ASTROLOGIJA ZA POCETNIKE
 
Nazad   Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners > >


Dobrodošli na Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners forum.

Trenutno gledate forum AFB i kao gost imate ođredena ograničenja. Kada nam se pridružite - registrujete i postanete član besplatnog AFB foruma, moći ćete da objavljujete nove teme, učestvujete u diskusijama i glasanju, komunicirate sa ostalim članovima putem privatnih poruka (PM), uploadujete razne sadržaje, koristite chat ali i sve ostale pogodnosti našeg Foruma. Registracija je brza, jednostavna i potpuno besplatna, prema tome, priključite se sada!!

Ako imate problema u toku registracije ili logovanja, molimo Vas da nas kontaktirate.
Zatvori Temu
 
Opcije Teme Pretraži Temu Način Prikaza

Podsetnik
Old 17-05-2008, 01:38   #1
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Exclamation Podsetnik

Da malo obnovimo tematiku :
Osnovna dostojanstva :

~ dostojanstvo ukazuje na moć da se deluje
~ recepcije ukazuju na sklonost da se deluje
~ aspekti ukazuju na potencijalnu priliku da se deluje

Analiza Ptolomejeve tabele :

Vladarstvo znakom :

Postavka u sopstvenom znaku predstavlja najsnažnije osnovno dostojanstvo. Primer ~ Mars u Ovnu, Jupiter u Ribama. To se poredi sa čovekom koji se nalazi u sopstvenoj kući ~ gazda, domaćin. On je tu glavni i u stanju je da radi šta mu padne napamet, samim tim jako je srećan i zadovoljan. Takva planeta je vrlo sposobna da manifestuje svoju suštinsku dobrotu.

Egzaltacija :

Svaka planeta je egzaltirana u nekom od znakova u Zodijaku, ali ne u svim. Sunce je egzaltirani u Ovnu, Mesec u Biku, Merkur u Devici, Venera u Ribama, Mars u Jarcu, Jupiter u Raku, Saturn u Vagi. Planeta u egzaltaciji se najčešće poredi sa počasnim gostom u kući domaćina. Gostu se daje sve najbolje i tretira se na najbolji mogući način. Ali snaga te planete ima svoje ograničenje ~ gost ne može da odluta u spavaću sobu svog domaćina i počne da prevrće po ormanima ili da zavodi domaćinovu suprugu. Tu slobodu on nema, ali će ipak da bude tretiran kao neko „poseban“. Svi znamo da kada nam dodju gosti mi u jednom trenutku preterijemo sa ugšćavanjem [naročito ovde na teritoriji Balkana, zar ne?] Tretiramo gosta bolje možda čak i više nego što je on to zaslužio [ruku na srce ma koliko ta osoba nama bila draga ili dobra prema nama, iapk preterujemo, ego tu radi i kao i želja za dokazivanjem...]Taj osećaj preterivanja najbolje opisuje termin „egzaltacija“ u horarcima.
Egzaltacija ~ osoba/palneta se pretvara da je mnogo bolja od onoga što zaista jeste. Jedini slučaj kad aje jako poželjno da je željena planet u znaku svoje egzaltacije je u horarcima vezanim za sportska takmičenja, jer to daje snagu i inat toj osobi ili timu za koji pitamo, pa samim tim i mogućnost da nadigraju protivnika.
Egzaltacija je u principu jako dobra stavr, ali ne onoliko dobra koliko se ona pravi da jeste, tj. koliko mi verijemo da je ona sjajna!
Takodje, jako je bitno obratiti pažnju da li je planeta samo u znaku svoje egzaltacije ili je baš na samom stepenu apsolutne egzaltacije ~ Sunce je egzaltirano na 19° Ovna, Mesec na 03° Bika, Merkur na 14° Device, Venera na 27° Riba, Mars na 28° Jarca, Jupiter na 15° Raka, Saturn na 21° Vage. Taj stepen nam govori da bez obzira na okolnosti, osoba koja je vezana za plaentu koja se tu nalazi ima apsolutnu šansu i protiv zdrave logike da pobedi u željenom.

Triplicitet :

Znaci se dele u 4 grupe od po tri znama ~ odatle i naziv „triplicitet“ : zemljani, vazdušni, vatreni i vodeni. Svaki element ima sopstvene vladare. Kolona tripliciteta je podeljena na dve kolone ~ dnevni i noćni triplicitet.
Vatrenim znacima danju vlada Sunce, a noću Jupiter. Zemljanim znacima danju vlada Venera, a noću Mesec. Vazdušnim znacima danju vlada Saturn, a noću Merkur. Vodenim znacima i danju i noću vlada samo Mars.
Planeta u svom triplicitetu se oseća prijatno i lepo. Ona je bukvalno „u svom elementu“. Moglo bi da joj bude i bolje, ali je ona prilično happy i ovako. Ona se nalazi tamo gde želi, umereno je snažna, odmerena i ume da koristi svoje kvalitete. To vam je kao domaćin koji ode u svoju vikendicu. Nije u sopstvenoj kući, već u vikendici [koja ima manju finansijsku vrednost od kuće, ali je to ipak njegovo i samim tim on se oseća opuspteno i lepo tamo]

Termin :

Sledeći deo tabele deli znak na 5 delova ~ oni NISU jednaki. To su termini. Sunce i Mesec ne vladaju NI JEDNIM terminom. Termin samo po sebi znači i „granica“. Broj u tabeli pokazuje gde se nalazi „granica moći“ svake plaente.
Vladari u terminima se mogu poistovetiti sa podoficirima u vojsci. Oni imaju malu količinu moći, ali ni približno kao oficiri [važna dostojanstva]. Ipak, mnogo je bolje biti desetar nego redov [bez i jednog dostojanstva].
Termini se najčešće koriste u analizi natala i godišnjeg čarta, u horarcima imaju relativno mali uticaj. Oni u horarcima ne predstavljaju toliko pozitivan faktor koliko faktor odsustva negativnosti. Kao što ni biti tesetar nije baš tako divno, mnogo je bolje nego biti redov ~ tako i planeta u svom terminu nije baš tako snažna i ne može baš puno da učini ili pomogne.


Lice :

Termin sam po sebi je salb faktor, a lice je još slabije. Tabela se deli na tri dela od po 10°. Isto kao i kod termina, ti brojevi / stepeni predstavljaju granicu snage neke plaente.
Planeta u svom licu se može na primeru objasniti kao osoba koja se sakrila od kiše pod neko drvo i tu čeka povoljniji treutak da beži dalje da je ne bi udario grom dok je pod drvetom. Znači ~ pozicija čoveka nije baš najbolja, ali ipak „daj šta daš do sledećeg izvlačenja“...

Izgon :

Planeta u izgonu ~ to je planeta koja se nalazi u znaku koji je na 180° od njenog sedišta ~ zato se i zove „izgon“. Sunce je u izgonu u Vodoliji, Mesec u Jarcu, Merkur u i u Strelcu i u Ribama, Venera i u Ovnu i u Škorpionu, Mars u Vagi, Jupiter u Blizancima i Devici, Saturn u Raku.
Planeta u izgonu je ozbiljno ugrožena i nema snagu. To vam je kao da ste postavili nekog borca iz „Ultimate Fight“-a u situaciju gde mora da mesi kolače ~ jedno nema blage veze sa drugim. Ili kao da ste stavili mačku medju pse u nekom parku...
Najbolji primer ~ osoba je jako bolesna, signifikator je planeta u izgonu ~ situacija je zaista loša i pacijent je ozbiljno slab i bolestan. Izgon nam NE GOVORI da je u pitanju loša ili zla osoba, već da jednostavno nema snage da se izbori sa negativnim elementima koji su joj seli za vrat.

Pad :

Planeta je u padu kada se nadje u znaku 180° od znaka svoje egzaltacije. Sunce je u padu u Vagi, Mesec je u padu u Škorpionu, Merkur je u padu u Ribama, Venera je u padu u Devici, Mars je u padu u Raku, Jupiter je u padu u Jarci, Saturn je u padu u Ovnu. Tumačenje je isto kao i egzaltacija, ali u negativu ~ negativno preterivanje ~ poenta je u preteranoj debillitaciji te jadne planete. Kada je plaenta u izgonu, stvari su loše, ali je nekako ipak moguće ispraviti situaciju, ali kada je u padu, nema šanse za ispravkom. Vrlo često simbolika same reči „pad“ nam daje najbolju sliku šta će se desiti sa osobom ili situacijom koja je pod vladavinom planete u padu...


Peregniranost :

Planeta koja nije ni u jednom svom dostojanstvu niti u izgonu ili padu je planeta koja je peregnirana. Najslikovitije je ~ prosjak lutalica, osoba prepuštena okolini, situacijama, dogadjajima na koje nema šanse da deluje kako bi na bilo koji način izvukla dobit za sebe i poboljšala svoju situaciju. Često se kaže za planetu u peregniranosti da „naginje i ka dobrom i lošem, ali više ka ovom drugom“. Jednostavno ~ njoj nedostaje prvenstveno moralno usmerenje koje je sastavni deo osnovnog dostojanstva ~ tj. Lepo Vaspitanje i Ponašanje! Ona je neusmerena, bez cilja u životu, u njoj samo radi nagon za opstankom.

Almuten :

Svaki stepen ima svoj almuten, To je planeta koja ima najviše osnovnog dostojanstva na tom stepenu. Iz toga sledi da je ta planeta almuten bilo čega što se nadje na tom stepenu [neka planeta u horarcu, vrh nekog polja ili Arapska tačka]
Almuten se dobija ~ matematikom ~ dodaju se poeni na svki znak/planetu :
1.5 poena za znak
2.4 poena za egzaltaciju
3.3 poena za triplicitet
4.2 poena za termin
5.1 poen za lice

Primer : šta je almuten 05° Vage u dnevnom horarcu?
Venera dobija 5 poena jer je vladar znaka. Saturn dobija 4 poena jer je to znak njegove egzaltacije i 3 poena jer je to vladar i njegovog tripliciteta i dodatno i 2 poena jer je to i vladar termina! Ukupno 9 poena ~ Mesec dobija samo 1 poen jer je samo vladar lica. Saturn u ovom slučaju ima najviše poena ~ on je almuten 05° Vage. Deluje komlikovano, ali samo dok ne udjete u štos... verujte mi...

Na mnogim stepenima u zodijaku dobićete čak i više od dve planete sa mogućnošću da budu almuten tog stepena. Opredelićete se naravno za onu koja je najsnažnije postavljena u horarcu. Almuten nam treba kad želimo da utvrdimo ko je najistaknutiji u celom čartu. Reko se zaista koristi u samom tumačenju horarca [valjda zbog komplikovanosti uzračuna, šta već... retko ko je toliko zaljudjenij matematike, jel? Na sreću pa 90° današnjih astro-programa nam čini uslugu i računa to umesto nas...]

Dispozitor :

Dispozitor neke planete ili arapske talke je vladar znaka u kome se ta planeta / tačka nalazi. Planeta u Ovnu ~ dispozitor = Mars...

Kontradikcije u tabeli :

Možda ste primetili neke nelogičnosti u tabeli? Tako je, niste pogrešili ~ ima ih ~ na primer : Mars u Raku je u znaku svog pada, ali u isto vreme je vladar tripliciteta! Da se ne bi zbunili ~ objašnjenje je vrlo jednostavno ~ upravo ove situacije nam daju samo slikovitije objašnjenje šta nam se dešava u životu ~ tj. U horarcu ~ kad aje planeta u svom triplicitetu, ali i u znaku svog pada ~ kao na primer Mars u Raku ~ to nam daje sliku „hoću – neću“ ili „hteo bi da se *** a da mu ne udje“... da izvinete na slobodi reči...
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231

Last edited by Shmishonja; 01-02-2010 at 23:32..
Submit to Digg   Podsetnik
Naši sponzori
Advertisement
 

*~* nastavak *~*
Old 18-05-2008, 01:29   #2
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Exclamation *~* nastavak *~*

Da nastavimo dalje obnavljanje tematike :
Slučajno dostojanstvo planeta :
1.U kojoj se kući nalazi ?
2.Da li je u kući u kojoj se „raduje“ ?
3.Da li je retrogradna ?
4.Da li je brzog ili sporog kretanja ili je stacionarna ?
5.Da li je spaljena, pod Sunčevim zracima, u 180° sa Suncem ili je u pitanju Kazimi ?
6.Da li je pod 2opsadom“ ili je pod „opsadom preko znakova“ ?
7.Da li je blisko aspektovana ?
8.Da li je sa nekim od Mesečevih Čvorova ?
9.Da li je na Regulusu, Spiki ili Algolu ?
10.Da li Mesec ima svetlosti ~ da li raste ili opada ?
11.Da li je Mesec u praznom hodu ?
12.Da li je Mesec na spaljenom putu ?
Postavka po kućama :

1.ugaone kuće su snažne
2.VI – VIII – XII su slabe kuće
3.ostale kuće su neutralne
4.izuzetak od ovog pravila jesu pitanja kod kojih planeta ima validan razlog da bude u nekom od tih polja.

Što je neka planeta bliža uglu, ona je snažnija. Ako je neka planeta, pak u nekoj kući ali u znaku drugačijem od znaka koji je na vrhu te kuće, onda kao da postoji neki sloj „izolacije“ izmedju te planete i te kuće. Ali, opet, ta planeta je i dalje istaknuta i ima svoju snagu.

Imajte na umu da se planeta unutar -/+5° od vrha nekog polja u TA smatra da je U tom polju [sem naravno ako je retrogradna, pa „ide“ od tog vrha...]


Radovanje :

Ovo baš i nije previše bitno za analizu horarca, ali nije za zgoreg napomenuti. Svaka planeta ima svoje „radovanje“ u nekoj od kuća. Merkur u I polju, Mesec u III polju, Mars u VI polju, Sunce u IX polju, Jupiter u XI polju, Saturn u XII polju.

Radovanje predstavlja kroz primer : planeta se tu oseća kao „kod kuće“. Voli da bude u toj kući, oseća se sigurno, pa samim tim je i srećna, pa se „raduje“. Najbolja stvar kod ovakvih pozicija planeta je ta što planeta u polju radovanja ima maximalno istaknute sve svoje kvalitete i odlike.

