ASTROLOGIJA ZA POCETNIKE

Nazad   Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners > Mitologija, snovi, simboli > Nadmudrivanje zvezda i druga ezoterija

Odgovor

Opcije Teme Način Prikaza

Drevna Tajna
Old 09-07-2007, 19:14   #1
pufnica
Obično gatalo

pufnica's Avatar

pufnica je offline
Registrovan: Mar 2007
Standardno Drevna Tajna

Evo necega jako zanimljivog! Verujte mi , DELUJE!

PET TIBETANACA

PRVA VJEŽBA
"Prvi ritual", produžio je pukovnik, "jednostavan je. On se izvodi samo zato da se poveća brzina okretanja vrtloga. To djeca stalno čine dok se igraju.
Trebate samo ravno stati i raširiti ruke, paralelno s tlom. Zatim se okrečite oko sebe, dok vam se malo ne zavrti. Nešto je tu važno: morate se vrtjeti slijeva nadesno. Drugim riječima, kada biste na tlo postavili sat sa brojkama prema gore, okretali biste se u istom smjeru kao i kazaljke.
Većina odraslih moći će se u početku okrenuti samo oko šest puta pa da im se prilično zavrti. Kao početnik ne biste trebali pokušavati učiniti više. Ako vam dođe želja da sjednete ili legnete kako biste se oporavili od vrtoglavice, tada učinite upravo to. Ni ja nisam u početku drugačije radio. Vježbajte taj ritual za početak samo toliko dok vam se lagano ne zavrti. S vremenom, kada budete vježbali svih pet rituala, moći ćete se sve više okretati, a osjećaj vrtoglavice sve će se više smanjivati.
Da biste smanjili osjećaj vrtoglavice, možete upotrijebiti trik plesača i klizača. Prije početka okretanja, usredotočite pogled na točku ravno pred sobom. Kada se počnete okretati, zadržite pogled koliko možete na toj točki. Na kraju ćete morati pustiti da nestane iz vašeg vidokruga kako biste mogli okrenuti glavu zajedno s tijelom. Kada se to dogodi, okrenite brzo glavu i čim budete mogli, ponovno usredotočite pogled na svoju točku. Ta referentna točka pomoći će vam da budete manje dezorijentirani i da vam se manje vrti.

Dok sam bio u Indiji, zapanjilo me kada sam vidio kako se Maulawiyasi, ili kako ih nazivaju -plešući derviši, u religioznoj ekstazi gotovo neprestano vrte ukrug. Nakon Što su me uveli u prvi ritual, sjetio sam se toga i uočio dvije činjenice: Prvo, plešući derviši okretali su se uvijek u jednom smjeru. Drugo, stariji derviši bili su muževni, snažni i kršni, puno više nego većina muškaraca njihove dobi. Kada sam o tome razgovarao s jednim lamom, rastumačio mi je da ta okretanja derviša imaju jedno vrlo korisno djelovanje, no i jedno manje povoljno. Njihovo prekomjerno okretanje suviše stimulira neke Vrtloge i time vodi do iscrpljenosti. To onda najprije ubrzava tok vitalne životne energije, a zatim je blokira. To djelovanje koje diže i ruši uzrok je neke vrste psihičkog pomaka koji doživljavaju derviši i koji oni tada povezuju s duhovnim ili religioznim iskustvom, što se meni čini pogrešnim".*
"Suprotno tome, lame se ne okreću previše", produžio je pukovnik. "Dok se plešući derviši često okrenu i stotinu puta, lame to čine oko dvanaestak puta - najviše dvadeset i jedan put - što je dovoljno da bi se energetski vrtlozi potakli na okretanje."
DRUGA VJEŽBA
"Nakon prvog rituala", nastavio je pukovnik, "slijedi drugi, koji još više pobuđuje sedam vrtloga. On je gotovo još jednostavniji. Kod drugog rituala ispružite se na podu, licem prema gore. Najbolje je leći na debeli sag ili podstavljenu prostirku. Lame rade taj ritual na nekoj vrsti molitvenog saga. On je oko šezdeset centimetara širok i metar osamdeset dug, dosta debeo, a napravljen od vune i nekih biljnih vlakana. Jedina mu je svrha da izolira tijelo od hladnog poda. Ipak, sve što lame čine ima religiozno značenje pa otuda i naziv "molitveni sag".
Dok ležite na podu, ispružite ruke duž tijela i položite dlanove na pod sa sastavljenim prstima. Zatim podignite glavu s poda i privucite bradu na prsa. U isto vrijeme podignite noge u okomiti položaj. Leda ostaju potpuno na podu. Ako možete, povucite noge iznad tijela dalje prema glavi. Koljena moraju ostati ispružena. Zatim polako spustite glavu kao i noge opet na pod. Opustite sve mišiće i ponovite ritual - bez suvišnog naprezanja.

