Aspekti - moć aplikacije, separacije, te egzaktnosti [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : Aspekti - moć aplikacije, separacije, te egzaktnosti


lullybully
10-04-2010, 17:57
Pozdrav!:)

Naime, svi smo ovdje, više manje upućeni u to kako egzaktni aspekti rade ili bi trebali raditi najjače, neovisno o tome jel afekt loš ili dobar, zatim slijede aplikacije, te separacije.

Za aplikaciju kažemo kako je to aspekt koji se gradi, te stoga vremenom jača, dok separacija ima tendenciju slabljenja.

Međutim, zašto sam otvorila ovu temu? Pa zato da razriješimo nešto što se tiče separacija.:eek: :o
Naime, već sam na nekoliko mjesta naišla na nekakve ideje kako separacija zapravo uopće niti ne djeluje već opisuje događaje koji su se već dogodili!
:bebadeckic:

Mislim, **** lud zbunjenog, ali meni to, da prostite, nema baš nikakve logike!:confused:
Ne znam posjeduju li zagovornici takvih teorija u sinastriji, uopće konkretne primjere kojima mogu potkrijepiti te navode?

Mogu razumijeti da zbog prirode separacije, ona vremenom može oslabiti, no da predstavlja prošle događaje i da ti separacioni aspekti se baš nikako ne osjete u sadašnjosti? I to u sinastriji dvoje ljudi? Hm.hm.hm.hm.


Iznesite svoja razmišljanja, rasprava je otvorena!:baby:

Shmishonja
10-04-2010, 19:10
Interesantna tema ~ iz mog iskustva, primetila sam da separacije rade u "oba pravca" ~ pokazuju i ono što se dešavalo sa njih dvoje pre nego što su se njih dvoje smuvali, a isto tako, ali u manjem intenzitetu pokažu da se skoro identične situacije dešavaju i njima dvoma ~ al kao što rekoh mnogo manjeg intenziteta, al da se dešavaju, u 65% uporednih SE DEŠAVALO da i separacije solidno "odrade priču" ali je realno uslov bio da i to dvoje u svojim natalnim karama imaju "sličnu priču" pa se zbog "duplirane sličnosti" i u samom uporednom tj, samom odnosu naravno i ponovio taj separacioni aspekt :)

lullybully
10-04-2010, 19:19
Pretpostavljam da dosta zavisi i od toga koliki je orbis u pitanju... vjerujem da recimo, separacija na nekih 2 stepena razlike ili manje se puno jače osjeti od većeg orbisa...:)

edit:

pardonček :D, zanijelo me, pa mi prst omak'o...

Shmishonja
10-04-2010, 19:32
Pa naravno, kao i u klasničnom tumačenju natalnog čarta, što je orbis manji, to je priča tačnija i konkretnija ;)

tinna-bg
10-04-2010, 19:34
Kod mene u sinastriji separacije rade, a i ne slabe nesto vremenom.

U poslednjoj vezi (sinstriji), imala sam separacioni kvadrt njegovog sunca/merkura sa mojim mesecom. Taj kvadrat je stalno radio u smislu da je on pricao(merkur) kako me razume..itd, a ja to razumevanje nikako nisam osecala (mesec). Delima (sunce) je pokazivao (kvadrat) da me ne razume (mesec).

I u ostalim sinastrijama separacije su mi radile.

lullybully
10-04-2010, 19:58
Da, moram priznati da je i meni radila separacija...
Ili barem mislim da jest!

Naime, uvijek postoji rizik oko toga jesmo li dobro procijenili utjecaj pojedinog aspekta i jel baš taj aspekt zadužen za ono za što ga tretiramo.

Međutim, nerijetko dosta zanemarujemo vlastiti natal. Kao što je rekla Shmisha,a i hrpa ostalih astrologa... Najjače rade aspekti koje (obostrano) imamo i u natalu.
Npr, partner i ti imate u natalima kontakt Mo/Ma, a i taj aspekt imate u sinastriji. Neovisno o separaciji, povećem orbisu, gotovo uvijek se osjeti.

ochajna domacica
10-04-2010, 21:41
Pa istina uzela si najgori ili najbolji moguci primer Mo/Ma. Konkretno imam takav odnos moj MO u natalu ima aplikaciju sa Ma; tacnije Ma je 3`Device, Mo je 1`Skorpije - sekstil. Dok on ima Mo 5`Device, a Ma 9`Skorpije - opet sekstil opet aplikacija, mislim da sta god donose ta razmena u sinastriji konjukcija, bilo privlacnost ili odbojnost vremenom samo jaca.

