O prirodi planeta, sektama, aspektima... [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : O prirodi planeta, sektama, aspektima...


alea
01-05-2015, 12:33
Ptolomej u svom "Tetrabiblsu" u delu koji je nazvao "O kucama nekoliko planeta" da je objasnjenje kako je nastala podela kuca i zasto je odredjenim planetama dato odredjeno dostojanstvo. On koristi cetiri aristotelijanska principa da bi opisao prirodu planeta: vruce, hladno, vlazno, suvo.

Da bi se shvatila ova podela, prvo mora da se shvati priroda svake planete. Ovo je Haldejski poredak planeta u odnosu na Sunce koji izgleda ovako:

http://www.dodaj.rs/f/1j/X6/4C2TbXaG/7/ptolomejski-sistem.gif

1. SUNCE - aktivna snaga sustinske prirode SO je da isijava toplotu i da do izvesne mere susi. Ovo se lakse vidi u slucaju SO nego bilo koje druge planete, usled njegove velicine i ociglednih promena godisnjih doba, jer sto je blize zenitu to na nas jace utice na ovaj nacin.

2. MESEC - veci deo snage MO sastoji se u vlazenju usled toga sto je najblizi Zemlji, i usled vlaznih isparenja ( stari su verovali u vreme Talesa da vlazna isparenja iz Zemlje hrane nebeska tela ). Zato on najvise omeksava i utice na truljenje u telima, ali ima i delimicnu snagu grejanja, usled svetla koje prima od Sunca.

3. SATURN - njegova osobina je uglavnom da hladi i umereno isusuje, obzirom da je najudaljenija planeta i od topline SO i od vlaznih isparenja Zemlje.

4. MARS - priroda MA je uglavnom da isusuje i sagoreva, u skladu sa njegovom zestokom bojom, i usled blizine SO, jer je njegova sfera odmah tik sfere SO.

5. JUPITER - Ima umerenu aktivnu snagu jer se njegovo kretanje desava izmedju sfere hladnog SA i i sagorevajuceg uticaja MA. On greje i vlazi i buduci da je njegova grejuca snaga veca usled sfera koje leze u osnovi on stvara oplodjujuce vetrove

6. VENERA - ima ite snage i i blagu pirodu kao JU, ali deluje na suprotan nacin, jer ona greje umereno, usled njene blizine SO ali pretezno vlazi usled kolicine njenog vlastitog svetla i usled toga sto prima vlazna isparenja od Zemlje.

7. MERKUR - za ME se moze reci da povremeno isusuje i upija vlagu jer nikada nije daleko od SO, pa prima njegovu vrelinu, ali i vlazi, jer je tik do sfere vlaznog MO koji je najblizi Zemlji i njenoj sferi i najbrze se krece.

O dobrocudnim i zlocudnim planetama

Iz svega gore navedenog, sledi sledeca podela na dobrocudne i zlocudne planete.

Buduci da su dva od cetriri dusevna stanja plodna i aktivna: toplo i vlazno ( jer sve se stvari spajaju i pomocu njih povecavaju ) a dva su destruktivna, i pasivna: suvo i hladno ( kroz koje se sve stvari razdvajaju i ponovo unistavaju ).
Na osnovu ovih osobina, Jupiter i Venera, zajedno sa luminarom Mesecom, prihvavene su kao dobrocudne, usled njihove blage prirode i usled obilovanja toplinom i vlagom.
Saturn i Mars, koji proizvode efekte suprotne prirode, jedan jedan usled svoje preterane hladnoce, a drugi usled svoje preterane suvoce, prihvaceni su kao zlocudne planete.
Sunce i Merkur, poseduju obe snage jer imaju zajednicku prirodu da udruzuju svoje uticaje sa planetama sa kojima se povezu.


O sektama

Buduci, da su dva luminara vladari dana i noci, tj dva osnovna vremenska intervala, sledi i podela na dnevne i nocne planete.
Dan je muski, usled svoje topline i aktivne sile a noc je zenska, usled svoje vlage i dara odmora.

Planetarne sekte

http://www.dodaj.rs/f/4/R0/1DmYGry4/2/planetsekt.jpg

Iz toga je proizaslo da su Mesec i Venera nocne, zenske, a Sunce i Jupiter dnevne, muske planete. Merkur je oboje, dnevni je kada je jutarnja zvezda ( okcidentalan ) a nocni kada je vecernja zvezda ( orijentalan ). Svakom sektoru/sekti, pripisane su i dve destruktivne zvezde, ali ne po principu slicnih priroda, vec bas suprotno. Jer kada su zvezde iste prirode udruzene sa onima dobrog temperamenta, njihov blagotvorni uticaj se povecava, ali ako su razlicite zvezde povezane sa destruktivnim, najveci deo njihovih sila koje povredjuju, biva slomljen. Tako su pripisali Saturnu, koji je hladan, toplinu dana, a Marsu koji je suv, vlaznost noci, jer na taj nacin, svaka od njih postize dobru razmeru dodavanjem primese i postaje pravi clan sekte, sto doprinosi i daje umerenost.

alea
01-05-2015, 12:34
O prirodi aspekata i kucama

Sistem kuca ima sledecu prirodu: obzirom da su Rak i Lav, od svih 12 znakova najseverniji, najblizi nasem zenitu i zato su najproduktivniji u pogledu isijavanja toplote i vlaznosti, ove kuce su pripisane najvecim i najsnaznijim nebeskim telima odnosno luminarima: Lav koji je musko - Suncu, a Rak, koji je zensko - Mesecu.

Drzeci se ovoga, pripisano je da je polukrug od Lava do Jarca, solarni, a polukrug od Raka do Vodolije lunarni, tako da se u svakom od polukrugova jedan znak moze pripisati svakoj od pet planeta kao njegov, od kojih jedan ima aspekt na Sunce a drugi aspekt na Mesec, sto je dosledno sferama u njihovom kretanju i posebnosti njihovih priroda.

Zato su Saturnu, u cijoj prirodi preovladava hladnoca, kao suprotnost vrelini i koji zauzima orbitu najvisu i najudaljeniju od luminara, pripisani znakovi suprotni od domicila luminara ( Lava i Raka ) odnosno, pripisani su mu znaci Vodolije i Jarca, sa dodatnim razlogom, da su ovi znaci hladni i vetroviti a svetlost i toplina ovde najslabija.

Jupiteru, koji je ispod sfere Saturna, pripisani su sledeca dva znaka, vetrovita i plodna, koja su u trigonalnim znacima ka luminarima sto je harmonicna i dobrocudna kombinacija ( Strelac je u trigonu sa Lavom, a Ribe u trigonu sa Rakom ). Jedan u muskoj sferi ( Strelac ) jedan u zenskoj ( Ribe ) koji slede znake kojima vlada Saturn ( Strelac je posle Jarca, Ribe su posle Vodolije kao u krugu Zodijaka, tako u Haldejskom poretku planete prema sferama sledi vladavina svake planete odredjenim znakom u nizu ).

Zatim sledi Mars koji je po prirodi suv i kome su dodeljena sledeca dva znaka iz svake sfere, jedan muski ( Ovan ) jedan zenski ( Skorpija, koji slede prethodne znake kojima vlada JU /Strelca i Ribe sa druge strane, a prema Haldejskom poretrku, MA je ispod sfere JU ). Ova dva znaka imaju slicnu prirodu i skladno Marsovom destruktivnom i neharmonicnom kvalitetu oni su u kvadratnim znacima ka luminarima ( Ovan svojom suvocom pravi kvadrat na Raka i domicil Meseca, a Skorpija pravi kvadrat na Lava i domicil Sunca ).

Venera sledi ispod sfere Marsa i njoj su dodeljeni susedni znaci koji slede vladavinu Marsovih domicila, a to su Bik i Vaga. Venera je umerena a ova dva znaka ekstremno plodna. Oni cuvaju harmoniju sekstilnog i umerenog aspekta, a druga stvar, Venera nikada nije udaljenija dva znaka od Sunca u oba smera, Bik je u sekstilu prema Raku a Vaga u sekstilu ka Lavu.

Merkur kao poslednji i najblizi Suncu nikad se ne udaljuje vise od jednog znaka od njega, i najblizi je luminarima, i zato su mu pripisani znaci Blizanac i Devica, koji su odmah i prvi do znaka kojima vladaju luminari.

http://www.dodaj.rs/f/36/ID/2dC2Z9Dl/1/domicili-i-egzaltacije.jpg

Iz svega proizilazi i priroda aspekata - opozicija, koja ima prirodu Saturna i smatrana je najtezim i najdestruktivnijim aspektom, jer je proizisla iz odnosa SA ka domicililma luminara, trigon koji proizilazi iz odnosa Jupitera ka domicilima luminara, kvadrat kao manje los i destruktivan jer je Mars manji malefik od Saturna i proizilazi iz kvdaratnih domicila Marsa ka luminarima, i sekstila kao aspekta blagosti i saradnje, proizisao iz odnosa Venere i njenih domicila ka luminarima.
__________________

gbruthbg
01-05-2015, 13:03
Super tema ..taman da i ja nesto naucim :)

mrgud78
02-05-2015, 11:13
To Alea zbog mene :)
Gde god se okrenem da citam o sektama.

Ali shvatila sam ja to.

Kod svakog dnevnog rodjenja Sunce, Jupiter i Saturn su clanovi vodece sekte, odnosno u svojoj su sekti. Ako se u tom slucaju nadju i iznad horizonta onda je to Hajz, a ako s jos i u znako istog pola onda je to Helb. Na primer Jupiter je u sekti, ako bude i iynad horizonta onda je u Hajz, a ako je i u muskom znaku onda je Hejb.

Kod nocnog rodjenja clanovi vodece sekte su Mesec, Mars i Venera, odnosno u svojoj su sekti. Ako se nadju i iznad horizonta onda je to Hejz, a ako su u znaku istog pola Hajb. Venera je u svojoj sekti, iznad horizonta je u u Hejzu, u zenskom znaku je Hejb.

Sta kazes Alea? :D

alea
02-05-2015, 12:04
To Alea zbog mene :)
Gde god se okrenem da citam o sektama.

Ali shvatila sam ja to.

Sta kazes Alea? :D

Ti si najbolji ucenik TA :D
Ma namucila sam se da prevedem ove tekstove, pa mi zao da ne budu ljudima dostupni. Mozda nekome budu koristili. :)

Mrgude, vidi se da si Devica pametnica :)

Npr tvoj SA iako je u izgonu u Lavu, dobija puno na snazi posto je u sekti, iznad horizonta i u muskom je znaku.

Za JU ne moras da brines jer je svakako egzaltiran. Njega delimicno ostecuje blizina SO i sto je okcidentalan, pa SO dolazi sa njim u konjunkciju, ali to mu je dalo na vlaznom kvalitetu, i na plodnosti. :) ( i da ne zaboravimo tacke dece, tebi u Skorpiji, meni u Biku, oba vrlo plodna znaka, ali sve uzimamo u obzir ).

Kod mene je situacija slicna, mada ne bas ista, sa SA koji je u Raku pa je iznad horizonta, orijentalan, ali je u zenskom znaku. Najgore je sto je u padu, ali ga sekta malo "smiruje". Moj JU ( kao vladar ASC ) je ispod horizonta, pa nije u halbu ali jeste u muskom znaku ( Vodolija ) medjutim isto je okcidentalan. Ja imam dvoje dece. :)

Meni je najbolje postavljeno SO, koje je iznad horizonta ( orbis 6* od ASC ) po danu, u muskom znaku Strelca, u svom je triplicitetu, i bas ima lepo dostojanstvo, nije oslabljeno maleficima, u terminu je JU ( mog vladara ) kome JU daje recepciju. Meni je npr SO triplicitetni vladar ASC i to prvi vladar tripliciteta po danu, i takodje je egzaltirani vladar 5. koje je u Ovnu. Eto ja sam jako rano dobila decu, do 23 sam imala dvoje dece, a posle sam se skroz posvetila poslu, ucenju, karijeri ( meni SO vlada 9. ).

Lahadima
02-05-2015, 12:06
E ovo je već konstruktivna tema :)
Posebno mislim na drugi post jer sam se oduvek pitala kako je kojoj planeti dodeljen znak i njeno značenje... Bio je negde odičan tekst u kom se govori o tome zašto je koja planeta u izgonu ili padu u određenim znacima a gde u egzaltaciji i jako je lepo objašnjeno, skoro lepo ovako kao Alea :)

Imam samo nešto da pitam da razgraničim: Dnevno rođenje je kad je sunce iznad horizonta - linije Asc-Dsc, a ako je ispod, onda je noćno, jesam li u pravu?

Imaću ja još glupih pitanja sigurno :)

gbruthbg
02-05-2015, 12:18
Alea , kad brojis po TA ispada da su meni sve planete koje su u Strelcu zapravo u 7 kuci ? Jel da ? Samo proveravam jer mi je onda razvod upisan ...
Jer Ju snazniji u 7 ili u 6 polju ?

alea
02-05-2015, 12:29
Alea , kad brojis po TA ispada da su meni sve planete koje su u Strelcu zapravo u 7 kuci ? Jel da ? Samo proveravam jer mi je onda razvod upisan ...
Jer Ju snazniji u 7 ili u 6 polju ?

Tvoja karta je nocna, pa su tebi MO, VE i MA planete koje su u svojoj sekti.
MO kao vladar vremena rodjenja, je iznad horizonta ( znaci u halbu ) ali je u muskom znaku, i peregriniran je ( nije u nekom snaznom dostojanstvu ).

VE je u svom znaku Vage, ispod horizonta ( znaci nije u halbu ni hajzu ) ali je u svom znaku u domicilu u Vagi.

MA je takodje ispod horizonta, u zenskom je znaku ali je u znaku gde ima participirajuci triplicitet ( u Devici ).
Ove tri planete su tebi nosioci karte, jer su ti SO, JU i SA planete koje su van svoje sekte, a to znaci da je recimo za nocna rodjenja JU manje delotvoran ( ne znaci da je bez snage, vec deluje umerenije ) isto tako i SA ume da bude malo vise nevaljao u nocnim rodjenjima ( dok u dnevnim to ume da bude MA ).

Meni je zanimljiv tvoj ME, koji je vladar tvog ASC. Inace, ME je kao dvopolna planeta u dnevnim kartama dnevni, a u nocnim je nocni. Tebi je ME kao vladar u znaku svog izgona i jedino dostojanstvo koje ima je sto je u svom licu. Medjutim ojacava ga sto odlazi od SO pa je okcidentalan sto je za njega u nocnoj karti dobro, ali je u muskom znaku.
ME ne vidi svoj domicil u Blizancima, odnosno vidi ga preko opozicije sto nije dobro, ali ga vidi preko VE sa kojom je u sekstilu, a koja je u svom sedistu, sekti i ima dovoljno snage da primi svetlost koju joj salje ME. Ovo bi moglo da znaci da recimo, jako volis decu, da se mozda necim bavis sto ima veze sa decom ali i da je ljubav ono sto tebi daje smisao u zivotu, da zivis za ljubav i decu, zadovoljstva, uzivanja...
Isto tako, u sklopu sa ovom kartom, posto su JU i ME kadetni po polozaju kuce, i JU je van sekte, ali se vide sa VE ovo moze mozda da donese brak nakon trudnoce, ili zbog trudnoce, zbog dece...