Retrogradnost :

Osim Sunca i Meseca, sve ostale planete imaju svoje direktno i retrogradno kretanje. Vrlo često se retrogradnost tretira kao „aflikacija“ iako nije to apsolutno pravilo za sve horarce. Sve zavisno od tipa pitanja. Ako je u pitanju vraćanje bilo koje vrste, povratak od nekud, onda je JAKO poželjno da planeta signifikator BUDE retrogradna. Vrlo je bitno da se konsultuju Efemeride ~ ako je planeta nedavno krenula retrogradno, treba OBAVEZNO proveriti šta je „radila“ pre toga nego što je krenula unazad. Separacije će nam ukazati šta je ta planeta nameravala dauradi, ali se u jednom momentu „predomislila“ i krenula unatrak ~ povukla se iz cele priče. Ako na primer, retrogradna planeta ima apl. 0° ili 180° sa Suncem ne treba gledati dalje njene aplikacije ~ jer će je u medjuvremenu Sunce „spržiti“...

Stacionarnost :

Trenutak kad planeta iz direktnog prelazi u retrogradno kretanje [ili obrnuto]
Stacionarnost predstavlja veliki peh za posmatranu planetu jer onda ona je naprosto „smrznuta“ i u vremenu i u prostoru, postaje jako slaba, nesigurna i ranjiva.

Postoje „dve stanice“ :
1.prva stanica : kad planeta kreće iz direktnog u retrogradno kretanje : to vam je kao kada se osoba razboli i odluči da legne u krevet jer oseća da će mu biti sve lošije i lošije.
2.druga stanica : kada planeta iz retrogradnog hoda kreće u direktan hod : naravno, ovde je simbolika suprotna od gore navedene ~ bolesnik se oporavlja i ustaje iz kreveta.

Obratite pažnju kod stacionarnih planeta ~ koje su im aplikacije ~ prvenstveno ~ na primer : ako na primer planeta je upravo postala retrogradna pre njene aplikacije sa Saturnom ~ to je čak dobro, jer pokazuje da osoba koja je predstavljena tom planetom je napravila muda potez i izbegla Saturnov težak uticaj. A možda se to dešava sa nekom planetom koja je na kraju znaka pa uspeva da obnovi svoj uticaj kroz znak kroz koji je do tada išla ponovo.

Brzina :

Prosečna dnevna brzina planeta je sledeća :
·Mesec : 13°11’
·Merkur : 00°59’
·Venera : 00°59’
·Sunce : 00°59’
·Mars : 00°31’
·Jupiter : 00°05’
·Saturn : 00°02’

Brzo kretanje planete :
·Mesec : više od 13°, čak neki put dostigne i 15°
·Merkur : 01°30’
·Venera : 01°10’
·Mars : 00°40’
·Jupiter : 00°10’
·Saturn : 00°05’

Sporo kretanje planete :
·Mesec : manje i od 12°dnevno
·Merkur : 01°00’
·Venera : 00°50’
·Mars : 00°30’
·Jupiter : 00°03’
·Saturn : 00°01’

Ništa od ovoga ne treba gledati i tretirati kao kruti šablon! Ovo su samo orijentiri ako se horarno pitanje baš vezuje za brzinu, na primer : da li će taj vozač pobetiti u toj trci?

Spaljenost :

Kada se planeta nadje na manje od 08° od Sunca kaže se da je spaljena ~ naročito ako je u pitanju aplikacija, separacija je manje „opasna“ za tu planetu.

Spaljenost : osoba koja je predstavljena spaljenom planetom vrlo često ne vidi problem, ne razume ga ili pak drugi ne vide tu osobu na pravi način ili ne vide da ta osoba ima problem ~ narodski rečeno : ide im Sunce u oči pa ne vide... Takodje, vrlo često osoba koja je predstavljena spaljenom planetom je tvrdoglava i retko kad posluša savet astrologa [jer ga „ne vidi“ ili jednostavno ne razume] zato vrlo često dolazi i do „neostvarenih“ hrarnih čartova...

Kazimi :

Kada se planeta nadje na manje od 00°17’ od Sunca. Kazimi je za razliku od spaljenosti izuzetno dobar. Za njega se kaže u slobodnom prevodu :“Onaj koji je rodjen da bude blizu kraljevog srca“. Donsoi apsolutno sve najbolje.

Pod Sunčevim zracima :

Kada se planeta nadje na udeljenosti od 17°30’ od Sunca. Ono počinje od kraja spaljenosti planete pa do 17°30’ od samog Sunca. Ovde snaga uticaja varira, ako je aplikacija, nije baš najbolje, ako je separacija, ondak je mnogo bolje. Planeta generalno ne mora da bude u istom znaku kao i Sunce da bi bila pod njegovim uticajem, tj. njegovim zracima.

Opozicija sa Suncem :

Dodje mu isto loše kao i spaljenost O° ... samo sa manje loših posledica...

Opsada :

Postoje dve vrste :
1.opsada izmedju dve planete : planeta može da se nadje izmedju dve planete ~ kao igra „izmedju dve vatre“. E, sad ~ jako je bitno da li su u pitanju benefici ili malefici... tako se i tumači „opsada“ : ako su benefici, planeta u sredini uživa, a ako su malefici, planeta najgore moguće prolazi... A opet, ako su benefici loši ~ na primer Venera u Devici i Jupiter u Jarcu pa „opsedaju“ neku planetu, džabe njima što su generalno gledajući dobre planete, one šalju negativne vibracije, a isto to važi i za malefike ~ ako je Mars u Jarcu i Saturn u Vagi ~ oni su egzaltirani i iako su malefici, on ovde donose dobro!
2.opsada preko znakova : planeta se povezuje sa druge dve planete preko aspekata ~ vrlo često se nalazi na 180° od tačke njihovog presecanja.

Aspekti :

Što su manji u rasponu, to su jači, klasika...

Čvorovi :

·Severni Čvor ~ uslovno rečeno benefik.
·Južni Čvor ~ uslovno rečeno malefik.
·Severni Čvor ~ sličan Jupiteru, uvećava i poboljšava.
·Južni Čvor ~ sličan Saturu, umanjuje i pogoršava.

Ne treba se njima opterećivati ako nemaju veze sa poljem ili planetom koja nas interesuje u tumačenju horarca. Oni su tu samo da daju malu senku na dogadjaj, ništa više.

Mesec i njegov prazan hod i spaljeni put :

Kad posmatramo Mesec imamo tri stvari koje treba da zapamtimo i obratimo pažnju :
1.da li je Mlad ili Pun Mesec, tj. d li raste ili opada
2.da li je u praznom hodu
3.da li je na spaljenom putu

·Mesec kad raste ima pozitivan uticaj, kad opada, ima negativan.
·Mesec u praznom hodu : ništa se ne dešava, naročito ako pitač očekuje da mu rešenje padne sa neba u krilo [primer : pitanje : „Da li će on hteti da se uda za mene?“ a Mesec je pitač ~ odgovor čak može da bude i pozitivan, ali samo ako pitač odluči da sačeka i da promeni znak tj. Da se AKTIVIRA i PITA dotičnu da li hoće ili neće ~ u suprotnom, eto neostvarenog horarca...
·Mesec na spaljenom putu : najviše od svega donosi nemir pitaču, nesigurnos, osećaj kao da se hoda po vrućem kamenju... Počinje od 15°00’ Vage i traje do 15°00’ Škorpiona.


Fixne zvezde :

Što se tiče pravih tradicionalista, koriste se samo tri :
1.Algol 26° Bika ~ donosi osećaj obezglavljenosti, nesreće, nestrpljenje, pravljenje nepotrebnih grešaka zbog brzopletosti, naročito loša ako je horarac vezan za pitanje u vezi zdravlja / bolesti.
2.Regulus 29° Lava ~ donosi kratkotrajnu sreću, jer vrlo brzo iz glamuroznog Lava prelazi u mirnu i tihu Devicu, jedino dobro za horarce vezane za novac.
3.Spica 23° Vage ~ generalno dobra zvezda, donosi protekciju, pamet da se pronadje pravi put ka rešenju problema, a dodatno ako i situacija ne ide onako kako je pitač zamislio, ona će ga sačuvati od štetnih posledica.
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

Old 02-09-2008, 05:41   #3
Skorpija
Moderator
 
Skorpija's Avatar
 
Skorpija je offline
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: in his heart
Poruke: 3,638
Skorpija je na dobrom putu
Rep Power: 17
Standardno

Quote:
Kada se planeta nadje na manje od 08° od Sunca kaže se da je spaljena ~ naročito ako je u pitanju aplikacija, separacija je manje „opasna“ za tu planetu.
Da li to znaci da je saturn ovih dana "spaljen" i ukoliko jeste,onda bi ti odgovori bili negativni ili nejasni? Buni me ovo Shmile.
__________________
Do not do an immoral thing for moral reasons.
Thomas Hardy
Submit to Digg   Podsetnik

re:
Old 02-09-2008, 09:16   #4
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Arrow re:

Quote:
Originally Posted by Skorpija VIdi Poruku
Da li to znaci da je saturn ovih dana "spaljen" i ukoliko jeste,onda bi ti odgovori bili negativni ili nejasni? Buni me ovo Shmile.
Tačno tako draga, svaka planeta, bilo ona malefik ili benefik "poludi" kad se nadje na blizu Sunca, jer jerdnostavno Sunce je oprlji, ispeče i zaslepi i onda ta planeta ne funkcioniše kako treba ~ kako neko ko žmuri može da vidi ispred sebe Put ili kako se ponaša osoba koja se ispeče [ili izgori na suncu dok se sunča] ~ trčkara po sobi i kuka i taži pomoć od koga stigne i uzima prvo šta mu/joj padne pod ruku da ublaži bol ~ pa još ako je i vl.Asc' i predstavlja pitača ~ kuku i lele ~ nema pomoći u tom slučaju ~ osoba ili neće poslušati savet astrologa ili jednostavno neće moći da "vidi" ništa ispred sebe pa tako neće moći da uradi ono što on/ona želi ili pak će na toliko različitih mesta tražiti savet/pomoć da na kraju neće imati pojma šta u stvari treba da uradi i opet će da bude na početku svog problema [našto kao ~ puno babica - kilavo dete]

__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231

Last edited by Shmishonja; 02-09-2008 at 09:26..
Submit to Digg   Podsetnik

Old 02-09-2008, 16:10   #5
Skorpija
Moderator
 
Skorpija's Avatar
 
Skorpija je offline
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: in his heart
Poruke: 3,638
Skorpija je na dobrom putu
Rep Power: 17
Standardno

Quote:
Originally Posted by Shmishonja VIdi Poruku

Tačno tako draga, svaka planeta, bilo ona malefik ili benefik "poludi" kad se nadje na blizu Sunca, jer jerdnostavno Sunce je oprlji, ispeče i zaslepi i onda ta planeta ne funkcioniše kako treba ~ kako neko ko žmuri može da vidi ispred sebe Put ili kako se ponaša osoba koja se ispeče [ili izgori na suncu dok se sunča]
To mu dodje nesto kao lost in space ,a da li vazi i za separacioni aspekt? I ono koliko sam ja shvatila recimo kada je mesec "spaljen" da je to negativan odgovor? (nisam sigurna)
__________________
Do not do an immoral thing for moral reasons.
Thomas Hardy
Submit to Digg   Podsetnik

re:
Old 02-09-2008, 16:37   #6
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Smile re:

Quote:
Originally Posted by Skorpija VIdi Poruku
To mu dodje nesto kao lost in space ,a da li vazi i za separacioni aspekt? I ono koliko sam ja shvatila recimo kada je mesec "spaljen" da je to negativan odgovor? (nisam sigurna)
Separacija nam govori "šta se desilo" pa samim tim ako je Mesec "spaljen" govori o nekom teškom periodu za pitača koji je pregurao i sad traži da se izvuče iz tog problema.

Separacija NEMA uticaja na dobijanje horarnog odgovora ~ za to su zadužene aplikacije

__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 01-02-2010, 23:34   #7
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Thumbs up podsetnik...

Houses in Horary Astrology

Assigning the Matter to a House

Simply, if you can't place the question in the right house, you can't answer the question.

True, signs and planets are important, but natural rulerships are of secondary importance to house rulership. For instance, Mars might be a natural ruler of soldiers, policemen, accidents, and so forth. But if you were asking a question like, "Will the police catch the thief?" the ruler of the the 10th (authority figures) would be a good choice to represent the police. (And the 7th house would represent the thief.) When judging a question, always look first to the rulers of the appropriate houses.

I always try to assign a house to the matter before looking at the chart. I may change my mind while reading the chart, but only if there is a compelling reason within the chart to do so, or if I have made an obvious error. Choosing the house ahead of time helps me avoid wishful bias in my interpretation, and allows me better to see in a chart what I might not see in the querent's description of the situation, or even the querent himself.

Choosing a House System

You also need to decide which house system to use. Among traditional astrologers, Regiomontanus is the house system du jour because it is the house system favored by William Lilly. I have successfully used Regiomontanus, Koch, and Placidus. For a long time, I used Regiomontanus. Lately, I've been using Koch--for no good reason other than the pleasure I get from experimenting.

If you use Regiomontanus, keep in mind that William Lilly observed a 5-degree cusp orb. When a planet was within 5 degrees of the cusp of the next house, he considered the planet to be a resident of that house. Say, for instance, that the Ascendant is at 15Aq27. Say, too, that Venus is at 8Aq40, and Uranus is at 11Aq32. Employing the 5-degree cusp rule, Venus would reside in the 12th House, but Uranus would be considered a resident of the 1st House, regardless of where you drew it on the physical chart.

I only observe the 5-degree cusp rule with Regiomontanus houses, although the ancients, who used house systems other than Regiomontanus, observed the rule with whatever house system they used. It seems to me, though, that one ought to draw a line somewhere: Either a planet is in a house or it isn't. Horary analysis can be difficult enough as it is without adding additional mugwumping.

I've found it instructive to look at the same chart using different house system, although this sort of comparison hasn't really shown one system to be preferable, overall, over another, at least not in my own studies. Although reading the same chart in different house systems will often yield remarkably similar results (even when a change of houses changes significators), I think it's wise to consider the chart drawn in house system the chart was "born" in as the question's "real" chart, and to use it to answer the question. For the same reason you don't ask the same question more than once, you also don't shop around for a house system that yields the desired answer. A horary chart maps a moment in time, and convergence of chance and choice, part of which involves the astrologer's choice of house system, even if that choice is somehow accidental. This, at least, has been my experience.

House Rulership

The table below employs house rulerships drawn both from modern and traditional sources. Reading horary astrology books, you will come across some apparent contradictions. For instance, modern astrologers generally assign the mother to the 4th house, and the father to the 10th. Traditionally, this is reversed, and the father is ruled by the 4th, the mother by the 10th. Noel Tyl advises that you let the 10th represent the "dominant parent," whoever it might be.

