Elekciona astrologija [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : Elekciona astrologija


coca
27-12-2011, 08:49
Horoskop trenutka upoznavanja- trenutak zapocinjanja

Odlican text nase drage clanice Supernove
kao pocetak ove teme:)

http://www.madeinmontenegro.com/vbforum/showthread.php?t=5501

ps
Ako postoji tema (a nisam je nasla) neka moderatori izbrisu ovu.

swiss
27-12-2011, 09:26
Odlican tekst od SuperNove, bas lepo je sve objasnila, al evo jos malo dopune....

Elekciona Astrologija

Elekciona astrologija predstavlja biranje najboljeg vremena za otpočinjanje nekog projekta (sklapanje braka, pokretanje razvoda, kupovinu, prodaju, podnošenje tužbe, itd.). Ona podrazumeva da uzmete stvar u svoje ruke i pronađete astrološku kartu, koja će osigurati da se stvari odviju na najbolji mogući način po vas. Postoje univerzalne i specifične elekcione karte.

Univerzalne elekcione karte odnose se, na primer, na odabiranje vremena za izgradnju nečega, selidbe na drugu lokaciju, sanju nečega, itd. Specifične elekcione karte služe za odabiranje vremena za odlazak na lekarski pregled, operaciju, sklapanje braka, odlazak na putovanje ili kupovinu imovine. U elekcionoj astrologiji, astrološka karta se pravi za trenutno vreme i lokaciju, a potom se podešava.

Prvi korak u elekcionoj astrologiji je pronalaženje jakih uglova i postavljanje signifikatora u dignititete. Mesec bi trebalo da ima jaku i srećnu postavku. Na primer, kada tražite elekcionu kartu za selidbu, želećete da Mesec bude u fiksnom znaku (jer tada daje snagu i stabilnost), da raste i pravi dobar aspekt sa srećnom fiksnom zvezdom u 4. kući ili na Ascendentu, a vladalac 2. kuće treba da bude jak i iznad zemlje. Generalna pravila za elekcionu kartu:

Koristiti samo aplikacione aspekte. Do trenutka u kome dođe do separacije aspekta, događaj se već odigrao.

Koristiti osnovne aspekte. Konjunkciju, opoziciju, trigon, sekstil i kvadrat.

Mesec je najvažnija planeta u elekcionoj karti. To je najbrža planeta od svih planeta i često se koristi za određivanje vremena. Loše položen Mesec sprečava lako postizanje onoga što ste namerili da uradite. Izbegavajte kvadrate prema Mesecu. Mesec koji raste ima mnogo više prednosti od Meseca koji opada, ali čuvajte se tačnog Mladog Meseca – sačekajte bar 12 sati, da on primetno poraste. Prazan hod Meseca retko kada donosi željeni rezultat u elekcionim horoskopima, osim ukoliko ne želite da izbegnete pojavu nečega, kao što je podnošenje poreske prijave, kako ona NE bi bila proveravana.

Osim u slučaku Saturnovih stvari (građevinari, štampari, administracija), trudite se da Saturna postavite dalje od uglova. Najbolje bi bilo da on bude u kadetnim kućama, iako bi Saturn u 12 –oj kući trebalo izbegavati kada je u pitanju kupovina kuće i zemlje, ili u bilo kojoj sličnoj situaciji u kojoj ne želite da dođete do otkrivanja nekih tajnih stvari nakon što ste kupili predmet o kome se radi.

Takođe je bolje i da se Uran, a ponekad i Mars, drže podalje od uglova.

Odaberite za Ascendent unak koji podržava predmet o kome se radi (Blizanci za izdavanje knjige, Strelac za putovanja, Bik za kupovinu nekretnine itd.).

Najveći broj elekcionih karti imaće dobrobit od postavke Sunca, Meseca, Venere i Jupitera iznad horizonta.

Za nove poduhvate, koji zahtevaju inicijativu i energiju, kardinalni znaci su najbolji. Fiksni znaci imaju kvalitete trajnosti, iako ponekad mogu zahtevati više vremena za ostvarenje željenog. Promenljivi znaci su fleksibilni.

Imajte na umu prirodu planete kako biste znali kako da ih smestite u skladu sa onim što želite. Ukoliko želite da prodate auto, postavite Merkura tako da bude naglašen; umetnički poduhavti treba imaju jaku postavku Venere; ukoliko želite da otpočnete naporni program fizičkih vežbi, postavite Marsa u ugao; dobrobit od putovanja dolazi od naglašenog Jupitera; jak Saturn neophodan je za najveći broj poslova, jer obuhvata i disciplinu i organizaciju; dobro postaljen Uran neophodan je za neobične poduhvate kao i za događaje koji obuhvataju pronalaske, kompjutere, nove stvari i sprave; Neptun je dobar za otpočinjanje pisanja filmskih scenarija, za režiju filma ili za druge poduhavte u kojima su važni glamur i kreativnost, takođe i za pomorstvo i naftu; intenzitet Plutona mora se sageldati pažljivo, ali može biti od pomoći u područjima u kojima su igre moći od važnosti.

Izbegavajte retrogradni Merkur kada treba da potpišete neki ugovor ili kada želite da kupite kola. Takođe, treba izbegavati retrogradnu Veneru u elekcionoj karti za sklapanje braka ili kupovinu skupih predmeta. Retrogradni Mars nije preporučljiv za kupovinu mašina, uključujući i kola, a takođe treba izbegavati i bilo kakve hirurške intervencije dok je Mars retrogradan.