Kod svakog ponavljanja održavajte ritam disanja: duboko udahnite kada podižete glavu i noge; potpuno izdahnite kada ih spuštate. Između ponavljanja, dok vam se mišići opuštaju, dišite dalje u istom ritmu. (Metronom ili lagana ritmička glazba, od velike su pomoći.) Ako imate dobro izvježbane trbušne i leđne mišiće, možete vježbati ovaj ritual s ispruženim koljenima. Većini se, međutim, savjetuje da kod dizanja i spuštanja nogu ostavi koljena savijena.
Jedan od lama pričao mi je da je kod prvog pokušaja vježbanja tog jednostavnog rituala bio tako star, slab i klapast da nije nikako mogao okomito podići noge. Zato je u početku dizao noge u svijenom položaju, tako da su mu koljena gledala prema gore, a stopala visjela. Malo po malo uspjelo mu je ispružiti noge pa ih je nakon tri mjeseca mogao potpuno bez napora držati ispružene."
"Čudio sam se tom lami", rekao je pukovnik. "Kada mi je to pričao, bio je slika i prilika zdravlja i mladosti, premda sam znao da je mnogo stariji od mene. On je iz čistog zadovoljstva zbog "napora", običavao prenositi na leđima tovar povrća težak oko pedeset kila iz vrta u samostan koji je ležao oko stotinu metara više. Uzeo bi dosta vremena, ali nikada ne bi zastao na putu. Kada bi stigao, nije bio niti najmanje iscrpljen. Kad sam ga prvi puta pokušao slijediti uz brežuljak, morao sam stati barem dvanaest puta da bih došao do daha. Kasnije sam se i ja mogao isto tako bez muke popeti na brežuljak i to bez štapa. No to je druga priča."
TREĆA VJEŽBA
"Treći ritual treba vježbati neposredno nakon drugoga. On je također jednostavan. Klečite na podu s uspravnim tijelom, dok su vam nožni prsti istegnuti (vidi sliku). Ruke stavite sa strane, malo straga na mišiće bedara.
Zatim sagnite glavu i zatiljak prema naprijed i povucite bradu na prsa. Potom povucite glavu i zatiljak oprezno prema natrag - samo toliko koliko vam je ugodno - i istodobno se izvijte prema natrag lagano savijajući kralježnicu. Dok se savijate prema natrag, oduprite se rukama o bedra ili zdjelicu. Zatim se vratite u izlazni položaj i ponovite ritual. Kao i kod drugog rituala i ovdje morate slijediti određeni ritam disanja. Udahnite duboko kada se savijate prema natrag. Izdahnite kada se vraćate u uspravni položaj. Duboko disanje neobično je korisno; zato napunite pluća koliko god možete.
Vidio sam više od dvjesto lama kako zajednički vježbaju taj ritual. Kako bi pozornost povukli u sebe, zatvarali su oči. Na taj su način izbjegli skretanje pozornosti i mogli su se usredotočiti prema unutra.
Prije više tisuća godina lame su otkrili da se odgovori na sve duboke tajne života mogu naći u nutrini. Otkrili su da sve ono što sudjeluje u oblikovanju našeg života, potječe iz nutrine svakog čovjeka. Čovjek Zapada nije nikada mogao razumjeti i prihvatiti to shvaćanje. On misli, kao što sam to i ja činio, da naš život oblikuju sile materijalnog svijeta koje ne možemo nadzirati. Na primjer, većina ljudi na Zapadu misli da naše tijelo mora starjeti i propadati jer je takav prirodni zakon. Zbog sagledavanja svoje nutrine, lame znaju da je to iluzija - i proročanstvo koje ispunjava samo sebe.

