Teorija [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : Teorija


Merkur
23-09-2006, 14:18
Mislim da je ovome ovde mesto:
Aspekti


Aspekti su odnosi među planetama, uglovi kojima su planete smeštene u nečijem horoskopu. Aspekti su najvažniji za tumačenje kao i za događaje. Podela aspekata se vode na povoljne i nepovoljne i konjukcije. Povoljni aspekti su trigon, sekstil i polusekstil. Nepovoljni aspekti su opozicija, kvadrat, polukvadrat, kvinkungs, seski kvadrat i konjukcija. Svaki astrolog drugačije gleda orbis aspekata. Svaka planeta koja je blizu Sunca biva izgorena. To se zove "combustus" i konjukcija tada ima veoma loše značenje. Što je planeta sporija ili u retrogradnom hodu gde pravi određeni aspekat sa planetom, kućom, to mu je značenje znatno jače. Brze planete i brzi aspekti ne deluju, osim Meseca i Urana.
Jaki aspekti i jake kuće-znaci=genije
Jaki aspekti a slabe kuće-znaci = zloupotreba
Slabi aspekti a jake kuće-znaci= dnevni ljudi
Slabi aspekti i slabe kuće-znaci = idioti.
Jaka polja i znaci su = planete u uglovima, ovde planete i aspekti izuzetno deluju jako. Slaba kuće i znaci su: 3, 6, 9, 12. Ovde planete i aspekti dovode osobu do povučenosti, samoće, teških ozleda. Najjači aspekti su zemljani i vodeni koji su veoma spori i zato je njihovo ispunjenje, jer duže traju, sporije. Vazdušni i vatreni aspekti deluju brzo nakon aplikacije, a Mars-Uran jedino kada se dodirnu.
Nikada ne verujte jednom aspektu sem vladajućih. Sa aspektima se mora biti oprezan i dobro ih razmotriti. Jedan aspekat ništa ne znači ali dva ili tri aspekta doneće tek tada događaj.
Egzaktni ili pun aspekat je kada su dve planete na istoj geometrijski tačnom rastojanju. Ovaj aspekat je toliko snažan i ne može se baš puno izbeći, nešto što je zapisano.
Aplikacioni je najjači aspekat jer ovaj aspekat tek dolazi ili u prevodu nadolazeći aspekat. Aplikacioni aspekat nastaje onda kada se dveju planetama prvi put dodirnu orbisi i on traje do egzaktnog aspekta. Ako jedna planeta ide retrogradno, tada je obrnuto. Aplikacioni aspekti su aspekti "nešto što ce doći", i po ovim aspektima se određuje neki dogadaj, zavisi u kojoj se kući i znaku nalazi.
Separacioni znači odvajajući aspekat. Ovi aspekti daju težnju, neodlučnost, odugovlačenje, zvezde nam nude svoju lepotu a čovek to neće da prihvati i na kraju upropasti, ne ispuni i doživi krah.

Konjukcija
http://www.astrorion.com/images/Konjukcija.gifOrbis : 6°-8°; Sunce i Mesec 10°
Izracun : 360°:1 = 360°
Aspekt je moćan, pozitivan i negativan
Uticaj : Sunca i Meseca
Kada dve planete stoje zajedno, kao što je to u zametku, sve se sadrži u njima: zamisao, potencijal, mogućnosti za budućnost. Ipak ništa ne može da se stvori samo od sebe, one su tek spremne da reaguju jedna na drugu ili da postanu aktivne jedna s drugom. Za to je potrebna pomoć spolja. One predstavljaju samo začetu moć, u kojoj je mnogo skriveno. Kada, na primer, u nekom horoskopu konjukcija stoji sama, dakle bez aspekata sa drugim planetama, taj čovek može samo uz napor da premosti kvalitete i moći koji postoje u obe ove planete. One su latentne i često mogu celog života da dremaju.
Sama konjukcija Sunca i Meseca nije dobra jer daje osobi velike težine kao i sklonosti ka homoseksualizmu. Svaka konjukcija deluje veoma direktno na čoveka na spoljnom nivou. Ako neko ima tri ili više planete u konjukciji tada su potrebna dubioznija tumačenja. Svaka konjukcija predstavlja naglasak na inauguraciju, koncentraciju, nove aktivnosti. Ako neko nema konjukciju, takva osoba je raznovrsna jer u njegovom životu se sve iznenadno događa, taman se jedna stvar završi i odmah počinje neki novi događaj. Tamo gde se kupe dobre planete tamo su uspesi, a gde se kupe loše planete katastrofe, nesreće. Takođe ne treba zaboraviti da jake konjukcije dobrih planeta su velike zaštite, dok konjukcije sa pomračenjem neke planete treba gledati dosta dubioznije.

Sekstil
http://www.astrorion.com/images/Sekstil.gifUgao : 60. stepeni
Orbis : 3 - 5. stepeni.
Aspekat : pozitivan i moćan
Uticaj : Venera
Ovaj aspekat daje povezivanje i spajanje, utiče na karakter, razne dogovore sa drugim osobama. Po ovom aspektu se može lako rešiti komplikovane situacije jer ovaj aspekat daje rešavanje.

Trigon
http://www.astrorion.com/images/Trigon.gifUgao : 120 stepeni
Orbis : 5 - 6 stepeni

Račun : 360°: 3 = 120 stepeni
Moci aspekta : moćan, pozitivan, zaštitni, duhovnost.
Uticaj : Jupitera
Sve teškoće na koje čovek nailazi sa lakoćom prebrodi, lako se izvuče. Puno trigona u horoskopu ublažuje ostale negativne aspekte ali isto tako osoba zna da lako bude troma i lenja. Najsretnija je lotos kombinacija, gde se nađu u uglovima 120 stepeni tri dobre planete. Ako trigon pravi sa dve dobre planete i sa jednom lošom, nije Lotos kombinacija. Ovo je glavni, laki aspekt i možemo reći da je vrlo poželjno imati trigon u natalnoj karti. Čovek sa mnogo trigona u svom horoskopu većinom je sklon da se ne napreže i može da bude ponosan, uobražen i samozadovoljan. On se neće podešavati prema stvarnosti i odbija da prizna greške ili da vidi nepravilnosti. Ima dovoljno ljudi sa mnogo trigona koji su bolesni, rezignirani i psihički labilni. Dakle, time nije data garancija sreće.

Kvadrat
http://www.astrorion.com/images/Kvadrat.gifUgao : 90. stepeni
Orbis : 5°-6°

Račun : 360°: 4 = 90. stepeni
Moći aspekta : moćan, negativan
Uticaj : Marsa
Kvadrat je aspekat od 90. stepeni i on je razdeljen od aspekta 180. stepeni, odnosno od opozicije. Sam kvadrat u nečijem horoskopu donosi svaku aktivnost, akciju, brze odluke. Na primer, kvadrat u Ovnu, Raku, Vagi ili u Jarcu svakako akcija, odluka je brza, dok kvadrat u Biku, Lavu, Škorpiji, i u Vodoliji akcije su veoma spore i vrlo promišljene. Kvadrat u Blizancima, Devici, Strelcu i u Ribama njihove akcije su promenljive, gde im je najvažnije šta drugi misle, jer su uvek podložni uticajima od svoje okoline, zato svaki kvadrat donosi brzinu, akciju, odluku ali samo na trenutak.
Tamo gde imate kvadrat tamo trpite mnogobrojna ograničenja na vašu akciju, odluke, jer kvadrat u svačijem horoskopu predstavlja velike prepreke, ograničenja bez obzira da li imate kvadrat i sa dobrim planetama. Orbis se gleda 7. stepeni ali ipak najviše ima uticaja do 5. stepeni. U jednom horoskopu su opasne i konjukcije i kvadrati, samo što kvadrat deluje daleko razornije i opasnije od jedne konjukcije.
Kad su naglašeni kvadrati ozlede su neizbežne kod čoveka, još ako su kvadrati u kritičnom stepenu ili u 1, 4, 7, 10 kući, lako se može proreći kada će se taj kvadrat aktivirati kod čoveka. Ako je kvadrat sa samim podznakom, zasigurno će sam čovek u svom životu biti znatno izloženiji nesrećama, nezgodama od planete koja pravi kvadrat, no da bi izbegli neku moguću nesreću, nezgodu za to je potrebno čoveku da se obrati astrologu koji će ga usmeriti kako da svoju energiju, akciju, odluku preusmeri na pozitivniji i lakši smer.
Mnogi se zbune kada jedna planeta pravi aspekat sa drugim planetama pa se ne zna odakle da se počne. Najpre gledajte prvi orbis koji je sa kojom planetom, podelite to na 7 godina za svaki stepen u razdaljini koju dobijete, pomnožite sa 7 i dobićete godinu kada ce se taj aspekat aktivirati na vaš život. Nemojte zaboraviti da su stepeni godine i da svaki stepen nosi 7 godina. A možete i računati jedan stepen jedna godina. Kvadrat stvara napetost i nemir. Planete koje tvore kvadrat ne samo da žele različite stvari nego i rade suprotno jedna od druge i istovremeno smetaju jedna drugoj.

Opozicija
http://www.astrorion.com/images/opozicija.gifUgao : 180. stepeni
Orbis : 3° - 6°; prema Suncu i Mesecu 10. stepeni
Izracun : 360° : 2 = 180°
Aspekt je moćan i negativan.
Uticaj : Saturn
Opozicija je ugao od 180. stepeni. Očigledan primer ovog aspekta je kod Sunca i Meseca. Zemlja se tada nalazi između ove dve planete i sa njene tamne strane ovu opoziciju prepoznajemo kao pun Mesec. Da je loš aspekat znaju i oni koje ne zanima astrologija. Zemlja se nalazi rastrzana između dve jake sile. To se odražava na vodu, vazduh i ljudski organizam, pa time i na psihu čoveka. Za vreme punog Meseca dešavaju se natprirodne pojave. Opozicija predstavlja suprotnost. Naši životi se temelje na suprotnostima: dobro - loše, muškarac - žena, svesno - podsvesno itd. Stvari koje su suprotne su slične - jedino se razlikuju po količini. Ovaj aspekat je izuzetno težak jer se dve planete nalazi jedna naspram druge. Osobi daje težak život, patnju, velike borbe. Opozicija se vezuje sa zimski period.

Inkonjukcija
Orbis : 3 -4. stepeni
Racun : 360°: 2,4 = 150. stepeni
Moć : pritisak, napetost, prilagođenje.
Uticaj : Saturn.
Inkonjukcija vrši promenu stava, navike i ona vrši razna prilagođavanja koje nagoveštavaju planete i kuće u kojima je ovaj aspekat. Ovaj aspekat najviše utiče na finasije i na zdravstveno stanje.

