*~ Osnove Horarne Astrologije ~* [Arhiva] - Astrologija za pocetnike - Astrology For Beginners

PDA

View Full Version : *~ Osnove Horarne Astrologije ~*


Shmishonja
08-10-2006, 12:03
Horarna astrologija je na početku svoje "karijere" bila usuštini i jedini oblilk astrologije koja se praktikovala . Analiza natalnog čarta , godišnji i uporedni su došli kasnije . Zato , 'aj' da ovde tutnem neka osnovna pravila po kojima se postavlja pitanje i analizira horarni čart .

Citiraću text iz knjige Morisa McKana ( da ne mislite da je ovo sve iz moje glave ) :

"Prvi pisani izvori o horarnoj astrologiji datiraju od pre dve holjade godina , kada je Dorotej od Sidona postavio pravila i aforizme za "ispitivanja" , što je bio termin koji se tada koristio .

Horarna strologija se bavi pitanjima . Baš kao i u bilo kojoj drugoj grani astrologije , horoskop se pravi za trenutak rodjenja , a u ovom slučaju reč je o trenutku rodjenja nekog pitanja .

Horoskop se pravi na isti način kao i bilo koji drugi horoskop . Jedina razlika izmedju horarne i drugih vrsta astrologije jeste u oslanjanju na osnovni set pravila . Ta pravila su važna ta tumačenje ovakvog čarta . nijedna druga grana astrologije se ne oslanja na pravila u tolikoj meri kao što je slučaj sa horarnom . Odgovor na pitanje upravo zavisi od tih pravila .

Planeta koja vlada Asc' uvek označava osobu koja postavlja pitanje . Mesec je takodje vladar pitača i naziva se "kosignifikator" . Signifikator pitanja zavisi od odredjene kuće u čartu .

Obično su ove tri planete sasvim dovoljne za dobijanje željenog odgovora . Za razliku od natalne astrologije , ovde nije potrebno tumačiti ostale planete u čartu .

Sledeće što treba da se uradi je da se pogleda da li su signifikatori u aplikacionim aspektima , jer ti aspekti nam govore o budućnosti tog pitanja . Separacioni aspekti nam govore šta je predhodilo da bi pitač i postavio to pitanje .

Ponekad može da se desi da su planete u separaciji , pokazujući da ne postoji nada za pozitivnim odgovorom , ali zahvaljujući pravilima i tehnikama po kojima horarna funkcioniše , situacija se iz korena može promeniti i odgovor još uvek može biti povoljan za pitača . Te tehnike su zasnovane na kretanju planeta i ima ih PET : Četiri vrste kretanja se odnose na tri planete u odredjenim formacijama , a peta vrsta se vezuje za kretanje samo dve planete ( ovo će sve kasnije u direktnom primeru biti mnogo jasnije ) . Dve formacije mogu označiti pozitivan odgovor , a ostale tri daju negativan odgovor . Ta pravila imaju i svoje nazive :

Dva pravila o dobijanju pozitivnog odgovora : skupljanje svetlosti i prenos svetlosti .
Tri pravila o dobijanju negativnog odgovora : frustracija , prohibicija i refranacija .

Stoga postoje jasno da u horarnoj planete koje su u medjusobnom orbisu možda ne moraju završiti aspekt i mogu se posmatrati kao da uopšte nisu u aspektu . Pored toga , planete koje očigledno nisu u medjusobnim aspektima mogu se povezati usled neke akcije neke treće planete . Sve je to moguće zahvaljujući postojanju pet vrsta planetarnih kretanja koja su malopre spomenuta . Planete se neprestano kreću i u ovom trenutku .

Na najveći broj pitanja je moguće odgovoriti ili sa DA ili sa NE . Odgovor na pitanje daju glavni aplikacioni ( znači u opticaju su SAMO Ptolomejevi aspekti ~ konjunkcija , 60° , 120° , 90° , 180° ) izmedju vladara Asc' i vladara polja koje je vezano za pitanje ili izmedju Meseca i planete koja vlada poljem na koje se odnosi pitanje . Isto tako , postoji i antiscija , ali o njoj malo kasnije .

Takodje , u opticaju su , od planeta , samo : Sunce , Mesec , Merkur , Venera , Mars , Jupiter , Saturna , uz dodatak Mesečevih Čvorova i Fortune ( neki dodaju i neke arapske tačke , ali to ide od astrologa do astrologa )

Shmishonja
08-10-2006, 12:45
Osnovni pojmovi :

Signifikatori :

Signifikatori su planete koje vladaju pitačem i predmetom ( osobom ) za koju se postavlja horarni čart .

Važno je znati da je signifikator osobe ~ pitača planeta koja vlada znakom koji se nalazi na Asc' , kao i da često Mesec ima ulogu kosignifikatora . Pogrešno je predpostaviti da planete koje se nalaze u I polju ili u blizini Asc' mogu da se koriste kao signifikatori pitača .

Signifikator pitanja je planeta koja vlada znakom na vrhu traženog polja . Ponovo je pogrešno predpostaviti da samo što neka planeta nadje u polju koje je vezano za predmet pitanja ima veze sa tim . Zbog toga je najbolje izbegavati napr. Veneru koja se vezuje za ljubav , ili Marsa kao vladar borbe i akcije i sl. , jer se na taj način nisu dobijali željeni rezultati .

Spoljašnje planete se NE koriste u horarnoj . Znači ~ Uran , Neptun i Pluton , zajedno sa još nekim planetama ne postoje u horarnoj astrologiji . Sami tim Škorpijom vlada Mars , Ribama vlada Neptun i Vodolijom vlada Saturn .

Ponekad može da se desi da vam neka treća osoba postavlja pitanje koje nema direktne veze sa tim pitanjem . na primer , kada neko pita za prijateljicu koja očekuje dete . U tim slučajevima , iako će prvo polje i njegov valdar i dalje predstavljati pitača , astrolog treba da ignoriše tu planetu i da se skoncentriše samo na signifikatore koji vladaju pitanjem ~ u ovom slučaju to je XI polje i 5 od 11 ~ III polje .

Shmishonja
08-10-2006, 13:00
Po mom iskustvu , kaže Moris McKan , Regiomontanus sistem kuća pokazao se kao najuspešniji sistem u horarnoj astrologiji ( a ja dodajem ~ hvala Bogu na astro.com , pa je muka oko pronalaženja tabele Regiomontanusovih polja umanjena ;) ) . Tokom četrdesetogodišnjeg bavljenja horarnom astrologijom , greške koje sam pravio uvek su bile usled drugih faktora , a nikada zbog korišćenja ovog sistema kuća . Ipak , možete koristiti i druge sisteme kuća ( Plasidus po meni je najbolji :) ) . Svaki astrolog mora sam da formira tačnost omiljenog sistema kuća ( a ja dodajem ~ Amin :D )

Vladarstva po kućama :

I polje : pitač
II polje : novac , imovina , bilo šta što osoba poseduje
III polje : braća / sestre , komunikacije , informacije , kraća putovanja
IV polje : dom , otac , zgrada u kojoj pitač živi , krajnji ishod pitanja ~ rezime odgovora
V polje : ljubav ( patrner u smislu zabavljanja , veza koja je još u "povoju" ) , deca , kocka , špekulacije
VI polje : zdravlje i lekovi , navike , svakodnevne obaveze , javni neprijatelji ( sve ono što se dešava loše po pitača , ali on nema uopšte veze sa tim )
VII polje : ljubav ( partner , ne mora biti bračni , već osoba sa kojom ste u emotivnoj vezi , zajedno živite , ali niste još u braku ) , ugovori i bilo kakve vrste poslovnih partnerskih odnosa
VIII polje : partnerov ( ili tudj ) novac , gubici , porez , smrt ( retko kad se direktno povezuje sa sexom , kao u običnoj astrologiji , ali neki put može da nam ukaže na nivo "negativnog" koji se javlja u emotivnim vezama )
IX polje : obrazovanje , duhovni nivo osbe , religioznost , (ne)moralnost , inostranstvo
X polje : zenit osobe , čemu pitač ustvari teži u datom momentu , posao , majka , sudnice
XI polje : prijatelji , grupne organizacije , udruženja , planovi i nade
XII polje : bolnice , institucije zatvorenog tipa , tajni neprijatelji i sve ono što je osoba ~ pitač uradila ( obično predstavlja grešku koju je pitač načinio i samim tim i došao da pita horarno pitanje kako bi našao odgovor i rešenje za tu grešku )

Shmishonja
08-10-2006, 13:05
Orbisi planeta prema Al Biruniju ( datiraju još iz 1029. godine )

Sunce ~ 15°
Mesec ~ 12°
Merkur ~ 07°
Venera ~ 07°
Mars ~ 08°
Jupiter ~ 09°
Satrun ~ 09°

Orbisi planeta po Vilijamu Liliju :

Sunce ~ 17°
Mesec ~ 12°30'
Merkur ~ 07°
Venera ~ 07°
Mars ~ 07°30'
Jupiter ~ 12°
Satrun ~ 10°

p.s.
Bolje ?

Shmishonja
08-10-2006, 13:10
Definicija : Mesec je u praznom hodu kada ne može da napravi aplikaciju ni sa jenom drugom planetom u horarnom čartu . On dakle ne može da :
1. bude u aplikaciji ili se kreće u bilo kom glavnom aspektu sa drugom planetom
2. bude u aplikaciji ili se kreće ka paralelu ili kontraparalelu sa drugom planetom
3. bude u aplikaciji ili se kreće ka stepenu antiscije ili kontraantiscije sa drugom planetom

Mesec nije u praznom hodu ako pravi aplikacioni aspekt sa stepenom Asc' u okviru sopstvenog orbisnog luka ( malo pre navedeno ~ 12° ) .

NAJBITINIJE : Mesec može biti u praznom hodu i na početku i na kraju znaka !

Shmishonja
08-10-2006, 13:26
Prema Liliju "Znaci antiscije su znaci koji su podjednako udaljeni od prvog stepena dva tropska znaka Raka i Jarca i u kojima kada se na njihovom stepenu nadje Sunce , dan i noć imaju istu dužinu . antiscija nam daje odgovor koji će "doći" osobu u obliku nečeg pritajenog , tajnog , "nevidljivog" ~ čitanje izmedju redova.

Primer : kada je Sunce na 10° Bika , ono je prema antisciji na 20° Lava i ako ima aspekt konjunckije ili 180° ( i samo ti aspekti dolaze u obzir ! ) sa na primer Mesecom koji je na 20° Bika ili Škorpiona , to nam donosi ideju o "tajnom" povezivanju Sunca i Meseca .

Ovo se najbolje nauči preko primera . U tradicionalnoj astrologiji antiscija je važna i za fizički izgled , ako se neko interesuje , na primer , za neku osobu ili ako želimo da detaljnije "vidimo" kakav je partner itd. itd.

Po Liliju :

Saturn (telo hladno i suvo, vitko do mrsavo, debele usne, ostra, cesto kovrdzava i suva kosa. Kada je orjentalan stas nizi, ako je latituda mala telo mrsavije, ako je velika telo deblje i mesnatije. Takodje, ako je latituda severna SA je mesnat sa vise dlaka). Cesto los SA u egzilu ili detrimentu moze ukazati na sklonost ka gojenju pa cak i gojaznost jer u tim znacima on gubi kontrolu koja je njegova osnovna simbolika.

Jupiter daje cesto krupne ljude, ovalno lice i, generalno, vrlo prijatan izgled. Korpulentnost se moze manifestovati kroz visinu ili tezinu ili oboje.

Mars daje cetvrtasto ili okruglo lice, ostar pogled, oziljak na onom delu tela na koji se odnosi znak ili kuca u kojoj se nalazi. Telo nije visoko, vrlo je muskulaturno, snazno i pokretljivo.

