I još jedna natalna karta puna tajni [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : I još jedna natalna karta puna tajni


VirtualM
08-04-2010, 20:02
Da počnem!:)
Istraživala sam malo i uspela da povežem neke aspekte i planete ali, shvatila sam da ima još zilion stvari koje su mi u ovom trenutku skooooz nejasne...:confused: Mislim da su mi pluton i merkur problematični ali nisam sigurna... Bila bih baš happy kada bi pogledali moju natalnu kartu i analizirali je;) :-*

Majana
08-04-2010, 20:50
Merkur R u Vodoliji u VIII, vladar XII i IV, on ti daje neobične teme za razgovor, veoma originalne i čudne ideje, možda te najbliži baš i ne razumeju najbolje :D, ali tebi si ok, dobar položaj za špijunažu, planeta intelekta povezuje dve misteriozne i tajne kuće i jednu koja vlada prošlošću.
Pluton je takodje R i u Škorpiji koja je umetnuta u V kuću, on će se ispoljiti kasnije, lepo je aspektovan. Meni to miriše na dobar sex i uzbudljive ljubavne veze i sreću u kocki.

VirtualM
08-04-2010, 22:11
Ima nečega u tome...:) Ali me taj pluton u V kući baš zabrinuo jer sam pročitala da je osoba sklona mračnim partnerima...maltretiranja, ubistva...nastranosti, čuda...:confused: aaa koliko ja sebe poznajem i nisam baš sklona tim stvarima:D Jel možeš da mi pojasniš situaciju oko fakulteta, posla...? Udavih te!:D

Vojvotkinja
08-04-2010, 22:14
da sam na tvom mjestu, spucala bih u inostranstvo sa ovakvom devetom kućom i ovakvim So i Mo u istoj...

VirtualM
08-04-2010, 22:18
:D Ne mogu da verujem... baš ovih dana razmišljam da li da u skorije vreme otputujem u SAD ili Australiju ali sam baš nesigurna po tom pitanju...znači to bi bilo OK?:)

ginger
08-04-2010, 22:35
reci ti jel se šta dogodilo po pitanju putovanja, inostranstava, studija u periodu s početkom 2008 pa narednih godinu dana?

jel došlo do nekih radikalnih promjena na tom polju?

i na polju partnerstava?

VirtualM
08-04-2010, 22:40
Što se tiče partnerstva DA, skrooz u 2009. Studije normalno...možda to što sam 2008 otputovala u inostrAnstvo prvi put bez porodice, sa društvom... A što?:)

ginger
08-04-2010, 22:47
pitam zato jer je pluton bio iznad tvog vladara 7 i 9 polja koji su u konjunkciji

jesu te promjene bile neugodne?

drastične?

VirtualM
08-04-2010, 22:52
Mogu reći da su bile neočekivane...čak i za mene... Da li mi možeš nešto reći i o ljubavi jer sam već pisala o plutonu u ranijem postu...?

ginger
08-04-2010, 23:03
to je bila lagana uvertira

konkretnije promjene tek slijede- u periodu 2011 pa nadalje

generalne transformacije na području partnerstva

što se tiče partnera- važna veza u tvom životu je partner riba ili jarac
riba prvenstveno (naglašena)
moguć je i odnosa sa vagom, bikom

u narednom periodu ( 2011) će se mnoge stvari izkristalizirat da tako kažem.. po pitanju toga

VirtualM
08-04-2010, 23:12
Da, tako sam i mislila...a da li dolazi u obzir partner škorpija? Pročitala sam na više mesta u natalnoj da ću imati dva braka...uspeh u poslu preko partnera...Ne znam da li sam ja to dobro protumačila...:)

ginger
08-04-2010, 23:24
može biti škorpija sa asc npr jarac npr

dakle neka od kombinacija..

to što je 5 polje u škorpiji ne igra nikakvu ulogu
partneri se promatraju preko 7 polja