Lame, pogotovo oni iz tog samostana, vrše značajni posao za svijet. No taj se posao vrši na astralnoj razini. S te razine oni podržavaju čovječanstvo diljem svijeta jer je ona visoko iznad titraja fizičkog svijeta i snažno je žarište iz kojega se mnogo toga može učiniti bez većeg gubitka energije
Jednoga dana svijet će se probuditi i s čuđenjem vidjeti ono veliko što su stvorili lame i druge nevidljive sile. Ubrzo će doći vrijeme u kojem će započeti novo doba i nazrijeti se novi svijet. Tada će čovjek naučiti oslobađati moćne unutarnje sile koje će mu omogućiti da svlada ratove i pošasti, mržnju i gorčinu
Takozvano civilizirano čovječanstvo zapravo živi u najmračnijem od mračnih doba. No, ipak se pripremamo za bolje i ljepše stvari. Svatko od nas tko teži za tim da svoju svijest podigne na višu razinu, pridonosi povišenju svijesti čovječanstva kao cjeline. Na taj način, djelovanje pet rituala daleko nadilazi osobnu i fizičku korist.
ČETVRTA VJEŽBA
"Kad sam prvi puta vježbao četvrti ritual", rekao je pukovnik, "činio mi se vrlo teškim. No nakon tjedan dana bio je isto tako jednostavan kao i ostali.
Najprije sjednite na pod s nogama ispruženim ravno prema naprijed, sa stopalima razmaknutim oko 30 cm. Tijelo držite uspravno, a dlanove položite na tlo pokraj stražnjice. Tada privucite bradu na prsa.
Zatim spustite glavu prema natrag. Istodobno podignite tijelo tako da se koljena saviju, dok ruke ostaju ispružene. Trup će s natkoljenicama činiti ravnu liniju, paralelnu s tlom. Ruke i potkoljenice okomite su prema tlu. Sada - bez zaustavljanja daha - napnite svaki mišić u tijelu. Napokon, kada se vratite u početni sjedeći položaj, opustite mišiće i odmorite se prije no što ponovite postupak.
Kod tog rituala disanje je također važno. Udahnite duboko kad podižete tijelo. Ne morate zadržati dah dok napinjete mišiće. Potpuno izdahnite kada se vratite u sjedeći položaj i nastavite u istom ritmu dalje ako se (što je za mnoge poželjno) odmarate. Nakon što sam napustio samostan", nastavio je pukovnik, "otišao sam u neke veće indijske gradove i kao pokus vodio tečajeve za osobe sa znanjem engleskoga kao i za Indijce. Otkrio sam da su stariji članovi obiju grupa imali osjećaj kako od tog rituala ne može biti nikakve koristi, ako ga od početka ne budu radili savršeno. Bilo je veoma teško uvjeriti ih da to nije točno. Uspio sam ih nagovoriti da vježbaju ritual tako kako mogu pa da vidimo što će se dogoditi nakon mjesec dana. Činili su što su najviše mogli. Nakon mjesec dana rezultati su bili više nego zadovoljavajući.