Kod elekcionih karata venčanja – Mesec ne bi trebalo da pravi ni jedan kvadrat i ne treba da bude u praznom hodu. Mesec koji raste, bolji je od Meseca koji opada. Najbolje je da na Ascendentu bude fiksan znak. Potom slede kardinalni znaci, naročito Vaga, pa Jarac i Rak. Ovan i promenljivi znaci mogu ukazivati na kratkotrajnost. Vladalac Ascendenta bi trebalo da bude u dobrom aspektu sa vladarem 7. kuće, jer ove dve kuće predstavljaju dve osobe koje stupaju u brak. Sunce i Mesec bi trebalo postaviti u međuosbno dobar aspekt. Pošto Saturn ume da donese ograničenja i produžetke, ne bi trebalo da se nađe u uganoj kući. Najbolje bi bilo da bude u kadetnoj. Ukoliko je moguće treba izbeći sve teške, aplikacione aspekte prema Saturnu, uključujući i konjunkcije. Ukoliko želite da veza teče prijatno, držite Urana podalje od ugaonih kuća, naročito od 1. i 7. kuće. Sunce i Mesec, kao i Venera i Jupiter, trebalo bi da budu iznad horizonta, ukoliko je moguće. Pokušajte da Veneru i Mars postavite u međusobno dobar aspekt, takođe Venera bi trebalo da bude u dobrom aspektu sa Ascendentom/Descendentom. Izbegavajte Mesec u Škorpiji, jer je on tu u padu i može biti tajnovit i posesivan, što nije poželjno za srećnu vezu. Mesec u Vagi, s druge strane, u bračnoj elekcionoj karti je veoma poželjan, jer teži harmoniji i ravnoteži.

Kod elekcione karte preseljenja – izbegavati kvadrate Meseca, ali i opozicije; ukoliko ne želite trajni boravak u novom okruženju ili iz nekog drugog razloga ne želite da u njemu dugo ostanete, pokušajte da Ascendent postavite u fiksan znak. Izbegavajte poziciju Saturna ili Marsa u ugaonim kućama i, osim ukoliko ne čeznete za uzbuđenjima, izbegavajte na tim mestima i Urana.

Kod elekcione karte kupovine i prodaje – Mesec treba da bude u povoljnim aspektima i izbegavajte prazan hod Meseca, dok je postavka u Raku ili Biku veoma dobra. U bilo kojoj kupovini Asc i Dsc opisuju prodavca i kupca, tako da je poželjno imati dobre aspekte između njihovih vladara. Pokušajte da ojačate 4. kuću i njenog vladara i to važi i kod kupovine i kod prodaje. Za kupovinu pogodan je fiksni Ascendent, osim u slučaju kupovine deonica ili kratkoročnih ulaganja. Da bi se imovina brzo prodala, mudro bi bilo odabrati kardinalni ascendent, pa tek potom sledi promenljiv. Nemojte potpisivati nikakve papire ili ugovore o bilo kakvoj imovini ukoliko su Merkur ili Venera retrogradni.

coca
09-03-2012, 11:15
http://profesionalnaastrologija.com/clanak.php?id=140

coca
08-08-2012, 11:53
da malo zivne ova tema..prilazem natal sa trenutkom upoznavanja
http://www.efreepics.net/?v=astrowpjp.gif

ima li dobrovoljaca za tumacenje?:-)
Osa asc-dc je u fiksnim znacima-znaci stabilnu vezu
medjutim IC-MC je u promenljivim znacima-a ta osa obicno govori o ishodu veze

Gleda se mesec i njegovi aspekti-ovde je on u konjuk.sa saturnom-ukazuje na malo teza iskustva
ali ima trigon sa benefitnom venerom...sto malo popravlja stvar
Mesec je u kardinalnom znaku vage...-???Javna veza rekla bih,ali i dvoumljenje oscilacije neke vrste...
dalje gledamo veneru koja ima trigon sa marsom ,ali i saturnom-sto daje sex.naboj u vezi i duzu vezu
Gledamo i uglove...smc na ASC, a u 7 kuci je jupiter i venera-meni to izgleda dobro, ali ne znam sta bih tacno tu rekla..
Obracamo paznju i na sunce-koje je u sedistu u lavu,i u konj. sa merkurom...i ovo mi dobro izgleda jer je u 9 kuci(kraj 8 kuce)
Vl 4 kuce(kraj veze)je jupiter u 7 u blizancima-meni ovo deluje da ce veza da se zavrsi brakom????Jer to bi bio i njemu i meni 2 brak...(blizanci je duplo)a i jupiter to daje...vise
ne znam dalje...
molim pomoc:-)

Aeria Gloria
08-08-2012, 14:14
Meni se ideja elekcione astrologije jako dopada. Međutim jasna mi je ideja elekcione astrologije kada se gleda početak posla, da li je dobro vreme raditi nešto ili ne, znači u principu događaji nad kojima imamo kakvu takvu kontrolu.