5 je polje našeg pristupa emocijama

ovo za uspjeh preko partnera, može i tako, ali može i bavljenje poslom u domeni javnosti

VirtualM
08-04-2010, 23:34
Ok:) Pitala sam jer je moj partner škorpija pa mi se ova riba baš ne uklapa tu...ali videćemo:D

Buby
08-04-2010, 23:35
Ciao VirtualIM! Bas citam Imsiragica pa da ti kazem sta on kaze za PL u 5k s obzirom da vidim da te on jako muci. Ovako cini se da taj Pl pokazuje fatalne, ponekad i opasne ljubavi. Osoba koja te voli moze biti povezana sa podzemljem, ponekad dolazi iz rata ili u njega ide. Veze se tesko raskidaju obicno uz svade, mrznju i uz ucjenjivanje. Simolizira jos i tuce na stadionima, pucnjavu u kafanama i opsanosti na opasnim mjestima.
Ovo je ovako generalno treba pogledati sve aspekte koji tvoj Pl pravi itd. Tvoj Pl pravi kvadrat sa Me (na 15 stupnju Blizanaca) iz 8k u Vodenjaku kojim vlada grmoviti Uran pa mislim da to daje ovako malo ostrije ljude sa velikom dozom sarkazma. Cini se da mogu jako lako ubiti covjeka u pojam zbog svojih losih, negativnih i mracnih misli. Ali osim ovog aspekta sa Me tvoj Pl nije tako tezak kao sto se meni cini Ve koja je u silnim kvadratima. Vladar 5k ti je u Vagi a dispozitor Venera otisla u Ovna i to na 9 Strijelackom stupnju pravi silne kvadrate sa Sa, Ur i Ne u 6 i 7k.S obziom da su ti Mo i So tako divno aspektirani u 9k ja isto mislim da ta je ta 9k koja je kuca nase svrhe nase zivotne misije iliti dharme tvoj izlaz i da bi ti inostranstvo fino odgovaralo. Vladar 9k otisao u 6k na 0stupanj Jarca pa mislim da bi u inostranstvu mogla naci posao ili otici zbog posla. Evo nadam se da sam ti nesto novo ili dodatno rekla...inace sam pocetnik pa mogu jako lako i pogrijesiti!

PS-E da jos sad tu citam pa kako imsiragic kaze ako je So dobro aspektirano u 9k sto je kod tebe slucaj slava i uspjeh su zagarantirani u inostranstvu. Kaze da se studira ono sto ce kasnije dati status te ako je u pitanju cista simbolika So onda to moze biti fakultet organizacionih nauka. S druge strane Mo u 9k upravlja poljoprivredom, ugostiteljstvom i meterologijom. E sad me bas zanima da li i sta studiras?

VirtualM
08-04-2010, 23:59
Buby, baš si me obradovala za 9.k. Nisam znala da su aspekti tako dobri:D Što se tiče plutona, upravo sam i ja sve to pronašla i malo se uplašila jer nisam imala tih iskustava...valjda će biti ok...videću 2011.:rolleyes: Studiram bankarstvo na informacionim tehnologijama ali sam mislila da master dam na FON-u...ima istine u ovome što si rekla:D S obzirom da si početnik ovo je super:clap:

Buby
09-04-2010, 00:50
E pa bas mi je drago da te razveselilo iako vec ti je tamo s pocetka teme netko iskusniji i mudriji primjetio te fine aspekte Mo-a i Sa-a u 9k vezano za inostranstvo. Nego hajde da vidimo dalje. Znaci postdiplomski studiji su predstavljeni 11k. Tvoja 11k pocinje u Ovnu a Ma je otisao u Strijelca u 6k i to na 26 stupnju Bika. A taj Ma ti pravi tako divne konjukcije sa Sa i Ur, trigon sa Ju te seksile sa Mo i So. Jupiiii ja bi definitivno rekla odlicno samo naprijed jos ti se tu smjestio i sam Ju i to opet na 26 stupnju Bika. Zanimljivo kako su ti oba na stupnju Bika zar ne? Medutim 11k ti se onda nastavlja u Biku a Ve je u silnim kvadratima sto moze znaciti da ces na psihickom nivou osjecati kontradiktornosti koje ce traziti promjene, akcije i usaglasavanja. Kako mene uvijek zanima kako prevladati nepovoljne aspekte probat cu ti reci sta ja mislim da bi ti mozda pomoglo a neka me iskusniji slobodno isprave jer cu sad lupiti.
Evo ovako Ve90Sa prica o teskoj karmi koja je vezana za ljubav koja je uvijek u nekoj patnji. Dok Ve90Ur svjedoci o neumjerenosti i sklonosti problemima u emotivnom zivotu ukoliko je osoba prosjecno svjesna svega sto se zbiva u njoj samoj. Napokon Ve90Ne donosi to da osoba ljubav dozivljava kao iluziju, prevaru i razocaranje. Moguca su posezanja za alkoloholom i sedativima.
E sad da li je moguce da se ovi aspekti ublaze na nacin da je potrebno mijenjati obrazce ponasanje i bjezati od prosjecnosti te inzistrati na orginalnosti i svemu onome autenticnom sto dolazi iznutra? Isto tako ako se pokusa nadvladati potreba da se ima bolje od onoga sto osoba stvarno ima te spustanja tih prevelikih kriterija i potrage za idealnim na neku realniju manje ambicioznu razinu? E sad kako nadvladati Sa i cinjenicu da sto ljubav duze traje to se ona vise gasi...mozda ziveci nevjencano, cesto mijenjajuci partnere...uh...neznam? Joj meni sto sam ga ja sad zapetljala...ali eto bas bih voljela cuti vase komentare i savjete! VirtualIM nadam se da te nisam icim prestrasila...ja samo konfuzno razmisljam ;)

VirtualM
09-04-2010, 13:27
Buby, veruj mi da i ja čeeesto razmišljam konfuzno i haotično...:o Ljubav...ima istine u tome što si napisala... Nisam zaljubive prirode a moji kriterijumi ponekad i mene nerviraju ali radim to valjda nesvesno:) Kada sam saznala da sam vodolija/rak, pred očima mi je bio totalno romantičan hipik koji se bori za slobodu naroda a ispadoh čelična poslovna žena:( Potrudiću se da ne bude baš tako;)
Nego, meni je najveći problem u natalu definisanje trigona, kvadrata, konjukcija...između planeta i naravno stepenovanje! Ja vidim npr. Moon-SemiSquare -Venus Orb -1°11' i kako da to definišem? Koja je razlika između Orb -1°11' i -1°30'? Volela bih da to pojasni neko na mom primeru:D

Zivkovic
09-04-2010, 13:52
Ja moram da te pitam imas li malo scorpio look?:) karakteristican nos,oci ,mladeze ili nesto

VirtualM
09-04-2010, 14:20
Nos, mladeži DA:) Što...

Zivkovic
09-04-2010, 14:26
Pa zato sti ti je Pluton u 8. a ne u 5:DDD taj opis trazi po netu
i ne pitaj nista:p


E samo jos da te pitam,zivis u nekom soliteru?

VirtualM
09-04-2010, 16:00
Kako u 8.?!:confused: Pojasni mi to:D Ne živim u soliteru već u većoj kući... A šta to treba da znači?

Buby
09-04-2010, 20:05
Buby, veruj mi da...

Drago mi je ako je ista pomoglo. Nego ja nisam strucnjak pa bi mi bilo jako drago da netko od iskusnijih da svoje videnje.
Nego sto se aspekata i obrisa tice evo da ti pastam sta ja imam o tome.
Konjunkcija (ugao od 0Ć) (0 stepeni)
Sekstil (ugao od 60 Ć)
Kvadrat (ugao od 90 Ć)
Trigon (ugao od 120 Ć)
Opozicija (ugao od 180 Ć)

Konjunkcija je aspekt intenziteta
Ona je intenzivno povoljna kada se u njoj nađu dva benefika i tada ima prirodu Sunca, a intenzivno je nepovoljna kada je čine dva malefika i smatramo da ima prirodu Saturna.