Sjećam se da sam u jednom gradu imao na tečaju čitav niz starijih ljudi. Kada su pokušali učiniti upravo taj, - četvrti ritual - jedva su mogli odignuti tijelo od tla; nisu mogli niti približno postići vodoravni položaj. Na istom tečaju bilo je nekoliko mnogo mlađih ljudi koji nisu imali nikakvih poteškoća da ritual izvedu savršeno već prvoga dana. To je obeshrabrivalo starije, tako da sam morao odijeliti grupe. Rastumačio sam starijoj grupi da ga i ja, kada sam prvi puta vježbao taj ritual, nisam mogao izvesti bolje od njih. No, pričao sam im dalje, sada mogu taj ritual ponoviti pedeset puta, a da ne osjetim niti najmanje naprezanje živaca ili mišića. Da bih im to dokazao, učinio sam to pred njihovim očima. Od tada je starija grupa postizala sve rekorde u svom napredovanju.
Razlika je između mladosti i životne snage i starosti i lošeg zdravlja samo u brzini kojom se okreću vrtlozi. Normalizirajte stupanj brzine i stari čovjek bit će kao ponovno rođen."
PETA VJEŽBA
Pukovnik je nastavio: "Kada vršite peti ritual, licem ste okrenuti prema tlu. Oslonjeni ste na ruke sa dlanovima na tlu i savijenim nožnim prstima. Za vrijeme tog rituala šake i stopala trebale bi biti udaljene oko 60 cm jedne od drugih, a ruke i noge ispružene.
Počnite rukama okomito prema tlu i savijenom kralježnicom, tako da tijelo visi. Zatim nagnite glavu koliko možete prema natrag pa savijte tijelo u bokovima i podignite ga tako da čini okrenuto "V". Istodobno pomaknite bradu prema naprijed i privucite je na prsa. To je sve. Vratite se u početni položaj i započnite ponovno.
Na kraju prvog tjedna taj ćete ritual osjetiti osobito korisnim. Čim ga izvježbate, pustite tijelo iz uzdignutog položaja da se lako spusti do točke u kojoj gotovo dodiruje tlo.
Slijedite isti duboki način disanja kao i kod prethodnih rituala. Duboko udahnite kada podižete tijelo. Izdahnite potpuno kada ga spuštate.
Posvuda kamo dolazim", produžio je pukovnik, "ljudi te rituale najprije nazivaju izometričkim vježbama. Istina je da je pet rituala korisno za istezanje krutih zglobova i mišića te popravljanje mišićnog tonusa, no to nije njihova glavna svrha. Prava dobit tih rituala je u tome što se brzina energetskih vrtloga normalizira. Počinju se vrtjeti brzinom koja je, recimo, ispravna za snažnog i zdravog čovjeka od dvadeset pet godina.

"Kod takvog čovjeka, izjavio je pukovnik, vrte se svi vrtlozi istom brzinom. Kada bismo, s druge strane, mogli vidjeti vrtloge muškarca ili žene srednjih godina, odmah bismo ustanovili da su se neki od njih znatno usporili. Oni se svi vrte raznim brzinama i zbog toga nisu u skladu. Polaganiji uzrokuju propadanje odgovarajućeg dijela tijela dok brži izazivaju nervozu, plašljivost i iscrpljenost. Znači da je neskladno stanje vrtloga odgovorno za loše zdravlje, propadanje i starost."
JE LI TO SVE ISTINA?