JU je inace u 7. obicno nosilac ili poznatog, uspesnog, imucnog coveka, ali razlika je u tome sto kada je u sekti i iznad horizonta, onda je sama osoba, mislim bracni partner, takav, a kada je recimo ispod horizonta, van sekte, onda moze da donese muza koji se druzi sa takvim ljudima, sa uspesnim, imucnim ali on sam ne mora da bude bas takav. Takodje kada su kadetni vladari ( znaci van orbisa sa vrhom polja ) onda moze da donese nesto neobicno u zajednici, npr da se dugo zabavljaju, da ne zure da je ozvanice, da zive zajedno bez vencanja, ili da cesto putuju, da su razdvojeni zbog putovanja (jer je 6. p dosta nestabilno, kao i sva kadetna polja, obicno opisuje kretanja i putovanja ili osobe koje ne mogu da se smire, da se skrase - 3. 6. 9. i 12. )

Kod dnevnih rodjenja je nekako vise prisutna ta solarna energija, inicijativa, solarni tipovi su vise liderski orijentisani, namecu se, vole da vode, dok lunarne osobe nemaju toliko inicijative, vise su usmerene na uzivanja, lepe stvari, emocije, vole da budu vodjene...

Evo je Dorotejeva tabela tripliciteta, i tu se moze videti koja planeta je u kom znaku u triplicitetu po danu a koja po noci:

http://astroriznica.com/wp-content/uploads/2011/12/digniteti.png

alea
02-05-2015, 12:31
Imam samo nešto da pitam da razgraničim: Dnevno rođenje je kad je sunce iznad horizonta - linije Asc-Dsc, a ako je ispod, onda je noćno, jesam li u pravu?

Tako je, i tu je ostra i jasna linija ose, cim je npr ASC na 7* Lava a SO je na 10* Lava karta je vecnocna, i vec je SO van svoje sekte, jer to znaci da se covek rodio u vreme kada SO nije jos izaslo, jos je fakticki napolju bila noc, nije se pojavilo na nebu. :)

danica_91
02-05-2015, 13:02
alea, ja imam jedno pitanje, kad gledam ovu tabelu sto si postavila, i evo vidim npr, planete u lavu, i onda gledam od 6. stepena je termin venere? a meni je mars tu na 7. stepenu...kako to onda treba da tumacim?
da ce moj Ma imati osobine Ve ili kako?

alea
02-05-2015, 14:37
alea, ja imam jedno pitanje, kad gledam ovu tabelu sto si postavila, i evo vidim npr, planete u lavu, i onda gledam od 6. stepena je termin venere? a meni je mars tu na 7. stepenu...kako to onda treba da tumacim?
da ce moj Ma imati osobine Ve ili kako?

Ne, ne znaci da ce imati osobine VE, vec obicno znaci po nekim tradicionalnim izvorima, ali treba imati u vidu da su oni ziveli drugacije nego mi sada, da su imali drugacije obicaje, socialne uslove zivota, ekonomske, sve je u tom vremenu bilo drugacije. Oni su prisustvo malefika sa VE, a posebno povezanost sa MA tumacili kao "pozudu".
Sad opet treba uzeti u obzir da se u tadasnjem vremenu nije cenila neka preterana sexualna aktivnost zena, to je smatrano grehom, zene su trebale da budu smerne uzorne, cedne, a bilo kakva vrsta sexualne akivnosti nije bila bas prihvatljiva.
U principu, obicno povezanost MA i VE, kroz aspekte pa cak i recepcije, narocito termine, obicno naglasava neku vecu sexualnu aktivnost, ili zene koje su po tom pitanju one koje lako preuzimaju inicijativu itd i cesto one koje su privlacne jako suprtnom polu, prosto imaju neki zov za muski pol...u nekim tezim kombinacijama i slucajevima, kada se upetlja jos i SA donosi prosto neke "prljave radnje", pa se obicno ta Venerijanska priroda malo prlja...Ali to zavisi od toga koja je planeta dominantna, sto opet zavisi koja se u kojoj kuci nalazi, da li je aspekt desni ( dekster ) ili levi ( sinister ) jer je ona koja dolazi s desne strane ona koja dominira, pa kod tebe u ovom aspektu VE je ta kjoja je u dekster aspektu u odnosu na SA. Da je SA taj koji dominira onda bi ona bila zavisna, a takve VE su obicno u podredjenom polozaju, potcinjene itd...ovako ume da donese odugovlacenje ili neko dvoumljenje, ili nesigurnost, ili hladniju prirodu, starijeg i ozbiljnijeg muza, vernost u braku, odanost ali ne bas sa puno strasti, brak koji se oslanja na obavezu, lojalnost itd...

Ali, isto tako oni su veliki znacaj pridavali beneficima, i smatrali da ako nema intervencije ili ako nije prisutan JU, onda to moze zenu da odvede u propast. Bas gledam tvoju kartu, i ti bas imas tu situaciju, da su ti VE i MA van sekte ali imas JU u muskom znaku, iznad horizonta, u sekti, u 9. kuci koja je dobra kuca za njega, koji tu dominira.

SA je u domicilu ali ga malo usporava retrogradnost pa moze da oteze, da te drzi u nekoj zakocenosti, da se sporo realizuju neke situacije, da imas osecaj kao da za sve moras da cekas, ali inace donosi i disciplinovanost. Za retro planete ima jedno "pravilo" koje kaze da donose neocekivane situacije, da deluju neocekivano i da donose nesto neobicno, nesvakidasnje, i da cesto deluju kao veciti buntovnici.

SO je u Blizancima peregrin, ali je u svojoj sekti, i muskom je znaku ima i halb i hajz,

Inace kombinacija MA i JU daje vrlo cesto vojna zvanja.
Sa tom kombinacijom mogla si zavrsiti vojnu skolu ili akademiju :)

mrgud78
02-05-2015, 14:49
E kad si spomenula vojnu skolu...ja sam mislila da je za mog sina to pravo zvanje. Jer je hiperaktivan. Ali nema dobar Ju, u jarcu je :(. Mars mu je onako u blizancima, tako da mi znak blizanaca nikako nije za neki red, disciplinu i posvecenost, nazalost.
Znas da sam u potrazi za njegovim trosenjem Mo u skorpiji ali mi ne ide najbolje...

alea
02-05-2015, 15:00
Ma nemoj se toliko opterecivati sa tim.
Jos je on mali, pa videces sama sta mu najbolje lezi.
Moj rodjeni brat i ja imamo MO0MO, rekla sam ti, a bio je opasano sarmantan i devojke su ga obozavale. Sada se ozenio ali i dalje je opasan. :)

JU u Jarcu je u znaku egzaltacije MA i sedistu SA, a Jarac inace i jeste jedan od signifikatora vojnih zvanja ( kao i Ovan, Skorpija ) svi gde MA ima dominaciju.

Meni je MA u Blizancima i uopste Blizanci nekako za IT, za kompjutere, telekomunikacije...

Lahadima
02-05-2015, 15:15
E, da se sad malo nasmejemo: Hoću da pokušam da "analiziram" nečiju kartu, uzeću za primer Mrgud78 recimo, čisto vežbe radi pa me vi ispravite slobodno :D

Sunce je u desetoj - dnevno je rođenje, u raku - nema neko dostojanstvo koliko vidim po tabeli.
Pošto je dnevno rođenje, dakle gledam planete dnevne sekte, a to su So, Ju i Sa. Ju je u egzaltaciji u raku, pa još u desetoj, lepo :)
Sa je u lavu, ok ovo je recepcija So i Sa za početak, međutim on je u lavu u izgonu, ali je ovo i participirajući triplicitet - ovo mi malo nije jasno ???? Jel ovo dobro ili loše ili triplicitet vadi to što je planeta u izgonu?

Sad bih gledala Ve, Mo i Ma:
Ve u lavu, ne vidim neko dostojanstvo po tabeli, Mo u ribama - triplicitet, a Ma u devici isto triplicitet.

Normalno, ovo sam uzela vežbe radi, ne daj bože da povežem nešto u smislienu priču :)
Znam da su So i Ju odlični u desetoj, i to je sve što za sad imam da kažem hahaha.

Mrgud, izvini što ti lupetam po karti hahaha

alea
02-05-2015, 15:28
ovo mi malo nije jasno ???? Jel ovo dobro ili loše ili triplicitet vadi to što je planeta u izgonu?

Bravo, super ti ide :)

A uvek je pad ili izgon jaci, ali ova dodatna dostojanstva ublazavaju stvar, npr SA je manje malefican kada je u dnevnoj sekti, iznad horizonta, jer onda dobija solarnu toplotu, posto je njegova najveca osobina hladnoca, tako da ga to cini malko manje zlim. :)

Hajde sebe analiziraj. :)

mrgud78
02-05-2015, 15:30
Ma nista.
Ja cu se nadovezati. I meni su ovo novine
So jeste pregrin (bez dostojanstva) ali ga naravno vadi sto je u svojoj sekti, dnevno rodjenje. Jos ga vise vadi sto je iznad horizonta, to je onaj Hejz, i naravno vadi ga deseta kuca (to vadi svaku planetu jer je to najvisa tacka na nebu) jer ga istice.
A onda ce ga bojiti svaka planeta koja ima dostojanstvo na 4*raka.

Jel tako Alea?

danica_91
02-05-2015, 15:35
Ne, ne znaci da ce imati osobine VE, vec obicno znaci po nekim tradicionalnim izvorima, ali treba imati u vidu da su oni ziveli drugacije nego mi sada, da su imali drugacije obicaje, socialne uslove zivota, ekonomske, sve je u tom vremenu bilo drugacije. Oni su prisustvo malefika sa VE, a posebno povezanost sa MA tumacili kao "pozudu".
Sad opet treba uzeti u obzir da se u tadasnjem vremenu nije cenila neka preterana sexualna aktivnost zena, to je smatrano grehom, zene su trebale da budu smerne uzorne, cedne, a bilo kakva vrsta sexualne akivnosti nije bila bas prihvatljiva.
U principu, obicno povezanost MA i VE, kroz aspekte pa cak i recepcije, narocito termine, obicno naglasava neku vecu sexualnu aktivnost, ili zene koje su po tom pitanju one koje lako preuzimaju inicijativu itd i cesto one koje su privlacne jako suprtnom polu, prosto imaju neki zov za muski pol...u nekim tezim kombinacijama i slucajevima, kada se upetlja jos i SA donosi prosto neke "prljave radnje", pa se obicno ta Venerijanska priroda malo prlja...Ali to zavisi od toga koja je planeta dominantna, sto opet zavisi koja se u kojoj kuci nalazi, da li je aspekt desni ( dekster ) ili levi ( sinister ) jer je ona koja dolazi s desne strane ona koja dominira, pa kod tebe u ovom aspektu VE je ta kjoja je u dekster aspektu u odnosu na SA. Da je SA taj koji dominira onda bi ona bila zavisna, a takve VE su obicno u podredjenom polozaju, potcinjene itd...ovako ume da donese odugovlacenje ili neko dvoumljenje, ili nesigurnost, ili hladniju prirodu, starijeg i ozbiljnijeg muza, vernost u braku, odanost ali ne bas sa puno strasti, brak koji se oslanja na obavezu, lojalnost itd...

Ali, isto tako oni su veliki znacaj pridavali beneficima, i smatrali da ako nema intervencije ili ako nije prisutan JU, onda to moze zenu da odvede u propast. Bas gledam tvoju kartu, i ti bas imas tu situaciju, da su ti VE i MA van sekte ali imas JU u muskom znaku, iznad horizonta, u sekti, u 9. kuci koja je dobra kuca za njega, koji tu dominira.

SA je u domicilu ali ga malo usporava retrogradnost pa moze da oteze, da te drzi u nekoj zakocenosti, da se sporo realizuju neke situacije, da imas osecaj kao da za sve moras da cekas, ali inace donosi i disciplinovanost. Za retro planete ima jedno "pravilo" koje kaze da donose neocekivane situacije, da deluju neocekivano i da donose nesto neobicno, nesvakidasnje, i da cesto deluju kao veciti buntovnici.

SO je u Blizancima peregrin, ali je u svojoj sekti, i muskom je znaku ima i halb i hajz,

Inace kombinacija MA i JU daje vrlo cesto vojna zvanja.
Sa tom kombinacijom mogla si zavrsiti vojnu skolu ili akademiju :)

tacno je da samo starije muskarce gledam i da i hocu starijeg stabilnog muskarca i dacu sve od sebe da budem i verna :)..disciplinu nikakvu nemam, radim samo kad sam pod mnogo velikim stresom i pod velikim pritiskom, sto je delovanje Sa ja mislim...mada, opet, i da tad uspem da uradim uspesno, kod mene pali poslednji minut ali mislim da cesto imam vise srece, nego pameti...sto taj Ju radi, izgleda...mnogo stvari kod mene su se odugovlacile, i sa ovim Sa retro, cela moja zivotna prica je cudna i neuobicajena, jer mi se samo takve stvari i namestaju, a ja se i najezim kad vidim mirne zivote, sto je izgleda neki moj problem u glavi...

citala sam sad dosta astroriznicu, i dosta stvari sto si mi sad napisala u tekstu razumem, ima jos par nekih reci pa cu malo vise time da se pozabavim, hvala na tumacenju u svakom slucaju :)

mene vojna akademija nikad nije interesovala...ali se momci, koji su je zavrsili, lepe za mene mnogo...

pohotna jesam, kao musko sam cesto, i jako volim da experimentisem...i to je mozda taj Sa sto "prlja" xD

za brak nista ne mogu da kazem, daleko sam od toga, a jako se menjam kao osoba pa nemam pojma sa kim cu zavrsiti na kraju...

a bas dosta ovih textova u astroriznici su bas nekako negativni...

evo primer za zanimanje, kazu gledamo Ma,Me i Ve i koja planeta je najjace postavljena to ce da nam opise karijeru...meni je Me vladar 10. kuce i najjace je postavljen u 7. kuci...dalje kazu da gledamo aspekte Me i najjaci aspekt sa planetama koji pravi ce opisati nasu profesiju jos vise...kod mene je to Me120Sa iz 3. kuce koji je retro...ali je i Sa jako postavljen, samo sto je retro...i sad ja nemam pojma sta je tu jace od te dve planete i posto je lep aspekt izmedju trebalo bi lepo da saradjuju, a onda kazu i kako to uglavnom daje bedne zivote, koji su posveceni crkvi ili ljudi koji samo sluze drugim ljudima...ja ako nesto mrzim to je da sluzim, i druga stvar je da ne volim crkve i svestenike, tj. nisam neki vernik :D...tako da me je taj text malo iznervirao :D

alea
02-05-2015, 15:37
Ma nista.
Ja cu se nadovezati. I meni su ovo novine
So jeste pregrin (bez dostojanstva) ali ga naravno vadi sto je u svojoj sekti, dnevno rodjenje. Jos ga vise vadi sto je iznad horizonta, to je onaj Hejz, i naravno vadi ga deseta kuca (to vadi svaku planetu jer je to najvisa tacka na nebu) jer ga istice.
A onda ce ga bojiti svaka planeta koja ima dostojanstvo na 4*raka.

