ASTROLOGIJA ZA POCETNIKE
 
Nazad   Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners > > >


Dobrodošli na Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners forum.

Trenutno gledate forum AFB i kao gost imate ođredena ograničenja. Kada nam se pridružite - registrujete i postanete član besplatnog AFB foruma, moći ćete da objavljujete nove teme, učestvujete u diskusijama i glasanju, komunicirate sa ostalim članovima putem privatnih poruka (PM), uploadujete razne sadržaje, koristite chat ali i sve ostale pogodnosti našeg Foruma. Registracija je brza, jednostavna i potpuno besplatna, prema tome, priključite se sada!!

Ako imate problema u toku registracije ili logovanja, molimo Vas da nas kontaktirate.
Odgovor
 
Opcije Teme Pretraži Temu Način Prikaza

Chiron
Old 20-09-2006, 11:21   #1
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno Chiron

Ja cekala da neko otvori topic i cekala i cekala... i eto, na kraju ga ja otvaramChiron je asteroid koji se nalazi u orbiti izmedju Saturna i Urana. Otkrio ga je Charles Cowal 1. 11. 1977. godine i u pocetku Chiron je smatran planetoidom (generalno, misljenja su podeljena o tome sta je zapravo on - asteroid, kometa ili planetoid.)
Kada se dovodi u vezu sa mitologijom, Chiron se smatra prvim kentaurom, prvim astrologom, svestenikom, samanom, ali najvise je poznat kao 'ranjeni iscelitelj' i kao onaj koji sluzi covecanstvu...

Ono sto je bitno - Chiron predstavlja jednu vrlo osetljivu tacku svake karte. Tamo gde se on nalazi tu smo najosteljiviji, najranjiviji, gde svesno ili nesvesno polazemo najvise zrtve, ali - to je i mesto gde mozemo doziveti znacajnu transformaciju, upravo zahvaljujuci toj ranjivosti i iskustvu kroz koje ucimo, a koje Chiron nosi sa sobom.
Chiron predstavlja nasu sposobnost da pomognemo, iscelimo i naucimo druge ljude necemu.
Izmedju ostalog, on cesto ukazuje na one aspekte nase licnosti koje su svima ocigledne sem nama samima

ovo je bio samo uvod, 'ajmo sad malo razrade
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 20-09-2006, 11:35   #2
Merkur
Moderator
 
Merkur's Avatar
 
Merkur je offline
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: Greece
Poruke: 2,350
Merkur je na dobrom putu
Rep Power: 16
Standardno

CHIRON

Mitoloski Chiron je kentaur, spoj coveka i konja. Sin Kronosa (Saturna) i nimfe Philyre. Rodjen je besmrtan poput svih bogova, ali od samog rodjenja zapocinje njegova patnja zbog neprihvatanja od strane njegove majke koja ga se uzasavala, smatrajuci ga beskrajno ruznim. Ali bog Apolon (Sunce) preuzima brigu o njemu, uceci ga mnogim vestinama. Nazalost pri jednoj borbi ostalih kentaura sa Heraklom (Herculesom) , Heraklo koji mu je inace bio dobar prijatelj, povredjuje ga strelom koja je bila otrovna hidrinom zuchi. Rana se nije mogla zaleciti pa je Chiron obzirom da je besmrtan, bio osudjen na vecnu patnju.
Lik besmrtnog kentaura jasna je naznaka psiholosko-spiritualne spone koja se proteze od zivotinjskog do bozanskog.
Odbacivanje od strane roditelja, a preuzimanje te uloge od strane Apolona (Sunca), sinonim je individualnog rasta bez oslonca, izostanak korenja (i inace se tvrdi kako je Chiron u osnovi asteroid koji je iz svemira kao gost stigao u nas Suncev sistem i zadrzao se izmedju Saturna i Urana). Razvoj bez oslonca podstice na individuaciju, trazenje odgovora unutar vlastitog bica, nalazenje vlastitog puta .
Stradavanje Chirona od otrova dogodilo se ranjavanjem u zivotinjski deo njegovog bica (koleno-kentaura). To je i logicno. Gde bi uopste mogao biti ranjen nego u "nizim" delovima vlastite prirode?
Iako je njegova rana bila neizleciva, nesebicno je lecio, poducavao i pomagao ljudima. Legenda govori da je na kraju i vlastitu besmrtnost ponudio Zevsu u zamenu za oslobodjenje Prometeja koji je ljudima darovao "vatru znanja". Odajuci pocast Chironu zbog njegove gorljive posvecenosti ljudskim bicima, Zevs ga je postavio na nebo u obliku sazvezdja Strelca.
Nize je odbaceno zbog viseg. Licna bol i licna patnja, transformisani su u opste dobro. Puno se toga moze od Chirona nauciti.
Svest o ranjivosti i ranzjavanju, o tome da svako od nas u sebi nosi tak zivotinjski deo koji je uzrok svakog bola i situacije u koju sami sebe dovedemo - je ono sto od Kirona moramo nauciti.
__________________
"Mnogi ljudi čitaju, ali malo je onih koji znaju da čitaju."

Lara
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 20-09-2006, 21:36   #3
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Malo cu da ukradem sa drugih foruma, ali nadam se da ce mi to biti oprosteno jer su tekstovi dobri i korisni


HIRON(Chiron, grč. Cheiron, od grč. cheir – ruka, dakle veštih ruku, ili koji leči rukama?)

Dana 1. novembra 1977. oko 10 sati ujutru Čarls Tomas Kouel (Kowal) u Pasadeni (Kalifornija) otkrio je na fotografskim pločama od 18. i 19. oktobra 1977. daleki objekat na 3o 36, Bika, a uskoro zatim njegovo otkriće bilo je potkrepljeno starim snimcima neba, iz 1976, 1969, 1962, 1942 i 1895. godine. Rasvetljena je njegova orbita i dobio je naziv 2060 Hiron. Prečnik mu je 255 km a krug oko Sunca napravi za 50,78 godina po vrlo ekscentričnoj putanji, njen perihel (tačka najbliža Suncu) nalazi se tik uz unutrašnju orbitu Saturna a afel (tačka najudaljenija od Sunca) skoro u orbiti Urana. Orbita Hirona nagnuta je na ravan ekliptike i zahvaljujući tome ne seče se s orbitom Saturna. Poreklo Hirona je nepoznato, a sigurno sa takvom orbitom nije na tom mestu iz vremena nastanka Sunčevog sistema, odnosno, pre ili kasnije, Hiron će biti izbačen iz njega pod uticajem Saturna ili Jupitera. U današnje vreme on je pod jakim uticajem Saturna.
Astronomi su Hiron prvo svrstali u asteroide, a 1990. su zaključili da je ustvari jezgro komete jer su uočili oko njega gasni omotač. To otkriće je bilo neočekivano zbog velikih razmera Hirona za jezgro komete.
Od 1990. godine otkriveno je još nekoliko kometa sličnih Hironu koje su nazvane zajedničkim imenom kentauri. Do sada je poznato već 16 kometa - kentaura a samo neke imaju vlastita imena, pored Hirona to su Fol, Nes (za čije ime su, prvi put, predlog dali nemački astrolozi a astronomi ga usvojili) Asbol, Hilonoma, Hariklo.

HIRON U ASTROLOGIJI

Ključna reč: ključ, isceliteljstvo
Simbol: (liči na ključ)
Hiron je veza između dubljih slojeva stvarnosti i svakodnevice, on predstavlja vrata koja se otvaraju u bezizlaznoj situaciji, novo originalno ili paradoksalno rešenje, alternativna rešenja, holistički pristup lečenju, homeopatija, akupunktura, astrologija, ekologija.

Pošto se radi o novoj »planeti«, zanimljivo je kako se do astroloških pretpostavki o njoj došlo.
Jedno od mogućih polazišta je mitologija, mada spada u domen čiste fantastike da ime neke planete određuje njen karakter i delovanje (imena planetama, ni kometama – osim spomenutog izolovanog slučaja komete-kentaura Nesa - ne daju astrolozi). Međutim, mnogo šta u astrologiji je neshvatljivo, uprkos tome oni koji se njome bave primorani su da joj priznaju delotvornost.
Dakle, Hiron je u grčkoj mitologiji mudri kentaur i iscelitelj, i u astrologiji se smatra da Hiron daje posebnu sposobnost lečenja, da je povezan sa alternativnom medicinom. Mitološki Hiron takođe je bio vaspitač i zaštitnik grčkih heroja. Bio je i Heraklov vaspitač i učitelj. Međutim, svoju sopstvenu ranu, kada ga je Herakle slučajno ranio otrovnom strelom, nije mogao da isceli. Nije mogao da podnese muke, a kako je bio besmrtan, morao je da moli Zevsa da umre umesto Prometeja i Zevs mu je to dozvolio. Zbog toga se u astrologiji smatra je Hironova negativna strana duboka rana koju svako vuče u prostoru svog postojanja.
Pošto je Hiron takođe bio i astrolog, možda otkriće Hirona znači novi put u astrologiji.

Drugi pristup tumačenju Hirona polazi od činjenice da je Hiron strano telo, kometa, koja ne pripada Sunčevom sistemu nego je iz nekog razloga tu dospela i ostala zarobljena između orbite Saturna i Urana. Po toj teoriji Hiron je prognanik u potrazi za sopstvenim prostorom na tuđoj teritoriji. Hiron, međutim, ima ključ koji otvara sve brave i to mu olakšava kretanje po tuđoj teritoriji. Ovu teoriju potkrepljuje položaj Hirona, on se nalazi upravo između Saturna, poslednje u nizu nižih, vidljivih planeta (planete ograničenja) i Urana, prve nevidljive, više planete (planete koja ne trpi nikakva ograničenja). Ovo je veoma važno, jer Hiron ne otvara nove vidike, on nam samo pomaže da vidimo ono što je sve vreme bilo tu ali nismo umeli da vidimo (Sigmund Frojd imao je konjukciju Sunca i Hirona). On pravi pukotinu između viših i nižih svetova, potresa racionalistički pogled na svet, otvara vrata jednoj drugačijoj koncepciji stvarnosti.
Teorija koja takođe smatra da je Hiron destabilizujući element, bilo u pozitivnom smislu, tamo gde je potrebno da se stara shvatanja otresu od prašine, bilo negativnom, gde on uništava kao virus (mnogi astrolozi povezuju Hiron s bolestima imunosistema) polazi od karakteristika Hironove orbite. Još kada je bio otkriven Pluton, pokazalo se da astrološko delovanje i snaga planete ne zavisi samo od njene veličine, nego i od karakteristika njene putanje. Pluton je veoma mali po razmerama (manji je od našeg Meseca)i veoma se sporo kreće ali mu je putanja veoma ekscentična i pokazalo se da je upravo to ono što mu određuje astrološko delovanje. Isti je slučaj sa Hironom. Njegova putanja je metafora drugačije tačke gledišta koja dovodi u pitanje svo naše dosadašnje znanje o svetu. Lavina novih astronomskih otkrića, koju je izazvao Hiron, daje različitu sliku sunčevog sistema od one koja se tradicionalno uči u školama. Tako je nekoliko meseci posle otkrića Hirona (1978) otkriven Plutonov mesec Haron koji je veći od polovine Plutona što je jedinstven slučaj u Sunčevom sistemu i od tada se Pluton zapravo smatra dvojnom planetom. Zatim, iza Neptunove orbite pronađen je (1990) roj malih kosmičkih tela koja su dobila naziv Kojperov pojas. Iako su veoma sitna, ima ih toliko (više od desetine hiljada) da zajedno imaju masu veću od Zemljine. Kentauri verovatno potiču iz Kojperovog pojasa.

