ASPEKTI - kontradikcije u tumečenju? [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : ASPEKTI - kontradikcije u tumečenju?


magdalena
26-09-2006, 16:57
Iz "Astrologija, karma i transformacija" - Stven Arojo

KONJUKCIJA: Svaku konjukciju izmedju dve planete (ili izmedju planete i Asc) na pojedinacnoj karti bi trebalo posmatratikao vaznu, jer pokazujemnostvo mesanja i intreakcije dve zivotne energije. Konjukcija je najsnazniji aspekt u astrologiji, a najsnaznije i najvaznije konjukcije su one koje ukljucuju jednu od 'licnih planeta' (So, Mo, Me, Ve, Ma) ili Asc. Takve konjukcije skoro uvek karakterisu dominantne dimenzije u zivotu pojedinca, prejake motive i potrebe i izuzetno snaze oblike protoka energije i licnog izraza. Osnovna nota konjukcije je akcija i samoprojekcija i zbog toga osoba cesto uvidja da konjukcija sa licnom planetom ili Asc karakterise dimenziju njegovog zivota koja je iskazana korisnije i znacajnije nego bilo koji aspekt njegove prirode.

SEKSTIL: Sekstil je aspekt otvorenosti za nesto novo: nove ljude, nove ideje, novo ponasanje, a sam simbolizuje potencijal za stvaranje novih veza i sa ljudima i sa idejama koje konacno vode ka novom ucenju. Sekstil je prvenstveno aspekt fleksibilnosti i potencijalnog razumevanja i tezi ka tome da bude mentalni aspekt, mada bi trebalo proucavati planete koje su ukljucene u takav ugao. Mozda je najvaznije to da sekstil pokazuje podrucje zivota u kojem pojedinac moze da razvije ne samo nov nivo razumevanja nego i veci stepen objektivnosti, sto vodi ka osecanju vece slobode.

TRIGON: Trigonski aspekt predstavlja lak (ali, u zavisnosti od planeta, ponekad i nedisciplinovan) protok energije kroz etablirane kanale izrazavanja. Pojedinac ne mora sam da gradi nove strukture ili da pravi podesavanja u zivotu da bi tu energiju iskoristio stvaralacki. Planete ukljucene u aspekt trigona otkrivaju one zivotne dimenzije i specificne energije koje su prirodno integrisane i koje skladno teku. Takav aspekt, ipak, cesto pokazuje pre nacin postojanja nego nacin delovanja, buduci da pojedinac cesto kao izvesne uzima mogucnosti i talenat koje pokazuje trigon, pa se zato ne oseca izazvanim da nacini napor potreban za konstruktivnije koriscenje te energije. U stvari, u mnogo slucajeva prirodne mogucnosti se toliko uzimaju zdravo za gotovo da osoba moze da ostane potpuno nesvesna svojih talenata, osim ako je ne podstakne podrska drugih. S obzirom na to da trigoni pokazuju podrucja zivota u kojim mozemo da osetimo lak protok slozene energije, cesto nam daju nagovestaje o tome sta bi pojedinac trebalo da preduzme da bi se opustio i uzivao, a sto se tice karme, moze se zakljuciti da ti aspekti cesto pokazuju mogucnosti koje smo razvili kroz mnoge zivote, sto objasnjava zasto se tako lako iskazuju u sadasnjosti.

KVADRATI I OPOZICIJE: Od ta dva aspekta kvadrat je mnogo problematicniji jer cesto ukljucuje planete u neskladnim elementima, pa zahteva veci napor da bi se takve divergentne energije integrisale. Aspekt kvadrata pokazuje gde energija mora da se oslobodi, cesto odredjenom akcijom, da bi tako mogla da se izgradi nova struktura. Opozicija, s druge strane, narocito zbog toga sto ukljucuje planete u skladnim elementima, cesto pokazuje preteranu stimulaciju u energetskom polju osobe, a koja se najintenzivnije iskazuje kao zivotni izazov na podrucju licnih odnosa. Tu se cesto javlja naglasen nedostatak efikasnosti jer osoba tezi tome da se angazuje u projekciji razlicitih ideja svoje prirode na druge, i zbog toga se cesto javljaju neke poteskoce u razlikovanju onoga sto je njegovo od onoga sto pripada drugima. Kvadrati i opozicije su vazni u natalnim kartama, kao i izmedju dve karte u sinastriji, da bismo postali svesni sopstvene energije i htenja. Neko bi mogao da kaze da su nam kvadratii i opozicije potrebni kao izazovi, ali isto tako su nam potrebni i protocni aspekti kao sredstva pomocu kojih se susrecemo sa takvim izazovima. napetost kaoja je ukljucena u izazovne aspekte nas tera da se ponasamo tako da menjamo nezadovoljavajuce uslove i iznutra i spolja jer, ako ne radimo i ako se ne suprotsrtavljamo izazovima, onda zivimo u stanju unutrasnje frustracije i nemira.

KVINKUNKS (ili INKONJUKCIJA): Planete koje stoje jedna naspram druge pod uglom od 150* cesto odaju snazan protok energije izmedju dimenzija zivota koje simbolizuju ali, osoba moze da oseti kako joj je iskustvo tih energija prprisilno i stalno uznemiravajuce. Skoro bez izuzetka se javlja potreba za ostrom razlikom kao nacinom postizanja slobode iz takvih prisila i za nekim oblikom discipline koja bi osobi dala snazan podsticaj za transformaciju na tom polju. Cesto se cini da izrazavanje svakog od ta dva cinioca uzajamno zavisi od jednog i od drugog, pa osoba oseca poteskoce u izrazavanju poriva ili zadovoljavanju potreba jednog od njih, a da se istovremeno ne bavi energijom onog drugog. Stoga, mnostvo razlika treba vise uzeti u obliku blagog podesavanja pristupa tim podrucjima zivota, a ne nastojati izazvati korenite unutrasnje podele i potpuno odvajanje od proslih obrazaca.

Merkur
04-10-2006, 09:15
Evo kako to izgleda kada u Astrološkoj psihologiji aspekte porede sa razvojem biljke

Ako pokušamo da shvatimo aspekte prema njihovoj jednostavnoj prirodi, spoznaćemo osnovnu tematiku, koja stoji iza toga. Oni su izvučeni iz jednog već poznatog sistema, naime iz zodijaka, sa podelom na dvanaest, kao i sa planetama koje vladaju pojedinim znacima. Iz ovog predstavljanja biće očigledno, kako je astrologija konsekventna u svojoj osnovnoj strukturi i u svom načinu mišljenja; i učenje o aspektima se izvlači iz istih izvora, gradi na istoj osnovnoj strukturi.
Na crtežu “Sistematizacija aspekata” očigledno je da se raspored aspekata može porediti sa drvetom ili biljkom sa velikim dugim listovima, koja prilikom rasta prolazi kroz više razvojnih stepeni. Kada se godina približi kraju biljka umire i za sobom ostavlja sema. To je klica koja pada na zemlju i najpre odspava zimski san. U semenu se nalazi potencijal zametka, plan gradnje u obliku genetske strukture. Kada seme dobije povoljne klimatske uslove kao što su svetlost, voda i toplota, ono će u proleće isklijati i otpočeće da niče; nastaće nova biljka. To je krug rasta i obrnuto. Poredeći sa našim “drvcetom aspekata” klijalište ove imaginarne biljke se nalazi na granici između Raka (znaka Meseca) i Lava (znaka Sunca).
Konjukcija = aspekt Sunce/Mesec
Kada dve planete stoje zajedno, kao što je to u zametku, sve se sadržu u njima: zamisao, potencijal, mogućnosti za budućnost. Ipak ništa ne može da se stvori samo od sebe, one su tek spremne da reaguju jedna na drugu ili da postanu aktivne jedna s drugom. Za to je potrebna pomoć spolja. One predstavljaju samo začetnu moć, u kojoj je mnogo skriveno. Kada, na primer, u nekom horoskopu konjukcija stoji sama, dakle bez aspekata sa drugim planetama, taj čovek može samo uz napor da premesti kvalitete i moći, koji postoje u obe ove planete. One su latentne i često mogu celog života da dremaju. Da bi naučile da vrednuju svoje snage, ove planete moraju da razumeju i znaju kako na svoj način da funkcionišu i šta to znače, inače su jedva budne. To je kao seme koje je u zemlji i koje samo ništa ne čini; potreban mu je uticaj spolja: svetlost, toplota, vlaga. Konjukciji je potreban podsticaj, jedan upaljački impuls spolja, kako bi postala delotvorna. Astrološki rečeno: Konjukcija će se razviti tek onda kada aspekti sa drugih planeta dođu do nje.
Polusekstil = aspekt Merkura
Kao sledeći dolazi polusekstil kojim otpočinje razvoj ovog semena. Ovaj aspekt se od 0º Lava pruža ka znacima u oba smera, i to ka merkurijanskim znacima – Blizancima i Devici. Kada sile iz okruženja u proleće počnu da utiču na seme toplotom i vlagom, raspirće se unutrašnji život i seme će otpočeti da klija. Očigledno je da raste bleda biljčica, koja se bojažljivo ispruža u svet. Ovo stanje je slično stadijumu pokušaja. U neku ruku konjukcija šalje tumača poduhvata, to je polusekstil. To je neutralan pokušaj, da se situacija ispita i shvati, kako je svet stvoren. Kada se duže vreme ništa ne događa, u međuvremenu može i da nastavi da raste. U prenosnom smilu, psihološki to je stadijum informisanja. Sve što se dešava oko polusekstila, služi informisanju i većinom ima privremeni karakter. Sve je moguće, mnogo ostaje neodređeno, ne donosi rezultate niti nešto konačno, mnogo šta može još da se dogodi ili i sve može da ima i neki drugi tok. Ovaj aspekt služi saznavanju da bi se dobila slika kakve mogućnosti postoje. U ovom stanju ne može da se očekuje od prirode, da dâ neku pripomoć. Dve planete, koje su međusobno povezane, nalaze se u jednoj informativnoj razmeni, i to sasvim tačno odgovara prirodi Merkura. S toga mi polusekstil nazivamo merkurijanskim aspektom.
Kao što je poznato Merkur je naša informativna mehanika. Kada govorimo jedan s drugim, mi razmenjujemo informacije. Ponekad možemo s tim nešto da otpočnemo, ali možemo i da ih stavimo na stranu. Informacije same po sebi još nemaju ništa što prisiljava, one nam stoje na raspolaganju; u vezi toga možemo da napravimo i mali test. Polusekstil je, dakle, prvi korak u razvoju. Na primer, biljka je viđena to jest, kada je toplo vreme, biljka raste, postaje zelena i prelazi u drugi stadijum. To bi bio sekstil.
Sekstil = aspekt Venere
Kod sekstila se radi o venerijanskom aspektu. Na slici “Sistematizacija aspekata” (strana 56) vidimo, kako se aspekt sekstila sa obe strane pruža ka dva venerijanska znaka Biku i Vagi. Odgovarajući stadijum naše biljke bio bi stadijum cvetanja. Šta je funkcija cveta? S jedne strane, raduje nas svojom lepotom, a s druge strane, biva oplođen, kako bi kasnije doneo plod, preživeo i umnožio se. Venerijanski aspekt je spreman da prihvati svaku vrstu uticaja. To je jedan važan, ali i lep stadijum. Rascvetana biljka je praznik za oči i većinom znači nešto prijatno u opažanju većine ljudi.
Ali i ovaj stadijum donosi probleme; to su suptilni problemi koji se ne otkrivaju tako lako. To što se predstavlja tako lepim i harmoničnim, može da bude završeno jednim udarom groma ili da bude oštećeno gradom. Ovaj aspekt teško podnosi grubosti. Sekstil izbegava konflikte, sklanja im se s puta i drži se lepih strana života.
Kvadrat = Marsov aspekt
Sledeći stadijum neće se osetiti kao naročito prijatan. Nakon oplođavanja cveta biljka mora da stvori plod. Biljka se nalazi u svom aktivističkom razvojnom stadijumu, u koji je uloženo mnogo energije i supstance. Snaga za održavanje gazdinstva je optimalno podignuta, izliv energije je na maksimumu. Da bi savladao ova dva procesa, potrebno je mnogo supstance i odgovarajući mnogo energije. Biljka mora sada da radi, da savlada jedan zadatak za koji je potrebno mnogo truda i napora, to zahtevati zalaganje i izvršavanje. S toga se kvadrat naziva marsijanskim aspektom. Sa kvadratom teškoće mogu da se prevaziđu i da se nešto ostvari. Energija će biti premeštena i rezultat će biti rast biljke, a kod čoveka ostvarenje. U leto se često događa da nedostaje potrebna voda, pojavljuju se oluje i nepogode i protresaju biljku. Sve ove uticaje prirode biljka mora da izdrži. Istovremeno mora dalje da raste i da pusti plodove da sazru.
I u životu su kvadrati uz eventualne teškoće spremni da se razvijaju, da imaju snagu, da se izbore, da pružaju ostvarenje ili sasvim jednostavno da rade. Čovek se ne bavi radom kada je tu sekstil, već kvadrat. Sa sekstilom uživamo, a sa kvadratom radimo. Kvadrat u horoskopu je aspekt ostvarivanja i planete koje su povezane njim, su instrumenti ostvarivanja.
Interesantno je da su se plavi aspekti, sekstil i trigon, u prošlosti nazivani “srećnim aspektima”, a crveni su bili “rđavi” aspekti. Postoje ljudi sa skoro samo crvenim aspektima u horoskopu, koji veoma vole da rade. Teškoće nastaju samo onda kada ne razaznaju da su dosta radili. Uopšteno, crveni aspekti zahtevaju od čoveka da se trudi, dok su plavi aspekti mirniji, harmoničniji i navode na uživanje. Ovo važi i za sledeći plavi aspekt.
Trigon = aspekt Jupitera
Sada je biljka prošla kroz stadijum opolođenja, dolazi vreme žetve. Biljka je izvršila suštinski cilj. Voće dozreva i time je osigurano potomstvo. Stadijumu roda odgovara trigon i planeta Jupiter, koja isto tako važi za planetu sreće. Naravno, sve ovo ne odgovara stvarnosti, nema dobrih i loših aspekata. To su vrednovanja, koja moramo da odbacimo kao prevaziđena. Crveni aspekti su aspekti ostvarivanja, dok su plavi mogu opisati kao aspekti talenata. Niti su jedni bolji od drugih niti su jedni lošiji od drugih, samo što smo mi skloni da jedne više cenimo nego druge. To je doba žetve, kojem se radujemo i u kojem se zabavljamo, kada se plodovi dovezu u ambar. Tada više ne moramo da se naprežemo, sve je tu, tek sada možemo da uživamo. Vreme žetve i obilja, to odgovara Jupiteru, kao i trigonu u horoskopu.
Ali i ovde postoji naličje. Kada se ima sve što treba i kada se u životu i presipa ili se iza sebe ima luda svetkovina, lako može da se u padne u loše psihičko i fizičko raspoloženje. Radost iščezava, ništa zaista ne zadovoljava. Takvo prezasićenje često vodi u ozbiljnu krizu smisla.
Čovek sa mnogo trigona u svom horoskopu većinom je sklon da se ne napreže i može da bude ponosan, uobražen i samozadovoljan. On se neće podešavati prema stvarnosti i odbija da prizna greške ili da vidi nepravilnosti. Ima dovoljno ljudi sa mnogo trigona koji su bolesni, rezignirani i psihički labilni. Dakle, garancija sreće nije time data.
Kvinkunks = aspekt Saturna
Sada se nalazimo u pretposlednjem stadijumu, kod “dugog zelenog”, kod aspekta kvinkunks. Ovaj aspekt je analogan jeseni, koja ne ustežeći se dolazi nakon faze ploda. To je u izvesnom smislu lepa faza, u kojoj lišće menja boju i priroda se još jednom pokazuje u svojoj punoj raskoši boja, isto kao i poslednje životne snage. Ali to je i faza završetka procesa rasta, opraštanja. Svi poznajemo tematiku koja se odnosi na to. Jesen budi melanholično raspoloženje, čovek deluje nesvesno, teži da se okrene sebi. Zna se da je proleće još dosta udaljeno od jeseni, još dolazi duga zima u kojoj nema ničega više, nema rasta, nema zelenila. U leto se više živi napolju, sada se povlačimo natrag u sebe, ali ostaje unutrašnje znanje da je sigurno da će posle zime ponovo doći sledeće proleće. Nada i čežnja su kvaliteti, koji prate dugi zeleni aspekt. Svest je u stanju da vremenski zahvata daleko unapred, u jedno lepše vreme, zamišlja nešto što bi se rado imalo. Kada se misli na dobro i lepo, u svojoj mašti se to predstavlja kao opipljivo. To je jedna projektovana misaona snaga, moć predstavljanja kojim može nešto da se oslika. I želje i nade imaju posla sa ovim aspektom. Predviđanje je na nivou razumevanja, luta se daljinama, koje još nisu tu, ali na kojima se radi.
U jesen se priroda stavlja na minimalan pogon, jednogodišnje biljke umiru, drveće se vraća na minimalan tok sokova. Taman dovoljno da bi se preživela zima, ali nedovoljno da bi se proizveo nekakav život. To je saturnijanski odeljak kvinkunksa, znanje o redukovanju, kojim se ništa ne doseže. Nema se dovoljno snage da bi se stiglo tamo gde bi se htelo i iz toga rezultira velika čežnja za onim, što bi volelo da se ima.
Zato se kvinkunks naziva i aspektom čežnje. Na našoj tabeli se vidi da on na obe strane vodi do saturnijanskih znakova. To jest, da mora da se podesi za njih i da to dugo traje. To podešavanje treba da bude na duže vreme, da se vrlo brižljivo isplanira, da se o svemu potanko promisli, da se ništa brzo ne radi i da se ne misli da se već sve zna. Svaka situacija će biti temeljno analizirana, svi aspekti jednog problema će biti promišljani i prorađivani. Potom je tu zima da se sve stavi na nulu. Tu se može sasvim mirno razmišljati.
Dugi zeleni u jednom horoskopu znači dugo razmišljanje, priželjkivan proces mišljenja, kojim se tada možda može izvesti bolji ishod. Ovaj proces često prouzrokuje nesigurnost i krize odlučivanja.
Opozicija = aspekt Saturna
Poslednji stadijum dolazi, kada sve leži u zimskom snu i kada priroda izgleda kao mrtva. Jednogodišnje biljke su umrle, ostalo je seme. Drvo stoji kao kameni kip, to je opozicija, stanje kraja, jedna ukočenost koja se više ne pokreće svojom snagom, niti više može da se pokrene.
Na našoj Tabeli apekata opozicija vodi jednoj tački, gde su oba saturnijanska znaka Jarac i Vodolija unekoliko priklještili ovaj aspekt. Levo i desno stoji Saturn, koji označava tvrdoću, hladnoću, mirovanje, kristalizaciju. U prirodi su to led i sneg, koji pokrivaju zemlju, a time je i štite. To jest, Saturn i kada je hladan, označava zaštitu. Postoji jak pokrivač koji je definitivan i kroz koji ništa ne može da prođe. Tu nastaje odbrana, blokada i imunitet. Iako opozicija znači mirovanje i životne funkcije, koje su svedene na minimum, to ipak nije stanje apsolutne nule. To je čekaonica u kojoj se priprema novi ciklus. Čekanje pripada Saturnu, on je isto tako u međusobnom odnosu sa vremenom - Saturn merač vremena, Kronos. Sa Saturnom mora da se ima strpljenja, sa opozicijom takođe.
Ova slika predočava kvalitet sedam aspekata na jedan naročit način. Ona sadrži astrološki način razmatranja, koji dolazi iz prošlosti. Astrologija izvodi sve principe od malog ka velikom. Ono što se događa biljci za godinu dana, to se čoveku dešava u toku života, koliki god da je život.