Benefici su dobre planete (Venera, Jupiter, Mesec i Sunce), a maleficima zovemo loše planete (Mars, Saturn, Uran, Neptun i Pluton).
Merkur je neutralan, pa će u društvu benefika biti benefičan, a u društvu malefika malefičan. Konjunkcija jednog malefika i jednog benefika je benefična za malefika, a malefična za benefika. Ovo će vam biti jasnije ako zamislite kako se zajedno igraju uzorno i problematično dete. Savršeno je jasno kako će jedno na drugo uticati. Kada se planeta nađe u konjunkciji sa Suncem, kažemo da je “spaljena”, pa bez obzira što Sunce spada u benefike, ono oštećuje planetu, jer ona ne može da se vidi od njegovog sjaja. Jedino Mars nije spaljen u Sunčevoj blizini. Kako Merkur i Venera nikad ne idu daleko od Sunca (maksimalna udaljenost Merkura od Sunca je 28 Ć , dok se Venera može udaljiti najviše 48 Ć ), oni sa njim mogu biti samo u konjunkciji, ostale aspekte ne mogu obrazovati.

Sekstil i trigon predstavljaju povoljne, harmonične aspekte
Sekstil ima prirodu Venere, a trigon Jupitera. Ako planete u aspektu predstavljaju dve osobe, onda je njihov međusobni odnos skladan. U psihološkom smislu, kroz ove aspekte su predstavljene harmonične, stabilne osobine.

Kvadrat i opozicija predstavljaju nepovoljne ili neharmonične aspekte .
Kvadrat ima prirodu Marsa, a opozicija Urana. Kada su planetama koje su u jednom od ova dva aspekta predstavljene dve osobe, smatramo da su one suprotstavljene i da se međusobno ruše. Na psihološkom nivou govorimo o unutrašnjoj kontradiktornosti koju natus nosi, a koja traži promene, akciju i usaglašavanje. Svaki neharmoničan aspekt nosi veću energiju od harmoničnog i teži da postane harmoničan.

Od minornih aspekata izdvojićemo kvinkunks (inkonjunkciju) u kome se planete nalaze kada zaklapaju ugao od 150 Ć . To je aspekt prilagođavanja. Dozvoljeni orbis je 2 Ć .

Orbis aspekata
Za svaki aspekt postoji dozvoljeni orbis odstupanja od egzaktnog aspekta. Za konjunkciju taj orbis iznosi 8 do 10 Ć , za sekstil 4 do 6 Ć , dok je za kvadrat, trigon i opoziciju 6 do 8 Ć .
To znači da su dve planete u trigonu, ne samo ,kada je njihovo ugaono rastojanje tačno 120 Ć , već ako je ugao između njih od 112 Ć do 128 Ć .

Aplikacioni i separacioni aspekti
Aspekti koji nisu egzaktni, već imaju dozvoljeni orbis, mogu biti aplikacioni (ulazeći) ili separacioni (izlazeći). Aplikacioni aspekt se kroz vreme približava egzaktnom, dok se separacioni udaljava od njega.
Kako ćemo zaključiti kakav je aspekt koji smo uočili? Zamislićemo da se sporija planeta iz aspekta ne pomera i odredićemo na kom bi stepenu trebalo da se nalazi brža planeta da bi one obrazovale egzaktan aspekt. Pogledaćemo da li se brža planeta približava tom stepenu (tada je aspekt aplikacioni) ili se udaljava (tada je aspekt separacioni).