Odlomci iz pisama čitatelja:
Već nakon prvog dana spavao sam drugačije. Sada radim vježbe više od tri tjedna. Izgledam mlađe i osjećam se svakim danom sve življe... Odmah sam primijetio kako su se moja energija i moje zdravlje promijenili. Sve mije lakše, a kad radim, ne umaram se tako brzo. To se događa samo onda, kad zaista vježbam pet "Tibetanaca"...
Ne samo što se osjećam mlađim, već čujem od ljudi koji znaju moje godine, da izgledam dvadeset godina mlađe i da tako nastupam. Moj liječnik ima pedeset osam godina i ljuti se što izgledam mlađe od njega, premda on redovito vježba jogging. Preporučujem ovu knjigu svakome tko želi zaustaviti proces starenja...
Moji slabi zglobovi postali su snažniji, a moje držanje se popravilo...
Pomoću pet "Tibetanaca" moji su mišići postali snažniji i izgubio sam masne naslage. Bolje mi je, a mislim da će mi biti još bolje. Ovu knjigu mogu svakome preporučiti...
Zbog teške ozljede leđa bila sam pet godina nesposobna za rad. Imala sam tako jake bolove da sam pomišljala na samoubojstvo. To je bilo prije nego što sam pročitala vašu knjigu. Vježbanjem pet "Tibetanaca" bolovi su prestali, mogu opet dobro hodati, pa sam čak i našla posao kao učiteljica male škole...
Imala sam poprilične probleme s bolovima u križima. Sada ih rijetko osjećam... Otkada su mi pokazali pet "Tibetanaca", nisam ih niti jedan dan propustio. Nikada u životu nisam se bolje osjećao...
Učiteljica sam Yoge s dugogodišnjim iskustvom. Na svojim tečajevima ponudila sam posebni program sa pet Tibetanaca" (oni su stvarno Yoga) i naišla na dobar odziv. Smatram da su te vježbe veoma korisne i za ljude preko pedesete. Meni su izvrsna dopuna u mojoj praksi Yoge...
Više pacijenata koje sam upozorio na vašu knjigu kasnije su mi oduševljeno pričali o svojim iskustvima. Nakon toga sam i ja počeo vježbati tih pet rituala. To je bilo prije tri tjedna. Nakon devet dana osjetio sam značajno povećanje snage i izdržljivosti. Mogao sam bez napora nositi teške pakete po stepenicama...
Program vježbi dovoljno je kratak da ga mogu dovršiti prije doručka... Ne samo da se moja sposobnost koncentracije poboljšala, već mogu bolje podnijeti i trenutačni stres, a sve to zahvaljujući vježbama...
Bila sam zrela za ta iskustva i zahvalna sam što ih sada primam...
Osjećam se uravnoteženije. Budući da sam istodobno i na dijeti za mršavljenje, gubim na težini i osjećam se zdravom...
Puls i krvni tlak potpuno su se normalizirali. Tijelo se divno ugrijalo...
Već godinama imam jake napetosti u predjelu ramena i zatiljka, tako da nisam mogla spavati na boku. Sada, nakon nekoliko tjedana redovitog vježbanja, bolovi su nestali...
Divan način da se ponovno stekne mladost...
Veselo putujem na posao, penjem se po dvije stepenice najedanput i ponovno nalazim svoj humor koji je bio zatrpan u močvari iscrpljenosti i depresije. Zahvaljujem nebu za taj poklon...
Ovdje je izbila prava "groznica pet Tibetanaca"... Vježbe su lagane i mogu se izvesti u kratkom vremenu...
To je najbolja knjiga koju mogu dati onima do kojih mije stalo, za njihovo dobro... Moje alergije, edemi, ekcemi su nestali...
Moj život je postao živopisniji i svjetliji...
Moje nesanice koje su trajale dugo vremena, gotovo su nestale, a bolovi u leđima znatno su se smanjili...
Krajem 1986. oboljela sam od multiple skleroze, a od početka 1988. patim od smetnji ravnoteže i hodanja. One su se od tada toliko pogoršale, da ne mogu najednom hodati više od pet minuta.
Oko tri mjeseca vježbam pet "Tibetanaca". U početku sam s mukom i poteškoćama izvela svaku vježbu tri puta, no s mnogim stankama i dugim odmorom nakon toga. Danas radim sve vježbe, osim prve, 21 puta. Doduše, još uvijek mi trebaju stanke za odmor, ali sada trebam mnogo manje vremena za tri ponavljanja svakog rituala. Nakon zadnje vježbe dovoljna mi je jedna minuta da se oporavim. Sve to za mene predstavlja golemo poboljšanje. Osim toga moja se ravnoteža toliko popravila da danas mogu slobodno stajati bez naslanjanja. Sve u svemu, polako dobivam, više mišića. U zadnje vrijeme sve se češće događa da me prijatelji i znanci pozdravljaju riječima: "Dobro izgledaš!" Tako sam oduševljena s pet "Tibetanaca" da sam već poklonila više primjeraka knjige...

Zao mi je ali ne mogu da ubacim slicice kao objasnjenja ovih vezbi! Ako neko zna neka javne! Cmokic

Last edited by pufnica : 09-07-2007 at 19:35.
Submit to Clesto Submit to Digg Submit to Furl Submit to Del.icio.us   Reply With Quote
Naši sponzori

FilmoFilia

Old 06-08-2007, 11:19   #2
matrischa
Švrća

matrischa's Avatar

matrischa je offline
Registrovan: Jun 2007
Standardno

moja mama ih je radila oko dve god i kaze da su odlicne
Submit to Clesto Submit to Digg Submit to Furl Submit to Del.icio.us   Reply With Quote

Old 11-08-2007, 14:58   #3
zvezdica
Veštac

zvezdica's Avatar

zvezdica je offline
Standardno

Quote:
Originally Posted by pufnica VIdi Poruku
Zao mi je ali ne mogu da ubacim slicice kao objasnjenja ovih vezbi! Ako neko zna neka javne! Cmokic
Evo Pufnice mislim da su to ove slicice:

Prva vezba:

Druga vezba:

Treca vezba:

Cetvrta vezba:

Peta vezba:

Ako je taj sicusni komadic zivota sve sto imas.....onda od njega ucini sve sto je moguce!

