Dobrodošli na Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners forum.
Trenutno gledate forum AFB i kao gost imate ođredena ograničenja. Kada nam se pridružite - registrujete i postanete član besplatnog AFB foruma, moći ćete da objavljujete nove teme, učestvujete u diskusijama i glasanju, komunicirate sa ostalim članovima putem privatnih poruka (PM), uploadujete razne sadržaje, koristite chat ali i sve ostale pogodnosti našeg Foruma. Registracija je brza, jednostavna i potpuno besplatna, prema tome, priključite se sada!!
Ako imate problema u toku registracije ili logovanja, molimo Vas da nas kontaktirate.
Moja Fortuna je na 16. Bika u 11. polju, pa nemam bas srece sa prijateljima tako da ne znam na sta se ovo odnosi.
Generalno se za "rad" svake arapske tačke, pa tako i Fortune, posmatra...
Najprije planeta u konjukciji s izvjesnom arapskom tačkom. Ukoliko nijedna planeta ne konjuktuje izvjesnu tačku (kao što je slučaj s tvojom Fortunom), prelazimo na procjenu stanja dispozitora arapske tačke (esencijalno dostojanstvo, mundana pozicija, aspekti itd.)
Također, do aktivacije izvjesne arapske tačke dolazi i putem direkcija/progresija/solara itd.
Tvoja Fortuna jeste u Biku (11. polju), međutim Venera ti se nalazi u Djevici (padu) u separativnoj konjukciji s Marsom.
Tvoja Venera jeste u sekti, ali je orijentalna i nije u Halbu/Hajzu.
Mislim da je najveći problem što je dispozitor Venere vladar tvog 12. polja - spaljeni Merkur u Škorpiji.
Ovdje može biti slučaj da su tvoje drugarice donekle naelektrisane "muškom energijom" (orijentalna Venera u konjukciji s Marsom), odnosno generalno atipične Venere (možda su na svojevrstan način nesigurne, ili sramežljive ili pomalo proračunate). Problem je, poslije nekog vremena, eventualne nesigurnosti/proračunatost ženskih osoba u tvom životu uzima svoj danak, pa iz prijatelja "prelaze" u skrivene neprijatelje (dispozitor Venere je Merkur koji vlada tvojim 12. poljem).
Može biti i da lakše nalaziš zajednički jezik s muškarcima - Venera u konjukciji s Marsom, koji poslije izvjesnog vremena požele i više od prijateljstva.
Generalno se za "rad" svake arapske tačke, pa tako i Fortune, posmatra...
Najprije planeta u konjukciji s izvjesnom arapskom tačkom. Ukoliko nijedna planeta ne konjuktuje izvjesnu tačku (kao što je slučaj s tvojom Fortunom), prelazimo na procjenu stanja dispozitora arapske tačke (esencijalno dostojanstvo, mundana pozicija, aspekti itd.)
Također, do aktivacije izvjesne arapske tačke dolazi i putem direkcija/progresija/solara itd.
Tvoja Fortuna jeste u Biku (11. polju), međutim Venera ti se nalazi u Djevici (padu) u separativnoj konjukciji s Marsom.
Tvoja Venera jeste u sekti, ali je orijentalna i nije u Halbu/Hajzu.
Mislim da je najveći problem što je dispozitor Venere vladar tvog 12. polja - spaljeni Merkur u Škorpiji.
Ovdje može biti slučaj da su tvoje drugarice donekle naelektrisane "muškom energijom" (orijentalna Venera u konjukciji s Marsom), odnosno generalno atipične Venere (možda su na svojevrstan način nesigurne, ili sramežljive ili pomalo proračunate). Problem je, poslije nekog vremena, eventualne nesigurnosti/proračunatost ženskih osoba u tvom životu uzima svoj danak, pa iz prijatelja "prelaze" u skrivene neprijatelje (dispozitor Venere je Merkur koji vlada tvojim 12. poljem).
Može biti i da lakše nalaziš zajednički jezik s muškarcima - Venera u konjukciji s Marsom, koji poslije izvjesnog vremena požele i više od prijateljstva.