OTPOR PREMA NOVINAMA
Nova astronomska otkrića promenula su koncepciju Sunčevog sistema i ona se moraju odraziti i na polju nauke, psihologije, religije itd. Svaki novi astronomski pronalazak ne samo da transfoirmiše sliku Sunčevog sistema već i ima svoj odgovarajući istorijsko-društveni proces koji ga odražava.
Kada je pronađen Pluton, bilo je astrologa koji su odbijali da ga prihvate. Takav stav danas mnogi astrolozi imaju kada su u pitanju nova nebeska tela. Međutim ta predrasuda moraće brzo da se prevaziđe. Uz tablice Hirona već postoje i tablice drugih poznatih kentaura. Problem koji je Hiron svojim ključem otvorio u astrologiji je tumačenje delovanja kometa koje do sada u astrologiji nisu tretirane u istom nivou sa planetama. Pokazalo se međutim, da Hiron u horoskopu deluje tako što predstavlja jednu novu stepenicu razvoja. Od Sunca i Meseca koji utiču na samo održanje života, preko Merkura, Venere, Marsa koje utiču na individualne osobine, Jupitera i Saturna koji deluju na društvene procese i dublje slojeve psihe, Urana i Neptuna koji utiču na globalne, planetarne procese i najdublju čovekovu podsvest, Plutona koji utiče na procese koji su iza granica poznatog sveta i ispod granica spoznaje, stigli smo do Hirona i drugih kentaura koji su most između svakodnevne stvarnosti i dubljih slojeva podsvesti, društvenog života pojedinca sa globalnim planetarnim procesima.


Duška Radivojević
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 20-09-2006, 21:38   #4
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

i jos malo....
 • Kendi Hilenbrand

  .....
  Kiron i rana u natalnoj karti

  Kiron u natalnoj karti ukazuje na podrucje u kome je dusa ranjena u proslosti. Verujem da je Kironova rana karmicke prirode, kao i da trenutni zivot, detinjstvo, i rane poruke iz detinjstva, predstavljaju rezonantne seme koje su vec duboko usadjene u osobu.

  Pozicija Kirona u natalnoj karti predstavlja veoma osetljivu tacku. Ona privlaci iskustva koja pojacavaju primalno iskustvo bola i odbacivanja. Kao deca, a kasnije i kao odrasli, dobijamo poruke od roditelja, brace i sestara, ljubavnika, prijatelja i drugih ljudi iz okruzenja, koje samo otvaraju vec postojecu ranu. Mi prihvatamo te poruke, sema se pojacava a patnja postaje veca. Konacno, krecemo u potragu za isceljenjem i oslobadjanjem od patnje.

  Pozicija Kirona u znaku, kuci i aspektu sa ostalim planetama, otkrice nesto o prirodi ove rane nanesene dusi, kao i nacine za njeno isceljenje. Osobe koje su Kironskog tipa (izrazen natalni polozaj Kirona) mogle bi neumorno lutati zemljom u potrazi za lekom koji ce ih osloboditi bola. One probavaju lek za lekom, konsultuju iscelitelja za isceliteljem, i svaki put su korak blize na putu ostvarenja celovitosti. Medjutim, retko kad dolazi do potpunog isceljenja.

  .....
  Kroz Kirona, postepeno ucimo da bolje razumemo, prihvatimo i transmitujemo bol, da ga prevazidjemo ili upotrebimo kreativno, za dobrobit drugih...
  Paradoksalno je to sto kroz dozivljaj sopstvenog bola, samilosti i uvida, dobijamo zelju da pomognemo drugima. To je transformacija RANJENIKA u ISCELITELJA i UCITELJA.


  Most pomirenja

  Kiron nije samo simbol duginog mosta ili Antahkarane iz istocnjacke religiozne tradicije, mosta koji povezuje nize i vise sopstvo, licnost i dusu. On predstavlja i most pomirenja koji spaja crno i belo, muskarca i zenu, Istok i Zapad. Kroz proces unutrasnjeg i spoljasnjeg pomirenja, mi lecimo rane proslosti, kako licne tako i kolektivne. Taj proces se odvija u nama, kao i izmedju nas i drugih, izmedju osoba, ali i izmedju nacija. Kiron, stoga predstavlja kljuc ne samo licnog, vec i globalnog isceljenja.
  ... Licnu ranu koja cesto ukljucuje i strah, mozemo isceliti cineci upravo ono od cega strahujemo.
i evo, jos ovo i necu vise
 • ASPEKTI KIRONA I SUNCA

  Rana: Ranjeno sopstvo, kreativnost ili jang princip. Preuzimanje oceve rane na sebe. Strah od sopstvene kreativnosti. Osecaj da je osobu izneverio i ranu napravio otac ili ocev princip.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Ne odobravam tvoje razmetanje, prejak sjaj."
  Unutrasnja poruka: "Plasim se da sijam. Ne osecam se potpunim ako sijam."
  Isceljenje rane: Rad na samopuzdanju. Rad sa unutrasnjim detetom. Razvoj pouzdanosti. Sve forme kreativnog izrazavanja.
  Dar: Kreativnost. Rad sa decom. Liderstvo.

  ASPEKTI KIRONA I MESECA

  Rana:Emotivna rana. Preuzimanje na sebe majcine rane. Dozivljavanje majcinog bola ili saosecanje sa njim. Majka je ranjena. Strah od sopstvene ranjivosti. Osecaj da je osobu izneverila ili ranu nanela majka ili majcinski princip. Osecaj zapostavljenosti i teskoce u vodjenju brige o sebi. Osecaj nesigurnosti. Duboki bezimeni strahovi.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Svet predstavlja opasno mesto. Ne veruj nikome. Volimo te ali ..."
  Unutrasnja poruka: "Osecam se odbaceno. Ranjiv sam."
  Isceljenje rane: Rad na emotivnom oslobadjanju. Isceljenje kroz vodjenje brige o drugima ili o sopstvenom detetu. Psihoterapija. Iskustva ljubavi i prihvatanja.
  Dar: Osecaj za druge i empatija. Sposobnost vodjenja brige i isceljenja drugih.

  ASPEKTI KIRONA I MERKURA

  Rana: Rana u komunikaciji. Nesposobnost komunikacije i osecaj da drugi ne razumeju osobu.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Ne svidja nam se nacin na koji komuniciras."
  Unutrasnja poruka:"Ne razumete me. Ne slusate me. Ja sam glup."
  Isceljenje rane: "Pevanje, javni govori, pisanje, sviranje nekog instrumenta. Kreativni zvucni izraz. Razbijanje blokade i isceljenje grlene cakre.
  Dar: Sposobnost razumevanja drugih i poducavanja drugih umetnosti delotvorne komunikacije i resavanju problema.

  ASPEKTI KIRONA I VENERE

  Rana: Rana na planu emotivnih veza. Ranjeni partneri. Preuzimanje tudjih rana na sebe. Tuga, gubitak voljene osobe. Ranjavanje drugih ili zadobijanje rane kroz ljubav. Osecaj nevoljenosti. Bol na srcu.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Nasa ljubav je uslovljena. Volecemo te ako..."
  Unutrasnja poruka: "Ne volim sebe, ne cenim sebe i ne prihvatam sebe. Niko me ne voli. Nisam vredan ljubavi."
  Isceljenje rane: Kroz iskustva bezuslovne ljubavi. Isceljivanjem srcane cakre. Vezbanjem opustanja i samilosti. Put Bhakti joge (posvecenosti). Posvecena muzika. Masaza i dodiri. Reiki.
  Dar: Sposobnost da se drugima pomogne da iscele sopstvene emotivne veze. Savetovanja. Diplomatija. Ljubav.

  ASPEKTI KIRONA I MARSA

  Rana: Rana po pitanju izrazavanja sopstvene seksualnosti, fizicke energije, besa i agresije. Ekstremno velika energija. Hiperaktivnost. Preuzimanje besa drugih na sebe. Zrtva nasilja ili nasilnik.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Ti si agresivan. Ne svidjas nam se kada si besan. Imas previse energije. Besan sam na tebe. Ljut sam na tebe."
  Unutrasnja poruka: "Nije u redu pokazivati bes. Ja sam destruktivan. Drugi su destruktivni."
  Isceljenje rane: Kreativno oslobadjanje energije kroz sport, borilacke vestine, ples, tai chi chaun, aktivnu meditaciju.
  Dar: Pretvaranje energije besa u kreativni telesni izraz i aktivnost. Davanje snage drugima.

  ASPEKTI KIRONA I JUPITERA

  Rana: Rana je u sistemu vrednosti. Ranjen je ucitelj. Strah da se sopstveno znanje podeli sa drugima. Duboki unutrasnji nemir. Misionarska revnost. Religijski dogmatizam. Strah da se bude srecan i nesrecan. Kriza vere.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Budi optimista - nemoj biti preveliki optimista. Nasa religija predstavlja jedini put ka Bogu. MI ne verujemo u Boga. Sto vise to bolje.
  Unutrasnja poruka: "Nije u redu deliti sa drugima svoje znanje. Moja istina je jedina istina."
  Isceljenje rane: Sirenje sopstvenog znanj kroz predavanja, govore, pisanje izdavastvo. Putovanja. Put Jnana joge (znanje).
  Dar: Sposobnost inspirisanja drugih i njihovo poducavanje kroz predavanja, pisanje, izdavastvo.