Preuzeto sa net-a

destiny
16-10-2006, 17:29
mozda cu ponoviti sto je vec napisano, a mozda i bude neceg korisnog, ne zamerite...
"...
STO JE ASPEKT?
Aspekt je naziv za udaljenost izmedu dvije tocke unutar horoskopa koji sam po sebi ima ukupno 360 stupnjeva. Sve planete unutar horoskopa se nalaze na odredenim stupnjevima nekog horoskopskog znaka i tvore na taj nacin odredene medusobne udaljenosti koje se izrazavaju u stupnjevima i minutama tvoreci na taj nacin -aspekt. Udaljenost izrazena u stupnjevima je od izuzetne vaznosti jer nisu sve udaljenosti ujedno i aspekti. Svaki odredeni aspekt ima i svoje znacenje, a postaje narocito znacajan ukoliko je u dodiru s tzv. uglovima natalne karte (Asce-dent, Descedent, Imum Coeli, Medium Coeli i Vertex).
Udaljenost planeta je izrazena aspektima koji imaju svoj tocno odredeni broj stupnjeva. Medutim, svaki od aspekta ima dozvoljeno odstupanje od tog tzv. tocnog aspekta - broj stupnjeva i minuta koji je manji ili veci od tocnog aspekta. Takvo odstupanje zovemo dozvoljena orbita aspekta. Ovisno o vrsti aspekta varira i dozvoljena orbita.
U astrologiji postoji podjela aspekata na lake (dobre) i teske (lose) i na Jake, srednje i slabe aspekte:
Jaki: konjukcija, kvadrat, trigon i opozicija
Srednji: sekstil, inkonjukcija i sesquiquadrat
Slabi: semi-kvadrat i semi-sekstil
Laki: sekstil i trigon
Teski: kvadrat i opozicija.
Ovo je tradicionalna podjela aspekata. Naime, mnogi autori se ne slazu sa ovakvom podjelom nego prvenstveno gledaju koje su planete u igri i da li te planete same po sebi su medusobno sukladne ili ne. Postoji cijeli niz natalnih karata u kojima prevladavaju trigoni koji spadaju zapravo pod lake aspekte ali su njihovi vlasnici ili serijske ubojice ili pljackasi ili kriminalci. Isto tako postoje natalne karte opterecene kvadratima i opozicijama, a osoba nije niti kriminalac niti ubojica.
Nadalje, ponekad manji aspekti se mogu izuzetno jako iskazati ali da ih prilikom citanja natalne karte ne uzmemo u obzir. Ovo je najcesci slucaj kada su tranziti ili progresije u pitanju - manji aspekti se probude te djeluju iako nisu vidljivi preko glavnih natalnih aspekata.
Kada promatramo aspekte i njihovu vaznost, postoje neka pravila koja bi morali uzeti u obzir:
Ugaone planete: planete koje su u konjukciji s bilo kojim od uglova natalne karte - Asc, Desc, IC i MC- su od
izuzetne vaznosti. Drugi tocni aspekti s uglovima natalne karte su takoder va.ni, ali nemaju toliko izrazen uticaj
kao sto to ima konjukcija.
Tocan aspekt: ukoliko je aspekt tocan ili vrlo blizu tocnom uvijek ce iskazivati jace uticaje.
Aspekti koji u sebi ukljucuju Sunce, Mjesec i Ascedent.
Relativna snaga planete: planeta u svom znaku ili kuci je uvijek jace ispoljena.
Ukoliko postoji predominacija jednog tipa aspekta u natalnoj karti taj aspekt ce dati karakternu crtu osobe. Na primjer, ukoliko postoji mnogo konjukcija unutar natalne karte onda se radi o cvrstoj, samosvjesnoj i akciji okrenutoj osobi. Predominacija sekstila govori o osobi jakih intelektualnih sklonosti koja je komunikativna i prijateljski raspolozena. Predominacija kvadrata donosi ambicioznost i okrenutost svojoj vlastitoj karijeri, a osoba tokom zivota ima krizne situacije na podrucju profesije, obiteljskog i politickog zivota s preprekama koje moraju biti savladane. Predominacija trigona govori o osobi sklonoj skladnom izrazavanju u podrucju umjetnosti, filozofije, religije i obrazovanja. Naglasene inkonjukcije govore o potrebi za stalnim usavrsavanjem i regeneracijom posto-jecih uslova. Predominacija opozicija govori o osobi koja stalno razmislja o ljudskim odnosima i o rjesavanju medu-Ijudskih problema...."
...:coffee: :detective: :read:

destiny
16-10-2006, 17:32
:o nastavljamo...
KONJUKCIJA
TOCAN ASPEKT 0 STUPNJEVA
Ovaj aspekt sam po sebi nije niti lak niti tezak. On pojacava utjecaje planeta koje su u konjukciji. Konjukcija moze zahvatiti dva znaka tj. da bude na prelazu iz znaka u znak (npr. 28 stupanj Skorpiona i 3 stupanj Strijelca). Konjukcija oznacava jedinstvo jer su planete u konjukciji ujedinjene. Njihove energije su stopljene, izmjesane i uvijek zajednicki djeluju. Sto je konjukcija bliza tocnoj od 0 stupnjeva to je jaca. Kada se dvije planete nalaze na istom stupnju i tvore tzv. tocan aspekt, konjukcija je toliko jaka da je tesko razlikovati kvalitete pojedine planete. Mozemo red da planeta planetu ne vidi i obje se ponasaju kao neka nova jedinstvena planeta.
Konjukcije koje imaju u sebi ukljuceno Sunce ili Mjesec imaju jak uticaj na osobu i na ponasanje osobe. Visestruka konjukcija koja ukljucuje 3 ili vise planeta unutar 8-10 stupnjeva, a da u sebi sadrzi Sunce ili Mjesec se naziva STELLIUM. Konjukcije koje su visestruke unutar 8 stupnjeva, a ne sadrze Sunce ili Mjesec imaju slicno djelovanje kaostellium, ali nisu toliko Jake. Ukoliko postoji stellium, on jefokusna tocka natalne karte. Vaznoje vidjeti koje su planete u spoju, u kojoj kuci i znaku se nalaze, a planet koji se nalazi u sredini stelliuma je obicno i najosjet-ljiviji na uticaje ostalih planeta. Nadalje, treba vidjeti da li je neka od planeta u svojoj kuci ili znaku (npr.Merkur u trecoj kuci ili u Blizancima) jer se takvim polozajem dobiva dodatna jacina pojedine planete. Aspekti koje stellium tvori s drugim planetama su izuzetno vazni.
Stellium se pozitivno manifestira kroz koncetriranu energiju, talent, smisao za smjer i svrhu, samomotiviranost i samostalno razmisljanje. Negativno se izrazava kroz ogranicenost, opsesije, prenaglasavanje odredenih stvari, smanjenu objektivnost, okrenutost samom sebi, neravnotezu i nespremnost za izvrsavanje kompromisa. Najtezi polozaj za konjukciju ili stellium je dvanaesta kuca.
OPOZICIJA
TOCAN ASPEKT 180 STUPNJEVA
Opozicija predstavlja suprotnost. Nasi zivoti se temelje na suprotnostima: dobro - lose, muskarac - zena, svjesno -podsvjesno itd. Stvari koje su suprotne su slicne - jedino se razlikuju po kolicini. Ovaj aspekt se moze izraziti kao situacija kada nam istovremeno zazvoni zvono na vratima i telefona koje od toga dvoje prije odgovoriti? Nemo-guce je istovremeno biti na dva mjesta. Onda se dogada da jedan dio nase licnosti ostaje pred vratima dok drugi dio odgovara na telefonski poziv. Bez obzira sto smo podigli slusalicu onaj drugi dio jos uvije uporno zvoni na vratima. Nemoguce ga je otjerati ili ignorirati, a jos je manja mogucnost da ce sam po sebi nestati. Obicno je ovaj koji "ostaje" pred vratima tezi planet, na nekinacin odbacen od nas samih jer nismo spremni priznati i svjesno prihvatiti sve ono sto taj planet predstavlja. Pod pojmom tezi planet obicno se misli na vanjski planet Saturn, Uran, Neptun ili Pluton. Najcesci rezultat ovakve nase vlastite nespremnosti da prihvatimo neke cinjenice o samima sebi rezultira sklapanjima prijateljstva ili veza upravo s onim ljudima koji posjeduju te iste karakterne osobine koje ne zelimo prihvatiti ni iskazati. Pomocu ovakvog nacina projekcije zadovoljavamo nase primarne potrebe prikazane odredenom odbacenom planetom jer je mnogo lakse uvidjeti te nezeljene karakteristike u drugoj osobi nego li u samom sebi.
Najnegativniji rezultat opozicije je ponasanje osobe po principu ekstrema, donoseci sa sobom neodlucnost i cesto do nesposobnosti osobe da djeluje samostalno te ona moze postati ovisnom o drugim ljudima. Opozicija djeluje kao sila u suprotnim smjerovima - jedna planeta vuce na jednu stranu dok druga pokusava to isto na suprotnu stranu. Osobi je tesko odrediti ciljeve i smjer kojim ce krenuti i nacin na koji ce se ponasati. Osoba balansira izmecTu iskazivanja jednog ili drugog dijela svoje licnosti. Jedan dio licnosti moze zadobiti kontrolu nad osobom jedan minut, sat, dan ili cak godinu prije nego li se ukljuci drugi dio i preuzme ulogu koju je prethodno imao prvi dio. Zbog ovog procesa i nastaje princip projekcije te osoba sagledava svoje vlastite potisnute kvalitete kao kvalitete druge osobe - bilo da se radi o pozitivnom ili negativnim - sto vrlo lako dovodi do osjecaja usamljenosti, izoliranosti, odbacenosti od drugih ljudi. Ovakvo projiciranje najcesce rezultira konstantnim nezadovoljstvom osobe s drugim ljudima, njihovim ponasanjem, donoseci raskide prijateljstava i veza i sklonost svadanju.
Nadalje, osoba moze potpuno potisnuti jedan dio svoje licnosti u podsvjest sto onda rezultira ponasanjem osobe koje nema puno veze s logikom. Ovakav proboj podsvjesti na povrsinu potice impulsivno i ekscesno ponasanje. U
ovakvim slucajevima jedan od planeta je obicno jaci bilo po svom polozaju u znaku ili kuci ili oba planeta koja su u opoziciji su u kontaktu s uglovima natalne karte. Poricanjem svojih vlastitih nezeljenih osobina ne rezultira nji-hovim nestajanjem ili smanjenjem nego upravo izaziva obrnuto - pojacavanje. C.G.Jung je opoziciju izvrsno opisao rijecima: "Uvijek postajes ono protiv cega se najjace boris". Osoba moze vidjeti jedan dio svoje licnosti kao dobar, a drugi kao los i da stalno pokusava sakriti taj los dio (koji je najcesce i drustveno neprihvatljiv). Ovo je najcesci slucaj kada su u opoziciju ukljucene mentalne / svjesne planete (Sunce, Merkur, Jupiter ili Saturn) i emocionalne / podsvjesne planete (Mjesec, Venera, Mars, Uran, Neptun ili Pluton). Mentalne planete djeluju na principu naredbe - moras ili trebao bi (s mogucnoscu ugradivanja osjecaja krivice) - pokusavajuci na taj nacin zadobiti kontrolu nad emocionalnim planetama koje imaju princip-ja zelim. Kada osoba uspije zavladati sa svojim mentalnim planeta-ma, zanemarujuci pri tome svoje emocije, rezultat je osjecaj praznine i besciljnosti iako na povrsini svakodnevnog zivota sveizgleda normalno. U obrnutom slucaju osoba je emocionalno zadovoljna ali sejavlja nervoza, nespokojstvo i osjecaj nemogucnosti kontrole toka svog zivota. Osoba tada stalno zivi pod utiskom da su drugi ljudi ti koji upravljaju njegovom sudbinom i zivotom.
Kada promatramo opoziciju gledamo kuce i znak koji su zahvaceni torn opozicijom. Kuce na koje opozicija ima uticaj su podrucja zivota osobe u kojima se osoba u jednom trenutku ponasa na jedan nacin, a u drugom trenutku na drugi nacin. Planete koje su u opoziciji su u suprotnim ali istovremeno u sukladnim elementima. Vatreni znaci su suprotni zracnim, ali vatra ne bi mogla gorjeti da nema zraka. Voda je suprotna zemlji, ali je voda potrebna zemlji da bi je ucinila plodnom. Svaka osoba koja ima planete u opoziciji bi trebala nauciti kako integrirati, spojiti te dvije naizgled suprotne energije i naci neku sredinu. Opozicija se najcesce vidi u meduljudskim odnosima i sluzi da osoba podigne razinu svoje svijesti. Ti meduljudski odnosi ne sluze samo kao mjesto borbe nego i kao mjesto za odrastanje i sazrijevanje svakog covjeka...":) :D