Modern astrologers' reasoning for assinging mothers to the 4th and fathers to the 10th runs something along these lines: The 4th is ruled by Cancer and represents the home and security, therefore, it is natural that mothers and motherhood should be associated with this house; the 10th is a house of authority, and traditionally fathers are the authority figures within a family, so it is natural to place fathers and fatherhood in the 10th." Not a bad argument.

Nevertheless, while I follow Tyl's advice when doing natal astrology, I follow Lilly's when doing horary. It was what I learned when I started doing horary, and it has yielded good results, so I have found no need to change. Lilly says:

The Mothers Significators are,
First, the 10th house.
Secondly, the Lord thereof.
Thirdly, Venus in a diurnall Nativity, Moon in a nocturnall.
Fourthly, a Planet or Planets in the 10th house.

Although Lilly was talking about natal charts, the same rulerships can be applied to horary charts.

About fathers, Lilly says:

The Significators of the Father in every Geniture are:
First, the 4th house.
Secondly, the Lord thereof.
Thirdly, the Sun in a diurnall Geniture, Saturn in a nocturnall.
Fourthly, the Planet or Planets in the 4th are considerable.

I think it's easiest to choose whichever rulership you prefer, and to stick with it.

Derived Houses & Turned Charts

When the seeker asks a question about another person, you may find it necessary to skip around the chart to "derive" the house suitable to that person inquired about. For the most part, this skipping will depend on ther quesited's (i.e., the person/thing asked about) relationship to the querent. For instance, say you ask a question about your grandmother--your father's mother. If you take the 4th to rule the father, then the 10th from the 4 will rule the father's mother, or your grandmother, which places paternal grandmothers in the 1st house.

If you ask a question about your grandparents, say, both your father's parents, then the correct house would be the 4th of the 4th, or the 7th. If the grandparents you're asking about are your maternal grandparents, then the correct house would be the 4th of the 10th.

Nieces and nephews, as your siblings'(3rd house) children (5th house), would reside in 5th house from the 3rd, or the 7th. You would find your nieces and nephews by marriage (i.e., your spouse's niece or nephew) by starting at the 7th. The 7th represents your spouse, the spouse's sibling would be in the 9th (3rd from the 7th), and the spouse's sibling's childres would be in the 5th from the 9th, or the 1st.

Ownership/Kinship Relationships

Often, a horary question will require you to differentiate similar, related objects. For instance, say you own a vacation home in the Catskills, but most of the year you live in your home in the Bronx. You get a notion to sell the Catskills home, because you no longer see what the Catskills has to offer that the Bronx doesn't (queer thinking, but maybe you like noise and hordes). You ask, "Should I sell my home in the Catskills?" Your first home would be ruled by the 4th house, and your second home--your vacation home-- would be ruled by the 3rd from the 4th, or the 6th. The Catskills home is regarded as a sibling of the Bronx home. If you own a third home in Vermont, and ask, "Should I sell my 2nd or 3rd home?" the third home would be ruled by the 3rd from the 6th, the 8th.

The same can be done with people. Charlie Chan would place Son Number One in the 5th house. Son Number Two would be in the 3rd from the 5th, or the 7th . . . and so on. If, however, Mr. Chan referred to Son Number Two simply as "my son," then Son Number Two would be a resident of the 5th house of children. It all depends on how the question is asked.

The thing asked about must bear some sort of relationship--either one of ownership or of kinship--to the querent to be derived using 3rd-house sibling relationships.

Non-related Relationships

That doesn't make much sense, does it? Simply, it means that something asked about does not bear a kinship/ownership relationship to the querent. For instance, if the Querent lives in the Bronx and asks, "Should I sell my vacation home in the Catskills and buy one in Vermont?" the home in the Catskills would enjoy the sibling relationship to the Bronx home, and thus represented by the ruler of the 6th, but the "one in Vermont" would not in this case be placed in the 8th, because it is not yet owned.

The rule is this: If the querent bears an ownership/kindship relationship to a certain object, and asks about another similar object to which he does not bear that relationship, then that 2nd object bears the same relationship to the first that the first does to the querent.

This sounds terribly confusing, but an example should make it clearer. Imagine you've accepted an unusually well-paying job as cowpunch in Texas. You currently live in the Bronx. You have travelled to Texas and looked at houses, and see one you like. You ask, "Should I buy the darling cottage in Seely, Texas?" The house you own and live in now belongs in the 4th house. The one you don't own but are asking about would be the 4th from the 4th, or the 7th. The 7th house bears the same relationship to the 4th that the 4th does to the first (the querent). Simple, right?

Back to the previous question, "Should I sell my vacation home in the Catskills and buy the one in Vermont?" The vacation home is the 6th, and the vacation home in Vermont, the one not yet owned, would be the 6th from the 6th.

Some House Rulerships

1st House. The querent. His state of mind, temperament. Influences surrounding him. His physical appearance. His health. The head. Accidents befalling querent. Vehicles inquired about, and ships at sea. The head and face. Absent person of no relation to querent. "The People." The present, today. Self-promotion.
Derived: Paternal grandmother. Maternal grandfather. Nieces/nephews by marriage. Great grandchildren. End-of-the-matter house of mother (4th from 10th). Death of small animals (8th of 6th).

2nd House. Moveable possessions. Money. Money lent. Profits. Querent's assistants. Lilly says, "In private Duels, the Querents second." Allies. Ammunition and resources. Lost items. Income. Penury. Self-esteem (i.e., sense of self-worth). Ancestors, querent's stockbroker. The immediate future, tomorrow.

Derived: Spouse's death, children's careers, health of brother- or sister-in-law.

3rd House. Short trips. Cars and other transportation. Communication. Messages. Letters. Books. Visits. Writing. Speech. Teachers. Writers. Gossip. Siblings. Primary education. Neighbors. Neighborhoods. The immediate environment.

Derived: Higher education of spouse. Friends' children. Children's friends. Long journey of spouse. Step-grandchildren.

4th House. Father. Parents (both). Household & domestic concerns. The house one lives in. The end of the matter. Land. Things underground. Digging. Wells. Mining. Fields. Mineral rights. Farms. Real Estate. Things mislaid. Buildings. Financial investments. Graves. Estates. The womb. Secure places.

Derived: Cousins (mother's sibling's children). Sibling's money & other 2nd-house affairs. Spouse's job, career, business.

5th House. Children. Gambling. Pregnancy. Dates and dating. Casual amorous relationships. Flings. Recreational sex. Lotteries. Games & sports. Fun, in general. Creative pursuits. Poetry, fiction writing, painting, etc. Financial speculation (depends on the degree of risk involved). Risky activities. Loved pet. Contests. Affairs, if querent is married. Someone acting on behalf of Querent. Secondary education.

Derived: Father's money & moveable possessions. Death of mother.

6th House.Health. Sickness. Small animals. Tasks, work, employees. Tenants. Nurses, doctors (in general). Non-traditional healers. Pets. Detailed work. Food.

Derived: Children's money. Homes or land owned by siblings. Aunts & uncles (i.e. father's siblings).

7th House. Significant others. Business partner. Marriage & divorce. Thieves. Open enemies. Opponents. Other people. Competitor. Other party in a court case. Fugitives. Love affair. Other places. Agreements & disagreements. Doctor, laywer, etc.

Derived: A place you would remove to (as in, "Should I move to California?"). Paternal grandfather, sibling's children.

8th House.Sex. Reproduction. Cutting. Surgery. Death. Taxes. Garbage, sewage, plumbing, dead people. The occult. Psychoanalysis. Rape. Violence. Poisons.

Derived: Child support. Alimony. Wills, legacies, loans. Other people's money. Mate's money & moveable possessions. Money from a business partnership. Mate's sense of self-worth.

9th House. The law. Lawyers, in general. Philosophy. Higher education. Religion. Professors. College classes. Publication of one's writing. Publishers. Legal entities (such as corporations). Legalizing procedures (such as marriage ceremonies). Ritual. Long-distance travel. Standards & rules. Derived: Grandchildren, sister- or brother-in-law.

10th House. Career. Business. A career job. The King. The President. The CEO. The boss. Honor, prestige, reputation. Fame. Government & government officials. Authority. Officers. Law enforcement officers. Success. Career promotion.

Derived: Sibling's death. Health/illness of querent's child.

11th House. Hopes. Goals. Wishes. Friends. Social organizations, clubs. According to Ivy Goldstein-Jacobson, the 11th, coming between the 10th of success and the 12th of failure, represents circumstances in general. Falseness of friends.

Derived: Father's death. Money from job. Mother's money. Boss's assets. A corporation's assets. Children's marriage. Health/illness of aunt or uncle (paternal), and small animals. Son- or daughter-in-law. Stepchildren.

12th House.Charity and kindness. Personal undoing. Institutions. Hospitalization, institutionalization, prison, bondage, fears, nightmares, misfortune, black magic, drugs, alcohol, addiction, drug addicts, madness, secret enemies, suicide, seclusion, large animals. Mysterious and hidden things. Crime. Lying. The past. Ancient things. Yesterday, the past.

Derived: Health of spouse, partner, business partner. Aunt or uncle (maternal).
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 01-02-2010, 23:38   #8
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Thumbs up podsetnik...

Planets and Signs in Horary Astrology

Planets

In horary astrology, planetary rulership of a matter is determined first by locating the question in the correct house, and then using the ruler of the sign on the cusp, as well as the planetary ruler of the seeker, to answer the question. Planets have "natural" rulership over things, too, though, and sometime you'll find it useful to consider them as a means of confirming an answer, or even, in some cases, as primary rulers. If you ask a question like, "Will I find the money?" and you have Aquarius on the cusp of the 1st, and Capricorn on the 2nd, with no other planets in the 2nd, you might consider using Venus, the natural ruler of money and precious items, to signify the lost money, and Saturn to signify you, the querent, since you can't very well expect Saturn, which rules both houses, to make an aspect to itself.

Planets and signs also play important roles in providing detail to a chart. They can be used to describe people, places, even plants and animals. Some of these other qualities of the planets and signs will be treated in later lessons dealing with physical description, and finding lost objects.

The table below presents some rulerships of the planets, most of them compiled from Lilly's descriptions in Christian Astrology, and Ivy Goldstein-Jacobson's Simplified Horary Astrology.

Astrologers treat the so-called modern planets in different ways. Lilly and his crowd--and of course those who preceded him--did not know of Uranus, Neptune, and Pluto. Many contemporary astrologers who favor traditional horary techniques do not consider these three outer planets when reading a chart. Others regard them only as secondary rulers of the signs to which they've been assigned by modern astrology. In other words, a house with Pisces on the cusp would still be ruled by Jupiter, first, and Neptune, second. Some use Uranus as the primary ruler of Aquarius, and follow traditional rulerships for Pisces and Scorpio.

Early in my horary studies, I used modern rulerships, with good results. When I started learning traditional horary astrology, I used traditional rulerships only. Now, I've settled somewhere in between. I still consider the traditional planets the primary rulers, but will use Uranus, Neptune, and Pluto to answer a question when no aspects are made by traditional planets, or for confirmation, or added detail.

Planet Rulership Nature & Characteristics

Sun The giver of life. Gold. Mature men, royalty, aristocrats. Authority. Employers. The father. Bankers. Fidelity. Hot and dry. Masculine. Diurnal. Equivalent to a benefic when well-dignified. Well-dignified: confident, truthful, direct, humane, charitable. Ill-dignified:Vain, arrogant, untrustworthy, prone to vulgar displays of personal magnificence.

Moon Queen, First lady, women in authority. Women in general. Mothers. Changes. Emotions. Nurses. Wanderers, runaways. Seas, oceans. Domesticity. Children. The "masses." Cold, moist, phlegmatic. Feminine. Nocturnal. Benefic. Well-dignified: Well-mannered, soft-spoken, mild, prodigal and easily frightened. Freedom-loving. Sensitive. Ill-dignified: A vagabond, drunkard. A malcontent, impossible to please. Lazy.

Mercury Books, writing. Documents and contracts. Briefcases. Papers. Cars, transportation. Intellectuals. Teachers. Short trips. Luggage. Clerks. Writers, stenographers, etc. Learning, school. Clever people, pranksters. Cold and dry. Neutral gender, except when conjunct another planet, in which case Mecury assumes the gender of that planet. Neither benefic nor malefic, except when joined to a benefic or malefic planet. Well-dignified: Represents a clever thinker or learned person. An eloquent speaker. Witty and cunning and curious. Ill-dignified: "A troublesome wit . . . his tongue and Pen against every man" (Lilly). A liar and gossip and cheat.

Venus Called "The Lesser Benefic." Jewelery, money, fine things in general. Presents. Partners, mothers, young women. Fine art. Pleasure and celebrations. Social events. Elegance. Cooperation. "Temperately Cold and Moyst," according to Lilly. Feminine. Nocturnal. Benefic. Well-dignified: Quiet, refined, pleasant. Prone to romantic entanglements. Sybaritic. Cheerful. Trusting. Ill-dignified: Given to excess. "Riotous." Debauched. Adulterous. Lazy.

Mars Called "The Lesser Malefic." Fire. Combat. Strife. Courage. Argument. Guns, knives, weapons in general. Men, young through early middle-age. Aggression, generally. Impulsive actions. Danger. Ego. Hot and Dry. Masculine. Nocturnal. Malefic. Well-dignified: Strong, courageous, victorious. Confident and bold, "yet of prudent behaviour in his own affaires" (Lilly). Ill-dignified: Cruel. A bully and braggart. Treacherous and violent. Someone not to be trusted.

Jupiter Called "The Greater Benefic." Optimism. Expansion, generally. Higher education. Mature men. Lawyers and judges, legal clerks. Foreigners, long journeys. Priests, ministers. Abundance. "Temperately Hot and Moyst . . . author of Temperance, Modesty, Sobriety, Justice" (Lilly 62). Masculine. Diurnal. Benefic. Well-dignified: Lilly says it best: "Magnanimous, Faithfull, Bashfull, Aspiring in an honourable way at high matters, in all his actions a Lover of fair dealing, desiring to benefit all men, doing Glorious things, Honourable and Religious, of sweet and affable Conversation, wonderfully indulgent to his Wife and Children, reverencing Aged men, a great Relievaer of the Poor, full of Charity and Godliness, Liberal, hating all Sordid actions, Just, Wife, Prudent, Thankfull, Vertuous: so that when you find Jupiter the significator of any man in a Question, or Lord of his Ascendant in a Nativity, and well dignified, you may judge him qualified as abovesaid." Ill-dignified: Hypocritical, falsely pious. Careless, miserly. Ignorant.