ginger
10-04-2010, 22:23
jedino što mi je poznato, a vezano za separacije kao "prošle događaje" jest teorija o prošlim inkarnacijama..a u to se ne razumijem:D točnije, ne proučavam astrologiju s tog stajališta

ovo što je Šmišonja navela da pokazuju i ono što se dešavalo sa njih dvoje pre nego što su se njih dvoje smuvali, ne razumijem
molim konkretan primjer za to

u kom smislu se to prije dešavalo?

thalatte
11-04-2010, 17:51
Ginger....npr. Ve-Sa (ovo neće biti pravi primjer jer sam aspekt to znači) često daje da se sreću u trenutku kada je netko od to dvoje prekinuo neku tešku vezu, pokušava zaboraviti staru nesretnu ljubav....(znači to je bilo prije...)

Ili npr...Sunce,Venera separacija sa Uranom...moguće da je već rastavljen u trenutku kada se sreću...tako bi trebalo biti...ako je aspekt loš-težak razvod, ako je lagan- ono razvod bez većih problema i posljedica---

ochajna domacica
11-04-2010, 17:58
Ginger....npr. Ve-Sa (ovo neće biti pravi primjer jer sam aspekt to znači) često daje da se sreću u trenutku kada je netko od to dvoje prekinuo neku tešku vezu, pokušava zaboraviti staru nesretnu ljubav....(znači to je bilo prije...)

Ovo je apsolutno nesto sto sam imala tako da samo mogu da potvrdim!

ginger
11-04-2010, 19:06
u sinastriji?

dakle osoba 1 ima veneru u separacionom kvadratu sa saturnom osobe 2
jel tako?

i sad te dvije osobe su se smuvale i taj aspekt (koji se stvorio među njima: ve 90 sa) govori o tome da su oboje prednedavno razočarani u ljubavi npr

jesam dobro shvatila?

ochajna domacica
11-04-2010, 19:09
Ja sam imala Ve separaciono sekstil sa Sa njegovim, ali opet po onome sto znam je, da je tom nasem susretu prethodila veza kakvu je Pepuuu opisala.

ginger
11-04-2010, 19:12
a tko je što doživio?

oboje osobe nisu sigurno istu stvar nedavno prošle?

tko je tu šta? u čiju "korist" ide taj aspekt?

ochajna domacica
11-04-2010, 19:15
Nisu. Opet na licnom primeru - dakle, on je imao vezu, ne mogu da kazem nista sem da se iako je sekstil, osetila sam da na meni zeli da prepravi nesto sto je prethodilo, donosi iz proteklog perioda, veze...

ginger
11-04-2010, 19:18
Domaćice ali ti nisi imala tešku vezu prije vašeg susreta?
samo on?
a moglo je biti obrnuto, ne

ochajna domacica
11-04-2010, 19:23
Mnogo pre toga da...ali godinu ili dve, i bila sam nacisto, na nuli...ali on je imao samo par meseci pre toga, tacnije i onda kad smo se upoznali, nije dugo trajalo.
Ima tu jos aplikacija i separacija sa licnim.
Mislis da bi ovaj aspekt pre opisao da sam ja imala tesku vezu?

ginger
11-04-2010, 19:31
neznam

vidjet ćemo što će drugi napisat

prvi put uopće razmišljam o ovome
:D

ček ček..čija je čija planeta u tvom slučaju?

ti si navela da imaš u sinastriji sa tim čovjekom veneru separaciojski sekstil saturn, jelda?

thalatte
11-04-2010, 20:13
Domaćice ali ti nisi imala tešku vezu prije vašeg susreta?
samo on?
a moglo je biti obrnuto, ne

Najčešće je to osoba Venera imala vezu....mada na drugom forumu sam pročitala primjere da je bilo i oboje i samo osoba Saturn...(možda kad je Sa signf.za ljubav)


Dobro si shvatila ginger...:)

ginger
11-04-2010, 20:27
bit će da je osoba čija venera vlada 7 poljem

odnosno prema signifikatoru polja

thalatte
11-04-2010, 20:34
Venera uvijek predstavlja ljubav...

lullybully
11-04-2010, 20:59
Meni se nikada takvo što nije događalo. Baš sam sada "provjerila" neke sinastrije.

