaže čičćenju limfnog sistema.- TANZANIT
§ boja: ljubičasta, safirno-plava
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 3,35 g/cm3
§ hemijski sastav: Ca2Al3(O | OH | SiO4 | Si2O7), kalcij-aluminat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,691-1,700
§ disperzija: 0,030 (0,011)
Ime tanzanit (po Afričkoj državi Tanzaniji) prva je uvela draguljarna u New Yorku, Tiffany&Co. Kamen je morsko do safirno plav dok pod veštačkim svetlom boja više vuče na ljubičastu. Kada se zagrije na 400-500°C moguće žućkaste nijanse nestaju dok se plava pojačava. Trenutno jedino nalazište je u Tanzaniji.

- TIGROVO OKO
Boja : smeđe prugast ili sa zelenim šarama preko površine. Kamen sreće. Donosi mudrost, vidovitost, mentalnu čistoću i unutrašnji mir. Povećava hrabrost i olakšava probleme kod noćnih mora, naročito kod dece. Poseduje lekovita svojstva.

§ boja: zlatno-žuta, zlatno-smeđa
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 2,58-2,64 g/cm3
§ hemijski sastav: SiO2, kremen
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,534-1,540
§ disperzija: nema
Površina brušenog i poliranog tigrovog oka podseća na oko mačke prema čemu je kamen i dobio ime. Struktura mu je glatka i vlaknasta, a gvožđe proizvodi njegovu zlatno-žutu boju. Jako je osjetljiv na bilo kakve kiseline. Nalazišta su u južnoj Africi, Australiji, Burmi, Indiji, Namibiji i Kaliforniji.


Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 24-07-2007, 23:49   #8
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

- TIRKIZ
Boja: nebesko plava do zelena. Pripada mu značenje "Kamena sreće" i "Dijagnostičkog dragulja". Simbol je ljubavi i bogatstva, često se poklanja prilikom veridbe ili venčanja. Pridavane su mu mistične sposobnosti, a pomagao je i u ozdravljenju obolelih od psihičkih depresija i melanholije. Donosi vlasniku hrabrost i čini da svaki uložen napor donese uspeh. Obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstvo.
Poseduje lekovita svojstva. Upozorava vlasnika na bolesti, koje mu prete. On, naime, menja boju, ako ga neko stalno nosi. Zbog toga treba prilikom pranja ruku prstenje s tirkizom uvek skidati. Lekari u starom Rimu nosili su tirkiz na malom prstu, kako bi pobedili svaku bolest. Buda ga je koristio u svom spiritualnom razvoju, da ga odbrani od nepoznatih sila.

§ boja: nebesko-plava, plavo-zelena, zelenkasta
§ tvrdoća: 5-6
§ gustina: 2,31-2,84 g/cm3
§ hemijski sastav: : CuAl6[(OH)2 | PO4]4. 4H2O , bakar-aluminij fosfat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,610-1,650
§ disperzija: nema
Ime kamena tirkiz dolazi od starog imena "Turski kamen" zato što je prema Evropi put trgovine toga kamena prolazio kroz Tursku.
Čista plava boja tirkiza je veoma retka, većina je prošarana smeđim, tamno-sivim ili crnim venama drugih minerala. U prirodi se može naći spojen sa malahitom.
Boju tirkizu daje bakar za plave tonove i gvožđe za više zelenkaste tonove.
Nebesko plava boja menja se na temperaturi od 250°C u zelenu. Negativne promene boje mogu izazvati razna ulja, kozmetika, deterdženti kao i obična voda pa se preporučuje skidati prstenje sa tirkizom pre pranja ruku.

TirkizJača celi organizam. Harmonično deluje na jetru i sve probavne organe. Jača ljudska suptilnija polja, daje im snagu te veću otpornost na spoljne uticaje. Titraj ojačava zaštitna svojstva suptilnijih tela. Tirkiz je jedan od najupotrebljavanijih kamenja u svim drevnim kulturama. Kod mnogih je naroda bio svet i visoko se cenio. Pa su ga tako koristili Egipćani, Grci, svi američki Indijanci, Sumerani, Kinezi, narodi Kavkaza, Sibira itd… Usklađuje duh i materiju, i upravo zbog toga su ga koristili mudraci svih navedenih kultura. Neutralan.- TOPAZ
Boja : plavi, žuti, tamno žuti, višebojni. Prozirni su rašireni u celom svetu. Najtraženiji su zlataste boje. Prema legendi, topaz je kamen prijateljstva. Razveseljava dušu, čini čoveka slobodnim i zadovoljnim. Umiruje živce, daje lepotu i dug život.
Poseduje širok spektar lekovitih svojstava. Nosi se na desnom prstenjaku u zlatnom prstenu ili oko vrata na zlatnoj ogrlici. Ako se nosi na levoj ruci, pospešuje inteligenciju i hrabrost, a ujedno štiti od melanholičnog raspoloženja. Takođe pojačava senzualnost. Kod žena stavlja se na donji dio stomaka i olakšava bolove, a koristi se za sprečavanje iznenadne smrti. Topaz stavljen na delove slepočnice umiruje um, telo i osvežava san.