swoozie
21-06-2007, 15:49
odlična mi je ta knjiga:)

Merkur
28-06-2007, 01:01
Šta su to meki i tvrdi aspekti?

Poznati autor iz oblasti moderne astrologije V. Koch smatra da je podela aspekata na povoljne ( sekstil, trigon ) i nepovoljne ( kvadrat, opozicija ) zastarela. Po njemu sve aspekte treba posmatrati ravnopravno. Pri tome sekstil i trigon predstavljaju stanje stvari i « meki « su, dok kvadrat i opozicija predstavljaju akciju, neko zbivanje i « tvrdi « su.

swoozie
28-06-2007, 11:20
kao ovako nešto?

http://www.astrology.com/examples/new/196/nobt.html

swarovska
22-07-2007, 10:02
ja sada ne znam sta da mislim , sve ono sto sam mislila da znam sada mi nije jasno u svom programu za astrologiju nadjem da konjukcija moze biti i kada planete padaju u razlicite znake...koliko znam konjukcija se racuna samo kada su planete u istom znaku ili gresim?ako imamo mesec u blizancima u 7 kuci na 22 stepenu a saturn na 00 raka isto u 7 i mars na 3 raka u 7 ..po mom znanju saturn i mars su u konjukciji a ne saturn i mesec...nista mi nije jasno .. mada kako zanemariti nesto sto je blizu jedno drugom ?? (ako sam omanula pa ovo spada negde drugde prebacite me)

Nella
23-07-2007, 09:01
Imam i ja jedno pitanjce....
Primjetila sam da se aspekt SEPTIL rijetko kada gleda i nije mi jasno zašto. Koliko vidim, septil je pozitivan aspekt koji je vođen rukom sudbine... ne može mu se oduprijeti... mada osoba to ni ne želi

CARAPICA
23-07-2007, 12:35
ja sada ne znam sta da mislim , sve ono sto sam mislila da znam sada mi nije jasno u svom programu za astrologiju nadjem da konjukcija moze biti i kada planete padaju u razlicite znake...koliko znam konjukcija se racuna samo kada su planete u istom znaku ili gresim?ako imamo mesec u blizancima u 7 kuci na 22 stepenu a saturn na 00 raka isto u 7 i mars na 3 raka u 7 ..po mom znanju saturn i mars su u konjukciji a ne saturn i mesec...nista mi nije jasno .. mada kako zanemariti nesto sto je blizu jedno drugom ?? (ako sam omanula pa ovo spada negde drugde prebacite me)

konjukcija moze biti i kada se planete nadju u 2 razlicita znaka. Recimo sunce na 27 stepenu raka i mars na 3 stepenu blizanca,udaljenost izmedju njih je 6 stepeni tako da je to konjukcija,neovisno sto su oboje u razlicitim znakovima...

swarovska
24-07-2007, 02:22
konjukcija moze biti i kada se planete nadju u 2 razlicita znaka. Recimo sunce na 27 stepenu raka i mars na 3 stepenu blizanca,udaljenost izmedju njih je 6 stepeni tako da je to konjukcija,neovisno sto su oboje u razlicitim znakovima...

hvala samo mi jos nesto nije jasno ako je sunce na 2 stepenu blizanaca a mars na recimo 24 stepenu blizanaca jel grade oni neki aspekt? a posebno mi nije jasno u uporednim ako je npr:njeno sunce na 2 bliza a njegov mesec na 22 bliz. zar to nije ono sto on trazi od zene ?( mislim na aspekt konj .sunca i meseca koji je dobar u uporednima)zar moze da bude jaci aspekt trigon npr mesec vodolija i sunce blizanci od necega sto je u istom znaku zapravo zanima me zasto je to tako (uh sad ga zakomplikovah maximalno sorry)

ArijeL
24-07-2007, 04:28
hvala samo mi jos nesto nije jasno ako je sunce na 2 stepenu blizanaca a mars na recimo 24 stepenu blizanaca jel grade oni neki aspekt?

ne grade, kada je sunce u pitanju uzima se maximalno orbis od 10*...

a posebno mi nije jasno u uporednim ako je npr:njeno sunce na 2 bliza a njegov mesec na 22 bliz. zar to nije ono sto on trazi od zene ?( mislim na aspekt konj .sunca i meseca koji je dobar u uporednima)

pa pazi, isto važi i u uporednim, ne grade aspekt...ali svejedno, sama činjenica da su u istom znaku jako je važna i utiče na tumačenje...naravno da je važno u uporednom ako je mjesečev znak jednog partnera u istom znaku u kom je sunce drugog, samo dalje, treba pogledati u koju kuću pada, kakve aspekte gradi, itd...

zar moze da bude jaci aspekt trigon npr mesec vodolija i sunce blizanci od necega sto je u istom znaku zapravo zanima me zasto je to tako (uh sad ga zakomplikovah maximalno sorry)

zato što ako su planete u istom znaku one ne moraju da grade aspekt, tj. između njih ne postoji veza (ako zanemarimo to što su u istom znaku), niti se, naravno, bilo koji razmak između dve planete smatra aspektom...a što se tiče važećih aspekata, oni su precizno utvrđeni prema pravilima koje je ustanovio još Ptolomej..., a njihova osnova je razmak od 30 stepeni...itd...
ako ti još nešto nije jasno kaži, da to pročešljamo još malo:)

swarovska
24-07-2007, 15:38
[quote=ArijeL;26198] zato što ako su planete u istom znaku one ne moraju da grade aspekt, tj. između njih ne postoji veza (ako zanemarimo to što su u istom znaku), ali ako su u istom znaku zar to nije slicnija energija nego onaj cuveni trigon sunce blizanci 120 mesec vodolija? zapravo me zanima zasto je jaci trigon, nego dve planete u istom znaku a nisu u konjukciji (hahaha ovo izgleda kao da ja sada izmisljam nova pravila za astrologiju ali nije tako samo nisam nikada o tome pricala) i mislim da je tema sjajna.. hvala ti na gornjem obasnjenju

ArijeL
24-07-2007, 20:25
Pa pazi, to su ipak drugačiji principi, i ne treba ih mjeriti po jačini...kad su u znaku oni imaju istu energiju koju im daje taj znak, ali svoju individualnu, koju imaju nezavisno od znaka ne razmjenjuju, dok se npr. u trigonu dešava individualna razmjena energija planeta, koja je opet modifikovana energijom koju joj daje znak ili kuća:)


ZNACI su primarni energetski obrasci i ukazuju na specifičan kvalitet doživljaja

ASPEKTI otkrivaju dinamiku i intezitet doživljaja kao i način na koji energije međusobno djeluju unutar osobe ( S. AROJO)


Da još pojasnim:
Sam termin aspekt potiče iz latinskog, gdje ima značenje „aspekto“ – gledati, posmatrati, odnosno „aspectus“ – pogled, vid...sad, kada dve planete ili planete i tačke u horoskopu grade aspekt, one se „gledaju“ i „posmatraju“ međusobno, odnosno ostvaruju kontakt...ili kako kod S. Aroja u „Priručniku za tumačenje natalne karte“, str. 151, stoji:

„o aspektima se govori kao o linijama sile između različitih centara energije (planeta) u energetskom polju koje predstavlja karta. U natalnoj karti, koja otkriva to energetsko polje sa izvanrednom preciznošću, aspekti se mjere unutar kruga od 360*. Aspekte koji se pojavljuju na svakih 30* smatram glavnima.“

Osnovni obrazac svih aspekata je 30*, iz razloga što je korak od 30* stepeni osnova i samog zodijaka...zbog toga su relevantni i smatraju se za aspekte samo ugaona rastojanja između planeta koja iznose umnožak od 30*....jer u tim slučajevim planete su tako postavljene da mogu da „gledaju“ jedna na drugu i ostvare kontakt, naravno tu je i konjukcija, aspekt od 0*....( postoje i aspekti od 135*, 72*, itd, ali da ne komplikujemo.)

Nadam se da sam ti pojasnila, bar donekle, šta zapravo znači aspekt...a pod kontaktom se podrazumijeva da planete djeluju jedna na drugu, odnosno, razmjenjuju energije, a dinamiku i intezitet toga procesa određuje priroda aspekata ( konjukcija, kvadrat, trigon, opozicija) i naravno položaj planete u znaku i kući.

Sad, na red dolaze egaktnost i orbisi, ali da ne dužim o tomećeš naći i drugdje na forumu!

A ono što si ti pominjala: kako trigon između dve planete, može biti jači od nečega što je u istom znaku?

Jednostavno: kada se dve planete nađu u istom znaku, a orbisi ni jedne ni druge ne dozvoljavaju aspekt, odnosno, u tom slučaju, konjukciju, one „ne vide“ jedna drugu, bez obzira što su im zbog istovjetnosti znaka isti energetski obrasci.

Meni je npr Venera na 12* stepeni Lava, a Mars na 28*...razdaljina između njih je 16* stepeni, i između njh ne postoji nikakav aspekt....samim tim što su u Lavu vezuje ih energija Lava, ali nisu u međusobnom kontaktu, jer ne grade aspekt...dok npr Venera, pravi trigon (120*) sa Uranom na 14* Strelca jer i Venera i Uran su na takvoj poziciji u karti da mogu da „se gledaju“ međusobno, odnosno ostvare kontakt i razmjene energije...