Jel tako Alea?

Tako, a inace peregrinirane planete se obicno "kace" za neku drugu pa posto je tvoje SO u egzaltaciji JU i aplicira mu, onda je ovo jako dobro za tvoje SO, jer mu JU daje recepciju, egzaltaciju svoju, kao pocasnom gostu. Super je meni tvoje SO. Neces biti predsednik drzave ni kraj ali ces imati ostvarenje u zivotu kroz tog JU. :)
Planete na uglovima imaju "slucajno dostojanstvo" sto ih ojacava.

alea
02-05-2015, 15:47
a bas dosta ovih textova u astroriznici su bas nekako negativni...

evo primer za zanimanje, kazu gledamo Ma,Me i Ve i koja planeta je najjace postavljena to ce da nam opise karijeru...meni je Me vladar 10. kuce i najjace je postavljen u 7. kuci...dalje kazu da gledamo aspekte Me i najjaci aspekt sa planetama koji pravi ce opisati nasu profesiju jos vise...kod mene je to Me120Sa iz 3. kuce koji je retro...ali je i Sa jako postavljen, samo sto je retro...i sad ja nemam pojma sta je tu jace od te dve planete i posto je lep aspekt izmedju trebalo bi lepo da saradjuju, a onda kazu i kako to uglavnom daje bedne zivote, koji su posveceni crkvi ili ljudi koji samo sluze drugim ljudima...ja ako nesto mrzim to je da sluzim, i druga stvar je da ne volim crkve i svestenike, tj. nisam neki vernik ...tako da me je taj text malo iznervirao

To su ljudi koji su ziveli pre stotina i stotina godina.
Zamislite kakav je ljudski zivot tada bio i koliko se kvalitet zivota promenio od tada?
Mnoga zanimanja oni nisu imali koja mi imamo sada. Zamisli da kod Lilija procitas da ces biti IT expert? :D
A to sve pada pod domen ME.
Njihovi tekstovi umeju da budu mracni zato sto su oni u mracnom zivotu i ziveli, pa pola njih je zavrsilo na lomaci, deca su im se radjala i umirala svaki dan.
Bas sam pre neki dan citala o pojmu srece u njihovoj astrologiji i sta je sreca za danasnjeg coveka. U jednom periodu, recimo kod arapskih autora, sreca je bila za coveka kada dobije slobodu, jer se rodio kao rob.

Danas bismo mogli reci, sreca je za coveka kada ima dobar posao i uspe lepo da zaradi, da ostvari porodicu, da putuje ima lepu kucu. Podrazumeva se da ima slobodu, i da nije ni rodjen kao rob.

Tako da tu treba samo malo biti otvorenijeg uma i ne treba sve shvatati negativno sto je za njih bilo negativno, jer je njima pojam srece bio potpuno drugaciji nego nama danas. Mi danas mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo i imamo nekada i nerealna i mnogo velika ocekivanja. :)

Signifikatora profesije nije bas jednostavno pronaci. Jer jedna planeta moze da znaci mnogo toga, pogotovo u danasnje vreme kada ima profesija more jedno. :)

evo primer za zanimanje, kazu gledamo Ma,Me i Ve i koja planeta je najjace postavljena to ce da nam opise karijeru...meni je Me vladar 10. kuce i najjace je postavljen u 7. kuci...dalje kazu da gledamo aspekte Me i najjaci aspekt sa planetama koji pravi ce opisati nasu profesiju jos vise...kod mene je to Me120Sa iz 3. kuce koji je retro...ali je i Sa jako postavljen, samo sto je retro.

Retro planete se cesto ponasaju kao buntovnici, nece kako svi hoce vec kako one hoce. Takodje, donose nesto neuobicajeno, neobicno...ali takodje, takve buntovne umeju da vracaju svetlost koje im neka planeta salje. Pa sada, tvoj ME i ako nesto salje do SA, on moze da joj to svetlo vrati nazad.
ME je u sedistu u vazdusnom znaku, i ima i 60MA koji je vladar ASC i 60JU u Lavu. A vec pise isto tako kod Lilija da ME sa JU donosi da osoba profitira od posla kojim se bavi. Pa sada ako uzmemo da anliziramo JU i SA mozemo da kazemo da je ipak, iako je SA u sedistu, JU snazniji i istaknutiji jer je iznad horizonta, u muskom je znaku a SA je retrogradan i ispod horizonta. Onda vidimo da tu JU donosi nesto skroz drugo u odnosu na SA. Pa je tu jos i MA. JU i ME opet mogu da donesu neko pravo i slicno...mada ja mislim da si ti trebala biti neki vojnik, a mozda se udas za nekog ko je vojno lice. :)

danica_91
02-05-2015, 15:50
To su ljudi koji su ziveli pre stotina i stotina godina.
Zamislite kakav je ljudski zivot tada bio i koliko se kvalitet zivota promenio od tada?
Mnoga zanimanja oni nisu imali koja mi imamo sada. Zamisli da kod Lilija procitas da ces biti IT expert? :D
A to sve pada pod domen ME.
Njihovi tekstovi umeju da budu mracni zato sto su oni u mracnom zivotu i ziveli, pa pola njih je zavrsilo na lomaci, deca su im se radjala i umirala svaki dan.
Bas sam pre neki dan citala o pojmu srece u njihovoj astrologiji i sta je sreca za danasnjeg coveka. U jednom periodu, recimo kod arapskih autora, sreca je bila za coveka kada dobije slobodu, jer se rodio kao rob.

Danas bismo mogli reci, sreca je za coveka kada ima dobar posao i uspe lepo da zaradi, da ostvari porodicu, da putuje ima lepu kucu. Podrazumeva se da ima slobodu, i da nije ni rodjen kao rob.

Tako da tu treba samo malo biti otvorenijeg uma i ne treba sve shvatati negativno sto je za njih bilo negativno, jer je njima pojam srece bio potpuno drugaciji nego nama danas. Mi danas mnoge stvari uzimamo zdravo za gotovo i imamo nekada i nerealna i mnogo velika ocekivanja. :)

Signifikatora profesije nije bas jednostavno pronaci. Jer jedna planeta moze da znaci mnogo toga, pogotovo u danasnje vreme kada ima profesija more jedno. :)

pa tacno ...hvala jos jednom :) opusticu se kad budem citala naredne textove :)

rijanon
02-05-2015, 22:02
U principu, obicno povezanost MA i VE, kroz aspekte pa cak i recepcije, narocito termine, obicno naglasava neku vecu sexualnu aktivnost, ili zene koje su po tom pitanju one koje lako preuzimaju inicijativu itd i cesto one koje su privlacne jako suprtnom polu, prosto imaju neki zov za muski pol...u nekim tezim kombinacijama i slucajevima, kada se upetlja jos i SA donosi prosto neke "prljave radnje", pa se obicno ta Venerijanska priroda malo prlja...Ali to zavisi od toga koja je planeta dominantna, sto opet zavisi koja se u kojoj kuci nalazi, da li je aspekt desni ( dekster ) ili levi ( sinister ) jer je ona koja dolazi s desne strane ona koja dominira, pa kod tebe u ovom aspektu VE je ta koja je u dekster aspektu u odnosu na SA. Da je SA taj koji dominira onda bi ona bila zavisna, a takve VE su obicno u podredjenom polozaju, potcinjene itd...ovako ume da donese odugovlacenje ili neko dvoumljenje, ili nesigurnost, ili hladniju prirodu, starijeg i ozbiljnijeg muza, vernost u braku, odanost ali ne bas sa puno strasti, brak koji se oslanja na obavezu, lojalnost itd...

Ali, isto tako oni su veliki znacaj pridavali beneficima, i smatrali da ako nema intervencije ili ako nije prisutan JU, onda to moze zenu da odvede u propast.
SO je u Blizancima peregrin, ali je u svojoj sekti, i muskom je znaku ima i halb i hajz,

čitajući ovo ne mogu baš da razumem sa koje strane meni Mars dolazi na Veneru, a sa koje strane Saturn dolazi Veneri? imam i Jupiter sa Venerom. i kako bih onda ja to kod sebe gledala?

ipak mi se malo izvuklo moje So, u svojoj je sekti, iznad horizonta ;)

gbruthbg
03-05-2015, 10:58
Tvoja karta je nocna, pa su tebi MO, VE i MA planete koje su u svojoj sekti.
MO kao vladar vremena rodjenja, je iznad horizonta ( znaci u halbu ) ali je u muskom znaku, i peregriniran je ( nije u nekom snaznom dostojanstvu ).

VE je u svom znaku Vage, ispod horizonta ( znaci nije u halbu ni hajzu ) ali je u svom znaku u domicilu u Vagi.

MA je takodje ispod horizonta, u zenskom je znaku ali je u znaku gde ima participirajuci triplicitet ( u Devici ).
Ove tri planete su tebi nosioci karte, jer su ti SO, JU i SA planete koje su van svoje sekte, a to znaci da je recimo za nocna rodjenja JU manje delotvoran ( ne znaci da je bez snage, vec deluje umerenije ) isto tako i SA ume da bude malo vise nevaljao u nocnim rodjenjima ( dok u dnevnim to ume da bude MA ).

Meni je zanimljiv tvoj ME, koji je vladar tvog ASC. Inace, ME je kao dvopolna planeta u dnevnim kartama dnevni, a u nocnim je nocni. Tebi je ME kao vladar u znaku svog izgona i jedino dostojanstvo koje ima je sto je u svom licu. Medjutim ojacava ga sto odlazi od SO pa je okcidentalan sto je za njega u nocnoj karti dobro, ali je u muskom znaku.
ME ne vidi svoj domicil u Blizancima, odnosno vidi ga preko opozicije sto nije dobro, ali ga vidi preko VE sa kojom je u sekstilu, a koja je u svom sedistu, sekti i ima dovoljno snage da primi svetlost koju joj salje ME. Ovo bi moglo da znaci da recimo, jako volis decu, da se mozda necim bavis sto ima veze sa decom ali i da je ljubav ono sto tebi daje smisao u zivotu, da zivis za ljubav i decu, zadovoljstva, uzivanja...
Isto tako, u sklopu sa ovom kartom, posto su JU i ME kadetni po polozaju kuce, i JU je van sekte, ali se vide sa VE ovo moze mozda da donese brak nakon trudnoce, ili zbog trudnoce, zbog dece...

JU je inace u 7. obicno nosilac ili poznatog, uspesnog, imucnog coveka, ali razlika je u tome sto kada je u sekti i iznad horizonta, onda je sama osoba, mislim bracni partner, takav, a kada je recimo ispod horizonta, van sekte, onda moze da donese muza koji se druzi sa takvim ljudima, sa uspesnim, imucnim ali on sam ne mora da bude bas takav. Takodje kada su kadetni vladari ( znaci van orbisa sa vrhom polja ) onda moze da donese nesto neobicno u zajednici, npr da se dugo zabavljaju, da ne zure da je ozvanice, da zive zajedno bez vencanja, ili da cesto putuju, da su razdvojeni zbog putovanja (jer je 6. p dosta nestabilno, kao i sva kadetna polja, obicno opisuje kretanja i putovanja ili osobe koje ne mogu da se smire, da se skrase - 3. 6. 9. i 12. )

Kod dnevnih rodjenja je nekako vise prisutna ta solarna energija, inicijativa, solarni tipovi su vise liderski orijentisani, namecu se, vole da vode, dok lunarne osobe nemaju toliko inicijative, vise su usmerene na uzivanja, lepe stvari, emocije, vole da budu vodjene...

Evo je Dorotejeva tabela tripliciteta, i tu se moze videti koja planeta je u kom znaku u triplicitetu po danu a koja po noci:

http://astroriznica.com/wp-content/uploads/2011/12/digniteti.png

Alea, hvala prvo sto si mi pojasnila ,koje su planete bitne u mojoj karti...
To kad sam citala da se po TA broje kuce ,po sistemu znak-kuca, i da se krece od AC , onda sam videla koliko planeta mi je u 7 pa mi je malo bilo zabrinjavajuce...
Ja jako osecam svoj Mo , jako , Ve mi negde opisuje i profesiju a i Mo , ali nema veze sa decom, imala sam averziju ka deci dugo, onda sam pocela da volim tudju a svoje da se plasim, zelim dete ali mislim da ga necu imati, posao mi je jako bitan i vis eme ispunjava, uhvati me period da zelim dete mnogo a posle ne , ko zna mozda i ne mogu da ga imam...

Najvise zivim za posao i putovanja , dobar auto i sat , muski principi tu je ovaj Mo izrazen, inace nemam duge veze ali sve su sa strancima i sama ne zelim zvanican brak vec zajednicki zivot samo , eventualno svadbu samo nas dvoje i niko vise ...

Ovo poslednje sam cula od isto jednog coveka koji mi je analizirao natal za novac, astrolog je , sto je najgore nema veze s amnom, kasnije sam ga i zvala bas zbog toga jer kako kaze on meni su sve planete ispod horizonta pa daje osobu koja je emotivnija , okrenuta sebi , plasljiva, nema inicijativu nije vodja , voli d abude pratioc...
Vidis ja mu objasnim moj zivot po svim segmentima i zasto to nema veze sa mnom i pitam ga sta kod mene radi da sam sve suprotno i nije znao do kraja da odgovori ?
Rekao mi je Mo a i jaka energija u poljima ...
Uglavnom vidis, ja pratioc nikad nisam, ni u ljubavi , ni u skoli, ni na poslu, jako se izdvajam, ulogu vodje sto u skoli timskih projekata mi je uvek dodeljena, od strane drugih , pa se nisam ni nametala , nego su me prirodnu uvek birali, uvek sma istupala kroz skolu, govorlila svoje misljenje, svadjala se i sa profesorima u debatama, studirala sam u inostranstvu, drugaciji je pristup, u poslu sam imala najteze prakse, vodila i radila sa straijima od sebe projekte koji niko studentima nije davao, koliko su mi pripisivali odgovornost, rizikovala mnogo i uvek sama odlucivala ...Sa nadredjenima se konstruktivno raspravljala ali su me zato i cemili, kasnije u karijeri uvek tezila da imam odgovorno mesto i sama vodim projekte i drugima izdajem koje delove da odrade jako sam flexi sa vremenom i posao mi je kompjuterski jako povezan ali i pregovori u kojima ubijem protivnika skroz ,uglavnom i zato najteze poslove meni dodeljuju...
A gde je to u mojoj karti ? Nemam odgovora
Drugo ne trpim nasilje , koliko puta odreagujem i na ulici kad vidim da neko preteruje prema psu pa do deteta i zene... Nemam kocnicu i ne razmisljam sta moze da mi uradi ...

