O predikcijama [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : O predikcijama


alea
01-05-2015, 13:22
Abu Ma'shar, u svojoj knjizi "On Solar revolutions" detaljno daje objasnjenja o tumacenju profekcije, solara, ali i tranzita.

U predgovoru ove knjige, Ben Dykes koji je i preveo ovo delo, kaze da su u TA tranziti ucestvovali uz ostale prediktivne tehnike, ponasajuci se kao "okidaci" za predikcije koje vec postoje, a nisu svi tranziti svih planeta jednako znacajni u odredjenom periodu.

U tom smislu, ono sto je najvaznije jesu sledeci tranziti:

1. Vladara godine
2. Distributora i njegovih partnera
3. Planeta koje se vracaju na svoju poziciju u natalu
4. Planeta koje su natalno u znaku godisnje profekcije, sto vazi i za planetu koja se nadje u znaku mesecne profekcije
5. Planete koje odgovaraju odredjenom vremenskom periodu ( firdarije )

Sto se tice mesta koja treba razmatrati:

1. Znak godisnje profekcije
2. Mesto odredjene direkcije
3. Natalni Ascedent
4. Uglovi po celim znacima, bilo koja natalna pozicija narocito superiorni kvadrat ( to bi bio MC u odnosu na ASC npr )
5. Planeta koja tranzitira uglom po celim znacima, narocito ako je i na natalnoj poziciji
6. Natalna pozicija vladara godine - LOY
7. Natalna pozicija distributora i njegovih partnera
8. ASC solarne revolucije

Intensifikacije i vreme odredjenih desavanja:

1. Stanice planeta, narocito one kada je malefik van svoje sekte ( kada je planeta retrogradna ili stacionirana, kada menja kretanje u svom povratku )
2. Kada vladar godine ulazi u neki znak koji je istaknut kao ugao ili neko drugo kljucno mesto
3. Kada neka druga planeta ulazi u znak u kome se natalno nalazi vladar godisnje profekcije. Ali ovaj tranzit ne moze u potpunosti da izmeni signifikecije koje obecava LOY.
4. Efekti ce biti narocito vidljivi ako planeta koja tako tranzitira, vlada mesecnom ili dnevnom profekcijom.
5. Efekti ce biti narocito vidljivi ako su te planete i natalno povezane.

Znacajni dogadjaji i kombinacije:

1. Malefici koji tranzitiraju natalno mesto benefika, pokvarice dobro, dok benefici koji tranzitiraju mesto malefika, ublazavaju korupciju, popravljaju stvar
2. Malefik koji tranzitira mesto svetla, narocito ako planete pripadaju razlicitoj sekti: Maras preko Sunca, Saturn preko Meseca
3. Malefik koji tranzitira natalnim uglovima
4. Malefik koji je kontra svojoj sekti ( Mars u dnevnim, Saturn u nocnim kartama npr ).
5. Malefik koji tranzitira natalnog malefika
6. Tranzitne planete u triplicitetima svojih natalnih pozicija
7. Takodje, ako planeta zastaje u svom hodu ( stanice ) u kljucnim i istaknutim znacima
8. Planete u opoziciji sa samim sobom donose opasnosti
9. Saturn koji dolazi na mesto Marsa je los, ali Mars koji tranzitira poziciju Saturna je dobar
10. Ako malefici lepo aspektuju svetla u natalnoj karti, njihov ulazak i tranzit kroz neki znak se nece oscati toliko lose.
11. Signifikacija obe planete koje aspektuju jedna drugu.
12. Znak u kome se desava neki tranzit treba posmatrati kao derivaciju od znaka profekcije.
13. Posmatrajte tranzitnu poziciju LOY u odnsu na vrh godisnje profekcije da biste odredili relevantne pozicije ( npr, 7. znak od godisnje profekcije, ili 5. kuca od vrha godisnje profekcije itd...)
14. Ako su tranzitne planete vec u konfiguraciji u natalu, onda se radi o dogadjaju koji je vec postojao ili je vec odredjen, ako su u aspektu samo u solarnoj revoluciji onda je dogadjaj samo privremenog karaktera, a ako planeta koja ulazi u znak neke natalne ( nisu ni u kakvom aspektu ni u natalu ni u revoluciji ) onda se radi o nekom neocekivanom dogadjaju, ili nekom koji se desava sasvim slucajno.

Iako ovo mozda deluje komplikovano, u sustini je prilicno jasno. Recimo kada vladar godine - LOY, tranzitira znakom godisnje profekcije ( po celim znacima ) narocito ako jos i zastaje u svojoj stanici u tom znaku.