Saturn Called "The Greater Malefic." Time. Old age. Elderly men. The father. Discipline. Constraint. Restriction. Delay. Penury. Loss. Structure. Loneliness. Debility. Discipline and seriousness. Practicality. Severity. Frugality. Cold and dry. Masculine. Diurnal. Malefic. Well-dignified: "Prfound in imagination" (Lilly). Reserved. Austere. Frugal. Patient. Grave in speech. Ill-dignified: Covetous and jealous. Avaricious, mistrustful. "Outwardly diessembling, sluggish, suspicious, stubborn, a contemner of women, a close lyar, malicious . . . never contented, ever repining" (Lilly 58).

For modern astrologers :

Uranus Accidents. Sudden events and surprises. Unpredictable events, generally. Inventions and inventors. Freedom. Revolution. Astrology. Sudden changes in fortune, good or bad depending on other factors in the chart. Gender neutral, considered by many astrologers to by the "higher octave" of Mercury. Zadkiel says, "The nature of Uranus is extremely evil." Well-dignified: Humanitarian, ingenious, creative, autonomous, eccentric, spontaneous. Ill-dignified: Violent, unpredictable, unreliable, forgetful.

Neptune Confusion, drugs and alcohol. Addiction. Depression and other psychological ailments. Idealism. Inspiration. ESP. The Arts. Mystery. Fog. Intuition and instinct. Deception. Well-dignified: Visionary, creative, telepathic, intuitive, gentle, dreamy, spiritual, other-worldly. Ill-dignified: Out of touch with reality, hypochondriacal, given to substance abuse, impractical to a harmful degree, neurotic or psychotic.

Pluto Death, sex. An inexorable force. The "masses." Putrefication. Other people's money, debts. Cutting and penetration. Perspective and transformation. A strong force. Reproduction. Well-dignified: Powerful, unyielding, irresistable. Ill-dignified: Violent. Using wealth and power for ignoble purposes.

A Note About Benefics and Malefics

From the table above, you see that Jupiter and Venus are called the Greater and Lesser Benefics. That is, they are naturally fortunate planets. They may become unfortunate, though, depending on the question asked and the house they rule. For example, if Jupiter rules the 8th house of death, it may very well not be fortunate at all. Similarly, a malefic (Saturn or Mars) may rule the 11th house of wishes, and may be applying to a sextile with the Ascendant ruler, indicating that the querent will get his wish.

Part of Fortune

This is a point on the chart, not a planet. It and its dispositor can signify lost objects, money, possessions, and luck. I use it only to confirm answers. I've never had a well-placed POF provide a positive answer in itself.

Marc Edmund Jones uses the house location of the POF to show (or confirm) a querent's area of interest.

The Lunar Nodes

A "node" is the point at which a planet crosses the eliptic. All planets have nodes. I've only seen the Moon's nodes used in horary. The North Node (also called Caput Draconis, or the Dragon's Head) is considered beneficial, having the nature of the Jupiter and Venus. Marc Edmund Jones calls the North Node "a point of definite assistance wherever it is found," assuring cooperation and smooth transactions in areas ruled by the house in which it is found.

The North Node is the Moon's ascending node. The South Node, or Cauda Draconis, is the descending node, and is always exactly opposite the North Node. Jones calls this point an impediment in any horary chart, and shows self-undoing or a lack of common sense.

The Signs

Planetary traits are qualified by the signs they inhabit. In a later lesson, I'll provide more information for using signs to find lost objects, to describe illnesses, and to determine physical characteristics. Here, now, we'll just look at some of the characteristics and correspondences of the 12 signs.

Qualities, Elements, and Signs

Mode Fire Earth Air Water
Cardinal Aries Capricorn Libra Cancer
Fixed Leo Taurus Aquarius Scorpio
Mutable Sagittarius Virgo Gemini Pisces

Cardinal Signs. Also called "Moveable" signs. Cardinal signs signal initiation, beginnings, action. A Cardinal Ascendant can show a quick start. Cardinal signs on all the angles show a sustained, quick movement of the matter, and a quick resolution. Seasons change with the Cardinal signs.

Fixed Signs. These represent an established force. They show stability and rootedness. Change does not occur quickly. Prominent fixed signs can show that the querent is "dug in," stubborn, conservative, stable. Ivy Goldstein-Jacobson says that a fixed cross shows that "there is no stopping the proceedings."

Mutable Signs. Also called "Common" signs. They mark the end of one season and the beginning of the next. They signal imminent change, flexibility. Also, instability. A mutable cross signals changeability, or unstable conditions.

Questions described by a mixed cross often begin in the manner denoted by the mode of the signs on the ascendant and 7th house, and continue or end in the manner dentoed by the mode of the signs on MC and IC.

Sign Rulership and Planetary Dignity

In horary, at least traditional horary, there's much more to Planetary dignity than we typical deal with in contemporary natal astrology. We'll get the basics of essential dignity out of the way here, though, and go into more detail in a later lesson. The gist, though, is this: Planets are stronger--or more "comfortable" in some signs than others. The following table summarizes planetary standing in the signs.

PLANETARY DIGNITY--THE BASICS
Planet Dignity Exaltation Detriment Fall
Sun Leo Aries Aquarius Libra
Moon Cancer Taurus Capricorn Scorpio
Mercury Gemini & Virgo Virgo Sagittarius Pisces
Venus Taurus & Libra Pisces Aries & Scorpio Virgo
Mars Aries & Scorpio Capricorn Libra & Taurus Cancer
Jupiter Sagittarius & Pisces Cancer Gemini & Virgo Capricorn
Saturn Capricorn & Aquarius Libra Cancer & Leo Aries
Uranus Aquarius Scorpio Leo Taurus
Neptune Pisces Undetermined* Virgo Undetermined*
Pluto Scorpio Undetermined** Taurus Undetermined**
*Jacobson claims Neptune is exhalted in Gemini, and in its fall in Sagittarius.
*Sylvia DeLong has Neptune exhalted in Cancer, and in its fall in Capricorn.
**DeLong has Pluto exhalted in Cancer, and in its fall in Capricorn.

Generally speaking, in horary charts planets reflect the debilitated state of that which they represent. When a well-digified planet represents the querent, for instance, it can show that he is healthy, held in high esteem, or able to accomplish his goals: he is "well-positioned." Well dignified planets can confirm a positive answer. A poorly dignified planet, say, representing the quesited, can show that what the seeker hopes for will fall short of his expectations, or for some reason ought not be pursued.

Example

Here's an example in which the quesited's ruler is poorly dignified. The chart was cast in the Koch house system. There is no agreement between the planetary hour ruler and the Ascendant, so whether the chart is valid is arguable. I had the querent's natal chart, though, and saw that the planetary hour ruler matched the natal Ascendant ruler--not in itself a compelling sign of validity. But the horary Ascendant adequately describes the querent, who is bookish and until very recently worked as a teacher. I decided to read the chart.

The Querent is ruled by Mercury, and co-ruled by the Moon. The quesited--the job--is a 10th house matter. With Aquarius on the 10th, Saturn rules the job. In Koch, the Moon is in the 10th.

The angles are mixed, with mutable signs on the Asc/desc., and fixed signs on the MC/IC. This suggests that the querent is currently in a period of transition that will resolve itself in some manner of increased stability. The Moon's last major aspect was a sextile to Saturn, which in this chart rules the 8th, 9th, and 10th houses. Recently, he quit his job teaching to move to another state, where his wife was offered an excellent job opportunity. A long-distance move is apt 9th house symbolism. The Moon's next major aspect is a sextile to Mercury, natural ruler of tests. He would soon be taking the written exam for the law enforcement job, and the sextile suggests he will do well. (He did, scoring 100%).

He is concerned that past health problems will automatically disqualify him from the race, even though his health now is excellent; this is what motivated him to ask a horary question. That Saturn is in the 12th house of hospitalization confirms that, at the very least, the people in a position to give him a job will be concerned about his past problems.

Mercury is dignified by term, but weak by house (the 6th is considered a malefic house-- it rules illness). The Moon is peregrine. It is, however, acidentally dignified by house. Using Lilly's point system (which will be explained in a later lesson), the Moon rates a +8, and Mercury a +9. Not bad, either of them. Saturn, though--the job--is severely debilitated rating a -10. Saturn is not a surprising planet to show up representing a government job, but in this chart it is retrograde, and peregrine. It resides in the 12th house of self-undoing. Furthermore, Mercury is conjunct the fixed star Unukalhai, at 22Scorp04. Unukalhai signfies success, followed by downfall. Not a good sign. The Ascendant is conjunct Aldebaran, signifying courage, violence, and sickness.

Things don't look good. There are no strong aspect between the major players. Regarding career questions, however, Lilly says that "if none of the Significators be joyned to the Lord of the 10th, see if the Lord of the 1st or Moon be in the 10th, he shall then attain what he desires, if that planet be not impedited." In this chart, the Moon does indeed reside in the 10th, unimpedited.

At the time of this writing, the querent is still pursuing the job, but the chart seems to suggest this: That although the prospect for his obtaining the job does not look very strong, there is a chance that in spite of his past health problems he will be offered a job. He ought to think twice--seriously--about taking, it, though, because it will not be what he hoped it would be, and more likely than not he will be unhappy (at best) in the position.

More Signs Miscellany

Lilly uses various properties of the sign when considering charts. For instance, if a man or a woman asks, "Will we ever have children?" (and, believe it or not, Lilly did answer questions like this, and seemed unafraid to deliver an unequivocal "No"), a barren sign like Virgo on the cusp of the 5th house of children could contribute to a negative answer.

Here is a list of some of the properties described by Lilly in Christian Astrology:

Masculine, Diurnal Signs: Aries, Gemini, Leo, Libra, Sagittarius, Aquarius.
Feminine, Nocturnal Signs: Taurus, Cancer, Virgo, Scorpio, Capricorn, Pisces.
Regarding these distinctinctions, Lilly says:

The use whereof is this, That if you have a masculine Planet in a Masculine Sign, it imports him or her more manly; and so if a Masculine Planet be in a Feminine Sign, the man or woman is lesse couragious, &c.

Northern, or Boreal Signs: Aries, Taurus, Gemini, Cancer, Virgo
Sourthern, or Austral Signs: Libra, Scorpio, Sagittarius, Capricorn, Aquarius, Pisces
Double-bodies Signs: Gemini, Pisces (Jones, drawing on James Wilson's A Complete Dictionary of Astrology, includes Virgo and Sagittarius.)

Bestial, Four-footed Signs: Aries, Taurus, Leo, Sagittarius, Capricorn. (Jones says, "The last half of Sagittarius only.")
"Manly" or Humane Signs: Gemini, Virgo, Libra, Aquarius. (Jones includes the first half of Sagittarius.)
According to Lilly, if the Ascendant ruler is in a bestial sign, the querent will shows some characteristics of the animal represented by that sign. Conversely, if the significator is in a human sign, or if a human sign ascends, the querent will be more refined, and of "civil carriage."

Fruitful Signs: Cancer, Scorpio, Pisces


Barren Signs: Gemini, Leo, Virgo

Mute Signs: Cancer, Scorpio, Pisces, "the more if Mercury be in any of them, in conjunction, Square, or Opposition of Saturn." (Lilly 89)

Signs of Long Ascension: Cancer, Leo, Virgo, Libra,Scorpio, and Sagittarius (in the northern hemisphere)
Signs of Short Ascension: Capricorn, Aquarius, Pisces, Aries, Taurus, and Gemini
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 01-02-2010, 23:41   #9
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Thumbs up podsetnik...

Aspects in Horary Astrology

You can probably become a fine horary astrologer without being able to define terms like "platic," "partile," "dexter," "sinister," "moiety," and so forth. In fact, I half-suspect, at times, that some astrologers fancy the convolutions of medieval and Renaissance-era astrology because these additional factors can be turned to when their reading of a chart doesn't turn out as they hoped: "Ah, I neglected to take into consideration that it was a sinister application. That's why I got it wrong!" Better a failure on the part of the astrologer, than on horary astrology itself, they might figure.

Nevertheless, these considerations can add useful detail. The danger is not in knowing too much, but in trying to use it all in every chart. If there is a Golden Rule in horary astrology, it might be that, "If the major significators answer the question clearly, stop!" In other words, use the minutiae when necessary . . . not as a vulgar display of astrological muscle-flexing.

The Aspects

Most astrologers consider only the major--or Ptolemaic--aspects in horary, viz., conjunctions, sextiles, squares, trines, and oppositions. Other astrologers, such as Joan McEvers, include the quincunx (150°) as one of the major aspect. Ivy Goldstein-Jacobson included the Parallel with the major aspects, but considered the quincunx a minor aspect. Generally, I look to only the Ptolemaic aspects for strong answers, use the quincunx for confirmation or description, and ignore parallels.

Following is a table summarizing commonly used aspects, their natures, and orbs.

Aspect Angle Orb Nature/Keywords:

Conjunction 0° 8° Cooperation, unification, meetings, reunion. Positive or negative depending on the question and the nature of the planets.

Sextile 60° (2 signs) 8° Opportunity, success with effort. Positive.

Square 90° (three signs) 8° Obstacles, frustration, strain. Negative.

Trine 120° (4 signs) 8° Success, good fortune, goals easier to accomplish than with a sextile. Positive.

Opposition 180° (6 signs) 8° Separation, rending, conflict. Negative.

Quincunx (or Inconjunct) 150° (5 signs) 5° Adjustment, dislocation, disrepair. Negative.

Parallel =Declination 1° Similar to a conjunction. According to Ivy Goldstein-Jacobson, a parallel signifies that "The thing is as good as done now."

Outside of Ivy Goldstein-Jacobson's Simplified Horary Astrology, I have not seen parallels given the same weight in horary as the major Ptolemaic aspects. I have not found parallels to be consistently useful in determining the outcome of horary questions.

Fudge Factors?

As you know from Lesson 1, the general rule is positive aspects signify positive outcomes, and negative aspects signify negative outcomes. Some astrologers find room for hedging even with this basic rule. For instance, Lilly believed that under some circumstances, sextiles are "stretched" into squares, and squares are stretched into trines. It's an idea he picked up from Ptolemy. This is one of those "rules" I pay no attention to, in spite of the fact that there is some fairly respectable precedent for it. In the excellent book Horary Astrology, the History and Practice of Astro-Divination, Anthony Louis, who leans towards a more traditional approach to horary practice, called this long-and-short ascension rule nonsense, a "fudge factor," and claimed that the history of horary is full of similar nonsense.