Sunce simbolise okruglo lice, snazan stas, veliko celo i upadljivu figuru. Kosa je cesto istaknuta po boji ili kvalitetu.

Venera daje ovalno do okruglo lice, vrlo proporcionalnu gornju i donju usnu, rupice na obrazima ili bradi. Obicno oznacava punije fizionomije mada to zavisi od znaka u kojem je i aspekta prema asc. Primetila sam da u konjunkciji sa losim SA u kvadratu, konjunkciji ili opoziciji sa asc oznacava debljinu. Slicno je i ako zajedno sa MO aspektuje asc. Izrazitija je ako je u fiksnim znacima.

Merkur daje vitke i, po mom iskustvu, sitne fizionomije, tanak nos i duge i lepe prste.

Mesec simbolise masnoce i tecnosti i najcesce pokazuje oble ljude sklone gojenju. Ovo, medjutim, vazi samo u slucajevima kada je MO u kardinalnim znacima na asc ili na meridijanskoj osi. Trigoni i sekstili nisu izrazajni niti specificni.

Dakle, planetama uvek dajem prednost i to onima koje su u egzaktnom antiscijskom aspektu sa asc ili nekom planetom.

p.s.
malo kasnije ću da postavim i tabele , pa će vam biti jasnije .

Obećana tabela za antisciju :

Znak Ovna ~ antiscija je Devica
Znak Bika ~ antiscija je Lav
Znak Blizanaca ~ antiscija je Rak
Znak Raka ~ antiscija je Blizanac
Znak Lava ~ antiscija je Bik
Znak Device ~ antiscija je Ovan
Znak Vage ~ antiscija je Ribe
Znak Škorpiona ~ antiscija je Vodolija
Znak Strelca ~ antiscija je Jarac
Znak Jarca ~ antiscija je Strelac
Znak Vodolije ~ antiscija je Škorpion
Znak Riba ~ antiscija je Vaga

Stepeni su sledeći ( prvi je stepen u horarnom čartu , a drugi je po antisciji ) :

1° ~ 29°
2° ~ 28°
3° ~ 27°
4° ~ 26°
5° ~ 25°
6° ~ 24°
7° ~ 23°
8° ~ 22°
9° ~ 21°
10° ~ 20°
11° ~ 19°
12° ~ 18°
13° ~ 17°
14° ~ 16°
15° ~ 15°

~ tr.Sunce na primer je na 16° 25' Vage , što znači da je antiscijsko Sunce na 13° 35' Riba

Shmishonja
10-10-2006, 00:00
Kako "locirati" pitanje ?

Trebalo bi da se koristi lokacija na kojoj se nalazi pitač , jer po logici stvari , pitanje se "rodilo" u njegovoj / njenoj glavi , a ne na lokaciji , tj. u glavi astrologa . Radi se o pitanju koje je postavila osoba i samo ga ona može razumeti .

Kako odrediti vreme ?

Ovde se javljaju dva pravca :

1. neki TA astrolozi insistriraju da se koristi vreme kada je osoba postavila pitanje , što nas dovodi u nezgodnu situaciju ako smo ovako kao sada na Forumu , jer ako sama osoba ne navede tačno u textu kada je postavila sama sebi , tj. nama pitanje , može doći do ~

2. toga da preovlada drugi "talas" TA astrologa koji insistiraju na vremenu kada su oni pročitali i razumeli pitanje .

Kako zaista razumeti šta je osoba htela da pita ?

Ponekad će bti potrebno da od osobe koja vam je postavila pitanje zatražite ipak neka dodatna objašnjenja jer ona neće uvek spontano otkriti značenje svog pitanja ili se neće uvek najjasnije izraziti ( iako će u 85% slučajeva pozicija vladara Asc' upravo kazati na šta je osoba u datom trenutku zaista mislila , a Mesec će nam otkriti kako se osoba zaista oseća u tom trenutku kada postavlja pitanje ) . Ovo je vrlo važno jer rad astrologa zavisi od osobe koja je postavila pitanje . To pitanje može delovati vrlo jednostavno , ali može imati mnogo dublje značenje za osobu koja ga je postavila . Astrolog neće biti svestan tih dubljih značenja ako ne postavi par pitanja toj osobi , kako bi on / ona zaista razumela pitanje .

Ponavljanje jednog te istog pitanja ~ da ili ne ?

Logično ~ nema svrhe postavljati jedno te isto pitanje dva ili više puta , jer će to samo dati netačan horarni čart . Zbog toga , jako je poželjno imati dnevnik horarnih pitanja .

Shmishonja
10-10-2006, 00:25
Uopšte uzev , u situacijama kada je :

~ Asc' izmedju 00° i 03° i kada je izmedju 27° i 29°59' , bilo kog znaka ,

~ kada je Saturn u I polju ili kada je retrogradan ,

~ kada je Mesec u praznom hodu ili je "oslabljen"

~ kada je vladar Asc' spaljen .

E , sad , najlogičnije objašnjenje ( a i da ne kućam baš ceo text koji M. Mekan daje u svojoj knjizi ) , ako se Asc' nadje na prvim stepenima , onda to znači da je "isuviše rano za postavljanje tog pitanja" , a ako je na krajnjim stepenima , onda je "kasno za postavljanje tog pitanja" ( ja lično nisam 100% ubedjena u to , al' ... 'ajd ... )

Šta znači "oslabljen" Mesec ? Po Liliju , imamo sledeću tabelu u kojoj on objašnjava na kojim se stepenima i u kojim znacima se Mesec oseća slabo koristeći Ptolomejevu tabllicu osnovnih dostojanstava i debilitacija :

Mesec na kasnijim stepenima Blizanaca :
od 21° do 25° je pod vladavinom Saturna
od 25° do 30° je pod vladavinom Marsa
a od 20° do 30° je u licu Sunca

Mesec na kasnim stepenima Škorpiona ( gde mu je inače pad ) :
od 27° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° stepeni je u licu Venere

Mesec na kasnim stepenima Jarca ( gde je on inače u izgonu ) :
od 19° do 25° je termin Satruna
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je u licu Sunca

Kada se Meec nadje u Blizancima ili Jarcu , on je u Licu Sunca , ako je u Škorpionu onda je u Licu Venere , te je donekle pomalo oslabljen njegov uticaj . Ipak , Mesec je na kasnijim stepenima Blizanaca peregriniran ili drugim rečima ~ potpuno je bez snage . Mesec je i peregniran i u padu kada je u Škorpionu , dok je kada je u Jarcu on je i peregniran i u znaku svog izgona , osim ako je vreme postavljanja pitanja ~ noć ~ kada je Mesec u sopstvenom ( noćnom ) triplicitetu .

Postoje takodje , jaki argumenti zbog kojih bi se Mesec na ksnijim stepenima Lava , Strelca i Riba mogao uzeti kao "oslabljen" , jer u tim znacima i na tim stepenima on ne samo da je u terminima i licima malefičkih planeta , već je i ~ peregriniran :

Mesec na kasnijim stepenima Lava :
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Marsa

Mesec na kasnijim stepenima Strelca :
od 19° do 25° je termin Satruna
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Saturna

Mesec na kasnijim stepenima Riba :
od 20° do 26° je termin Marsa
od 26° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° je lice Marsa

Kada budem postavila tu tabelu , biće vam , naravno , jasnije o čemu Lili govori .

Skorpija
10-10-2006, 00:30
jao smisonja sto su dobri tekstovi,ali za mene je ovo jos uvek spansko selo....ustvari ne znam odakle da pocnem?mogu da vezbam recimo na nekom sopstvenom primeru? ne mislim na forumu,nego ovako cisto za sebe

znaci postavim pitanje,pa na astro.com uradim kartu tog trenutka,mesto se uzima gde se trenutno nalazim jel tako???
i onda jel treba da se poredi sa natalnom?

Shmishonja
10-10-2006, 00:33
http://www.astro-art.net/docs/tabele.doc ~ ovo je opcija "open&save" u word formatu .

~ tabela osnovnih dostojanstava i debilitacija:
http://www.skyscript.co.uk/essential_dignities.html

~ tabela slučajnih dostojanstava i debilitacija:
http://www.skyscript.co.uk/dig5.html#liltab uz dodatak lepog texta .

Shmishonja
10-10-2006, 00:37
jao smisonja sto su dobri tekstovi,ali za mene je ovo jos uvek spansko selo....ustvari ne znam odakle da pocnem?mogu da vezbam recimo na nekom sopstvenom primeru? ne mislim na forumu,nego ovako cisto za sebe
Draga moja , pa kako misliš da sam ja krenula :cool: Upravo tako , sama , pa kad zapneš , ti skočiš na ovaj Forum i sve posle bude oki ~ doki :D

Da , tako je .
Postaviš pitanjce , odradiš priču na astro.com~u i onda polako kreneš sa analizom .
Ne orijentiši se na klasično tumačenja kao što se tumači natalna karta .
U TA ( Tradicionalnoj Astrologiji , gde i pripada horarna ) mnoge stvari su drugačije od klasične , MA ( moderne astrologije ) .
Značenja polja i planete se u nekim situacijama čak razlikuju za 180° !

p.s.
jel' smem da pitam zašto ne kačite "slike" već dajete samo link za neki čart ? Mislim da bi bilo bolje i preglednije da imamo direktan pristup čartu ~ astro.com daje jako lepe karte i fin pregled pozicija planeta .

Shmishonja
10-10-2006, 01:34
Jedan primer :
Pitanje postavljeno :16.02.2006.
Vreme : 12h50pm
Mesto : Bgd
sistem kuća : Regiomontanus

e ... ja krenula od Asc' u Raku ... Mesec 03° Vage u IV polju , a Desc' u Jarcu sa Saturnom na 06° Lava u II polju i još retrogradan ~ to mi je bio prvi signal da ima šanse da dobijem pozitivan odgovor na ovo pitanjce . Drugo ~ prvi aspekt koji Mesec ima je upravo 60° sa Saturnom , a prvi aspekt koji Satrun ima je ~ 60° sa Mesecom . Iz priloženog se vidi da ne bih dužila priču da je devojka zatreskana u lika samo tako { pošto Mesec egzaltira Saturna ... } , dok je on skoro potpuno nezainteresovan za nju ... to me je malo obeshrabrilo ... ali ... nastavih dalje i dodjoh do orijentacionog datuma ~ 09.03.2006. ... nešto će se desiti tada ... i ...desilo se , al' 06.03. ~ njih dvoje su se pomirili ~ on joj je prvi prišao ~ retro Saturn , ali ... pošto Saturn nema nikakvu antisc. konekciju sa Mesecom ... veza je tu , ali je na istoj "pozitivnoj nuli" kao i pre ~ oni su zajedno , ali samo kada to njemu odgovara ... ... ima nekih kojima i to odgovara samo da nisu sami ...

Rezime priče ~ oni su sepomirili i bilo je upravo ovako kako sam ja napisala u textu . Njoj je sada , početkom oktobra puk'o film i raskinula ( na njenu veliku žalost ) sa njim , jer više nije imala snage & volje da se bori sa njegovim oscilacijama raspoloženja i nedefinisanim emocijama .

Shmishonja
10-10-2006, 01:35
Najlakše je učiti se na starim horarnim čartovima . Sutra nastavljam sa textovima iz knjige Morisa Mekana . Do tada ~ sve najbolje , ja odoh da lalam :)

duholika
10-10-2006, 12:39
jel' smem da pitam zašto ne kačite "slike" već dajete samo link za neki čart ? Mislim da bi bilo bolje i preglednije da imamo direktan pristup čartu ~ astro.com daje jako lepe karte i fin pregled pozicija planeta .