Jedino imam problem da skapiram "momenat upoznavanja", odnosno pošto imamo sinastriju, dejvison i kompozit koji pričaju dosta o međuljudskim odnosima,
kako tačno tumačiti "momenat upoznavanja"?

sem možda emocija koje su se trenutno pojavile u TOM trenutku između njih dvoje ali o pri tome o svim bitnim stvarima bi trebalo da priča kompozit, dejvison, sinastrija

Coco gledam tvoju kartu i sve zaključke koje si izvela iz te karte se nekako odnose na celu vezu...
može objašnjenje koliko elekciona karta utiče na sinastriju, dejvison i kompozit?

elem da pitam za moj problem
ako gledam kad je najbolje krenuti sa radovima na popravci krova zgrade?

gledam saturn (pošto je gradnja), on je u konjukciji sa marsom (što sad ne znam može da se tumači i dobro i loše)
i sledećih nekoliko dana mesec je u kvadratu sa suncem ...jbg

e sad u kojim poljima je najbolje postavljati planete? ima li neko iskustva?

coca
08-08-2012, 14:38
AGlorija
pa vidi ...imala sam sjajnu sinasriju sa jednim Mikom...ali mi je Supernova uradila i trenutak upoznavanja...gde mi je napisala ovo:

Originally Posted by supernova VIdi Poruku
Horoskop trenutka upoznavanja je u domenu elekcione astrologije, odnosno izbora najpovoljnijeg trenutka...

Ovdje je najvažniji uglovi, mjesec,njegove separacije i aplikacije...zatim SO, VE i MA...

S obzirom da se MO nalazi u promjenjivom znaku i da mu svjetlost opada, veza može imati tendenciju prelaska u tajnost, dok neki autori tvrde da MO u djevici sluti udovištvu odnosno kratkotrajnosti ukoliko se veza već ne zasniva sa udovcem/udovicom...

VE je kadentna i aplicira ka malefiku (SA) u malefičnoj 8. kući, što nagovještava neki problem, prolazak kroz teža iskkustva, posebno jer je SA vladar asc i VE nema aspekta sa benefikom...

Osa asc-desc u fiksnim znacima ukazuje na stabilan odnos, ali osa MC/IC koja indicira ishod veze je u promjenjivim znacima...MO aplicira ka JU, koji je, medjutim peregriniran i retrogradan, ispod horizonta i ukazuje na spor razvoj situacije, bez pomaka i promjene, a ME, kao vladar IC (ishod/završetak veze) je spaljen od vladara 7. u izgonu i u kadentnoj/malefičnoj 8. kući...

Da rezimiram, ovdje može postojati snazna tendencija ulaska u brak sa posljedicom udovištva, medjutim, postoji i "zaštitni" uticaj univerzuma koji se može pobrinuti da se veza prekine prije i na taj način "spasi" odnosno zaštiti jedna strana u odnosu, a inicijator prekida bi u tom slučaju bila muška strana.
------------------------------
e sad...bas sve je tako ispalo...kako je napisala...
sada sam zgranuta koliko ima istine u tome...
dok je masa nas sa foruma imala misljenje da cu sa tim mikom ostati u vezi-braku-gledajuci sinastriju!
-------------------------------
Eto,zato se ja preorijentisala na ova tumacenja...sad mi sve to ima vise smisla;-)

Sto se tice kuce..pa ne znam da li se tumaci kao tren.upoznavanja...
pitaj Supernovu,ona je expert za elekcionu ..po mom misljenju:-)

zainteresovana
23-02-2013, 21:57
Da dodam, možda bude od pomoći.
Ne znam odakle sam skinula sa neta, jer sam kopirala u word, tako da izvor ostaje anoniman :)
Svakako nisam autor.

Elekciona astrologija pridaje veliku važnost Mjesecu i njegovim aspektima, položajima u znaku, te uvijek promatra vladare u odnosu na Mjesec. Stoga cu navesti samo kraci niz korisnih pravila koja su uveli tradicionalni astrolozi. Radi se o pravilima koje je dao Willian Ramesey, Astrology Restored (1653).

Mjesec konjunkcija Saturn
Loše za sve poduhvate, narocito ukoliko trebate imati kontakte sa starijim ljudima ili osoba saturnovog tipa. Takoder je loše za putovanja, poslove i zapocinjanje novih poduhvata.

Mjesec sekstil Saturn
Loš aspekt za ljubav i prijateljstva sa ženama. Dobar aspekt ukoliko želite graditi, iskapati, baviti se agrikulturom i slicnim poslovima. Takoder, ovo je dobar aspekt za kontakte sa starijim ljudima, vijecnicima i službenim osobama.

Mjesec kvadrat Saturn
Loše za sve poduhvate, narocito za medicinske tretmane, putovanja, ljubav i kontakte s osobama saturnovog tipa.

Mjesec trigon Saturn
Dobro za popravke i preuredenje zgrada i drugih gradevina, dobro za izgradnju, poljoprivredu i kontakte s osobama saturnovog tipa.

Mjesec opozicija Saturn
Loše za zapocinjanje novih poduhvata, zapošljavanje radnika, posao opcenito, ili za traženje usluga ili promaknuca.

Mjesec konjunkcija Jupiter
Uglavnom je dobar period, narocito za zapocinjanje sudskih procesa, tužbi i suradnju s odvjetnicima, doktorima i profesionalcima bilo koje struke.

Mjesec sekstil Jupiter
Dobro za donošenje odluka, pravne poslove i brak.