Malo slikovitije, planete ću zaimjeniti osobama, tako je valjda lakše:
Zamisli npr 12 jednakih polja raspoređenih u pravilnoj kružnici...svako polje ima specifičnu energiju koja utiče na osobu koja se nalazi u tom polju....imaš 10 osoba koje su raspoređene svuda po toj kružnici u različitim poljima i koje međusobno komuniciraju, ali po tačno utvrđenim pravilima, odnosno, samo ako razdaljina između njih predstavlja umnožak od 30* stepeni (naravno, mala odstupanja su moguća – orbisi-ali što su ona veća, slabi intezitet komunikacije)...kada je npr, aspekt egzaktan (tačno 60*, 90*) osobe se nalaze na poziciji koja omogućava jak, intezivan i djelotvoran kontakt....
Npr, ja i ti se nalazimo u prvom polju, koje počinje Lavom, ti na sredini, ja na kraju...energija Lava svakako utiče i na mene i na tebe, i na kontakte koje sa drugima ostvarujemo, ali po pravilima, nama nije omogućeno da ostvarimo kontakt, i zbog toga nas vezuje samo energija, koja vlada poljem u kome se nalazimo...znači ja i ti se „ne gledamo“ ne komuniciramo, i ne razmjenjujemo SVOJE energije, koje imamo nezavisno od polja u kome se nalazimo....

Kad god sam upotrebljava bilo koje lice ili oblik glagola „GLEDATI“ stavljala sam znake navoda, jer to gledanje naravno ne treba shvatiti bukvalno...jer to zapravo specifičan protok energija koje međusobno komuniciraju po određenim pravilima, jer se po pravilima i kreću.

Eto.....ako ti sad nešto nije jasno, nešto debelo nije u redu ili kod tebe ili kod mene:)

swarovska
25-07-2007, 01:11
ma hvala ti sjajna si (znam ja to ali samo me zanimalo ono po pitanju energije ali ti si to zaista divno objasnila. ono sto je meni zanimljivo je zapravo kako su dosli do tih pravila( ko zna koliko proucavanja)jer logika nalaze da ono sto je u istom znaku ima podudarnost... ali da ne smaram vise hvala tiii

viksi72
25-07-2007, 01:39
aspekt SEPTIL

Kako se oznacava ovaj aspekt u natalnim kartama?

ArijeL
25-07-2007, 04:02
ma hvala ti sjajna si (znam ja to ali samo me zanimalo ono po pitanju energije ali ti si to zaista divno objasnila. ono sto je meni zanimljivo je zapravo kako su dosli do tih pravila(ko zna koliko proucavanja)jer logika nalaze da ono sto je u istom znaku ima podudarnost... ali da ne smaram vise hvala tiii

ma nema na čemu:) a što se pravila tiče, rekla sam već da je korak od 30* i osnova samog zodijaka...to je naravno najkraći mogući odgovor...a podjelu zodijaka na 12 dijelova su razvili još Vavilonci, Ptolomej se oslanjao na to i ustanovio pravilo za aspekte (umnožak od 30*)...

mislim da sam logično objasnila kakvu vrstu podudarnosti ima ono što je u istom znaku, a ne gradi aspekt, za razliku od planeta u različitim znacima koje grade aspekt...da se ne ponavljam više, dosadih i bogu i narodu:)

aspekt SEPTIL

Kako se oznacava ovaj aspekt u natalnim kartama?

kao zvjezdica - *

smart.maja
02-08-2007, 02:52
pronasla sam neke svoje ranije beleske, a tice se aspekata, pa mislim da je ovo sasvim ok mesto za to.... malo prakticnije... mozda moze da koristi....
kaze vako:
kvadrat

vatra - vazduh: osoba moze da bude vrlo agresivno nametljiva misleci da time resava problem
vatra - zemlja: doza sadomahizma. trpeljive, izuzetno istrajne iznutra. mnogo lakse podmose izazove i svojom trpeljivoscu lako pobedjuju (prevazilaze) teskoce
vatra - vazduh: osobe od kojih cete cuti da ne vole mlake ljude. same sebi stvaraju probleme da bi se istrosile, zive od problema; stalno su u pokretu, borbi
zemlja - vatra: takodje trpeljive osobe koje imaju jednu odredjenu plodnost. moguca je cak materijalna dobit uz pomoc planete (njene energije) iz vatre
zemlja - voda: najteze prevazilazenje. voda preliva - zemlja upija i to je opterecenje za osobu koja moze biti ugusena trpljenjem i emocijama (u principu, nista ne preduzima, ne radi. ovakav aspekt se cesto srece kod zavisnika - alkoholicari, narkomani)
zemlja - zemlja: reaguju materijalno, ne intelektualno, niti emocionalno. ne mi diras u novcanik, kucu, stan... njihova lepota, vrednost coveka ogleada se u dubini budjelara
vazduh - zamlja: snalazljivost ( gledati i gde je merkur: u zemlji - osoba jako dobro opaza stvari, u vatri - kreativan duh, intuicija za odradjivanje, u vazduhu - objektivno sagledavanje situacije i lukavog majstora, u vodi daje misljenje u slikama i odradjuje problem nekom mudroscu iz srca i srcem, nikako razumom)
vazduh - vatra: intelektualno odradjivanje. ako ne uradi kako je zamislila, postaje vrlo agresivna i impulsivna
vazduh - vazduh: vrlo intelektualne osobe i velike diplomate. tako i odradjuju situaciju
vazduh - voda: prvo nalet emocija i tek posle razmislja da li ce to resiti racionalno ili intelektom. uglavnom dobro prodju
voda - zemlja: emotivne reakcije izazvane materijalnim problemom ( ne reaguju ako nisu oni licno u pitanju)
voda - voda:emotivci. placu i uzivaju u svojoj patnji. ako se ne isprazne ne prevazilaze problem

takodje je vazno da li se kvadrat nalazi
od 1. do 7. - to je nesvesno prevazilazenje
od 7. do 12. - je svesno prevazilazenje
ako je jedna planeta u nesvesnom, a druga u svesnom, treba gledati onu koja se nalazi u svesnom, koja ce probuditi onu nesvesnu.
zemlja uvek koci impulse: bik - ponece ih zelja za uzivanjem, devica - spori intelektualno, jarac - trazi, odnosno prvi formu.
vatra-vatra od 7-12: ove osobe mogu da budu izuzetne, ali samo ako su intelektualno izazvane (podstaknute emocijom iznutra, a odradjuju svesno, intelektualno)
zemlja-vazduh od 7-12: takve osobe imaju izrazenu potrebu za samodokazivanje (sve sto urade naglasavaju)
zemlja-zemlja od 7-12: izuzetno materijalne osobe. baja patak, koliko god da ima, malo je. novac je merilo vrednosti. cesto ostavljaju zaduzbine, sve sto rade, rade da bi se i posle (smrti) pricalo o njima
zemlja-vatr od 7-12: vrlo racionalne osobe. reaguju na konkretne izazove. nema rasipanja energije
vazduh-voda od 7-12: aspekt se jako tesko podnosi. ove osobe su ubedjene da su jako racionalne u svojim emocijama. cesto pogresno procene situaciju-prave od komarca magarca.
vazduh-vatra od 7-12: daje surovo racionalne osobe. svaku istinu ogoli i tresne
vazduh-vatra od 7-12: velike diplomate

najjaci su aplikacioni aspekti. separacioni su slabiji, ali ako je planeta jaka treba obratiti paznju da li pravi jos neki aspekt sa nekom drugom planetom.
.....................................

LosT_in_SpaCe
02-08-2007, 04:25
Xoxoxo, dobro ti ovo Pchelice, izdvojicu svoj deo:

vazduh - voda: prvo nalet emocija i tek posle razmislja da li ce to resiti racionalno ili intelektom. uglavnom dobro prodju


Zhiva istina....

smart.maja
02-08-2007, 16:12
Xoxoxo, dobro ti ovo Pchelice, izdvojicu svoj deo:Zhiva istina....
pa bas taj deo, a....
prepisujes, prepisujes...:D

e, sad, za konjukciju imam ovo....
zemlja-vatra: tesko pokretljiva osoba, ali kada krene tesko staje
zemlja-vazduh: intelektualno mora da odradi problem (zemlja je drzi staticnom)
zemlja-zemlja: sve resava materijalno
vatra-vazduh: u bilo kakvim odnosima (i opozicija) osoba lako odradi. isto vazi i za kombinaciju zemlja-voda
vatra-zemlja: vatra je inicijalna kapisla za zemlju koja to upija. vise trpi planeta u zemlji
vazduh-zemlja: ne slazu se u energetskom smislu. donosi intelektualno razaranje osobe jer je u dilemi - da li da problem resi na intelektualnom ili materijalnom nivou
vazduh-voda: intelekt razbuktava emocije i moze da se desi da emocije preovladaju
naravno, najbolje je kada se planete nalaze u istom kvalitetu...

i za opoziciju imam ovo:
vatra-zemlja: trpeljive osobe koje se iznerviraju kada su u nemogucnosti da nesto urade, i tada se blokiraju
vatr-vida: osobe koje se tesko uzdrzavaju. imaju ahilovu petu i kada planu, bolje ih je pustiti ( u kombinaciji ovan skorpija - reakcija najburnija, a lav jarac tako reaguje npr. po pitanju karijere ( kada dodje do vrha, ne treba je dirati jer u suprotnom postaje bezobrazna, inace lose procene i egoisticne osobe)
vatra-vatra: reaguju sad i odmah
vazduh-vatra: moze da bude vrlo konstruktivna kombinacija. planeta iz vazduha je brza, a planeta u vati je sputava, stisava, smiruje (kombinacija blizanac strelac)
opozicija se vremenom menja, prevazilazi. odradjuje se iskustveno.
..............................

LosT_in_SpaCe
02-08-2007, 17:51
vazduh-voda: intelekt razbuktava emocije i moze da se desi da emocije preovladaju
za opoziciju imam ovo:
vatra-zemlja: trpeljive osobe koje se iznerviraju kada su u nemogucnosti da nesto urade, i tada se blokiraju
vatr-vida: osobe koje se tesko uzdrzavaju. imaju ahilovu petu i kada planu, bolje ih je pustiti

Dobro ti ovo Pchelice, bash dobro...:D
Ja se pronadjo' bogami....

pcelica maja
03-08-2007, 04:39
Sta mislite o orbisima u konjukcijama.Do koliko stepeni se racuna.Ako je neko raspolozen da pogleda moje konjukcije.Moj program neracuna aspekte preko 8 stepeni,cak ni konjukcije.Pa tako da sam previdela mesec konj. pluton.

zoka57
03-08-2007, 10:32
U tvom horoskopu nema kvadrata,sta te poktece?
Pretpostavljam da u tvom slucaju deluju direkcije pa mi je interesantno dogadjanje u 24 godini kad je trebalo da bude odradjena neka prica vezana za inostranstvo obrazovanje (mozda cak i neka nemoguca veza u smislu da nije mogla da se realizuje):bye2:

destiny
03-08-2007, 11:09
Sta mislite o orbisima u konjukcijama.Do koliko stepeni se racuna.Ako je neko raspolozen da pogleda moje konjukcije.Moj program neracuna aspekte preko 8 stepeni,cak ni konjukcije.Pa tako da sam previdela mesec konj. pluton.

pcelice, obicno konjukcije idu i do 10stepeni, u tvom slucaju imas cini mi se 7 konjukcija...a ovaj AC na Regulusu...treba ovo ziveti...prva konjukcija MA, ME i MO (3M:p ) i sve u Devici, sto opet malo ove aspekte cini "meksim", prizemnijim, a zamisli da su u nekoj vatri ili vazduhu?...;) pa onda PL, SO i UR u II kuci, ima-nema-ima-nema para, moc da se stvori, ali i da se potrosi, takodje brzo se ugojis ali brzo i smrsas...i ondaK jos VE i JU u Skopriji u III kuci...bas su onako zajedno "na drugaciji pogled" pa se uklapaju u ovu temu:cool: hihihi...

jub-sudbinica:o

pcelica maja
03-08-2007, 16:16
Ne znam da li se ovo odnosilo na mene ali u 24 god. jedino sto sam dozivela je iznenadna bolest mog drugog deteta od karcinoma.Stim da mi je 7 kuca takva kakva je a ni aspekti vladara i suvladara nisu bolji,to sam prihvatila.Takodje se uklapa i njegova godina odlaska medju andjele.Moja 28.Kazes nemam kvadrate,veruj mi znam ljude sa dosta kvadrata koji su imali mirniji zivot nego ja sa ovim konjukcijama.Izvinjavam se sto sam pomenula svoje dete ali je po meni to dogadjaj koji se mora videti u karti.Veruj mi kod mene je sve u zivotu u punom gasu.

zoka57
03-08-2007, 17:30
Zao mi je zbog tvog gubitka .
Astrolosko objasnjenje je da na tvoje konjukcije negativno deluju direkcije sto znaci da se svaka planeta za godinu dana pomeri za 1 stepen ja sam posmatrala direkcije saturna koji je takav kakav je u tvom natalu ,i on je u 24 godini pravio egzaktan kvadrat na natalni mars koji upravlja cetvrtim i devetim poljem a saturn nazalost ukljestenim petim ,pa mislim da je to bas tuzna prica .Steta sto se aspekt odrazio na dete mislila sam da je u pitanju bila neka veza.

pcelica maja
03-08-2007, 22:01
Nemoj pogresno da me shvatis ali osecam da to nije bio Saturn.Cak njegov trigon sa mesecom i marsom mi je pomogao da ostanem pribrana tada i dam sve od sebe.Za direkcije si potpuno upravu.Kako ja to vidim ipak je to bio Jupiter vladar 5 u kvadratu sa cvorovima 1 i 7.Jer u 28 kada se to zavrsilo Uran je pravio konjukciju sa Jupiterom..opet 5.A juzni cvor i ASC.konjukciju sa Plutonom,vladar 4. Ali ostavimo to sada ,ne zelim da vas smaram.

uranija
27-11-2009, 18:56
opozicija u vatri-vazduhu,zivi primer da kroz iskustvo zavolis stvari koje si mislio da nikad neces,merkur u blizancima u opoziciji sa uranom i jupiterom u strelcu,recimo imala sam samo zelju da sebi nesto sasijem,izgledam originalno,jedno vreme svakodnevno bila pored krojacice sa pomisli:"NIKAD NE BIH MOGLA DA SE ZANIMAM SA TAKVIM PIPAVIM POSLOM".IRONIJA ZIVOTA JE:"UPRAVO GA RADIM".evo vec preko godinu dana i boga mi,svaku operaciju i masinu obozavam u toj krojackoj radionici,trebalo je samo vezbati STRPLJENJE!i intelektualno isto tako,inace vazdusno-vatreni kvadrat,saturn ga radi na mc u ovnu,strpljenje...:)

Rito Samo
27-11-2009, 19:15
kao zvjezdica - *

To je sekstil, ja mislim.
Septil se obelezava slovom S, a planete medju sobom prave ugao od 51 3/7°

ginger
04-05-2010, 19:37
kakva su vam iskustva sa aspektima iz "neregularnih" elemenata:

npr kvadrat dviju planeta iz istog elementa (so u lavu i saturn u strijelcu)

jel se osjete, ispoljavaju i na koji način?

dojmovi?

orbisi koji se mogu uzeti u obzir?