destiny
16-10-2006, 17:33
KVADRAT
TOCAN ASPEKT 90 STUPNJEVA
Kvadrat je najte.i aspekt u natalnoj karti, a stanje jejos teze kada je prisutno vise kvadrata. On stvara greske koje se stalno ponavljaju, a da bi ih osoba prestala ponavljati potrebno je mnogo napora i samokontrole. Kvadrat stvara napetost i nemir. Planete koje tvore kvadrat ne samo da zele razlicite stvari nego i rade suprotno jedna od druge i istovremeno smetaju jedna drugoj. Za razliku od opozicije osoba obicno prepoznaje i shvaca obje strane kvadra­ta, ali izgleda da energije planeta namjerno smetaju jedna drugoj. Zbog stalnog sukoba dviju razlicitih energija javlja se stanje stalne napetosti jer ne znamo sto ce se dogoditi iduci trenutak. Zajedno s napetoscu se javlja i nesigurnost, sumnja sto na kraju rezultira strahom. Ova kombinacija nesigurnosti i straha se moze iskazati na nekoliko nacina. Da bi osoba dokazala, bilo sebi ili drugim ljudima, da je sposobna drzati pod kontrolom ona podrucja zivota koja ometaju planete u kvadratu moze postati nasilna i pretjerivati na razne nacine. Ovakvo pretjerivanje stvara nove frustracije i "slijepe ulice". Osoba ima osjecaj da lupa glavom u zid i da gdje god krene nailazi na zidove i blokade.
Kvadrat je potpun sukob interesa. U slucaju opozicije mozemo otici iz jedne krajnosti u drugu, trenutacno se prebaciti na drugu sferu zivota. Kod kvadrata je ovo neizvodivo - on ne pruza priliku za bijeg. U najnegativnijem obliku kvadrat se manifestira kao potpuna nesposobnost osobe da bilo sta ucini, da nikako ne moze pronaci rijesenja za svoje probleme. Kada dode do ovakve blokade energije unutar osobe stanje postaje slicno pat -poziciji. Najcesce ovakve pat - pozicije se dogadaju onda kada se kvadrati nalaze u fiksnim znacima (Bik, Lav, Skorpion i Vodenjak) jer su oni sami po sebi skloni nepromjenjivosti i vole da stvari budu .to stabilnije i da se sto manje promjena dogodi.
Vrlo slicna situacija je ukoliko je u kvadraturi ukljucen planet Pluton. Pat- pozicija je vrlo opasna jerje kvadrat sam po sebi aktivan aspekt i ne podnosi stagnaciju. On se manifestira i dogada. Osoba s kvadratima u natalnoj karti mora pronaci podrucje praznjenja te energije jer inace postaje samodestruktivna, ali isto tako moze destruktivno djelovati na ljude oko sebe. Pored ovoga kvadrat upada u razlicite elemente i samim time izaziva napetost (Vatra-Zemlja; Vatra-Voda; Zemlja-Zrak; Zrak-Voda). Medutim, kvadrati mogu biti korisni jer nas oni na neki nacin jacaju. Ukoliko smo spremni konstruktivno upotrijebiti kvadrate i njihovu energiju mozemo postici naizgled nemoguce. Kvadrati koji su pozitivno usmjereni stvaraju volju i izdrzljivost karaktera da se postojeci problemi rijese. Oni nas
prisiljavaju da odrastemo i postepeno nam daju zivotno iskustvo pomocu kojeg mo.emo rije.iti prepreke i prestati lupati "glavom o zid".
SEKSTIL
TOCAN ASPEKT 60 STUPNJEVA
Sekstil je aspekt koji predstavlja prirodnu sposobnost osobe da lako ostvari odredene ciljeve. On na neki nacin mami osobu da pokusa postici ciljeve koji su predstavljeni planetama u sekstilu. Istovremeno, sekstil moze biti i pomalo pasivan i ponekad mu je potreban mali poticaj da bi se poceo iskazivati. Zbog ovoga sekstil nazivamo aspektom sansi i mogucnosti. Nasi talenti ili sposobnosti koje predstavlja sekstil su istovremeno jako cijenjeni i od nas samih jer nam je potreban manji napor da ih ostvarimo. On predstavlja ritam i ponavljanje i smatramo ga harmonicnim aspektom jer energije planeta zajednicki djeluju i suraduju jedna s drugom. Sekstil povezuje razlicite ali sukladne elemnte (Vatra-Zrak; Voda-Zemlja) koji donose odredeni stupanj stimulacije tako da je zbog ovoga sekstil mnogo aktivniji od trigona.
TRIGON
TOCAN ASPEKT 120 STUPNJEVA
Ovo je glavni, laki aspekt. Energija dviju planeta u trigonu tece zajedno, ka istom cilju, a isto tako planete u trigonu se nalaze u istim elementima (Zemlja-Zemlja; Voda-Voda; Zrak-Zrak; Vatra-Vatra). Njihov cilj moze biti razlicit, ali njihova energija ne smeta jedna drugoj nego podrzava jedna drugu. Trigon opisuje motivaciju i sposobnost pri-hvacanja odredenih stvari i dogadaja. Trigon nam moze pomoci da zacijelimo rane i da zaboravimo ruzne procle dogadaje ili iskustva. Medutim, postoje trigoni koji nisu niti laki niti ugodni. Neki trigoni spajaju planete koje se medusobno ne slazu i zbog ovoga osoba nema osjecaj da joj trigon pomaze. Dobar primjer takvog trigona je Venera - Saturn - Pluton. Ukoliko se jos ovakav trigon nade u vodenim znacima onda taj trigon izvlaci na povrsinu samo lose karakteristike planeta u trigonima. Trigon sam po sebi donosi malu dozu motivacije, vrlo je pasivan i ponekad nas prisiljava da nista ne poduzimamo - gotovo da izaziva Ijenost (mentalnu, fizicku ili emocionalnu). Natalna karta u kojoj prevladavaju trigoni moze govoriti o osobi koja uvijek ide linijom manjeg otpora. Ponekad osoba izgleda kao netko koga je bog obdario srecom, jer mu na neki nacin sve polazi za rukom i gotovo da ne postoje prepreke u njegovom zivotu. Ovo moze biti jedna od boljih strana trigona koji spajaju planete koje su medusobno sukladne. Trigon donosi talente - i te talente osoba smatra sastavnim dijelom samog sebe i ne gleda na njih kao nesto posebno ili darovano. Obicno ljudi s ovakvim trigonima misle da i svi drugi ljudi imaju ovakve talente i sposobnosti te im ponekad moze biti cudno kako ti drugi ljudi oko njih nemaju barem priblizni uspjeh u zivotu kao i oni...:cool: :rolleyes: ;)

destiny
16-10-2006, 17:36
"...
INKONJUKCIJA
TOCAN ASPEKT 150 STUPNJEVA
Inkonjukcija je aspekt nervoze i iritacije. On tjera osobu da pretjeruje u onim podrucjima zivota koje zahvacaju planete u inkonjukciji. To je nemiran i ambiciozan aspekt koji nikada ne odustaje. Pozitivno usmjeren nam moze donjeti nova, vrijedna iskustva. Inkonjukcija ima karakter Marsa, Merkura i Plutona - on je povezan s efektima koje stvara agresija. Inkonjukcija pokazuje nas pokusaj izbjegavanja drustvenih obveza na taj nacin da istovremeno pokusavamo pomoci ili pruziti uslge ljudima. Na ovaj nacin se osoba pokusava otarasiti tereta podsvjesne krivnje zbog pretjerane pasivnosti ili agresivnosti u proslosti. Pritisak i napetost koju donosi inkonjukcija treba osloboditi, "isprazniti" pomocu razumijevanja i kompromisa. Davanje i dijeljenje izgleda kao jedini put za rijesavanje inko-njukcije. Nespremnost osobe na ovakvo rijesenje moze dovesti do tragicnih rezultata i vrlo teskog zdravstvenog stanja. Ovaj aspekt je povezan sa pokusajima usavrsavanja radnih procedura i metodologija, zdravlja i istovre-menog napustanja starih uslova i stvaranja novih. Takoder je povezan sa poslovnim stvarima i to na nivou firme, poduzeca, te situacija koje kao da su van ikakvog uticaja same osobe. Nagle i iznenadne promjene na polju posla ili zdravlja su ceste. Strpljenje, promisljenost i posvecenost detaljima su potrebni da bi se ovaj negativni uticaj prevladao i okrenuo sebi u korist.
MANJI ASPEKTI
Od manjih aspekata spomenuti cemo vigintile (18), semisekstil (30), decile (36), quintile (72), tridecile (108), biquintile (144), semisquare (45), sesquiquadrate (135), septile (51 3/7), biseptile (102 6/7), triseptile (154 2/7),
nonagon (40) i quadrinovile (160). Preostale aspekte koje neki autori uzimaju za razmatranje mozete naci na web adresi: http://www.vtx-astrologija.com/tablice_aspekti.htm
VIGINTIL: indicira suptilno samo poboljsanje i spajanje svih dosadasnjih iskustava. Kod njega je dozvoljena orbita od 1 stupnja osim u slucaju kada su u piranju Sunce i Mjesec - tad mozemo koristiti 2 stupnja.
DECILE: istice izrazavanje volje i vezan je za razvoj drustvenih resursa. On donosi specijalne poglede i inuitivne sposobnosti. Osoba je sposobna prepoznati ideje i veze - odnose, koji nisu vidljivi na povrsini. Vrsta i opseg takve percepcije ovisi o planetama koje tvore Decil i podrucja zivota kojima Decile vlada u natalnom horoskopu. Aspekt ce omoguciti osobi da poveze naizgled nepovezane cinjenice, situacije, informacije i da ih kombinira i tako slozi pravu sliku.
QUINTILE: aspekti donosi specijalni talent u spajanju ideja i komunikativnost koja joj moze unaprijediti karijeru ili profesionalne ciljeve. Poput Decila, donosi sposobnost da naoko nespojive cinjenice spoji u niz informacija koje mogu osobi pomoci da dostigne svoje ciljeve. Ovo je aspekt specijalnog talenta ili genija. Kod Decila i Quintila je zajednicka crta izuzetna sposobnost vizualizacije i kreativne imaginacije.
TRIDECILE: ima vecinu kvaliteta koje donosi Decile. Odrazava se na kulturnom nasljedu osobe i razvoju. Po svojoj karakteristici je Jupiter-Neptun prirode, tako da donosi intuitivne sposobnosti, mastu, vidovite sposobnosti i sposo­bnost da shvati suptilne sile koje formiraju kulturno okruzenje i sudbinu.
BIQUINTILE: ima vecinu obiljezja Quintile aspekta.
SEMISQUARE: donosi frustracije i iritacije vezane za posjede, mogucnost zaradivanja, resurse te ostvarenje cilje-va. Nedostatak novca, resursa ili bilo cega sto je osobi potrebno a da bi postigla svoje ciljeve, moze osobi donjeti osjecaj blokiranosti, zakocenja. Ukoliko je Semisquare tocan a Kvadrat u karti slabiji onda ce Semisquare jace djelovati nego slabi kvadrat.
SESQUIQUADRATE: indicira takoder frustracije, iritacije i probleme u odgoju djece, romanticnim vezama, poslo-vima, zajednickim financijama, osiguranjima, taksama, nasljedima i ostavstinama. Takoder postoji opasnost od zloupotrebe ili krive upotrebe seksualnih ili okultnih praksi.
SEPTILE, BISEPTILE i TRISEPTILE: imaju dozvoljenu orbitu od jednog stupnja, a ukoliko je Sunce ili Mjesec u pitanju onda dva stupnja. Ovi aspekti imaju okulno znacenje koji u sebi donose i element nepredvidljivosti i neocekivanosti. Stvari kojima vladaju planete u ovim aspektima su cesto pdlozne neocekivanim promjenama koje su stalne i uvijek se nanovo ponavljaju ali uvijek na malo drukciji nacin. Ovaj aspekt donosi osobi originalnost, intuiciju, te moze donjeti vazne i nepovratne promjene u sudbini osobe.
NONAGON i QUADRINOVILE: ovi aspekti takoder donose okultne sposobnosti, te mogucnost povezivanja stvari koje imaju slicnu prirodu ali se odvijaju na razlicitim nivoima.
SEMISEKSTILE: donosi sposobnost ujedinjenja proslih iskustava i pribavljanja resursa potrebnih za daljnji razvoj. Takoder donosi umjetnicke talente, te za njega mozemo koristiti orbitu od 3 stupnja. Ukoliko je Sunce ili Mjesec u pitanju mozemo ici do 5 stupnjeva.
Kod svih manjih aspekata koristimo orbitu od 2 stupnja (osim kod onih kod kojih je to posebno napomenuto). Ako su Sunce i Mjesec ukljuceni onda mozemo koristiti do 4 stupnja...."
sa net-a...
jubac:banana:

moonstruck
21-10-2006, 04:14
Kao i kod svih ostalih tumacenja, i kada tumacimo aspekte, uvek trebamo imati na umu prirodni horoskop…i da timacenje povezujemo sa njim i sa nekim osnovnim zakonitostima…
Na primer,kod tumacenja planeta: kada imamo osobu sa Mesecom u Raku…u desetoj kuci…uvek cemo osobinama takvog Meseca dodati i “nijanse” Jarca, zbog toga sto u prirodnom horoskopu Jarac predstavlja desetu kucu….