Mjesec kvadrat Jupiter
Dobar period za studiranje i dobivanje dobrog savjeta, za druge stvari nije tako dobar.

Mjesec trigon Jupiter
Povoljan period za zapocinjanje novih poslova i za suradnju s osobama koje imaju utjecaj.

Mjesec opozicija Jupiter
Za vecinu stvari je loš, osim za putovanja.

Mjesec konjunkcija Mars
Loš za bilo kakve poduhvate ali narocito loš za putovanja i kontakte s osobama marsovog tipa.

Mjesec sekstil Mars
Dobar za natjecanja i borbe, takoder za kupnju oružja, oruda, strojeva i slicno.

Mjesec kvadrat Mars
Uglavnom loš, narocito za brak, stvaranje novih veza, udruženja i suradnju s ljudima koji imaju utjecaj.

Mjesec trigon Mars
Dobar za poduzimanje bilo kakvog napornog ili izazovnog posla, zapocinjanje parnica ili borbi, kupnju životinja i kontakte s osobama marsovog tipa.

Mjesec opozicija Mars
Nepovoljan za zapocinjanje novih poduhvata, putovanja, prijateljstva i suradnju sa ženama.

Mjesec konjunkcija Sunce
Dobar samo za stvari koje moraju ostati skrivene i daleko od oci javnosti, tajne ili privatne.

Mjesec sekstil Sunce
Dobar za traženje usluga od osoba na pozicijama moci, takoder za kratka putovanja, promjene, nova prijateljstva i napredovanje.

Mjesec kvadrat Sunce
Nepovoljan za nove poduhvate, putovanja ili suradnju s ljudima koji imaju utjecaj.

Mjesec trigon Sunce
Dobro za zapocinjanje novih poduhvata, utjecanje na važne osobe i traženje unaprjedenja.

Mjesec opozicija Sunce
Loše za posao i zapocinjanje novih poduhvata ili za važne promjene. Dobar za suradnju s ljudima koji imaju titulu, ali loš za suradnju s ljudima koji su bogati.

Mjesec konjunkcija Venera
Dobar za ljubavne stvari, zabavu, relaksaciju.

Mjesec sekstil Venera
Dobar za brak i ljubav, financijske stvari te kupnju ukrasnih predmeta i nakita.

Mjesec kvadrat Venera
Dobar za sport i igru, takoder za brak i zapošljavanje radnika.

Mjesec trigon Venera
Dobar za brak i ljubav, takoder za kupnju nove odjece pod uvjetom da Mjesec nije u znaku Lava.

Mjesec opozicija Venera
Uglavnom loše, svim stvarima koje predstavlja Venera treba s oprezom prilaziti.

Mjesec konjunkcija Merkur
Dobar aspekt za pisanje te korespondenciju, slanje poruka, pošte i slicno. Dobar za pripremanje racuna, potpisivanje ugovora i dokumenata i vecinu poslovnih transakcija.

Mjesec sekstil Merkur
Podržava ucenje, studiranje, i suradnju s pametnim ljudima. Dobro za posao i za ulazak u nove ugovore ili dogovore.

Mjesec kvadrat Merkur
Loš za putovanja, kupnju i prodaju, slanje poruka, studiranje i suradnju s utjecajnim ljudima.

Mjesec trigon Merkur
Dobar za zapocinjanje novih studija, školovanja, posao koji zahtjeva ideje i fleksibilnost. Pozitivan za suradnju s odvjetnicima, tajnicama i piscima.

Mjesec opozicija Merkur
Loš za potpisivanje ugovora, ali dobar za posao, suradnju sa službenicima, putovanja i studiranje.

Iako su ovo vrlo općenite naznake, jer su tradicionalni autori davali veliku važnost još cijelom nizu pravila, dobro je imati na umu te promotriti koliko i da li Vam koriste ove kratke smjernice.

zainteresovana
23-02-2013, 21:58
POSUDBA NOVCA
Kada želite posuditi novac treba pogledati gdje je Mjesec položen, te izbjeći ako je ikako moguće Via Combusta (15° Vage - 15° Škorpiona), Mjesec mora biti u fazi opadanja. Dobro bi bilo da se nalazi u Lavu, Škorpionu (16° - 30°), Strijelcu ili Ribama. Venera bi trebala biti u dobrom aspektu sa Mjesecom (konjunkcija, sekstil ili trigon), a Mjesec ne bi nikako smio biti u teškom aspektu sa Saturnom ili Marsom (kvadrat, opozicija ili konjunkcija).

KREDITI
Kada želite tražiti kredit od banke, potrebno je da Mjesec bude u prvoj ili drugoj četvrti i to za onoga tko daje novac, ili u trećoj i zadnjoj četvrti za onoga tko traži novac. Mjesec bi trebao biti u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Venerom ili Jupiterom, te u znaku Lava ili Bika.

UGOVORI
Kada želite potpisati neki ugovor, potrebno je da Mjesec bude u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Merkurom ili Jupiterom.

SAVJETNICI
Ukoliko tražite pomoć savjetnika profesionalca u svom poslu, Mjesec treba biti u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa Merkurom ili Jupiterom.

PREGOVORI / NAGODBE
Kod pregovora moramo uzeti u obzir vrstu takvog sastanka na kojem će se vršiti određeni pregovor. Također je važan cilj pregovora – što želimo tim pregovorom dobiti?