  ASPEKTI KIRONA I SATURNA

  Rana: Rana po pitanju osecaja za strukturu, dostignuca i samopouzdanje. Strah od sopstvene moci. Strah da se nadje mesto za sebe u svetu. Otac ranjen ili utice na stvaranje rane kod osobe. Preuzimanje oceve rane na sebe. Duboki unutrasnji strahovi i rigidnost. Ozbiljnost i nesigurnost.
  Poruka roditelja i okruzenja: "Ja sam ti sef, ja znam sta je najbolje za tebe."
  Unutrasnja poruka: "U meni postoji glas koji me stalno kritikuje i koji mi sudi. Ja sam kriv.
  Isceljenje rane: Put Karma joge (sluzenje drugima). Ispunjavanje sopstvene svrhe, darme.
  Dar: Sposobnost da se preuzme odgovnost i pozicija autoriteta. Mudrost.
Tekst Kendi Hilenbrand - prevela Branka Stamenkovic

Mislim da je skoro Bamby konstatovala kako nas vie ovde (zena naravno) ima Hiron (Kiron, kako god) u 5. kuci... zanimljjivo... ali jos nikako da to malo izanaliziramo. Da se nismo kanda uplasile ?

Eto, moj Hiron je u 5. u Biku... Vladalac - Ve koja je otisla u Sco i sa kojom on bas pravi jednu lepu opozociju naravno, tu je i mesec u kombinaciji, cisto da bude malo zanimljivije Pa je onda tu i kvadrat sa Ju i Lilit... I hvala Bogu, bar jedan trouglic - sa mr Saturnom.
Ovi aspekti uglavnom odgovaraju onome gore napisanom. I sto se tice Mo i Ve i Ju... a sto se tice Sa - otac je ranjen, to da, ali roditelji mi, sva sreca, nikada nisu bili autoritarni... valjda je ipak presudno sto nije u pitanju neki stresni aspekt, vec trigon.

e i ovo mi je bilo :
Quote:
Isceljenje rane:Kroz iskustva bezuslovne ljubavi. Isceljivanjem srcane cakre. Vezbanjem opustanja i samilosti. Put Bhakti joge (posvecenosti). Posvecena muzika. Masaza i dodiri. Reiki.
Reiki - da, majstor sam i ucitelj Reikija

Bamby mi je prosledila neke tekstove o Hironu od Merkur, pretpostavljam da su takodje skinuti sa astro-arta, i nadam se da to nece biti problem. U svakom slucaju, stavljamo ih ovde

Kiron u znaku Ovna ili u 1. kuci

Znak Ovna oznacava osnovno osecanje postojanja, samopotvrdjivanje, inicijativu i primarni identitet, a Kiron u Ovnu pokazuje ranu koja je najcesce duboko pokopana. Ako osecamo da nemamo pravo da postojimo, samopotvrdjivanje i inicijativa su u strahu od nepostojanja. Nesvesno osecamo da postojimo samo kao ogledalo nekog drugog a motivacija za borbu nam je samo tudji interes. Veliko razmetanje hrabroscu i borbenim duhom je kompenzacija za bol i pokrivanje straha i nesigurnosti koji mogu da nas uvedu u ponovljeni krug beznadja, samodestruktivnosti i prenagljene akcije, pretvarajuci emocionalni pritisak u akciju.

Ranjava nas nasa militantna samodovoljnost jer nismo u stanju da trazimo pomoc i podrsku uvereni da sve mozemo sami. Razlog za ovaj stav je ocajanje i identifikacija sa nepostojanjem kao i strah da cemo necim ispoljiti ono cemu tezimo. A to cemu tezimo ili ne znamo sta je, ili ako znamo duboko krijemo plaseci se da nam ne bude oduzeto, upropasceno ili unisteno. Covek sa ovim Kironom umesto svoga Ja oseca ogromnu prazninu i bol koji nije sposoban da podnese.

Ja u detinjstvu nam je sasvim otvoreno guseno, kao i spontano izrazavanje zelje. Cesti uzroci ranog ranjavanja su represivni metodi vaspitanja i nedostatak podrske. Ogranicavanje i ometanje prirodnih ritmova stvara veliku konfuziju i verovanje da ono sto zelimo nije prihvatljivo i da se ne smemo truditi da zadovoljimo svoje zelje. Ispod tako paralisane volje skuplja se dubok, cesto pogresno postavljen bes. Kasnije u zivotu smatramo da moramo da krijemo ono sto zaista zelimo jer ce biti unisteno spoljnim silama i zato nam se dogadja da zadobijemo ono sto ne zelimo. Priznavanje onoga sto zelimo izaziva paniku jer dira ranjenu oblast u nama.

Ponekad je rano okruzenje ljudi sa ovim polozajem Kirona neprijateljsko, puno potisnute ili otvorene agresivnosti sto stvara preteranu opreznost i nedostatak samoinicijative. Covek se navikava da zivi tako sto ce zadovoljavati i udovoljavati drugima Posluzice da popuni praznine drugim ljudima ili situacijama ostajuci anoniman jer zivi u uverenju da je opasno biti zapazen.

Nasuprot ovakvom stavu, drugi se naprezu da naduvaju svoju volju do stepena da izgleda kako je to pravo olicenje energije, entuzijazma i stremljenja, a ponekad su to stvarno snazne, pionirske osobine. Ali energija koju neki ljudi zaista imaju moze biti krhka kao mehur od sapunice. Kada se on rasprsne, osoba zapada u tuznu zbrku bola i nesigurnosti pa cak i u zelju za smrcu. .

Kiron u Ovnu zato ponekad stvara sklonost samoubilackim osecajima ili fantazijama. Oni su nekada odgovor na bes, frustracije, gubitak kontrole nad situacijama, zelju da se ponovo zadobije osecaj moci ili kao reakcija na nesposobnost da se pronadje svoj put. Svojeglavi, samovoljni adolescenti, koji ne dozvoljavaju nikome da se uplice u njihovu svemogucnost i svemocnost, cesto zive u nelagodnoj plasljivosti i svesti o prolaznosti fizickog zivota...
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.

Last edited by Vojvotkinja; 11-04-2010 at 14:06..
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 21-09-2006, 11:27   #5
sana
Obično gatalo
 
sana's Avatar
 
sana je offline
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: Mostar
Poruke: 104
sana je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Svidja mi se to receno o Kironu. I pronalazim se. Moj je u trigonu sa Mjesecom i Saturnom i opoziciji sa Uranom. Jesam kao djete imala osjecaj emotivne hladnoce od strane majke i mislila sam da ona vise voli brata. Kiron je u 3 kuci. to mi je cesto davalo osjecaj nesigurnosti, a i danas me drzi ono da ne treba uvijek vjerovati svima jer covjek cesto ne bi trebao vjerovati ni samom sebi. zato sam s mamom izgradila vremenom jedan ljudski i zreo odnos, vise prijateljski, manje odnos majka kcerka. i jesam previse osjetljiva kad su drugi u pitanju, cak i oni koji me se u zivotu nikako ne ticu. nekako bih da lijecim druge i to cinim vise kroz razgovor o nekim podsvjesnim stvarima, dodjem nekima kao psiholog (Mjesec u 12), a da li da spomenem da me zovu ako su nesto sanjali
druga prica je trigon sa Saturnom. bas to, oceva je deviza bila da on zna uvijek sta je najbolje za mene. e to sam mrzila. valjda sam ja najpametnija za sebe i cesto sam poslije njegove smrti imala osjecaj da cujem negdje njegov glas koji mi kaze da to nesto ne bi bilo dobro da uradim ili sl. ne u smislu kritike, vec u smislu da mi udara pravo na svijest i savjest. vec sam nekako izgradla sebe i svoju svijest o sebi jer ovo je moj zivot i ja odlucujem.
nema nista za aspekt sa Uranom. pa iako je opozicija, valjda me taj hepek i tjera da radim po svom.
ovo dvoje me naucilo kroz emotivni i svjesni dio pa sam uspjela izgraditi svoju filozofiju i svoje misljenje o svemu i regenerisati se. ima jos jedna bitna stvar. ja se uvijek iznova obnavljam kroz razgovor sa drugima o njihovim problemima i strahovima. jer ne bjezim od onog sto je u meni, vec otvaram sva pitanja da vidim sta ima da izadje iza tih vrata, ko to tamo viri na mene.
e to vam je moj Kiron.
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 02-10-2006, 15:34   #6
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Kiron u znaku Bika ili u 2. kuci

Sa Kironom u znaku Bika ili 2. kuci osoba može imati osjecaj manje vrijednosti i nesigurnosti u sebe, pa ce stoga pridavati veliki znacaj materjalnim posjedima. Osoba sa ovakvim K može imati neku stvarnu invalidnost ili fizicku traumu s kojom se treba nositi. Tijelo može biti potreseno i pod rigoroznom kontrolom zbog intenzivnih a neprihvatljivih seksualnih i prizemnih instinkta. Bitno je prepoznati i svjesno koristiti te pokretacke motive, kako ne bi zapali pod njihovu vlast, te trošili veliku kolicinu energije u njihovom potiskivanju.
Treba osluškivati svoje tijelo: jesti ono što tijelo traži, spavati kada se ima potreba za tim i sl.
K u Biku ili 2. kuci obicno oznacava pitanja vezana za bogatstvo i novac. S jedne strane tu su osobe koje žele ostvariti veliko bogatstvo, ali se ne znaju nositi s odgovornostima koje dolaze s njim; s druge strane osobe mogu imati prirodnu potrebu da dijele sa drugima. U oba slucaja kontrola resursa je bitna.
S negativne strane to ukazuje na osobe koje opsesivno žele kontrolirati svoje instinktivne i seksualne potrebe ili su orjentirani ka kontroli drugih ljudi. Medutim, oni mogu biti odlicni menadžeri za resurse drugih ljudi.
Tu se ponavlja K teme da se može pomoci drugima ali ne i sebi.
Pozicija K u Biku ili u 2. kuci ponekad oznacava i materijalno siromaštvo, što cesto stvara preuvelican osjecaj važnosti materijalnog posjedovanja.
Takoder je cesta znacajka K u ovoj poziciji nemogucnost da se stvari vide simbolicno nego se bukvalno sve shvaca.
……
Marilyn Monroe primjer je osobe sa K u Biku u konjunkciji sa MC-om koja se trudila da otkrije osjecaj smisla svog postojanja kroz javni imidž (10. kuca). Inace, što je vidljivo i iz ovog primjera, osobe sa K u znaku Bika imaju veliki seksualni magnetizam.