Ex...
08-11-2011, 23:51
Jedan astrolog koji mi radio natalnu kartu nije uzeo u obzir moj trigon merkura i urana zato shto je separacioni i iznosi 7 stepeni.Pitanje glasi:zashto mi neki programi, odnosno dosta njih taj aspekt uvek predstavi?

Santijen
09-11-2011, 00:41
Jedan astrolog koji mi radio natalnu kartu nije uzeo u obzir moj trigon merkura i urana zato shto je separacioni i iznosi 7 stepeni.Pitanje glasi:zashto mi neki programi, odnosno dosta njih taj aspekt uvek predstavi?

verovatno je u pitanju velicina orbisa koju i astrolozi i neki programi prihvataju razlicito,orbisi vrhova kuca su jako mali ...velika separacija kad je u pitanju zna biti nepouzdana i nepoverljiv izvor informacije jer sto je orbis manji veca je sansa za ispoljavanje tog aspekta....
pogledaj na temi aspekti sa ac dal ima opis tvog aspekta i vidi koliko se pronalazis u njemu

ibis
09-11-2011, 00:43
Jedan astrolog koji mi radio natalnu kartu nije uzeo u obzir moj trigon merkura i urana zato shto je separacioni i iznosi 7 stepeni.Pitanje glasi:zashto mi neki programi, odnosno dosta njih taj aspekt uvek predstavi?

Pa zato sto je takav program. Astro.com je narocito poznat po tome da upisuje aspekte sa presirokim orbisom, ali imas opciju da smanjis orbise ako zelis...ja obicno stavim 70 %, dok za Sunce i Mesec u glavi dodam aspekt jer su oni svetla i mnogi astrolozi im daju orbis cak i do 15, odn 12...doduse ja ne idem dalje od 10 stepeni. Isto tako ne upisu sestil ako je recimo 6 stepeni a po meni takav sekstil jje vazeci, narocito ako je aplikacija.
Sta ces, masina je masina.

Ex...
09-11-2011, 14:32
Pa zato sto je takav program. Astro.com je narocito poznat po tome da upisuje aspekte sa presirokim orbisom, ali imas opciju da smanjis orbise ako zelis...ja obicno stavim 70 %, dok za Sunce i Mesec u glavi dodam aspekt jer su oni svetla i mnogi astrolozi im daju orbis cak i do 15, odn 12...doduse ja ne idem dalje od 10 stepeni. Isto tako ne upisu sestil ako je recimo 6 stepeni a po meni takav sekstil jje vazeci, narocito ako je aplikacija.
Sta ces, masina je masina.

Dobro hvala, bash je konfuzno u vezi toga...e el mogu da te zamolim da li ti mislish da sunce na prvom stepenu vage, i mars na preakticno 10 stepenu mogu da formiraju trigon.Ovo pitam jer nisam siguran da li na formiranje aspekta utice i dostojanstvo (jacina) planete u kojoj se nalazi?

ibis
09-11-2011, 15:06
Dobro hvala, bash je konfuzno u vezi toga...e el mogu da te zamolim da li ti mislish da sunce na prvom stepenu vage, i mars na preakticno 10 stepenu mogu da formiraju trigon.Ovo pitam jer nisam siguran da li na formiranje aspekta utice i dostojanstvo (jacina) planete u kojoj se nalazi?

Ne utice dostojanstvo, bar ja o tome nisam citala..Svetla imaju najsire orbise, prosto jer su srz horoskopa.
Mislim da je tebi ovaj trigon So - Ma apsolutno validan, aplikacija 9 stepeni i u trigonskim znacima.

Ex...
09-11-2011, 15:13
Ne utice dostojanstvo, bar ja o tome nisam citala..Svetla imaju najsire orbise, prosto jer su srz horoskopa.
Mislim da je tebi ovaj trigon So - Ma apsolutno validan, aplikacija 9 stepeni i u trigonskim znacima.

Hvala josh jednom...ti si retka osoba na ovom forumu koja odgovara na pitanja koja se neticu direktne nje same.

ibis
09-11-2011, 16:04
Hvala josh jednom...ti si retka osoba na ovom forumu koja odgovara na pitanja koja se neticu direktne nje same.

To je stvarno divan kompliment :)
Ali naici ces na jos takvih ljudi.

Ex...
09-11-2011, 21:37
To je stvarno divan kompliment :)
Ali naici ces na jos takvih ljudi.

Mozda...ja iskazujem trenutni utisak...a ostaje mi nada...

swiss
09-11-2011, 23:46
Mozda...ja iskazujem trenutni utisak...a ostaje mi nada...

E konacno jos neko po tom pokazivanju TRENUTNOG UTISKA, sad vise nisam SAM :D

kentauri
10-11-2011, 22:18
Ne znam da li spada pod ovu temu, ali nailazim na različita tumačenja i volela bih malo razjasniti dilemu oko konjukcije planeta koje nisu u istom znaku. Neki ih uopšte ne računaju, neki opet uslovno računaju. Pošto imam takav primer u natalu malo sam čitala i ovo je jedan način gledanja na ovaj aspekt koji sam našla, verovatno ste i čitali:


Konjukcije planeta u različitim znacima

Navikli smo da interpretiramo konjukcije između planeta u okviru istog zodijačkog znaka. Šta se dešava kada je jedna planeta na krajnjim stepenima ( 28, 29. ) jednog znaka, a druga na početnim stepenima sledećeg znaka? To bi bila konjukcija '' izvan '' znaka.
Sa jedne strane, energije ovakvih planeta bivaju modifikovane na različite načine zbog 2 različita znaka u kojima se nalaze i pojedinac oseća kompleksnost njihovog sadejstva koju na neki način mora da savlada, što je prilično drugačije u odnosu na konjukcije u znaku. Jer, dok planete u ovom posebnom obliku konjukcije ipak rade kooperativno, sama osoba je prinuđena da se više potrudi kako bi iskoristila ono što ove planete nude. Pa, tako ako bi konjukcija bila između planeta u Ovnu i Biku, natus treba da nauči kombinovati vatreni, muški, kardinalni princip Ovna sa zemljanim, ženskim, fiksnim kvalitetom Bika na polju delovanja planeta.

Vrlo je bitno obratiti pažnju na 2 faktora:

1. veća, sporija planeta u ovoj konjukciji više utiče na onu drugu i to zbog sporijeg i dugotrajnijeg efekta u tranzitu i progresijama, često ostajući u istom znaku godinama pa samim tim više deluje u smislu životnih lekcija koje treba naučiti.
Ako imamo Sa u Ovnu u konjukciji sa Me u Ribama, Saturnov uticaj modifikuje promenljivi, vodeni, ženski kvalitet ovakvog Merkura. Preciznije, potrebe pojedinca ( Saturn ) da ukloni barijre i iskusi nove početke ( Ovan ) obećavaju pozitivan ishod u smislu da usmere stidljivog Me u Ribama da pronađe svrhu u kreativnom izrazu.

2. planeta na poslednjim stepenima znaka je uvek više umešana svojom energijom nego planeta na početnim stepenima drugog znaka. Zato i jeste reč o posebnim konjukcijama. Planeta blizu kraja nekog znaka sadrži u sebi više znaja i iskustva duše koji verovatno dolaze iz prošlih života. Planeta na početnim stepenima sledećeg znaka takva iskustva sama za sebe ne bi mogla ni '' zamisliti '' i obično se smatra da je na početnim stepenima razvoja.

Kad se ukombinuju oba faktora, ove posebne konjukcije postaju veoma zanimljive po svom uticaju.
Ako se Sa nalazi na krajnjim stepenima znaka ( planeta mudrosti i karmičkih lekcija ), a Me (planeta mišljenja i izražavanja ) na početnim stepenima narednog znaka, lako je zaključiti da će Sa podariti Me trezvenije, zrelije razmišljanje. Ali, šta se dešava kad je obrnuta situacija?
Ako je Mars planeta na završnim stepenima, a Saturn na početnim, Mars je više umešan i težnja osobe prema akciji je više izražena od njenog smisla za praktičnost i planiranje.
Ove faktore je potrebno ukombinovati sa kvalitetom, elementom, polaritetom znakova u kome se nalaze planete da se dobije prava slika.
Treba zapamtiti da veći deo vremena, tranziti utiču prvo na planetu na krajnjim stepenima dajući vremena osobi da stupi u kontakt sa svim onim što je naučila u prošlosti i što je akumulirano kao iskustvo duše, sve u cilju da se ima više mudrosti u trenutku kada se tranzit kompletira iznad obe planete i da se to iskoristi za suočavanje sa tim tranzitom na najbolji način. Ustvari, univerzum nam na ovaj način olakšava savladavanje lekcija. Još samo da naučimo slediti znakove.

Dakle, potrebno je malo više vremena da se razume ovaj posebni oblik konjukcije, jer uvek uključuje protivrečne energije planeta sa kojima se ' lenji ' natus najradije ne bi suočavao. A suština je da u stvari, ovakva konjukcija nudi izuzetne mogućnosti da se natus razvije i izdigne iznad ograničenja.

Izvor
Martin Schulman

Šta vi mislite?

nedda
10-11-2011, 23:12
Ovo je jako zanimljiva tema, Kentauri, i lep si tekst odabrala za pocetak diskusije.

Sto se tice navedenog primera, autor preskace u prvom delu dve bitne stvari, koje takodje treba uzeti u obzir (doduse jednu od njih navodi posle - dosojanstva). Drugu koju ne navodi je to - da je ovaj aspekt kada je saturn na kraju ovna, a merkur na pocetku riba - separacioni. U smislu progresija - do konjukcije nece doci (osim ako se ispreci retrogradno kretanje merkura). Zato bi se moglo pretpostaviti, da i ako deluje - on deluje prakticno na nacin da osoba u pocetku aktivacije aspekta (recimo, upisivanjem skole) - osobu taj saturn cini trezvenijom, opreznijom, a zatim sa odmicanjem, taj uticaj se smanjuje. Ne samo zbog sepracije, nego i zbog toga sto je saturn u ovnu ogranicenog dejstva sto se stabilnosti tice - dakle bas u ovom konkretnom primeru, imamo dva razloga da verujemo, da ovaj aspekt nece dati dugorajnije efekte. Ako tome dodamo da merkur zna da se oslanja na intuiciju kada je u ribama, da kalkulise i manipulise pretpostavkama zasnovanim na intuiciji (o cijem kvalitetu treba da zapitamo neptuna i jupiterau istoj natalnoj karti) - onda dobijamo osobu koja jos manje podleze strogom saturnu, i njegovom zahtevu za dugotrajnim, sistematicnim radom.

NA tom primeru vidimo da sve zavisi od konkretne situacije.

Moj stav je da ne treba uzimati suvise visoke orbise.
Posebno se to odnosi na situacije kada je u pitanju konjukcija planeta koje su inace opozitne - npr. mars i venera.
I posebno se odnosi na to kada su u piyanju spore planete. Npr. prosle godine smo vise meseci imali takvu situaciju sa uranom i jupiterom koji su se naizmenicno smenjivali u ribama i ovnu...

kentauri
11-11-2011, 17:05
Svako poštovanje Nedda!

Kritička dopuna teksta baš dobro dođe početnicima kao što sam ja da se lakše orijentišu, posebno ako se ovako lepo '' rastavi na slogove ''.
Pošto mi i u životu ne prija bilo kakav oblik isključivosti, mnogo mi znači kad se nešto razmotri iz više uglova.
Zato je bitno i ovo što je naglašeno da sve zavisi od konkretne situacije i planeta i znakova umešanih u ovakvu konjukciju, da me više ne zbunjuje različito tumačenje.
Mogu samo potvrditi i da se svuda gde sam čitala navodi strožiji kriterijum za prihvatljivi orbis. Najšire što sam ja našla je do 5 stepeni i opet sa naglaskom na umešanost So, Mo, vladara Asc...

Sad već mnogo bolje razumem ovaj aspekt :)

nedda
11-11-2011, 17:29
Drago mi je da ti koristi. Volem diskusije, i volela bih da se jos ljudi ukljucuje, daje svoja zapazanja, misljenja i stavove :)

zmajchek
14-11-2011, 16:03
Ovo je bas zanimljiva tema...:)
Mene recimo fascinira pojava dobrih aspekata kroz kuce koje medjusobno "nisu dobre" i obrnuto...
Evo primer da pojasnim: imam sve ove divne plave aspekte ali kroz padajuce kuce koje u prirodnom horoskopu stoje u kvadratu jedna prema drugoj i onda ja sve te lepe aspekte i ne dozivljavam bas tako lepo i lagano...
Pa kapiram da i npr kvadrat iz 1 u5(sto je prirodno trigon) nece biti tipicni kvadrat...
Mozda gresim ali bih volela da cujem i vase misljenje!:)

tatjanaj
14-11-2011, 16:06
Zavisi na kom stepenu su planete. Ako ti je, npr, prva planeta na 27. stepenu Ovna, a druga planeta na 1. stepenu Raka, one ce biti u sekstilu, a ne u kvadratu, jer planeta koja je pri kraju nekog znaka dosta gubi od osobina tog znaka, a kako izmedju znakova i kuca nema jasno definisanih granica, prirodno je da je mogucnost ovakvih aspekata, bez obzira na znakove, sasvim moguc.

zmajchek
14-11-2011, 16:50
Pa recimo da je egzaktan kvadrat u pitanju 15 ovna-15 raka ali jedna planeta u 5oj a druga u 9toj kuci, na to sam mislila

"...a kako izmedju znakova i kuca nema jasno definisanih granica, prirodno je da je mogucnost ovakvih aspekata, bez obzira na znakove, sasvim moguc." -ovaj deo nisam razumela :confused:

swiss
14-11-2011, 17:39
Hmm, zapade mi za oko moj Mesec na 27* Lava (11) koji je u konjukciji sa Merkurom (siri orbis) na 7* Device (12), medju njima Regulus! I sta da mislim sad??? Jer 12 kuca mi pocinje bash na 7* Device! Jer mogu da usvojim ovo o cemu pisete ili je to samo za one koji imaju tacnije konjukciju (manji orbis) od moje!

???

zmajchek
17-11-2011, 11:57
Mozda bi i moglo da prodje kao konjunkcija jer je brzi mesec u pitanju i jer je aplikacija...mada to je moje misljenje :)

Niko nema nikakav komentar na ovo?:(
Ovo je bas zanimljiva tema...
Mene recimo fascinira pojava dobrih aspekata kroz kuce koje medjusobno "nisu dobre" i obrnuto...
Evo primer da pojasnim: imam sve ove divne plave aspekte ali kroz padajuce kuce koje u prirodnom horoskopu stoje u kvadratu jedna prema drugoj i onda ja sve te lepe aspekte i ne dozivljavam bas tako lepo i lagano...
Pa kapiram da i npr kvadrat iz 1 u5(sto je prirodno trigon) nece biti tipicni kvadrat...
Mozda gresim ali bih volela da cujem i vase misljenje!