Old 11-08-2007, 15:24   #4
pufnica
Obično gatalo

pufnica's Avatar

pufnica je offline
Standardno

Hvala,sunce!!! To je to!!!!

Old 27-05-2008, 18:27   #5
Marsovka
Obično gatalo

Marsovka's Avatar

Marsovka je offline
Registrovan: Apr 2008
Standardno

Pufnice, radis li jos Tibetance? Bas me zanimaju efekti nakon duzeg vremena vezbanja. Ja sam pocinjala vise puta i odustajala jer sam lenstina. Nedavno sam pocela ponovo i cvrsto odlucila da ne prekidam. Sta ti kazes?

Old 28-05-2008, 09:37   #6
pufnica
Obično gatalo

pufnica's Avatar

pufnica je offline
Standardno

Quote:
Originally Posted by Marsovka VIdi Poruku
Pufnice, radis li jos Tibetance? Bas me zanimaju efekti nakon duzeg vremena vezbanja. Ja sam pocinjala vise puta i odustajala jer sam lenstina. Nedavno sam pocela ponovo i cvrsto odlucila da ne prekidam. Sta ti kazes?

E i ja sam bas kao ti krenem - stanem!Efekti su extra jer sam cula tako od onih koji vezbaju redovno, ali ja sam lenja za to! Iako sam se osecala fenomenalno dok sam vezbala, prekinula sam. Lakse mi je da nabacim ranac na ledja svako vece posle posla i odem na bazen ili tae bo, nego da sedim kuci i vezbam!!!!

Old 28-05-2008, 12:52   #7
zujalica
Čarobnjak

zujalica's Avatar

zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Standardno

Zvuci interesantno, bas cu i ja ovo pokusati. Cini mi se da bih mogla ovo raditi.

Old 28-05-2008, 14:47   #8
pufnica
Obično gatalo

pufnica's Avatar

pufnica je offline
Standardno

Quote:
Originally Posted by zujalica VIdi Poruku
Zvuci interesantno, bas cu i ja ovo pokusati. Cini mi se da bih mogla ovo raditi.

Prva vezba je jako nezgodna, pa ako ne budes mogla da je radis, NEMOJ.
cmokić

Old 28-05-2008, 15:22   #9
zujalica
Čarobnjak

zujalica's Avatar

zujalica je offline
Registrovan: Feb 2008
Standardno

Quote:
Originally Posted by pufnica VIdi Poruku
Prva vezba je jako nezgodna, pa ako ne budes mogla da je radis, NEMOJ.
cmokić
E, pufnice ja pola svog zivota u plesnim vodama, pa mogu da se vrtim do besvesti Ali oni koji nisu navikli na okretanje nek budu obazrivi i nek obavezno fixiraju jednu tacku dok se okrecu. Probah na brzaka vezbice, pa cu pokusati da ih redovno radim i prenecu iskustvo. Pozdravcic!

Old 28-05-2008, 16:33   #10
Marsovka
Obično gatalo

Marsovka's Avatar

Marsovka je offline
Registrovan: Apr 2008
Standardno

Quote:
Originally Posted by zujalica VIdi Poruku
Kreni zujalice pa da nakon nekog vremena razmenimo iskustva. Osim toga, niti su teske niti oduzimaju mnogo vremena iako nam je to cesto izgovor za lenjost. Ja se nadam da cu ovog puta biti dosledna.Javim rezultate!
Odgovor

Posetioci koji trenutno gledaju ovu temu: 1 (0 član/članova i 1 gosti/gostiju)

Opcije Teme
Način Prikaza

Posting Rules