Slicno je i sa Aspektima…

Konjukcija je aspekt od 0*

Kada pomislimo na prirodni horoskop, uvek pocinjemo od prve kuce…prva kuca je domicil Ovana a Mars je njen planetarni vladalac…Prema tome,sve konjukcije imaju karakteristike prve kuce tj Ovna/Marsa-karakteristike poriva,aktivnosti,intenziteta….bez obzira na to gde se u horoskopu stvarno nalazi konjukcija.Otud ona pojacava naglasenost koja se prirodno javlja kada se u horoskopu zajedno nadju dve ili vise planeta.

Kvadrat je aspekt od 90*

Zamislite prav ugao koji opet pocinje Ovnom, 90* u jednu stranu dovodi nas do Raka/Meseca i cetvrtu kucu…90* sa druge strane, vodi nas do Jarca/Saturna i desetu kucu…jasno je da govorimo o ugaonim i kardinalnim karakteristikama a one uvek ukazuju na dinamicku akciju i intenzitet…te stoga kvadrat uvek to i oznacava-akciju,izazov,stimulaciju i stres.

Opozicija je aspekt od 180*

Opet krecemo od Ovna/Marsa i prve kuce…nasuprot njega stoji Vaga/Venera i sedma kuca…i ovde je ugaoni i kardinalni polozaj pa su njegova dinamicnost i izazovi slicni kvadratu, ali ovde Ovan koji je sav usmeren ka JA ide u susret kooperativnoj Vagi orijentisanoj na MI…Ovan mora da se nauci saradnji i ravnotezi. Kada Ovan zameni svest o sebi, svescu o drugima, sukob koji ova opozicija odrazava, prerasta u saradnju….
Dakle-bez obzira gde se aspekt u karti nalazi, svaka opozicija odrazava ovaj sukob izmedju Ovana i Vage.

Trigon je aspekt od 120*

On obuhvata Ovana/Marsa i prvu kucu i Lava/Sunca i petu kucu sa jedne strane ili Strelca/Jupitera i devetu kucu sa druge…Ovan,Lav i Strelac su tri vatrena znaka, zato je ovaj aspekt harmonican…moze biti kreativan (osobine Lav/Sunce), povremeno isuvise obziran (Strelac/Jupiter)…
Svi trigoni odrazavaju ovaj osnovni model bez obzira na to u kom se elementu nadju.

Inkonjukcija je aspekt od 150*

Ona obuhvata Ovna/Marsa i prvu kucu i bilo Devicu/Merkura i sestu kucu, bilo Skorpiju/Plutona i osmu kucu.
Brzi,impulsivni Ovan mora da se nosi sa Devicom koja je egzaktna,studiozna i cvrsto stoji na zemlji u svim pitanjima koja su u vezi sa duznoscu,radom,zdravljem ili navikama (sesta kuca).Neophodna je neka vrsta prilagodjavanja kako bi se povezali svi ovi razliciti stavovi.
Ne drugoj strani,Ovan/Mars/prva kuca moraju da se nose sa prodornom,odlucnom i preterano senzitivnom Skorpijom kada je rec o pitanjima u vezi sa imovinom drugih ljudi ili sa podrucjima istrazivanja i regeneracije…
U oba slucaja,rec je o dve jako razlicite prirode…Da bi ovi znaci mogli dobro da funkcionisu u zajednistvu, potrebna je jasna perspektiva, uz neku vrstu reorganizacje…
Sada je jasno zasto je i koliko inkonjukcija tezak aspekt…ona moze dovesti do stresa i napetosti bas zbog toga sto je ona uvek,gde god bila u horoskopu aspekt izmedju dveju divergentnih energija.

Sekstil je aspekt od 60*

On obuhvata Ovna/Marsa/prvu kucu i,bilo Blizanca/Merkura i trecu kucu,bilo Vodoliju/Urana i jedanaestu kucu…U oba slucaja rec je o kombinaciji vatre i vazduha, a ta dva elementa su kompatibilna….Ovde Ovan saradjuje sa komunikativnim i intelektualnim Blizancima i trecom kucom ili pak sa humanim, intelektualnim, progresivnim i prijateljski nastrojenim Vodolijom i jedanaestom kucom.
Svi sekstili, gde god da se nadju,uvek su veza izmedju kompatibilnih elemenata (vatra/vazduh ili zemlja/voda) i uvek predstavlja prijatne kombinacije jer u njima oba elementa dolaze do izrazaja.

destiny
16-11-2006, 17:45
Orbis aspekata

Za svaki aspekt postoji dozvoljeni orbis odstupanja od egzaktnog aspekta.
Za konjunkciju taj orbis iznosi 8 do 10 Æ ,
za sekstil 4 do 6 Æ ,
dok je za kvadrat, trigon i opoziciju 6 do 8 Æ .
To znači da su dve planete u trigonu ne samo kada je njihovo ugaono rastojanje tačno 120 Æ , već ako je ugao između njih od 112 Æ do 128 Æ . Broj stepeni orbisa aspekta dodatno opisuje oblast na koju se planete u tom aspektu odnose.
Na primer, aspekt sa orbisom 4 Æ govoriće o odnosima u kući,
sa orbisom 5 Æ o ljubavi, itd.
Znači, možemo da povučemo analogiju između značenja stepeni orbisa i broja kuća (npr. orbis od 4 Æ govori o istoj oblasti o kojoj govori i četvrta kuća). Vidimo da se dozvoljeni orbis nalazi između neke dve vrednosti. Manju vrednost ćemo uzeti kao relevantnu kada je u pitanju aspekt između transcendentnih planeta, kada znakovi u kojima se planete nalaze ne grade isti aspekt i kada je aspekt separacioni.


Aplikacioni i separacioni aspekti

Aspekti koji nisu egzaktni, već imaju dozvoljeni orbis, mogu biti aplikacioni (ulazeći) ili separacioni (izlazeći). Aplikacioni aspekt se kroz vreme približava egzaktnom, dok se separacioni udaljava od njega. Kako ćemo zaključiti kakav je aspekt koji smo uočili? Zamislićemo da se sporija planeta iz aspekta ne pomera i odredićemo na kom bi stepenu trebalo da se nalazi brža planeta da bi one obrazovale egzaktan aspekt. Pogledaćemo da li se brža planeta približava tom stepenu (tada je aspekt aplikacioni) ili se udaljava (tada je aspekt separacioni).


Brzina planeta

Da bismo ovo mogli da uradimo, moramo znati kojom se brzinom kreću planete. Najbrže telo na nebu je Mesec i on u proseku dnevno prelazi oko 13 Æ . Zatim, Merkur dnevno prelazi oko 1,5 Æ , Venera oko 1,2 Æ , Sunce oko 59 minuta, dok se Mars kreće brzinom od oko 30 minuta na dan. Kada je reč o kretanju sporijih planeta, tu ne možemo više pričati o dnevnom kretanju. Jupiteru treba oko godinu dana da bi prešao jedan znak, a Saturnu 2,5 godine. Uran prolazi 7, Neptun 13, a Pluton oko 20 godina. Ipak, da bismo sa sigurnošću utvrdili koja je planeta brža, morali bismo u efemeridama (knjizi u kojoj su upisani položaji planeta za svaki dan) da proverimo kojom su se brzinom planete kretale na dan nečijeg rođenja.

jub,jub:4hug:

Skorpija
16-11-2006, 19:16
bravo sudbinice:4kiss: .konacno razresih misteriju oko mog kvadrata izmedju jupitera i saturna.orbis je 10*,ja sam i mislila da je kvadrat,ali opet mislim bolje je da nije:5rotfl:
kako god,ali ne bi me cudilo da bas na mene deluje iako nije kvadrat..uh

destiny
17-11-2006, 15:21
ej rodjendanac, naravno da nije kvadrat,jer im je orbis malo veci od 10*, tako da...nije,nije...;)

jub i uzivaj u danasnjem danu!:4hug: :banana: :4hug:

Skorpija
18-11-2006, 03:57
ej rodjendanac, naravno da nije kvadrat,jer im je orbis malo veci od 10*, tako da...nije,nije...;)

jub i uzivaj u danasnjem danu!:4hug: :banana: :4hug:
uh draga super,nemas pojma koliko mi je lakse:4kiss:

tia*
28-11-2006, 02:05
Što piše Matijević u svojoj "Primjenjenoj astrologiji"
Većina karata uglavnom sadržava ravnotežu aspekata,gdje imajući oko tri od svakog možemo reć da ni jedan ne prevladava.Al kad postoji znatno već broj jedne vrste aspekta u odnosu na sve druge,oni su od stanovite važnosti u životu osobe koja će težiti djelovanju prema njihovj simbolici češće nego na način nekih drugih.

PREVLADAVANJE KONJUKCIJA

Osoba je usko usmjerena ka određenim životnim područjima,stoga se lako gubi unutar vlastitih preokupacija, djelujući gotovo bez izvanjskih poticaja. Sposobna je usredotočiti se i usmjeriti u jednom pravcu,al može se također zbuniti i krenuti uskim slijepim putom,malo koristeći iskustva drugih.

PREVLADAVANJE OPOZICIJA

Osoba je sklona krajnostima i oprečnostima u ponašanju ali teži uravnoteženju i razumijevanju sebe ,svojih postupaka i osobnih odnosa.U potrazi je za značenjem, sposobna je za duboki uvid i poticajna otkrića.Međutim treba naučiti usredotočiti i usmjerit svoje energije na vlastite ciljeve i ponovno usvojiti odlike koje projicira na druge ljude.

PREVLADAVANJE KVADRATA

Osoba se suočava sa mnogim krizama u životu, što je zapravo potiče na djelovanje.Znatne je sposobnosti za velika ostvarenja,ali prevelikim nastojanjima može raspršiti i iscrpsti svoju energiju.Stoga mora naučiti povremeno se opustiti i usmjeriti energiju na smisleniji način uz nešto manje iscrpljujućih impulsa.

PREVLADAVANJE TRIGONA

Osoba doživljava relativnu lagodnost u svom življenju.višestruko je nadarena.Međutim,kako se ne suočava sa preprekama i teškoćama pri izražavanju vlastite energije,samoostvarenju i produbljenju svoej svijesti,može ostati na lagodnim ali nepoduzetnim i krutim obrascima ponašanja i misli.Stoga je treba gurnuti iz njezina samozadovoljstva i potaknuti da se razvija.

PREVLADAVANEJ SEKSTILA

Osoba znatne samoizražajnosti i stvaralačka uma sposobna je povezat široka područja iskustva.Međutim,može joj zatrebati mali poticaj ne bi li do svojih krajnjih mogućnosti razvila duh i sposobnost komuniciranja.