Ako se radi o kompromisu kojeg moramo postići, dakle radi se o dvije strane ili opcije između kojih želite birati, potrebno je da Mjesec bude u Vagi.

Kod ugovora koji su vezani uz komunikaciju, pokušajte izabrati vrijeme kada je Mjesec u zračnim znacima.

Ukoliko pregovarate o posjedu ili stvarima, Mjesec bi trebao biti u zemljanim znacima. Fiksni znaci također pomažu u pregovorima, s izuzetkom položaja Mjeseca u Lavu. Kardinalni znaci također potpomažu ovakve pregovore, s izuzetkom Mjeseca u Jarcu.

Ukoliko želite pregovarati o završetku nečega dobro bi bilo da se takvi pregovori započnu u vrijeme kada je Mjesec u zadnjoj četvrti, te u znacima Blizanaca, Lava ili Vodenjaka. Pokušajte izbjeći Mjesec u aspektima sa Marsom ili Jupiterom, dok vam sekstil i trigon Mjeseca i Plutona može pomoći.

zainteresovana
23-02-2013, 21:58
PROMOCIJA / NAPREDOVANJE
Ukoliko želite napredovati potrebno je izabrati povoljan moment u kojem ćete potaknuti takvo pitanje svoje promocije. Pokušajte izabrati moment kada je Merkur u konjunkciji, sekstilu ili trigonu sa vašim Suncem. Potrebno je izbjeći dane u kojima je Mjesec u aspektu sa Marsom ili Saturnom.

*


ODVIKAVANJE
Ukoliko se želite odviknuti nekih loših navika, ali isto tako i prekinuti neku lošu i nezadovoljavajuću vezu ili partnerstvo, bilo bi dobro započeti taj poduhvat onda kada je Mjesec u znaku Blizanaca, Lava ili Vodenjaka. Položaj Mjeseca u Ovnu, Djevici i Jarcu vam može biti od pomoći – ovisno o kakvom završetku ili odbacivanju navike se radi. Pokušajte izbjeći Mjesec u aspektima sa Marsom ili Jupiterom, dok vam sekstil i trigon Mjeseca i Plutona može pomoći.

POTPISIVANJE DOKUMENATA
Potpisivanje ugovora ili dokumenata treba obavljati onda kada je Mjesec u fazi rasta i u plodnom znaku (Rak, Škorpion ili Ribe), i kada Mjesec ima pozitivne aspekte sa Merkurom. Potrebno je izbjegavati dane kada je Mjesec u teškim aspektima sa Marsom, Saturnom ili Neptunom (kvadrati i opozicije), kao i period kada je Merkur retrogradan.

ZAPOSLENICI / OTKAZ
Mjesec bi trebao biti u trećoj ili zadnjoj četvrti, ali nikako pun. Također ne smije imati nikakve kvadrate ili opozicije.

ZAPOSLENICI / ZAPOŠLJAVANJE
Mjesec bi trebao biti u prvoj ili drugoj četvrti i to po mogućnosti u znaku Blizanaca ili Djevice. Mjesec bi trebao imati konjunkciju, sekstil ili trigon s Merkurom ili Jupiterom.

PUTOVANJE
Ukoliko planirate duže putovanje, bilo bi ga dobro započeti onda kada je Mjesec u pozitivnim aspektima sa Suncem. Za zabavu, dobri aspekti s Jupiterom su poželjni; za posjete potražite pozitivne aspekte s Merkurom.

Ukoliko želite izbjeći nesreće, pokušajte izbjeći putovanja u vrijeme kada je Mjesec u kvadratu ili opoziciji sa Marsom, Saturnom, Uranom ili Plutonom. Izaberite dan kada je Mjesec u znaku Strijelca ili Blizanaca sa dobrim aspektima prema Merkuru ili Uranu. Izbjegnite teške aspekte sa Marsom, Saturnom ili Uranom.

ŠIŠANJE KOSE
Pravila kod šišanja kose su takva da tražimo Mjesec u znacima Bik, Blizanci, Strijelac, Jarac ili Ribe, ali izbjegavamo šišanje kada je Mjesec u Djevici. Potrebno je potražiti pozitivne aspekte Mjeseca i Venere. Ukoliko želimo ubrzani rast kose, onda ćemo šišati kosu kada je Mjesec u fazi rasta i u znacima Raka ili Riba. Da bi nam kosa rasla gušća, šišamo se na Pun Mjesec i to onda kada je Mjesec u znaku Bika, Raka ili Lava. Ako želite da vam kosa raste sporije onda je potrebno pričekati da Mjesec bude u fazi opadanja, te da bude u znacima Ovna, Blizanaca ili Djevice, te da tvori kvadrat ili opoziciju sa Saturnom.

BOJANJE KOSE / TRAJNA
Kada želimo bojati kosu, napraviti trajnu ili neku takvu promjenu, važno je da Mjesec bude u znacima Biku ili Lavu i to u sekstilu ili trigonu sa Venerom. Svakako pokušajte izbjeći kemijske tretmane kose ukoliko je Mars u kvadratu ili opoziciji sa Mjesecom, naročito ako takav postupak zahtjeva grijanje (vrućinu). Za trajne je najbolje kada je Jupiter u trigonu s Mjesecom koji je u prvoj četvrti.