Druga stvar nemam straha , uopste , u smislu da brinem da s enesto necu snaci , volim izazove, brzinu , neocekivano ...Osnovni strah i jedini mi je strah od neuspeha ...

Eto napisala sma osvrt iskreno moje licnosti jer me zanimalo kao i onda taj deo karte ali nemam odgovora a vreme mi je dobro rodjenja :)

Hvala ti malo cu proucavati po TA :)

alea
03-05-2015, 11:52
A gde je to u mojoj karti ? Nemam odgovora
Drugo ne trpim nasilje , koliko puta odreagujem i na ulici kad vidim da neko preteruje prema psu pa do deteta i zene... Nemam kocnicu i ne razmisljam sta moze da mi uradi ...


Hvala tebi ne feedu. :)
Kroz ovakve razgovore se najbolje uci.

To je do MO u Ovnu, jer je jedino MO iznad horizonta. Doduse ja mozda nisam toliko obratila paznju na osnovne osobine tog MO, ali on je takav, jer je ovde peregriniran, ali je u znaku MA i egzaltaciji SO pa preuzima puno te njihove energije a gubi lunarne karakteristike. Jedina je planeta iznad horizonta i bas dominira tvojom kartom.

Druga stvar i najvaznija je temperament, od njega se zapocinje svaka anliza a mi smo je ovde preskocili, jer se nekako fokusirasmo na sekte i nocne i dnevne karte. A eto, ipak je on najvazniji.

Znaci, ASC u Blizancima ( vazduh, muski znak ) koji ima 60MO u Ovnu ( kolerik )
MO je u drugoj cetvrti do punog MO ( druga četvrt – topao i suv; - treca četvrt – hladan i suv - suvo je osnovna osobina MA )
ASC 90 MA ( nosilac kolericnog temperamenta )
SO u Skorpiji ( znak MA, kolericnog temperamenta ) itd...

Ovo nije kod tebe prava analiza temperamenta, ali je onako u par crtica i sto je bas vidljivo.

Postoje 4 tipa temperamenta licnosti ( ovo je podela jos od Aristotela ) a to su kolerici ( sa dominacijom vatre), sangvinici ( sa dominacijom vazduha ), melanholici ( sa dominacijom zemlje ) i flegmatici ( sa dominacijom vode ).
Kada se analizira temperamet jedan od kljucnih faktora jeste Mesec - a po tvojim recima ti si onda najvise kolerik.
Inace najharmonicnije smo licnosti kada imamo od svakog elementa po malo i od svakog temperamenta po malo a jedan obicno prevagne.

Kolerici su oni koji su vodje, oni su obicno puni energije i inicijative, oni se najcesce hvataju najtezih zadataka jer se nicega ne plase.
Sangvinici su ideolozi, prepuni ideja, pozitivci i sarmeri ali obicno im nedostaje finale da nesto sprovedu do kraja. Imaju sjajne ideje ali im nedostaje energije, cesto su pozeri, zabavni.
Melanholici su filozofi koji se puno oslanjaju na racio, ucenje, nauke i skloni su hedonizmu ali i pesimizmu, zabrinutosti i tuzi.
Flegmatici umeju da budu plasljivi, povuceni ali i da brzo odustaju ne vole da se sukobljavaju, radije otplivaju svojim putem nego sto bi se tu nesto zamajavali itd...

Eto kako jedna planeta moze da napravi skroz drugaciju sliku!

Hvala ti u svakom slucaju sto si ovako detaljno opisala, jer je ovo najbolji nacin da nesto naucimo, analizirajuci sebe i onda uporedjujuci sa svojim natalom, jer sebe najbolje znamo. :)

gbruthbg
03-05-2015, 12:02
Hvala tebi :)

Radili smo i neke slicne psiholoske testove u firmi po pitanju temperamenta i okarakterisana sam kao kolerik, nisam znala i da u astro to ima veze... Boze kako je sve povezano ...
Eto i ta nit se uklapa, da taj astrolog je pricao da mi je Mesec jak, valjda ima neki program drugaciji ne astro.com koji pokazuje kad je prazan hod Meseca, mlad Mesec jao ne znam nisam bas upamtila ali po tome Mesec mi je izuzetno jak ...
Najbolje je od svakog pomalo pa da se ima balans ... sangvinik lepo zvuci steta sto nema energije :(


Hvala ...hvala... Zapisala sam ovo sto si dodala u vezi mog temperamenta pa cu i sama da ceprkam po netu i knjigama da istrazujem... Hvala na smernicama :)

alea
03-05-2015, 12:20
Radili smo i neke slicne psiholoske testove u firmi po pitanju temperamenta i okarakterisana sam kao kolerik, nisam znala i da u astro to ima veze... Boze kako je sve povezano ..

Od temperamenta nam najvise sve zavisi!
Ovo je sam pocetak svake astroloske analize coveka u TA, jer od njega najvise zavisi i kako cemo se sa drugim ljudima slagati.

Ja sam skoro bila na jednom seminaru, o vestinama u biznisu i liderskim i menadzerskim vestinama, gde je skoro pola seminara bilo price i vezbi oko slaganja pojedinih temperamenata medjusobno.

Mogucnost prepoznavanja pojedinih temperamenata kod ljudi i nacin na koji cemo im pristupiti, smatra se vrhunskom emotivnom inteligencijom.
To je jedna od velikih i najpozeljnijih osobina lidera ( ne mislim samo lidera u smislu direktora firmi ) vec uopste u zivotu, ljudi koji umeju da stvaraju dobre i zdrave odnose. :)

gbruthbg
03-05-2015, 12:32
Da da jasno :)

Zvuci interesantno taj seminar, mi imamo procene na 6 meseci , pregovarackih timova a uz procene i predavanja neverbalne komunikacije kao jako bitnog segmenta jer 30% je verbalna a 70% neverbalna u pregovorima ...
Ovde ne mislim da li si ruke ili noge prekrstio ovako ili onako , vise elementi i povezivanje jer nekad etape potpisivanja traju i po godinu dana...
Osnovna razlika izmedju lidera je sto zahteva od tebe cilj ali ti pokaze i motivise kako da dodjes do njega pa u sledecem poslu i sam sebe nadmasis a glupog sefa je sto naredi i ocekuje zavrsan rezultat bez ikakvog imputa :)

Lahadima
03-05-2015, 12:32
Hoću da pokušam da povežem sve ovo u neku priču koja ima smisla a ne samo da navodim kao da sam naučila napamet šta je u kom dostojanstvu :) Vežbe radi, pokušaću da povežem recimo u mojoj karti opis partnera, ali po TA.

Inače, ovo je prvi put da sam svoju kartu na astro.com otvorila bez Ur-Pl pa mi čudno dok je gledam hahaha.

E ovako:
Moje sedmo polje je u škorpiji, vladar je mars u šestom polju u devici. Ma je u devici u triplicitetu, pravi sekstil sa Sa i trigon sa Mo. (konjukciju sa Ve ne računam, jer je 9* razlike plus su u različitim znakovima).

Sa je u škorpiji, nema nikakvo dostojanstvo, a Mo je u jarcu, u noćnom triplicitetu pošto je kod mene noćno rođenje. Ovo sve deluje lepo, makar što se tiče vladara sedme kuće, ali pošto su planete u kući jače od vladara, njima bih dala prednost, to su kod mene Me i Sa u škorpiji.

Me je u škorpiji, nema dostojanstvo kao ni Sa u ovom znaku. Me 90 Ju iz vodolije, Ju je u vodoliji u triplicitetu. Ovo mi se baš i ne sviđa, nešto sam povezala da bi ovo mogla biti dva braka, prvo zbog razlike prirode Me i Sa, plus i jupiter koji kvadrira taj Me. Dodajem da su Me i Ma u recepciji, što donekle "vadi" stvar.

Od svih ovih planeta, mislim da su Sa i Ma sasvim korektno postavljeni, ali mislim da Me nije, zbog kvadrata sa Ju. Mogao bi da opiše muškarca koji je upitnog morala, doduše, čini mi se da ga vadi ovo ostalo. Merkurovac (trgovac, novinar, intelektualac). Me dolazi iz druge i iz šeste kuće, možda ću ga upoznati na poslu ili u svakodnevnim okolnostima. Na ovo mi ukazuje i vladar sedme u šestoj, mars. Dodajem i da je vladar desete Sa u sedmoj kući, pa opet imam neku povezanost radnog mesta i karijere sa sedmim poljem. Do duše, deseto može biti i status i još mnogo toga...

E sad, ova moja venera je u vagi, ok u sedištu je, međutim je u šestom polju u uklještenoj vagi. Pfffff. Opet mi ta Ve u šestoj vuče na radno mesto i neku ljubavnu priliku tu.

Kako određujete godine partnera po TA? Me je mlađi a Sa stariji, kao i u modernoj, i ŠTA JA SAD DA KAŽEM? :D

Ono što je definitivno je da je on u simbolici merkura, marsa i saturna (u jeeee, paklena kombinacija). Neki težak tip, ok ja takve i privlačim, trgovac ili nešto slično, njegove godine - ne znam.

Uf što mi nešto ovo teško palo, imam utisak da sam se malo zapetljala, ali nema veze, naučiću ;)

gbruthbg
03-05-2015, 12:40
Prirodne mešavine su kombinacije, sangvinik/kolerik i melanholik/flegmatik.

Dopunske mešavine su kombinacije, kolerik/melanholik i sangvinik/flegmatik.

Suprotne mešavine su kombinacije, sangvinik/melanholik i kolerik/flegmatik.

Prirodne mešavine

Sangvinik/kolerik je prirodna mešavina. I za jedan i za drugi tip ličnosti važi da su otvoreni, optimistični i iskreni. Popularni sangvinik priča iz zadovoljstva, dok moćni kolerik priča zbog posla, ali oboje su verbalisti. Ako je to vaša kombinacija, imate najveći potencijal za upravljanje. Vi ste osoba koja može upućivati druge i učiniti da uživaju u radu. Volite zabavu, ali možete ostvariti zacrtane ciljeve. Posedujete snagu i odlučnost, ali ne i osećaj obaveze da dostignete cilj.

Negativna strana ove mešavine je ta, da se osoba može izroditi u nametljivog pojedinca koji ne zna o čemu govori, naglu osobu koja se vrti u krug ili nesrpljivo biće koje upada i neprestano vodi glavnu reč.

Druga prirodna mešavina je melanholik/flegmatik. Oba su povučeni, pesimistični, blagi. Ozbiljni su, uranjaju u dubinu situacije i ne žele biti u centru pažnje. Smireni flegmatik osvetljava dubinu savršenog melanholika, a melanholik kolntroliše preteranu opuštenost flegmatika.

Ova kombinacija stvara najbolje učitelje, jer sklonost melanholika prema učenju i istraživačkom radu, ohrabruje sposobnost flegmatika da se dobro slaže s ljudima i može prezentovati znanje na simpatičan način.

Ovakav tip ličnosti može imati problema sa donošenjem odluka, jer su oba spora i sklona odgađanju. Najbolja je ona kombinacija u kojoj mirnoća flegmatika sprečava melanholika da upada u depresije, a težnja melanholika za savršenstvom motiviše flegmatika na akciju.

Dopunske mešavine

Temperament kolerik/melanholik je dopunska mešavina, kombinacija koja se dobro slaže i upotpunjava nedostatke u jednoj i drugoj naravi. Moćni kolerik/savršeni melanholik čini najboljeg poslovnog čoveka, jer uključuje neoborivu kombinaciju vodstva, energije i ciljeva kolerika s analitičkim, detaljističkim i programski usmerenim duhom melanholika.

Ništa nije nemoguće za osobu sa ovom kombinacijom i biće uspešan bez obzira koliko vremena treba za ostvrenje nekog cilja. Ova mešavina je energična, organizovana i usmerena na cilj, jer poseduje najviše odlučnosti, pa može zastupati neku “svoju stvar” do večnosti. Kada je kolerik/melanholik usmeren pozitivno onda je najuspešniji, ali ako prevagnu krajnosti, čak i njihove snage postaju nesnošljive.

Druga dopunska mešavina je sangvinik/flegmatik. Ovo je tip ličnosti koji je sklon pustiti stvari da idu polako i zabavno. Popularni sangvinik/smireni flegmatik je najbolji mogući prijatelj. Njihova je priroda topla, opuštajuća i privlačna, pa se ljudi vole družiti sa njima.

Flegmatik ublažava uspone i padove sangvinika, dok ličnost sangvinika razvedrava flegmatika. Ovo je mešavina najbolja za međuljudske odnose. Dobri su u kadrovskim poslovima, odlični su roditelji.

Loše osobine koje mogu ponekad doći do izražaja, kod ovog tipa ličnosti su, da mogu biti lenji, bez želje ili usmerenja da naprave bilo šta ako se to može izbeći i da budu vrlo loši u baratanju novcem. Kao i kod svake mešavine temperamenta, postoje uzbudljive snage i tome odgovarajuće slabosti.

Suprotne mešavine

U kombinacijama sangvinik/melanholik, kolerik/flegmatik postoje snažni unutrašnji sukobi koji se smeste u jednu osobu sa optimistično/pesimističkim pogledima na svet. Kombinacija popunarni sangvinik/savršeni melanholik je najemocionalnija, jer jedno telo pokušava da se prilagodi povremenim usponima i padovima sangvinika, sa dubokim, dugotrajnim traumama melanholika.

Ovako podeljena osoba može imati emocionalnih problema. Dok sangvinik kaže “hajde da se zabavimo”, istovremeno melanholik proverava “da li je to baš sada u redu?”.

Sangvinik sa poletom odluči da napravi neke sjajne stvari, potrudi se i sve gotovo dovede do pred kraj, a onda melanholik “upadne” sa pitanjem “Zbog čega sve to radiš? Odustani odmah.” Odustane, a onda nedeljama posle toga melanholično bude potištena zbog toga.

Kod kombinacije sangvinik/melanholik se večito vodi unutrašnja borba. Ovi ljudi obično stavljaju na sebe “masku za opstanak” Melanholik stavi masku veselog sangvinika da bi privukao pažnju ili sangvinik stavlja masku patnje melanholika. Ne znaju kako da se suprostave okolini, pa su spremni učiniti sve što bi im moglo pomoći da opstanu. Ne shvataju krajnosti u svojim raspoloženjima.

Kod druge suprotne mešavine kolerik/flegmatik ne postoji emocionalna napetost kao u prethodnoj kombinaciji već kod njih preovladava glavni sukob “raditi nešto ili ne?” Smireni flegmatik želi stvari obaviti polako, dok moćni kolerik istovremeno ima grižu savesti ako to ne radi brzo, ako ne stvara.