(evo da i ja malo pridodam sadržaj uforuma:6party_3: )

NEDOSTAJE KONJUKCIJA

Osoba se s teškoćom usredotočuje u žarište i potom usmjerava svoju energiju na pojedni projekt ili stanovito područje života.Svestrana je,ali i rastresena,stoga joj treba pouzdani cilj s kojim može identificirat isvaki dio sebe.

NEDOSTAJE OPOZICIJA (to meni fali)

Osoba je uglavnom usklađena i nije osobito ovisna o drugim ljudima glede odlika koje još treba razviti.Međutim vrlo je subjektivna i zadovoljna pojednostavljenim viđenjem sebe i svojih osobnih odnosa,stoga se mora nastojati usavršiti produbljivanjem razumijevanja i širenjem perspektive.
(zato je meni teško samu sebe protumačit)

NEDOSTAJE KVADRAT

Osoba je sklona lagodnom načinu djelovanja (liniji manjeg otpora) nego razvijanju kroz savladavanje prepreka.Stoga treba sama sebi odrediti prepreke i potruditi se da prevlada navike koje ne pospješuju njezin razvoj.

NEDOSTAJE INKONJUKCIJA

Osoba ima teškoća u uspostavljanju odnosa sa samom sobom,prihvaćanju sebe,razumjevanju želja i potreba.Stoga mora razvijati sposobnost prilagođavanja i činjenja ustupaka. Naime teško poima što znači prilagoditi se nečijim potrebama i željama.Povremeno joj zbog toga zna biti neugodno kao da zna da se od nje nešto očekuje,ali ne zna što točno,jer u osnovi razmišlja samo o svojim osjećajima.

NEDOSTAJE TRIGON

Osoba je u sukobu sa samom sobom, ali i sa drugima,stoga mora uložiti znatnu energiju u svoje odnose i aktivnosti da bi doživjela zadovoljstvo.Mora naučiti obnoviti energiju i funkcionirati na umjereniji i uravnoteženiji način.

NEDOSTAJE SEKSTIL

Osoba često nesvrhovito djeluje u stvaralačkim ili intelektualnim područjima, svijesno teži razvitku svoje duhovnosti i slobodnom izražavanju kroz komuniciranje i plodne aktivnosti.

:cheers:

destiny
05-12-2006, 14:23
tia, lepo si ovo nasla, nekako uvek tumacimo ono cega ima, a ne obratimo paznju na ono cega manjka...;)
a evo jos nesto, nisam sigurna da l' bas treba ovde, ali ajde...:eam:

Šta je to sinod?

Pod sinodom se podrazumeva konjukcija ili okupljanje više planeta istovremeno na istom mestu. Naročito su značajni sinodi spoljašnjih planeta Jupitera, Saturna, Urana, Neptuna i Plutona. Zbog sporog obilaska ovih planeta oko Sunca ovakvi sinodi se veoma retko dešavaju. Kada se odigraju obavezno najavljuju velike promene u svetskim razmerama.

Šta su to sinister i dekster?

Među aspektima koji mogu postojati između planeta ( konjukcija, sekstil, kvadrat, trigon i opozicija ) razlikujemo dve vrste. Prvi vrsta su sinister aspekti koji su u skladu sa prirodnim poretkom astroloških znakova. Druga vrsta su dekster aspekti koji su suprotni od prirodnog poretka znakova. Na primer, ako je Jupiter na nekom stepenu Ovna, a Merkur na istom takvom stepenu Raka, tada su ove dve planete u sinister kvadratu. U slučaju da je Merkur u Jarcu ( na istom stepenu kao Jupiter u Ovnu ) onda govorimo o dekster kvadratu između njih.

jub,jub,jub:4kiss:

destiny
17-01-2007, 13:26
Mislim da ce nam ovo svima dobro doci...;)

Brzina i samo kretanje planeta


LEGENDA:
Planeta
Vreme kretanja kroz znak (zavisi od toga da li je R kretanje)
Povratak na natalnu poziciju (vreme do povratka
Prosecno kretanje i vreme (izrazeno kroz stepene)

Mesec
2 do 2 ½ dana
svakih 30 dana
11 do 14 stepena dnevno

Merkur
15 dana do 2 meseca(zavisi od Rx kretanja)
prosecno svakih 88 dana
prosecno kretanje je 1 ½ stepen dnevno (2 dana orb)

Venera
1 mesec
1 godina
prosecno kretanje je 1 stepen dnevno (3 dana orb)

Sunce
1 mesec
1 godina
prosecno kretanje je 1 stepen dnevno 1 stepen-1min. maximum (2 dana orb)

Mars
2 meseca ili najduze 7 meseci kada je Rx
2 godine
Rx svakih 26 mos. za 9 do 11 nedelja (5 dana orb)

Jupiter
1 godina
12 godina
(6 meseci orb)

Satur
2 ½ godine
29 - 30 godine
krece se od 1 stepena za godinu do 3 stepena za godinu

Uran
7 godina
84 godine

Neptun
14 godina
164 godine
(2 godine orb)

Pluton
248 godina
(3 godine orb)

P.S. Rx je retrogradno kretanje

jub,jub,jub od vase sudbinice, pa se kuckamo:4kiss: :dancing: :wink_6:

TrilianSi
17-01-2007, 17:47
Da prevedemo to u stepene ;)

Sunce prelazi oko 1* na dan;
Mesec od 11*47' - 15*12';
Merkur oko 2* - uspori na minute kada se sprema da menja pravac;
Venera oko72' uspori kada menja pravac;
Mars od 30' - 40', takođe uspori kada menja pravac;
Jupiter do 14' na dan, usporava skoro do mrtve tačke pre i posle menjanja pravca;
Saturn se kreće do 7' na dan;
Uran 2' - 5' na dan;
Neptun i Pluton do 2' na dan.


Mislim da sam to već negde kuckala :icon_kush:

Merkuru treba 88 dana da obiđe oko Sunca.Tri puta se godišnje vraća po 19-24 dana.
Veneri treba 224,5 dana da obiđe oko Sunca, vraća se jednom godišnje do 43 dana, ili se ne vraća uopšte.
Marsu treba oko 22 meseca za obilazak oko Sunca i vraća se otprilike svake dve godine za blizu 80 dana;
Jupiteru treba 12 godina za jedan obilazak oko Sunca.Vraća se jednom godišnje za otprilike 4 meseca;
Saturnu treba 28-30 godina da jednom obiđe oko Sunca i vraća se jednom godišnje za otprilike 5 meseci;
Uranu treba 84 godine,vraća se godišnje za približno 5 meseci;
Neptunu treba preko 165 godina, vraća se jednom godišnje za više od 5 meseci;
Plutonu treba otprilike 248 godina, vraća se jednom godišnje zaviše od 5 meseci.

Andreina
07-02-2008, 23:02
ASPEKTI MEDJU PLANETAMA

ASPEKTI GENERALNO

Aspekt predstavlja međusobni odnos dveju planeta izražen u stepenima. Energija koja se stvara tim odnosom može ukazati koliko je potrebno napora da bi se postigao rezultat. DOBRI ili harmonični su potencijalne mogućnosti za izrazavanje, a LOŠI ili neharmonični su dinamični i ukazuju na potrebu da se izvrši neko uskladjivanje. U svakom slučaju govori se o okolnostima koje nameće okruženje ili kojia lično doprinosimo svojim aktivnostima. tačnost je veća što je orbis manji, pa se smatra da je orbis od pet stepeni i manje sasvim dovoljan, a za jake aspekte može se koristiti orbis i do deset stepeni - naročito ako su neke pojave očigledne.

KONJUKCIJA je aspekt od nula stepeni i govori o aktivnostima koje moraju prouzrokovati događaje.

KVADRAT je aspekt od devedeset stepeni i govori o unutrašnjim podelama, napetostima, provojacijama, životnim izazovima koji nas vode putem uspeha ili pada. Ove probleme moramo sami da razrešimo.

OPOZICIJA je aspekt od sto osamdeset stepeni i govori o razdorima, problemima u odnosima sa drugim ljudima, zbog našeg neobjektivnog pristupa drugima.

INKONJUKCIJA je aspekt od sto pedeset stepeni i govori o smetnjama, da nešto škripi, o neusklađenosti koja tinja i nagriza nas.

SEKSTIL je aspekt od šezdeset stepeni i govori o dobrim prilikama, talentima, povoljnostima i olakšanjima u životu koje treba iskoristiti.

TROUGAO je aspekt od sto dvadeset stepeni i govori o velikoj sreći, jako povoljnim prilikama i mogućnostima koje su nam date da uživamo.
ODSUSTVO ASPEKATA

ODSUSTVO KONJUKCIJA GLAVNIH ASPEKATA ukazuje da osoba nema dovoljno unutrašnjih podsticaja za akciju ili usmerenje ka nekoj određenoj temi. Rasipa energiju na mnogo toga, i ništa ne uradi. - Ako nema ni teskih aspekata ovo je čovek ladolež ili debil.

ODSUSTVO SEKSTILA GLAVNIH ASPEKATA može ukazati da u životu neće biti povoljnih situacija koje olakšavaju život, "kojima punimo baterije", kako bi ste što lakše prebrodili teške životne prepreke. Možda i nedostatak talenta.
- Ako nema nikakvih dobrih aspekata ovaj čovek će morati skoro ceo život dosta naporno da radi, bez perioda potrebnih za odmor. Nema ni trouglova (najlepsih i najlaksih aspekata, kada se pruza sansa samo da se ubere nagrada), pa životne (karmicke) napetosti postace toliko breme da se može desiti da čovek odustane i ne cini gotovo ništa, ili da pronadje neku jednostavniju radnju, koja često zna da odvede u kriminal. Oni drugi će pretvoriti svoj život u kuluk.

ODSUSTVO KVADRATA GLAVNIH ASPEKATA. Pošto kvadrati manifestuju zategnutost i izazov da bi smo napravili nesto od sebe samih, da bismo se borili za opstanak, da bi smo prevazišli razne uticaje i ostvarili odre|eni rezultat - sve govori da nema ništa iznutra da potera osobu da učini nesto - da će možda propasti! Osoba toga nije svesna. Obicno vodi tezak život i ne buni se. Možda će reći da je sve u redu, ma ak - kako joj je život lep. NEMA napetosti, briga i zebnji koje drugi ljudi imaju urodjeno, nema kvadrata koji bi je naterao na prevazilazenje prepreka. Ignorise teškoce i srećno zivi u status kvo. Ali kada nastupe problemi, jednostavno ne zna kako da izadje na kraj s njima ili jednostavno bezi, potiskujuci svoja osecanja. Ne zna kako da se direktno suoci sa problemima Neće ništa narocito uraditi u životu.

ODSUSTVO TROUGLOVA GLAVNIH ASPEKATA ukazuje da neće biti onih situacija kada se kaze "zna zasto se rodio", koje se nametnu da jednostavno čovek ubere sa grane, pa oseti zadovoljstvo života ili će takvih situacija biti premalo. život može liciti na cećitu borbu, potvrdjivanje, rad i samo rad, a rezultat svega tek nekakav. životne napetosti mogu postati toliko breme pa se može desiti da odustane i ne cini gotovo ništa, ili da pronadje neku jednostavniju radnju, koja cesto zna da odvede u kriminal. život bez osmeha.

ODSUSTVO INKONJUKCIJA GLAVNIH ASPEKATA ukazuje da će osobi biti teško da uspostavi medjusobni odnos jer ne zna ne zna sta znaci prilagoditi se necijim potrebama i zeljama. Ona možda i ulaze energiju, ali nema ocekivanih rezultata, jer nema kompromisa. Desavace se da zna da se od nje nesto ocekuje, ali ne zna STA, jer razmislja samo o sopstvenim osecanjima.