Kiron u znaku Blizanaca ili u 3. kuci

Kiron u ovom polozaju stvara nesklad izmedju nase predstave o sopstvenoj sposobnosti komunikacije i nacina na koji je prezentiramo drugima. Naprezemo se da artikulisemo nase ideje, a docnije mislimo da nismo stvarno rekli ono sto smo hteli i osecamo se besno i frustrirano. Ipak, cesto dobijamo potvrdu drugih da smo ustvari vrlo jasni, da nam se cak dive zbog sposobnosti da recima izlozimo misli i osecanja. Nasuprot ovome neki ljudi zaista konfuzno izrazavaju ideje sa puno nedoslednosti i nedorecenosti i onda su zapanjeni sto ih drugi ne razumeju.

Kiron u znaku Blizanaca cesto oznacava situaciju u kojoj roditelji u detinjstvu nisu govorili o stvarno vaznim stvarima kao sto su licna osecanja, seks, bolest ili smrt. Verovali su da tako postuju osecanja dece i gresili u tome. Naucili su nas da ne govorimo o za nas stvarno znacajnim stvarima i da ne ispoljavamo emocije. Odrastamo bez recnika za saopstavanje nasih misli i osecanja, a um nam uglavnom radi defanzivno sto nije povezano sa stvarnim zivotom. Mozemo biti inteligentni, obrazovani i artikulisani ali mutavi kada izrazavamo svoja osecanja. Um radi intuitivno ili asocijativno. To je takozvani "primitivni" um koji se vise usredsredjuje na celu sliku nego na delove.

Moguce je da zbog toga imate teskoca u ucenju ako je obrazovanje bazirano na dobroj logici, zbog raskoraka izmedju nacina misljenja deteta i metode poucavanja. Neki ljudi tek kasnije nauce da cene svoje originalno misljenje i opazanje i da ih izrazavaju kroz slike i druge neverbalne nacine. Ponekad ste intelektualno arogantni, obozavate razum i ne cenite iracionalno, intelektualno nerazvijene smatrate inferiornim bicima. Izgleda da ipak posedujete neki religiozan stav kojim priznajete da kao ljudsko bice ne mozete sve znati . Neki ljudi su svesni sicusnosti ljudskog uma i, ne postuju ga i ne razvijaju ga, vec naglasavaju osecanja ili intuiciju.

Ovaj Kiron, je kritican po pitanju dualizma. Coveka skoro paralise jaka svest o unutrasnjim suprotnostima, saznanje da je sve sto radimo i odabiramo zapreceno i zeli drugi prioritet, sto izaziva cudljivost i depresiju. Mirimo se sa tim da nikada necemo postici sintezu za kojom, zudimo. Nasi unutrasnji resursi deluju presahlo, rana produbljena a vreme isteklo, prihvatamo bol jednostranosti, sazaljevamo se zbog neizrazenosti i neispunjenosti. Ako to shvatimo izlecicemo sazaljenje i nas i drugih...


Kiron u znaku Raka ili u 4. kuci

Osecate potrebu za domom, pripadanjem i sigurnoscu. Trazite korene u dusi i osecate se kao prognanik i beskucnik, tragajuci za svojom pripadnoscu. Cesto ste preosetljivi, osetljivi na patnje drugih, emocionalno ih podupirete i normalno prihvatate kada ste ranjeni. Imate potrebu da budete potrebni, ne dopustate drugima da budu nezavisni i ne propustate lako ulogu utesitelja i negovatelja. Ako osetite da su vam dobre namere zloupotrebljene mozete biti zajedljivi i inadzija.

Moguce je da poticete iz porodice ranjene otvorenim nasilnistvom ili sadistickom emotivnom manipulacijom pod plastom sale ili "dobronamernog" zadirkivanja. Ako su vas nekad ismejali zbog otvorenog ispoljavanja emocija ili vam cak pripisali melodramaticnost, trudicete se kasnije da emocije sakrijete ne samo od drugih nego i od sebe. Postacete manipulator troseci mnogo snage na kontrolu ili potiskivanje osecanja. Trebalo bi da naucite kako da se odbranite od eventualnog emocionalnog ranjavanja narocito u bliskim odnosima kada su u fokusu pitanja zavisnosti. To je i razlog zbog koga neki ljudi svoje emocije izrazavaju na posredan nacin kroz umetnicka dela.

Kiron ovde stvara teskoce u emocionalnim ili fizickim potrebama. Stalno smo gladni i puni zudnje, gladujemo usred obilja. Osecamo veliku ranjivost da se otvorimo i primamo negu drugih i iznutra gradimo svoju zastitnicku skoljku. Ranjiva oblast tela je stomak koji izrazava nase snazne emocije. Svoje emotivne potrebe prevodimo i fizicku glad i jedemo kada nam je zapravo potrebna emocionalna hrana. Poremeceni su prirodni, ciklicni zivotni ritmovi. Bilo bi korisno da pratite oscilaciju svoje energije i da joj kada ste preosetljivi, indisponirani, pristrasni i mrzovoljni nesvesno ne kontrirate. Ove osobe za partnera biraju "dobru majku" i po malo zavide na paznji koju oni pruzaju deci. Tesko ih pogadja odvajanje ili razvod jer to otvara prvobitnu ranu odvajanja od majke. Dobri su negovatelji, intuitivno znaju sta se dogadja onima koje vole cak i kada su daleko...
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.

Last edited by Vojvotkinja; 11-04-2010 at 14:07..
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 02-10-2006, 15:43   #7
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Kiron u znaku Lava ili u 5. kuci

Mozda precenjujete druge ljude, osecate zavist i bes prema njima. Ako ne priznate ovu zelju da se dokopate srece, uspeha ili umetnickih dostignuca drugih postepeno mozete postati sve ogorceniji i razoriti ono sto ste stvorili u svom zivotu. Stalno ste u latentnom stanju povredjenosti, gusite svoje kreativne aspiracije, pravite se da vam nisu vazne i da Vam nije stalo do toga. Cesto se plasite tudje zavisti i u svoj zivot uvlacite zlobne ljude negativnog zracenja. Trebalo bi da razlikujete stvaranje zbog sticanja moci, prestiza i zadovoljenja drugih, od stvaranja iz cistog zadovoljstva.

Kiron ovde stvara neizlecivu naivnost i verovanje da ce vas zivot, ako se pristojno ponasate, tako i tretirati. Ako se to vremenom ipak ne dogodi dolazi do zbunjenosti i depresije. Iako verujete da su ljudi u osnovi dobri, zelite da se sacuvate od podlosti sveta. U situacijama koje traze samodokazivanje, samoodbranu i uzvracanje, povlacite se, postavljate iznad sitnih postupaka i svoje strahove sakrivate prezirom. Tesko se slazete sa necasnom i podlom stranom zivota. Volite da stvari gledate idealisticki u smislu velikih gestova, teatralnih zaokreta i arhetipskih drama srca i strasti. Gnusate se mediokriteta, sitnicarenja i samoizdaje koje su deo zivota.

Kiron u znaku Lava moze da donose i stradanje kroz decu. U nekim slucajevima moguce je da ste nesposobni da imate decu iako ih mnogo zelite, ili ako ih imate da su bolesna, hendikepirana ili (ne daj boze!) rano umiru , ili Vas povredjuju svojim nepostovanjem, svojim nacinom zivota, medjusobnom zaviscu i drugim problemima.

Zena je cesto slepa za destruktivnu stranu muskog principa. Moze vise puta doziveti razocarenja, uvrede i prevare od "coveka svog zivota", sto je mozda odjek odnosa sa ocem. Moguce da je u ranim godinama prihvatila muske vrednosti, borila se za intelekt, za ostvarenje ambicija i kontrolisala trosenje tela i osecanja. Kod nekih se desava suprotno, njihova muska strana je ozledjena ili negativna sto im pricinjava teskoce u stvaranju. Dok pokusavaju da ucine nesto kreativno uporno im se javlja krivica i nesamouverenost pa odustaju od borbe da se izraze i prihvataju da budu zastupljene kroz muza i decu. U ovom slucaju zena ili daje sve od sebe i u punoj meri pomaze i podrzava muza ili decu ili se javlja zavist i zena ih iako bi mogla ne ohrabruje ih i ne upucuje onako kako bi to zelela sebi...