Pače, posebice ako su osobne planete bile u igri. S jednim sam imala Ve/Ma 2 separaciono, al se osjetilo...i još kako...uff

Imam jedno pitanje i interesira me vaše iskustvo!

Naime, u sinastriji, kako djeluju tzv. "jednostrani" aspekti?

Npr, imate u sinastriji trigon njegovog mjeseca i vašeg sunca, ali ne i obrnuto, vaš mjesec i njegovo sunce (ili je tek riječ o zanemarivim aspektima), moje pitanje jest;

Kako takvi, jednostrani aspekti djeluju i djeluju li uopće?

Pitam to iz razloga jer sam na mnogo mjesta pronašla kako se preporučuje da u sinastriji postoje obostrani aspekti tipa obostrani aspekti između venera i marseva ili sunca i mjeseca ili merkura i jupitera, itd...

Dakle, moje pitanje jest:
1) kako djeluju "jednostrani aspekti (npr, njegov mjesec 120 (1 stepen aplikaciono) vaše sunce, ali ne i obratno ILI egzaktna konjunkcija vaše venere i njegovog marsa, ali bez kontakta vašeg marsa i njegove venere,mislim, razumijete što želim reći;)) ?
2) djeluju li (pretpostavljam da - da, mislim gotovo da "znam", ali pitam za drugo mišljenje. Recimo egzaktna konjunkcija venere i marsa, ali bez aspekta između druge venere i marsa. Pretpostavljam da bi se, sukladno ostalim pokazateljima egzaktni ili aplikacioni aspekt trebao osjetiti)
?

Zahvaljujem curke
:)

malamaza
21-11-2010, 20:39
imam jedno pitanje u vezi egzaktnog aspekta

ako je moje SO NA 17,26 Djevice u trigonu sa njegovim MO na 18,05 u Biku onda je to separijski trigon s orbisom 1 st (nadam se da sam ovo dobro naučila :) )

egzaktni trigon bi bio da je npr. ili moje SO na 18 st. ili njegov MO na 17.st i tada bi taj aspekt bio jači od ovog, jel tako ?

ali da li to znači da je aspekt jači kad ga prave dvije planete među kojima je udaljenost npr čak do 59 minuta ali su na istom st., nego onda kad su udaljeni svega par minuta ali su na različitim st.?

jesam puno zakomplicirala ? :D

thalatte
21-11-2010, 21:12
Nisi...ono prvo je točno...to je separacijski trigon...ne moraš se zamarati baš minutama...orbis 1 je još uvijek dovoljno mali orbis i ima veliku snagu i govori o povezanosti....kada se gleda karmički, takvi mali orbisi su poželjni za veze...

A ovo zadnje...orbis je orbis...bez obzira što su na različitim stupnjevima...najači je onaj koji je najbliži egzaktnoj 0

malamaza
21-11-2010, 22:59
hvala ti pepu ;)

ima tu još krasnih trigona za pohvaliti se :D , ( SO, VE MA, ME) većinom
aplikacijskih i s orbisom do 2 st. ali ...

i obostrani kvadrati VE i UR, njegov SA na moj MO0UR ...:( i baš mi se čini da će taj presuditi iako je počeo djelovati najkasnije od svih ....

čitala sam negdje da je sam kvadrat jači aspekt u sinastriji nego trigon ... ili je to ipak previše pojednostavljeno gledanje na stvari ?

ovan-skorpija
30-11-2010, 20:02
Kvadrat je uvek aspekt napora, problema, ali donosi trajanje uz borbu. nas stalno izaziva taj kvadrat, smeta nam , ali ne prekidamo. u mom iskustvu se pokazalo, da u uporednom horoskopu , ako su dva marsa u kvadaratu , veza moze da traje jako dugo. Stalno se svadjau , mire, napadaju , ali ne odustaju.
Lepi aspekti donose razumevanje izmedju partnera ali ne donose dogadjaj. U trigonu situacija tj veza je prilicno staticna, nema uzbudjenja, sve je kao mirna voda....
iz licnog iskustva , imala sam sve trigone i seksitle sa bivsim, jedan jak kvadrat meseca i saturna . U prevodu, smaranje, bez akcije, a taj kvadrat doneo je trajanje, svesnost da postoji problem, ali veza je trajala.....