Brzina planeta
Da bismo ovo mogli da uradimo, moramo znati kojom se brzinom kreću planete. Najbrže telo na nebu je Mesec i on u proseku dnevno prelazi oko 13 Ć .
Zatim, Merkur dnevno prelazi oko 1,5 Ć , Venera oko 1,2 Ć , Sunce oko 59 minuta, dok se Mars kreće brzinom od oko 30 minuta na dan.

Kada je reč o kretanju sporijih planeta, tu ne možemo više pričati o dnevnom kretanju. Jupiteru treba oko godinu dana da bi prešao jedan znak, a Saturnu 2,5 godine. Uran prolazi 7, Neptun 13, a Pluton oko 20 godina. Ipak, da bismo sa sigurnošću utvrdili koja je planeta brža, morali bismo u efemeridama (knjizi u kojoj su upisani položaji planeta za svaki dan) da proverimo kojom su se brzinom planete kretale na dan nečijeg rođenja.

Evo jos i ovo;
Aspekti
Kako cete najlakshe shvatiti aspekte?
Uzmite vashu natalnu kartu,pogledajte da li postoji u tabeli, izmedju bilo koje 2 planete aspekt 90 st?

Tada uzmite jedan list papira,potrazite,te 2 planete na karti, pa uvucete list,izmedju te 2 planete,a list gurnete da mu vrh bude na centru kruga.Eto,zato se taj aspekt zove kvadrat,jer je rastojanje izmedju te 2 planete 90 st
Kad shvatite kvadrat,shvatiti cete i ostale aspekte.
Posto svaki znak ima 30 st,kvadrat predstavlja 3 znaka,odnosno 3 x 30 - 90

Aspekti su međusobni odnosi položaja planeta, pod određenim uglovima. Pet je osnovnih, tzv. Ptolomejskih aspekata.
Aspekti predstavljaju uglovne odnose koje planete obrazuju. Kako se planete mogu nalaziti na bilo kojem stepenu zodijačkog kruga, uglovi između njih mogu biti od 0 stepeni do 180 stepeni, ali samo pod određenima se smatra da obrazuju aspekt. Pet glavnih aspekata je definisao još Klaudije Ptolomej, pa ih nazivamo Ptolomejskim aspektima. Postoji i izvestan broj minornih aspekata, čije je dejstvo slabije, pa ih ređe koristimo.

Sta su aspekti? Bilo koja razdaljina izmedju dvije ili vise planeta u opsegu 360 stepeni Zodijaka, jer smo sigurni da ne postoji nijedna planeta koja nije aspektovana sa nekim nebeskim tijelom. Oni su proizasli iz "(ne)trpeljivosti" izmedju znakova Zodijaka, odnosno iz slicnosti i razlicitosti uticaja znakova i planeta. Opet svaki pojedinac u svom karakteru nosi svih deset planeta, svih 12 znakova, svih 12 polja, tako da je sve isprepletano u beskonacnost. Ipak postoji red "raspetljavanja". Ali, posto ne djeluju svi ti aspekti jakim intezitetom, iz prakse su izdvojeni oni sa najsnaznijim dejstvom :
- 0 stepeni- konjukcija, koja predstavlja razdaljinu do 10 stepeni dvije ili vise planeta,
- 60 stepeni - sekstil sa orbisom djelovanja od 6 stepeni,
- 90 stepeni - kvadrat sa orbisom djelovanja od 8 stepeni,
- 120 stepeni - trigon, orbis djelovanja 8 stepeni,
- 180 stepeni - opozicija, orbis djelovanja 8 stepeni.