Santijen
17-11-2011, 13:48
Niko nema nikakav komentar na ovo?:(

pokusavam da razumem sta pitas..ajd polako opisi samo jedan aspekt koji se odnosi na ovaj tekst tj na taj neki plavi aspekt..pa cemo probati rastumaciti i doci do nekog zakljucka...

Niko nema nikakav komentar na ovo?:(

de si alice:)

pokusavam da razumem sta pitas..ajd polako opisi samo jedan aspekt koji se odnosi na ovaj tekst tj na taj neki plavi aspekt..pa cemo probati rastumaciti i doci do nekog zakljucka...

zmajchek
17-11-2011, 15:41
de si alice:)

pokusavam da razumem sta pitas..ajd polako opisi samo jedan aspekt koji se odnosi na ovaj tekst tj na taj neki plavi aspekt..pa cemo probati rastumaciti i doci do nekog zakljucka...

Eh Santi ti si moj andjeo cuvar ovde! :)

Pitala sam uopsteno, posto sam nekako zakljucila da kad dodje do te kombinacije (dobar aspekt-kvadratne kuce i obratno) da se obicno aspekt malo ne izrazava na nacin kako je sam aspekt opisan (trigon harmonicno, sekstil podsticajno, kvadrat napeto...) nego se malo to drukcije ispolji...

Bio je primer na temi hajde da vezbamo II gde je jedno od pitanja bilo "kako se osoba slaze sa bracom/sestrama?" i sad vl.3ce se nalazio u 12 i bio je ok aspektovan i ok postavljen ali su ti dobri aspekti bili kroz kuce koje su medjusobno u kvadratu...vecina, koja je ucestvovala u "resavanju" postavljenih pitanja, je obzirom na postavke rekla da su odnosi dobri a ispalo je suprotno...

A isto tako ja moj "lepi plavi" horoskop :) dozivljavam vise kao Tkvadrat nego kao ovo sto jeste:confused: znaci od harmonicnih trigona i sekstila ja dozivljavam kvadrate a prema slici to ne bi trebalo biti tako...osim ako nije neka opticka varka!:)

p.s.znam da se gledaju i dostojanstva i polozaji planeta...:)

Santijen
17-11-2011, 21:38
Eh Santi ti si moj andjeo cuvar ovde! :)

Pitala sam uopsteno, posto sam nekako zakljucila da kad dodje do te kombinacije (dobar aspekt-kvadratne kuce i obratno) da se obicno aspekt malo ne izrazava na nacin kako je sam aspekt opisan (trigon harmonicno, sekstil podsticajno, kvadrat napeto...) nego se malo to drukcije ispolji...

Bio je primer na temi hajde da vezbamo II gde je jedno od pitanja bilo "kako se osoba slaze sa bracom/sestrama?" i sad vl.3ce se nalazio u 12 i bio je ok aspektovan i ok postavljen ali su ti dobri aspekti bili kroz kuce koje su medjusobno u kvadratu...vecina, koja je ucestvovala u "resavanju" postavljenih pitanja, je obzirom na postavke rekla da su odnosi dobri a ispalo je suprotno...

A isto tako ja moj "lepi plavi" horoskop :) dozivljavam vise kao Tkvadrat nego kao ovo sto jeste:confused: znaci od harmonicnih trigona i sekstila ja dozivljavam kvadrate a prema slici to ne bi trebalo biti tako...osim ako nije neka opticka varka!:)

p.s.znam da se gledaju i dostojanstva i polozaji planeta...:)

zmajcek mislila sam konkretno da kazes koji aspekt...ako je recimo tvoja treca kuca i konkretno tvoji braca i sestre, gledacemo i marsa i merkura i njihove polozaje i aspekte a naravno i veneru kao sledujuceg vladara koja je u znaku svoga izgona i kuci koja je cini hladnom, i mesecev je dispozitor a i blizance kao analogiju trece kuce..obzirom da imas kirona u blizancima i spaljenog merkura a mesec opozicija pluton reklo bi se da se slabo slazes sa bracom i sestrama i da si na tom polju cak i ranjena a vrlo cesto konjukcija so i me moze znaciti da je otac privrzeniji braci ili sestrama, marsu u 12 kuci nije lepo ali je egzaltiran i u recepciji po znacima sa saturnom ali je i u konjukcijiji i sa jupiterom i sa neptunom...elem tigon marsa i meseca je separacioni pa je verovatno vec i prestao da deluje jer sto je orbis manji to je blizi rodjenju...elem da ne duzim dalje skontala si verovatno da se ne moze izolovati jedan aspekt i dobiti bilo kakav konkretan odgovor sem uopstenog....sad ne znam dal uopste imas bracu i sestre a dal su stariji ili mladji

mandrak-21
17-11-2011, 23:18
zmajcek
mislim da su tebi trigoni: ju 120 mo i ma 120 mo doneli vise loseg nego dobrog prevelika ocekivanja od prijatelja i gubitak zbog njih ,ako gresim tu si da me ispravis ? a zasto je tako ?
Zato sto su tvoji trigoni u stvari ''paran''kvadrati ali vremenom ce se to postepeno popravljati

zmajchek
18-11-2011, 00:57
Santijen, Mandrak hvala vam!

Pokusala sam da ne navodim aspekte upravo da bih videla da li to uopste moze tako da funkcionise :)

Sve sto si napisala Santi stoji, sem da je otac bio blizi sa sestrama (=3komada), taj nije blizak ni sa samim sobom i uvek na putu -sunce0merkur septil uran-sunce i merkur dekanat vodolije, sunce na stepenu svog pada(dozivljaj da oca nema) = otac pilot :) + vladar 10 u 12 i 9(njegove 3 i 12)-put u daleko inostranstvo...

Mandrak, mislim da si pogodio srz mog pitanja, naravno ako ovo paran kvadrat znaci kvadrat gledano u odnosu na kuce. Ako ne onda te molim da pojasnis sta je to!
U pravu si za ocekivanja ali tu sam ja imala neptuna pred ocima + u 12 - nisam videla ko su mi pravi prijatelji a ko su oni sto su dosli da pomuzu kravu :p zato je gosn pluton tu bas sad!

Santijen
18-11-2011, 01:13
zmajchek..nema na cemu..ja stvarno nisam odmah razumela sta si pitala al eto sreca, moja zena u buducem zivotu jest jer i poznaje bolje astro od mene( mandrak je obecao da ce se udati za mene u sledecem zivotu:))..a ja i nisam previse razmisljala o takvim stvarima a sad kuzim o cemu je rec, mislim da ima cak i tema o tome

sto se tice oca rekla sam da se moze ali i ne mora posmatrati tako jer nisam bila sigurna dal se tvoje pitanje odnosi bas na bracu i sestre ali tu smo kao i uvek da se razjasnimo bar meni i tebi to bas dobro ide :) pravi smo tandem

mandrak-21
18-11-2011, 01:30
hvala santi! udacu se za tebe;)
Zmajcek jeste bas na to sam mislio jer kada su planete u blizini uglova kao u tvom slucaju iako su u sekstilu ili trigonu to se naziva paran-kvadrat,i ponekad moze delovati jace nego pravi kvadrat

zmajchek
18-11-2011, 01:38
E lepo prokljuvila sam i po nesto pametno! :)
Hvala Mandrak na pojasnjenju tj potvrdi! To u mom slucaju objasnjava/povezuje dosta toga do sad u logicniju celinu!
Santi ima neka tajna veza...;)
Pa ljudi docicu vam u svatove! :) Naravno ako me primate!

TigaBg
18-11-2011, 05:00
A isto tako ja moj "lepi plavi" horoskop :) dozivljavam vise kao Tkvadrat nego kao ovo sto jeste:confused: znaci od harmonicnih trigona i sekstila ja dozivljavam kvadrate a prema slici to ne bi trebalo biti tako...osim ako nije neka opticka varka!:)

p.s.znam da se gledaju i dostojanstva i polozaji planeta...:)

Pošto znaš da se gladaju dostojanstva planeta, neću da ti pričam o Ve koja je dispozitor Mo, So i 4. kuće, već ću samo da konstatujem da uglavnom ljudi sa mnogo dobrih aspekata više kukaju nego oni kojima je cela karta u napetim aspektima.

ibis
18-11-2011, 08:50
već ću samo da konstatujem da uglavnom ljudi sa mnogo dobrih aspekata više kukaju nego oni kojima je cela karta u napetim aspektima.

:193: ............

Vojvotkinja
18-11-2011, 09:29
ja samo znam da su dobri aspekti meni bili kontraefektni, jer mi je sve to donijelo ljenost, nezainteresovanost, nedostatak volje...
a ako me išta u životu trglo i promijenilo to su bili teški aspekti..
pa ja i dalje ne znam je l moja karta teška za tumačenje il 'lagana'...tj šta više preovladava?

TigaBg
18-11-2011, 14:13
ja samo znam da su dobri aspekti meni bili kontraefektni, jer mi je sve to donijelo ljenost, nezainteresovanost, nedostatak volje...


Koji dobri aspekti su ti doneli lenjost?

Vojvotkinja
18-11-2011, 15:05
Prvi Ve 120 Ju...onda Ju u petom polju, bolje da ga nemam - živ se ne čuje od Saturna...So u desetoj zajedno sa Ma i Ve na MC-u..ništa...tj.ništa izgleda od mene, ovu kartu bi svako sigurno mnogo bolje iskoristio...
a onda imam fantastičan Mo60VE Mo120Ur, Ve60Ur...
Jupiter kroz sedmo polje takođe 'kiksao'...čak i kad je došao na nat.Ve, nat.So, nat.Ma i Me..ništa...vrijedno pomena ni u kakvom segmentu...

zmajchek
18-11-2011, 22:10
A isto tako ja moj "lepi plavi" horoskop dozivljavam vise kao Tkvadrat nego kao ovo sto jeste znaci od harmonicnih trigona i sekstila ja dozivljavam kvadrate a prema slici to ne bi trebalo biti tako...osim ako nije neka opticka varka!
Ako je ovo zvucalo kao kukanje...jbg, tvoj dozivljaj. Uporedjivala sam stanje kakvo je "nacrtano" i kakvim ga dozivljavam. Mandrak je potvrdio moje "sumnje" zbog cega je to tako.

A da uvek lepi aspekti donose kukanje s tim se ne slazem ( ne uvek i mislim da ne moze samo to da se gleda)

TigaBg
19-11-2011, 01:56
A da uvek lepi aspekti donose kukanje
Ovo nisam rekla.
Ljudi sa gomilom dobrih aspekata uglavnom nisu svesni dobrog protoka energije i da im u životu zapravo lagano ide, i to mnogo lakše od onih kojima je cela karta kvadrat.
Ne donose uvek lepi aspekti kukanje, već gomila dobrih aspektata. Čudo je kako se natusi sa previše lepih aspekata uvek bave onim najgorim u natalu.

nale777
10-03-2012, 02:21
Koja je snaga egzaktnih ,a minornih aspekata u odnosu na ostale aspekte koji se smatraju vaznijim,a velikog su orbisa?

kanon
10-03-2012, 10:15
Koja je snaga egzaktnih ,a minornih aspekata u odnosu na ostale aspekte koji se smatraju vaznijim,a velikog su orbisa?

Egzaktni aspekti su naj vazniji i imaju naj veci uticaj na zivot osobe.
Tu vidimo kako osoba reaguje na prvu. Minorni se uzimaju u obzi u nedostatku vaznih aspekata.
Npr u nedostatku trigona i sekstila gledaju se polusekstili, u nedostatku kvadrata polukvadrati...

nale777
10-03-2012, 10:25
Egzaktni aspekti su naj vazniji i imaju naj veci uticaj na zivot osobe.
Tu vidimo kako osoba reaguje na prvu. Minorni se uzimaju u obzi u nedostatku vaznih aspekata.
Npr u nedostatku trigona i sekstila gledaju se polusekstili, u nedostatku kvadrata polukvadrati...

Da,ali mene zanimada li je recimo Ve135Pl egzaktno vazniji i snazniji od Ve90Sa orbis 6*?

kanon
10-03-2012, 10:43
Da,ali mene zanimada li je recimo Ve135Pl egzaktno vazniji i snazniji od Ve90Sa orbis 6*?

Mislim da je taj aspekat kod tebe vrlo vazan upravo zato jer je egzaktan. Nece se ili se ne manifestira u nekim konkretnim dogadjajima. Ali zato neki konkretni dogadjaji kod tebe izazivaju frustraciju na nesvjesnom nivou.

majabl
10-03-2012, 10:52
ja imam 150 ve i pl, nije egzaktan, ali ga bas osjetim, nervira me taj aspekt,donosi mi uvijek neke fatalne frustrirajuce odnose, a da kod mene je recimo egzaktan polusekstil ve i so, i ne znam bas me zanima da li. ga uzimam u obzir, posto nisam sigurna ni sta nosi taj aspekt:-)

kanon
10-03-2012, 11:05
ja imam 150 ve i pl, nije egzaktan, ali ga bas osjetim, nervira me taj aspekt,donosi mi uvijek neke fatalne frustrirajuce odnose, a da kod mene je recimo egzaktan polusekstil ve i so, i ne znam bas me zanima da li. ga uzimam u obzir, posto nisam sigurna ni sta nosi taj aspekt:-)
Kao sto sam napisala, minorni aspekti se gledaju u nedostatku glavnih.
Ali to i mene zanima. Kod mene je puno polusekstila.
U kom slucaju da na njh obratim paznju?

ognjenka724
10-03-2012, 11:22
Kad ih neki tranzit aktivira

Inače to s aspektima je teško reći, bar ja tako mislim. Neki jako osjećaju minorne aspekte. Možda kad je uključena neka planeta koja je istaknuta u karti - vladar ASC, SO znaka, MO znaka, na uglu...

TigaBg
10-03-2012, 16:07
Mislim da je taj aspekat kod tebe vrlo vazan upravo zato jer je egzaktan. Nece se ili se ne manifestira u nekim konkretnim dogadjajima. Ali zato neki konkretni dogadjaji kod tebe izazivaju frustraciju na nesvjesnom nivou.

Ne slažem se. Ve90Sa je vrlo izražajan u obrisu od 6* (hajde da je 10*, pa da kažemo da aspekt nije jak).
Prvenstveno gledati glavne aspekte i to jake, a minorne samo u slučajevima karata sa ukupno malo aspekata, što je izuzetno retko.

Setimo se da je kvadrat najjači aspekt uopšte.