§ boja: bezbojna, žuta, crveno-smeđa, plava, crvena, roza-crvena
§ tvrdoća: 8
§ gustina: 3,49-3,57 g/cm3
§ hemijski sastav: Al2[(F,OH)2/SiO4], aluminij-fluor silikat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,609-1,643
§ disperzija: 0,014 (0,008)
Topaz je dobio ime po mestu pronalaska na otoku u Crvenom Moru, Topazos. Boju dobija zbog gvožđa i kroma. Podložan je pucanju pa ga treba pažljivo ugrađivati u nakit. Takođe nije otporan na sumpornu kiselinu. Danas su najpoznatija nalazišta u Brazilu, a ostala u Avganistanu, Australiji, Burmi, Kini, Japanu, Meksiku, Namibiji, Nigeriji i Rusiji. Poznati su plavi topazi nađeni 1964. u Ukrajini, svaki težak preko 100kg.
Topaz (žuti)Ovo je pravi kamen koji bi trebali upotrebiti za imunosistem. Povećava blago vatru i zemlju, smanjuje zrak. Ubrzava metabolizam, preporučujem ga ljudima koji imaju previše kilograma ili žele smršati. Mršavi ljudi bi ga trebali koristiti s oprezom. Jača sva suptilnija polja i tela, dovodi titraj snage i stabilnosti. Uglavnom deluje na astralno i mentalno polje, na duhovnom nivou neki komadi mogu smanjiti strah od smrti kroz razumevanje. Ljudima koji imaju manjak kilograma bih radije preporučio tirkiz, koji je za njihovu konstituciju bolje harmonizirajući. Svakako, možete koristiti i žuti safir koji ima ista svojstva kao topaz, ali je puno ređi i puno skuplji. Topaz je blago električan.

- TURMALIN
Ima najširi spektar boja među svim vrstama dragog kamenja. Najvredniji je zeleni turmalin. Crveni turmalin je poznatiji pod imenom rubin. Zahvaljujući lepim bojama i dovoljnoj tvrdoći, cenjeni je dragi kamen. Inspiriše razum, donosi prijateljstvo i sreću. Turmalin poseduje svojstvo magneta. Poseduje široki spektar lekovitih svojstava.

§ boja: bezbojna, žuta, roza, crvena, smeđa, zelena, plava, ljubičasta, crna
§ tvrdoća: 7-7,5
§ gustina: 2,82-3,32 g/cm3
§ hemijski sastav: Na(LiAl)3Al6[(OH)4/(Bo3)Si6O18], aluminij-borosilat
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,614-1,666
§ disperzija: 0,017 (0,009-0,011)
Turmalin je mineral po hemijskom sastavu vrlo komplikovan aluminijum-borosalit. Dolazi veoma često u lepo razvijenim kristalima koji prema sastavu mogu imati različitu boju pa razlikujemo: bezbojni ahroit, crveni rubelit i siberit, modri indigolit, smeđi dravit i crni šerl. Pojedini kristali mogu biti različito polarno ili zonalno obojeni.- ŽAD
Boja : zelena, narandžasta, smeđa. Kinezima je simbol sa pet osnovnih i najvažnijih čovekovih vrlina: skromnost, moralna čistoća, pravednost, pristojnost i hrabrost. Oni koji nose ukras od žada, kod njih potstiče te vrline. Smatra se amblemom savršenstva i simbolom kraljevske vladavine, porede ga sa zlatom. Takođe nekad su ga nazivali draguljem bogova. Poseduje lekovita svojstva. Kada se nosi kao ogrlica, leči poremećaje stomaka i bubrega. Koristi se i tako da dodiruje obolelo područje.

§ boja: svjetlo do tamno zelena ali i ostalih boja
§ tvrdoća: 6,5-7
§ gustina: 3,30-3,38 g/cm3
§ hemijski sastav: NaAl(Si2O6)
§ indeks prelamanja svetlosti: 1,652-1,688
§ disperzija: nema
Žad dobija svoju lepu zelenu ili smaragdno zelenu boju od primesa gvožđa, a ponekad i kroma. Javlja se u vlaknastim agregatima pa je zbog toga jako žilav. U praistorijsko doba žad se radi toga koristio u izradi oružja i raznih alata.

Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 25-07-2007, 10:10   #9
saturnova kci
Švrća
 
saturnova kci je offline
Registrovan: Jun 2007
Poruke: 39
saturnova kci je na dobrom putu
Rep Power: 0
Standardno

Samo nastavi Matrischa. Još kad bi neko napisao kako doći do nekih od ovih kristala, bilo bi to super. Ako neko zna gdje ih ima u prodaji, neka nam javi. Tako bih rado neke od njih imala.
Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 25-07-2007, 10:16   #10
saandraa
Veštac
 
saandraa's Avatar
 
saandraa je offline
Registrovan: Apr 2007
Poruke: 677
saandraa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

ja obozavam kristale...cak sam ih jedno vreme skupljala, poneki su bili cak i jeftini

@saturnova kci..koje bi htela da imas?
__________________
NATALNA natalna

SOLARNA2011/2012
Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 25-07-2007, 10:17   #11
Dorijana
Obično gatalo
 
Dorijana's Avatar
 
Dorijana je offline
Registrovan: Apr 2007
Poruke: 356
Dorijana je na dobrom putu
Rep Power: 12
Standardno

Ja sam ih vidjala, barem ove za koje se manje zna u prodavnicama bizuterije..vise na kozicama uz objasnjenje uz koji horoskopski znak idu...ili bez objasnjenja..sto donekle otezava prepoznavanje ...al ako imas srece teta ili cika koji prodaju su manje-vise upuceni u materiju, pa mogu pomoci.
Ja najvise od svega ovoga volem akvamarin, naravno u dostupnijoj varijanti ...joooj sto mi je lep..a kuca mi puna ametista.
__________________
Moja natalnaSubmit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 25-07-2007, 10:22   #12
saandraa
Veštac
 
saandraa's Avatar
 
saandraa je offline
Registrovan: Apr 2007
Poruke: 677
saandraa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

ahat


mesecev kamentumalinopal


spinelaquamarin


amazonit


jaspis

quarzfeldspatonyx

__________________
NATALNA natalna

SOLARNA2011/2012

Last edited by viksi72; 06-05-2010 at 16:44..
Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 25-07-2007, 10:41   #13
saandraa
Veštac
 
saandraa's Avatar
 
saandraa je offline
Registrovan: Apr 2007
Poruke: 677
saandraa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

amber


ametistmalahit


tigrovo okotirkisberyllhematit
__________________
NATALNA natalna

SOLARNA2011/2012

Last edited by viksi72; 06-05-2010 at 16:45..
Submit to Digg   kristali Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 25-07-2007, 10:52   #14
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

u Beogradu ima specijalizovana prodavinica (nisam bila, ali mi je drugarica rekla da je ogromna), u Čačku, odakle sam je imaju dve manje radnje. U BIH ne znam gde mozes naci ali ako mi napises koji te kamen interesuje pomocicu ti vrlo rado da dodjes do njega
Submit to Digg   kristali Reply With Quote

Old 25-07-2007, 10:57   #15
matrischa
Švrća
 
matrischa's Avatar
 
matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Lokacija: Čačak
Poruke: 59
matrischa je na dobrom putu
Rep Power: 11
Standardno

Kristalna duga
Crveni kristali, drago i poludrago kamenje
Crvena je boja krvi, rođnja i smrti.Crveno kamenje je projektivno i aktivno. Povezani su sa planetom Mars i elementom Vatre, a obe te energije su agresivne.Crveni kamenovi su kamenje zaštite. Koriste se da promotuju hrabrost, pozajme telu energiju i da obezbede pomoćnu količinu energije prilikom rituala.
U stara vremena nosili su se kao protivotrov, da održe misli čistima,kao i da oteraju bes i druge nasilne emocije. Takođe su se koristili kao štit od vatre i munje i da spreče pobačaj. Kod lečenja, povezuju se sa krvlju i često se nose da olakšaju anemiju i zaleče rane.

Roze kristali, drago i poludrago kamenje
Roze kamenovi su receptivni u puni ljubavnih vibracija.Umirujuci su i koriste se da opuste i telo i um. Promotuju mir, sreću i smeh. Koriste se da privuku ili osnaže ljubav. Rade tako da ublaže poteskoće u dugim vezama. Nose se takođe i da bi razvili samo-ljubav –uvideli svoje greške, prihvatili ih i oslobodili se njih. Podstiču više emocije, privlače prijatelje i podstiču otvorenost prema sebi i drugima. Idealni su za korišćenje u grupne svrhe.