Prvo da te pohvalim,bila si nam mnogo vredna i korisna:)
A sto se tice postavljanja karti -iz prostog razloga sto karte opterecuju server,pa oni sa losijom konekcijom imaju problema sa otvaranjem stranice...nadam se da sam dobro objasnila :4lol:

Ne znam kako je Smisonja zamislila da vodi ovu temu ,pa ne bih da joj se mesam i remetim redosled,ali imam neke textove Debore Houlding o vladarstvima kuca u TA. Kad budete rekli,ja cu da ih postiram.:)

Skorpija
10-10-2006, 19:35
Da , tako je .
Postaviš pitanjce , odradiš priču na astro.com~u i onda polako kreneš sa analizom .
Ne orijentiši se na klasično tumačenja kao što se tumači natalna karta .
U TA ( Tradicionalnoj Astrologiji , gde i pripada horarna ) mnoge stvari su drugačije od klasične , MA ( moderne astrologije ) .
Značenja polja i planete se u nekim situacijama čak razlikuju za 180° !


ja tek sada videh ovo,ali mi sada nije jasno kako da tumacim ako ne po klasicnom principu? u stvari pretpostavljam da se gleda prvo asc,ali sta ide posle? aspekti,kuce...?bas je zanimljiva tema,i super su textovi,a ja bih volela odmah da znam:rolleyes:

Merkur
10-10-2006, 21:08
Medju astrolozima postoji uobicajeno uverenje da bi praksa trebalo da nas ucini ravnodusnima u odnosu na cuda koja pred sobom uocavamo u svakom horoskopu. Cesto cujemo: "Ja verujem u astrologiju, pa ne znam zasto bih onda trebalo da se iznenadjujem kada uocim da deluje?"
Mi, u radionici, nismo toliko oguglali na to. Tesko da prodje i jedan dan bez uzvika zadovoljstva ovog ili onog majstora, cime prizove gomilu drugih da se cude nad lepotom horoskopa koji tumaci. Svaki okret kosmickog kaleidoskopa proizvodi novi prizor, savrsen u svojoj preciznosti. Zao nam je sto tako malo onih koji kroce u nase dvoriste u svojstvu klijenata poseduju dovoljno znanje da bi mogli da uzivaju u toj lepoti. Cesto dobijemo zelju da ih potapsemo po ramenu i kazemo: "Dobro, de, ne voli te. A ni macka ti se nece vratiti. Ni ona te nikad nije volela. Ali, pogledaj ovaj horoskop: nije li prelep!" Ispod svih delica informacija, saveta ili razumevanja koje astrolosko tumacenje donosi, bez obzira koliko tacno bilo, sigurni smo da je osnovna svrha konsultacija izlaganje klijenta toj lepoti. Steta je, samo, sto je cesto ona pisana stranim jezikom.
Evo jednog horoskopa u koji je lepota ugravirana finije od vecine drugih, mada je njegova tema tuzna. To je horarni horoskop. Klijent je pitao: "Prijateljicu su mi odvezli u bolnicu. Nalazi se na odeljenju intenzivne nege i u komi je. Lekari koji je pregledaju ne znaju sta joj je; sumnjaju na izliv krvi u mozak. Sta je problem i sta ce se desiti?"
http://www.branka.net.yu/sick.jpg
3. jul 2001, 14.18 BST (-1.00), London, Engleska, 51N30 00W10Kada je rec o tumacenju medicinskih horarnih pitanja, stari tekstovi su mnogo konfuzniji nego u slucaju bilo koje druge teme. Sto znaci da su mnogo konfuzni kada se radi o medicinskim horarnim pitanjima. U samom startu se javlja problem mesanja pravila za tumacenje dekumbiturnih horoskopa s pravilima za tumacenje horarnih horoskopa. Dekumbiturni horoskop pravi se za trenutak u kome osoba "pada u postelju", mada se pod tim terminom podrazumeva i trenutak u kome lekar prvi put dolazi da vidi pacijenta, ili trenutak u kome neko lekaru (koji ce u okviru svog rada napraviti horoskop) donosi uzorak urina pacijenta. Kao sto ovi dodaci sugerisu, dekumbiturni horoskopi pretapaju se u horarne. Zato, koristite horarne! To je brze, to je jednostavnije i, iznad svega, omogucava da se savrseno jasno odredi kuca koja ce predstavljati pacijenta. Ako uzorak urina donosi sluga, on u stvari postavlja pitanje o zdravlju svog gospodara. Donosenje uzorka trebalo bi da taj horoskop ucini dekumbiturnim, a u tom slucaju bi gospodar bio predstavljen prvom kucom; postavljanje pitanja, makar i indirektno, ucinilo bi to horarnim horoskopom, a u tom slucaju bi gospodar bio deseta kuca. Uvek idite na horarni horoskop. To se moze uzeti kao opsti princip: u slucaju horoskopa dogadjaja, obicno je (ako ne i uvek) tesko znati ko pripada kojoj kuci, pa se vezujemo u filozofske gordijeve cvorove uzrocnosti na razlicitim nivoima. Zato koristite ostar mac horarne astrologije: to sve cini mnogo jasnijim.
Lili "tumacenje bolesti astrologijom" pocinje pricom o dekumbiturnim, a ne horarnim horoskopima: "Na prvom mestu, moramo pazljivo uzeti tacno vreme u kome se osoba prvi put razbolela... upravo ono vreme kada je prvi put toliko postala bolesna, osetila toliko veliku slabost, da je bila primorana leci u krevet." Alternativa je "prihvatiti onaj trenutak u kome je urin bolesne osobe prvi put odnet nekome za analizu bolesti, bilo da je ta osoba lekar ili ne." Ako ni to nije moguce "neka lekar uzme trenutak u kome je prvi put pricao s pacijentom ili dosao kod njega, ili kada mu je prvi put donet njegov urin." Ako postoji ustanovljeno vreme pocetka bolesti - pri cemu bi trenutak 'padanja u postelju' bio mnogo pouzdaniji od trenutka donosenja urina, koji vise odgovara horarnoj astrologiji - onda se moze uraditi dekumbiturni horoskop. Medjutim, nema nikakve svrhe praviti dekumbiturni horoskop ako se tretman pacijenta nece bazirati na njemu. Svrha dekumbiturnog horoskopa je da omoguci pravljenje derivatnih horoskopa ("horoskop sesnaest kuca", ili osam, ili cak trideset i dve, ako je nas bolesnik dovoljno bogat i zahtevan da svog lekara poziva toliko cesto) koji ce ukazati na to kako prilagoditi tretman razvoju bolesti.
Pricu o dekumbiturnim horoskopima ostavicemo za neku drugu priliku. Ovde cemo se koncentrisati na horarne horoskope. Lili kaze kako je uvek sledio Dariotov metod tumacenja horoskopa o bolestima, i tek nakon sto pocne da predstavlja Dariotov metod, to poglavlje o bolesti ulazi u relevantnu fazu. Pocinjemo tako sto ustanovljavamo "da li je osoba bolesna". To je, naravno, obicno nepotrebno pitanje: zdravi ljudi retko donose svoje najbolje pile u nase dvoriste, kao naknadu za tumacenje horarnog medicinskog pitanja. Lili je ocigledno dobijao pitanja od onih koji su se osecali nesto losije, mada bi se vec sledeceg jutra probudili zdravo, a danas postoje okolnosti u kojima ce pitanje: "Da li ce se ovo stvarno razviti u bolest?" biti od izuzetnog znacaja.
Prvi pokazatelj da nesto nije u redu je pronalazenje pacijentovog signifikatora u znaku suprotne prirode. To nas dovodi do samih korena astrologije: toplote, hladnoce, vlaznosti, suvoce - koji predstavljaju osnove tog ogromnog zdanja. To je u direktnoj vezi s procenom temperamenta, koja predstavlja prvi korak u natalnom tumacenju. To nam jasno pokazuje da je priroda van ravnoteze. Ako se planeta nadje u znaku sopstvene prirode, onda ce nam na isto ukazati bilo koja druga aflikcija - spaljenost, izgon, itd.
U vecini slucajeva, prihvaticemo da je nas pacijent bolestan i bez traganja za potvrdom toga u horoskopu. Ali, ta analiza nije suvisna: ona nas dovodi do signifikatora bolesti. Mada je sesta kuca kuca bolesti, vladar seste kuce nije signifikator same bolesti. Vladar seste kuce oznacice bolest samo kod opstih pitanja o drugim temama. Pretpostavimo da pitanje glasi: "Hocu li osvojiti zlatnu medalju?" i u horoskopu pronadjemo vladara prve kuce u aplikacionom aspektu s vladarom desete kuce, sto ce nam ukazati na uspeh, ali uz prohibiciju od strane vladara seste kuce. Tumacenje bi glasilo: "Pobedio bi, ali ce te bolest spreciti u tome." To ne oznacava bolest u horoskopu specificno napravljenom za tu bolest, jer ce tada ceo horoskop pokazati bolest. Ili, da budemo precizniji, pokazace pacijenta i ono sto ga muci.
Signifikator bolesti je planeta koja stvara problem signifikatoru naseg pacijenta. U vecini medicinskih horoskopa, pacijentov signifikator nece biti u znaku sopstvene prirode, pa logika glasi: vidimo da je bolestan jer je u neodgovarajucem znaku; vladar tog znaka mora biti signifikator bolesti. Isto vazi i za svaku drugu aflikciju od koje nasa planeta pati.
U obzir se mogu uzeti i planete u pacijentovoj prvoj kuci, mada je njihova uloga obicno sekundarna. Mozemo imati vise od jednog signifikatora bolesti. Ponekad ce to pokazati razlicite nivoe uzroka ("bol uzrokuje visak flegme, ali uzrok tome su tvoje brige oko finansija"); a ponekad imamo vise od jednog problema. Imajte na umu da bilo koja planeta u bilo kom stanju moze biti signifikator bolesti: nije rec samo o losim momcima. Kada je Jupiter prolazio kroz Raka, vidjali smo mnogo horoskopa u kojima je bolest bila prikazana viskom vlaznosti.
Iako je planeta koja utice na naseg glavnog signifikatora nas glavni signifikator bolesti, vredne informacije mozemo dobiti i od planete s kojom je Mesec imao poslednji aspekt. Lili daje spisak postavke Meseca po znacima, u separaciji od Marsa, Merkura i Saturna (Merkurovi uticaji su slicni uticajima Sturna, jer su obe planete hladne i suve), i to je odlican spisak. Medjutim, kljucni tekst medicinske astrologije jeste knjiga The Astrological Judgment and Practice of Physic Lilijevog savremenika, Ricarda Sandersa. Ona je nezamenljiva u slucaju da se zanimate za medicinsku astrologiju.
Lili je izuzetno cenio Sandersove sposobnosti, ali njihov se pristup horoskopima s medicinskom tematikom znacajno razlikuje. Kad god primetite razliku, sledite Lilija! Sandersa mi ne preporucujemo zbog metoda. On daje vrednu raspravu o razlicitim principima cija mesavina sacinjava ljudsko bice. Njegov opis pretvaranja ideja u praksu ima ozbiljnih gresaka. Srz knjige, medjutim, i njena prava vrednost sadrzana je u njegovoj dijagnostici i recepturi.
Prilikom iznosenja elemenata za dijagnozu, on daje prikaz svake planete u svakom znaku, deleci znake na tri, obicno nejednaka, dela. Za svaki deo daje opis ozbiljnosti stanja, humor koji je uzrocnik, kao i kako ce se i gde na telu to najverovatnije manifestovati. Dakle, kada identifikujemo signifikatora bolesti, mozemo se okrenuti Sandersu za analizu, a potom pogledati i drugi deo knjige u kome imamo uputstva sta da tim povodom uradimo.
Ozbiljnost bolesti data je na skali od jedan do cetiri. Ona moze biti "treceg stepena toplote i cetvrtog stepena suvoce". Prvi stepen je omanja nelagodnost. Treci je ozbiljno neprijatan. Cetvrti "prevazilazi prirodu" i kao takav, cesto je fatalan. To se, naravno, mora citati u okvirima vrste bolesti: ako postavljate horarno pitanje o prehladi, a Sanders vam kaze da je ona cetvrtog stepena, imacete vrlo gadnu prehladu, ali necete umreti. Stepen bolesti bice nas vodic za tretman. Za bolesti prvog stepena davacemo blage lekove. Ako je bolest cetvrtog stepena, mozemo uposliti tesku artiljeriju - otrove i ostale ekstremne tretmane koji bi obicno bili stetni - s obzirom da ne mogu pacijentu naneti jos vecu stetu, a mogli bi ga izleciti.
Za svaku bolest Sanders propisuje i tretman. On se umnogome naslanja na 'pustanje krvi', koje u cudnoj zemlji Dvadeset i prvog veka astrologu ne stoji na raspolaganju. Ali, cak i u toj varvarskoj zemlji, mnogo toga se jos uvek moze uciniti, kao sto to potvrdjuje skriveni cosak u nasem dvoristu, u kome se nalazi trosna supa iz koje se siri dim cudnih boja i mirisa. U toj supi, nadvijen nad pec, odeven u sarene krpe i mumlajuci sebi u bradu na jeziku za koji neki kazu da sluzi prizivanju duhova, a drugi da je prosto rec o holandskom, nalazi se Oskar Hofman. Oscara su na ove obale doveli gusari, ili tako bar on tvrdi. Bezeci od njih, stigao je do nase radionice, gde je bio zaposlen na timarenju Strelca sve dok nismo otrili da je vest astrolog, pa mu je nas Ucitelj dao krov nad glavom na nasem zemljisnom posedu. Tu on kuva napitke na osnovu Sandersovih i drugih recepata, a za lecenje bolesnih stalskih momaka i ostalih koji dodju do nas.(1)
Da se vratimo na nasu pricu. Osoba koja postavlja pitanje nije ukljucena u isto, pa cemo ici direktno na jedanaestu kucu. Njen vladar, Merkur, oznacava njenu prijateljicu. S obzirom da je Merkur u Blizancima, mogli bismo pomisliti da je s njenom prijateljicom sve u redu. Ali, ne: iako je Merkur u znaku kojim vlada, za ono sto trenutno ispitujemo, on je u vrlo losem stanju. Merkur je hladna, suva planeta. Nalazi se u toplom, vlaznom znaku: znaku koji je suprotan njegovoj prirodi. Oboleo je. Prijateljica nije dobro. To, naravno, znamo: zena je u komi.
Koja planeta stvara probleme Merkuru? Mozemo slediti uobicajenu logiku, i pogledati vladara znaka u kome se nalazi Merkur. To nas vraca na Merkura. Ne postoji razlog zbog koga signifikator bolesti ne bi mogao biti isti kao i signifikator pacijenta. Ali, ovde imamo mnogo verovatnijeg krivca, narocito ako uzmemo u obzir iznenadan, akutni napad bolesti. Merkur je upravo u separacionoj opoziciji s Marsom. Mars je peregriniran i retrogradan, dakle vrlo losa vrsta Marsa. Svaki detektiv bi u ovom slucaju prstom upro u Marsa.
Nasu sumnju potvrdjuje Mesec. Njegov poslednji aspekt je takodje bio s ovim losim Marsom. Mars je nas glavni osumnjiceni za Bolest.
Pre nego sto se okrenemo dijagnozi, da pogledamo sta ce biti s njom? Ona je u komi, pa je nase prvo pitanje: "Hoce li preziveti ili umreti?" Kada proucavamo smrt nekog ko nije osoba koja je postavila pitanje, moramo uzeti u obzir i radikalnu i derivatnu osmu kucu. Obicno ce jedna od njih dve biti u igri; ponekad obe. Ovde derivatnom osmom kucom (radikalna sesta) vlada Mars. Merkur je u separacionoj opoziciji s njim. U slucaju da osoba sedi u krevetu i caska, to je izuzetno pozitivan znak: bila je u bliskom kontaktu sa smrcu; jos uvek je ziva; prezivece. U kontekstu nekog ko je u komi, moze se reci da se smrt, u pravom znacenju te reci, vec desila. Mesec je u separaciji s Marsom i aplikaciji s Merkurom, prenoseci svetlost izmedju njih i tako obnavljajuci taj aspekt; prijateljica ce umreti. Stepeni koje Mesec treba da prevali do perfekcije te opozicije, dace nam vremensku odrednicu: smrt ce biti proglasena predvece. U, na svu srecu, malom broju horarnih horoskopa koje smo imali prilike raditi na ovako tuznu temu, to obnavljanje aspekta prenosom svetlosti, nakon sto je on vec separacioni, pokazalo se kao tipicno za ukazivanje na cinjenicu da ce lekari priznati da nade vise nema.
Lepota ovog horoskopa lezi u dijagnozi. Izdvojili smo Marsa kao signifikatora bolesti. Za Marsa u tom delu Strelca, Sanders kaze: "topao je i suv izvan prirode, konzumirajuci i suseci radikalnu vlaznost tela, i totalno istrebljujuci zivot coveka". To cini inficirajuci "telo i krv velikim kolicinama gustog, crvenog kolera koji je topao i vrlo suv". Koler je vatreni humor. Lekari su sumnjali na izliv krvi u mozak; da je ovaj fatalni Mars bio u prijateljicinoj prvoj kuci, mogao je lako ukazati na to: neku vrstu vatrene eksplozije u mozgu. Ali, nije; on se nalazi u njenoj petoj kuci, kuci srca. Imala je srcani napad. To je i potvrdjeno nakon smrti.
Horarna astrologija, koja podrazumeva da mozemo dobiti odgovor tako sto cemo napraviti horoskop za trenutak postavljanja pitanja, moze delovati prilicno neverovatno. Ovde imamo nesto jos neverovatnije: neko postavlja pitanje o nekom drugom. Lekari, uprkos svoj svojoj vestini i iskustvu, nisu bili u stanju da otkriju problem na osnovu direktnog pregleda pacijenta. Astrolog je bio u stanju da to uradi na daljinu, za nekoliko minuta, i to - mora se naglasiti - ne zahvaljujuci nekoj licnoj nadarenosti, vec jednostavnim uzimanjem standardnog udzbenika sa svoje police, otvaranjem istog na relevantnoj stranici i citanjem onoga sto na njoj pise.
sa net-a