William Lilly and Aspects in Horary

The Long and Short of It

Signs of Long Ascension. These are (for those of us in the Northern Hemisphere): Cancer, Leo, Virgo, Libra,Scorpio, and Sagittarius. When planets apply to a sextile from within signs of long ascension, the sextile acts as a square, and when they apply to a square, the square acts as a trine.

Signs of Short Ascension. Again, in the Northern Hemisphere: Capricorn, Aquarius, Pisces, Aries, Taurus, and Gemini. In these signs, squares act as sextiles, and trines as squares.

In the Southern Hemisphere, these signs are reversed, i.e., our signs of long ascension are their signs of short ascension, while our signs of short ascension are their signs of long ascension. Marc Edmund Jones said that an emphasis on signs of long ascension in a horary chart indicate show a course of development that is more solid and unhurried. An emphasis on signs of short ascension can show rapid development, impulsive action.

William Lilly and Orbs

When Lilly measured orbs, he didn't measure the orb of an aspect, as we tend to today; he measured the orb of a planet's influence. Lilly used two sets of orbs, stating, "I sometimes use the one, and sometimes the other, as my Memory best Remembereth them . . ."(Lilly 107).

Planet Orb 2nd Orb Moiety

Saturn 10°0' 9°0' 4˝° or 5°

Jupiter 12°0' 9°0' 4˝° or 6°

Mars 7°30' 7°0' 3ľ° or 3˝°

Sun 17°0' 15°0' 8˝° or 7˝°

Venus 8°0' 7°0' 4° or 3˝°

Mercury 7°0' 7°0' 3˝°

Moon 12°30' 12°0' 6Ľ° or 6°

Lilly is not saying, however, that any aspect involving, say, the Sun will enjoy a 17° orb of influence. A planet's orb of influence is a sphere of influence, with the planet occupying the center of that sphere. In other words, the Sun's orb of influence does not extend 17° in all directions, but half that distance in all directions.

To see how this works in practice, consider two planets, Venus and the Moon. We'll say Venus is at 12° Aries, and the Moon at 1° Aries.


<==6°==Moon==6°==> <==3˝°==Venus==3˝°==>
1°Aries 9.5°Aries 12°Aries

Above, you see each planet at the center of its orb of influence. You see, too, that they will be within orb of a conjunction when the Moon approaches to within 9.5 degrees of Venus. It is at this point that they will be within each other's sphere of influence.

Incidentally, the term moiety is used to describe one-half a planet's orb. The moiety of the Moon, therefore, is 6° (or 6Ľ°, depending on which orb you "best remembereth").

Some Additional Nomenclature

Application & Separation. First, remember that an aspect is said to be made by the faster of two planets, to the slower. Thus, Mercury at 5°30'Aries is applying in sextile to to Jupiter at 9°20' Gemini. Mercury would not apply to the Moon, though, because the Moon is faster. The Moon, being the fasts planet, almost always applies to all the other planets. Exceptions to this rule occur in the case of retrograde planets. It is best to check an ephemeris to see when and if a planet is slowing down, especially if you typically use a computer to calculate charts (as I do). It is very possible that what appears as an applying aspect in the computer-generated aspectarian will not reach perfection.

Second, remember that applying aspects describe what is to come, while separating aspects describe what has already occurred. Lilly regarded an aspect as separating at 6 minutes of arc after is exact.

Dexter Aspect. An aspect made against the order of the signs. Dexter aspects are considered stronger than sinister aspect. The Moon in Gemini applying to an aspect with Saturn in Aries is said to be casting a dexter aspect.

Sinister Aspect.An aspect made with the order of the signs. The Moon in Aries applying to an aspect with Saturn in Gemini is said to be casting sinister aspect.

Partile Aspect. When planets occupy the same degree and make an aspect, it is a partile aspect, "as if Mercury be in nine degrees of Aries, and Jupiter in nine degrees of Leo, this is a Partill Trine aspect: So Sun in one degree of Taurus, and Moon in one degree of Cancer, make a Partill Sextile, and this is a strong sign or argument for performance of anything, or that the matter is neer hand concluded . . . " In other words, the planets occupy the same numerical degree: Mercury at 9°14' Aries, and Jupiter at 9°29' Leo would still be said to be in partile trine.

Platic Aspect. A platic aspect occurs when two planets are within orb of an aspect, but occupy different degrees. In other words, the planets are within moiety of their orbs. Mercury at 9°14' Aries and Jupiter at 10°0' Leo would be in a platic trine.

Lilly's definitions of Partile and Platic aspects would seem to suggest that Partile is synonymous with "exact", and Platic with "inexact." Other writers, however (such as Anthony Louis) call an aspect exact when the two planets occupy precisely the same degree, minute, and second of the signs they occupy.

Mutual Application.When one planet is retrograde, two planets may apply towards each other in aspect. Mutual application can indicate that a matter will be brought to conclusion rapidly, or that a lost item or pet will be returned.

Solstice Points. In horary these days the solstice points are more commonly referred to as "Antiscia." They are reflection points along the Capricorn/Cancer axis. The following table shows the antiscia by sign, degree, and minute:

Some astrologers consider only those aspects that perfect before the planets change signs to give an indication of the outcome. Others allow the planets to change signs if the aspects (or planets) are within orb before the planets change signs (the sign change would indicate a conclusion to the matter only after a change of circumstances). Marc Edmund Jones says that the orbs of aspect are not important--it is merely when and if planets move into or out of a relationship that counts, so long as they do so without changing signs.

Antiscia by Sign Antiscia by Degree Antiscia by Minute

Gemini/Cancer 1° / 29° 1' / 59' 16' / 44'

Leo/Taurus 2° / 28° 2' / 58' 17' / 43'

Virgo/Aries 3° / 27° 3' / 57' 18' / 42'

Libra/Pisces 4° / 26° 4' / 56' 19' / 41'

Scorpio/Aquarius 5° / 25° 5' / 55' 20' / 40'

Sagittarius/Capricorn 6° / 24° 6' / 54' 21' / 39'

7° / 23° 7' / 53' 22' / 38'

8° / 22° 8' / 52' 23' / 37'

9° / 21° 9' / 51' 24' / 36

10° / 20° 10' / 50' 25' / 35'

11° / 19° 11' / 49' 26' / 34'

12° / 18° 12' / 48' 27' / 33'

13° / 17° 13' / 47' 28' / 32'

14° / 16° 14' / 46' 29' / 31'

15° / 15° 15' / 45' 30' / 30'

If the relationship of a point to its antiscion is not apparent from the table above, it might help to plot some points on a blank horoscope wheel.

To find a planet's solstice point, subtract the numerical value of its position from 30° (or 29°60') and then look up its sign's "reflection." Thus, a planet at 19°09' Pisces will have its antscion at 10°51' Libra:

29°60' - 19°09' = 10°51'
The reflection of Pisces across the Capricorn/Cancer axis is Libra.

Similarly, a planet at 25°33' Scorpio will have its antiscion at 4° 27' Aquarius. A planet at 19°56' Scorpio will have its antiscion at 10°04' Aquarius. A planet at 10° 02' Libra will have its antiscion at 19°58' Pisces.

A contrascion is the point exactly opposite (180°) the antiscion point. The conjunction of a planet to another's antiscion acts like a sextile or trine Contrascions act like a square or opposition.

Other Ways a Matter May Be Brought to Conclusion

Collection of Light. When two planets do not apply to one another in aspect, but do apply to a third, slower planet, the 3rd planet is said to "collect" the light of the faster two planets. Collection can indicate that another party will become involved to help bring the matter to a close. Collection can also help bring a matter to perfection when the rulers of the querent and the question make and unfavorable aspect to one another, but make another favorable major aspect to a third, heavier planet in a later degree. Collection of light can be an especially potent "aspect" when the third planet is in at least one of the essential dignities of each of the swifter planets.

Translation of Light. For a translation of light to occur, a planet that is faster than the primary significators of the question first aspects one significator, and then the other, either re-activating an aspect between between them or interceding before they perfect an undesirable aspect. Lilly gives the following example: Saturn is at 20° Aries, Mars at 15° Aries, Mercury at 16° Aries. Mercury, the swiftest planet, "separates from Mars, and translates the vertue of Mars unto Saturn." Translation can occur by any major aspect, not just a conjunction.

Mutual Reception. Planets are said to be in reception when they are each in a dignity of the other. In modern astrology, we generally only consider mutual reception by sign, such as when the Sun is in Scorpio and Mars is in Leo. In horary, however, we can consider reception by sign, exaltation, triplicity, term, or face. These will be discussed in Lesson 7, "Essential Dignity." Reception by sign remains the strongest, by face the weakest. Reception can help mitigate unfavorable aspects, although I have not found it consistently to be enough in itself to guarantee a positive outcome. Mutual reception can help planets "escape" difficult aspects by symbolically trading places with the planet that they receive. Where, precisely, the planets escape to, though, is debated. Say Mars is at 10° Libra, and Venus at 20° Aries. Some authors would say that when they exchange signs, they also exchange degrees, which in this case would but Mars at 20° Aries, and Venus at 10° Libra. Other astrologers say they remain in their original degree in the new sign.

Moon's Aspects. A glance at the Moon's recent aspects can show events leading up to the moment of the question. A look at the aspects it makes before leaving its sign can show upcoming events. I often find the last conjunction the Moon made to be particularly descriptive. The Moon's applying aspects can confirm an answer, but they don't in themselves usually yield one unless other factors support that outcome. The exception is when the Moon translates light.

Obstacles to Perfection

Many factors in a chart can contribute to a matter's not concluding satisfactorily. These include combustion, essential dignity, accidental dignity, aspects to the New or Full Moon, planetary speed, and more. Here, we will discuss a few factors directly relevant to aspects.

Frustration. Lilly described this with a proverb: "The Dogs quarrel, a third gets the Bone." Or, two of the primary significators are moving towards a conjunction, but before it perfects, another planet interposes itself between them, joining to the heavier planet, "as Mercury in ten degrees of Aries, Mars twelve, Jupiter in thirteen of Aires; here Mercury strives to come to Conjunction with Mars, but Mars first gets to conjunction with Jupiter; whereby Mercury is frustrated of the Conjunction of Mars . . ." (Lilly 112-13).

Prohibition. This is not unlike frustration. Two planets, significators, are applying toward a major aspect, but before it perfects, a third perfects a major aspect to one of the two significators. Frustration and Prohibition might not necessarily prohibit a positive outcome, but they both at least show some sort of outside intereference, the nature of which will be revealed by the interfering planet and the house it rules in the horary chart.

Refranation. Two planets are applying toward an aspect, but before the aspect perfects, one of the planet turns retrograde, and as a result the aspect cannot become exact.

Void of Course. A planet is void of course when it does not apply to to another planet, in major aspect, before leaving its sign. Modern astrologers often consider a planet void if the aspect does not perfect before the applying planet leaves its sign, but Lilly and his contemporaries were more forgiving. So long as a planet is within orb of a major aspect before leaving its sign, Lilly stated, it was not void. This obstacle is most commonly observed in the Moon. A void moon doesn't necessarily prohibit a positive outcome--it does make it more difficult to attain, though. Jones said that a void Moon shows, "a definite lack of pertinent dynamic in the situation . . ." He considered the chart unreadable when the Moon is void, unless this debility had special significance in the matter. Ivy Goldstein-Jacobson, however, asserts that "NO CHART IS UNREADABLE." She says that if the Moon aspects the Part of Fortune, that she is only "zodically" void. A completely void of course Moon, Jacobson said, shows that nothing can will come of the matter, that fears are unfounded, that the seeker can stop fretting. Other astrologers claim that a VOC Moon can also suggest that the querent is powerless to affect the situation, or that lost articles will not be returned.

Retrogradation.

If a planet turns retrograde before an aspect perfects, it signifies a reversal of some sort, and the thing asked about not coming to pass. For instance, if someone asks a question about marriage, and the signifiers of the man and woman are applying by sextile, but one of the planets turns retrograde, it could show that person whom the planet represents backing out of the committment. The same holds true for business dealings, and partnerships in general. This failure to complete an aspect is called refranation.

The symolism of a retrograde planet can also have very positive implications. For instance, if the horary chart is cast for a lost object, a retrograde planet signifying the lost object generally shows that the object will be found. Think about it: retrogradation is a turning back of the planet, a return to a previous position. An errant spouse signified by a retrograde planet will return.

Planets can apply towards each other when one planet is retrograde. This is called mutual application, and an aspect that completes by mutual application is even stronger, more emphatic than otherwise.

In Lilly's point system, retrogradation weakens a planet. I'll discuss this more in the Essential Dignities lesson.

Moon

A quick look at the Moon's recent aspects can reveal circumstances that have lead to the the moment of the question: background information. The Moon's future aspects can reveal how things will develop, up to the conclusion of the matter as shown by the primary planets. Consider only separating/applying aspects of the Moon in its current sign. Further detail can be revealed by examining the planet that the Moon last conjoined (and the house that planet signifies). Unless the Moon is a primary signifier, though, its influence in the matter is more descriptive than determinative. In other words, the last aspect the moon makes will not negate a contrary outcome indicated by planets ruling the houses in question. It may, however, confirm that outcome.
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 01-02-2010, 23:43   #10
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Thumbs up podsetnik...

Special & Malefic Degrees, and Fixed Stars

As if the planets didn't provide enough data (often contrary), there are certain degrees of the zodiac which can also affect a planet, and the outcome of the matter. Horary astrologers vary as to how many of these special degrees (often called "critical" degrees) they employ.

Critical Degrees

"The" Critical Degrees.

These degrees are derived from the average daily motion of the moon, and the zodiac's division into "Mansions of the Moon." (Anthony Louis gives a good explanation of how these degrees are derived in his book Horary Astrology Plain and Simple. I won't go into it here.) The degrees of division between the mansions are sensitive areas; according to Goldstein-Jacobson, when a relevant planet occupies a critical degree, it "will bring matters to a critical point, a crisis, or to a head, as in an illness or a quarrel." These degrees repeat around the zodiac, and are:

Cardinal Signs: 0, 13, 26

Fixed Signs: 9, 21

Mutable Signs: 4, 17

0, 15, 29 Degrees

The beginning and ending degrees of any sign signify transition. The symbolism is obvious: a planet at 29° is about to enter a new sign, a new state or environment, and can signify a critical event that must occur before the situation resolves: It is at a climactic moment. Goldstein-Jacobsone says that a planet in 29° shows that a person is "about to make a definite change." It can also show desperation, impatience, misfortune.