Hiron u znaku Device ili u 6. kuci

Kada je Hiron u Devici ili šestoj kuci emotivno stanje se ispoljava kroz fizicke simptome.
Ovaj položaj takode oznacava suviše veliku ili suviše malu kontrolu, i života i tela
U šestoj kuci razvijamo veštinu i istrajnost da postignemo samopoštovanje kome težimo. U Devici, znaku žetve, usavršava se rad i tu prikupljamo plodove svog rada. Hiron u Devici ili šestoj kuci cesto oznacava suviše veliku ili suviše malu kontrolu. Strogo se kontrolišu život i telo i podvrgavaju se specijalnim vežbama i dijetama. Vrlo su važni red i cistoca, imamo potrebu da stalno organizujemo svoje misli, život i sve ostalo da bismo sprecili haos koji vreba iz blizine. Kroz greške i oglede ucimo šta se može kontrolisati a šta ne. Ipak, nalazimo olakšanje kada naucimo da prihvatimo i haoticne emocije i prakticne situacije. Shvatamo da se svet nece srušiti ako rizikujemo i odgovornost poverimo drugima, a ne organizujemo sve sami.
Hiron u ovom položaju stvara teškoce u preradi informacija, misli, emocija i životnog iskustva uopšte. Prikupljamo delove materijala a nismo u stanju da ih svarimo. Teško uspevamo da se otarasimo nekog iskustva pre nego što ga sredimo i tako uredenog stavimo u memoriju. Neki dogadaj u kome smo povredeni godinama preživljavamo i u stanju smo da ponovimo svaku njegovu sitnicu. Pod stresom postajemo opsesivno pragmaticni, analiticni i preokupirani potpuno beznacajnim sitnicama.
Kontrola ishrane
Kada je Hiron u Devici ili šestoj kuci emotivno stanje se ispoljava kroz fizicke simptome. Cesto daje fobiju od ozbiljnih bolesti, neredovno uzimanje hrane i gadenje na delove svog tela. Ako jedemo, to cinimo zato što nam jelo daje osecaj suštine, njime skrivamo strah od rastajanja, njime sprecavamo dublja osecanja ili instinkte koji ugrožavaju kontrolisanje. Ako gladujemo, to cinimo zato da stvari održimo pod kontrolom, a telo kontrolišemo pružajuci mu malo udobnosti. Ipak, naše telo nije samo veza sa emocionalnim bolovima iz prošlosti vec i izvor lecenja, vitalnosti i snažne seksualnosti.
Ovaj položaj Hirona može da stvori i neku vrstu steriliteta, što može da znaci nesposobnost da imamo decu ili nesposobnost da damo suštinu svom mišljenju. Ako ipak postignemo obe stvari subjektivno se osecamo sterilni i to nam izaziva bo. Ako naucimo da krotko i bez ogorcenja podnosimo tu ranu uspecemo da materinstvo ili ocinstvo otkrijemo u nekom poslu zbrinjavanja i pružanja pomoci. Moramo mudro izbegavati periode muceništva i pratecih osecanja krivice i stida koji se javljaju kao rezultat posvecenog služenja drugima bez dovoljno brige o sebi.
Hiron u Devici ili šestoj kuci nas instinktivno usmerava lecenju. Tipicni nacini oslobadanja od pritiska su puštanje misli na odmor, šetnje pored mora ali i pice i haoticnost. Kada nastanu emotivne teškoce korisno je posvetiti se brizi o telu, oslušnuti njegove signale, koristiti neku dijetu, jer stresovi izbacuju iz ravnoteže i škode telu. Umesto da telo shvatamo kao neprijatnost moramo osetiti šta ono doživljava jer ce nas to voditi i podupirati. Tako ucimo da prihvatamo mudrost govora tela i slušamo ono što nam ono saopštava. Vrlo je važno izleciti razdvojenost tela i duha, telesnog i netelesnog jer je duša osobe sa ovim Hironom cesto raspolovljena na dva nejednaka dela, na devicanski deo i na deo kurve. Jedan od ova dva dela može biti vidljivo odsutan ili ranjen ili predimenzioniran ili je jedan istaknut a drugi povremeno nesvesno izbije.
Žena sa ovim Hironom obicno ima teškoca u odnosima s muškarcima. Kroz svoju seksualnost hoce da stekne moc preko muškarca, ne vezuje se za njega nego ga eksploatiše i zloupotrebljava sebe. Suprotna vrsta teškoca je strah od fizickog i emotivnog davanja od cega se brani i tako postaje sažaljiva figura majke. Takva žena je emocionalno ili fizicki hladna i sasvim odustaje od seksualnih odnosa. Ponekad uspostavlja pseudoplatonski odnos s muškarcem u kome uopšte nema seksualnih tonova i koji žesto postane kriticka i destruktivna veza koja partnerima donosi cudna zadovoljstva. Žaklina Kenedi je imala Hiron u šestoj kuci i njen brak sa Onazisom je pravi primer eksploatacije muškarca za postizanje odredenih namera. Isto ima i Zaza Gabor koja se udavala desetak puta iskljucivo za bogate ili uticajne ljude.
Strah od fizickog i emotivnog davanja
Muškarac sa Hironom u Devici ili šestoj kuci u ljubavi se ili plaši i hoce da kontroliše ženu, ili se namece kao razbijac ženskih srca. Jedan od takvih "srcolomaca" je i Klint Istvud. I on i režiser Roman Polanski imaju Hiron u šestoj kuci.
Hiron u Devici ili šestoj kuci cesto stvara teškoce u radu rukama, neurednost u domacem životu i lako promicanje detalja. Ponekad opsednutost da se sve poboljša izvitoperuje savršenstvo i veštinu u nagonu za perfekcijom i oslabljuje sve cega se dotaknemo. Ovo je posledica sterilnosti koju osecamo i treba da naucimo da prihvatimo nesavršene faktore koji cine život. Ako je naša rana savršenstvo, ponašamo se kao gonici robova, ne tolerišemo ni svoju ni tudu slabost i nesavršenstvo, prinudeni smo da se predstavljamo s maskom savršenstva. Hiron nas stavlja u iskušenje da naucimo da prihvatimo nesavršenstvo, ranjivost, ružnocu i nered.
Kolektivni rad pak otvara najdublje rane. Nekad ovi ljudi imaju teškoca u odnosima s drugima jer misle da znaju šta je za njih najbolje, ili preuzimaju ulogu inferiornog i potcinjenog. Dar ovog Hirona je sposobnost služenja životu u celini, sebi i drugima. Primer za to je Mahatma Gandi.

Hiron u znaku Vage ili u 7. kuci

Sedma kuca je kuca odnosa, ovde ulazimo u vatru i mnogo puta bivamo povredeni pa se Hiron u ovom položaju srece u raznim varijantama. Cest vid je ponavljanje slike iz ranog detinjstva o prirodi vezanosti za roditelja suprotnog pola i utisak da su veze opasne i da ih se treba kloniti ili im pristupati pod punom ratnom spremom. To nas izlaže žalosti, branaštvu i izolaciji, sve dok ne prepoznamo izvor ponavljanja stanja. To je naša rana sredina koju su karakterisali ili destruktivni ili nikakvi odnosi ili su rivalstvo, neprijateljstvo i osveta bili prikriveni maskom uctivosti. Zbog toga smo pre naucili kako da branimo odnose nego kako da ih obrazujemo. Komplikaciju stvara i to što nas više ranjavaju neizražena osecanja nego ona otvorena, cak i kada su nezadovoljavajuca. Nauceni smo kako da svakog zadovoljimo, da svakom budemo sve i kako da izgladimo moguce konflikte. Prepunjeni Vaginom taktikom i diplomatijom za sebe zadržavamo odbranu i strah, a Hiron nas ovde ometa meduljudskim sukobima zbog otvorenog ili prikrivenog konflikta u ranom okruženju. Ranu je moguce izleciti macem kojim je naneta, jer možemo nauciti kako da opstanemo u situacijama prepunim konflikata, kako da se cisto borimo i verujemo u odnos koji je u toku.
Drugi ljudi su naš produžetak
Vaga i sedma kuca znaci upoznavanje sa drugim, drugim ljudima koji se razlikuju od nas i našim unutrašnjim drugim, senkom ili nesvesnom stranom prirode. Osobine koje su predstavljene u sedmoj kuci su prve koje smo našli i projektovali na druge prema kojima smo osetili jake emocije. Sa Hironom u sedmoj kuci stekli smo mnogo iskustva upoznavanjem sebe kroz ogledalo drugih i ucenjem da poštujemo razlicitost i posebnost drugih. On je pojacao našu sklonost da na ljude reagujemo kao da su naš produžetak, pa naše emocionalne reakcije se više ticu nas nego njih. Nama se cini da se drugi bore protiv nas, a u stvarnosti nije tako - to je ono što smo projektovali na njih. Situacija emocionalnih stega stvara vezu koja ranjava obe strane i mogucnost samodestrukcije. Hiron u Vagi imao je veliki pesnik Jesenjin koji je život završio samoubistvom. Poznata je njegova veza sa balerinom Isidorom Dankan i suština tog odnosa je verovatno bila obojena uticajem Hirona.
Kad je Hiron bio u Vagi U dvadesetom veku Hiron je ušao u Vagu 20. novembra 1944. godine i bio u tom sazveždu do 25. marta 1945. Za sve koji su se tad rodili važi dakle ovaj tekst. Takode i za one koji su se rodili od 25. jula 1945. godine do 14. novembra 1946. godine, jer je Hiron i tad bio u Vagi. Hiron je u sazvežde Vage ponovo došao 10. septembra 1995. godine i bio tu do 31. decembra 1996. godine i potom od 5. aprila 1997. do 5. septembra iste godine.Položaj u Vagi i sedmoj kuci povecava Hironovu silovitost da nametne jaram zastupništva. Nesvesno se stavljamo u neku od Hironovih uloga i postajemo ranjenik, lekar, ucitelj, šegrt, spasilac, prognanik ili nanosilac rane.
Privlacimo ljude suprotne sebi, o sebi sudimo po ljudima koje privlacimo ili koji privlace nas, jer oni oznacavaju naše potencijale ili slabosti. Ako uvek privlacimo gubitnike znaci da ne priznajemo svoje neuspehe ili da su nam takvi ljudi potrebni da bismo se osecali snažno. Vezivanje za dominantne ljude znaci da ne posedujemo sopstvenu snagu. Ako smatramo da smo u nekoj vezi žrtvovani treba polako da otkrijemo mehanizam kojim to nesvesno uzrokujemo. Ako smatramo da je onaj koji ranjava izvan nas krivimo druge, odbacujemo svoj deo, sve nam se iznova ponavlja. Stav nevinog posmatraca nije dobar.
Prisilni periodi izdvajanja ili izolacije
Hiron u Vagi i sedmoj kuci znaci neki znacajan odnos koji je bio veoma razarajuci, od kog ne možemo da pobegnemo ili nam treba mnogo vremena da se povratimo od njega. Hiron u ovom položaju nam donosi nepotrebne i prisilne periode izdvajanja i izolacije. Oni su nam izlaz iz nekog bolnog odnosa kada sebi jednog dana kažemo da je bilo dosta, stegnemo srce i odvojimo se od ljudi. Ali uz jaku potrebu za odvajanjem imamo jednako jak otpor prema tome.
Sa ovim Hironom cesto upoznajemo manje prijatne aspekte odnosa. Vodimo bitku da ostvarimo vezu pod svojim uslovima i potajno namecemo svoju volju. Veliki smo takmicari ali toga nismo svesni, podsticemo sukobe i nesvesno izazivamo druge da bi odvratili pažnju sa svog unutrašnjeg pritiska. Moguce je i obrnuta situacija, plašimo se tih osobina i gadimo se onih koji ih imaju. Imamo potrebu da prihvatimo cinjenicu da se takvi kakvi smo ne moramo svakome dopadati.
LJudi sa Hironom u Vagi ili sedmoj kuci dugo odrastaju kroz izazove u odnosima, stvaraju teškoce u dogadanjima ali ako ih nagazimo njihova osveta ce biti otvorena ili ce zacutati kao kamen. Ako to ne otrpimo, odnos ce zapasti u krizu. LJudi sa ovim Hironom su osetljivi na ispitivanje i presude, užasava ih nepoštovanje i neracionalnost, dogmaticni su i uzdržani u izražavanju osecanja. Plaše ih sopstvena negativna osecanja koja nastaju i izbijaju u scenama medusobnih optužbi. Pravi majstor u uzdržanosti i na filmu i u životu bila je Grejs Keli, sa Hironom u sedmoj kuci.
Ove osobe mogu mnogo da pruže u psihoanalizi. Onaj ko leci, kroz pacijente suocava se sa svojom ranom. To je još jedan primer lecenja kopljem koje je nanelo ranu.
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.