Shmishonja
16-10-2006, 12:09
ja tek sada videh ovo,ali mi sada nije jasno kako da tumacim ako ne po klasicnom principu? u stvari pretpostavljam da se gleda prvo asc,ali sta ide posle? aspekti,kuce...?bas je zanimljiva tema,i super su textovi,a ja bih volela odmah da znam:rolleyes:

Evo kako ide :
~ prvo se gleda Asc' , koji je znak , gde mu je planeta vladar .
~ drugo se posmatra polje koje je vezano za pitanje koje si postavila , znači koji je znak na vrhu , koja planeta je vladar , šta ona radi , gde je .
~ treće gledamo gde je Mesec , u kom je znaku , koji su mu aspekti .
~ četrvrto posmatramo dostojanstva te tri planete
~ peto tražimo aplikacije kako bi došli do odgovora .

Ovo je najkraće što sam mogla da napišem ;) ( s obzirom da mi je nat.Merkur u direkt 180° sa nat.Jupiterom pa kada se ja raspišem ... ih ... :D )

Greške astrologa ?

U to vreme se smatralo sledeće :

~ ako su vrh VII ili njen vladar aflikovani ili je Saturn u VII polju , ili je Mesec u praznom hodu ili na spaljenom putu ( od 15°Vage do 15°Škorpiona ) , ili su indikatori pozitivnog i negativnog odgovora isti , smatralo se da astrolog ne bi trebalo da tumači čart jer bi mogao da napravi grešku ili u proračunu ili u tumačenju .
~ ako je vrh VI polja aflikovan ili je vladar VI polja aflikovan , ili Mesec aspektuje malefičnu planetu koja je vezana za VI polje ( polje bolesti i javnih neprijatelja ) , pitač bi mogao da se razboli ili potrese ili naljuti kada dobije odgovor na pitanje koje je postavio ( moj lični komentar : :rolleyes: )
~ a ako se Sunce nadje u VI polju , pitač je pod nekim mentalnim pritiskom koji se može pogoršati ako mu se otkriju prave činjenice vezane za njegovo pitanje ( moj lični komentar na ovo je : :rolleyes: )

Kada se Mesec nadje na "spaljenom putu" , znači na relaciji od 15°Vage do 15°Škorpiona , astrolozi u to vreme su verovali da horarni čart ne treba tumačiti , jer po Ptolomejevoj tablici se može videti koliko je loših vladarstava i dostojanstava upleteno na toj relaciji , pa samim tim su drevni astrolozi smatrali ili da pitač neće biti zadovoljan odgovorom ili da neće poslušati savet i uraditi po svom nahodjenju .

Kada su Sunce i Mesec u tom područiju "spaljenog puta" , oni su u padu i u znacima zodijaka u kojima su malefici vrlo snažni . Stepen egzaktnog Sunčevog pada je 19° Vage ( što je samo 02° udaljeno od Satrunovog stepena egzaltacije ~ 21°Vage ) , a stepen Mesečevog pada je 03°Škorpiona , što je i u područiju sedišta i u podruiju tripliciteta i u područiju termina i u područiju lica Marsa .

Lako je razumeti zašto je Lili verovao da je Mesec u najboljoj poziciji kada je ili u Biku ili u Raku ( prvi ga egzaltira , drugi ~ sedište ) čak iako su u praznom hodu , ali da li je Lili smatrao da je Mesec u praznom hodu kada je u znaku Strelca ili Riba , s obzirom da tim znacima vlada najveći benefik ~ Jupiter , može da ostvari željeni cilj ? S druge strane Mesec u praznom hodu ako bi se našao u ovim znacima u područiju izmedju 20° i 30° , kako je moguće da je on u stanju da deluje pozitivno , shodno Lilijevim standardima , kada smo nešto ranije pokazali da je Mesec u tom razmaku i u terminima i licima malefika i dodatno je peregriniran ?! Izgleda da je Lili ponekad samo kopirao Bonatija , ne razmišljajući puno o logici onoga što se daje kao jedno od osnovnih pravila tumačenja horarnog čarta ...

Shmishonja
16-10-2006, 12:15
Ne znam kako je Smisonja zamislila da vodi ovu temu ,pa ne bih da joj se mesam i remetim redosled,ali imam neke textove Debore Houlding o vladarstvima kuca u TA. Kad budete rekli,ja cu da ih postiram.:)
:6party_3: obavezno stavi te textove ovde ! Jako ćem' biti :D ako , ne samo ti , već bilo ko ko ima textove o horarnoj da ih stavi ovde , da sve bude na jednom mestu ... vidim i da su se pojavile i horarne karte ;)

ljudovi , slobodno kačite textove , pa da svi možemo da čitamo i naučimo ( koliko je u našim uslovima moguće upravo zbog nedostatka valjanih textova , izvora i knjiga :4hug:

Shmishonja
16-10-2006, 13:02
PRAVILA ZA DOBIJANJE POTVRDNOG ODGOVORA :

Sakupljanje svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u separacionom aspektu , ali i jedan i drugi su u nekom aplikacionom aspektu sa nekom trećom planetom . Ta treća planeta je "prenosnik svetlosti" .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa Saturnom na 06°04' Riba . Merkur je na 02°19' Riba i ima apl.0 sa Saturnom . Mesec i Merkur su u sep.120° ~ znači ovde je Saturn "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Merkur na 05°33' Device , Venera na 01°40' Device , zajedno su u 0 sa Saturnovom tačkom antiscije na 09°40' Device . Ovde opet Saturn je "sakupljač svetlosti" izmedju Merkura i Venere koji su u separaciji .