Ovakav problem se obično rešava tako što se kolerik potpuno istroši na poslu, pa je kod kuće flegmatik koji je ili suviše iscrpljen za bilo kakav posao ili smatra da dom i nije dovoljno važan da zaslužuje njegove napore, pa kod kuće vlada flegmatik.

Ovo su takođe osobe koje s vremena na vreme stavljaju “masku opstanka”. “Za sada ću o tome ćutati”, kaže flegmatik, a kolerik ga dopunjuje “ali kad se izvučem iz ovoga nikad me više niko neće držati u šaci.”

U sledećim postovima ću svaki konkretni tip ličnosti malo pojasniti. Meni je ovo zanimljivo, možda bude još nekom. ;)

Izvor: Personality plus, Personality Plus for Couples, Personality Puzzle – Florence Littauer

Tags:dopunske mešavine, kolerik/flegmatik, kolerik/melanholik, melanholik/flegmatik, prirodne mešavine, sangvinik/flegmatik, sangvinik/kolerik, sangvinik/melanholik, suprotne mešavine, tipovi ličnosti
Posted in Boje su u nama, Svašta nešto, Upoznajte sebe razumite druge | 10 Comments »

Upoznajte sebe, razumite druge
May 2, 2010
Složićete se sa mnom da bi ovaj svet bio izuzetno dosadno mesto za život kada bismo svi bili isti. Možete li to samo zamisliti? Da smo recimo svi srećni, veseli, razdragani, raspevani i kada ima razloga i kada ga nema. Ili kada bismo svi bili tužni, namrgođeni, depresivni ili pak, radni, vredni, ljudi koji samo žele uspeh? Morate priznati da u bilo kom od ovih slučajeva ovaj svet nikako ne bi opstao.

Na svu sreću svako od nas je jedinstveno biće. Ne postoje dva ista čoveka i niko od nas nije savršen. Da ne bih mnogo filozofirala o onome što nam je svima jasno, krenućemo dalje.

Mislim da je jako važno razumeti sebe.

Znati od čega smo satkani.

Znati ko smo.

Znati zašto reagujemo baš na određeni način.

Znati svoje snage i kako ih uvećati i poboljšati.

Znati svoje slabosti i kako ih savladati, pobediti, umanjiti.

Pre svega za vas imam jedan test, pa ako ste raspoloženi možemo krenuti u malu avanturu upoznavanja samih sebe. U prvom delu testa odredićete svoje snage, a u drugom svoje slabosti.

Ako hoćete da se igramo uzmite papir i olovku, napravite četiri kolone i obeležite ih sa S, K, M i F. U svakom redu imate četiri reči, a vaš zadatak je da od tih reči izaberete jednu koja vam najviše odgovara, koja vas najbolje opisuje. Ako ne možete da se odlučite pitajte nekog ko vam je blizak ili razmislite kako biste odgovorili u detinjstvu. U svakom slučaju budite iskreni prema sebi.

Pored svake reči postoji jedno od slova S, K, M, F, kada se odlučite za reč koja vas najbolje opisuje u kolonu na svom papiru stavite iksić ili već neki drugi znak koja je obeležena određenim slovom. Razumete?

(Preporučujem da prvo uradite test, a onda da čitate ostatak posta. Tako je zanimljivije.)

S N A G E


S L A B O S T I


Jednostavno sada saberite koliko imate oznaka u svakoj obeleženoj koloni. Koliko S, koliko M i koliko F i K, (prvo posebno za snage i slabosti, a onda i zajedno). Sigurno je da sam mogla ovaj test i “srećnije” da napravim, ali ovakav prikaz mi je oduzeo najmanje vremena, nadam se da ste se snašli.

Ovo je Hipokratova podela na ličnosti koju je postavio još pre dve hiljade četiristo godina. Po njemu postoje četiri tipa ličnosti:

S – je popularni sangvinik

K – moćni kolerik

M – savršeni melanholik

F – smireni flegmatik

Sada možete da vidite koja vrsta ličnosti preovladava u vama, a takođe se vidi i vaša moguća mešavina ličnosti. Ako je na primer, vaš ukupan zbir snaga i slabosti 35 u koloni kolerika, onda ste vi u potpunosti snažan kolerik. Međutim ako je vaš rezultat, 16 u koleriku, 14 u melanholiku, a 5 u svakoj od ostalih vrsta ličnosti, vi ste onda kolerik s velikom količinom melanholika.

Osobine popularnog sangvinika
Emocije sangvinika

Dopadljiva osoba

Brljiv, pričalica

Duša društva

Dobar osećaj za humor

Pamti boje

Fizički se lepi za slušatelja

Osećajna i prostodušna osoba

Zanesen i izražajan

Vedra, iskričava osoba

Znatiželjan

Dobar na pozornici

Široko otvorenih očiju i bezazlen

Živi u sadašnjosti

U duši iskren

Večito dete

Sangvinik kao roditelj

Unosi radost u dom

Vole ga deca

Pretvara tragediju u humor

Cirkuzant

Sangvinik na poslu

Smišlja nove aktivnosti

Sjajnog spoljnog izgleda

Volonter

Kreativan i uzbudljiv

Pun energije i zanosa

Na prvi pogled počinje razmetljivo

Podstiče ostale da se uključe

Oduševljava druge i nadahnjuje ih na posao

Sangvinik kao prijatelj

Lako sklapa prijateljstva

Voli ljude

Obožava komplimente

Vrlo je uzbudljiv

Drugi mu zavide

Nije mrzovoljan

Brzo se izvini

Sprečava trenutke dosade

Voli spontane aktivnosti

Osobine savršenog melanholika
Emocije melanholika

Dubok i promišljen

Analitičan

Ozbiljan i odlučan

Sklon genijalnosti

Nadaren i kreativan

Umetnički ili muzički nadaren

Filozof i poeta

Ceni lepotu

Saosećajan

Samopožrtvovan

Savestan

Idealista

Melanholik kao roditelj

Postavlja vrlo visoke norme

Želi da se sve uradi kako treba

Održava kuću u redu

Sakuplja za decom

Žrtvuje svoju vlastitu volju radi drugih

Podstiče obrazovanje i talenat

Melanholik na poslu

Sklon programiranju

Perfekcionista, ima visoke standarde

Sitničav

Istrajan i temeljan

Uredan i organizovan

Kratak i jasan

Ekonomičan

Uočava probleme

Nalazi kreativna rešenja

Mora završiti započeto

Voli popise, karte, grafičke prikaze i brojeve

Melanholik kao prijatelj

Oprezno sklapa prijateljstva

Zadovoljan i u pozadini

Izbegava privlačenje pažnje

Odan i privržen

Sluša prigovore

Može rešiti tuđe probleme

Pokazuje duboku brigu za druge

Ganut do suza od saosećanja

Traži idealnog partnere

Osobine moćnog kolerika
Emocije kolerika

Rođeni vođa

Dinamična i preduzimljiva osoba

Ne može bez promena

Mora ispraviti sve greške

Jake volje i odlučan

Ne obeshrabruje se lako

Nezavisan i sam sebi dovoljan

Može sve

Kolerik kao roditelj

Čvrsto ostaje pri svojim odlukama

Postavlja ciljeve

Podstiče porodicu na akciju

Zna pravi odgovor za sve

Oranizuje domaćinstvo

Kolerik na poslu

Usmeren na određeni cilj

Vidi celu situaciju

Dobro se organizuje

Traži praktična rešenja

Brzo uleće u akciju

Dodeljuje poslove

Istrajan

Ostvaruje cilj

Podstiče na aktivnost

Uspešan na preprekama

Kolerik kao prijatelj

Ima malo potrebe za prijateljima

Radi za dobrobit grupe

Rukovodi i organizuje

Obično je u pravu

Nenadmašan u slučaju nevolje

Osobine smirenog flegmatika
Emocije flegmatika

Suzdržana osoba

Lagodan i opušten

Smiren, hladnokrvan i pribran

Strpljiv, uravnotežen

Vodi dosledan život

Tih, ali mudar

Saosećajan i ljubazan

Krije emocije

Srećno pomiren sa životom

Osoba za sve

Flegmatik kao roditelj

Dobar je roditelj

Nalazi vremena za decu

Nije u žurbi

Može podneti i dobro i zlo

Ne uzrujava se lako

Flegmatik na poslu

Sposoban i stabilan

Miroljubiv i saglasan

Ima upravljačke sposobnosti

Posreduje u rešavanju problema

Izbegava sukobe

Dobar je i pod pritiskom

Pronalazi jednostavna rešenja

Flegmatik kao prijatelj

Sa njim se može lako dogovoriti

Ugodan i prijatan

Dobroćudan

Dobar slušalac

Sarkastičan

Uživa u posmatranju ljudi

Ima mnogo prijatelja

Saosećajan i brižljiv

danica_91
03-05-2015, 12:57
Hoću da pokušam da povežem sve ovo u neku priču koja ima smisla a ne samo da navodim kao da sam naučila napamet šta je u kom dostojanstvu :) Vežbe radi, pokušaću da povežem recimo u mojoj karti opis partnera, ali po TA.

Inače, ovo je prvi put da sam svoju kartu na astro.com otvorila bez Ur-Pl pa mi čudno dok je gledam hahaha.

E ovako:
Moje sedmo polje je u škorpiji, vladar je mars u šestom polju u devici. Ma je u devici u triplicitetu, pravi sekstil sa Sa i trigon sa Mo. (konjukciju sa Ve ne računam, jer je 9* razlike plus su u različitim znakovima).

Sa je u škorpiji, nema nikakvo dostojanstvo, a Mo je u jarcu, u noćnom triplicitetu pošto je kod mene noćno rođenje. Ovo sve deluje lepo, makar što se tiče vladara sedme kuće, ali pošto su planete u kući jače od vladara, njima bih dala prednost, to su kod mene Me i Sa u škorpiji.

Me je u škorpiji, nema dostojanstvo kao ni Sa u ovom znaku. Me 90 Ju iz vodolije, Ju je u vodoliji u triplicitetu. Ovo mi se baš i ne sviđa, nešto sam povezala da bi ovo mogla biti dva braka, prvo zbog razlike prirode Me i Sa, plus i jupiter koji kvadrira taj Me. Dodajem da su Me i Ma u recepciji, što donekle "vadi" stvar.

Od svih ovih planeta, mislim da su Sa i Ma sasvim korektno postavljeni, ali mislim da Me nije, zbog kvadrata sa Ju. Mogao bi da opiše muškarca koji je upitnog morala, doduše, čini mi se da ga vadi ovo ostalo. Merkurovac (trgovac, novinar, intelektualac). Me dolazi iz druge i iz šeste kuće, možda ću ga upoznati na poslu ili u svakodnevnim okolnostima. Na ovo mi ukazuje i vladar sedme u šestoj, mars. Dodajem i da je vladar desete Sa u sedmoj kući, pa opet imam neku povezanost radnog mesta i karijere sa sedmim poljem. Do duše, deseto može biti i status i još mnogo toga...

E sad, ova moja venera je u vagi, ok u sedištu je, međutim je u šestom polju u uklještenoj vagi. Pfffff. Opet mi ta Ve u šestoj vuče na radno mesto i neku ljubavnu priliku tu.

Kako određujete godine partnera po TA? Me je mlađi a Sa stariji, kao i u modernoj, i ŠTA JA SAD DA KAŽEM? :D

Ono što je definitivno je da je on u simbolici merkura, marsa i saturna (u jeeee, paklena kombinacija). Neki težak tip, ok ja takve i privlačim, trgovac ili nešto slično, njegove godine - ne znam.

Uf što mi nešto ovo teško palo, imam utisak da sam se malo zapetljala, ali nema veze, naučiću ;)

tebi ce po meni biti stariji partner, jer imas i Ma60Sa, ako gledam Ma kao dispozitor Sa i Me...ne znam da li vidim nekog trgovca, pre ce neki lekar biti, ili neko ko se bavi nekim dubljim analizama stvari..jer sco i devica zajedno daju lekare, a So mu je u 12. njegovoj, derivatnoj, kuci...pa opet moze biti zivot vezan za zatvorene ustanove ili za psihu...i pogotovo sto mislim da je taj propatio u mladosti, zbog manjka ljubavi u porodici, ako gledam Mo u jarcu u njegovoj 4. kuci, strogoj porodici...a moze se desiti zbog ovog Sa u 1. kuci da je mnogo toga ipak poneo iz porodice, ali isto tako da ce na kraju sam sebi da odredi mesto zivota, i da ode daleko, a posto Ma ode u 12. kucu, mozda ce doci iz nekih tebi dalekih krajeva...bice jako pametan, ali ozbiljan, odmeren i osecanja nece lako pokazivati...moze i psihijatar da bude... eto to sam ja sad na kratko videla :) nisam gledala stanje po tabeli...i ovo je off, svesna sam toga :) ali eto nadovezala sam se na opis :)


i ja tebi ne vidim vise brakova, So u vagi jako ceni partnertvo i radice sve da ga zadrzi, Ma jeste u promenljivom znaku...ali So ima samo aspekt sa Mo koji je u jarcu, a Sa u fixnoj skorpiji i isto ispekt sa Ma pa mislim da ce ga smiriti, a i tvoj Mo se slaze sa tim, i dodatno imas i Sa u 7. kuci, kuci prvog braka...Mo u jarcu ne verujem da voli da menja, i pre bi taj dosta trepeo dok ne promeni nesto...i po kucama nekako ne vidim vise brakova, moze biti teskoca u braku, neslaganja ali cisto sumnjam da ce biti drugog braka... kazem ovo je samo moja neka teorija :D

Lahadima
03-05-2015, 13:02
Neka si, hvala ti :)
Jeste, devica i škorpija nekad daju lekare ili tako neke institucije generalno, a ja se uhvatila za merkur pa merkur :) kao da nije u škorpiji nego je samo merkur hahaha.

Za godine ne znam, jeste dosta upetljan Sa (Ma60Sa) tako da ima smisla da bude stariji od mene... Ovo sam htela da pokušam na osnovu TA da gledam, jer kad gledamo po modrenoj, obično se svi odmah uhvate za pluton koji je meni na DSC pa odatle kreću opisi...

danica_91
03-05-2015, 13:14
Neka si, hvala ti :)
Jeste, devica i škorpija nekad daju lekare ili tako neke institucije generalno, a ja se uhvatila za merkur pa merkur :) kao da nije u škorpiji nego je samo merkur hahaha.

Za godine ne znam, jeste dosta upetljan Sa (Ma60Sa) tako da ima smisla da bude stariji od mene... Ovo sam htela da pokušam na osnovu TA da gledam, jer kad gledamo po modrenoj, obično se svi odmah uhvate za pluton koji je meni na DSC pa odatle kreću opisi...

pa Pl u 7. daje osobu koja je jaka i svoj na svome, jer je dsc u sco,znaci da Pl samo potvrdjuje pricu jer ce biti neko dosta zatvoren i neko ko ponovo moze da se bavi nekim dubljim temama, nekim teskim temama... Pl moze da da smrt braka, ali isto tako moze da da i ozivljavanje istog, veliku neku transformaciju... umesani su i So i Mo sa tim, pa nece biti lako, ali moze biti okej na kraju... ili mozda samo borbe oko dominacije, ko ce imati glavnu rec...odnosno ko ce biti veci autoritet...ali kad gledam Mo i So, pre ce zena sa Mo u jarcu biti glavna, manje So u vagi :) jos ti je So u 6. kuci, a Mo u 10...ipak ces ti biti naglasenija ja mislim

alea
03-05-2015, 13:16
Suprotne mešavine su kombinacije, sangvinik/melanholik i kolerik/flegmatik.