ODSUSTVO OPOZICIJA GLAVNIH ASPEKATA karakterise ljude koji kazu da im niko nije potreban. A opozicije uce da čovek bude svestan drugih, a na taj nacin i postane svestan vlastitih potreba. Kada nema opozicija čovek nema urodjeni osecaj da bude svestan drugih, nema potrebu i osecaj za uspostavljanjem odnosa sa drugima. Taj nedostatak nazalost će IPAK morati da nadoknadi putem (loseg) iskustva. Kada se suoci sa problemima i cinjenicom da nesto nije u redu, on zapravo ne shvata o cemu to njegov partner govori. Po pravilu, obicno i često se opece, pa nastavljaju sa izbegavanjem bilo kakvih bliskih veza posto "zna da ionako nista ne funkcionise".
+ Ako postoje kvadrati u natalnoj karti su ogovor na ovaj problem, koji ce čoveka pokrenuti da se suoci sa samim sobom i sopstvenim nedostacima.
- Ako ne postoje ni kvadrati glavnih aspekata sto ukazuje o potpunoj okrenutosti čoveka sebi, to je vise od sebicnosti i egoizma. Takastrofa!
= Ako čovek nema ni jedan aspekt. Nema ništa sto bi ga teralo na akciju, da uradi nesto u životu, nema ništa sto ga raduje niti sto ga rastuzuje. Nema nicega sto bi opisalo karakter ove osobe. Ovo je čovek - biljka.
NEASPEKTOVANE PLANETE

NEASPEKTOVANO SUNCE. Verovatno se osoba puno razlikuje od drugih ljudi. Može odabrati da radi sta god zeli, jer se ponasa kako zeli - jer uslovno nema nicega sto bi je sprecavalo u tome. Dosta toga joj relativno lako polazi za rukom, jer Sunce govori o nesputanoj individualnosti. Ali mora da pazi jer kada se pretera, obicno se obije o glavu!

NEASPEKTOVAN MESEC ukazuje da čoveku emoćije nestoje na putu realizacije, jer nema emoćijalnih trauma i frustriranosti. Nema ogranicavajucih faktora koji je koce u jasnom razmisljanju, da ispolji ljubav, naklonost. Nema straha da necete možda uspeti. Verovatno će lako moći da se iskaze na nekom polju. Ali kada čovek nema emoćija on gubi istinski odnos sa drugim ljudima. stelijum i polje, gde cete moći relativno lako da se iskazete.

NEASPEKTOVAN MERCUR ukazuje na nesputanosti uma, čovek koji može da se postavi iznad trenutne situacije, da ga podstakne da deluje nezavisno od objektivnih okolnosti, da razmislja hladnokrvno, mudro i racionalno. Znaci da nema nicega sto bi ga sprecilo na tom putu, ali nema ni dodirnih intelektualnih tacaka. Morace da nadje neki ventil jer svojim pridikama možte dovesti druge u situacije da "eksplodiraju".

NEASPEKTOVANA VENERA. Kao planeta vrednosti može da se ispoljii tako da tera čoveka da tezi ostvarenju svojih ciljeva bez ikakve potrebe za ljubavlju, izolovana i samozadovoljna. S druge strane možda će osecati konstantnu potrebu da daje i dobija ljubav i naklonot - bez obzira koliko pruza. Zato će se možda cesto osecati nevoljenim i nezeljenim od strane partnera. Sve će uciniti da postigne to sto je naumila - ne prezajuci ni pred cim. Ovo ne mesati s hrabroscu.

NEASPEKTOVAN MARS sagoreva u svemu sto naumi, prosto zastrasuje druge svojim intenzitetom. Neumoran, predan, radan, fanatik, dosledan u poslu. Ali to je lični problem pojedinca. Zato mora paziti da partnere previse ne tera i ne ocekuje od njih. - Da li znate da stanete - pa zastanite malo?!

NEASPEKTOVAN JUPITER ukazuje da čovek formira vlastita moralna, filozofska uverenja i mentalne predstave. Zato drugima deluje nekonvencionalno jer mu nije stalo do misljenja drugih. Ovom čoveku je to nagrada, ostavljeno mu je da se razvija onako kako on misli da je najbolje. Ali ako se Jupiter lose koristi, može dovesti do puno ekscesa.

NEASPEKTOVANI SATURN može postati preterano strog u zahtevima koje postavlja pojedincu - tera ga da se sve vise i vise trudi pa cak ni tada ništa za njega neće biti dovoljno dobro. čoveka tera da bude toliko samodisciplinovan da prosto ne oseti život niti zadovoljstvo života, jer sve svodi na duznost. Ako je čovek ceć opterecen drugim stvarima ovo će biti velika teškoca, medjutim kod malo laksih slucajeva, to će biti korisno. Znajte da Saturnu NIKO ne može pobeci jer je tu da čoveka neprestano poziva na duznost.
TRANSSATURNOVSKE PLANETE NE DELUJU KAO PREDHODNE JER TO KAKO CEMO SE PONASATI NE ZAVISI SAMO OD NAS CEĆ I OD KARMICKE USLOVljENOSTI, OKRUZENJA, PORODICE, DRUSTVA U KOME SMO. SA DRUGE STRANE NJIHOVE VIBRACIJE PRIMAMO NESVESNO. ALI ĆE DELOVATI TEK POSTO FORMIRAMO OSNOVNU LIčNOST - U POZNIJIM GODINAMA.

NEASPEKTOVANI URAN ispoljava svoje dejstvo u sferi nesvesnog. Nema tu kontrole, jednostavno desi se - javi se, ali posle tog vise nikada neće biti isto! Uran će omoguciti čoveku da u nekom životnom trenutku istakne svoje razlicitosti ili posebanosti u odnosu na druge.

NEASPEKTOVANI NEPTUN. Naglasava mogućnost da se umetnicke sposobnosti, kreativnost ili duhovnost, ako se neguju, mogu doneti cak i slavu.

NEASPEKTOVANI PLUTON kao planeta preobrazaja, transformacije stavova, kada čovek pocne da ga oseca može da se izdigne iznad mase, da bude čovek na koga se može racunati, ali tek u drugom delu života, kada os

Andreina
07-02-2008, 23:04
KONFIGURACIJE

Sve planete i kuce koje su obuhvacene konfiguracijom, su medjusobno povezane i rade u tandemu, bez obzira da li im se to svidja ili ne. Konfiguraciji koja dominira horoskopom treba joj obratiti duznu paznju. A šta su konfiguracije? One su složeniji oblici aspekata u kojim aučestvuju najmanje tri planete.
TRIGON

Ovde je situacija obrnuta od one koju imamo kod t-kvadrata ili krsta, gde je prolem u srcu konfiguracije, tj coveka. Ovde, svim trima planetama koje su medjusobno harmonicno povezane potrebni su izazovi ili napetosti kvadrata ili opozicije, da bi bile podstaknute na akciju.Inace bi se moglo desiti da se covek samo prepusti uzivanju i ne radi nista, cime bi protracio sve svoje urodjene potencijale.

VELIKI VATRENI TRIGON, (Trougao srece), pruza mnogo samouverenosti, fizicke aktivnosti, entuzijazma, osecaj za dramaticno i veoma izrazenu drustvenu prirodu Ova osoba ima moc da inspirise druge. Obicno ima vrlo visok nivo aspiracija. Ali moglo bi se desiti da se samo prepusti uzivanju i da ne radi nista, cime bi protracila sve svoje urodjene potencijale, koji nisu mali. Zato mora sebe podsticati na akciju.

VELIKI ZEMLJANI TRIGON, (Trougao srece), ukazuje sklonost ka materijalnom blagostanju, pouzdanost, vrednocu i mogucnost ekstrasenzornih sposobnosti. Ova osoba je sposobna da stvari sagledava u siroj perspektivi nego ostali ljudi. Ali moglo bi se desiti da se samo prepusti uzivanju i da ne radi nista, cime bi protracila sve svoje urodjene potencijale, koji nisu mali. Zato mora sebe podsticati na akciju.

VELIKI VAZDUSNI TRIGON, (Trougao srece), imaju izrazeni idealisti i indi- vidualisti, ali su istovremeno i ljudi koji su skloni lutanjima i podlozni razocarenjima. Rec je o osobi velikih mentalnih sposobnosti, velike lakoce u ophodjenju i sposobnosti za komunikaciju. To je covek koji utice na druge ljude kroz svoje ideale i ideje. Ne voli rutinski posao i manuelni rad. Moglo bi se desiti da se samo prepusti uzivanju i da ne radi nista, cime bi protracio sve svoje urodjene potencijale, koji nisu mali. Zato mora sebe podsticati na akciju.

VELIKI VODENI TRIGON, (Trougao srece), nosi vrlo veliki stvaralacki potencijal. Osoba koja intuitivno i veoma rafinirano shvata masovnu svest. Instinktivno oseca sa drugima i oseca potrebu da bude produktivna. Ako nije tako, moze se dogoditi da pati zbog skrivenih neizvesnosti i zebnji. Inace oprezna je i stupa u akciju samo onda kada je uverena u rezultat. Izuzetno je osetljiva, otuda moc prepoznavanja. Kako voda ne zna ni za kakve barijere, tako i osoba, retko kada zna da treba da se zaustavi, bez obzira sta cini. Ali moglo bi se desiti da se samo prepusti uzivanju i da ne radi nista, cime bi protracila sve svoje urodjene potencijale, koji nisu mali. Zato mora sebe podsticati na akciju.
VELIKI KRST

Su planete koje su medjusobno povezane i obuhvataju cetiri oblasti zivota, a verovatno i jos nekim. On je najmocniji faktor u horoskopu. To je covek sposoban za najvece aktivnosti i izvanredne napore. U kom pravcu ce se napori ili ta aktivnost odvijati zavisi od toga u kom se kvalitetu i kojim kucama radi.

KARDINALNI VELIKI KRST ima covek sposoban za najvece aktivnosti i izvanred- ne napore. Ukazuje na brzu akciju i sposobnost za izvanredne rezultate, onog trenutka kada se stvore uslovi, ali pre i posle osoba je prilicno mirna. Kardinalni krst govori o mogucnosti da se iznadje i resi tekuciproblem; tu je rec o delatnosti - akciji. To je vrlo efikasan covek koji je uvek svestan svrhe svojih akcija. Ali Veliki kardinalni krst moze dovesti do iscrpljenja, obzirom na neprestanu potrebu za kretanjem. Aktivira se nekom planetom iz dnevnog kretanja. Da bi funkcionisao na najbolji moguci nacin, (a to vazi i za kvadrat i opoziciju), mora imati neku vrstu "ventila", neometanog protoka, u odnosu na neku planetu, to moze biti trigon ili sekstil.

FIKSNI VELIKI KRST ima covek sposoban za najvece aktivnosti i izvanredne napore. Govori se o velikoj odlucnosti u akcijama. O svrhovitoj akciji. Ovi ljudi vole sve da planiraju i da postave dobre temelje na kojima ce nesto graditi. Inace moraju biti automotivisani iznutra da bi se ispoljili, pa stoga, ako nema nikakvog podsticaja covek moze postati emotivno frustriran i osecati vrstu depresije. Da bi se te frustracije prevazisle izlaz je kakav hobi, jer fiksni se oslanjaju na sebe same. Aktivira se nekom od planeta iz dnevnog kretanja.

