Uzalud Jupiter ili Saturn u najboljim mogućim dostojanstvima, preko vrha 7. ili 10., ako uzajamno ne sarađuju, od promjene statusa nema ništa.
Odnosno, ako se još nekoliko faktora ne "poklopi".
Prije šest godina (2010.), Jupiter mi je tranzitirao 7. poljem (ujedno je to u mom natalu i Jupiterov povratak) i u decembru 2010. jesam upoznala tipa s kojim sam provela nekoliko godina, ali od "bračne luke", odnosno veze u smislu 7. polja nije bilo ništa. Zašto?!
Pa prije svega, dok je Jupiter tranzitirao znakom Riba (preko vrha mog 7. polja i natrag), tranzitni Saturn je bio u Djevici i šetao to the ASC & back.
Znači, tranzitni Ju i tranzitni Sa nalazili su se u opoziciji = kočenje, prepreke, drži/ne daj
Ali, ima još;
U solaru 2010/11., So mi je iznad horizonta, dakle "dnevna" karta, So, Ju, Sa u sekti.
Jupiter jeste u natalnom 7. polju, u konjukciji sa solarnim MC-ijem, orijetalan (u odnosu na So), iznad horizonta & muškom znaku (Halb/Hajz), ali
Solarni Ju je orijentalan, ali nalazi se u okcidentalnom (ženskom) kvadrantu
Solarni Ju, kao suvladar firdarijskog perioda, vladara firdarijskog perioda (Merkura) "vidi" putem kvadrata
Profekcioni vladar & vladar firdarijskog razdoblja - Merkur, nalazi se u Raku (11. natalno, ali 12. solarno polje) - spaljen.
U solarnoj karti izlazi malo nakon So (okcidentalan), a solar je "dnevni", tako da je izvan sekte, a iznad horizonta, u orijentalnom kvadrantu, u "slučajnom solarnom nedostojanstvu" (12. polje/Ribe, izgon Merkura).
Solarni dispozitor Mo peregrin u Ribama (u konjukciji sa natalnim Ju) aplicira ka 180 sa Saturnom u Djevici.
Osim toga, solarni Mo je orijentalan (a u okcidentalnom solarnom kvadrantu), izvan sekte & iznad horizonta.
Opet se vraćamo na Jupitera u Ovnu (kao dispozitora Mjeseca), čiji je dispozitor - solarni Mars slabašan u Djevici, u 12. natalnom polju, izvan sekte, ispod horizonta, okcidentalan u okcidentalnom kvadrantu. Od aspekata samo So0Me 60 Ma, ali ovdje je u pitanju mješana recepcija - Merkur voli Marsa u Djevici, Mars ne voli Merkura u Raku
Nekoliko mjeseci od početka solara, profekcioni vladar postaje solarna Venera, izvan sekte, okcidentalna (u okcidentalnom kvadrantu), ispod horizonta, ali u muškom znaku (te godine sam imala Venerin povratak), ALI, NEASPEKTOVANA
Tako da, uvijek treba sve faktore imati u vidu, prije nego se krenemo veseliti promjeni statusa. I da, natal, treba se uvijek vraćati na natal.
Meni natalni Jupiter jeste lijepo postavljen i štošta obećava, ali naravno da neće ispuniti što obećava za vrijeme svog povratka, kada tome pet drugih astroloških okolnosti ne ide u prilog