Sakupljanje svetlosti 2 :

Definicija : kada dva glavna signifikatora još uvek nisu ostvarili svoj medjusobni aplikacioni aspekt , ali oboje su u aplikaciji sa nekom trećom planetom .
primer : Mesec je na 02°51' Raka u apl.120° sa retrogradnom Jupiterom na 14°01' Škorpiona . Mars je na 10°27' Riba i u aplikacionom 120° je i sa Mesecom i sa Jupiterom . Znači , Mars je ovde "sakupljač svetlosti" .
primer za antisciju : Sunce je na 15°11' Raka u apl.120° sa Saturnovom tačkom antiscije na 22°27' Škorpiona . Mesec je na 13°46' Lava i u apl.90°je sa tačkom Saturnove antiscije , a Mesec je u aplikaciji i sa Sunčevom tačkom antiscije na 14°49' Bliazanaca . Ovde dakle Saturn je "sakupljač svetlosti" .

Sakupljanje svtlosti 3 ili "perfekcija" :

Definicija : kada dva signifikatora uopšte nisu niukakvom medjusobnom aspektu , ali i jedan i drugi imaju aplikaciju sa trećom planetom .
primer : Mars je na 08° Bika , Venera je na 05°Ovna . Njih dvoje nemaju medjusobni aspekt . Medjutim , oboje imaju aplikaciju sa Jupiterom na 09° Raka . Znači , Jupiter ovde omogućava tzv. perfekciju
primer za antisciju : Mesec je na 24°Bika . Merkur je na 01°Device . Oni nisu u aplikaciji . Medjutim , Saturnova ačka antiscije je na 01°Strelca . Znači , Satrunova tačka antiscije ima plikacije sa Marsom i Venerom i tako izvršava "perfekciju"

II PRAVILO ZA DOBIJANJE POTRVDNOG ODGOVORA :

[ objašnjenje za "brže ~ sporije planete" ~ brzina kretanja je sledeća : Mesec , Merkur , Venera , Sunce , Mars , Jupiter i Saturn ~ znači : Mesec je najbrža planeta , a Saturn je najsporija ]

Prenos svetlosti 1 :

Definicija : kada su dva glavna signifikatora u nekom slavnom separacionom aspektu , a neka brža planeta dolazi kao "prenosnik svetlosti" i spaja ta dva glavna signifikatora .
primer : Venera je na 25° Strelca , mars je na 22°Lava . Oni imaju sep.120° . Njih povezuje Mesec koji je na 23°Vage i on je "prenosnik svetlosti" .
primer za antisciju : Mesec je na 13°46' Lava i ima sep.90° sa Jupiterovom tačkom antiscije na 09°13' Škorpiona , ali ima i apl.60° sa Sunčevom antiscijom na 14°49' Blizanaca . Sunce je na 15°11' Raka i ima sep.120°sa Jupiterovom antiscijom . Tako Mesec postaje "prenosnik svetlosti" od Jupitera ka Suncu .

Prenos svetlosti 2 :

Definicija : ova verzija prenosa svetlosti se dešava kada se dva glavna signifikatora u Efemeridam još uvek nisi srela i završila svoj apl.aspekt . Oni se povezuju preko dejstva aspekta sa trećom planetom , koja sa prvim ima separaciju , a sa drugim aplikaciju .
primer : Merkur je na 03° Vage . Jupiter je na 07° Vodolije . Njih dvoje su u apl.120° , ali taj aspekt još nije ostvaren . Mesec je na 06° Vage i ima sep.0 sa Merkurom i apl. 120° sa Jupiterom . mesečevo dejstvo može završiti ove aspekte pre nego što se on kkonkretno desi u Efemeridama .
primer za antisciju : Venera je na 05°40' Device . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika . Njih dvoje su u sep.120° . Jupiterova tačka antiscije je na 11°26' Škorpiona . Tako Jupiter ima apl. 60° sa Venerom , prenoseći na taj način svetlost Sunca , pre nego što Sunce koje je inače na 05°13' Lava ne ostvari aspeket od 90° sa Jupiterovom antiscijom .

Prenos svetlosti 3 :

Definicija : treća verzija se dešava kada izmedju dva glavna signifikatora ne postoji ni jedan glavni aspekt . Oni se tadaa mogu povezati dejstvom neke treće planete , obično Meseca , kao planete koja se najbrže kreće ( 1° = 2h ) , koja je u nekom glavnom separacionom aspektu sa prvim signifikatorom i u glavnom aplikacionom aspetku sa drugim signifikatorom .
primer : Venera je na 26° Ovna . Jupiter je na 07° Bika . Mesec je na 27° Lava . On ima sep.120° sa Venerom , a kada udje u znak Device , sklapa 120° sa Jupiterom . Ovo donosi potvrdan odgovor uz odredjene komplikacije ili odlaganja , ali ipak donosi pozitivan ishod .
primer za antisciju : Merkur je na 01°33' Device . Sunce je na 05°13' Lava . Njih dvoje nisu u aspektu . Sunčeva antiscija je na 24°47' Bika i Merkur ima sep.90° sa Suncem ( dok je bio u Lavu ) , dok je Saturnova tačka antiscije na 09°40' Device i Merkur ima apl.0 sa njim . Merkur će tada da bude prenosnik svetlosti od Sunca ka Satrunu .

Shmishonja
16-10-2006, 13:55
PRAVILA ZA DOBIJANJE NEGATOVNOG ODGOVORA :

Frustracija:mad:

Definicija : sama reč kaže sve što je porebno ~ dva signifikatora su u nekom glavnom apl.aspektu , ali pre nego što njih dvoje ostvare taj aspekt , neka sporija planeta presreće jednog od njih i tako "frustrira" bržeg signifikatora i tako dovodi do negatovnog odgovora .
primer : Merkur je na 08°Strelca . Venera je na 12°Strelca . Njih dvoje su u medjusobno aplikacionom aspektu . Medjutim , Mars koji je na 13°Lava prvi sklapa asp.120° sa Venerom i tako ostavlja frustriranog Merkura bez aspekta .

Prigibicija ::mad:

Definicija : odogovor će biti "ne" , ako postoji neki aspekt izmedju dva glavna signifikatora , ali neka treća planeta , obično brža od njih , presreće prvog signifikatora i tako remeti ostvarenje aspekta medju njima . Isto tako , ako se desi da bilo koja planeta pravi aplikaciju sa nekom od glavnih signifikatora to će takodje dovesti do prohibicije . To se zove "inhibicija" ...
primer : Venera je na 07°Ovna . Mars je na 10°Ovna . Njih dvoje imaju apl.0 . merkur je na 06°Ovna . On prvo pravi 0 sa Venerom , pa ondak 0 sa Marsom i to pre nego što Venera ostvari 0 sa Marsom .

Refranacija ::mad:

Definicija : kada jedan od signifikatora tokom sklapanja apllikacije sa drugim signifikatorom pre završetka aspekta promeni pravac svog kretanja ~ bilo da postaje direktan ili da postaje retrogradan .
primer : Merkur je na 29°Ovna , Venera je na 03°Bika . Njih dvoje su u aplikacionoj 0 . Ali , kada Merkur dodje na 01°Bika on postaje retrogradan ( vraća se "unazad" ) i tako ne ostvaruje 0 sa Venerom .

Spaljenost ::icon_kush:

Definicija : kada se Sunce nadje na rastojanju manjem od 08° od neke planete , naročito ako je ta planeta glavni signifikator , bez obzira da li je reč o aplikacionom ili separacionom aspetku , Sunce "spaljuje" svojim uticajem tu planetu i potpuno joj oduzima njenu moć . Spaljenost se u horarnoj uvek smatralo kao jak malefik .
Isto tako , kada je Sunce u 0 sa vl.Asc' isto donosi negativan odgovor , jer TA smatra da tada pitač je "slep" i niti dobro postavlja pitanje , niti vidi svoj problem na realan način i interesuju ga potpuno pogrešne stvari . Naravno , ovo važi i za antisciju stepena Sunca . Kada je , pak Sunce u 0 sa samim vrhom Asc' , TA smatra da je horskop isto nemoguće da se tumači iz istog razloga kako i kada Sunce uma 0 sa vladarom Asc' .

Shmishonja
16-10-2006, 14:01
http://ourworld.compuserve.com/homepages/mcmcann/Default.htm

http://www.astrologyweekly.com/weekly-horary/index.php

http://www.renaissanceastrology.com/horary.html

http://hometown.aol.com/tonylouis/home/hless.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Horary_astrology

Shmishonja
16-10-2006, 14:04
It hath signification of the life of man, of the stature, colour, complexion, form and shape of him that propounds the Question, or is born; in Eclipses and Great Conjunctions, and upon the Sun his annual ingress into Aries; it signifieth the common people, or general state of that Kingdom where the figure is erected.
And as it is the first house, it represents the head and face of man, so that if either Saturn, Mars or South Node be in this house, either at the time of a Question, or at the time of birth, you shall observe.....
CA., p.51
.....some blemish in the face, or in that member appropriate to the sign that then is upon the cusp of the house; as if Aries be in the Ascendant, the mark, mole, or scar is without fail in the head or face; and if few degrees of the sign ascend, the mark is in the upper part of the head; if the middle of the sign be on the cusp, the mole, mark or scar is in the middle of the face, or near it; if the later degrees ascend, the face is blemished near the chin, towards the neck. This I have found true in hundreds of examples.
Of colours, it hath the white; that is, if a planet be in this house that hath signification of white, the complexion of the party is more pale, white and wan; or if you enquire after the colour of the clothes of any man, if his significator be in the first house, and in a sign corresponding, the party's apparel is white or grey, or somewhat near that colour, so also if the question be for cattle; when their significators are found in this house, it denotes them to be of that colour or near it: The house is masculine.
The cosignificators of this house are Aries and Saturn; for as this house is the first house, so is Aries the first sign, and Saturn the first of the planets, and therefore when Saturn is but moderately well fortified in this house, and in any benevolent aspect of Jupiter, Venus, Sun or Moon, it promises a good sober constitution of body, and usually long life: Mercury doth also joy in this house, because it represents the head, and he the tongue, fancy and memory: When he is well dignified and posited in this house, he produceth good orators: It is called the Ascendant, because when the Sun commeth to the cusp of this house, he ascends, or then ariseth, and is visible in our horizon.

From this house is required judgement concerning the estate or fortune of him that asks the question, of his wealth or poverty, of all movable goods, money lent, of profit or gain, loss or damage; in suits of law, it signifies a man's friends or assistants; in private duels, the querent's second; in an Eclipse or Great Conjunction, the poverty or wealth of.....
CA., p.52
.....the people; in the Sun his entrance into Aries, it represents the ammunition, allies and support the Common-wealth shall have; it imports their magazines.
It represents in man the neck, and hinder part of it towards the shoulders; of colours the green.
So that if one make demand concerning any thing specified above in this house, you must look for signification from hence: It's a feminine house and Succeedent, called in some Latin authors Anaphora. [1]
It hath cosignificators Jupiter and Taurus; for if Jupiter be placed in this house, or be lord hereof, it's an argument of an estate or fortune; Sun and Mars are never well placed in this house, either of them show dispersion of substance, according to the capacity and quality of him that is either born or asks the questions.