Ove suprotne mesavine znaju da donesu unutranje probleme, pa cak i psihicke prirode, u tezim slucajevima sizofreniju itd...

To je zato sto su pre svega potpuno suprotne prirode, a zatim i sto su medjusobno u averziji.
Recimo, jaka Vodolija i jaka Devica, ili Bik.
Ova dva znaka se medjusobno ni jednim aspektom ne vide, pa je covek rastrzan izmedju te dve svoje licnosti.

Isto tako jak Rak i Strelac npr...

Ali nije to tako cesto, obicno postoji neka spona, neka planeta preko koje recimo one iz jednog znaka vide one druge, nesto sto ih spaja...ali je komplikovano za nositi u natalnoj karti. Zato je umerenost najbolja, kad ima svega po malo. :)

alea
03-05-2015, 13:16
pa Pl u 7. daje osobu koja je jaka i svoj na svome, jer je dsc u sco,znaci da Pl samo potvrdjuje pricu jer ce biti neko dosta zatvoren i neko ko ponovo moze da se bavi nekim dubljim temama, nekim teskim temama... Pl moze da da smrt braka, ali isto tako moze da da i ozivljavanje istog, veliku neku transformaciju... umesani su i So i Mo sa tim, pa nece biti lako, ali moze biti okej na kraju... ili mozda samo borbe oko dominacije, ko ce imati glavnu rec...odnosno ko ce biti veci autoritet...ali kad gledam Mo i So, pre ce zena sa Mo u jarcu biti glavna, manje So u vagi jos ti je So u 6. kuci, a Mo u 10...ipak ces ti biti naglasenija ja mislim

U TA nema PL, morali bismo naci neko drugo objasnjenje. :)

Od svih ovih planeta, mislim da su Sa i Ma sasvim korektno postavljeni, ali mislim da Me nije, zbog kvadrata sa Ju. Mogao bi da opiše muškarca koji je upitnog morala, doduše, čini mi se da ga vadi ovo ostalo. Merkurovac (trgovac, novinar, intelektualac). Me dolazi iz druge i iz šeste kuće, možda ću ga upoznati na poslu ili u svakodnevnim okolnostima. Na ovo mi ukazuje i vladar sedme u šestoj, mars. Dodajem i da je vladar desete Sa u sedmoj kući, pa opet imam neku povezanost radnog mesta i karijere sa sedmim poljem. Do duše, deseto može biti i status i još mnogo toga...

Prema nekim astrolozima, planeta u znaku je dominantna u odnosu na vladara. Pa ako bismo posmatrali prvo SO, kao opsteg signifikatora za muza, vidimo da je u kardinalnom znaku Vage, ovo daje najvise 2 braka. ( promenljiva daju vise brakova, fiksni daju uglavnom jedan ).
Vrh 7. je u fiksnom znaku, ovo obicno naginje jednom braku.
Ali u 7. imamo 2 planete, pa bi ovo moglo da da 2 braka.
Najblizi vrhu 7. je ME pa ce on biti prvi signifikator za muza. On je u Skorpiji peregriniran, a kvadrat sa JU naglasava njegovu velikodusnost, ili nepromisljenost i preveliki entuzijazam, preveliki optimizam. Ali je ovo separacija pa bi to moglo dati nekoga koga vec upoznajes sa nekom situacijom iz proslosti ili moze biti neko ko je dosao iz inostranstva npr...ili ko je pre tebe imao neki finansijski problem...
ME i VE se ne vide, u averziji su, ovo moze da donese odlaganje braka ili da se ne vidjate bas cesto, da je jedno stalno na putu. Ili oboje.
ME u Skorpiji nema dostojanstvo pa to moze da bude osoba koja u principu luta, ne moze da se nadje bas u pravom smislu, ima sto pokusaja da nesto uradi, neke biznise, poslove, trgovina, privatni biznis itd...ME je najcesce vrlo lukava i inteligentna osoba, dubokog uma, promisljena, neko ko se snalazi i lovi pomalo i u mutnom. :)
ME obicno donosi mladje muskarce ili negde pribliznih godina ili nezrele. ME aplicira ka SA, MA i MO, svi su na nekih 25* orbis jeste veliki ali se oni vide preko znaka, ME/MA opisuje inteligentnu, sposobnu osobu, pogotovo sto MA kao vladar DSC daje recepciju i svoje sediste tom ME a ME prima MA u svoje, ovo je savrsena recepcija izmedju njih i ovo je odlican aspekt koji vadi tog ME iz peregriniranosti. A taj MA vidi tvoj ASC. MA je inace planeta kretanja, putovanja pa mozda to bude neko ko ce stalno biti na putu, ko ce se puno kretati, putovati zbog posla, neko ciji posao ce biti sastancenja, trgovina, biznis, mozda cak i neki privatan biznis, privatna firma,moze biti i auto prevoznik, kamioni ( zbog tog SA i MA ) itd...Takodje, SA je inace simbol dalekih putovanja, preko okeana, pa ovo moze biti cak i neko ko cesto putuje brodom. Ili neki brorovlasnik, a sta fali? :D

SA u Skorpiji ovde prisutan moze da oznaci jako dug brak, koji ce vremenom da predje u neki interes, obostrani...ili moze da opise drugog muza. :) Ali ja ipak prednost dajem dugom braku, jer je sve kardinalno/fiksno, i jos taj SA u fiksnom znaku, mislim da ce pre opisati jako dug brak koji ce na kraju prerasti u duznost, pa mozda i interes a zbog SA moze da oznaci i preseljenje u drugu drzavu ( jer SA je vladar deriavatnog 4. ) ... :)

danica_91
03-05-2015, 13:20
U TA nema PL, morali bismo naci neko drugo objasnjenje. :)

pa ja sam napisala prvo po TA a ovo sam dodala jer je ona rekla da vecina ubacuje Pl...pa sam zato napisala, ali prica je kod oba slicna i po MA i po TA

rijanon
03-05-2015, 13:34
čitajući ovo ne mogu baš da razumem sa koje strane meni Mars dolazi na Veneru, a sa koje strane Saturn dolazi Veneri? imam i Jupiter sa Venerom. i kako bih onda ja to kod sebe gledala?

ipak mi se malo izvuklo moje So, u svojoj je sekti, iznad horizonta ;)
a što se temperamenta tiče - davno sam u srednjoj školi na času psihologije radila test po kome sam kolerik-melanholik :)

alea
03-05-2015, 13:44
pa ja sam napisala prvo po TA a ovo sam dodala jer je ona rekla da vecina ubacuje Pl...pa sam zato napisala, ali prica je kod oba slicna i po MA i po TA

Aha, ok, mada je mnogo zanimljije kada pokusas da izbacis transsaturne, jer onda moras mnogo vise da se skoncentrises na osobine i signifikacije toga sto imas isped sebe, bez da se pomazes transsaturnima. :)
Posle toliko ovladas osobinama planeta da ti transsaturni vise uopste nisu potrebni, jer vidis koliko se cesto "izvlacimo" uz pomoc njih kada u stvari ne znamo neko objasnjenje.

Mi se cak mnogo vise osvrcemo na transsaturne nego na licne planete, sto bas i nema logike...:)

čitajući ovo ne mogu baš da razumem sa koje strane meni Mars dolazi na Veneru, a sa koje strane Saturn dolazi Veneri? imam i Jupiter sa Venerom. i kako bih onda ja to kod sebe gledala?

Uvek brza planeta dolazi sporijoj, ona je ta koja dolazi sa ove ili one strane. MA je sporiji, a VE njemu dolazi u aspekt, JU je sporiji pa VE ide, aplicira ka njemu itd...

To su dekser i sinister aspekti.
Dekster ( desni ) su snazniji i dominantniji od levih. Pa planeta koja dolazi sa desne ona je ta koja je dominantnija u odnosu.

Npr ja imam VE u Jarcu u 2. i MA u Ovnu u 5. u kvadratu. Ovo je dekster kvadrat u kome je VE dominantna, jer ona dolazi iz znaka ispered njega, sa desne strane prilazi tom MA, i jos je u znaku njegove egzaltacije, pa ona dominira u tom kvadratu.

Da je VE u Raku onda bi to bio sinister kvadrat, jer ako bismo stavili recimo mog MA na ASC, tako je najlakse onda bi videli da je u slucaju VE u Jarcu ona u 10. znaku od njega, a u slucaju Raka ona je 4. znak, bila bi ispod njega, i samim tim, on bi bio u 10. znaku od nje. A znamo da 10. znak uvek dominira, on je kao "autoritet", onaj koji komanduje.

Tako je i u sinastrijama.
Npr SO u Strelcu 90 SA u Devici, ovde je SA dominantan jer je Devica od Strelca 10. znak, SA komanduje, ali je sinister kvadrat jer je Strelac od Device 4. znak pa je SO u podredjenom polozaju.
SA u Devici, SO u Blizancima, onda bi SO bilo dominantnije, jer je u 10. znaku i dolazi sa desne strane iz dekster kvadrata. To ublazava negativnost uticaja SA na SO npr...

Predstojeci kvadrat koji cemo imati na nebu, JU90SA je takodje dekster kvadrat u kome ce JU biti dominantan, jer ce JU biti u 10. znaku od SA a brze se krece od njega i prilazi mu sa desne strane pa on komanduje. :)

Lahadima
03-05-2015, 13:53
Danice, hvala ti još jednom :) U principu sam izostavila pluton, baš zbog teme, ali hvala na komentaru svakako.


Prema nekim astrolozima, planeta u znaku je dominantna u odnosu na vladara. Pa ako bismo posmatrali prvo SO, kao opsteg signifikatora za muza, vidimo da je u kardinalnom znaku Vage, ovo daje najvise 2 braka. ( promenljiva daju vise brakova, fiksni daju uglavnom jedan ).
Vrh 7. je u fiksnom znaku, ovo obicno naginje jednom braku.
Ali u 7. imamo 2 planete, pa bi ovo moglo da da 2 braka.
Najblizi vrhu 7. je ME pa ce on biti prvi signifikator za muza. On je u Skorpiji peregriniran, a kvadrat sa JU naglasava njegovu velikodusnost, ili nepromisljenost i preveliki entuzijazam, preveliki optimizam. Ali je ovo separacija pa bi to moglo dati nekoga koga vec upoznajes sa nekom situacijom iz proslosti ili moze biti neko ko je dosao iz inostranstva npr...ili ko je pre tebe imao neki finansijski problem...
ME i VE se ne vide, u averziji su, ovo moze da donese odlaganje braka ili da se ne vidjate bas cesto, da je jedno stalno na putu. Ili oboje.
ME u Skorpiji nema dostojanstvo pa to moze da bude osoba koja u principu luta, ne moze da se nadje bas u pravom smislu, ima sto pokusaja da nesto uradi, neke biznise, poslove, trgovina, privatni biznis itd...ME je najcesce vrlo lukava i inteligentna osoba, dubokog uma, promisljena, neko ko se snalazi i lovi pomalo i u mutnom. :)
ME obicno donosi mladje muskarce ili negde pribliznih godina ili nezrele. ME aplicira ka SA, MA i MO, svi su na nekih 25* orbis jeste veliki ali se oni vide preko znaka, ME/MA opisuje inteligentnu, sposobnu osobu, pogotovo sto MA kao vladar DSC daje recepciju i svoje sediste tom ME a ME prima MA u svoje, ovo je savrsena recepcija izmedju njih i ovo je odlican aspekt koji vadi tog ME iz peregriniranosti. A taj MA vidi tvoj ASC. MA je inace planeta kretanja, putovanja pa mozda to bude neko ko ce stalno biti na putu, ko ce se puno kretati, putovati zbog posla, neko ciji posao ce biti sastancenja, trgovina, biznis, mozda cak i neki privatan biznis, privatna firma,moze biti i auto prevoznik, kamioni ( zbog tog SA i MA ) itd...Takodje, SA je inace simbol dalekih putovanja, preko okeana, pa ovo moze biti cak i neko ko cesto putuje brodom. Ili neki brorovlasnik, a sta fali? :D

SA u Skorpiji ovde prisutan moze da oznaci jako dug brak, koji ce vremenom da predje u neki interes, obostrani...ili moze da opise drugog muza. :) Ali ja ipak prednost dajem dugom braku, jer je sve kardinalno/fiksno, i jos taj SA u fiksnom znaku, mislim da ce pre opisati jako dug brak koji ce na kraju prerasti u duznost, pa mozda i interes a zbog SA moze da oznaci i preseljenje u drugu drzavu ( jer SA je vladar deriavatnog 4. )

Alea, hvala ti! Ja sam se uhvatila za merkur kao pijan plota jer sam išla logikom da je prva planeta u sedmom i da ona najviše opisuje muža. Dok bi mi Sa onda opisao tok samog braka ili neku kasniju priču. Još se dvoumim oko jednog ili dva braka, s tim da mislim da bi ako to bude jedan brak možda u početku bio nestabilan (merkur) a onda kasnije možda postane stabilan (saturn). Al sam ga iskonstruisala :) Ovo se zove ŠTO JE BABI MILO, TO JOJ SE I SNILO :D

E još ako se preselim u drugu državu s mužem imaš piće od mene :D Ma šta piće, makar ručak hahaha.

Hvala vam na pomoći obema!

rijanon
03-05-2015, 13:55
dakle moj Mars i Saturn su dominantni u odnosu na Ve.
i rekli su mi to. da ja u braku neću moći da utičem, on je taj koji vodi, a ja jedino imam mogućnost da
od njega učim

alea
03-05-2015, 14:03
dakle moj Mars i Saturn su dominantni u odnosu na Ve.
i rekli su mi to. da ja u braku neću moći da utičem, on je taj koji vodi, a ja jedino imam mogućnost da
od njega učim

VE180MA je separacija tako da to nije snazno, a pogotovo sto se VE i SA uopste ne vide preko znaka ( Rak i Strelac su u averziji ).
Iako je VE na samom kraju Raka i vec je poluorbis njenog tela, koji iznosi 7* dodiruje orbis SA ciji orbis iznosi 9*, ipak ovo nije horarna karta pa da se bas tako gleda.
VE da bi imala bilo kakav aspekt mora da predje u drugi znak, tako da je ona ovde specificna skroz.