Santijen
10-03-2012, 20:33
licno mislim da se uvek gledaju svi aspekti i imaju svoju vaznost naravno minorni za minorne stvari ili da bi precizirali dodatno velike..
a po jacini aspekata najajaci je ipak konjukcija

mandrak-21
10-03-2012, 20:36
Koja je snaga egzaktnih ,a minornih aspekata u odnosu na ostale aspekte koji se smatraju vaznijim,a velikog su orbisa?
ja prednost dajem egzaktnim aspektima

NOVICSLAVICA
10-03-2012, 22:30
Jaka je i konjukcija i egzaktni aspekt .
Majabi citala sam da se kod inkonjukcije uzima orbis 2* znaci 148* i 152*

Santijen
10-03-2012, 22:46
Jaka je i konjukcija i egzaktni aspekt .
Majabi citala sam da se kod inkonjukcije uzima orbis 2* znaci 148* i 152*
:4hug: nikako da stignem da te pozdravim...

jeste jako moze biti sve naravno, sto se tice problematike kvadrat vodi
mada se konjukcijom smatra samo ona egzaktna tj isti stepen i min..

a orbisi su naravno uvek manji u prednosti bez obzira na egzaktnost jer je veca sansa da se nesto desi sa sto manjim orbisom

nale777
10-03-2012, 23:25
ja prednost dajem egzaktnim aspektima

Sjajno,baš sam srećnica.To je kod mene jedan od retkih egzaktnih aspekata i još mi je Pluton u 5.kući a Ve koja mi vlada 5. na 29* u 10.Nije ni čudo što se uvek loše osećam kad se zaljubim i sve se završi Pigmalionski loše.Moze li se ikako ublaziti ili prevazici dejstvo ovog aspekta?

cokolina
11-03-2012, 01:09
gledajuci tabelu za najdominantniju planetu u natalu ispalo je da je to moj mars koji ima dosta negativnih aspekata kvadrata i opozicija kao i konj kakva go da je sa sa i to u VII do sada zaista je donosilo to negatinosti i naravno i akciju kada se nadje u direkt konktaktu sa drugim planetama i pored ostalih sexsila i trigona i svega i svacega kao da preovladavaju ovi negativni aspekti mozda bas zbog toga sto su mi licne planete u negativnim aspektima ,jako mi se svidela prica sa pocetka o biljci plodu i verujem da ce seme ipak proklijati volela bi da ako neko mmoze da prokomentarise u novom solaru Mo u konj sa Ur i ako su u natalu u opoziviji!!!!!!!!

majabl
11-03-2012, 04:24
Jaka je i konjukcija i egzaktni aspekt .
Majabi citala sam da se kod inkonjukcije uzima orbis 2* znaci 148* i 152*

kod mene je tri , ali mislim da djeluje jer ne znam kako bih inace objasnila to..inace sad u totalno lokalnoj kafani pricam prijateljici kako bih voljela da me kremiraju jer citav zivot si sazidan necijim tudjim stavovima, jos da umrem pa da me stave u zid, poslije sat vremena dolaze dva starija covjeka i pricaju pedesetak god. i pricaju istu pricu , lik kao kako bi da bude kremiran..isto...i okrece se nama i prica kako se bavi numerologijom kao je inace unajmljen za otkriiranje..i govori meni 3+2 pet, imas naglasenu dvicu, nikad me nije vidio iz srbije je valjda i kao ..ne muva me nista nego ne mogu ni opisati prepala sam se...:)

kanon
11-03-2012, 12:04
Ne slažem se. Ve90Sa je vrlo izražajan u obrisu od 6* (hajde da je 10*, pa da kažemo da aspekt nije jak).
Prvenstveno gledati glavne aspekte i to jake, a minorne samo u slučajevima karata sa ukupno malo aspekata, što je izuzetno retko.

Setimo se da je kvadrat najjači aspekt uopšte.
Zar nije konjukcija naj jaca?
licno mislim da se uvek gledaju svi aspekti i imaju svoju vaznost naravno minorni za minorne stvari ili da bi precizirali dodatno velike..
a po jacini aspekata najajaci je ipak konjukcija
Slazem se.
Osim toga kada je aspekat, pa cak i minorni, egzaktan ne treba se ignorirati zar ne?

ja prednost dajem egzaktnim aspektima
I ja takodje.
Govore nam kako osoba reagira u odredjenim situacijama, o neizbjeznosti.....zar ne?

TigaBg
11-03-2012, 18:59
ja prednost dajem egzaktnim aspektima

Znači daćeš prednost egzaktnom aspektu od 135 ili 30 stepeni između npr. Pl i Ju, nego aspektu So, Mo ili Sa na 5 stepeni?


Nemam reči.

mandrak-21
11-03-2012, 22:27
Znači daćeš prednost egzaktnom aspektu od 135 ili 30 stepeni između npr. Pl i Ju, nego aspektu So, Mo ili Sa na 5 stepeni?


Nemam reči.

ne znam gde sam rekao tako nesto?........odgovorio sam na pitanje kako je nale777 postavila a sada ti siris temu ubacivanjem nekakvog primera sunca i meseca..blablablabla kukuriku gde menjas smisao i pitanja kao i odgovora.
.......pitanje je bilo da li vise dajem vaznosti EGZAKTNIM minornim aspektima ili glavnim aspektima VELIKOG ORBISA.inace kada vec nemas reci 5 stepeni ne smatram velikim orbisom kada su sunce,mesec i saturn u pitanju.

NOVICSLAVICA
11-03-2012, 22:44
MANDRAK- Minorni egzakni npr. sekstil daje priliku ,sansu i ako se ne pokrenes i ne ulozis snagu ono moze da prodje i da se samo secas da si mogao a nisi . Jel tako ????

A aspekt 135* znam samo da oznacava smrt navedi jos neka tumacenja ako ti nije problem.Dozivljavam ga kao veoma tezak aspekt . Ako gresim ispravi me bez respekta.[ostro] pozzz...

TigaBg
12-03-2012, 00:21
ne znam gde sam rekao tako nesto?........odgovorio sam na pitanje kako je nale777 postavila a sada ti siris temu ubacivanjem nekakvog primera sunca i meseca..blablablabla kukuriku gde menjas smisao i pitanja kao i odgovora.
.......pitanje je bilo da li vise dajem vaznosti EGZAKTNIM minornim aspektima ili glavnim aspektima VELIKOG ORBISA.inace kada vec nemas reci 5 stepeni ne smatram velikim orbisom kada su sunce,mesec i saturn u pitanju.

Ok, smatraš li da je Ve90Sa manje bitan aspekt i da se manje oseća ako je na 6 stepeni od Ve135Pl?
Šta će Venera pre osetiti, kvadrat Saturna ili minoran aspekt sa Pl?

mandrak-21
16-03-2012, 03:17
Ok, smatraš li da je Ve90Sa manje bitan aspekt i da se manje oseća ako je na 6 stepeni od Ve135Pl?
Šta će Venera pre osetiti, kvadrat Saturna ili minoran aspekt sa Pl?

sta ce pre osetiti ne znam ali ce jace osetiti egzaktan aspekt 135 od (gde nadje 6 stepeni orbis,kada je pitanje bilo za siroke orbise sto bi bilo preko 8 stepeni) ali odgovor je da egzaktan minorni aspekt jace deluje od ptolomejovog aspekta sirokog orbisa.
p.s.
mozda taj saturn nece ni imati vremena da deluje pored takvog plutona.

TigaBg
16-03-2012, 03:28
sta ce pre osetiti ne znam ali ce jace osetiti egzaktan aspekt 135 od (gde nadje 6 stepeni orbis,kada je pitanje bilo za siroke orbise sto bi bilo preko 8 stepeni) ali odgovor je da egzaktan minorni aspekt jace deluje od ptolomejovog aspekta sirokog orbisa.
p.s.
mozda taj saturn nece ni imati vremena da deluje pored takvog plutona.

Mislim da su minorni aspekti bitni samo i jednio ako je u pitanju odnos So i Mo i eventualno u slučaju da je planeta neaspektovana, odnosno da nema glavne aspekte.

Ne zovu se bez razloga minornim.

Pored kakvog Pl, nisam razumela?
Saturn je gospodar vremena, uvek se oseti.

nale777
16-03-2012, 10:28
mozda taj saturn nece ni imati vremena da deluje pored takvog plutona.

Mandrak-21, ne plasi me, molim te.Sta to znaci da mozda nece imati vremena da deluje pored PL?
Ja bih da saznam kako je moguce jos preusmeriti energiju ovog aspekta, u mom slucaju.Pl mi vlada ukljestenim znakom skorpije u 6 kuci,a VE sestom kucom i ukljestenim znakom bika u 12.

coca
16-03-2012, 11:34
odlicni textovi, na prvoj strani ove teme, bravo...al ja ovo procitah TEK posle 3 godine na forumu...??? Nisam ranije natrcala na temu!:-)
Meni je ovo posebno zanimljivo jer imam 17 kvadrata u natalu, i zivot dozivljavam kao borbu. I kad mi naidje period "stagnacije"ja sizim...kao da mi nista ne ide, al u stvari zivot me pusta de se odmorim,napunim baterije, saznam jos po nesto, da imam vremena na nucim nove stvari koje ne mogu dok radim i samo radim!Kako divno opisano u Astrološkoj psihologiji gde aspekte porede sa razvojem biljke !!!

mandrak-21
16-03-2012, 17:04
tkz minorni aspekt 135 je kvdat i po znaci ima4 dejstvo kao kvadrat negativno i uglavnom on uz inknjunkciju utice prvenstveno na zdravlje i vise na medicinsku astrologiju da se metaforicno izrazim....
da li su vece sanse da prezivis ako te snajper pogodi u srce ili ako te kamen pogodi u nogu to bi bila razlika izmedju egzktnog 135 ve -pl i od sirokog orbisa 98 stepeni ve- sa...recimo.Nadam se da je sada jasno kada sam rekao da saturn '''mozda nece ni stici da deluje''
Da napomenem kod trans planeta ur,ne,pl ja i ne posmatram sire orbise od 3 stepena a minorni aspekti samo do 1 stepen orbisa.isto tako je zapazeno da uran deluje u polusekstilu cak i kada je u tranzitu .
Nale777.ne zelim da tripujes i da se plasis ali recimo da li si mozda lezala u bolnici zbog loma ruke ili zbog nekakvih alergijskih reakcija i sl...ili otac ima neku hronicnu bolest..ne mora da taj aspekt vek znaci fatalnost

kanon
16-03-2012, 17:14
Mandrak 21.
Koje planete uzimas u obzir kada su polusekstili u pitanju i zasto?
I koji je dozvoljeni orbis?
Ne laje pas radi sela, u mnen podosta tih minornih:o , ukljucujuci i Uran.

mandrak-21
16-03-2012, 17:21
za polusekstile merkur- venera-sunce do 2 jer druge aspekte i ne prave ka suncu kao i sve ostale jer neko ko ima polusekstile u 30 godini bas ima jaka desavanja zbog direkcija tih planeta.za ostale planete 1 stepen.

kanon
16-03-2012, 17:32
za polusekstile merkur- venera-sunce do 2 jer druge aspekte i ne prave ka suncu kao i sve ostale jer neko ko ima polusekstile u 30 godini bas ima jaka desavanja zbog direkcija tih planeta.za ostale planete 1 stepen.

Pa onda oni mogu biti odlicno pomocno sredstvo pri retifikaciji natala?
Thnx

TigaBg
17-03-2012, 03:04
isto tako je zapazeno da uran deluje u polusekstilu cak i kada je u tranzitu .


Ma daj. Ko je to zapazio? Primer!

mandrak-21
17-03-2012, 03:38
Ma daj. Ko je to zapazio? Primer!
ti verovatno nisi sto se vidi iz posta.Citaj uci pa ces naici na autora koji je to zapazio

TigaBg
17-03-2012, 03:45
ti verovatno nisi sto se vidi iz posta.Citaj uci pa ces naici na autora koji je to zapazio

Preporuči mi nekog.

mandrak-21
17-03-2012, 04:01
Margaret Milard

spomenka
12-11-2012, 23:21
Ima nešto što me jako iritira u astro a to je ovo... Kad nema kvadrata ili izazovnih aspekata onda je to krivo što je netko neuspješan, kad ima kvadrata i izazovnih aspekata onda je to krivo za neuspjeh jer stvara prepreke... Znači kad nije ovo onda je ono samo da bi si opravdali uspjehe i neuspjehe... Ma!

Tako čitam u jednoj astro knjizi... Radili su "pokus" na cca 100 natala nezaposlenih i zaposlenih osoba i došli su do zaključka da je najviše zaposlenih onih kojima je vladar šeste pod napetim aspektima dok oni kojima vladar šeste pravi samo lijepe aspekte su nezaposelni mahom. I da sad će netko reći pa zato što su loši aspekti akcija, a dobri ljenost... Ali opet me to iritira... Jer je kontradiktorno do boli, ako me razumijete...
Svatko okreće vodu na svoj mlin samo kako bi potkrijepili natal sa stvarnošću. To zamjeram astrologiji jako.

Princess77
12-11-2012, 23:33
To ne treba da zamjeras astrologiji vec onima koji sami sebe nazivaju astrolozima a nemaju pojma o cemu pricaju.

spomenka
12-11-2012, 23:45
To ne treba da zamjeras astrologiji vec onima koji sami sebe nazivaju astrolozima a nemaju pojma o cemu pricaju.

Da, krivo sam se izrazila. Ali jako je iritantno to što danas tih samoprozvanih astrologa ima na svakom čošku maltene, a zapravo su još uvijek astro početnici...

azraela
27-07-2014, 01:10
mene slicna stvar nervira kao i spomenku. nekada mislim da je gomila stvari izmisljena samo da bi se nasao razlog necemu, pa se izvlace i kamencici i tackice.

nale777
27-07-2014, 01:38
ja samo znam da su dobri aspekti meni bili kontraefektni, jer mi je sve to donijelo ljenost, nezainteresovanost, nedostatak volje...
a ako me išta u životu trglo i promijenilo to su bili teški aspekti..
pa ja i dalje ne znam je l moja karta teška za tumačenje il 'lagana'...tj šta više preovladava?

Evo primera noga shto kaze Vojvotkinja.Kod mene veliki vazdusni trigon MO,VE i PL iz 1.,10. i 5. kuce, pritom ME vladar ASC u 8.0SO.Ja zaista imam talenat da se igram recima,koji bi mogao ozbiljno da mi posluzi ako bi pocela da se bavim pisanjem, sto mi je i savetovano.Medjutim, bas ta lenjost i to sto oko toga ne moram da se trudim me sputavaju, ne podsticu me.Ljudi cesto misle da ja oko sastavljanja sala, recenica, misli, stihova moram da se trudim i smeta im taj moj, kako kazu, visak intelekta.Ja ne vidim to tako, vec kao prirodan nacin izrazavanja, jer meni to dodje lako i nije nesto sto kontrolisem.Ja se jednostavno igram recima i one zaista mogu da bude kao MO120VE med i mleko ili VE0PL razorne i ostre, ipak mi je ME u jarcu.