Hath signification of brethren, sisters, cousins or kindred, neighbours, small journeys, or inland-journeys, oft removing from one place to another, epistles, letters, rumours, messengers: It doth rule the shoulders, arms, hands and fingers.
Of colours, it governeth the red and yellow, or croceal or sorrel colour [2] : It hath cosignificators, of the signs Gemini, of the planets Mars; which is one reason why Mars in this house unless joined with Saturn is not very unfortunate. It is a cadent house, and is the joy of the Moon; for if she be posited therein, especially in a moveable sign, it's an argument of much travel, trotting and trudging, or of being seldom quiet. The house is masculine.

Shmishonja
16-10-2006, 14:07
Giveth judgement of fathers in general and ever of his father that enquires, or that is born; of lands, houses, tenements, inheritances, tillage of the earth, treasures hidden, the determination or end of anything; towns, cities or castles, besieged or not besieged; all ancient dwellings, gardens, fields, pastures, orchards; the quality and nature of the.....
CA., p.53
.....grounds one purchaseth, whether vineyards, cornfield, &c., whether the ground be woody, stony or barren.
The sign of the fourth denoteth the town, the lord thereof, the governor. It ruleth the breast, lungs.
Of colours, the red: Its cosignificator is Cancer, and of planets the Sun; we call it the Angle of the Earth, or Immum Coeli; it is feminine, and the North Angle: In Nativities or Questions, this fourth house represents fathers, so doth the Sun by day and Saturn by night; yet if the Sun be herein placed, he is not ill, but rather shows the father to be of a noble disposition, &c.

Shmishonja
16-10-2006, 14:07
By this house we judge of children, of embassadors, of the state of a woman with child, of banquets, of ale-houses, taverns, plays, messengers or agents for republics; of the wealth of the father, the ammunition of a town besieged; if the woman with child shall bring forth man or woman; of the health or sickness of his son or daughter that asks the Question.
It ruleth the stomach, liver, heart, sides and back, and is masculine.
Of colours, black and white, or honey-colour, and is a succeedent house. Its cosignificators are Leo and Venus, who doth joy in this house in regard it's the house of pleasure, delight and merriment; it's wholly unfortunate by Mars or Saturn, and they therein show disobedient children and untoward.

Shmishonja
16-10-2006, 14:08
It concerneth men and maid-servants, galley slaves, hogs, sheep, goats, hares, conies,[3] all manner of lesser cattle, and profit and loss got thereby; sickness, its quality and cause, principal humour offending, curable or not curable, whether the disease be short or long; day-labourers, tenants, farmers, shepherds, hogherds, neatherds,[4] warreners;[5] and it signifieth uncles, or the father's brothers and sisters.
It ruleth the inferior part of the belly, and intestines even.....
CA., p.54
.....to the arse: this house is a feminine and cadent house, unfortunate, as having no aspect to the Ascendant.
Of colours, black colour. Mars rejoyceth in this house, but his cosignificator is of the Signs Virgo, of planets Mercury; we usually find that Mars and Venus in conjunction in this house, are arguments of a good Physician.

Shmishonja
16-10-2006, 14:09
It giveth judgement of marriage, and describes the person inquired after, whether it be man or woman; all manner of love questions, our public enemies; the defendant in a law-suit, in war the opposing party; all quarrels, duels, law-suits; in Astrology the artist himself; in physic the physician; thieves and thefts; the person stealing, whether man or woman; wives, sweethearts; their shape, description, condition, nobly or ignobly born. In an annual ingress whether war or peace may be expected: of victory, who over-comes, and who worsted; fugitives or run-aways; banished and out-lawed men.
It hath cosignificator Libra and Moon, Saturn or Mars unfortunate herein show ill in marriage.
Of colour, a dark black colour.
It ruleth the haunches, and the navel to the buttocks; and is called the Angle of the West; and is masculine.

Shmishonja
16-10-2006, 14:09
The estate of men deceased, death, its quality and nature; the wills, legacies and testaments of men deceased; dowry of the wife, portion of the maid, whether much or little, easy to be obtained or with difficulty. In duels it represents the adversary's second; in lawsuits the defendant's friends. What kind of death a man shall die. It signifies fear and anguish of mind. Who shall enjoy or be heir to the deceased.
It rules the privy-parts. Of colours, the green and black.
Of signs it hath Scorpio for cosignificator, and Saturn, the haemorrhoids, the stone,[6] strangury [7] , poisons, and bladder are ruled.....
CA., p.55
.....by this house; and [it] is a succeedent house, and feminine.

Shmishonja
16-10-2006, 14:10
By this house we give judgement of voyages or long journeys beyond seas; of religious men, or clergy of any kind, whether bishops or inferior ministers; dreams, visions, foreign countries; of books, learning, church livings, or benefices, advowsons [8]; of the kindred of one's wife [9], & sic e contrario [10].
Of colours it hath the green and white.
Of man's body it ruleth the fundament [11], the hips and thighs. Sagittarius and Jupiter are cosignificators of this house; for if Jupiter be herein placed it naturally signifies a devout man in his religion, or one modestly given; I have oft observed when the Dragon's Tail, or Mars or Saturn have been unfortunately placed in this house; the Querent hath either been little better than an atheist or a desperate sectarist: The Sun rejoyceth to be in this house, which is masculine, and cadent.

Shmishonja
16-10-2006, 14:10
Commonly it personifies kings, princes, dukes, earls, judges, prime officers, commanders in chief, whether in armies or towns; all sorts of magistracy and officers in authority; mothers, honour, preferment, dignity, office, lawyers; the profession or trade any one useth; it signifies kingdoms, empires, dukedoms, counties.
It hath of colours red and white, and ruleth the knees and hams [12].
Its called the Medium coeli or Midheaven, and is feminine. Its cosignificators are Capricorn and Mars; either Jupiter or the Sun do much fortunate this house when they are posited therein, Saturn or South Node usually deny honour, as to persons of quality, or but little esteem in the world to a vulgar person, not much joy in his profession, trade or mystery, if a mechanic.

Shmishonja
16-10-2006, 14:11
CA., p.56
It doth naturally represent friends and friendship, hope, trust, confidence, the praise or dispraise of any one; the fidelity or falseness of friends; as to kings it personates their favourites, councillors, servants, their associates or allies, their money, exchequer or treasure; in war their ammunition and soldiery; it represents courtiers, &c., in a Common-wealth governed by a few of the nobles and commons, it personates their assistance in council: as in London the tenth house represents the lord Major; the eleventh the Common-council; the Ascendant the generality of the commoners of the said city.
Of members it ruleth the legs to the ankles. Of colours, it ruleth the saffron or yellow.
It hath of the signs Aquarius, and Sun of the planets, for cosignificators; Jupiter doth especially rejoice in this house; it's a succeedent house, and masculine, and in virtue is equivalent either to the seventh or fourth houses.

Shmishonja
16-10-2006, 14:12
It hath signification of private enemies, of witches, great cattle - as horses, oxen, elephants, &c.; sorrow, tribulation, imprisonments, all manner of affliction, self-undoing, &c., and of such men as maliciously undermine their neighbours, or inform secretly against them.
It hath cosignificators Pisces and Venus; Saturn doth much joy in that house, for naturally Saturn is author of mischief; and it ruleth in man's body the feet.
In colour it presents the green.
It's a cadent house, feminine, and vulgarly sometimes called cataphora, as all cadent houses may be.

by William Lilly

Extracted from
Christian Astrology,
published 1647

Shmishonja
16-10-2006, 14:15
Mesec : http://www.skyscript.co.uk/moonatt.html
Merkur : http://www.skyscript.co.uk/mercury_att.html
Venera : http://www.skyscript.co.uk/venus_att.html
Sunce : http://www.skyscript.co.uk/sun_att.html
Mars : http://www.skyscript.co.uk/marsatt.html
Jupiter : http://www.skyscript.co.uk/jupiter_att.html
Saturn : http://www.skyscript.co.uk/saturn_att.html

duholika
16-10-2006, 14:34
Prva kuca
Glavna vladarstva:
Život, vitalnost i zdravlje. Figura, boja, ten, oblik i izgled tijela. Stariji izvori navode da
ima utjecaj na intelekt, nacin na koji mozak radi, i govor. Opcenito, prva kuca predstavlja
žarišnu tocku osobnosti i nacin izražavanja. Kao što opisuje fizicki izgled, stanje ove kuce
kao i njezina vladara pokazuje stupanj osobne vitalnosti i snage.
U Horarnoj astrologiji: Pitaca u bilo kojem pitanju. Ako je postavljeno pitanje u vezi s
mudanom situacijom s kojom Pitac nije osobno povezan ali ima jake simpatije i sklonosti,
onda koristite prvu kucu da njome predstavite stranku koju Pitac favorizira i podržava.
U pitanjima oko na primjer rata prva kuca significira Pitacevu zemlju, buduci da se
poistovjecuju s brigama svoje zemlje kad se pitanje postavi.
U mundanoj astrologiji:
Obican puk ili opce stanje nacije. Zemlju i njezine žitelje kao cjelinu; njezino opce stanje
prosperiteta i zdravlje ili suprotno.
U tužbama ili sukobima:
Predstavlja onoga tko zapocne akciju. Pocetak sudenja, optužba.
U dogadjajima:
Opcenito predstavlja onoga tko prvi povuce potez; u poslu onoga tko da prijedlog; u ratu
onoga tko prvi napadne; u igrama predstavlja domaci tim.
U medicinskim pitanjima:
Glavu i lice: oci, uši, kosu nos, jezik, zube; Culpeper navodi: «sve ono što se nalazi iznad
prvog kralješka vrata.» Saturn, Mars ili S. Cvor u ovoj kuci daju znak na licu, ili dijelu
tijela koji predstavlja znak u koji pada vrh kuce; Lilly navodi: «Kad je Ascendant u Ovnu,
biljeg, mladež ili ožiljak je nepogrješivo na glavi ili licu; a ako se prvi stupnjevi znaka dižu,
znak je na gornjem dijelu glave; ako je vrh kuce na sredini znaka, mladež, biljeg ili ožiljak
je na sredini lica, ili blizu; ako se dižu posljednji stupnjevi, znak na licu se nalazi blizu brade, prema vratu.»
U medicinskim kartama prva kuca predstavlja pacijenta, a stanje njezina vladara pokazuje
snagu vitalnosti pacijenta, suprotno od vladara 6. kuce koji predstavlja bolest. Ako je
vladar prve kuce jaci od vladara 6., pacijent ce preboljeti bolest.
U trgovini:
Kupca.
Boje:
Bijela i blijede boje. Lilly navodi: «Ako se pitate koja je boja odjeca bilo kojeg covjeka,
ako je njegov signifikator u 1. kuci i odgovarajucem znaku, onda je to bijela ili siva odjeca
ili slicna toj boji, takoder ako je pitanje u vezi sa stokom, kad se njihovi signifikatori nadu
u ovoj kuci, to pokazuje da ce biti ovakve boje ili slicne.»
Kvalitete: Kardinalna, muška, dnevna.
Smjer:
Istok.
Povezani planeti:
Merkur je ushicen ovdje; Lilly navodi: «jer on predstavlja glavu, jezik, misli i pamcenje:
kad je dignificiran i položen u ovu kucu, daje dobre govornike.» Ovan i Saturn su
kosignifikatori: «jer kako je ova kuca prva, tako je Ovan prvi znak, a saturn prvi od
planeta; i stoga kad je Saturn dobro položen u ovoj kuci, i u bilo kojem dobrom aspektu
od Jupitera, Venere, Suca ili Mjeseca, obecava dobru kostituciju tijela, i obicno dug život.»
Nazivi:
Istocni kut, Ascendant, Horoskop ('hour watcher'), Anatole ('istok/izlazak Sunca'); Kuca
života.
SMJEROVI PO KUCAMA
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding

Druga kuca
Glavna vladarstva:
Sredstva, materijalne stvari, zarada i sva pitanja u vezi s bogatstvom ili financijskom
prirodom. Nacin stjecanja bogatstva (uzmite u obzir znak u koji pada vrh kuce, njezina
vladara i njegovo stanje). Osobna dobra i imovina, stvari, prihod, novac pozajmljen
drugima, profit (ili gubitak kad je aflicirana), podrška i pomoc drugih. Sljedujuce kuce
opcenito pokazuju sredstva i potporu danu prethodnoj kutnoj kuci, odnosno 5. kuca ce
pokazati financijski status i pomocnike oca, 8. ce pokazati bogatstvo partnera i
neprijateljeva sredstva i simpatizere, a 11. ce pokazati prijatelje i simpatizere onoga
tko ima moc, kao i profit koji ce se dobiti kroz posao.