Dalje, u predgvoru Ben Dukes kaze o tome kako se odredjuje mesecna profekcija, pri cemu je godisnja, anualna profekcija pocetak i predstavlja prvu, sledeci znak predstavlja drugu mesecnu profekciju i tako dalje. Takodje mogu se identifikovati jos manje jedinice, dnevne profekcije, pri cemu svaki znak ima vladavinu nad 2,5 dana dnevne profekcije.
Ono sto takodje istice kao vazno je, pogledati u odnosu na znak godisnje, anualne profekcije prisustvo malefika u tom znaku ili znacima koji padaju u uglove u odnosu na znak godisnje profekcije. Isto tako, prisustvo Mladog ili Punog Meseca u znacima uglova u odosu na znak godisnje profekcije. Pretpostavimo da se malefik nadje u znaku kvadrata ka godisnjoj profekciji. Nevolja kojom preti desice se najverovatnije u trenutku ili neposredno posle Madog ili Punog Meseca koji pada u taj znak, u toku godine, kada se aktivira putem mesecne profekcije.

INGRESI PLANETA

Abu Mas'har takodje pise da ulaske planeta ( ingrese) u neki znak mozemo posmatrati tako sto se domicil planete uzme kao ASC a zatim se posmatraju znaci kojima te dve planete, koje dolaze u kontakt, vladaju da bi se mogao odrediti moguci dogadjaj ovog tranzita.

Recimo, SA vlada Jarcem i Vodolijom, Sunce vlada znakom Lava.
Ako uzmemo da SA nekome staje na SO ( kao nama Strelcevima ) onda mozemo da posmatramo znak Lava kao ASC a Vodoliju kao 7. polje od njega. Ulazak SA i prelazak preko SO donece uticaje njegovog sedmog znaka, sto znaci nesto povezano za partnerstvom, ili otvorenim neprijateljima, sudovima itd...

Takodje, ako u odnosu na Lava posmatramo znak Jarca videcemo da je Jarac u odnosu na Lava njegov 6. znak, sto znaci da ce ovaj ulazak SO0SA moci i da donese nesto u simbolici 6. kuce - naporan rad ali mozda bez puno priznanja, sluzenje, iscrpljenost pa mozda cak i bolest, ali takodje mozda i brigu o kucnim ljubimcima ( bas sam pisala kako je meni pocela godina sa onim malim stenetom, a ovih dana se ozbiljno angazujem oko naseg drustva za zastitu zivotinja i planiram da se volenterski angazujem, samo da ukombinujem vreme koje mi uvek nedostaje...).

Uglavnom, ono kako su strari astrolozi tumacili tranzite ili ingrese planeta, razlikuje se od danasnjeg tumacenja, jer je bilo sistematizovano i postojala je hijerarhija po kojoj su odredjene predikcije delovale. Tako da se tranzit nije posmatrao sam za sebe, vec u sklopu direkcija, profekcija, solarnih revolucija i oni su bili okidaci za odredjeni dogajaj.

Ono sto takodje stari astrolozi isticu jeste da postoje i odredjena pravila kako se neki aspekt u tranzitu moze osetiti.

Pa tako:

1. Ako postoji aspekt izmedju planeta koje dolaze u kontakt u natalnoj karti, dogadjaj koji bi se mogao desiti je nesto sto je vec poznato, ocekivano, sto osoba vec na neki nacin zivi.

2. Ako aspekt izmedju planeta postoji samo u solarnoj revoluciji ali ne i u natalnoj karti, onda taj aspekt moze da donese nesto sto je samo privremenog karaktera.

3. Ako tranzit, ingres i kontakt planeta ne postoji ni u natalnoj karti a ni u solarnoj revoluciji, onda se radi o sasvim neocekivanom, iznenadnom i nenadanom dogadjaju.

Npr. ako neko ima natalno SO120SA pri cemu su ove dve planete vladari uglova 1. i 7. velika je verovatnoca da ce u godini kada se ovaj aspekt ponovi u solaru ili tranzitu, osoba da udje u brak ili zapocne znacajnu vezu, jer se ponavlja ono sto je vec zapisano u natalnoj karti, i sto je obecano da se ostvari.
Ako nema natalnog kontakta SO i SA ali postoji aspekt u solaru, ovo ne moze da se ignorise jer se radi u vaznom i dugotrajnom kontaktu, moze da dodje do neke veze i poznananstva ali koje ne mora da rezultira brakom, ako veza kasnije ne izraste iz okvira ovog aspekte.

Ako se desi da nema kontakta u solaru, ali planeta vrlo brzo promeni znak, kao sto se desilo sada, kada su skoro svi Strelcevi imali u solaru SA u Skorpiji ali vec za rodjendan im je SA krenuo ka SO, postoji velika verovatnoca da ovaj aspekt donese nesto iznenada, neocekivano, nesto sto im nije padalo na pamet da moze da se desi...

SA je nakon izlaska iz Skorpije usao u fazu "relaksacije" pa zato vecina nas kaze da se oseca opustenije, lakse...jer planete u svom odnosu ka SO imaju fazu kada se priblizavaju konjunkciji i kada su u fazi "intenzifikacije" kada se obicno i desavaju neke stvari, napeti smo, u iscekivanju i obicno i slede neki dogadjaji, i zatim nakon konjunkcije sledi faza "relaksacije" ili opustanja, kada dogadjaj jenjava i sve se smiruje...o ovome je pisao Ptolomej u "Tetrabiblosu" i vremenskim prilikama i mundanoj astrologiji, ali vaze i uopsteno.