Last edited by Vojvotkinja; 11-04-2010 at 14:08..
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 02-10-2006, 15:44   #8
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Hiron u znaku Škorpije ili u 8. kuci

Škorpija i osma kuca oznacavaju transformaciju i razvoj kroz diskusije s drugima o seksualnosti, rodenju, gubitku i odricanju, emocinalnoj destruktivnosti, preporodu i regeneraciji.
Hiron u Škorpiji ili osmoj kuci oznacava naše najdublje rane i infantilan emotivni život. Valja se suociti sa emotivnošcu ranog instinktivnog života, ekstremima besa, pohlepe, destruktivne zavisti, depresije ljubavi i krivice, ali i sa vitalnošcu i sposobnošcu za napredovanjem. Ovaj položaj Hirona daje nam rani susret sa smrcu, bilo kroz žestoku traumu rodenja ili bolest koja je ugrožavala život, ili kroz rani gubitak roditelja ili neke bliske i drage osobe. Mnogi su neugodno svesni krhkosti života i opcinjeni smrcu. Mnogi u nekom trenutku života imaju samoubilacke namere, a fantazije o smrti su im stalni pratioci važnih promena i prelaza u životu. Francuska književnica Fransoaz Sagan, koja ima Hiron u osmoj kuci, u romanu "Dobar dan, tugo", koji je napisala kao vrlo mlada, jednu od licnosti "navela" je na samoubistvo, a u kasnijim godinama života sama se susretala sa takvim mislima i namerama. Ova neugodna osecanja imaju korene u ranom odnosu s majkom. Ona nam je potrebna da bismo opstali ali nas plaši njena strašna snaga koja nas ispunjava ili koje smo lišeni. Prosto želimo da je unesemo u sebe, da je progutamo, da nas nikada ne napusti. Alavi smo u svim emocijama, bilo da su pozitivne ili negativne. To se u zrelom dobu javlja kada želimo moc, slavu, seks, novac, hranu ili status. Kada prema nekome osetimo snažnu ljubav postajemo veoma alavi i strasni, želimo da se i fizicki i psihicki sjedinimo sa objektom naše želje. Francuski pesnik Šarl Bodler, s Hironom u osmoj kuci, osecao je snažnu cežnju za majkom i neutaživu potrebu za njenom ljubavlju.
Kad je Hiron bio u Škorpiji Hiron je u prošlom veku u sazvežde Škorpije ušao 11. novembra 1946. godine i boravio u njemu sve do 27. novembra 1948. godine. Drugi Hironov boravak u ovom sazveždu bio je od 30. decembra 1996. godine do 5. aprila 1997. Pretposlednji put bio je u Škorpiji od 4. septembra 1997. do 6. januara 1999. a poslednji put od 4. juna 1999. do 24. septembra 1999. godine. Svi koji su rodeni u tim intervalima mogu prepoznati neke svoje osobine u tekstu. Hiron u Škorpiji ili osmoj kuci cesto zadaje ranu u oblasti seksa u vidu incesta, zloupotrebe deteta, sadizma, silovanja i nasilja, bilo otvoreno ili u svetu fantazija. Seksualni doživljaj može naneti strahovito ranjavanje ili isceljenje. Muškarac sa ovim Hironom uvek traži ženu koja je jaca od njega, koja pokušava da ga potisne, koja se seksualno ili profesionalno takmici s njim ili koja ga drži na odstojanju. Obicno je veoma privlacan ženama, cesto vrlo harizmatican s tipicnom Hironovom aurom seksualnog obecanja i nagomilanih osecanja.
Glumac Ricard Cemberlen, nezaboravni Doktor Kilder, ima Hiron u osmoj kuci i milione obožavateljki širom sveta. On zaista deluje veoma hironovski, cime privlaci žene, ali verovatno nije pronašao neku koja bi se usudila da poveruje da mora biti jaca od njega, pa je zato njegovo traganje za nekom takvom još u toku. Hiron u ovom položaju nas u nekom trenutku života suprotstavlja snažnoj prinudi, skrivenim motivima i pokušaju da kontrolišemo i dominiramo nad drugima. Stavlja nas i u situacije nemocnog obuzdavanja, tipicne za Škorpiju, u ljubavni trougao, ljubomoru i nesvesne borbe, navodi nas da proucavamo moc, njenu korist i zloupotrebu. U stanju smo da harizmom, seksualnim magnetizmom, recima i emocijama uticemo na ljude više nego što mislimo, a ponekad zloupotrebljavamo ljude kada oni nisu svesni toga. Princ Carls, sa Hironom u Škorpiji, svesno je zloupotrebio svoj položaj moci i nastavio da se i posle ženidbe vida sa svojom ljubavnicom da bi izmanipulisao javnost i krivicu prebacio na Dajanu.
LJudi sa ovim Hironom duboko doživljavaju stvari, ulaze u srž teme, a neki se nepotrebno zadržavaju na negativnoj i morbidnoj strani života. Ako je covek u nekom odnosu s njima to mora poštovati jer ako se meša ili ih od toga odvraca, izaziva njihov bes i reskira da ga odbace. Ovaj položaj obicno nosi suocavanje sa smrcu ili emocionalno i mentalno rastrojstvo. Ove osobe imaju teškoce da se prepuste radosti, nadi i drugim pozitivnim emocijama, jer su preokupirani patnjom i crnim mislima. Oni ispod površine života vide tamu, što vecina sveta ignoriše. Cak iako su po prirodi vedri i blagi ne mogu izbeci to opterecenje. Osecaju kao da ce ta njihova crna vizija doci u vidu kazne ili bolesti, a u stvari se nece dogoditi ni jedno ni drugo, vec Hironovo prihvatanje tamne strane života. Šarl Bodler, pesnik "Cveca zla", ne samo da je bio opsednut smrcu, nego je i pokušao da se ubije. Živeo je sa strahom od smrti i slikama smrti koje su bile drugi glas njegove poezije. Poroke je shvatao kao uživanje, lutao je po ulicama i kafanama, drugovao s njihovim posetiocima, uživao opijum i pokupio venericnu bolest koja je ostavila trag na citav njegov život.


Hiron u Strelcu ili u 9. kuci

Ako imate ovako položen Hiron to znaci da vas cene u stranim kulturama ili tamo gde naša religija nije poznata.
Ovaj položaj otežava prakticni izraz.
Strelac i deveta kuca oznacavaju širenje mentalnih i filozofskih horizonata, specijalne interese, istraživanje nacina mišljenja i licno životno iskustvo. Razumevanje života se produbljuje putovanjima, iskustvom, proucavanjem stranih kultura, religija i mitologija, a Hiron u Strelcu ili devetoj kuci to sve pojacava i u život unosi jak prodor religije. Cesto nismo zadovoljni nasledenim modelom religije i upucujemo se u istraživanje osobenih težnji i znacenja. Ponekad to traženje iziskuje i putovanja, odlaske na hodocašca i sveta mesta gde se osecamo zbrinuto i izleceno ili nam putovanja donose uživanje u hrani, muzici i obicajima stranih kultura. Ovaj položaj Hirona znaci da nas cene u stranim kulturama ili tamo gde naša religija nije poznata. Da smo prihvaceni od svojih parnjaka zbog svog verovanja, da živimo u zemlji gde se dogadaju kulturne promene. Da su naši roditelji prognanici ili da smo zbog njihove religije odvojeni od drugih. Osoba sa Hironom u devetoj kuci u Vagi teško je nalazila drugove i nije se družila sa decom u školi jer joj je majka pripadala manjoj crkvenoj zajednici koja ima prilicno rigidne stavove prema životu i svetu. Kada je na fakultetu upoznala devojku iz identicne sredine zasnovalo se neraskidivo prijateljstvo.
Kad je Hiron bio u Strelcu Svi koji su se rodili od 28. decembra 1948. godine do 9. februara 1951. godine u svojoj natalnoj karti imaju ubeleženo da im je Hiron u Strelcu. Takode i oni koji su se rodili od 17. juna 1951. godine do 9. novembra 1951. godine. Sledece "svracanje" Hirona u sazvežde Strelca bilo je od 7. januara 1999. do 2. juna 1999. godine, a onda opet od 24. septembra iste godine sve do kraja decembra 2001. godine.Hiron u Strelcu ili devetoj kuci daje nam osecaj da smo iz nekog razloga ranjeni od Boga ili su se naši roditelji borili za religiozne stvari. Naši religiozni nagoni su se probudili vrlo rano. Još u detinjstvu razmatrali smo dublja pitanja života, a možda nikad ne nademo zadovoljavajuci odgovor. Posedujemo dubok osecaj kolektivnog, strasno smo predani božanstvu po sebi i ako su nam religiozni nagoni pogrešno usmereni naš bog može postati bukvalno sve. Nesvesno obogotvorujemo hranu, obrazovanje, pa cak i film. Ako prihvatimo ili sledimo duhovne staze koje vatreno potpiruju naše licno verovanje, pobožnost nas može odvesti u opasne vode. Još je gore ako svoje božanstvo nademo u nekom duhovnom vodi ili guruu, jer možemo biti ranjeni nekom vrstom iskorišcavanja ili prisile. Cesto umeju da nas izigraju oni kojima smo poklonili svoju pobožnost ili veru, pa zato valja pažljivo preispitati svoje nesvesno predavanje nekog duhovnom vodi ili ucitelju, jer se može ispostaviti da je on samo glorifikovan lik oca ili majke. Ovaj Hiron naduvava osecanje da cemo pronaci istinu, a naša želja da je svakome iskažemo stvara haos u našem životu, pa se ogranicavamo na prijatelje koji dele naša verovanja.
Hiron u Strelcu ili devetoj kuci stvara teškoce u nalaženju prakticnog pravca u životu. Mnogo toga osecamo intuitivno ali teškoce nastaju kada otkrijemo da se stvari ne dogadaju same, a osecamo otpor prema preduzimanju aktivnosti da se stvari dogode. Naša ekspanzija i entuzijazam pucaju još pre nego što je prihvatimo, jaz izmedu onoga što može i ne može da se dogodi. Vezivanje svog identiteta za izjavu placamo velikim bolom i osecanjem umiranja.
Ovaj Hiron nam daje sklonost da u svemu vidimo licni znacaj. Teškoce nastaju kada shvatimo da se ono što je nama znacajno ne slaže sa onim što je znacajno drugima. Treba da naucimo da znacajno ne znaci apsolutno, vec subjektivno svojstvo. Lakoca u nalaženju znacajnog može biti odbrana od patnje. Ponekad se sa teškocom nalazi bilo šta znacajno. Osobe sa ovim Hironom još u detinjstvu gaje nesvesne i nestvarne vizije i nade, a njihovo svesno prepoznavanje stvari je veliko olakšanje. Neke vizije mogu biti veoma negativne i pogubne za covecanstvo, kao što su bile Hitlerove, koji ima Hiron u devetoj kuci. Neke osobe su u stanju da svoje vizije na neki nacin prenesu drugim ljudima i daju im šire znacenje, optimizam i lepotu. Tako su delovale i filmske lepotice Merilin Monro, Natali Vud i Greta Garbo, sve sa Hironom u devetoj kuci, koje su nam zraceci s platna prenosile deo svojih vizija.
Dar Hirona u Strelcu ili devetoj kuci je božansko izražavanje ovde i sada, verovanje u božansko postojanje bez potrebe da se traži dalje.