U Horarnoj astrologiji:
Pitaceve financije i imovinu; svu osobnu ili pokretnu imovinu (imanje spada pod 4. kucu,
iako je 2. kuca još važna u pokazivanju financijskih implikacija poslova s imovinom).
Ako netko pita o financijskim izgledima prodaje svog auta – to je stvar 2. kuce jer se
tice osobne imovine; u drugim stvarima auta opcenito spadaju pod 3. kucu svakodnevnih
putovanja. U pitanjima oko imajte na umu stanje 2. kuce i vladara kad je važan
novac – tamo gdje se traži financijski sporazum, jak vladar 2. kuce koji aplicira s dobrim
aspektima pokazuje financijsku dobit za pitaca, ali slab vladar 2. kuce a jak vladar 8. kuce
pokazuje gubitak njemu a dobit za drugu stranku. To je podjednako tocno i u pitanjima
oko kockanja i dionica.

U Mundanoj astrologiji:
Imovinu nacije i njezin financijski status. Trezor, državna riznica, prihod i sva mjesta i
radnje koje su u vezi sa zaradom novca kao što su banke, burze, financijske institucije,
mjenjacnice novca i trgovine. Izvoz i novac pozajmljen drugima. Ibn Ezra vladarstvo ove
kuce davao je nad hranom pa možemo pretpostaviti da u mundanim kartama utjece na
status i vrijednost žitarica u državi, proizvodnju i osnovne zalihe.
U tužbama ili sukobima:
U ratnim kartama: saveznike i pristalice onoga tko zapocne konflikt. Njihovu municiju i
resurse.
U tužbama: prijatelje, pomocnike, svjedoke i one koji luže Tužiteljstvu kao izvori.
U dogadajima:
Kao što je gore navedeno, a primijenjeno na onoga tko zapocne akciju.
U medicinskim pitanjima:
Grko i vrat, prema ramenima.
U trgovini:
Financijski status kupca.
Boje:
Zelena.
Kvalitete:
Sljedujuca, ženska, nocna.
Smjer:
Istok-Sjeveroistok
Povezane planete:
Nijedan planet ne «veseli» se u ovoj kuci. Kosignifikatori su Jupiter i Bik. Lilly navodi: «ako
je Jupiter položen u ovoj kuci ili je njezin vladar, radi se o imanju ili bogatstvu. Sunce i
Mars nikad nisu dobro položeni u ovoj kuci, oba pokazuju raspršivanje materije, u skladu s
kapacitetom i kvalitetom natusa ili pitaca.»
Imena:
Anafora (rising up), Kuca bogatstva i materije.
SMJEROVI PO KUCAMA
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding

Treca kuca
Glavna vladarstva:
Braca i sestre, rodaci ili opcenito clanovi obitelji (ne roditelji – oni pripadaju 4. kuci).
Susjedi i naše lokalno susjedstvo. Okolina u kojoj živimo i radimo. Kratka putovanja ili
ona redovita putovanja. Lilly navodi da ova kuca pokazuje sklonost: «cestog premještanja
s mjesta na mjesto.» Pisma, glasine, izvješca, poruke i glasonoše. Komunikacije opcenito.
Novine, magazine, telefone, poštansku službu. Pisane isprave i ugovore. Govore i debate.
Naša sposobnost da se izrazimo i prenesemo informacije drugima. Jezici, vještina
pokretljivosti i samoizražaj.
U Horarnoj astrologiji:
Kao što je navedeno, a primijenjeno na pitaca. U pitanjima financijske i poslovne prirode
aflikcija trece kuce upozorava na poteškoce u ugovorima i pisanim ispravama. U sinastrijskim
kartama pokazuje komunikacijske probleme ili mentalnu neskladnost – Mars u 3. kuci može
pokazati svade i teške rijeci; Saturn nesposobnost komuniciranja. Ivy Goldstein-Jacobson
navodi da je ovo kuca traceva i posjetitelja, i da malefik u 3. može pokazati nepoželjnog
posjetitelja ili neželjenu pošiljku.
U Mundanoj astrologiji:
Narodne glasine, propaganda. Tisak. Sva sredstva slanja novosti i informacija kao što su
poštanski uredi, komunikacijska mreža, kompjutori, telefoni, faksovi, novine, magazini,
emailovi, publikacije, literatura, periodicni tisak i televizija.
Prijevozni sustav unutarnjeg prometa, željeznicke komunikacije - pruge, cestovni i rijecni
promet, auta, podzemne mreže itd.
Obrazovni sustav, iako gdje se to odnosi na djecu, takoder je predstavljeno i 5. kucom.
Javno mnijenje i pitanja slobode govora; medunarodni i materinski jezici. Takoder vlada
susjednim narodima i dokumentima koji se odnose na medunarodne sporazume.
U tužbama i sukobima:
U tužbama: spisi, ugovori i isprave koje utjecu na Tužiteljstvo. Sve pisane izjave. Sposobnost
da se utjece na situaciju kroz pisma i dopisivanje.
U ratnim kartama: propaganda zacetnika rata.
U dogadajima:
Kao vec navedeno primijenjeno na onoga tko zapocne akciju. Barbara Watters bavodi: "akoje
vrlo aflicirana, može pokazivati da onaj tko da ponudu ili nešto predlaže – zapravo laže."
U medicinskim pitanjima:
Ramena, ruke, šake i prsti.
U trgovini:
Pisana izvješca, isprave, ugovori koji utjecu na kupovinu.
Boje:
Narancasta.
Kvalitete:
Padajuca, muška, nocna.
Smjer:
Sjever-sjeveroistok.
Povezani planeti:
Radost Mjeseca; Lilly navodi: "jer ako je postavljen ovdje, posebno u pokretnom znaku,
radi se o mnogim putovanjima, kaskanjima i hodanjima, ili da osoba rijetko šuti.»Kosignificirana
je Blizancima i Marsom; Lilly navodi: «što je jedan od razloga zašto Mars nije vrlo nesretan
u ovoj kuci, osim ako nije i Saturn tu."
Nazivi:
Dea (što znaci ''božica'' u odnosu na Mjesecevo vladanje njome). Kuca brace.
SMJEROVI PO KUCAMA
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding

duholika
16-10-2006, 14:44
Cetvrta kuca
Glavna vladarstva:
Sve što se odnosi na osnove i korijene naše egzistencije. Opcenito roditelji, a narocito otac,
praroditelji i preci. Ocinstvo (naslijede od roditelja) kao i psihološki roditeljski utjecaj.
Ova kuca takoder vlada skrivenim blagom i blagom zemlje, kao što su rudnici i minerali,
dragulji, nafta, izvori i vodni resursi; Lilly navodi : "dobitak iz utrobe Zemlje". Vlada
zemljom, njezinom kvalitetom i prirodom (je li plodna, mocvarna, šumovita, kamenjarska,
ili neplodna) i svim gradevinama i tvorevinama na zemlji – imanje oko kuce kao i emocionalnu
okolinu.
Obradivanje zemlje, agrikultura, i svako zanimanje koje je u vezi s brigom oko zemlje.
Baigent, Campion u Harvey predlažu nacionalizam, ideologiju koja predstavlja ljubav prema
zemlji; to bi takoder ukljucilo i patriotizam i jaku preokupaciju «korijenima», tradicijom i
poviješcu.
kaže se da pokazuje pocetak i kraj svih stvari, predstavljajuci iskustva iz ranog djetinjstva
na kojima rastu kasnija nesvjesna emocionalna iskustva života, ranjivost u starijoj dobi,
tijek smrti, i pogrebi. Važna je posebno smrt utapanjem.
U Horarnoj astrologiji:
Pitacev otac.
Imanje koje je za prodaju, ugovori o najamnini (stanari su pokazani 6. kucom), granice, i
opisi zgrada i vrtova. U pitanjima oko nestalih osoba ili izgubljenih stvari, 4. kuca opisuje
prirodu površine koja se nalazi ispod osobe ili predmeta a u slucajevima ubojstva može
pomoci u opisivanju lokacije na kojoj se tijelo nalazi. Cesto se koristi da predstavi «svršetak
stvari» a Ivy Goldstein-Jacobson smatra derivativnu 4. kucu od svake kuce kao zakljucivanje
posla koji se tice odredene kuce (tocnije, 3. kuca pokazuje rješenje stvari predstavljenih
12. kucom).
U Mundanoj astrologiji:
Zemlja, njezini vlasnici, radnici na njoj, usjeci i proizvodnja. Poljoprivreda i ruidarska
industrija. Trgovina gradevinama i imanjima; Watters navodi: "Saturn koji pada u 4. može
pokazivati nedostatak smještaja, Pluton ovdje može pokazivati vandalizam ili kriminal nad
imanjem; ozbiljne aflikcije 4. kuce od kombinacije Urana, Neptuna i Jupitera mogu
pokazivati gubitak imanja kroz uslijed oluja, poplava, potresa.»
Ono cime se opskrbljuje narod iz dubina zemlje – kao što su vodovodne cijevi ili plinska
industrija: Raphael navodi: "Uran u 4. narocito loše utjece, oznacavajuci ozbiljne probleme
vodovodnim kompanijama i uzrokujuci rudarske katastrofe i eksplozije u javnim gradevinama.
Loš je za vladu, jer im donosi nevolje – zemlja, prihodi od rudarstva i takse na vrijednost
zemlje vjerojatno ce biti izvor mnogih nevolja pod ovim utjecajem.»
Manji ili veci grad u pitanju o njegov gradonacelnik. Kako je to suprotna kuca od 10. kuce,
tako predstavlja one koji se suprotstavljaju vladi, kralju, ili priznatom poretku. U ratnim
kartama predstavlja svaki manji ili veci grad pod napadom.
U tužbama ili sukobima:
Gore spomenuto primijenjeno na onoga tko pocne akciju.
U dogadajima:
Gore spomenuto primijenjeno na onoga tko pocne akciju.
U medicinskim pitanjima:
Grudi ili podrucje pluca. Njezina povezanost sa smrcu cini ovu kucu nepovoljnom za položaj u
astro-medicinskim kartama.
U trgovini:
Kao što je navedeno, primijenjeno na kupca.
Boje:
Crvena.
Kvalitete:
Ugaona, ženska, nocna.«Tamna» kuca, predstavlja skrivene stvari, ali zbog tog što je ugaona,
ona naznacava pronalazak izgubljenih stvari i pokazuje da se mogu pronaci blizu doma ili
njihova uobicajenog mjesta.
Smjer:
Sjever.
Povezani planeti:
Manilius je gledao na 4. kucu kao na hram Saturna. Oboje je povezano s porijeklom, zemljom,
agrikulturom, rudarstvom i smrcu – ovo stavlja veliki naglasak na stvari 4. kuce kad je Saturn
povezan s njom položajem ili vladarstvom. Kosignifikatori su Rak i Sunce; Lilly navodi:
"U natalnim kartama ili pitanjima ova 4. kuca predstavlja oceve, kao i Sunce po danu i Saturn
po noci; ali ako je Sunce ovdje postavljeno nije debilitiran nego prije pokazuje oca koji je
plemenitog roda.»
Nazivi:
Sjeverni kut, Kut Zemlje, Immum Coeli ('dno neba'), Ypogeon ('Ispod Zemlje'). Kuca roditelja.
SMJEROVI PO KUCAMA
12. I-JI 3. S-SI 6. Z-SZ 9. J-JZ
1. ISTOK 4. SJEVER 7. ZAPAD 10. JUG
2. I-SI 5. S-SZ 8. Z-JZ 11. J-JI