ochajna domacica
30-11-2010, 20:23
Interesuje me kada je vladar 9 na vladaru 3, ili obrnuto, jer je ipak 0` orbis.
Sta on moze da predstavlja?
U pitanju je Merkur0`Saturn. Merkur je moj vladar 3 i 6, Sa njegov vladar 9.
Ako smo oboje imali neke veze duge i znacajne, da li se moze uzeti u obzir ovaj aspekt kao Me vladar mog Asc.a Sa njegovog novog DC.
Mada u ovom slucaju je meni cudno jer sam ja malo starija, ali mi kazu da izgledam mladje.
Sto se tice odnosa inace, sasvim je opravdano da Sa uvek sve proveravao 2x, nepotrebno kocio odnos i ... :(

ovan-skorpija
30-11-2010, 21:15
Bolje je da se sinastrija u poptunosti sagleda jer ovako izlovano je to samo mali deo slagalice... Za analizu kompletnog odnosa, potrebna je cela sinastrija....
Merkur i saturn u sinastriji moze da donese sledece-da vlasnik saturna blokira misljenje vlasnika merkura, da ne razume njegove stavove. Takodje vlasnik merkura moze da ima utisak da kad god kaze nesto ili izlozi neke svoje stavove nailazi na blokadu , nerazumevanje i neprihvatanje od strane vlasnika satruna...

ochajna domacica
30-11-2010, 21:22
Bolje je da se sinastrija u poptunosti sagleda jer ovako izlovano je to samo mali deo slagalice... Za analizu kompletnog odnosa, potrebna je cela sinastrija....
Merkur i saturn u sinastriji moze da donese sledece-da vlasnik saturna blokira misljenje vlasnika merkura, da ne razume njegove stavove. Takodje vlasnik merkura moze da ima utisak da kad god kaze nesto ili izlozi neke svoje stavove nailazi na blokadu , nerazumevanje i neprihvatanje od strane vlasnika satruna...Pre da nije zeleo da shvati da sam to ziasta ja.
Razumevanje i prihvatanje stavova i moralnih principa je nekako dolazilo i do slicnosti porekla porodica, pa i njegovog SMC na moj IC. Pa i Ju na mom So.
Ali moja podrska nije izostajala. Jupiter mi je opet u 0`sa Plutonom, pa je Jupi morao nekako da svom autoritetu ili uzoru, popusti..mada je i Pl.nekako u dubini znao da su moralni stavovi osobe Ju ispravni, sa kojima se slaze, iako ne zivi on po njima, pa zato i nije smeo da joj otvoreno kaze: " u pravu si"..to je Lav!!! toga nema.
Ja sam Skorpija/Ovan ;)

ovan-skorpija
07-12-2010, 12:40
Da li je neko iskusio u sinastriji egzaktnu konjukciju meseca i plutona....? Bas me zanima kako to radi ??? :)

Maza
25-04-2011, 17:02
Citajuci Imsiragica, ja sam se totalno pogubila u tumacenju sinastrijskih aspekata. Prakticno ispadne da su separacioni slabi aspekti i da im ne treba pridavati znacaj. Najvazniji su egzaktni (orbis 0*), onda aplikacije, i konjukcije...
Ako separacioni "prolaze" znaci aplikacioni "traju" zar ne? Onda sam izvukla samo aplikacione aspekte iz sinastrije i analizirala njih.

Zatim, sam pokusala sa dispozitorima u uporednoj astrologiji, da vidim koja planeta predstavlja njega u mom natalu, koja mene u Njegovom. Uzimala sam samo onu koja se ponavlja vise puta... To bi bilo " kako on zivi kroz moj horoskop, i kako ja zivim kroz njegov".