According Aphorism 30 of Bonatus' Anima Astrologiae, however:

When a planet that is Significator, or the Moon, shal have past the 29th degree of the Sign wherein it is, and touches the 30th, and especially if it have passed one minute of that degree; for then it shall have no strength in that Sign, but in the next; so that if in the first it signified any evil, it shall hurt the person or thing threatened no more than the fall of a house shall one that is just got out of it; or being with one foot upon the threashold, has one behind him that throws him out; and then the building falls. And if it signifies any good, it shall profit no more than he that hath spread a nest for birds, and just touches the feathers of their tails, but never catches their bodies; and therefore 'Zael' says, If a planet or the Moon be in the 29th degree of any Sign, its virtue is yet in that Sign wherein he is; because he has not yet wholly past the 30th degree.

A planet at 0°, on the other hand, has already passed the climactic moment, and is in a phase of denouement, or just entering a new environment, fresh circumstances, etc. In both degrees, look for the strength of the planet both in the sign is passing from, and that which it is passing into to gauge which set of circumstances is better for the querent.

The middle of a sign shows stability, solidity, a tendency not to make any changes, especially in Fixed signs.

Nodal Degrees

When a significator sits in the same degree occupied by the Moon's Nodes, it may assume a malefic influence from the Nodes--even if it is in a different sign. For instance, if the Moon's North and South Nodes are at 28°Gem48', and 28°Sag48', then a planet at, say, 28°Aries01' would be affected--as it would be anywhere in degree 28 of any sign. Ivy Jacobson doesn't mince words about this: "Any planet or angle in the same degree as the Nodes points to a catastrophe, casualty, fatality or tragedy in a horary or natal chart, the more far-reaching when a malefic is involved." Anthony Louis says that a planet in the nodal degrees shows a "fateful event," but not necessarily unpleasant. Other horary astrologers don't even use the Nodes. In any case, remember that this is on piece of information that needs to be sythesized with other information in the chart.

Fixed Stars

Fixed stars aren't really fixed. Compared to the planets, they appear fixed, but their positions do in fact change. I consider conjunctions with fixed stars using a tight orb of 1°. I imagine that all decent astrology calculation programs will provide current positions for the stars. Astrowin, which is free, will print a data sheet that includes the positions of a selection of fixed stars.

Some astrologers use fixed stars, some don't. Lilly did. Olivia Barclay, though, believed that since the influence of stars are powerful and long-lasting that, in general, they are not of much use in passing matters--precisely the sort of matters horary astrology is often called upon to address.

Stars, like planets, have malevolent, neutral, or beneficial natures, and their natures are often described in terms of planets with whom they share characteristics. Here is a list of planets, their positions (as of November 2001), and their natures. I used Astrowin to generate it:

Fixed Stars Longitude Ptolemy Robson Ebertin

Algol 26 TAU 11 Jup/Sat Sat/Jup Sat/Mar/Ura

Alcyone 00 GEM 00 Moo/Jup Moo/Mar Moo/Mar

Aldebaran 09 GEM 48 Mar Mar Mar

Betelgeuze 28 GEM 46 Mar/Mer Mar/Mer Mar/Mer

Castor 20 CAN 16 Mer Mer Mer/Jup

N. Aselli 07 LEO 33 Mar/Sun Mar/Sun Sun/Mar

S. Aselli 08 LEO 44 Mar/Sun Mar/Sun Sun/Mar

Regulus 29 LEO 51 Mar/Jup Mar/Jup Jup/Mar

Vindemiatrix 09 LIB 58 Sat/Mer Sat/Mer Sat/Mer

Spica 23 LIB 51 Ven/Mar Ven/Mar Ven/Mar

Unuk 22 SCO 04 Sat/Mar Sat/Mar Mar/Sat

Antares 09 SAG 47 Mar/Jup Mar/Jup Mar/Mer/Jup/Sat

Aculeus 25 SAG 47 Mar/Moo Mar/Moo

Acumen 28 SAG 43 Mar/Moo Mar/Moo

Vega 15 CPR 20 Ven/Mer Ven/Mer Ven/Mer/Nep

Fomalhaut 03 PIS 52 Ven/Mer Ven/Mer Mer/Ven/Nep

Markab 23 PIS 30 Mar/Mer Mar/Mer Mer/Mar

Scheat 29 PIS 23 Mar/Mer Mar/Mer Sat

Generally, the only ones I look at are the ones listed in Anthony Louis' book Horary Astrology Plain and Simple. He provides a longer list of stars in an appendix.

Caput Algol: Signifies "losing one's head" over a matter...either figuratively, or literally. Very malefic. Jacobson qualifies the influence of Algol by implying that a significator must suffer additional affliction for Algol's to be fully felt.

Alcyone: Also very malefic.

Regulus: Traditionally called "Cor Leonis," or the Heart of the Lion, this is, according to Louis, "the most benefic star in the universe." The star gives wealth, glory, victory.

Vindemiatrix: Traditionally, the star of widowhood. Malefic. According to Jacobson, especially significant in questions about domestic issues.

Spica: Benefic. Lies in the Via Combusta (15° Libra to 15° Scorpio). A planet within a 1° conjunction of Spica is protected against the heat of "the fiery way."

Arcturus: Lies at 24Lib14. Benefic. Same helpful influence as Spica.

For a more comprehensive list of fixed stars, consult The Fixed Stars website.

Other Malefic Degrees

Serpentis: This is always at 19° Scorpio; it does not change. Traditionally, it is regarded as, "The cursed degree of the accursed sign." According to Jacobson, this degree is particularly relevent in questions concerning partnerships, and the acquisition of animals.

Pleiades. 29 Taurus. "The Weeping Sisters." Malefic. A planet or angle here suggests that there will be something to cry about.

22° Leo. A degree listed by Anthony Louis, and signifying a tendency to be the agent of one's own undoing, or to work against oneself.
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 01-02-2010, 23:50   #11
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Thumbs up podsetnik...

Arabic Parts & Antiscions

Arabic Parts

This lesson is really a continuation of the previous less, since the Arabic parts and solstice points (or Antiscions) are not planets, but calculated points. The only part that I use consistently is the Part of Fortune. Traditionally, a different POF is calculated for the day and night, but in modern times most astrologers use the daytime POF for both daytime and nighttime births. I have no data to suggest that one is more accurate than the other, so I've been using the daytime POF for both daytime and nightime horary charts. On those infrequent occasions when I do avail myself of other parts, I do so for confirmation, or, as it were, to call a close race...to help decide ambiguous charts (which most of the ones that come my way seem to be!). Because the parts are not, in fact, planets, I do not regard them as the major players in a chart.

The Part of Fortune (often referred to as Pars Fortuna) is very significant in 2nd house matters, though. I always use it in Lost-and-Found charts. Some astrologers regard it as a permanent co-ruler of the 2nd house. I suppose there is no logical reason why it should be more important--or why I should use it more frequently--than other parts...perhaps it's just because my astrology software plants the POF somewhere in every chart by default, and I've come to look for it. Traditionally, though, it is the most favored among the parts.

Ivy Jacobson used The Part of Fortune, Misfortune, Sickness, Marriage, Surgery/Cutting, Death, Danger or Peril, and Legalizing & Weddings. Any decent astrology program will calculate far more than these, and some will even allow you to tweak the manner in which they are calculated. Astrowin calculates 124 parts. (My $300 retail Winstar version 2.31--the current version--calculates "only" 50.) The final word in Arabic parts is probably Robert Zoller's Arabic Parts In Astrology: Lost Key To Prediction.

Marc Edmund Jones gives as good a description of the parts as any I've found. He says, "The 'parts' are secondary horizons, created by taking, from the ascendant, whatever distance is found to lie between two planets, cusps or points in pertinent relationship, always moving counterclockwise around the zodiac."

If we're talking about the Part of Fortune, the two planets used are the Sun and the Moon. We would find the difference between these two planets, and count forward that number of degrees from the chart's ascendant. For the daytime Pars Fortuna, then, the formula is:

POF(day) = Asc + (Moon -Sun)

The nightime part would be:

POF(night) = Asc + (Sun-Moon)

In other words, the daytime POF is the point at which the Moon would be if the Sun (because it rules the day) were on the Ascendant. The nighttime POF is the point at which the Sun would be if the Moon (because it rules the night) were on the Ascendant.

See why I make things easy for myself and just use the datime POF?

To calculate the parts manually, it's easiest to use the eliptic longitudes. These are calculated simply by counting around the eliptic, starting with 0°Aries as 0°, 0° Taurus as 30°, and so forth.

Longitude of the Signs

0° Aries = 0° 0° Libra = 180°
0° Taurus = 30° 0° Scorpio = 210°
0° Gemini = 60° 0° Sagittarius = 240°
0° Cancer = 90° 0° Capricorn = 270°
0° Leo = 120° 0° Aquarius = 300°
0° Virgo = 150° 0° Pisces = 330°


Now let's work through a sample calculation to see how this works. (Then, forever after, let your astrology program do tha calculation for you!) We'll use a chart cast to answer the question, "Should we pursue living in Humboldt County?" My wife and I asked this question. We have been working at finding the right jobs in a more rural area than we presently live in (Los Angeles!), hoping to buy some acreage, raise some animals, grow some food, on a small, personal scale. We visited Northern California over the summer, and loved Humboldt County. An employer in the area was interested in hiring my wife, but we learned from a realtor that real estate prices had jumped considerably higher during the last few months, and that we would get far less bang for the buck than we'd hoped.

I only looked at the POF (11°Gem)when I first read the chart, but had the chart been more ambiguous than it was, I might also have looked at...oh, I don't know, let's say the Part of Travels. We'll calculate the Part of Travels using the formula:

Part of Travels = Asc + (Cusp 9 - Ruler of 9)

I found this formula not ten minutes ago at this web page. I was looking for a "Part of Moving," couldn't find one, and so am using this one.

Asc = 19Tau13 = 49°13'
9 Cusp = 11Cap05 (using Koch) = 281°05'
9 Ruler (Saturn) = 12Gem48 = 72°48'
If we plug these numbers into our formula, we have: Part of Trafvels = 49°13' + (281°05' - 72°48') = 49°13' + (280°65' - 72°48')

I subtracted a minute from the 9 cusp degrees and added it to the minutes so that I could subtract the minutes column, thus:

280°65'
-72°48'
=208°17

So now we have Part of Travels = 49°13' + 208°17' = 257°30' = 17Sag 30

Let's try deriving our own part, using the same strategy. Instead of the 9th house of Travel, we'll use the 7th house, which represent (via derivative houses) the-place-removed-to. So our formula might be Part of The-Place-Removed-Too = Asc + (Cusp 7 - Ruler 7). (You're probably beginning to get an idea of how tempting it can be to get ridiculous with these Arabic parts! Especially in a chart that is as clear as this one.)

POTPRT = 49°13' + ( 229°37' - 314°12') [I'm using Mars as the primary ruler of Scorpio, which I consistently do].

Since I want the absolute distance between the Cusp of the 7 and Mars (moving clockwise to measure that distance, but, remember, counterclockwise project from the Ascendant), I'll simply add 360° to the longitude of the 7th Cusp, and subtract from that the longitude of Mars.

POTPRT = 49°13' + 275°25 = 324°38' = 24Pis38.

Okay, finally, let's look at the chart. With the Sun and the Moon, the 7th of places-removed-to, the chart is radical (by my standards) and fit to be judged.

First of all, that the 7th house cusp is exactly conjunct Serpentis bodes ill. Very ill. Serpentis, as you'll remember from the previous lesson, is the "cursed degree of the accursed sign." Hardly what you want when you're asking about a major move and lifestyle change.

We're ruled by the Moon, and Ascendant ruler Venus. Mars, Pluto, Moon, and Sun are significators of the 7th. The Moon has recently separated from a conjunction with Pluto, suggesting that any hope of a our moving to Humboldt county is a thing of the past. Venus, ruling us, is going to square Mars. Both Venus and Mars are peregrine. Their mutual reception by Ruler and Term isn't strong enough to offer much comfort. To me, this is a pretty clear indication that pursuing the right land/job combo in Humboldt county would not, at this time, be productive.

The Part of Places Removed To trines the Sun in the 7th...a hopeful indication. Furthermore, Venus is about to trine Jupiter (dispositor of the POPRT), another good sign. The POPRT is in the 11th house of Hopes. A third good sign.

The Part of Travels is in the 7th, but conjunct the 8th house cusp. It's ruler, Jupiter, is weakend by retrogradation (but still fairly well dignified). Saturn retrograde in the 1st, hugging the Part of Fortune, suggests delays and disappointments.

On balance, and despite my contrary hopes, the chart suggests eventual success in our endeavor, but not in the area inquired about. I simply do not find enough strong indicators to overrule the chart's main indications:

Square between Mars and Venus
7th Cusp at Serpentis
Venus (ruling us) very weak (-12 using Lilly's point system)
Angles in fixed signs, suggesting the hoped-for scenario will not offer much flexibility


The following table lists the Arabic Parts calculated by Astrowin. A web search will turn up others. These are "modern" rules for AP :

When entries are purple, reverse the last two terms in night charts.