ZDRAVLJE
Dijagnostika će biti uspješnija kada je Mjesec u znacima Ovna, Raka, Vage ili Jarca, a manje kada je Mjesec u znacima Blizanaca, Djevice, Strijelca ili Riba. Kada želite započeti program rehabilitacije bilo bi dobro da Mjesec bude u kardinalnim ili fiksnim znacima, te da je u odnosu na vaše Sunce dobar dan. Takvo pravilo važi i za odlazak u bolnicu. Kupnja lijekova je dobra kada je Mjesec u znacima Djevice ili Škorpiona.

OPERACIJE
Krvotok je povezan poput oceana sa Mjesečevim fazama. Da bi smanjili mogućnost jakih krvarenja nakon operativnih zahvata dogovorite operaciju unutar tjedan dana prije ili poslije Mladog Mjeseca. Ako ikako možete pokušajte dogovoriti operaciju nakon Mladog Mjeseca, kada započne svoj rast jer tada i rane brže zacjeljuju. Vitalnost organizma je veća kao i sposobnost samo-izlječenja. Svakako pokušajte izbjeći operaciju unutar tjedan dana prije ili poslije Punog Mjeseca. Izaberite datum kada je Mjesec prošao znak koji predstavlja dio tijela na kojem će biti vršena operacija. Na primjer, abdominalne operacije treba obaviti kada je Mjesec u Strijelcu, Jarcu ili Vodenjaku. Za popis dijelova tijela kojima vlada Mjesec u određenom znaku pogledajte priloženu sliku. Opće pravilo vrijedi da što je Mjesec udaljeniji od znaka kojim vlada dijelom tijela to je vrijeme bolje za operaciju.

Aspekti Marsa prema Mjesecu, bilo koji, kada su u aplikaciji trebaju biti izbjegnuti, jer pod njima se mogu razviti dodatni problemi kao što su infekcije i upale, ali i komplikacije. Potražite pozitivne aspekte između Venere i Jupitera.

Također bi operacije trebalo pokušati izbjeći kada je Mjesec u istom znaku kado i Sunce ili ascendent osobe. Mjesec treba biti u fiksnom znaku te treba izbjeći kvadrate i opozicije. Također treba obratiti pažnju da se Mjesec ne nalazi u praznom hodu. Operacije koje su kozmetičke prirode bi trebalo obavljati kada je Mjesec u fazi rasta, ali da nije u kvadratu ili opoziciji sa Marsom. Potrebno je izbjeći dane kada je Mjesec u kvadratu ili opoziciji sa Saturnom ili Suncem.

zainteresovana
23-02-2013, 21:59
VJENČANJA

Iako je teško točno dobiti željeni dan za vjenčanje, svejedno dobro bi bilo znati koja su to pravila koja važe za izbor momenta koji je svakoj osobi od najvećeg značenja u životu.

Najbolje vrijeme za vjenčanja je onda kada je Mjesec u rastu, ali ne i pun, i to u znacima Bik, Rak, Lav ili Vaga.

Mjesec u Biku donosi najstabilniji brak, ali ako se partneri kasnije žele rastaviti, biti će to brak koji će se teško razriješiti. Mjesec treba imati dobre aspekte naročito prema Veneri ili Jupiteru. Pokušajte izbjeći aspekte Mjeseca sa Marsom, Uranom ili Plutonom, kao i znake Ovna, Blizanaca, Djevice, Škorpiona ili Vodenjaka.

Popis po znacima:
Ovan nije dobar za brak.
Bik od 0 – 19 stupnjeva je povoljan, ostatak stupnjeva je manje povoljan.
Blizanci nisu dobri za brak.
Rak je nepovoljan za brak, jedino je povoljan u slučaju da se ženite ili udajete za udovicu ili udovca.
Lav je povoljan, ali najčešće se dogodi da jedna od partnera zavarava drugog zbog posjeda ili novca.
Djevica nije dobra za brak, osim kada se ženite ili udajete za udovicu ili udovca.
Vaga je dobra za zaruke ali ne i za samo vjenčanje.
Škorpion od 0 – 15 stupnjeva je dobar, ostatak stupnjeva su potpuno nesretni. Žena može biti zajedljiva, zavisna i svadljiva.
Strijelac je neutralan.
Jarac od 0 – 10 stupnjeva je težak za brak, ali je ostatak stupnjeva povoljan, naročito kada se ženite ili udajete za udovicu ili udovca.
Vodenjak nije dobar za brak.
Ribe su povoljne iako pod utjecajem ovog znaka žena može previše govoriti.

Ovi utjecaji su najjači kada je Mjesec u navedenom znaku. Ako su Mjesec i Venera u kardinalnom znaku, sreća možda neće dugo potrajati. Nikako se ne bi trebalo ulaziti u brak kada je Mjesec u aplikacionom aspektu sa Marsom ili Saturnom, pa čak i kada su u pitanju pozitivni aspekti.

*

NEKRETNINA / KUPNJA
Ukoliko želite neku nekretninu kupiti koja će vam biti stalan dom, iskoristite vrijeme kada je Mjesec u fiksnom znaku (Bik, Lav, Škorpion, Vodenjak). Svaki znak će utjecati na vašu odluku na drukčiji način. Kuća ili stan kupljena dok je Mjesec u znaku Bika, vjerojatno će biti praktična i imati izgled seoske kuće, sa ogradom. Kuća ili stan koji je kupljen za vrijeme kada je Mjesec bio u Lavu će više biti mjesto za pokazivanje.