Hiron u Jarcu ili u 10. kuci

Deseta kuca u zapadnoj (našoj) astrologiji predstavlja roditelje. Ako vam se Hiron nalazi u Jarcu ili desetoj kuci to ukazuje da nosite neki nerešen odnos s njima, što dalje indikuje vaš stav prema uspehu, moci nezavisnosti, ambicijama
Deseta kuca se odnosi na roditelje. Stav prema svetu i autoritetima obojen je iskustvom s majkom. Ova kuca cesto oznacava njene osobine. Prirodni vladalac Jarca i desete kuce je Saturn, planeta ogranicenja, a naša prva ogranicenja poticu od majke. Deseta kuca opisuje nesvesne ambicije majke, želju za uspehom, nezavisnošcu i moci, a njen neiživljen život i neispunjene ambicije nas duboko doticu. Ova kuca oznacava naše prirodno mestu u svetu, naše naslede i nacine na koje hocemo da ih izrazimo. Ona se odnosi i na zakone, institucije, strukturu društva i materijalni svet, pokazuje kako oblikujemo svoje potencijale, kako se ispoljavamo i delujemo u svetu.
Hiron u Jarcu ili desetoj kuci stvara teškoce u postavljanju i postizanju ciljeva i nalaženju mesta u društvu. Potrebno nam je strpljenje da odaberemo poziv kojim cemo doprineti svetu i to cemo uciniti nešto kasnije, jer cemo zapoceti da radimo dosta toga dok ne naidemo na pravi poziv. Nismo u stanju da uživamo u ugledu koji imamo i koji drugi zapažaju. Mucimo se i osecamo nezadovoljstvo bez obzira na to koliko smo uspešni. Za ovakva osecanja postoje duboki razlozi. Možda smo sebi postavili nemoguce standarde ili se nadamo da je svaki osvojeni vrh poslednji. Batrgamo se pod teretom roditeljskih ocekivanja koja nikada nece biti osvarena. Trudimo se da uspemo tamo gde su oni podbacili ili da ostvarimo ciljeve koje se oni nikada nisu usudili da postave. Možda se usmeravamo na neuspehe da bismo time razocarali roditelje, što bi u stvari mogao biti naš prvi uspeh. Ako to cinimo nesvesno, nastavljamo s neuspesima da bismo kaznili roditelje a ne zato što smo nesposobni za uspeh. Ali sa ovim Hironom nalazimo radost u borbi za osvajanje vrhova svoje ambicije. Stalno održavamo fasadu, pretvaramo se da bismo prikrili ranjivost i strepnju da ce nam položaj nekako izmaci. Preterano isticemo materijalni uspeh, prestiž i status ili izbegavamo svetovnu moc i položaj da nas sistem ne bi prljavo srozao.
Boravak Hirona u Jarcu Svi oni koji su se rodili od 9. februara 1951. godine do 17. juna iste godine imaju Hiron u Jarcu. Hiron se zatim vratio u Strelca, da bi u sazvežde Jarca ponovo ušao 9. novembra 1951. godine i u njemu boravio sve do 28. februara 1955. godine. Hiron je opet u sazveždu Jarca, ušao je krajem decembra prošle godine. Sada se nalazi na osmom stepenu Jarca.Sa Hironom u Jarcu ili desetoj kuci delujemo kao da nemamo osecaj odgovornosti a u stvari preuzimamo odgovornost za stvari nad kojima zapravo nemamo kontrolu. To sputava našu nezavisnost i gledamo da borbu prebacimo nekom drugom. Osecamo potrebu da se rešimo beskorisne borbe s teškocama i opterecenjem koje nas se u stvari i ne tice. Ako tude terete podnosimo u nadi da cemo dobiti neko priznanje ili nagradu, možemo se razocarati i biti ogorceni kada to izostane. Ponekad pogrešno prosudujemo svoje sposobnosti, preuzimamo previše zadataka i osecamo krivicu ako ne uspemo da ih obavimo.
Pozitivna strana ovog položaja Hirona je uspeh koji potice iz zdravog samopoštovanja i samovrednosti i više je od uspeha koji je kompenzacija za nedostatak tih osobina. Mnogi ljudi sa ovim Hironom poseduju prirodan autoritet i dostojanstvo kojima izazivaju poštovanje drugih. Zahvaljujuci samouverenosti Nikola Tesla, koji ima Hiron u desetoj kuci i Vodoliji, upustio se u bitku za dokazivanje ispravnosti svojih izuma i njihove vrednosti, kojima je svetu podario struju, osnov za razvoj udobnijeg života i tehnologije. Hiron u desetoj kuci imaju i Albert Ajnštajn i Pablo Pikaso.
Hiron u Jarcu ili desetoj kuci ranjava odnos sa ocem i princip oca uopšte. Otac je nepoznat, slab, nesposoban, nepopustljiv ili autoritativan. Osobe sa ovim Hironom se u mladosti zaricu da nikada nece biti kao njihovi ocevi i bore se protiv takvog obrasca da bi kasnije u životu otkrili da je ranjenost ili autoritativan otac od velike važnosti u njihovoj duši i da oni ugrožavaju pozitivan rezutat ciljeva za koje su se borili. Muškarci žele da kao ocevi budu drugaciji od svojih oceva ali kasnije ih užasava otkrice da tacno, mada u drugom obliku, ponavljaju karakteristike svojih oceva koje su im bile tako neumesne. Žene se trude da ne ponove obrasce svoje majke. Probleme sa roditeljima imala je glumica Yudi Garland koja ima Hiron u desetoj kuci.
Hiron u Jarcu ili desetoj kuci cest je kod ljudi koji lece. Izbor te profesije je rezultat pokušaja da se neutrališu efekti ranjenog ranog odnosa s majkom. Covek hoce da sam sebi postane dobra majka i nadomesti nesvestan gnev na majku. Ako je majka na neki nacin nesposobna ili pozledena ovi ljudi vrlo rano pocinju da prate druge i rade sa svetom. Kasnije obicno obavljaju veoma odgovorne poslove i dobro se snalaze u raznim situacijama izuzimajuci pomalo oblast ishrane.
Ovaj Hiron poklanja sposobnost da se podstice razvoj drugih. Roditeljski stav prema drugima, pokazivanje ljubavi i vodenje, dakle sve ono što je nedostajalo ljudima sa ovim Hironom. Oni ozbiljno shvataju svoju dužnost i prema sebi i prema drugima, ne plaše se borbe i ogranicenja od kojih drugi zaziru. Jedan od takvih je bio Ajatolah Homeini s Hironom u Jarcu. Ovde nije bitno da li je njegov rad i islamski fundamentalizam uopšte sa našeg stanovišta pozitivan ili ne, nego je važna cinjenica da se Hiron kod njega ispoljio kao dar doslednom vodi koji je izvršavao svoju dužost. Papa Vojtila ima Hiron u desetoj kuci. On je više nego obican voda crkvene organizacije, podstice veru u ljudima koji su prihvatili njegovu religiju i nalazi se u vrhu najvece svetske korporacije.
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.

Last edited by Vojvotkinja; 11-04-2010 at 14:09..
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 02-10-2006, 15:47   #9
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Hiron u Vodoliji ili u 11. kuci