TigaBg
27-07-2014, 02:53
Meni je moj veliki trigon super i povremeno tačno osetim njegovo delovanje. Sa druge strane, mislim da mi lenjost i tromost daje stelijum u Biku 90 Ma u Vodoliji. Pošto su fiksni znaci u pitanju, teško menjam navike :D
Isto tako, mislim da Mo90Sa koji imam nema pozitivnu stranu.

lilyrose
27-07-2014, 13:08
Ja u svom horoskopu imam i T-kvadrat i Veliki trigon... imam lijepih aspekata, i onih ružnih (osobno me najviše brine opozicija Marsa i Saturna...:rolleyes:)
Ali nekako sve to ispadne u nekoj ravnoteži... loši aspekti ti trebaju da te pokrenu (kažu da je nezadovoljstvo prvi korak prema promjeni i uspjehu), a trigoni su tu kad me izvuku iz problema...

andjela
27-07-2014, 13:54
Ja u 7.imam konjukciji So i Ur,a Ur i konjkcijuu sa planetama iz 8.kuce,sa Me,Ju.Sve to u strelcu,plus Ne u 8 isto u strelcu,van stelijuma...Ja ne znam gde se to meni odrazava,ali sam primetila jedino to da sam religiozna i posvecena sportu...otkako znam za sebe-strelac

Pipa Midlton
18-10-2016, 15:16
konjukcija moze biti i kada se planete nadju u 2 razlicita znaka. Recimo sunce na 27 stepenu raka i mars na 3 stepenu blizanca,udaljenost izmedju njih je 6 stepeni tako da je to konjukcija,neovisno sto su oboje u razlicitim znakovima...

kakva su vam iskustva sa aspektima iz "neregularnih" elemenata:

npr kvadrat dviju planeta iz istog elementa (so u lavu i saturn u strijelcu)

jel se osjete, ispoljavaju i na koji način?

dojmovi?

orbisi koji se mogu uzeti u obzir?

Pa zato sto je takav program. Astro.com je narocito poznat po tome da upisuje aspekte sa presirokim orbisom, ali imas opciju da smanjis orbise ako zelis...ja obicno stavim 70 %, dok za Sunce i Mesec u glavi dodam aspekt jer su oni svetla i mnogi astrolozi im daju orbis cak i do 15, odn 12...doduse ja ne idem dalje od 10 stepeni. Isto tako ne upisu sestil ako je recimo 6 stepeni a po meni takav sekstil jje vazeci, narocito ako je aplikacija.
Sta ces, masina je masina.
Citirala sam postove članica koje su još uvek aktivne a pisale su pre na ovu temu u nadi da će nam se priključiti da razrešimo svoje nedoumice jer vidim da je tema s vremena na vreme aktuelna i nikako da dođemo do zaključka.
Pošto se juče a i u prethodnom periodu polemisalo o ovome, kontradikcijama u tumačenju aspekata odn.
1.Da li planete koje su u različitim znacima a u orbisu konjukcije možemo tumačiti da su u konjukciji ili ne? Primer sa foruma: članica Sanja ima Sunce na 24,57 Vage a Mars na 1,23 Škorpije. Da li je njeno Sunce u konjukciji sa Marsom ili ne? Koristeći Dariove tabele orbis za Sunce i Mars je 11,30. U ovom slučaju Sunce kao brža planeta aplicira Marsu.
2.Da li planete koje se ne vide putem opozicije možemo računati da su u opoziciji? Primer sa foruma:članica Marshmallow86 ima Mesec na 29,25 Bika a Saturn na 4 Strelca, da li su njen Mesec i Saturn u opoziciji?
3. Da li planete koje su u znacima koji ne formiraju trigon mogu biti u trigonu, kao što je slučaj na pr.kod mene Sunce u Devici i Jupiter u Blizancima, u znacima koji su u kvadratu ali Sunce je na 23,01 Device i Jupiter na 1,11 Blizanaca. Po Dariovim tabelama orbis za Sunce i Jupiter je 12, dakle u orbisu su za trigon ali u znacima koji su u prirodnom kvadratu.
Takođe kod članice Rijanon Venera je na 29 Raka a Saturn na 5 Stelca, da li su u trigonu ili ipak ne?
4.Da li možemo smatrati kvadratom situaciju u Lahadiminom natalu gde su Mars na 25 Device i Neptun na 1 Jarca u matematičkom kvadratu ali u znakovima koji su u prirodnom trigonu? Ona sama kaže da oseća da taj kvadrat deluje.
Da li su kod članice Rijanon Venera na 29 Raka i Pluton na 4 Škorpije u kvadratu ili ipak nisu?
Uključite se da odgonetnemo zagonetku.

Lahadima
18-10-2016, 16:01
E Pipa podržavam skroz tvoju ideju da ovo skontamo konačno! Toliko godina se vrtim po forumu i još uvek ne znam šta da mislim o primerima koje si navela... Lepo bi bilo kad bi se umešao i neko ko možda ima malo više iskustva sa ovakvim stvarima.

Katjasr75
18-10-2016, 17:34
u astrologiji postoje neka pravila tj osnove ...

to sto buchkate i shtelujete kako kome odgovara, sve vam je to sviranje k...

Lahadima
18-10-2016, 18:20
Ok, i koje je "pravilo"? Ozbiljno pitam, pošto mi ne znamo, pa me zanima... Takođe me zanimaju i objašnjenje, i izvor, čisto kako bih pročitala, jer sama nisam našla ništa konkretno na tu temu, osim nekih palamuđenja :D

Inače, oko tih pravila se spore i profesionalni astrolozi, mnogi nisu sigurni kako da tumače. Astrologija se sa jedne strane zasniva na matematici i astronomiji, sasvim logično da bi neko uzeo u obzir matematički kvadrat recimo. MEĐUTIM, pošto astrologija nije "nauka" na takav egzaktan način kao matematika, već ima i neka svoja pravila, odstupanja i široko tumačenje, ipak je ona deo ezoterije, misticizma ako hoćete, onda - zašto bi se iko slepo pridržavao matematike, ako znamo da su devica i jarac u prirodnom trigonu po astrologiji i ne mogu da grade kvadrat nikako? Potrebna su i osnovna poznavanja prirode znakova, njihovih međusobnih odnosa, ne samo slepe matematike. Zato ona i nije nauka nego veština, po meni bar, baš zato što je "šira" od matematike :)

Uključite se u diskusiju :)

Marshmallow86
18-10-2016, 18:23
Žene, evo ukratko o aspektima sa Astroriznice. Tekst je veoma lijep, jezgrovit i čitak.


Klasično poreklo i tradicionalna upotreba aspekata - AstroRiznica (http://astroriznica.com/klasicno-poreklo-i-tradicionalna-upotreba-aspekata/)

Obratite pažnju na slijedeće djelove;

Prirodno, trigon je najpoželjniji aspekt zbog harmonije i balansa koji su prisutni u njegovom obliku[4]. On ima sposobnost da olakšava slaganje među planetama i omogućava im da prijateljski reaguju jedna prema drugoj. Da li će rezultat biti benefičan ili ne, zavisi u potpunosti od planeta koje učestvuju i od toga šta predstavljaju – destruktivni kvaliteti malefičnog Saturna harmonizovani sa nasilnim energijama debilitiranog Marsa mogu, naravno, da proizvedu uticaj koji donosi buduće nevolje.

Kvadrat nije u potpunosti nepoželjan aspekt. On ne nudi laganu saradnju kao trigon, ali činjenica da planete imaju snažan „pogled“ jedna prema drugoj, ukazuje da postoji prepoznavanje i protok moći među njima. Manilije objašnjava da je moć trigona veća od moći kvadrata, ali o oba govori u pozitivnom smislu kada kaže:

I koje god tačke su povezane spojem koji četiri ugla povezuju,
i koju god tačku prava linija obeležava u svojoj trostrukoj stazi…
pod ovima je priroda darovala jedinstvo i opšte pravo,
uzajamnu dobru volju i prijateljstvo sa svakim od njih[5].


Kvadrat je bez pogovora tumačen kao štetan kada je uključen malefik ili unesrećena planeta, mada mnogi tekstovi govore o potrebi za recepcijama ili nekom drugom formom odnosa da bi uticaj bio pozitvan.

Ilustracije tzv. loših aspekata koji su tumačeni pozitivno, nalazimo u tekstovima DOROTEJA SIDONSKOG. On nam kazuje npr. da je bolje imati vladara tripliciteta Meseca na dobrom mestu sa Mesecom ili u opoziciji ili kvadratu ili trigonu ka njemu nego imati vladara tripliciteta koji ne aspektuje ASC ili Mesec. Poslednje je indikator lošeg po natusa[6].

Dorotej nas podseća da priroda aspektnog odnosa zavisi od brojnih faktora, prvenstveno snage, prirode i opšteg stanja planeta koje su uključene. Trigon Jupitera prema Veneri može indicirati slavu, on napominje, ali ako je Venera aflikovana to će biti nepopravljiva ljaga uzrokovana sramotnim prijateljstvima. Slično, kvadratni aspekt neće oštetiti ako su obe planete dobro postavljene, ako imaju dostojanstvo i prijateljski primaju jedna drugu.

Dorotej upućuje na trigon kao na aspekt mnogo ljubavi i na kvadrat kao na onaj sa osrednjom količinom ljubavi. Takvo prijateljstvo nije označeno opozicijom; ovaj aspekt, baziran na simbolizmu podele na dva, reprezent je separacije i neprijateljstva. Samo ponekad može predstavljati slaganje – obično među stranama u konfliktu koje brzo sklapaju nestabilne saveze.

MANILIJE priznaje fundamentalnu sličnost između opozitnih znakova zbog njihovog zajedničkog roda ali dodaje da dominiraju mnogo očiglednije razlike.

…znaci licem okrenuti jedan drugom isijavaju opoziciju, ipak zbog svoje prirode oni često rađaju saveze i uzajamna dopadljivost cveta među njima, povezani kao što bi vezom seksa:….ali van ovoga prevagu imaju veze sezona: Rak se odupire Jarcu, iako su oba ženska, jer je leto u suprotnosti sa zimom..,ne čudi što su znaci tako postavljeni tokom bitke[7].

Ne samo da je neprijateljski, opozicija je i vrlo moćan i jak aspekt zbog toga što planete imaju jasan i direktan pogled jedna na drugu.
Sekstil koji ima tup ugao, ima relativno slabu liniju vidljivosti i njegova važnost je često bila potcenjivana kod klasičnih autora[8]. Tamo gde je korišćen, njegova derivacija iz broja tri je određivala njegovu interpretaciju. Dorotej pominje da je sekstil poput trigona, samo slabiji[9].

Ponekad, vrhovi kuća su korišćeni kao granice uticaja aspekata, kao što nam govori tekst IIBN EZRE iz XII veka koji je tvrdio da antički astrolozi nisu razmatrali konjunkciju dve planete, čak i ako su u orbisu, osim ako se obe nađu u istom znaku. Ipak, iako je Ezra pisao o tom pravilu, on se sa njim nije složio.

Ako se dve planete nađu u dva znaka i svaka od njih bude pod snagom tela one druge, za njih se ne može reći da su u konjunkciji, jer su u različitim znacima. To je mišljenje drevnih naučnika, ali ja, Abraham, autor ove knjige, ne slažem se sa njima[10].

Marshmallow86
18-10-2016, 18:26
Ok, i koje je "pravilo"? Ozbiljno pitam, pošto mi ne znamo, pa me zanima... Takođe me zanimaju i objašnjenje, i izvor, čisto kako bih pročitala, jer sama nisam našla ništa konkretno na tu temu, osim nekih palamuđenja :D


Evo, postavila sam link za jedan tekst, te kopirala neke njegove djeliće u postu. :cool:
Kao što se vidi iz priloženog, oduvijek su postojale, te postoje i postojati će...izvjesne razlike u stanovištima u kontekstu izvjesnih astroloških pitanja. :33:

Lahadima
18-10-2016, 18:36
Ako se dve planete nađu u dva znaka i svaka od njih bude pod snagom tela one druge, za njih se ne može reći da su u konjunkciji, jer su u različitim znacima. To je mišljenje drevnih naučnika, ali ja, Abraham, autor ove knjige, ne slažem se sa njima[10].[/I]

E pa jbg sad :D I šta ćemo sad?! Inače, imam i Ve0Ma matematički, ali avaj - Ve u vagi, Ma u devici :D Zeznuta mi karta hahahaha

ganci
19-10-2016, 10:30
E pa jbg sad :D I šta ćemo sad?! Inače, imam i Ve0Ma matematički, ali avaj - Ve u vagi, Ma u devici :D Zeznuta mi karta hahahaha

Lahi, nema kod tebe konjukcije Venere i Marsa.:) U razlicitim su znacima.
Kod tebe pre mozemo da racunamo na konjukciju Saturna i Merkura nego Venere i Marsa.

Inace, zapazila sam da kada je Saturn u znaku sa jos nekom planetom ma koliko stepeni bio razmak, oseca se njegov uticaj i racunam ga od sada da je u konjukciji sa tom planetom.

Lahadima
19-10-2016, 11:30
Lahi, nema kod tebe konjukcije Venere i Marsa.:) U razlicitim su znacima.
Kod tebe pre mozemo da racunamo na konjukciju Saturna i Merkura nego Venere i Marsa.

Inace, zapazila sam da kada je Saturn u znaku sa jos nekom planetom ma koliko stepeni bio razmak, oseca se njegov uticaj i racunam ga od sada da je u konjukciji sa tom planetom.

Ajoj :doh: Ma super, samo ti komplikuj i ovako komplikovanu situaciju u mojoj karti :D Inače, nisi jedina koja Sa daje malo širi orbis nego što je predviđeno, tako da i o ovoj teoriji možemo da diskutujemo...

Marshmallow86
19-10-2016, 20:16
Ajoj :doh: Ma super, samo ti komplikuj i ovako komplikovanu situaciju u mojoj karti :D Inače, nisi jedina koja Sa daje malo širi orbis nego što je predviđeno, tako da i o ovoj teoriji možemo da diskutujemo...


Kao što vidiš;

Ponekad, vrhovi kuća su korišćeni kao granice uticaja aspekata, kao što nam govori tekst IBN EZRE iz XII veka koji je tvrdio da antički astrolozi nisu razmatrali konjunkciju dve planete, čak i ako su u orbisu, osim ako se obe nađu u istom znaku. Ipak, iako je Ezra pisao o tom pravilu, on se sa njim nije složio.