Ukoliko kupujete nekretninu samo za preprodaju i zaradu, Mjesec bi morao biti u kardinalnom znaku (Ovan, Rak, Vaga ili Jarac).

NEKRETNINA/POPRAVCI
Prilikom započinjanja popravaka u vašoj kući ili stanu, pokušajte izbjeći konjunkcije, kvadrate ili opozicije prema vladaru koji vlada dijelom kuće ili stana koji želite popraviti ili renovirati. Kupaonice su pod vladarstvom Škorpiona i raka, te ne bi bilo dobro započeti projekt u tim prostorima kada je Mjesec ili Pluton u teškim aspektima. Glavni ulaz u kuću ili stan, hodnik, blagovaona spadaju pod vladarstvo Sunca, pa treba izbjeći konjunkcije, kvadrate i opozicije Saturna i Marsa prema Suncu. Mjesec treba biti u fazi rasta.

NEKRETNINA/PRODAJA
Ukoliko želite prodati nekretninu važan je moment oglašavanja takve prodaje, stoga bi bilo dobro da pokušate iskoristiti moment kada je Sunce u dobrom aspektu s vašim Suncem, i u dobrom aspektu s Jupiterom. Pokušajte što više izbjeći teške aspekte – bilo koje.

NEKRETNINA/KUPNJA NAMJEŠTAJA
Kada kupujete namještaj sigurno je da ga želite kupiti kvalitetnog i da vam dugo traje, stoga je Saturnov dan najbolji za kupnju namještaja (Subota). Ako se želite riješiti namještaja, najbolji dan za prodaju je Jupiterov dan (Četvrtak).

Na kraju ponovimo kako bi bilo dobro uvijek pogledati i natalnu kartu, kada gledamo ove aspekte za izabrane poduhvate. U prilogu su tablice Mjesečevog kretanja kroz znake, s izračunom za Zagreb, te popis vremena kada je Mjesec u Praznom Hodu, što se inače smatra lošim izborom vremena za započinjanje bilo čega, isto kao i kada je Merkur retrogradan. Stoga su u efemeridama retrogradni periodi označeni sa slovima Rx te okruženi linijom, tako da i vizualno možete odrediti trajanje retrogradnosti. Elekciona astrologija ima dosta komplicirana pravila kada je u pitanju Prazan hod Mjeseca, no neki astrolozi općenito ignoriraju taj period i ne uzimaju ga u obzir.


*

coca
25-02-2013, 11:34
Zainteresovana bravo za text!:)

Moj feed bi bio sledeci:
postavila sam tren upoznavanja na pocetku teme..
i imala sam mesec konj. saturn-pise u tvom tumacenju-lose za sve poduhvate
i imala sam mesec trigon venera-sto me je obradovalo jer pise-dobro za brak i ljubav
kad ono-medjutim:)
raskinuli smo vezu,..posle 7 meseci mog tolerisanja svega i svacega..(i vise nisam mogla):(

E sad, mozda sam ja postavila natal sa trenom upoznavanja koji nije adekvatan
jer se pitam i dalje-da le validno -kad smo se upoznali uzivo, bas nas prvi susret,
ili je potrebno postaviti natal kad smo se preko interneta poceli dopisivati..
Sta se uzima u obzir?Koji je tren vazan?:confused:

PS
Idem da se sisam -a danas ,ko za baksuz je mesec u devici-pise nikako sisanje-a ja navalila ko luda ,danas il nikad,zakazala vec:D

zainteresovana
28-02-2013, 22:52
Zainteresovana bravo za text!:)

Moj feed bi bio sledeci:
postavila sam tren upoznavanja na pocetku teme..
i imala sam mesec konj. saturn-pise u tvom tumacenju-lose za sve poduhvate
i imala sam mesec trigon venera-sto me je obradovalo jer pise-dobro za brak i ljubav
kad ono-medjutim:)
raskinuli smo vezu,..posle 7 meseci mog tolerisanja svega i svacega..(i vise nisam mogla):(

E sad, mozda sam ja postavila natal sa trenom upoznavanja koji nije adekvatan
jer se pitam i dalje-da le validno -kad smo se upoznali uzivo, bas nas prvi susret,
ili je potrebno postaviti natal kad smo se preko interneta poceli dopisivati..
Sta se uzima u obzir?Koji je tren vazan?:confused:

PS
Idem da se sisam -a danas ,ko za baksuz je mesec u devici-pise nikako sisanje-a ja navalila ko luda ,danas il nikad,zakazala vec:D

Šta te briga, možda ispadne ludačka frizura ;)
Ja sam postavila na nekom forumu pitanje kada se ljudi upoznaju mejlom (imala sam primer poslovnog kontakta), pa tek onda upoznala tu osobu uživo posle dobra 4 meseca, koji se momenat gleda. No reply yet :)

Magnus
26-09-2014, 19:36
Pozdrav svima.

Da li je dobro da se sisam na pun mesec, ali kad je u Ovnu? Zuri mi se malo, a sve sto je brzo, to je i kuso, pa se premisljam na kraju zbog te neopisive zurbe. Uglavnom mi naprasno dodje da se osisam, ali ni to nije bilo bas mudro.