ABANDONMENT = Asc + Neptune - Pluto

LEGAL AFFAIRS = House 3 + House 9 - Venus

ADDICTION 1 = Asc + Neptune - Pluto

LOVE = Asc + Venus - Sun

ADDICTION 2 = Asc + Pluto - Neptune

LOVERS = Mars + Venus - House 5

ANXIETY = Asc + Pluto - Uranus

LUCK 1 = Asc + Moon - Jupiter

ASSASSINATION 1 = Mars + Neptune - Uranus

LUCK 2 = Asc + Jupiter - Uranus

ASSASSINATION 2 = Mars + Uranus - Neptune

MARRIAGE = Asc + House 7 - Venus

ASSAULT 1 = Moon + Saturn - MC

MARRIAGE, MAN = Asc + Venus - Saturn

ASSAULT 2 = Mars + Uranus - Venus

MARRIAGE, WOMAN = Asc + Saturn - Venus

ASTROLOGY = Asc + Mercury - Uranus

MOTHER = Asc + Moon - Venus

BANKRUPTCY = Jupiter + Jupiter - Uranus

MOTHER/FAMILY = Asc + Jupiter - Venus
BRETHREN = Asc + Saturn - Jupiter


OBSESSION = Venus + Mars - Uranus

BRUTALITY 1 = Mars + Pluto - Saturn

OPPRESSED = Asc + Uranus - Saturn

BRUTALITY 2 = Mars + Saturn - Pluto

ORGANIZATION = Asc + Pluto - Sun

CANCER MALIGN.= Asc + Neptune - Jupiter

PASSION = Asc + Mars - Venus

CATASTROPHE = Asc + Uranus - Sun

PERVERSION = Venus + Mars - Neptune

CHANGE-RADICAL = Asc + Pluto - Uranus

PLAY = Asc + Venus - Mars

CHILD, FEMALE = Asc + Venus - Moon

POLICE = Asc + Saturn - Mars

CHILD, MALE = Asc + Jupiter - Moon

PRFL. FRIENDS = Asc + Sun - PartFortune

COMMERCE = Asc + Mercury - Sun

QUAKE 1a = Mars + Pluto - Saturn

DEATH = Asc + House 8 - Moon

QUAKE 1b = Mars + Saturn - Pluto

DEATH PARENTS = Asc + Jupiter - Saturn

QUAKE 1c = Saturn + Pluto - Mars

DEATH, POINT = Mars + Saturn - MC

QUAKE 2a = Mars + Pluto - Uranus

DEATH/SEP.= Asc + Saturn - Mars

QUAKE 2b = Mars + Uranus - Pluto

DEATH SIBLING = Asc + (10 Gemini) - Sun

QUAKE 2c = Uranus + Pluto - Mars

DECEIT = Asc + Venus - Neptune

QUAKE 3a = MC + Saturn - Moon

DECEIT (LOVE) = Asc + Neptune - Venus

QUAKE 3b = MC + Moon - Saturn

DEGRADATION = Asc + Sun - Neptune

QUAKE 3c = Moon + Saturn - MC

DEPENDENCY = Asc + Neptune - Moon

QUAKE 4a = Asc + Pluto - Saturn

DEPRESSION = Asc + Neptune - Mars

QUAKE 4b = Asc + Saturn - Pluto

DESTINY = MC + Sun - Moon

QUAKE 4c = Saturn + Pluto - Asc

DISASTER 1 = Asc + Pluto - Mars

RAGE/MURDER 1 = Asc + Pluto - Saturn

DISASTER 2 = Asc + Mars - Pluto

RAGE/MURDER 2 = Asc + Saturn - Pluto

DISASTER 3 = Uranus + Pluto - Mars

RAPE 1 = Mars + Pluto - Venus

DISCORD = Asc + Jupiter - Mars

RAPE 2 = Venus + Mars - Pluto

DIVORCE = Asc + Venus - House 7

SELF-UNDOING = Asc + House 12 - Neptune

FAITH & TRUST = Asc + Mercury - Moon

SEX DRIVE = Asc + Pluto - Venus

FAME/MONEY 1 = Asc + Jupiter - Sun

SICKNESS = Asc + Mars - Saturn

FAME/MONEY 2 = Asc + Sun - Jupiter

SLANDER = Asc + Saturn - Neptune,

FASCINATION = Asc + Venus - Uranus

SORROW 1 = Asc + (Asc + Moon - Sun) - Neptune

FATHER = Asc + Sun - Saturn

SORROW 2 = Asc + (Asc + Sun - Moon) - Neptune

FORCE 1 = Mars + Pluto - Uranus

SOUL = House 4 + Moon - Sun

FORCE 2 = Mars + Uranus - Pluto

SPECULATION = Asc + House 5 - Jupiter

FORTUNE, day = Asc + Moon - Sun

SPIRIT, day = Asc + Sun - Moon

FORTUNE, night = Asc + Sun - Moon

SPIRIT, night = Asc + Moon - Sun

FRAUD = Asc + Neptune - Mercury

SUCCESS, day = Jupiter + Sun - Moon,

FRIENDS = Asc + Moon - Uranus

SUCCESS, night = Jupiter + Moon - Sun

FRIENDSHIP = Asc + PartSpirit - PartFortune

SUDDEN ADVANCE = Asc + PartFortune - Saturn

FRUGALITY = Asc + Saturn - Venus

SUDDEN PART = Asc + Saturn - Uranus

HAPPINESS = Asc + Uranus - Jupiter

SUFFERING 1 = Asc + Neptune - Saturn

HEAD INJURY 1 = House 8 + Mars - Moon

SUFFERING 2 = Asc + Saturn - Neptune

HEAD INJURY 2 = House 8 + Moon - Mars

SUICIDE 1 = Asc + House 8 - Neptune

HOMOSEXUAL = Asc + Mars - Uranus

SUICIDE 2 = Asc + Neptune - House 8

HONOR = Asc + (19 Aries) - Sun

SURGERY = Asc + Saturn - Mars

ILLUMINATION 1 = MC + Uranus - Neptune

TERMINATION = Asc + Uranus - Neptune

ILLUMINATION 2 = Asc + Uranus - Neptune

TORTURE 1 = MC + Saturn - Moon

ILLUMINATION 3 = MC + Neptune - Uranus

TORTURE 2 = MC + Moon - Saturn

ILLUMINATION 4 = Asc + Neptune - Uranus

TRANSFORM 1 = Asc + Pluto - Uranus

IMPRISONMENT = Asc + PartFortune - Saturn

TRANSFORM 2 = Asc + Uranus - Pluto

INDIVIDUALITY = Asc + Sun - Uranus

TREACHERY = Asc + Neptune - Sun

INHERITANCE = Asc + Moon - Saturn

UNDERSTANDING = Asc + Mars - Mercury

JEALOUSY = Venus + Saturn - Mars

VICTORY/AID = Asc + Jupiter - PartSpirit

KARMA = Asc + Saturn - Sun

VIOLENCE = Mars + Uranus - Saturn

LAWSUITS = Asc + Mercury - Mars

WIDOWHOOD = Asc + (09 Libra 48) - Neptune


Antiscia

William Lilly defines the antiscion signs as, "those which are of the same virtue and are equally distant from the first degree of the two tropical signs Cancer and Capricorn and in which degrees where the Sun is, the days and nights are of equal length. For example, when the Sun is in the tenth degree of Taurus he is as far distant from the first degree of Cancer as when in the twentieth degree of Leo. Therefore when the Sun is in the tenth of Taurus, he has his antiscion to the twentieth of Leo, that is he gives virtue or influence to any star or planet that at that time either is in the same degree by conjunction or casts any aspect to it."

In other words, two antiscia are mirror points on the ecliptic, across the summer-winter solstice lines. Thus, the following signs are antiscia of each other:

Gemini/Cancer
Leo/Taurus
Virgo/Aries
Libra/Pisces
Scorpio/Aquarius
Sagittarius/Capricorn

The easiest way to see this is to look at an equal houses chart, with 0° Aries rising and 0° Capricorn on the Midheaven. 0° Taurus will be on the cusp of the 2nd, 0° Gemini on the cusp of the 3rd, and so on, all the way around. You will see that the solstice line runs vertically up the center of the chart and that if you draw a line perpendicular to the solstice line from each sign to its antiscion, that the midpoint of each sign is either 0° Cancer or 0° Capricorn.

Each degree and minute around the ecliptic has an antiscion, too. This table shows the relationship.

Degrees and Mintues Antiscions

1°/29°
1'/59' 16'/44'
2°/28°
2'/58' 17'/43'
3°/27°
3'/57' 18'/42'
4°/26°
4'/56' 19'/41'
5°/25°
5'/55' 20'/40'
6°/24°
6'/54' 21'/39'
7°/23°
7'/53' 22'/38'
8°/22°
8'/52' 23'/37'
9°/21°
9'/51' 24'/36'
10°/20°
10'/50' 25'/35'
11°/19°
11'/49' 26'/34'
12°/18°
12'/48' 27'/33'
13°/17°
13'/47' 28'/32'
14°/16°
14'/46' 29'/31'
15°/15°
15'/45' 30'/30'


Using this table, and the signs table, you can quickly find the antiscion of any point in a chart. Say the Sun is at 23Scor29. To find the solstice point first find the antiscion sign, in this case Aquarius. The exact degree is:

29°Aqu60' - 23° 29' =6°Aqu31'

I converted 30° Aquarius to degrees and minutes to do the subtraction.

A contrascion (or contra-antiscion, as Lilly called it) is the point 180° away from the anticion.

Uses of the Antiscion

This is one of those horary concepts the usefulness of which I have never fully grasped, and as a result, I almost never look at it. Many astrologers do use it, though. Traditionally, a conjunction with a planet's antiscion is the equivalent of a sextile or trine with that planet. A conjunction with a contrascion of a planet is the same as a square or opposition to that planet.

For example, if Mars opposes the antiscion of a significator, it acts as a malefic upon that significator, hindering a beneficial outcome. If, however, the antiscion of a significator conjoins Mars, and Mars is also a significator (in other words, an accidental benefic), this supports a beneficial outcome. If the antiscion of a significator conjoins Jupiter, this favors a beneficial outcome.

Some astrologers regard only conjunctions as relevant aspects when dealing with antiscia.
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 01-02-2010, 23:54   #12
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Thumbs up podsetnik...

http://mithras93.tripod.com/

John Gadbury's Rules Concering Moles, Scars, and Body Marks

Horary astrologers used to use a querent's physical characteristics to validate a horary chart--a useful technique to know when a chart is not shown to be radical by some other means (such as planetary hour and Ascending sign agreement. Following are Gadbury's rules for using the placement of scars and moles to determine a chart's validity.

CHAP. 11
Of Moles, Marks, and Skars, of the Querent and Quesited.

The Knowledge of the Marks, Moles, &c. of each Querent by Art, is a good way for to verifie your Figure, and prove it Radical, as I before shewed: For if the Moles &c. of the Person enquiring, correspond exactly with the Scheam erected, the Artist may safely proceed to judgement. Now the Rules observable herein, are those following.
[what part Querent marked]

Having erected your Figure, consider the sign ascending, and what part or Member in Mans body it Rules; for the Querent hath a Mole, Mark, or Skar in that part of his body. Example: if the Sign ascending be Virgo it is on the belly; if Libra the reins; if Scorpio the Secrets, &c.

Then consider in the next place, in what Sign of the Twelve the Lord of the Ascendant is posited, and say the Querent hath a Mole, &c. in that Member or part of his body represented thereby.

Observe the place of the Moon and tell the Querent that he hath another Mole, or Scar, &c. in that part of his body the is represented by that sign she possesses.

Consider the Sign of the 6th, and the Sign wherein the Lord of the 6th is Located; for usually in those Members represented by these Signs, the Querent is also marked.

When Saturn shall signifie the Mark, &c. it is generally an Excrescence of a darkish obscure or black colour. If Jupiter it is usually a purple or blewish Mole, &c. If Mars , 'tis commonly some scar, slash, or cut, chiefly in a fierie Sign; and sometimes a reddish Mole, or spots of Gun-powder. If Sun , generally of an olive or chestnut colour. If Venus , of a honey color. If Mercury, it is sometimes whitish, and other times of a pale lead colour. If the Moon, 'tis often white, yet many times participates of the colour of that planet she is as aspect with.

If the Planet and Sign representing the Mark, Mole, or Scar be Masculine, the Mars &c. is then on the right side of the body; if feminine, judge the contrary.

If the Significator of the Mole &c. be above the Earth, the Mark, Mole, &c. is then visible to the eye, and on the forepart of the body; but, if he be under the Earth, it is then not to be seen, but is on the back part of the body.

If few Degrees of a Sign ascend on the Horoscope, or descend on the 6th house; or if the Lord of the Ascendant, Lord of the 6th, and the Moon be in the beginning of Signs, then say the Mole, Scar, &c. is in the upper part of the Member thereby represented. If they, or any of them shall be in the middle of Signs, then judge the Moles, &c. to be about the middle of the Member. But if they be in later degrees of the Signs, &c. you may be confident that the Mark, &c. is on the lower part of the Member.

Observe, if an infortune be in the Ascendant of any Question, the face of the Querent is usually blemished; for the face is signifyed by the Horoscope, let what sign soever ascend.

These rules will hold true also upon the body of the Quesited, mutatis mutandis ; As, suppose one shall enquire of a sweet-heart, or wife, &c. the 7th house will be her 1st, and the 12th her 6th, &c. and in the Members, those signs signifie she shall have Marks or Moles.
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik

podsetnik...
Old 02-02-2010, 11:33   #13
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Lightbulb podsetnik...

Mesec i praznom hodu :

Česta tema za Evo par ideja šta sve može da "kaže" Mesec u praznom hodu :

u praznom hodu pokazje da će najverovatnije osoba koja je postavila pitanje da odustane od samog pitanja
u praznom hodu može pokazati da će na neki način osoba koja je postavila pitanje da prekine kontakt na izvesno vreme sa osobom za koju pita
u praznom hodu pokazuje da iako osoba koja postavlja pitanje želi da uradi ono što je isplanirala to se neće desiti
u praznom hodu pokazuje da iako osoba koja je postavila pitanje je isplanirala sve do utančina ipak neće uspeti da ostvari svoj naum
u praznom hodu u medicinskom horarcu pokazuje odredjenu stagnaciju i mirovanje (pa samim tim i najverovatnije i oporavak)
u praznom hodu u horarcima gde se pita za neku izgubljenu stvar & osobu & životinju pokazuje takodje stagnaciju ali u dosta slučajeva samo manje odlaganje do pronalaska te izgubljene stvari & osobe & životinje i da ne treba brinuti
u praznom hodu pokazuje da ma šta osoba koja je postavila pitanje uradila se neće ostvariti jer je na "delu" Majka Priroda i uslovno rečeno "zacrtani tok stvari"


__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik
Naši sponzori
Advertisement
 

Orionov put do prosvijetljenja
Old 07-02-2010, 16:51   #14
Shmishonja
Moderator
 
Shmishonja's Avatar
 
Shmishonja je offline
Registrovan: Oct 2006
Poruke: 4,112
Shmishonja je na dobrom putu
Rep Power: 18
Lightbulb Orionov put do prosvijetljenja

Orion je zviježđe koje je svojom arhetipskom pričom najviše povezano s ljudskim rodom. Njegova mitološka drama dio je naše svakodnevnice čiji nam smisao najčešće promiče ...