Ako se dve planete nađu u dva znaka i svaka od njih bude pod snagom tela one druge, za njih se ne može reći da su u konjunkciji, jer su u različitim znacima. To je mišljenje drevnih naučnika, ali ja, Abraham, autor ove knjige, ne slažem se sa njima[10].

nisu svi autori podržavali stanovište da planete iz različitih znakova ne mogu biti u konjukciji.

Ibn Ezra je, doduše, izuzetak. Ali poenta je, oduvijek je bilo izvjesnih neusgalašenosti oko izvjesnih astroloških pitanja.Što se tiče konkretno tvog slučaja, smatram da kod tebe ipak nema Ve0Ma, s obzirom da se Venera udaljava od Marsa, dok je pak Marsova prva aplikacija sekstil sa Saturnom u Škorpiji. :)
Međutim, smatram da kod tebe, kao što je i ganci istaknula, može biti govora o npr. Me0Sa. Iako nisu jedan drugom unutar moiteta orbisa, ipak se nalaze u istom znaku. Obojicu "pogledavaju" iste planete, dijele istog dispozitora, samim tim, i sličnu sudbinu.

Također, Ve & So u Vagi. Iako su mnogo udaljeni jedno od drugog, ipak su u istom "sosu"(znaku), u istoj "zdjeli" (polju), te je povrh svega tvoja Venera u sjedištu & sekti i dispozitorica Sunca.

I ja svog Me (vladara ASC) posmatram kao da je u nekoj slabijoj konjukciji s Venerom u Lavu. Jer, kao što rekoh, isti sos, ista zdjela, isti dispozitor. Dakle - slična sudbina.

rijanon
17-01-2017, 23:49
"problem" kod mene, koji mi još uvek niko nije objasnio i uvek se priča svede na to kako ja "osetim aspekt u životu, tako i da gledam".
Ve u Raku 90 Pl u Škorpiji, matematički kvadrat postoji, ali Rak i Škorpija nisu znaci koji se gledaju kroz kvadrat, nego kroz trigon

i opet

Ve u Raku 120 Sa u Strelcu, opet matematički trigon postoji, ali znaci Rak i Strelac se ne vide ni preko jednog aspekta.

dakle, imam li trigon ili kvadrat Ve i Pl i da li Ve i Sa formiraju trigon ili ne?

snupy
18-01-2017, 12:27
dakle, imam li trigon ili kvadrat Ve i Pl i da li Ve i Sa formiraju trigon ili ne?

Nemaš te aspekte

Marshmallow86
18-01-2017, 15:59
"problem" kod mene, koji mi još uvek niko nije objasnio i uvek se priča svede na to kako ja "osetim aspekt u životu, tako i da gledam".
Ve u Raku 90 Pl u Škorpiji, matematički kvadrat postoji, ali Rak i Škorpija nisu znaci koji se gledaju kroz kvadrat, nego kroz trigon

i opet

Ve u Raku 120 Sa u Strelcu, opet matematički trigon postoji, ali znaci Rak i Strelac se ne vide ni preko jednog aspekta.

dakle, imam li trigon ili kvadrat Ve i Pl i da li Ve i Sa formiraju trigon ili ne?


Nemaš opisane aspekte.
Venera i Saturn su u znakovima #averzije, a Venera i Pluton su u znakovima koji se vide putem trigona i to je to.
Mislim, ako već pikaš transsaturne, moj je savjet da uzimaš u obzir isključivo egzaktne konjukcije i egzaktne aspekte, sa eventualnim +/- 1 orbisom.

Vezano za tvoje pitanje o aspektima tvoje Venerice...
Vjerujem da osjećaš upliv energije Saturna i Plutona.

Međutim, fol je u tome da tvoj egzaltirani Mars (iz 7. polja) aspektuje;
vrh tvog 1. polja
tvoju Ve
tvoj Mo (koji je i vladar ASC i dispozitor Venere)
i tvoj Me (dispozitor Mjeseca na samom ASC)

S obzirom da je Mars u domicilu Saturna, eto ti objašnjenja energetskih upliva Saturna. E da, tri od četiri navedena aspekta su opozicije, a kao što znamo - opozicija je aspekt #prirodeSaturna. Također, s obzirom da je većina simbolike transsaturna "pođonjenja" (simbolika Urana je "prepisana" od simbolike Merkura, Neptuna od Jupitera i Venera, a Plutona od Marsa) - to objašnjava i energetske uplive "Plutona".I to je samo ono "golim okom" vidljivo. Treba imati u vidu i detalje poput dvanaestina, antiscija itd. :cool:

rijanon
18-01-2017, 22:06
hvala žene! ;)
da, osetim jako upliv obe planete, pa mu to dođe kao i da imam aspekte.

u dvanaestinama imam Ve u Blizancima i Sa u Vodoliji, to je trigon. dakle imam tu Ve 120 Sa.

a antiscije Ve su mi isto u Blizancima, Sa u Jarcu, Pl u Vodoliji.
tako da imam u antiscijama i Ve 120 Pl.

mirkmirka
18-01-2017, 23:49
Sta su sad dvanestine...astrologija u astrologiji..

Marshmallow86
19-01-2017, 00:24
Sta su sad dvanestine...astrologija u astrologiji..

Evo, po ko zna koji put, copy/paste sljedećeg teksta;


Svaki iole posveceniji ucenik prave astrologije cuo je za njih i zapitao se cemu sluze i kako ih upotrijebiti u tumacenju. One predstavljaju potpodjelu svakog znaka na dvanaest jednakih dijelova od po 2°30′ pri cemu prva dvanaestina svakog znaka pripada tom znaku a naredne dvanaestine se dodjeljuju ostalim znacima u slijedu, pa ce tako npr. prva dvanaestina Ge pripasti tome znaku, dok ce njegova posljednja dvanaestina pripadati znaku Ta. Guido Bonatti (13. vijek) u svojoj 89. konsideraciji pominje samo dvanaestinu MO kao bitnu u mnogim slucajevima, cak vazniju od dosta drugih stavki koje je naveo jer ona moze pomoci astrologu da donese konacni sud kad je neki horoskop suvise nejasan i opterecen kontradiktornim indikacijama.
Astrolozi helenistickog perioda su ih tretirali drugacije i pridavali im znatno vise znacaja. Paulus Aleksandrijski kaze da treba izracunavati dvanaestine planeta, uglova i relevantnih tacaka pa tako dvanaestine benefika koje se nadju u znaku SU, MO, ME, ili na nekom od uglova, ili u znaku tacke fortune, duha ili neophodnosti, zatim u znaku prenatalnog punog ili mladog MO daju indikacije o onima koji su sretni, dugovjecni, blagoslovljeni. Suprotno tome, dvanaestine malefika na navedenim pozicijama simbolizovace one koji su siromasni, nesposobni da zarade i zlosretni. Ponekad (kad i drugi bitni indkatori ukazuju na isto!) oznacavaju kratak zivot, nasilnu smrt, patnju i povredu.
Hefestion Tebanac za dvanaestinu ascendenta kaze da ce odrediti zdravlje, karakter i sudbinu covjeka. Firmikus Maternus takodje tvrdi da su vazne i kaze da postoje astrolozi koji misle da mogu dobiti sve odgovore samo na osnovu njih (iako je ovako srocenu opasku moguce protumaciti i kao indirektan podsmjeh na racun takvih astrologa, treba imati na umu da sam Firmikus u Matheseos Libri VIII tumaci jedan natal koristeci samo tehniku antiscije.)

Ipak, vjerovatno najjezgrovitije i najinformativnije objasnjenje signifikacije dvanaestina na koje sam dosad naisao dao je Iranac Kusyar ibn Labban (972. – 1029.)
“Kad je planet u dvanaestini nekog drugog, on je u aplikaciji s tim drugim planetom. Kada je planet u dvanaestini nekog polja horoskopa, to je isto kao da je smjesten u tom polju.”

Interpretacija dvanaestine nekog planeta bi izgledala ovako – prvo treba utvrditi da li je neki planet/vise njih u znaku kome pripada ta dvanaestina i koje polje horoskopa zauzima taj znak a onda i aspekt(e) koje prima te stanje vladara dvanaestine.
Primjera radi, pretpostavimo da je natalni MO na 14° 50′ Ta na ascendentu u zenskom natalu. Postoji vise nacina da izracunamo njegovu dvanaestinu. Da bi pronasli samo znak (sto je najcesce sasvim dovoljno) treba podijeliti longitudu MO sa 2.5 sto daje rezultat 5.8 – cijeli broj oznacava da je MO pozicija prosla 5 znakova a ostatak nam kaze da je locirana u slijedecem, sestom znaku a to je Li. Dalje, pretpostavmo da se retrogradni MA nalazi u Li koja je 6. polje horoskopa koje kvadrira SA iz Ca, a VE kao njen vladar je spaljena i retrogradna u Vi. Na prvi pogled blistava postavka egzaltiranog MO na ascendentu dobija znacajno drugaciju sliku koja ukazuje na potencijal za bolesti, povrede i operacije organa pod signifikacijom MO i VE.
Dakle, dvanaestinom planet svakako moze da stekne (dodatno) slucajno/esencijalno dostojanstvo ili da pogorsa svoje vec postojece lose stanje a moguce su naravno i sve varijante izmedju ova dva ekstrema.Prema mom skromnom mišljenju, prilikom analize, ne samo natala, već i solara - veoma je korisno imati u vidu i dvanaestine.
Dvanaestine, baš kao i AS, predstavljaju te neke "skrivene", odnosno suptilne planetarne energije & utjecaje. S tim što su dvanaestine mnogo #ličnije.
Primjera radi; sve osobe rođene u julu '86 (poput mene) imaju egzaltiranog Marsa u Jarcu, te im Ma antiscije "padaju" u Strijelca. Međutim, dok dvanaestina mog Marsa pripada Lavu, dvanaestina Marsa članice ganci (rođene 10 dana nakon mene) pripada Raku. Samim tim se naši Marsići aka mladići & sve ostalo šta njen i moj Ma simboliziraju u našim natalima na izvjestan način RAZLIKUJU.
Dvanaestine često objašnjavaju te neke #milimetarske razlike, koje dovode do kilometarski drugačijih dešavanja i situacija u životima individua.

Marshmallow86
23-01-2017, 21:53
Još nešto o dvanaestinama...
Kome se da i ko nije lijen - prilikom tumačenja solara, nije zgoreg provjeriti solarne dvanaestine.
Rezultati će vas iznenaditi.

Primjera radi;
Otkrila sam nedavno da su, u nekim mojim starim solarima, solarne dvanaestine padale gotovo egzaktno na natalne planete osoba koje su mi ušetale u život tih godina, odnosno koje su mi na neki način obilježile te godine.

rijanon
23-01-2017, 22:38
ju Marsh, pa ovo mi nikad ne bi palo na pamet da gledam.
za ovog mog što si ti rekla da je naše dugogodišnje prijateljstvo zapravo bila uvek platonska ljubav, gledala sam ranije da su mu solarni Mo u Raku, a to je moj AC0Ve. solarna Ve bila mu u Jarcu, a to je moj DC/Ma. to je 2011. kad mi je ušetao u život, prvi put.
onda trenutni solar mu opet ima Ve u Jarcu.

onda pogledam dvanaestine: 2011. dvanaestina solarne Ve mu je u Blizancima na mom nat.Suncu, dvanaestina solarnog Mo je u Jarcu opet na mom DC. dalje ne smem da gledam, jer ne samo da su partnerove solarne padale na moj natal, nego i dvanaestine solarnih takođe!
ju! ŠOK!

edit: nisam mogla da izdržim, pogledala sam opet! :D
novi solar mu kreće u februaru sada. i ponovo dvanaestina njegove solarne Ve pada u Raka, dakle na moje nat.AC/Ve.
a moj novi solar kreće u junu. dvanaestina moje solarne Ve pada u Lava na njegov nat.DC/Mo.
au, gospode bože!

Marshmallow86
23-01-2017, 23:26
Eh, pitanje sedmice je - "šta meni NEĆE naumpasti ?!" :4lol:

Kada sam uočila mogući pattern, izdvojila sam sat-dva i provjerila neke važnije stare solare i u svakom sam pronašla gotovo egzaktne konjukcije solarnih dvanaestina sa natalnim Hajleg tačkama i planetama bivših.
Kao i konjukcije njihovih solarnih dvanaestina sa mojim natalnim Hajleg tačkama & planetama.

Quite amazing I guess.

ElipsaZ
24-01-2017, 00:56
Evo i ja sad proverih kad sam zapocela vezu. Dvanaestina sol. meseca je bio u ribama gde je i njegov mesec i to u sedmoj solarnoj, tu je bila i dvanaestina mog sol.marsa, zatim dvanaestina sol.venere u znaku njegovog sunca i dvanaest. mog sol.asc na njegovom sol.marsu, dvanaest.sol.jupitera na njegovom marsu i jupiteru.
Dvanaest.njegovog sunca kod mog sol.marsa, dvanaest. njegove sol.venere tacno na mojoj solarnoj fortuni, dvanaest.sol.jupitera na moj solarni desc, dvanaest. sol. saturna na mom SMC.

rijanon
24-01-2017, 19:48
znači, šljaka! ;)

AnchyMs5
07-04-2017, 20:52
Kad kazu da planete u konjukciji zajedno deluju, ne znam da li se podrazumeva da grade zajednicke aspekte pre drugim planetama? i sad jedna planeta u konjukciji gradi opoziciju sa trećom planetom, dok druga planeta u konjukciji nije u dozvoljenom orbisu da bude u opoziciji sa trecom planetom?

AnchyMs5
07-04-2017, 20:56
Sto se tice aspekata u drugim znacima, imam primer na osnovu progresija sam utvrdila da je sa na 29 bika, a ve na 1 blizanaca i jeste konjukcija, a ne znam da li je samo izuzetak sa konjukcijom ili i sa drugim aspektima.

ibis
08-04-2017, 11:55
Lahi, nema kod tebe konjukcije Venere i Marsa.:) U razlicitim su znacima.
.

To je jedno od tumacenja, ima i drugih, i modernih i tradicionalnih. Licno, smatram da na nebu nema zidova, pa ako mozemo imati kvadrat planeta u istom elementu, mozemo imati i konjunkciju dve planete u razlicitim znacima.:)

TigaBg
08-04-2017, 14:41
To je jedno od tumcenja, ima i drugih, i modernih i tradicionalnih. Licno, smatram da na nebu nema zidova, pa ako mozemo imati kvadrat planeta u istom elementu, mozemo imati i konjunkciju dve planete urazlicitim znacima.:)

Slažem se. Kvadrat u "pogrešnim" znacima donekle i može da se razmatra da li postoji, u zavisnosti od planeta i orbisa, ali sa konjukcijom je stvar jasna. Ne vidim razlog zašto ne bi posojala konjukcija ako planete stoje jedna pored druge.