Velika je razlika izmedju aplikacionog i separacionog aspekta jer kada je u pitanju separacija, onda malefik ( MA ) moze samo da plasi benefika (VE ) a ne moze realno da mu naudi. Kao kada se vojnik sprema u rat, i u strahu je za svoj zivot i plasi se, i svasta vidi i dozivi ali ne strada vec dolazi kuci ziv i zdrav. Malefik ga je plasio ali nije ga ubio ( ovo jeste malo preuvelicano ali da bi smo videli razliku izmedju aplikacije i separacije ).

rijanon
03-05-2015, 14:13
i to su mi rekli. da on laje, ali ne ujeda me. :D separacija Ve 180 Ma.
samo je kod mene aspekt Ve i Sa aplikacija u trigonu. ali se Rak i Strelac ne vide, pa ne znam koliko aspekt ima značaj..

čitam te i vidim moj odnos sa ovim momkom sada :D

alea
03-05-2015, 14:19
i to su mi rekli. da on laje, ali ne ujeda me. :D separacija Ve 180 Ma.
samo je kod mene aspekt Ve i Sa aplikacija u trigonu. ali se Rak i Strelac ne vide, pa ne znam koliko aspekt ima značaj..

čitam te i vidim moj odnos sa ovim momkom sada :D

I VE je dominantna u odnosu sa MA.
Ako stavimo znak Jarca na ASC i Raka na DSC, vidimo da je VE u usponu i da ide ka 10 p. tako da je ona dominantna u ovoj opoziciji, koja je jos i separacija. To je kao kada imas strah da li ce odnos ispasti kako treba, plasis se njegove reakcije a u stvari ne moze ti nista, jer em sto je separacija, em sto je ona ta koja "komanduje", odnosno, nekada meni to lici da ga vrti oko malog prsta.
Ili kada zena ima strah od razvoda braka, sa aplikacijom ce se verovatno dogoditi a sa separacijom ce verovatno prebroditi krizu ako nastane.

Inace, kardinalni znaci imaju u sebi puno naglosti, pa umeju naglo da ulaze i izlaze iz neke veze, da pucaju preko noci, isto tako da se smuvaju na prvom susretu. :D Ne treba im puno niti ih treba puno ubedjivati, kad im se neko svidi, ne oklevaju, ali isto tako umeju da puknu i zavrse za cas...

alea
03-05-2015, 14:27
Alea, hvala ti! Ja sam se uhvatila za merkur kao pijan plota jer sam išla logikom da je prva planeta u sedmom i da ona najviše opisuje muža. Dok bi mi Sa onda opisao tok samog braka ili neku kasniju priču. Još se dvoumim oko jednog ili dva braka, s tim da mislim da bi ako to bude jedan brak možda u početku bio nestabilan (merkur) a onda kasnije možda postane stabilan (saturn). Al sam ga iskonstruisala Ovo se zove ŠTO JE BABI MILO, TO JOJ SE I SNILO

E još ako se preselim u drugu državu s mužem imaš piće od mene Ma šta piće, makar ručak hahaha.

Hvala vam na pomoći obema!

Sto se rucka tice, uvek moze, i zoves na svadbu :D

Ja imam slicnu kombinaciju 7 p.
Meni je SO u Strelcu ( trebalo bi da da 2 braka, za sada je bio jedan ), vrh 7. u Blizancima, takodje bi trebalo da da vise brakova.
ME vladar 7. u Skorpiji ( na 12* eto blizu tvog, a inace tvoj SA je na mom MO egzaktno :)
Imam u 7 p. ali u Raku, SA na 3*.
Imala sam jedan brak, i bili smo zajedno 18 godina, nije bilo neke velike razlike u godinama, ( 2 godine ) i isto imam ME90JU u Vodoliji, na tvom JU, koji je meni vladar ASC. Taj SA u 7. ali i vladari uglova u fiksnim znacima su opisali brak koji je jako dugo trajao. On je jako inteligentna osoba, ali nije imao neki fokus i nije uspeo bas da se ostvari sa svom svojom pamecu. Na kraju smo se razisli.
Posle sam usla u vezu koja traje vise od 3 godine, imali smo planove o zajednickom zivotu ali nikako nismo uspeli da se nadjemo, zbog obaveza, poslova, zivota...on je mladji 6 godina od mene, i sada zivi u drugoj drzavi, stalno je negde na putu, cak je isao i preko okeana ( eto ME mladji, SA nemogucnost da se nesto realizuje, brod, daleka putanja preko okeana - SA u vodenom znaku Raka...) doduse meni je SA u izgonu u 7. pa to mnogo otezava i komplikuje stvari.

Eto iz licnog primera, s tim sto je tebi ME mnogo bolje postavljen i povezan sa tvojim natalom i ima super aspekt sa MA. Moj ME ima samo 60VE, pa dzaba ljubavi kada ne mozemo da se nadjemo na nekoj sredini...

gbruthbg
03-05-2015, 14:31
Hocu i ja mladjeg muza ili barem ljubavnika :) lol...

Mada meni stoji matorac :*

alea
03-05-2015, 14:39
Hocu i ja mladjeg muza ili barem ljubavnika :) lol...

Mada meni stoji matorac :*

Tebi stoji neki poznati frajer, ili barem neki sto se krece medju elitom, sta se ti bunis :)

gbruthbg
03-05-2015, 14:46
Aaxxaxax moze moze ako i u krevetu bude poznat i cuven :)

Ako ne menjam ga za mladjeg dobrog ocuvanog i koji je manje presao :)

Javljam sta ce da me snadje od ta dva

danica_91
03-05-2015, 14:51
alea, a evo ako gledam kod mene Mo u ovnu u 5. kuci...posto imam jako problematicne i kratke veze, da vidim gde je problem...

imam Mo u ovnu, znaci bez ikakvog dostojanstva, pa sam ja jako emotivna kad sam u vezi, hocu da budem glavna, umem da budem i posesivna, tj. sebicna, ali ne volim da gusim nikako drugu osobu, samo hocu da se zna da je on moj, tj. da on to zna...i sad ja kao Mo u 5. kuci sam emotivna ali ta emotivnost se lose iskazuje jer je u ovnu, pa je nekad nagla, nekad agresivna, nekad imam izlive emocija, pa onda budem hladna mnogo, jer mi je Mo u 3. cetvrti, znaci hladan i suv, promenljivog sam stanja u vezi, Mo je ta promenljivost, nekad mnogo volim a nekad me boli tuki sto bi se reklo...ono sto je jedino pozitivno je da imam Mo60So aplikaciju, a So ima dostojantvo lica u drugoj dekadi ovna, gde je moj Mo, pa jel onda on pomaze mom Mo malo?

mada, So mi pomaze, ali je peregrirano, jedino je dobro sto ima halb, hajz i u muskom je znaku...to ga malo vadi, pa ne znam kakva je to velika pomoc

i onda bi trebalo da batalim da gledam sve ove separacije koje pravi moj Mo?

vladar 5. kuce mi je Ma koji nije u svojoj sekti, koji je u losem znaku po TA, nema nikakvo dostojanstvo...izgubljen je...ima MA0JU0VE, i rekla si da tu pomaze JU jer je u triplicitetu, a Ve je jako slaba...

e sad iako je Ve prva i ona prilazi Ma, treba ona da ima vlast, ali sam citala da u stvari najjace postavljena planeta u kuci ima vlast...to je kod mene JU?

imala sam puno veza i sve su naglo pocele i naglo se zavrsile, sa puno strasti i burno, a ako potraje duze onda se zavrsi jer se smorim, to je jer se Mo ohladi vremenom, ili ta osoba mora da ode iz grada, da se seli negde...pa najcesce onda imam paralelne veze koje nisu definisane...to je mozda Mo60So u duplom znaku

moj Ma kao vladar 5. kuce ima aplikaciju sa Ju i sa Me...muskarci su bili uvek stariji, bili su pametni, mada ne uvek pricljivi sto je zanimljivo jer mi je Me u blizancima...

i preko cega da gledam onda te prekide zbog tudje selidbe, odnosno jednostavno daljine, odnosno jedan je i morao da se zeni zbog papira pa smo raskinuli...znaci kako to da vidim preko 5. kuce ako su svi aspekti sa ovim Sa, a njega gledam zaduzenog za razlaz, njega gledam kao taj raskid...

posto je separacija izmedju Ma i Sa trebalo je da bude samo strah od toga, ali nije bio samo strah vec se to desavalo...

i kako ja da predjem iz tog sugavog Ma u brak? :D

po TA imam So u 7. kuci, brak ce doci kasnije...e sad da definisemo kasnije...nemam pojma kad je to... So nema nikakav bitan aspekat,samo je u dvojnom znaku, pa imamo 2 braka...Ve kao vladar 1. braka, lose postavljena ima apliacije sa JU, MA i Sa...znaci da ce taj Sa kad tad da donese hladjenje braka i razlaz...ili ce samo moj muz da bude stalno negde daleko od mene...i posto je Sa u vodoliji, uglavnom su razvedeni i stariji...trebalo bi to da bude prvi muz

dugi muz da bude Ma, to bi onda vise bio brak iz ljubavi jer Ma vlada i 5. kucom...i onda bi mozda imala i decu sa tom osobom...mada Ma nije mnogo srecan, Ma i Ve mogu dati i velike svadje, u braku, ko mi ne garantuje ponovo razlaz

i onda posle Ma bi Ve prisla Ju...onda bi to mozda bio 3. brak...ali po SO bih imala samo 2. braka...lav jeste fixni znak, ali So je u blizancima, pa mi taj fixni znak ne pije mnogo vodu...i dodatno imam Me kao prvu planetu u blizancima pa opet mogucnost bar 2 braka, za tim ide So isto u dva znaka...znaci kuku majko...ne znam onda koliko brakova cu imati xD

mrgud78
03-05-2015, 14:51
ME ne vidi svoj domicil u Blizancima, odnosno vidi ga preko opozicije sto nije dobro, ali ga vidi preko VE sa kojom je u sekstilu, a koja je u svom sedistu, sekti i ima dovoljno snage da primi svetlost koju joj salje ME.

Alea, ova recenica se odnosi na Eleninu kartu. Nisam razumela kako Me vidi svoje sediste preko Venere...ako imas vremena ti mi pojasni...:)

alea
03-05-2015, 15:15
ME ne vidi svoj domicil u Blizancima, odnosno vidi ga preko opozicije sto nije dobro, ali ga vidi preko VE sa kojom je u sekstilu, a koja je u svom sedistu, sekti i ima dovoljno snage da primi svetlost koju joj salje ME.

Alea, ova recenica se odnosi na Eleninu kartu. Nisam razumela kako Me vidi svoje sediste preko Venere...ako imas vremena ti mi pojasni...:)

Sediste ME je znak Blizanca, pa je ME u 7. znaku od svog sedista i gleda u svoj domicil iz znaka opozicije, tj iz izgona.
Ali posto ima sekstil sa VE koja ima trigon sa Blizancima ovo bi moglo da ublazi stvar sa tom opozicijom ka ASC.
Zato sam pitala za decu, jer VE u 5. je vezana za decu, ljubav, pa bi ovo moglo da bude ono sto bi moglo da ublazi tu izgubljenost vladara ASC iz znaka izgona. :)

alea
03-05-2015, 15:27
ne znam onda koliko brakova cu imati xD

Joj ne da si me slatko nasmejala ovom recenicom! :D

Analiziracemo te pa cemo videti dje je ba zapelo :)
Uvek postoji nesto dobro i nesto lose.

mrgud78
03-05-2015, 15:31
:) hvala , sada shvatam :)

rijanon
03-05-2015, 15:57
I VE je dominantna u odnosu sa MA.
Ako stavimo znak Jarca na ASC i Raka na DSC, vidimo da je VE u usponu i da ide ka 10 p. tako da je ona dominantna u ovoj opoziciji, koja je jos i separacija. To je kao kada imas strah da li ce odnos ispasti kako treba, plasis se njegove reakcije a u stvari ne moze ti nista, jer em sto je separacija, em sto je ona ta koja "komanduje", odnosno, nekada meni to lici da ga vrti oko malog prsta.
Ili kada zena ima strah od razvoda braka, sa aplikacijom ce se verovatno dogoditi a sa separacijom ce verovatno prebroditi krizu ako nastane.

Inace, kardinalni znaci imaju u sebi puno naglosti, pa umeju naglo da ulaze i izlaze iz neke veze, da pucaju preko noci, isto tako da se smuvaju na prvom susretu. :D Ne treba im puno niti ih treba puno ubedjivati, kad im se neko svidi, ne oklevaju, ali isto tako umeju da puknu i zavrse za cas...
Ve dominantna u odnosu sa Ma. 1:0 za mene :D trenutan rezultat. hvala :)

tiramisu
03-05-2015, 22:09
Wow karta mi deluje manje crvena bez transaturna. :) I, k'o što reče Danica, mnogo je mračna ona astroriznica a sad mi stvari deluju malo svetlije.
Dakle sekte, ako sam pohvatala, bi išle u mojoj karti ovako: obzirom da je kod mene noćno rođenje onda su Mo, Ve, Ma iznad horizonta kao noćne planete i u svojoj su sekti, So i Sa su ispod horizonta pa su i oni u svojoj sekti, jedino je Ju siroma' van sekte, te ni ne čudi što mi ništa fino nije doneo u tranzitima (mada on mi vlada po TA 6. poljem), dok, recimo, čika Saturn dok mi je tranzitirao 1. poljem sam se osećala kao supermen :D.
Zanimljivi su mi i ovi dekster/sinster aspekti. Ako uzmem Sa kao najsporijeg, njemu sve planete apliciraju sa desne strane (Mo, Ve, Me, So) što će reći da su oni dominantniji od Sa (naročito Mo i Ve jer su u sedištu) mada opet ne znam da li to važi ako su u pitanju inferiorne planete.
Iako je Sa najgore aspektovan ispade da možda i nije tako malefičan u mojoj karti. Mada opet on je i egzaltirani vladar Asc i vladar tripliciteta, ali čitah Aleine postove da je zloćudan u noćnim rođenjima... Alea, zapetljah se. :)

Danice tebi je R Sa, a čitala sam skoro da R planete na nebu deluju vizuelno veće (inferiorne zbog svoje blizine Zemlji a superiorne zbog opozicije u odnosu na zemlju deluju veće, tako nešto) te su se zbog toga smatrale delimično benefičnim, eto ako ti je za utehu. :)

mrgud78
04-05-2015, 09:00
Ovo je i mene bunilo ali sam pohvatala.
MTvoji Mo, Ve i Ma su u sekti.
So, Sa i Ju su van sekte jer je u pitanju nocno rodjenje.

Kod dnevnog rodjenja u svojoj sekti su So, Sa i Ju, a van sekte su Mo, Ma i Ve.

Kod nocne karte u sekti su Mo, Ma i Ve, a van sekte su So, Sa i Ju

Kada je planeta deo vladajuce sekte i iznad horizonta je onda je u Hejzu, to je dobro. To je slucaj sa tvojim Mo, Ma i Ve. I jos bi bolje bilo da su u znaku koji je istog pola kao one, tada bi bile u Halbu.