Njegove planete / Moje planete

Sunce u Devici/ Merkur u Blizancima
Mesec u Devici/Merkur u Blizancima
Merkur u Devici/Merkur u Blizancima
Venera u Lavu/Sunce u Biku
Mars u Lavu/Sunce u Biku
Jupiter u Strelcu/Jupiter u Skorpiji
Saturn u Skorpiji/ Mars u Vagi, Pluton u Vagi
Uran u Strelcu/Jupiter u Skorpiji
Neptun u Strelcu/Jupiter u Skorpiji

On je kroz moj natal predstavljen Merkurom u Blizancima i Jupiterom u Skorpiji

Moje planete/Njegove planete

Sunce u Biku/ Venera u Lavu
Mesec u Strelcu/Jupiter u Strelcu
Merkur u Blizancima/Merkur u Devici
Venera u Ovnu/ Mars u Lavu
Mars u Vagi/ Venera u Lavu
Jupiter u Skorpji/ Mars u Lavu, Pluton u Vagi
Saturn u Vagi/ Venera u Lavu
Uran u Strelcu/ Jupiter u Strelcu
Neptun u Strelcu/ Jupiter u Strelcu
Pluton u Vagi/ Venera u Lavu

Ja sam kroz njegov horoskop predstavljena Venerom u Lavu i Jupiterom u Strelcu.

I onda sam gledala kakve aspekte prave ove planete u natalnim horoskopima, a zatim u uporednim, a posebno sam posvetila paznju aplikacijama i egzaktnim aspektima.

malamaza
06-07-2011, 14:44
Da li je neko iskusio u sinastriji egzaktnu konjukciju meseca i plutona....? Bas me zanima kako to radi ??? :)

imam iskustvo sinastrijske konjunkcije mog mjeseca i njegovog plutona u Vagi u njegovoj 4.kući, ali nije egzaktna konjunkcija nego separacijska - orbis 5 stupnjeva pa vjerojatno nije najjača moguća, ali definitivno radi ...

moje ti je iskustvo da tu pluton može nagovoriti mjesec na što god poželi, a kad je mjesec vladar moje 12., a pluton suvladar njegove 5.kuće ... dalje sama zamisli ...:bebadeckic:

gasimetrija
12-07-2011, 13:51
Meni licno je bilo najteze da shvatim separaciju i aplikaciju...ne znam zasto.
Al i to sam ukacila...pa sad imam teskocu da sklopim celu sliku...sve nauceno,i tumacim natal sveobuhvatno...

Medjutim, zgodno je napomenuti i sledece:
Kod odredjivanja aplikacije i separacije treba samo da se zna brzina planeta , a redosled je sledeći :
mesec je najbrzi,pa,merkur,pa venera,sunce,mars,jupiter,saturn,uran,neptun i pluton.
Svi ostali asteroidi, planetoidi i td. su sporiji i od plutona.
Isto tako treba obratiti pažnju da li je planeta retrogradna ili nije, jer i to utiče da li će aspekt biti aplikacioni ili ne.


Nije da se ne ostvaruju separacioni aspekti, već imaju mnogo manju snagu od aplikacionih aspekata. Na primer aplikacije imaju 100% snage, a separacije 50% snage.

Separacije se najviše koriste u Karmičkoj astrologiji, jer ukazuju na dešavanja koja su se desila. Kao i u Horarcima...

mirab
12-07-2011, 14:03
Da gasimetrija i meni je to najteze, moram dobro racunati kad je aplikacija kada separacija, napomena ti je dobra jer brzina planeta odredjuje polozaj jedog ili drugog odnosa. Verujem da mnogi koji uce astrologiju tesko kapiraju ova dva pojma.Mozda nebi bilo lose dati jos jednom primer za aplikaciju a primer za separaciju?

gasimetrija
12-07-2011, 14:19
...Egzaktan je aspekt ako ima tačno 90, ili 180 ili 60 stepeni.
... Ja recimo imam egzaktan sekstil između venere i marsa. Egzaktni aspekti su najjači i deluju selog života - na ovaj ili onaj način.

Separacioni aspekti su oni kod kojih je brža planeta već počela da se udaljava od aspekta sa sporijom. Na primer, kod MENE kvadrati meseca sa Suncem i venerom su separacioni - mesec je brži od njih, i dan pre mog rođenja je pravio egz. kvadrat sa venerom (kada je bio na 22. stepenu ovna) i nešto kasnije sa suncem, kada je bio na 24. ovna. Do trenutka mog rođenja, on je već počeo da se udaljdava - separira. Zato su ti kvadrati separacioni.

Aplikacioni - kada se planete približavaju tome da naprave egzaktan aspekt-
...kod mene - trigon sunca i plutona. Ti aspekti su jači od separacionih, i vremenom, sa godinama postaju i značajniji.