Konjukcija: 0° (orbis 8°)
Ujedinjeni napor ili kombinacija sila, no djelovanje ovisi o prirodi sila. Planeti u konjukciji u svakom slučaju djeluju zajedno, harmonično ili ne. Vrlo snažan aspekt jer je djelovanje planeta pojačano.
Opozicija: 180° (orbis 8°)
Aspekt označava napetost i sumnju te nesigurnost, osjećaj nelagodnosti. Planeti se u opoziciji mogu sjajno upotrijebiti kao međusobne nadopune ako ih se nauči dobro uskladiti. Ljudi s puno opozicija mogu sagledati stvari iz svakog ugla i dati uravnoteženi sud.
Trigon: 120° (orbis 8°)
Tradicionalno značenje trigona je sklad. Planeti u trigonu harmonično djeluju zajedno i međusobno se podržavaju. Trigon je dar na koji se možemo osloniti. U njemu je pohranjeno puno kreativnosti. To je najlakši aspekt.
Kvadrat: 90° (orbis 7°)
Kvadrat ukazuje na napetost i konflikt. Planeti rade jedan protiv drugog i inhibiraju se ili osnažuju u krivom trenutku. Ukratko, s kvadratom se moramo mnogo puta ustati nakon pada, prije no što naučimo kanalizirati određene energije. Kvadrat je oštriji od jednako napete opozicije, jer opozicija donosi nesigurnost i pozadinsku napetost, a kvadrat stvara otvorenu napetost i podijeljenost.
Sekstil: 60° (orbis 6°)
Harmoničan aspekt. Donosi talent, no njegovo obećanje nije uvijek lako realizirati. Neki ga smatraju intelektualnim aspektom.

ivana1009
13-04-2010, 18:23
Jupiter i Venera u Ovnu, Strastven i borben Ovan čini upravo takvom i ovu Veneru koja sada svima donosi potrebu za većim strastima.
Jupiter u ovnu uspesna karijera u inostranstvu, velikodusna osoba.
Ponekad znaju da se ponašaju neuravnoteženo.
cek da odmorim pa cu da provezbam posle jos malo :)

VirtualM
14-04-2010, 00:41
E Iko moja ovan utiče na veneru...čineći me impulsivnom, strastvenom, nepromišljenom...ali mene više brinu kvadrati koje Ve pravi Ne, Sa i Ur!:(

Majana
14-04-2010, 01:19
Ne razumem što se opterećuješ sa ta 3 kvadrata? Jel ti vidiš ostale aspekte, sve sekstili i trigoni, a ova jadna 3 kvadrata govore da ne može baš sve da ide glatko, za nešto ćeš ipak morati malo i da se boriš, pa onda već život i ima smisla. ;) Nemoj da te oni toliko brinu!

ivana1009
14-04-2010, 11:38
ja se izvinjavam sto upadam da li ima neka tema na forumu koja govori konkretno o kvadratima, trouglovima?aspektima, konjukcijama?ima ona tema za totalne neznalice ali je ona sveobuhvatna.ili ako moze neko malo bolje da nam pojasni sta znaci sta..hvala :)

jao sad sa videla da je buby napisala nesto vezano za to..sorry :) ali VirtualM ne znam sto te brine kvadrat..

VirtualM
14-04-2010, 13:00
Majana, u pravu si:) Ali problem je u tome što ne mogu još uvek da povežem sve aspekte u jednu celinu...ipak sam početnik:o i zbog toga mi se ovi pojedinačni aspekti čine lošim! Uhhhhh... Astrologija je izuzetno obimna...ima stvarno puno toga:p ;)

ja se izvinjavam sto upadam da li ima neka tema na forumu koja govori konkretno o kvadratima, trouglovima?aspektima, konjukcijama?ima ona tema za totalne neznalice ali je ona sveobuhvatna.ili ako moze neko malo bolje da nam pojasni sta znaci sta..hvala :)

jao sad sa videla da je buby napisala nesto vezano za to..sorry :) ali VirtualM ne znam sto te brine kvadrat..


Ikac pogledaj up:D

Majana
14-04-2010, 14:12
Majana, u pravu si:) Ali problem je u tome što ne mogu još uvek da povežem sve aspekte u jednu celinu...ipak sam početnik:o i zbog toga mi se ovi pojedinačni aspekti čine lošim! Uhhhhh... Astrologija je izuzetno obimna...ima stvarno puno toga:p ;)

Ma ok nego ne treba da te brine to uopšte. ;)