PROMENLJIVI VELIKI KRST ima covek sposoban za najvece aktivnosti i izvanredne napore, ali umnogome zavisi od akcija i reakcija drugih. Ali ova konfiguracija moze jos vise da pojaca probleme (koji su vec svojstveni). Ako je rec o neodlucnosti, rasipanju energije ili o tome da se u isto vreme radi na ostvarenju potpuno suprotnih ciljeva - bice problema. Inace osoba ne sme da se oslanja na druge, da joj zivot nije pod njenom vlastitom kontrolom. Ova konfiguracija moze dovesti do veoma prijatnog zivota, jer je vodi vestina postizanja kompromisa. Ljudi su fleksibilni i priklanjaju se zeljama drugih. Kako su neodlucni od svakoga traze savet i onda na kraju samo imaju jos vecu zbrku u glavi. Bez neometanog toka, moze se coveku dogoditi koji ima ovakvu konfiguraciju da protraci mnogo svojih potencijala. Aktivira se nekom od planeta iz dnevnog kretanja.
" T " - KVADRAT

Je konfiguracija koja koja je sposobna da dovede u ravnotezu dve suprotne planete, ali treca postaje prepustena sama sebi. Ona postaje ziza konfiguracije i obicno odrazava to da covek sam sebe pokrece. Dok se opozicija bavi odnosima, kvadrat uvek tezi akciji. Kuca i Znak zizne planete ima veliki znacaj.

KARDINALNI T-KVADRAT je dinamican, brz i odmah stupa u akciju. Covek koji ima ovakvu konfiguraciju ne brine mnogo za aspstraktne stvari i cesto hita da stupi u akciju cak i ukoliko je situacija krajnje opasna. Sklon je da se mesa u tudje poslove. Ako se pozitivno koristi ovakva konfiguracija ukazuje na coveka koji je veoma pouzdan i snazan u svim vanrednim okolnostima. Aktivira se nekom od planeta iz dnevnog kretanja formirajuci Veliki krst.

FIKSNI T-KVADRAT deluje sporo, ali odlucno. Ovaj covek uvek dobro ispita sve probleme pre no sto stupi u akciju. Ukoliko ne obezbedi neometani protok energiji covek moze delovati pomalo strogo u svojim pristupima i moze biti dogmata. Aktivira se nekom od planeta iz dnevnog kretanja formirajuci Veliki krst.

PROMENLJIVI T-KVADRAT obicno ukazuje na to da covek treba da bude orijentisan na ideje i ljude. Da se slaze sa drugim ljudima, kako bi lakse resavao svoje probleme. Osnovna prepreka tome je neodlucnost ili kolebljivost. Aktivira se nekom od planeta iz dnevnog kretanja formirajuci Veliki krst.
YOD

kod JODA treca, zizna planeta treba da se usmeri i koristi preko dve planete u sekstilu, obrati paznju gde je kuca trece planete. Potreba za delovsanjem upravo dolazi od te zizne planete., a mogucnost delovanja je u onima dvema. Jod inace cvesto dovodi do nediscipline u misljenju, pa prst ipak primora coveka da krene u neku akciju. Ako ne dodje do prilagodjavanja ili neka vrsta reorganizacije, mogu mu se desiti problemi (vidi kuce sekstila).
ZIZNA PLANETA

Zizna planeta je kljucna planeta koja diktira konfiguracijom. U T-kvadratu je u sredini, a u krstu je na vrhu, srednja planeta. Vazno je naspramno polje koje nudi izlaz iz problema.

SUNCE kao zizna planeta konfiguracije ukazuje da ova osoba treba svim srcem i dusom da se baci u svaku situaciju kako bi resila problem.

MESEC kao zizna planeta konfiguracije ukazuje da je osoba podlozna raspoloze- nju trenutka kako bi resila problem. Emotivnu stranu da procisti.

MERKUR kao zizna planeta konfiguracije ukazuje da je osoba sposobna za racio- nalizaciju i da treba hladnokrvno i pribrano da se suocava sa dogadjajima.

VENERA kao zizna planeta konfiguracije ukazuje da osoba nastoji da iznadje nacin kako bi izvlacila korist i takvih situacija, ili ce jednostavno odustati ukoliko treba da ulozi veliki napor.

MARS kao zizna planeta konfiguracije daje mnogo energije za suocavanje sa svim mogucim problemima, ali lako moze eksplodirati i na taj nacin da bas nista ne postigne.

JUPITER kao zizna planeta konfiguracije ukazuje da osoba treba da udje sa en- tuzijazmom u resavanje problema, ili ce prosiriti citavu situaciju, ali ce je u osnovi uvek tretirati kao avanturu.

SATURN kao zizna planeta konfiguracije dovodi do toga da covek svakoj situaciji pristupa sa velikom opreznoscu, i da ce mu strpljivost i urodjena snalazljivost omogucuju da iz svega izadje kao pobednik. Ako nije tako, obavezan pad.

URAN kao zizna planeta konfiguracije i omogucice coveku da sve resava na sebi svojstven nacin. Bolje je da ne dozvoli da se drugi u to mesaju.

NEPTUN kao zizna planeta konfiguracije moze onemoguciti coveku da jasno sagleda situaciju, pa bi mu se moglo desiti da dospe u corsokak. Ukoliko nije tako on ce pozitivno iskoristi mastovitost i uspeti.

PLUTON kao zizna planeta konfiguracije ukazuje da je osoba moze citavu situaciju iskoristiti za to da se ne bori samo za sebe, vec da krene u krstaski rat u odbranu covecanstva, ili mu se moze desiti ipak da bude duboko razoca

Andreina
07-02-2008, 23:17
TAČKA NESRECE (TAČKA smrti)

Ovo je TAČKA tuge, nesrece, smrti. Opasno mesto kada se nadje u spektu sa nekom planetom ORBIS = 1/2. Deluje kroz Znak i Polje.

TAČKA NESRECE JE U PRVOJ KUĆI, ukazuje na velike teskoce u zivotu, ugrozavanje fizickog tela, povrede, nesrece, ranjavanja, bolesti, deformacije tela.

TAČKA NESRECE JE U DRUGOJ KUĆI, ukazuje na finansijska propast, velike finansijske gibitke, tesko se dolazi do novca, nesigurna egzistencija, i pogresno investiranje.

TAČKA NESRECE JE U TRECOJ KUĆI ukazuje na veliku opasnost od saobracaja, stradanje od ili napad od drugih ljudi, nesreca rodjacima, braci i sestrama, a moguce je i intelektualna ogranicenost.

TAČKA NESRECE JE U CETVRTOJ KUĆI, ukazuje na stradanje roditelja, bolest roditelja, losa stambena situacija, gubitak stana ili tezak pocetak i kraj zivota.

TAČKA NESRECE JE U PETOJ KUĆI, govori o losem po decu, probleme kroz decu, nesrecne ljubavi, povrede kroz sport, katastrofa na kocki, ponekad i neplodnost.

TAČKA NESRECE JE U SESTOJ KUĆI, i govori o losem zdravlju, bolesti koje mogu ugroziti zivot, smrt od bolesti i pogresnog lecenja. Ugrozenost na poslu.

TAČKA NESRECE JE U SEDMOJ KUĆI, u nekim situacijama daje nemogucnost da se stupi u brak ili nesrecan brak ili gubitak partnera. Lose za ljude koji se bave trgovinom, javnim poslom ili koji idu na sud.

TAČKA NESRECE JE U OSMOJ KUĆI, ukazuje povrede, na operacije, ceste zivotne opasnosti, stradanje, nedobijanje pomoci od drugih, borbe oko nasledstva, iskustva smrti.

TAČKA NESRECE JE U DEVETOJ KUĆI, govori o prekidu skolovanja, opasnosti od hapsenja, progon, nepovoljna putovanja, nesreca u inostranstvu.

TAČKA NESRECE JE U DESETOJ KUĆI, i ukazuje na problem kroz posao, ali obavezno pad i velike poteskoce.

TAČKA NESRECE JE U JEDANAESTOJ KUĆI, govori o nesreci kroz prijatelje, da ne ocekujemo nista od njih; usamljenost; sporo napredovanje u zivotu; opasno za javne poslove jer moze glave da dodje.

TAČKA NESRECE JE U DVANAESTOJ KUĆI, ukazuje na opasnost od teskih bolesti, tesko lecenje, zatvor, progon, ludnica i mnogo problema u zivotu.

Andreina
07-02-2008, 23:17
LJUBAVNI ASPEKTI

SUNCE- konjukcija - MESEC
Neprivlacna suprotnom polu. Nesigurna u susretima sa suprotnim polom. Pa jos i seksualno - erotske devijacije.

SUNCE- konjukcija - VENERA
Sarm i izgled, pa privlaci poglede suprotnog pola. Velika sklonost ljubavnom zivotu.

SUNCE- konjukcija - MARS
Neumerenost u ophodjenju. Prenagljenost, Svadje. Nezadovoljstvo u vezi.

SUNCE- konjukcija - PLUTON
Cudan seksualni nagon. Druge izaziva. Tajne veze. Neustrasive pustolovine.

SUNCE - */Δ - MESEC
Dobar odnos sa suprotnim polom. Privlacan izgled. Ponasanje ljubazno.

SUNCE - */Δ - VENERA
Dobro za brak, prijateljstva, razonode.

SUNCE - */Δ - MARS
Avanturom do uspeha. Izazovni izgled ili ponasanje. Pozitivan nagon.

SUNCE--MESEC
Mrznja prema suprotnom polu. Rasprave. Uskracenost. Tesko u mladosti.

SUNCE--VENERA
Nezgode zbog zena, neredovne veze.

SUNCE--MARS
Osecaj odbacenosti od suprotnog pola. Neprivlacan izgled. Tvrdoglavost i nestrpljivost. Jednostrano zadovoljavanje seksualnih zelja, siledzijstvo kod muskih, promiskuitete kod zena.

SUNCE--PLUTON
Razdrazljivost i nezadovoljstvo seksualnim zivotom. Losa karma u izboru partnera. Pa i perverznost, ako moze da se potvrdi.

SUNCE-∞-MESEC
Razdvajanje, neprijateljstva. Kljucni aspekt razumevanja suprotnog pola.

SUNCE-∞-VENERA
Nezgode zbog zena, neredovne veze.

SUNCE-∞-MARS
Ljutnja, gubitci, tiranija.

MESEC- konjukcija - VENERA
Seksepil. Lepa spoljasnjost ili maniri, ljubav joj je vazna. Dobro za brak. Prosto je drugi osete. Meta napasnika, ponekad i strah od kontakata - cudno!

MESEC- konjukcija - MARS
Muskobanjatost zenama, napasnice. Muskarac u njoj ne vidi zenu, sto ovoj osobi jako smeta. A muski su nepromisljeni i ulaze u veze sa amoralnim zenama.

MESEC- konjukcija - SATURN
Povucenost, depresija, vernost, izdrzljivost.

MESEC- konjukcija - URAN
Seksualna nastranost. Privlaci je sve sto je zabranjeno. Dvopartnerstvo.

MESEC- konjukcija - PLUTON
Pustolovine sa zenama. Halucinacije. Nedokucivost.

MESEC - */Δ - VENERA
. Simbol seksepila. Lepa spoljasnjost, ljubav joj je najvaznija. Dobro za brak. Prosto ne moze da se odbrani od napasnika! Ranije se udaje.

MESEC - */Δ - MARS
Pustolovine. Odlucnost. Pomoc zena.

MESEC- konjukcija - SATURN
Trajna osecanja, odgovornost, vernost, dobro od starijih.

MESEC - */Δ - URAN
BSATURN seksualni zivot sa mnogo veza koji vodi u nered i preteranost. Ali zna od neprijatelja da stvori prijatelja.

MESEC - */Δ - PLUTON
Osoba tezi tajnim ljubavnim vezama.

MESEC--VENERA
Previse ocekuje od partnera. Svadje i neuroticnost u odnosima. Nepaznja. Zenama to zna da skrene u veliku pohotu, a muskima neomiljenost kod zena, previse zenskih osobina muskarcu.

MESEC--MARS
Aspekt grubih zena, ljubomornih. A muski su skloni sumnjivom moralu. Opasnost od suprotnog pola. Emotivna rana.

MESEC--SATURN
Zapustenost, privlaci mrznju, gadni dozivljaji, necastivost.

MESEC--NEPTUN
Sklonost seksualnim kontaktima sa poznatim licnostima. Bez merila vrednosti Spremnost na prevare. Necist eros. Manije. Prevare.