Hvala, Marsh. Bravo, odlicno si povezala stvari. Bas je tako. Jako brzo sklapam prijateljstva a jos brze mi se ruse. Prosto se te drugarice pretvore u izdajnike i otimacice momaka/simpatija. Bas joj se morao svidjeti isti momak ko meni. Uz to i omalovazavaju i ismijavaju. S momcima mi isto ne ide ali uglavnom sve pocinje druzenjem a oboje u stvari zelimo da to preraste u nesto vise ali ide nenormalno sporo. Sa u 5. plus kao sto si primijetila i spaljeni Me u skorpiji sve drzi u tajnosti i kao da blokira i sabotira realizaciju.
Hvala, Marsh. Bravo, odlicno si povezala stvari. Bas je tako. Jako brzo sklapam prijateljstva a jos brze mi se ruse. Prosto se te drugarice pretvore u izdajnike i otimacice momaka/simpatija. Bas joj se morao svidjeti isti momak ko meni. Uz to i omalovazavaju i ismijavaju. S momcima mi isto ne ide ali uglavnom sve pocinje druzenjem a oboje u stvari zelimo da to preraste u nesto vise ali ide nenormalno sporo. Sa u 5. plus kao sto si primijetila i spaljeni Me u skorpiji sve drzi u tajnosti i kao da blokira i sabotira realizaciju.
Ima još finesa i finesa prilikom dešifrovanja Fortune (npr. u termin koje planete pada Fortuna), al' ja sam napravila kratak osvrt na prijateljsku problematiku - s obzirom da se tvoje pitanje odnosilo na sferu prijateljstva/međuljudskih odnosa.
Quote:
Originally Posted by Princess77
Pratite li progresivnu Fortunu i njen prelazak preko osa ili natalnih planeta?
Progresije generalno ne pratim pretjerano. Što se primarnih direkcija tiče, obavezno u primarnim direkcijama pratiti šta se dešava s Fortunom.
Bojan je lijepo objasnio Fortunu u okviru primarnih direkcija;
"Lili je kao i većina njegovih savremenika, direktovao 5 najvažnijih tačaka u horoskopu, tzv. Hajleg tačke u koje spadaju Sunce, Mesec, Ascendent, MC i Fortuna.
Ascendent je označavao život, telo i konstituciju te ponašanje uma i tela. U zavisnosti od toga kakve su direkcije, moglo se proceniti da li će biti prosperiteta ili ne.
Mesec je direktovan za izgled tela, namere i putovanja, ali i proputovanja koje Lili naziva lutanjima. Takođe, ova planeta je direktovana za određivanje mogućnosti braka, stanja žene i žena uopšte, zatim za stanje uže rodbine itd.
Sunce je direktovano za praćenje vitalnosti i zdravlja natusa, ali i za napredak u društvenoj sferi, kao što je napredak u poslu kako javnom tako i privatnom, zatim odnos sa uglednim ljudima, a potom i za stanje oca i njegovog bogatstva.
Sasvim slično, direkcije MC-a označavaju čast, prijateljstva sa poznatim i uglednim osobama, trgovinu, profesiju, ali i stanje majke. Na kraju, Fortuna se direktuje da bi se odredili periodi kada će biti više ili manje novca. U dobrim aspektima sa planetama ukazuje na uvećanje bogatstva i obrnuto kada je u lošim aspektima. Sličnu priču priča i dispozitor Fortune koji se takođe direktuje u te svrhe, ali Lili nije to podrobnije objašnjavao jer dispozitor ove tačke može biti bilo koja planeta."
Fortuna se, koliko sam shvatila, najviše posmatrala u kontekstu materijalnog prosperiteta, al' ja je lično gledam i kroz prizmu #generalne_sreće_i_prosperiteta.
Primjera radi - mojoj mami je, u godini kada je diplomirala, te se zaposlila i udala - direktovani Mjesec bio u aplikacionoj konjukciji s Fortunom (orbis +/- 1).
Godinu dana kasnije, kada je ostala u drugom stanju (s mojom malenkosti), direktovani Mo bio je egzaktno na Fortuni.
Hvala Marsh. I ja pitam zbog generalne srece a ne materijalne. Primjetila sam da mi je bila direktno na Asc (progresivna i direktivna) kada sam zapocela ovu dugu vezu. A dir So je bilo na natalnom Mo kji je dispozitor moje natalne Fortune.
Sledece godine imam progresivnu Fortunu na Dsc, zajedno sa Verteksom. Progresivni Mo prvo u konjukciji sa vladarom VII a zatim sa dir Fortunom. Dir Ve i osa Mc/Ic mijenjaju znak. Valjda ce biti neke srece od svega toga.
A i dir Fortuna ce raditi 90 na natalni Ju.