Oni kojima je Hiron u Vodoliji ili jedanaestoj kuci ranjeni su u sferi ideja i ideala. Iako su originalni i imaju potencijale mislioca pretece, prihvataju stavove društva i slede aspiracije grupe
Jedanaesta kuca oznacava težnju grupama ljudi koji slicno misle i teže da prošire društvene sfere. U težnji da reformišemo svet ukljucujemo se u udruženje i politiku radi poboljšanja života ljudi. Sa Hironom u Vodoliji ili 11. kuci ranjeni smo u sferi ideja i ideala. Iako posedujemo originalnost i potencijale mislioca pretece, skloni smo stereotipnim stavovima. Prihvatamo stavove društva, sledimo duhovne ili politicke aspiracije grupe kojoj pripadamo i ne izražavamo sopstveno mišljenje. Zarobljeni smo tudim idejama, ne shvatamo da one sprecavaju naš razvoj, a u traganju preuzimamo i kasnije odbacujemo razlicite sisteme ideja. Sa ovim Hironom imamo mogucnosti da naucimo da kretivno koristimo svoj um i da koristeci svoje nezavisno mišljenje delotvorno saradujemo s drugima. Svoje ikonoboracke sklonosti radije usmeravamo ka sopstvenom sistemu uverenja koji je u prvom redu revolucionaran nego na prihvatanje nepromišljenog kolektivnog pokreta ciji cilj su politicke i društvene promene.
LJudi na celu svog vremena
Neki od ljudi sa ovim položajem Hirona su nosioci polemicnih i kontroverznih ideja. Cesto se nalaze na celu svog vremena i stradaju od reakcije na koju nailaze. To su uglavnom ljudi koji uticu na formiranje ljudskog mišljenja i kolektivne svesti, ucitelji, pesnici, pisci i filozofi. Žan Pol Sartr i Simon de Bovoar imaju Hiron u Vodoliji i poznati su ne samo po svojim filozofskim stavovima egzistencijalizma, vec i po svom nacinu života koji je mnogim ljudima bio neobican. Hiron u Vodoliji imaju i Sigmund Frojd, osnivac psihoanalize, veliki naucnik Nikola Tesla i jedan od zacetnika astrologije na našim prostorima Mile Dupor.
Kad je Hiron bio u Vodoliji Hiron e je u sazvežde Vodolije ušao 28. januara 1955. godine i (bez vrludanja u druga sazvežda) zadržao se sve do 28. marta 1960. godine. Zatim je ušao u sazvežde Riba, a u Vodoliju se vratio 19. avgusta 1960. godine. U njoj se zadržao sve do 21. januara 1961. godine. Oni koji su rodeni u tim razdobljima imaju Hiron u Vodoliji i za njih važi ovaj tekst.LJudi sa Hironom u Vodoliji ili 11. kuci su veliki kriticari društva, odbacuju ga koliko je to moguce, a ipak teže za saradnjom. Ako ne pronadu pravi nacin saradnje postaju depresivni i ljuti i impulsivni u pobunama, destrukciji i anarhiji. Ako imaju neke duhovne i utopisticke ideale proucavanje revolucionarnih rezultata oslobodice ih iluzija o savršenom sistemu ili coveku. Mada znaju kako bi stvari trebalo da izgledaju, ne bi trebalo da se cvrsto vezuju za nove ideje, ideale i nacine života, a da odbacuju staro, jer tako padaju u sopstvenu senku. Bolje rešenje je da povežu staro i novo, da prihvate inovacije bez odbacivanja starog. Na druge ljude više uticu svojim primerom kreativnog nekonformizma nego uveravanjima u ispravnost svojih ideja. Tako podupiru svoju individualnost i ostvaruju pozitivnu saradnju u zajednici u kojoj žive, mada ne izgleda da joj pripadaju. Neki ljudi sa ovim položajem Hirona se veoma teško osecajno povezuju s ljudima koji su mentalno drugaciji od njih. S njima se osecaju nestvarno, sem ako ne prihvate neke njihove ideale i politicka ili duhovna uverenja.
Kroz prizmu sopstvenog uverenja
Ove osobe posmatraju život kroz svoj sistem verovanja, ono što je nepodesno odbacuju ili prilagodavaju i prekrajaju u podesno. Svog uverenja se uporno i dosledno drži i predsednik Kube Fidel Kastro, koji ima Hiron u 11. kuci. Sa ovim Hironom trudimo se da živimo po nekim duhovnim idealima. Privrženost svom sistemu verovanja može biti i štetna jer nam zbog nje izmicu neki stvaralacki projekti, karijera ili veze. Ovaj položaj Hirona daje nam licnu slobodu u predavanju životu. To je bio i filozofski i životni stav Žan-Pol Sartra i Simon de Bovoar, poznatih egzistencijalista.
Hiron u Vodoliji ili 11. kuci može da stvori i užasavanje od grupa i organizacija zbog kolektivnih ideja i osetljivosti na uticaje. Kod Grete Garbo, koja ima Hiron u Vodoliji, ovakav uticaj je bio izražen do te mere da se sasvim odvojila od sveta i kontaktirala sa vrlo malo ljudi.
Žene se ovim Hironom imaju problema u odnosu sa ocem koji je hladan, kritican, rezervisan, neosecajan ili autoritativan. Otac književnice Perl Bak, koja ima Hiron u 11. kuci, bio je misionar u Kini gde je i ona provela s njim deo života. Moguce da su njegovi nešto kraci životni stavovi smetali maštovitoj devojci.
Darovi Hirona u Vodoliji ili 11. kuci su jasnoca, nepristrasnost, jaki politicki i društveni potencijali i sposobnost da se tekuci trendovi artikulišu u zajednicu. Veliku veštinu u tome ima politicar Henri Kisinyer, ciji Hiron je u 11. kuci


Kiron u Ribama ili u 12. kuci

Sa ovim položajem K osobe mogu imati poteškoce sa osjecanjima ljutnje koja prate proces odrastanja ispod uloge djecije zavisnosti od roditeljskih figura. Prožimajuca osjecanja bezvrijednosti i samookrivljavanja koja mogu muciti osobu imaju svoj korijen u potisnutoj agresiji, gdje se nekad osoba osjeca kao autsajder, žrtveni jarac.
Sa K u Ribama ili 12. kuci sam proces utemeljenja se može doživjeti kao žrtva. Ali ako nema te žrtve, umjesto toga se može uništiti vanjska struktura života što stvara poteškoce u svijetu materijalne stvarnosti i saturnovskih zahtjeva.
Osoba može biti obuzeta strašnom težnjom prema nekom ko je nedostupan, npr. filmska zvijezda, lik iz knjige ili pak muž ili žena nekog drugog.
Svijet imaginacije može se doživljavati kao stvaran, narocito kada su osobe mlade dobi.
Medutim, uslijed patnje, neke se osobe sa ovim položajem K povlace u cinizam, pragmatizam s tendencijom da postanu bukvalni i rigidni. Zbog straha od iskustva predaje povecava se emotivna kontrola. Ovo opet vodi ka patnji, od koje osoba traži odstojanje kroz prijatelje ukljucene u okultizam, droge ili ostale težnje Riba.
Sa ovakvim položajem K osobe privlace ljude kojima treba sažaljenje, podrška, te koji zahtijevaju dosta vremena i energije. Stoga su veoma potrebni periodi kreativne izolacije od kojih ce osoba na pocetku i zazirati i plašiti ih se, ali ce ipak osjetiti potrebu da se periodicno povuce.
Sa ovim položajem se cesto dogadaju specificne traume, blokirane tuge i nepotpune žalosti, te umjesto toga zadržavaju svoju uvelicanu, ali praznim hodom ispresijecanu i nesigurnu srecu. Ovo kasnije može utjecati na zdravlje (loše-normalno)!
Medutim, iskustvo duboke žalosti može osobu dovesti do spoznaje da ona vec je tamo gdje želi biti i da nije izgnanik ili stranac u životu.
Tema tragicne ili neuzvracene ljubavi je cesto videna u životima onih sa K u Ribama ili 12. kuci, cije je uskladivanje sa idealom arhetipa ili univerzalnom ljubavlju toliko snažno da mogu imati poteškoca naci partnera u stvarnom životu.
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.

Last edited by Vojvotkinja; 11-04-2010 at 14:09..
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 06-10-2006, 13:53   #10
Skorpija
Moderator
 
Skorpija's Avatar
 
Skorpija je offline
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: in his heart
Poruke: 3,638
Skorpija je na dobrom putu
Rep Power: 17
Standardno

i ja sam bas razmisljala o tome,jer ovaj moj hiron u 5 je jos i u konjukciji sa juznim cvorom,vladar hirona je mars na asc u sco,inace je mars vladar 5 kuce...kako tumacite vaseg hirona,zanima me,jer ne mora uvek da donese lose ishode,mozda samo neku vrstu borbe kroz to polje
__________________
Do not do an immoral thing for moral reasons.
Thomas Hardy
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 07-10-2006, 12:17   #11
Nany
Obično gatalo
 
Nany's Avatar
 
Nany je offline
Registrovan: Aug 2006
Lokacija: u kotlini
Poruke: 117
Nany je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

Svaka cast Magdalena,na trudu. Ja sam zatecena,jer nijedna planeta nije opisala onaj unutrasnji dio mene kao ovi aspekti sa Kironom.S tim ,voljela bih da imaju aspekti(ako su bitni) i sa generacijskim planetama. Imam aspekt sa Uranom i Neptunom. Ako budes imala vremena,nadam se dodatku
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 14-11-2006, 11:25   #12
magdalena
Obično gatalo
 
magdalena's Avatar
 
magdalena je offline
Registrovan: Aug 2006
Poruke: 197
magdalena je na dobrom putu
Rep Power: 14
Standardno

postovala sa jos jedan mit o Hironu u Mitologiji: http://astro.axisdraw.com/forum/simb....html#post6103.... tek sam kada sam njega procitala skontala da je Hirona Heraklo povredio nenamerno... a i koliki je bio stepen njegove zrtve. Mislim da je ovo zanimljivo za njegovu simboliku u astrologiji...
__________________
Stvari nikad nisu loše, loš je samo način na koji mislite o njima.
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 20-06-2007, 14:25   #13
swoozie
Švrća
 
swoozie je offline
Registrovan: May 2007
Poruke: 80
swoozie je na dobrom putu
Rep Power: 13
Standardno

imam chiron u 6. u konjunkciji sa saturnom
ni moj otac ni ja baš nismo nekakve super uredne osobe

osim toga, taj nekakav kompleks ne-savršenstva me koštao završetka fakulteta, obzirom da ako nisam spremila ispit kako treba, nisam izlazila od sramote
__________________
moj natal

moja natalna karta
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 

Old 08-07-2007, 03:20   #14
swarovska
Obično gatalo
 
swarovska je offline
Registrovan: Jun 2007
Poruke: 117
swarovska je na dobrom putu
Rep Power: 13
Standardno

a u sinastriji kiron konj kiron?u 7 polju
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote

Old 09-07-2007, 14:27   #15
Nella
Obično gatalo
 
Nella's Avatar
 
Nella je offline
Registrovan: Apr 2007
Poruke: 164
Nella je na dobrom putu
Rep Power: 13
Standardno

Quote:
Originally Posted by swarovska VIdi Poruku
a u sinastriji kiron konj kiron?u 7 polju

Probala sam ja naći, ali ne ide. Možda ti ovo pomogne:

U sinastriji aspekti sa chironom donose privlačnost i fascinaciju,
ali i bizarne obrtaje i to vrijedi za oba partnera.
U situacijama svakodnevnog života, Chiron može biti posesivan,
hipnotiziran partnerom....
Uvijek postoji ona strana Chirona koji liječi i ako se to liječenje
odbije, postaje kaotično.
Aspekti Chirona ulaze duboko u vezu dvoje ljudi i osjeća se jako
ranjivo, ponekad žaleći što se upustio u vezu, ali uvijek ostaje
ona njegova strana koja je posvećena partneru i duboko
povezana s njim....


Pošto je konjukcija u pitanju, ja bi rekla da osjećate jaku privlačnost,
privrženost i brinete jedno o drugome uzajamno si pomažući...

Moglo bi tako?
Submit to Digg   Chiron Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement
 
Odgovor


Posetioci koji trenutno gledaju ovu temu: 1 (0 član/članova i 1 gosti/gostiju)
 
Opcije Teme Pretraži Temu
Pretraži Temu:

Napredna pretraga
Način Prikaza

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Pređi Na

Slične Teme
Tema Temu Započeo Forum Odgovora Poslednja poruka
Chiron- aspekti vodolija91 Aspekti 8 29-01-2011 23:22


Vremenska Zona je GMT +2. Trenutno je 11:18 sati.

Astro Chat
vBulletin skin developed by: AxisDraw
Powered by vBulletin
Content copyright © 2006 - 2014, astro.axisdraw.comAd Management by RedTyger
eXTReMe Tracker Chiron
Chiron