MESEC--URAN
Kod muskih krajnja seksualna nastranost. Kod zena svadljivost i nezainteresovanost za seks. Lutalica.

MESEC-∞-VENERA
Lakomislenost. Ne moze sam-a. Nezadovoljstvo sobom. Bolesna ljubav. Lezbejstvo i homoseksualnost.

MESEC-∞-MARS
Mrznja prema suprotnom polu i nezainteresovanost za seks. Antipaticnost.

MESEC-∞-SATURN
Neiskrenost, beskompromisnost.

MESEC-∞-URAN
Tvrdoglavo brani svoje greske.

MESEC-∞-NEPTUN
Podvale, Fantazije. Zablude.

MESEC-∞-PLUTON
Muski su skloni seksualnom izivljavanju, sadizmu i homoseksualnosti.

VENERA- konjukcija - MARS
Jaki i nekontrolisani erotski impulsi, pa i vulgarnost. Nasilnistvo u seksu Kod zena to zna da preraste u nimfomaniju. Ali se potreba ne moze suzbiti, pa i cesto naginje i biseksualnosti.

VENERA- konjukcija - SATURN
Frigidnost, ljubomora, samoljublje. Brak na silu.

VENERA- konjukcija - URAN
U vecitoj potrazi za uzbudjenjima. Aspekt izivljavanja i silovanja. Nastranost koja tezi biseksualnosti. Kratka ljubav. Slobodna ljubav. Raskidi.

VENERA- konjukcija - NEPTUN
Utopija je obmana, zar ne? Ideal je isto! Platonska ljubav.

VENERA- konjukcija - PLUTON
Magicna seksualnost i problem da se prekine veza. Smrt ljubavnika.

VENERA - */Δ - MARS
Lep izgled, seksi izgled. Seks prirodan i bez blokada. Posvecenost seksu. Zaljubljivanje. Lako u brak. Simpaticno ponasanje. Prostitucija ponekad.

VENERA - */Δ - SATURN
Trajna ljubav. Iskrena paznja. Kasnije u brak. Ali nem aodusevljenja.

VENERA - */Δ - URAN
Seksualni virtuoz, koji tesko nalazi sto trazi. Platonska ljubav. ZELJA,

VENERA - */Δ - NEPTUN
Dusevna harmonija, ali neprakticno u zivotu. Neostvarljivi planovi. Mistik

VENERA - */Δ - PLUTON
Izuzetno jaka seksualnost i sklonost da krije veze. Neprijatne scene.

VENERA--MARS
Nezgode od suprotnog pola. Koketa. Ljubavne afere. Preterano uzivanje. Cudan odnos prema seksu, od frigidnosti i impotencije do pohlepe, pa i homoseksualnost i lezbejstvo.

VENERA--SATURN
Ljubavne brige. Neosetljivost. Raskidi.

VENERA--URAN
Seksualni manijak ili zrtva. Perverzija. Sklonost lezbejstvu ili homoseksualnosti. Iznenadni prekidi. Obmane. Skandali. Iz veze u vezu.

VENERA--NEPTUN
Ljubavna lutanja. Sadizam i mazohizam. Zrtva.

VENERA--PLUTON
Komplikuje seksualni zivot. Teskoce u braku. Tajne veze. Sadizam.

VENERA-∞-MARS
Preteruje u svemu. Nemir. Klasican manijak i mrznja prema suprotnom polu. Ekstremni ispadi. Hermafrodit oba

VENERA-∞-SATURN
Raskidi. Velike razlike u stavovima.

VENERA-∞-URAN
Seksualna neprilagodjenost. Lezbejstvo ili homoseksualnost.

VENERA-∞-NEPTUN
Nevernost. Iluzije. Gresi. Razocarenja. Neprirodne veze. Odvajanje.

VENERA-∞-PLUTON
Nerealan pristup seksu i teznje.

MARS- konjukcija - SATURN
Kompleks. Nesretna hrabrost. Necasni postupci. Poverenje u sebe.

MARS- konjukcija - URAN
Iznenadni udarac. Katastrofa. Prepad. Iznenadna odluka.

MARS- konjukcija - NEPTUN
Seksualna kreativnost, ali i nastranost uz koriscenje opijata. Poseban nacin zivota. Velike iluzije.

MARS- konjukcija - PLUTON
Izrazita seksualna energija i velika vaznost u zivotu. Bezobzirnost.

MARS - */Δ - SATURN
Jak moral, upornost, ali bez ljubavi sve cini.

MARS - */Δ - URAN
Svojstvena filozofija. Nekonvencionalnost. Brza odluka.

MARS - */Δ - NEPTUN
Seksualna zanesenost.

MARS - */Δ - PLUTON
Snazna seksualna uzivanja.

MARS--SATURN
Nesretan slucaj. Opasnost po zivot. Brutalnost. Fanatizam. Muci sebe. Surovost. Zrtva.

MARS--URAN
Naglost, samovolja. Anarhizam.

MARS--NEPTUN
Nenormalan seks, neuzivanje na klasican nacin. Nastranost. Tesko se obuzdava. Tajni napad.

MARS--PLUTON
Nemogucnost da se oslobodi seksualna energiha. Frustracije i impotencija.

MARS-∞-SATURN
Nasilnik ili zrtva.

MARS-∞-URAN
Preokret, Izolacija. Nema samokontrole.

MARS-∞-NEPTUN
Seksualna nesigurnost. Intrige.

MARS-∞-PLUTON
Velika seksualna neuskladjenost. Frustriranost. Odbijanje.

black sun
31-03-2008, 17:15
...shta je sa paralelom, kod Dupora je oznachena velikim P, ili kao dvije paralelne prave... postoji li josh neki naziv za taj aspekt?

kole
15-03-2010, 21:05
Da zaista sta je s paralelom?

Primjetite li i u kojoj mjeri uticaje u natalu ovih aspekata "drugog reda" mislim na septil, kvintil, inkonjukciju ... ?

cmokic78
03-04-2010, 02:02
Super je ova tema ovo trebajusvi da procitaju dobro dodje za horarac post "kretanje planeta" ~ svasta ima na ovom nasem forumu!

kole
12-04-2010, 18:28
I I - Paralel je aspekt koji formiraju planete iste deklinacije (nalaze se na jednakoj udaljenosti od ekvatora). Ima isto znacenje kao i konjukcija, samo sto je njegov uticaj blazi, pasivniji i proteze se na duzi vremenski period od konjukcije i njenog uticaja. Paralel odlikuje suspregnuta sila, koja je inace prikrivena dok ne iskrsnu poteskoce ili ne nastupi kriza, kojom se iskusava snaga pojedinca.

spomenka
17-04-2010, 00:18
Na ovom linku ispod se nalaze oznake za sve znakove zodijaka, planete, asteroide i za aspekte!!!

http://img381.imageshack.us/img381/5531/legendqh11.gif

spomenka
22-08-2010, 16:09
Čitala sam u knjizi "Planete i aspekti" da ne bi trebalo pravit preveliku razliku između kvadrata i trigona sa transsaturnovskim planetama Uranom, Neptunom i Plutonom. Jer se u nečijem natalu trigoni mogu ponašati ko kvadrati, a kvadrati ko trigoni.

dunja2501
24-05-2011, 17:47
Meni nesto nije jasno, u par natala sam vidjala da postoje sextili a ne razumem kako jer na primer venera na pocetnim stepenima riba a mesec u blizancima pri kraju znaka i postoji sextil...Kako i zasto i da li je ovo uopste relevantno?...isto vazi i za konjukcije koje nisu u istim znacima, ja ih ni ne gledam...isto tako sam vidjala kvadrate , merkur na zadnjem stepenu ovna a uran u lavu i to je u kvadratu...ne razumem :/ ...da li je to do astroloskih programa ili se ovi ''vestacki '' aspekti stvarno tako tumace?

Princess77
24-05-2011, 18:32
Dunja pretpostavljam da si mislila na trigon ovo sa ribama/blizancima :) Ja licno ih ne gledam ako nisu u znacima koji prirodno grade taj aspekt, znaci ribe/blizanci ne bih racunala kao trigon osim u slucaju da je jako malo orbis 1-2*, u tom slucaju da. Isto i za konjukcije i ostale aspekte.

kosmopolita
24-05-2011, 20:10
Onda je pretpostavljam slično tumačenje i kada je u pitanju recimo kvadrat između planeta u 4 i 8p,koja su inače vodena tj pripadaju istom trojstvu?:)

cokolina
24-05-2011, 20:17
tacka nesrece kako je izracunati kojia je jel se moze odrediti u astro com!!!!!

dunja2501
24-05-2011, 21:24
Dunja pretpostavljam da si mislila na trigon ovo sa ribama/blizancima :) Ja licno ih ne gledam ako nisu u znacima koji prirodno grade taj aspekt, znaci ribe/blizanci ne bih racunala kao trigon osim u slucaju da je jako malo orbis 1-2*, u tom slucaju da. Isto i za konjukcije i ostale aspekte.

Da na trigon sam mislila :) ..zabuna u kucanju :) ... pa da, ni ja ih ne bi gledaga jer nije prirodno da su u trigonu...a to isto vazi i za kvadrate i opozicije ako nisu u znacima nasuprot jedni drugima?

Princess77
24-05-2011, 21:52
Da na trigon sam mislila :) ..zabuna u kucanju :) ... pa da, ni ja ih ne bi gledaga jer nije prirodno da su u trigonu...a to isto vazi i za kvadrate i opozicije ako nisu u znacima nasuprot jedni drugima?

Po meni da :)

@kosmopolita, ako sam te dobro razumjela moj odgovor je ne, ne bih ovako gledala za kuce, kod nekog ce 4 i 8 pasti u znake koji prave trigon, nekome kvadrat...prema tome orijentisala bih se prema znacima, koji aspekt prirodno prave.

Malefik
26-06-2013, 14:10
Predominant aspects in a chart:
conjunctions - focused people, derive their motivation from within; with not enough oppositions, hard to see the other side, easy to lose perspective.
sextiles - communicative, creative, expressive.
squares - crisis-oriented people, action-oriented, motivated, willing to tackle obstacles, don't blindly accept things, energetic, strength of character and will.
trines - unchallenged, talented, accepting, comfortable, complacent.
oppositions - contradictory, seek balance in their lives usually through relationships, insightful, they look for meaning in life, inclined to project qualities onto others, unfocused, greater capacity for objectivity, seek growth through relationships.

Lack of aspects in a chart:
conjunctions - scattered, don't look within for answers, flexible.
sextiles - inclined to avoid creative pursuits, are less self-expressive and communicative.
squares - lack motivation, take the easy way out, avoid confrontations, unchallenged, habitual people.
trines - not as balanced people, conflict-oriented, driven.
oppositions - subjective, don't need partners to mirror themselves, self-contented, not as concerned about growing through relationships or broadening their own perspective, self-reliant.

http://www.cafeastrology.com/articles/aspectsinastrology.html

Malefik
23-12-2013, 20:33
squares - crisis-oriented people, action-oriented, motivated, willing to tackle obstacles, don't blindly accept things, energetic, strength of character and will.

oppositions - contradictory, seek balance in their lives usually through relationships, insightful, they look for meaning in life, inclined to project qualities onto others, unfocused, greater capacity for objectivity, seek growth through relationships.

Evo da ponovim ovo od posta iznad, da budu neke stvari jasnije ljudima koji su ostali u srednjem veku :D

Bojana_NS
25-05-2015, 14:59
Ljudi sa uglavnom harmonicnim aspektima su dosadni!

AnchyMs5
06-04-2017, 15:00
Kad kazu da planete u konjukciji zajedno deluju, i sad jedna planeta u konjukciji gradi opoziciju sa trećom planetom, dok druga planeta u konjukciji nije u dozvoljenom orbisu da bude u opoziciji sa trecom planetom?