Dakle, to bi bio 8. oktobar, sreda, verovatno poslepodne, posto ne znam da li cemo raditi popodnevnu smenu ili prepodnevnu.

Znam da je dobro sisati se na pun mesec i da je Lav najpovoljniji, ali to bi znacilo da bih morala cekati par meseci.

I koliko utice sam polozaj natalnog Meseca na ovakve stvari ili se samo gleda polozaj Meseca u datom trenutku kada hocemo da nesto uradimo?

Hvala na pomoci, savetima, sugestijama.. :)

Lyra
26-09-2014, 21:30
@Magnus, ti bi da se šišaš na pun Mjesec?

firebird
27-09-2014, 05:39
Why is Getting a Haircut on Certain Days Prohibited? - Astrology & Horoscope (http://www.astrocamp.com/why-haircut-prohibited-certain-days.html)

zbunjujući tekst - cijeli život šišam se subotom , kako sam uopće još živ ? :D

kaže čovjek da srijedom nema problema, zadnji mi je trenutak da iskoristim prednost šišanja za radnog vremena. (ako mi to šef odobri :D )

a i predviđeni termin je opjevan :

https://www.youtube.com/watch?v=J5jZuhrfnB4

ako je vjerovati pjesmi - idealan za obratiti se Bogu.

Magnus
27-09-2014, 10:11
@Magnus, ti bi da se šišaš na pun Mjesec?

Da. :) Na aplikaciji Moon Phases stoji da je 8. oktobra pun mesec i da je u Ovnu. Nisam nista nasla o sisanju kad je Mesec u Ovnu. Da li je tada dobro sisati se.

Malefik
27-09-2014, 10:52
Posto je u ovnu, onda mora samo mohikana

Lyra
27-09-2014, 15:04
Pa evo @Firebird je sve fino objasnio.

Da. :) Na aplikaciji Moon Phases stoji da je 8. oktobra pun mesec i da je u Ovnu. Nisam nista nasla o sisanju kad je Mesec u Ovnu. Da li je tada dobro sisati se.

Mislim, šta se tu loše može dogoditi?
Da si pitala za neku operaciju, ili kad je povoljan period posaditi krumpir pa ajde.

Možda se bojiš šišanja?

Magnus
27-09-2014, 15:16
Pa.. Moze se reci da se plasim. Fobije imam od frizera i generalno od ljudi sa makazama koji se priblizavaju mojoj glavi i kosi i ne znaju da koriste makaze niti imaju kvalitetne makaze koje sluze samo za kosu.

I pitala sam se da li mozda sisanje kose, drasticno skracivanje, ima nekog uticaja na samu osobu, odnosno desavanja u zivotu same osobe?

A i sad mi je pocetak nove skolske godine, pa bih da mi sve bude kako treba.

:)

Lyra
27-09-2014, 15:30
Ah, to je već nešto drugo.

Gle, neće tu astrologija mnogo pomoći. Nađi dobrog frizera, i jako dobro objasni kako se osjećaš i šta točno želiš, pa polako. Ne brini previše.

coca
09-04-2015, 15:12
Evo mene opet u elekcionoj-sa novom romansom :)
upoznali se 31.03.2015.g u 19h, Bgd
jel sad radim tu kartu kao novu...?

link
Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting (http://tinypic.com/r/33osh2a/8)

thalatte
11-04-2015, 23:38
Ja uvijek pokušavam ubost elekcioni trenutak za odlazak frizeru :D al bezuspjesni...zeznu me narudjbe, pa ne moze tad i tad...bee

I pokušala za prestanak pušenja, al taj teenutak se još nije pojavio :D haha

coca
05-05-2015, 08:43
Evo mene opet u elekcionoj-sa novom romansom :)
upoznali se 31.03.2015.g u 19h, Bgd
jel sad radim tu kartu kao novu...?

link
Image - TinyPic - Free Image Hosting, Photo Sharing & Video Hosting (http://tinypic.com/r/33osh2a/8)da pitam,
ovo je natal mog dragog, i tranziti na dan naseg upoznavanja,
https://www.dropshots.com/gasimetrija/date/2015-05-04/08:37:05

meni je upalo u oko da su 4 planete u sedistu
mars u ovnu u 7-
venera u vagi,
mesec u raku na MC-u
i neptun u ribama

jel vama ovo dobro izgleda, za neki duzi period zabavljanja?:)

evo i mog natala sa tranzitima na taj dan
https://www.dropshots.com/gasimetrija/date/2015-05-04/08:48:25

Mozda i promasih temu, ali mi se cini da 4 planete u sedistu nesto znace...zato.
Recimo tr.sunce u ovnu-kod mene u 1 kuci- dispozitor je mars u 7 u vagi!!Sluti na vaznog tipa..
Kod njega tr.sunce u ovnu u 7-disp.mars u devici u 11,a inace mu je mars i vl 7 kuce partnerstva...opet sluti na vazno..

venera tr.u biku u sedistu-kod njega dispoz.venera u 1 u vagi..kod mene venera u lavu u 6...
Mesec u raku-u sedistu-kod mene u 5 kuci-ljubav
kod njega u 10-blizu MC-a...opet mi deluje vaznan tranzit.

ANANTA
12-08-2017, 22:01
Hvala vam na prijemu.