Narandžasti kristali, drago i poludrago kamenje
Narandžasto kamenje ima malo vatrenih emocija crvenog kamenje, ali je njihov efekat nežniji. Projektivni su i često viđeni kao simbol Sunca. Idealni su za korišćenje u ritualima zaštite i za vreme čini, kada želimo pozitivni razvoj situacije. Povezani su sa personalnom moći, tako da će njihovo nošenje podstaći priključivanje i usmeravanje energije za vreme magijskih rituala. Takođe su dobri za podizanje samopouzdanja. Kaže se da privlače sreću i uspeh. Neki primeri narandžastog kamenja su: karnelian i citrin.

Zeleni kristali, drago i poludrago kamenje
Zeleno kamenje je receptivno i koristi se u magiji lečenja, posebno da ojača oči, kontroliše bubrege,olakša stomačne tegobe i spreči migrenske glavobolje. Njima vlada planeta Venera i oni su balansujući, prizemljuju i mogu se nositi da bi se vaša energija podesila prema Zemljinoj. Možete ih napunjene zakopavati u baštu da promotujete rast biljaka. Koriste se u činima i ritualima novca, bogatstva i prosperiteta, ali i plodnosti i sreće.

Plavi kristali, drago i poludrago kamenje
Plavim kamenjem vlada element Vode i planeta Neptun. Receptivni su i sjajni promoteri mira. Ako imate poteškoća sa spavanjem, probajte da noću oko vrata nosite plavi kamen ili kristal. Takođe olakšavaju i sprečavaju košmare. Nose se i da podstaknu lečenje, posebno kod groznice i zapaljenja, kao i kod običnog fizickog bola. Koriste se i u kupkama pročisćenja. Neki primeri plavog kamenja su lapis lazuli i tirkiz.

Ljubičasti kristali, drago i poludrago kamenje
Ljubičasto kamenje je receptivno i spiritualno. Njima vladaju planete Jupiter i Neptun i dugo su povezivani sa misticizmom i pročišćenjem. Pravi su izbor za nošenje za vreme meditacija. Ljubičasta je boja lečenja i mira. Nose se da održe zdravlje, posebno da izleče glavobolje, mentalne bolesti, olakšaju probleme koncentracije, opuste svest i pruže miran san i olakšaju depresiju. Najpoznatiji primer je ametist.

Žuti kristali, drago i poludrago kamenje
Žuto kamenje je projektivno. Nad njima vlada Merkur i koriste se u ritualima koji podrazumevaju komunikaciju i da povećaju moći vizuelizacije. Sjajan za pisce i govornike. Pored Merkura, nad njima vlada i Sunce i čini ih kamenjem zaštite, a element Vazduha da se mogu koristiti i da ojačaju um. Takođe su dobri i u činima i ritualima u vezi putovanja, a kod lečenja mogu pomoći kod varenja, nervnog sistema i problema sa kožom. Neki primeri su tigrovo oko i citrin.

Beli kristali, drago i poludrago kamenje
Belo kamenje je receptivno i pod okriljem planete Mesec. Duboko su povezani sa spavanjem, snovima i psihom. Nose se da promotuju sreću i odlični su za lečenje glavobolja. Neki primeri su mesečev kamen, beli kalcedon, kvarc.

Crni kristali, drago i poludrago kamenje
Crno kamenje je receptivno. Predstavljaju Zemlju i stabilnost i njima vlada Saturn, planeta zabrane. Simboli su samokontrole, elastičnosti i tihe moći. Ponekad su viđeni kao protektivni, ali se češće koriste da prizemlje osobu. Dobri su za one koji često osećaju nesvesticu ili izgubljenost. U činima se koriste da neko ne bi primetio vaše akcije i slično. Primeri su Obsidian, sodalit, hematit.

Za kamenje koje je raznobojno, kao naprimer opal, možete izdvojiti boje individulano,pa kombinovati energiju sa energijom neke druge boje. Opal je poseban, jer ga ima u svakoj boji, tako da mu se praktično može isprogramirati svaka energija.
Submit to Digg   kristali Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 
Odgovor


Posetioci koji trenutno gledaju ovu temu: 1 (0 član/članova i 1 gosti/gostiju)
 
Opcije Teme Pretraži Temu
Pretraži Temu:

Napredna pretraga
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na

Slične Teme
Tema Temu Započeo Forum Odgovora Poslednja poruka
djeca kristali neda Nadmudrivanje zvezda i druga ezoterija 18 29-04-2010 10:32


Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 21:21 sati.

Astro Chat
vBulletin skin developed by: AxisDraw
Powered by vBulletin
Content copyright © 2006 - 2014, astro.axisdraw.comAd Management by RedTyger
eXTReMe Tracker kristali
kristali