Orion spada u uski krug onih najznačajnijih zviježđa koja su tisućama godina privlačila pažnju ljudi i poticala ih na stvaranje najčudesnijih mitova. Za drevne Egipćane Orion je bio Oziris, bog života, svjetlosti sunca. Ozirisov brat i bog tame, Set, na prijevaru ga je dobio da legne u prekrasnu kutiju i nakon toga zakucao pokrov. Izida, Ozirisova žena, vidjela je što se dogodilo i otišla potražiti pomoć kako bi oslobodila svog muža. U međuvremenu Set se ponovno pojavio i isjekao Ozirisovo tijelo u 14 komada koje je nakon toga razbacao u svim smjerovima. Izida se nije dala smesti, te se odmah upustila u potragu za nestalim dijelovima tijela. Savladavajući raznorazne probleme na kraju je uspjela pronaći 13 dijelova. Do četrnaestog dijela nikako nije mogla doći jer ga je u rijeci Nilu progutala riba. Pošto Oziris nije mogao steći besmrtnost ukoliko njegovo tijelo nije bilo kompletirano, Izida je falus napravila od Ozirisu svetog borovog drveta. Nakon toga je u njegove nozdrve udahnula dušu kako bi tijelo spasila od raspadanja. Uz pomoć Izide Oziris je uskrsnuo i uzdigao se prema nebu.

Ova arhetipska priča postala je modelom za različite vrste inicijacija koje su one koji bi im pristupili učile prolaznosti fizičkog tijela i besmrtnosti duše. U starom Egiptu Orion je uistinu bio Oziris. To zviježđe nije bilo samo simbol boga, ono je bilo bog, a ujedno i njegovo fizičko mjesto postojanja. Od njegovog tijela su nastajali faraoni, dolazili vladati na Zemlju, i nakon smrti mu se ponovno vraćali. Robert Bauval i Adrian Gilbert u svojoj poznatoj knjizi «The Orion Mystery» pokazuju da je za gradnji velikih piramida u Egiptu kao orijentir direktno poslužio raspored zvijezda unutar zviježđa Oriona. One su bile neka vrsta spona između nebeskog i zemaljskog svijeta.

Poput starih Egipćana Orionu su veliku pažnju posvećivali i pripadnici vučedolske kulture. Kod njih ovo zviježđe ima vrlo snažan utjecaj, gotovo ravnopravan Suncu. Kao dominantno zviježđe zimskog neba, s obzirom na precesiju i udaljenost od gotovo 5000 godina, ono se u vrijeme vučedolske kulture navečer pojavljivalo od otprilike 1. studenog do proljetne ravnodnevnice kada mu je pojas zaranjao za obzor. Orion je bio svojevrsni nadomjestak za oslabjelo zimsko sunce. Povezanost Sunca i Oriona održala se tisućama godina. U zimskom razdoblju, kad Sunce izgubi svoju moć, Orion preuzima njegovu ulogu na sebe i vlada nebom do dolaska proljeća i novog buđenja prirode. On je neka vrsta spasitelja koji u razdoblju dominacije mraka vodi svijet prema svjetlosti i uskrsnuću. Takva simbolika ekvivalentna je simbolici Krista, pa stoga nije čudno što se u kršćanstvu nastavlja sa sličnim običajima štovanja Isusa Krista kao prije Oriona. Zanimljivo je da se u mnogobrojnim tekstovima mističkog kršćanstva Krist povezuje s «ponoćnim Suncem» koje se može doživjeti unutar ekstaze u badnjoj noći, noći kad se živući Krist rađa za čitavo čovječanstvo.

Zviježđe Oriona konstantno ima istaknut položaj i unutar modernih ezoterijskih doktrina. U brojnim novonastalim kozmologijama on se u pravilu uzima za jednu od ključnih točaka, a svako malo se na tržištu pojave knjige s porukama koje su posebno nadareni senzitivci primili od viših bića koja obitavaju u zviježđu Oriona. Naizgled sve je jako lijepo, gotovo savršeno i prepuno svjetlosti koja se širi po čitavom svemiru. No, simbolika Oriona posjeduje i drugu mračniju dimenziju. U ovome svijetu dualnosti izgleda da ništa ne može biti potpuno jednoobrazno. Pogledamo li egipatsku verziju mita o Ozirisu, bogu života i sunca, možemo zamijetiti da on odlazi na nebo tek nakon što se njegovo tijelo raspalo na sastavne dijelove i ponovno sastavilo. On je morao umrijeti za ovaj materijalni svijet kako bi se ponovno rodio u duhovnom. Na taj način Oziris svojim primjerom opisuje dramu ljudskog postojanja i pruža način njezinog uspješnog rješavanja. Orion je, poput Isusa Krista, istovremeno i bog i čovjek, pa shodno tome iskazuje i jedne i druge karakteristike.

U grčkoj mitologiji su u punoj mjeri izišle i neke Orionove problematične karakteristike. Premda poznat kao izuzetno visok i lijep, Orion se morao jako pomučiti da bi za ženu dobio Meropu, kćerku Ojnopiona, Dionizovog sina. Zadatak koji je dobio je da oslobodi otok svih opasnih zvijeri. Kao vrstan lovac, Orion se prihvatio posla i nakon nekog vremena obavi što se od njega tražilo. No, Ojnopion je ustvari sam bio zaljubljen u svoju kćerku, pa je okolo pronio glas kako u brdima još uvijek ima lavova, medvjeda i vukova. Orion pobjesni zbog toga, napije se i u pijanom stanju siluje Meropu. Zbog toga mu se Ojnopion osveti tako što ga ponovno opije i nakon toga mu u dubokom snu izvadi oba oka. Kao i u mitu o Ozirisu, tim trenutkom započinje Orionova transformacija i uskrsnuće.


Prema jednom proročanstvu slijepi ljudi mogu povratiti svoj vid ako putuje na istok i okrene svoje očne duplje prema Heliju, bogu sunca, u trenutku kada se ovaj diže iz Oceana. Orionu nije preostalo ništa nego da se zaputi na put prema istoku u čemu mu svesrdnu pomoć pruža Kedalion, učenik Hefesta, boga poznatog kao zaštitnika kovača. Nakon dugog puta i dolaska do najudaljenijeg Oceana, Orion usmjeri svoje oči prema izlazećem Heliju, a ovaj mu povrati vid. Riječ je, naravno, o prosvjetljenju koje dolazi nakon okajavanja grijeha vezanog uz Meropino silovanje. No, da bi se uzdigao na nebo, Orion je bio prisiljen proći i kroz drugu inicijaciju. U njega se zaljubila boginja jutarnjeg rumenila, Eos, što je izazvalo Apolonovu ljubomoru. Nakon niza spletaka Apolon je uspio isposlovati da Oriona počne proganjati veliki škorpion (zviježđe Škorpiona nalazi se upravo nasuprot Oriona). Bježeći pred škorpionom Orion se bacio u vodu, pa je Apolon pozvao svoju sestru Artemidu, inače boginu lova, i upozorio je da se u vodi nalazi čovjek koji je silovao njezinu svećenicu. Artemida nije dugo čekala i odmah je ustrijelila navodnog krivca. Kad je kasnije vidjela što je učinila, sažalila se i založila da mrtvi Orion bude uzdignut na nebo.

Zanimljivo je da se slična priča pojavljuje i u indijskoj mitologiji i astrologiji. U nizu od 27(+1) mjesečevih kuća Orionova drama započinje s četvrtom kućom zvanom Rohini. Rohini je ustvari zvijezda Aldebaran koja se nalazi točno u oku zviježđa Bika. U prijevodu Rohini znači «crvena», a ta mjesečeva kuća se povezivala uz senzualnost, strast i fizičku ljepotu. Rohini je bila tako lijepa da se u nju zaljubio i sam njezin otac Prajapati, kojem je dodijeljeno zviježđe Oriona. Grčka priča o silovanju kod Indijaca dobiva i dodatne elemente incesta. Nošen zasljepljujućom strašću Prajapati je počeo proganjati svoju kćerku nebom, mijenjajući pri tome različita životinjska obličja. Sve to se odigravalo unutar sljedeće mjesečeve kuće, nazvane Mrigashira. Drama se okončala u šestoj kući, nazvanoj Ardra, gdje bog Šiva pogađa Prajapatije strelicom i na taj način sprječava neprirodni snošaj. Za razliku od Oriona koji se nakon pogibije uzdiže na nebo, u indijskom mitu se Prajapati srušio na zemlju, te na taj način ostao prikovanim za materijalni svijet.

Zviježđe Oriona očigledno u sebi krije tajnu postojanja ljudskog roda. Postavljeni između bogova i životinja, ljudi u svojoj prirodi objedinjuju i jedne i druge karakteristike. S jedne strane oni su lovci koji ubijaju divlje životinje, a s druge strane sami budu odstrijeljeni od strane bogova. U egipatskom mitu o Ozirisu naglasak je stavljen na božanskoj dimenziji koja se krije u nama svima i čeka da se oslobodi kutije u kojoj je zarobljena. Indijska varijanta iste priče bavi se uglavnom onim bestijalnim dijelom ljudske prirode u kojoj se Prajapati doslovce pretvara u različite životinje loveći svoju prelijepu kćerku. U skladu s principima ravnoteže koje su svesrdno zastupali, Grci su u Orionu objedinili egipatske i indijske suprotnosti. Njihov junak je istovremeno pijanac i pohotnik, ali i prosvijetljeno biće koje se okreće svjetlosti i na kraju uzdiže na nebo nakon završetka svog križnog puta.

Orionovu dvojnost najbolje iskazuje tarot karta Lude, koja je inače za svoj grafički prikaz kao uzor direktno uzima pozicije zvijezda u zviježđu Oriona. Za razliku od ostalih karata Luda nije pridružena nikakva numeracija, tako da se ona može nalaziti na početku, kraju, ili bilo gdje unutar velikih arkana. Iz toga razloga 21 veliku arkanu tarota možemo doživjeti i kao niz inicijacija koje prolazi Orion na putu do prosvjetljenja. Karta Lude iz talijanskog Visconti špila, kao uostalom i većina ostalih početnih tarot špliova, prikazuje Ludu koji u svom sljepilu mirno prilazi ivici provalije. Od neumitnog pada ga nastoji spasiti pas koji ga grize za nogu. Simbolika karte se direktno nadovezuje na Orionovo sljepilo, Prajapatijev pad na zemlju i Izidin pokušaj spašavanja Ozirisa. Ozirisu se naime Egipćani pridruživali zviježđe Oriona u Visconti tarotu, a Izidi zvijezdu Sirijus unutar zviježđa Velikog psa. Za razliku od prikaza Lude, najutjecajniji moderni tarot špil, onaj Waiteov, Oriona-Ludu prikazuje u puno uzvišenijem obliku. Noseći u ruci bijelu ružu, simbol duše, zaneseno kroči prema ivici planinske litice. Iza njega se naziru bijeli planinski vrhovi i sunce koje simbolizira prosvjetljenje. Ludin prateći pas više nije nimalo uznemiren, već veselo skakuće oko njegovih nogu. Mogli bi ustvrditi kako ovdje Waiteov Luda simbolizira stanje nakon prosvjetljenja, situaciju u kojoj se po dovršenoj transformaciji čovjek vraća u ovaj svijet kako bi ukinuo svoje karmičke ostatke (torba koju Luda nosi na štapu).

Orion je zviježđe koje je svojom arhetipskom pričom najviše povezano s ljudskim rodom. Njegova mitološka drama dio je naše svakodnevnice čiji nam smisao najčešće promiče. Ovaj nebeski div i lovac u sebi krije sadržaj koji je nekad davno poslužio kao modela za kreiranje ljudske vrste. A kako je nastao sam Orion? Priča iz grčke mitologije je više nego zanimljiva. Njegov otac bio je Hirijej, siromašni pčelar, koji je bio tužan jer nije imao djece. Pošto je bio star i onemoćao šanse da mi su ispuni želja bile su gotovo nikakve. Jednom prilkom u goste su mu došli prerušeni bogovi Zeus i Hermes. Hirijej ih je velikodušno ugostio, pa su ga oni na kraju zapitali kakav dar bi najviše želio. Hirijej je skrušeno odgovorio kako želi djecu, no da je tu njegovu želju nemoguće ispuniti. No, bogovi ga posavjetuju da prinese žrtvu bika, da urinira na bikovu kožu, te da je nakon toga zakopa u grob svoje žene. On tako učini i, devet mjeseci kasnije, rodi mu se dijete kojem je nadjenuo ime Urion («onaj koji ne pušta vodu», ali isti korijen kao i kod riječi urinirati). Dakle Urion, ili Orion, prema ovom grčkom mitu nastaje umjetnim začećem, ili ako bi bili jako maštoviti, genetskim inžinjeringom. To ga povezuje s velikim nizom ostalih spasitelja čovječanstva koji se također rađaju nakon intervencije s viših sfera.


Autor teksta: Igor Ognjenović http://www.natasakaralic.com/tekstov...jetljenja.html
On je napisao i prelepu knjigu "360 Pandorinih kutija" o Sabijskim Simbolima

O autoru: Igor Ognjenović niz godina aktivno učestvuje u promovisanju astrološke kulture. Diplomirao je matematiku na Prirodnoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Voditelj je i redovni predavač Centra za astrološka istraživanja u Zagrebu. Tekstove iz oblasti astrologije, duhovnosti i nauke objavljivao je u "Jutarnjem listu", "Fokusu" i "Svjetlosti". Autor je knjige "360 Pandorinih kutija", a preveo je znamenito astrološko delo "Carmen Astrologicum" Doroteja Sidonskog. Rad Igora Ognjenovića u oblasti astrologije je od značaja za promovisanje tradicionalne astrologije na našim prostorima. Igor Ognjenović je jedan od najinteresantnijih astroloških stvaralaca na prostoru Hrvatske i bivše Jugoslavije.
__________________
•○• natal •○•

~ Blog Divinacija ~ Jyotish Blog ~ Forum » Dnevnik Jednog Astrologa «
Astrološke konsultacije ~ SMS & Viber & WhatsApp : +381 61 17 04 231
Submit to Digg   Podsetnik
Naši sponzori
Advertisement
 
Zatvori Temu


Posetioci koji trenutno gledaju ovu temu: 1 (0 član/članova i 1 gosti/gostiju)
 
Opcije Teme Pretraži Temu
Pretraži Temu:

Napredna pretraga
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na


Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 18:15 sati.

Astro Chat
vBulletin skin developed by: AxisDraw
Powered by vBulletin
Content copyright © 2006 - 2014, astro.axisdraw.comAd Management by RedTyger
eXTReMe Tracker Podsetnik
Podsetnik