Za planete van sekte bi svakako bilo bolje da su ispod horizonta, sto i jeste slucaj sa tvojim So i Sa

Eto toliko od mene, toliko doseze moje znanje. Za dalje ces sacekati Aleu :)

tiramisu
04-05-2015, 20:11
Kod dnevnog rodjenja u svojoj sekti su So, Sa i Ju, a van sekte su Mo, Ma i Ve.

Kod nocne karte u sekti su Mo, Ma i Ve, a van sekte su So, Sa i Ju
Hmm znači teoretski ne postoji mogućnost da ti sve planete budu u sekti već se po deafult-u smatra da je to nemoguće i time ti se deo planeta već u startu oštećuju po svom kvalitetu/snazi/čemu već. Bummer.
Kada je planeta deo vladajuce sekte i iznad horizonta je onda je u Hejzu, to je dobro. To je slucaj sa tvojim Mo, Ma i Ve. I jos bi bolje bilo da su u znaku koji je istog pola kao one, tada bi bile u Halbu.
Vidiš, ja sam poistovetila sekte i Hajz. My bad.
Hvala ti na pomoći! :)

ganci
04-05-2015, 21:09
Hmm znači teoretski ne postoji mogućnost da ti sve planete budu u sekti već se po deafult-u smatra da je to nemoguće i time ti se deo planeta već u startu oštećuju po svom kvalitetu/snazi/čemu već. Bummer.

Vidiš, ja sam poistovetila sekte i Hajz. My bad.
Hvala ti na pomoći! :)

Tebi ako Mo ''pobedjuje'' Sa on je prosto fantastican-u sekti i hajzu, na vrhu neba i u domicilu :)

Lahadima
04-05-2015, 21:22
Sto se rucka tice, uvek moze, i zoves na svadbu :D

Ja imam slicnu kombinaciju 7 p.
Meni je SO u Strelcu ( trebalo bi da da 2 braka, za sada je bio jedan ), vrh 7. u Blizancima, takodje bi trebalo da da vise brakova.
ME vladar 7. u Skorpiji ( na 12* eto blizu tvog, a inace tvoj SA je na mom MO egzaktno :)
Imam u 7 p. ali u Raku, SA na 3*.
Imala sam jedan brak, i bili smo zajedno 18 godina, nije bilo neke velike razlike u godinama, ( 2 godine ) i isto imam ME90JU u Vodoliji, na tvom JU, koji je meni vladar ASC. Taj SA u 7. ali i vladari uglova u fiksnim znacima su opisali brak koji je jako dugo trajao. On je jako inteligentna osoba, ali nije imao neki fokus i nije uspeo bas da se ostvari sa svom svojom pamecu. Na kraju smo se razisli.
Posle sam usla u vezu koja traje vise od 3 godine, imali smo planove o zajednickom zivotu ali nikako nismo uspeli da se nadjemo, zbog obaveza, poslova, zivota...on je mladji 6 godina od mene, i sada zivi u drugoj drzavi, stalno je negde na putu, cak je isao i preko okeana ( eto ME mladji, SA nemogucnost da se nesto realizuje, brod, daleka putanja preko okeana - SA u vodenom znaku Raka...) doduse meni je SA u izgonu u 7. pa to mnogo otezava i komplikuje stvari.

Eto iz licnog primera, s tim sto je tebi ME mnogo bolje postavljen i povezan sa tvojim natalom i ima super aspekt sa MA. Moj ME ima samo 60VE, pa dzaba ljubavi kada ne mozemo da se nadjemo na nekoj sredini...

Alea, hvala još jednom!
Ahahaha, pa ti i ja imamo razne konjukcije ovde :) Me0Me, GREAT MINDS THINK ALIKE :D

Dobar si primer svakako za ovakve postavke, pošto su tvoja i moja karta slične, makar na temu sedmog polja.

Pretpostavljam da postoje različiti načini da se simbolika ostvari. Mojoj mami je sedmo u raku, mo joj je u strelcu (vuče na dva braka, ali neće biti), ali je Mo60Ju koji je u lavu u sedmoj, i ima Mo90Me od aspekata. Njoj su u sedmom polju mars u raku, i jupiter u lavu. So joj je takođe u raku na samom Dsc, So60Sa.

Moj tata je od nje stariji ravno 10 godina (So60Sa), poreklom je sa sela (Ma u raku i samo polje u raku), bio je izuzetno obrazovan (dva fakulteta), ovo povezujem sa Mo u strelcu ali i sa samim Ju u sedmom. Nije stranac, ali je rođen u drugoj državi (sadašnja Hrvatska, tada je bila Juga). Mo je mami u 11-oj kući, dakle vladar sedme je u 11-om polju. Tatu je upoznala preko prijatelja :) Bili su u braku skoro 30 godina, sve do njegove smrti. To joj je jedini brak.

E sad, imam glupo pitanje, njoj je So na 10 05, a Dsc je na 10 51. Jel ovo dnevno ili noćno rođenje?

tiramisu
04-05-2015, 22:14
Tebi ako Mo ''pobedjuje'' Sa on je prosto fantastican-u sekti i hajzu, na vrhu neba i u domicilu :)
Fino što ga makar nešto jača kad je već kukavac napadnut sa svih strana, a sad baš da l' "pobeđuje" Sa je upitno. :)
njoj je So na 10 05, a Dsc je na 10 51. Jel ovo dnevno ili noćno rođenje?
Jes' da se pitanje ne odnosi na mene, ali obzirom da je So ispod horizonta, onda je, pretpostavljam, noćno rođenje u pitanju.

ganci
05-05-2015, 07:49
Fino što ga makar nešto jača kad je već kukavac napadnut sa svih strana, a sad baš da l' "pobeđuje" Sa je upitno. :)

Jes' da se pitanje ne odnosi na mene, ali obzirom da je So ispod horizonta, onda je, pretpostavljam, noćno rođenje u pitanju.

Meni je jednom jedan TA znalac pisao da je moja Ve ta koja ''napada'' Sa. Ve i Sa imaju 90, aplikacija i ja oduvek mislim da je ona tu jadna i ostecena ali mi je on pisao da je ona ta koja ugrozava Sa. Ali ovo ne bih znala da objasnim :)

mrgud78
05-05-2015, 08:16
Fino što ga makar nešto jača kad je već kukavac napadnut sa svih strana, a sad baš da l' "pobeđuje" Sa je upitno. :)
mali off, nadam se da ce moderatori oprostiti.
Da li si nekada ulazila dublje u analizu Mo180Sa posto je na osi MC/IC i egzakta je?

Meni je jednom jedan TA znalac pisao da je moja Ve ta koja ''napada'' Sa. Ve i Sa imaju 90, aplikacija i ja oduvek mislim da je ona tu jadna i ostecena ali mi je on pisao da je ona ta koja ugrozava Sa. Ali ovo ne bih znala da objasnim :)
Bas mi je sada zanivljivo to. Predpostavicemo da je on zaista znalac u kojeg ne treba sumnjati. I samim cemo njegovo tumacenje bezrezervno uzeti kao 100 % tacno.
Venera van sekte, Saurn van sekte
Venera dnevni triplicitet, Saturn nadziruci triplicitet (Ve u blagoj prednosti)
Venera u 11 prirodnoj kuci Saturna, Saturn u 2 prirodnoj kuci Venere
mozda jer Ve vlada osmom?
Nem pojma. Zovi ga pitaj ga :confused:
Jel mozda neko drugi ima ideju zasto je ova Venera bezobrazna prema Saturnu?

gbruthbg
05-05-2015, 19:02
Tiramisu negde sam procitala tvoj post i hvala ti puno ...
Sad ne mogu da ga nadjem a dosla sam da zapisem sta si sve nabrojala kod mene kao odrednicu temperamenta i eto ti neko pametan ga izbisao a ova glupa prepucavanja ne brisu vec postove iz kojih moze nesto pametno da se procita :(

tiramisu
05-05-2015, 19:21
Meni je jednom jedan TA znalac pisao da je moja Ve ta koja ''napada'' Sa. Ve i Sa imaju 90, aplikacija i ja oduvek mislim da je ona tu jadna i ostecena ali mi je on pisao da je ona ta koja ugrozava Sa. Ali ovo ne bih znala da objasnim :)
Sličan slučaj kao kod mene. Verovatno je mislio na dekster aspekt tj. Ve se nalazi u 10. znaku od Sa (ako bi Sa gledala kao na Asc onda bi se Ve našla u 10. polju od njega - Devica je deseti znak za Strelca) i aplicira mu sa desne strane te je u tom smislu dominantnija od njega.
mali off, nadam se da ce moderatori oprostiti.
Da li si nekada ulazila dublje u analizu Mo180Sa posto je na osi MC/IC i egzakta je?
Pa sad tema je: O prirodi planeta, sektama, aspektima pa se uklapa u priču (nađosmo loophole :D).
Znaš kako, čitala sam svašta o tom aspektu (ništa lepo) a obzirom da mi Sa tangira popriličan broj planeta, ne bih znala jasno da razgraničim šta se baš konkretno vezuje za taj aspekt - tj. za Mo. Lično mislim da će se efekti tog aspekta izraziti negde kasnije u životu. Ono što sam za sada primetila je da mi je doneo jaku samosvest, strah od javnih prezentacija (ranije se dešavalo: srce kuca, glas podrhtava i pored moje volje da nešto isteram do kraja, mada je sada situacija bolja), obzirnost prema poštovanju pravila (note: pravila ne poštujem nešto preterano ako nema ko da ih sankcioniše npr. da na ovom forumu postoje moderatori, moje ponašanje bi bilo jako striktno ili npr. ulicu skoro nikad ne prelazim van pešačkog prelaza, kapirate obrazac ponašanja). Jedino što ima smisla je da su mama i tata suprotnih karaktera. Obično ljudi misle da da je Mo180Sa (uz Mo90So) doneo razvod, ali jok, ne mogu biti dalje od istine.
Tiramisu negde sam procitala tvoj post i hvala ti puno ...
Sad ne mogu da ga nadjem a dosla sam da zapisem sta si sve nabrojala kod mene kao odrednicu temperamenta i eto ti neko pametan ga izbisao a ova glupa prepucavanja ne brisu vec postove iz kojih moze nesto pametno da se procita :(
Ništa, bitno je da si videla. Reko' da ne spamujem temu bzv, ipak je ovo TA. :)

ganci
05-05-2015, 19:30
mali off, nadam se da ce moderatori oprostiti.
Da li si nekada ulazila dublje u analizu Mo180Sa posto je na osi MC/IC i egzakta je?


Bas mi je sada zanivljivo to. Predpostavicemo da je on zaista znalac u kojeg ne treba sumnjati. I samim cemo njegovo tumacenje bezrezervno uzeti kao 100 % tacno.
Venera van sekte, Saurn van sekte
Venera dnevni triplicitet, Saturn nadziruci triplicitet (Ve u blagoj prednosti)
Venera u 11 prirodnoj kuci Saturna, Saturn u 2 prirodnoj kuci Venere
mozda jer Ve vlada osmom?
Nem pojma. Zovi ga pitaj ga :confused:
Jel mozda neko drugi ima ideju zasto je ova Venera bezobrazna prema Saturnu?
Da, odlican je u TA ali nema ga na forumima vise da bih pitala.
Ve je van sekte, Sa je u sekti.
Ve ima dnevni triplicitet, Sa je peregriniran.
Venera je direktna i brza, cini mi se kada sam gledala najbrza planeta a Sa je spor zbog retrogradnosti.
Ve vlada 12. (kako sam videla iz karte koju je Snupy postavila) a moja Ve je u 12.znaku od ascedenta (ja i Mo gledam kao da mi je u 1.jer je u znaku ascedenta i mnogo mi je jasnije tumacenje nego za to da je u 12.).
Za dalje i ja ne znam :cool:

alea
24-09-2015, 19:08
Hmm znači teoretski ne postoji mogućnost da ti sve planete budu u sekti već se po deafult-u smatra da je to nemoguće i time ti se deo planeta već u startu oštećuju po svom kvalitetu/snazi/čemu već. Bummer.

Naravno, zato se izmedju ostalog, razlikuju solarni i lunarni tipovi licnosti. :)

rijanon
24-09-2015, 19:16
E ovoj temi treba da se posvetim, jer ne znam NIŠTA.
Dakle, strana br. 1 :)

rijanon
24-09-2015, 19:50
dakle, u mom slučaju, So u Gem nema dostojanstvo, ali je muški znak i iznad je horizonta, na svome.
dominantni su mi onda So, Ma i Sa jer je dnevno rođenje, trebalo bi da imam liderske osobine, još je i
Mars iznad horizonta i u egzaltaciji. jedino je Sa ispod ose AC-DC, a pošto je rođenje dnevno, bilo
bi bolje da je iznad, zar ne?
Mo i Ve ispod horizonta, dakle u svojoj noćnoj sekti, gde im prija. Ve u ženskom znaku, a Mo
preko dispozitora Merkura ide u sedište. Me moze u obe sekte, ok je sto mi je iznad horizonta. Ju je jak poprilično.
jesam li u pravu? :) evo karta: Dodaj.rs - Besplatno postavljanje slika - natalna-i-juno.jpg (http://www.dodaj.rs/?1Z/ED/vImkSB0/natalna-i-juno.jpg)
sad imam pitanje - kako da tumačim Ve 180 Ma, ko je tu jači i kako se pravilno se nositi sa
tim aspektom?
I ovaj trigon Ve 120 Sa, trigon je po stepenima, matematicki brojano 125*, ali nije trigon po
znacima, Rak i Strelac. da li onda aspekt postoji ili ne i ko je tu jači?
hvala! :)

Kele
24-09-2015, 20:35
'teresantne ste mi.Jos kad bih shvatila o cemu pricate.. :07: za ovo sam duduk totalni.:notworking:

tiramisu
24-09-2015, 21:47
Naravno, zato se izmedju ostalog, razlikuju solarni i lunarni tipovi licnosti. :)
Da li se onda, skladno sekti, ova dva tipa međusobno isključuju? Jer, čini mi se da sam čitala negde, da su mogući i mešoviti tipovi koji integrišu oba principa, premda nisam sigurna...
:)

alea
24-09-2015, 23:19
Da li se onda, skladno sekti, ova dva tipa međusobno isključuju? Jer, čini mi se da sam čitala negde, da su mogući i mešoviti tipovi koji integrišu oba principa, premda nisam sigurna...
:)

Ne iskljucuju se, u pravu si, kao i kod temperamenta gde su retki cisti tipovi, tako i kod solarnih i lunarnih, postoje i mesoviti tipovi.
Oni su najuravnotezeniji i najskladniji tipovi licnosti.

Natasa je to detaljno opisala na svom blogu.

Blog tradicionalne astrologije / Traditional Astrology Blog: Lunarni i solarni tip li?nosti (ta?ka fortune i njeno zna?enje) (http://tradicionalnaastrologija.blogspot.rs/2010/10/lunarni-i-solarni-tip-licnosti.html)