Deborah Houlding

Peta kuca
Glavna vladarstva:
Djeca, trudnoca, trudna žena, spol nerodenog djeteta. Zdravlje i stanje djece. Ako je
aflicirana problemi i žalost s djecom. Ljubavne veze, romance, vodenje ljubavi, seks,
razmnožavanje i zacece. Ako je aflicirana promiskuitet, seksualno ustrucavanje, nemoral,
prekomjerno uživanje i skandali.
Užitak, darovi i sve ugodne stvari. Stvari kupljenje radi uživanja i zadovoljstva. Umjetnost
i muze. Ples, glazba, veselje. Odjeca, ukrasi i bogate, luksuzne stvari.
Konjske utrke, kladenje na sport, lutrija i svi oblici kockanja i špekulacija. Špekulacije na
burzi cesto su pripisane ovoj kuci ali tamo gdje je ulaganje utemeljeno na financijskim ili
poslovnim odlukama 2. kuca ima veci znacaj.
Premda je Ivy Goldstein-Jacobson popularizirala pojam da ova kuca vlada špekulacijama
na burzi, ona je definirala njezin utjecaj da vlada nad «svime ciji je ishod stvar slucajnosti.
» ova kuca vlada mjestima koja su povezana s igrama i sportom, kao sportske arene,
igrališta i sale. Takoder banketi, zalogajnice, pubovi, krcme, kazališta i kazališni komadi,
parkovi; sva mjesta zabave i uživanja. Zabave i društvene prigode; gozbe. Stvari povezane
s luksuznom industrijom te oni koji rade u umjetnosti.
Diplomati, veleposlanici i agenti – oni koji pregovaraju kao posrednici s namjerom da
pronadu sporazum izmedu drugih. Hobiji i sve stvari radene za osobni užitak i zadovoljstvo.
U Horarnoj astrologiji:
Djeca pitaca. Mogucnost trudnoce i spol nerodenog djeteta. Barclay predlaže da Saturn i
Neptun ovdje ne pogoduju dobro trudnoci ali Jupiter je jak i neporeciv pokazatelj plodnosti,
«jer sva produktivnost dolazi od Jupitera.»
Ocevo bogatstvo i njegove osobnu imovinu (2. kuca od 4. kuce). Simonite dodaje da buduci
da je ovo 8. kuca od Sredine neba, otkriva smrt monarha.
U Mundanoj astrologiji:
Naoružanje grada koji je pod napadom.
Veleposlanici i diplomati.
Sva javna mjesta zabave i rekreacije, parkovi, javne državne zgrade, nacionalne umjetnicke
galerije itd.
Škole i obrazovni sustav. Nacionalna stopa nataliteta, socijalna pitanja u vezi s djecom i
društveni pogledi na seksualna pitanja ili promiskuitet. Raphael navodi: "Saturn u 5. kuci
smanjuje stopu radanja, pokazuje mnogog nevolja ženama i djeci, veliku depresiju u
kazališnim krugovima, i smrti i nezgodne situacije medu poznatim ljudima u toj profesiji.
Ako je mnogo aflicirana, pojacava zlo i uzrokuje kriminal nad djecom te mnogo poroka i
nezgoda.»
U tužbama ili sukobima:
Kao gore navedeno za onoga tko zapocne akciju.
Aktivnost i uspjeh glasnika inicijatora, njegova agenta, veleposlanika ili predstavnika ciji
je cilj napraviti sporazum s drugom stranom.
U dogadajima:
Kao gore navedeno za onoga tko zapocne akciju.
U medicinskim pitanjima:
Trbuh, jetra, srce i leda; stražnja strana ramena, bocne strane tijela. Medicinski problemi
koji se odnose na trudnocu i radanje djece.
U trgovini:
Kao gore navedeno a odnosi se na kupca ili ulagaca; tj. agent ili predstavnici ciji je cilj
postici sporazum s drugom strankom.
Boje
Lilly kaže «crna i bijela, ili medna boja.» moguce je da on pod «crnim i bijelim» smatra
boju koja je ni pretamna ni presvijetla.
Kvalitete:
Sljedujuca, muška, dnevna. Povoljno aspektirana s Ascendentom preko trigona.
Smjer:
Sjever-sjeverozapad.
Povezani planeti:
Radost Venere; Lilly navodi: "[Venera] koja cini radost u ovoj kuci, tako je ova kuca – kuca
užitka, radosti i veselja; potpuno je nesretna ako su u njoj Mars ili Saturn, koji tu pokazuju
nepokornu i neposlušnu djecu.» Kosignifikatori Lav i Venera.
Nazivi:
Bona Fortuna ('dobra sreca'). Kuca užitka.

Deorah Houlding

Šesta kuca
Glavna vladarstva:
Bolest i oboljenja, stanje bolesti i uzrok, hoce li biti kratka ili duga,
izljeciva ili ne. Sve stvari u vezi sa zdravstvenom industrijom i oni koji
rade u njoj: zubari, lijecnici, sestre.
Zaposlenici, stanari i sluge. Lilly posebno spominje nadnicare, farmere i
pastire. Goldstein-Jacobson spominje one koji žive na imanju natusa, kao što
su nadzornici, au-pair osobe, podstanari itd. Takoder pitanja domacinstva
opcenito; ova kuca ima važnost i u vezi s kucanskim stvarima koje se kupuju
da se olakšaju svakodnevni kucni poslovi i zahtjevni zadaci.
Ljubimci, male životinje i manja stoka (npr. prašcici, ovce, koze, zecevi)
i svaki dobitak ili gubitak vezan za prodaju takve stoke. Šesta kuca takoder
ima vezu s obradivanjem zemlje i usjevima opcenito.
Ujaci, ujne i rodaci s oceve strane (3. kuca od 4.). Simmonite dodaje da,
buduci da je to 8. kuca od 11., ova kuca predstavlja smrt prijatelja.
Tuga, opcenito ova kuca se smatra kucom slabosti i aflikcije. Kao padajuca
kuca ona predstavlja strane i neuslužne uvjete.
U Horarnoj astrologiji:
Kao gore navedeno u odnosu na pitaca. Goldstein-Jacobson navodi
da Saturn u 6. donosi mnogo posla a malo cijenjenosti ili placenosti;
starijeg rodaka, zaposlenika, med. sestru, ljubimca stanara koji je problematican.
U Mundanoj astrologiji:
Narodne zalihe hrane, posebno žitarice, i poljoprivredna industrija.
Oni koji vode javne zabilješke kao što su knjižnice, knjižnicari, arhivari,
statisticari.
Radnicka klasa opcenito. Javni zaposlenici i službe kao što su civilna
služba, oružane snage; policija kada služi narodu. Charles Carter navodi da
u Britaniji ona predstavlja Laburisticku stranku. Tvornice, sindikati, služba
socijalnog osiguranja, osiguranje za nezaposlene, invalidnine. Watters primjecuje:
"ipak ne vlada socijalnom skrbi jer ljudi koji žive o toj skrbi zapravo žive na
milosrdu države i ne rade. Stoga 6. kuca sa svojim prvotnim znacenjem rada ne
može se odnositi na njih." Javno zdravlje je pokazano 1. kucom ali naglašena 6.
kuca ce pokazati periode nacionalne osjetljivosti na epidemiju i bolesti velikog
zamaha.
U tužbama ili konfliktima:
Kao gore navedeno za onoga tko zapocne akciju. Za one koji im se odupiru,
ova kuca predstavlja agente poslane u tajnosti da rade protiv njih: špijune,
privatne istražitelje itd.
U dogadajima:
Vidi tužbe.
U medicinskim pitanjima:
ova kuca je jedna od glavnih indikatora bolesti opcenito tako da ce njezino
stanje, vladajuci planet i svaki planet u njoj opisati prirodu bolesti kao
i to je li njezin uzrok fizike ili psihicke prirode. Ako je njezin vladar
retrogradan, bolest ce se vjerojatno vracati. Ako je vladar ascendenta jak i
dobro položen a vladar 6. kuce slab, onda je to znak da pacijent ima nacina
da prevlada bolest. Posebno vlada donjim dijelom trbuha i manjim unutarnjim
organima, utrobom, jetrom i bubrezima.
U trgovini:
kao gore navedeno u odnosu na kupca ili ulagaca.
Boje
Tamne boje.
Kvalitete:
Padajuca, ženska, nocna. Nesretna jer nema aspekta prema ascendentu.
Smjer:
Zapad-sjeverozapad.
Povezani planeti:
Mars se veseli ovdje.
Lilly navodi: "obicno nalazimo da je konjunkcija Marsa i Venere u ovoj kuci
dokaz za dobrog lijecnika" ([CA], p.54).
Kosignifikatori su Djevica i Merkur.
Nazivi:
Mala Fortuna ('zla sreca'). Kuca bolesti.

Deborah Houlding

duholika
16-10-2006, 14:52
Sedma kuca
Glavna vladarstva:
Brak i sve vrste partnerstva. Suprug(a), ljubavnik/ljubavnica i osoba koja se pita za zdravlje.
Poslovno partnerstvo i pravni ugovori koji su u vezi s tim. Watters primecuje da aflikcija 7.
Predstavlja: “otvorenu svadu koja dovodi do razdvajanja u partnerstvu ili braku”. Oznacava
protivnika u parnici ili konfliktu i u munadanim kartama mogucnost rata.
Svi poznati neprijatelji kao takvi pripadaju ovoj kuci (12. kuca upozorava na tajne
neprijatelje ali cim je njihovo postojanje poznato oni su predstavljeni 7. kucom). Ona takode
oznacava begunce i odbegle, ukljucujuci poznate kriminalce koji su na slobodi kao što su
osudeni begunci. Po pitanju krada predstavlja lopova i oznacava da li ce izgubljena svojina
biti povracena (dobijena natrag). Na putovanjima oznacava odredište, a u pitanjima u kojima
se razmatra da li se seliti ili ne, ono što ukazuje na imovinu koja se namerava preseliti.
Simmonite sugeriše da vlada dedama (4. od 4.), ali ovo može biti direktno pokazano 4.kucom
tako da bi 7. trebalo razmatrati samo ako je potrebno da se otac i deda posebno identifikuju.
U Horarnoj astrologiji:
U horarnoj karti ova kuca predstavlja astrologa i ako je jako afliktovana astrolog treba da
zastane pre nego što krene u posao, jer procena može da bude oštecena i da mu nanese štetu.
Ovo narocito ako je vladalac 7. afliktovan u 10.kuci, što navodi na pomisao o šteti profesiji.
Medutim, ako horarna razmatra nešto što se odnosi na 7. kucu, aflikcija može da opiše
situaciju koja se razmatra, u kojem slucaju upozorenje treba uzeti u obzir s najvecom
pažnjom.
U Mundanoj astrologiji:
Stope vencanja i razvoda i brojevi koji se odnose na njih.
Javni neprijatlji, tj. neprijatelji nacije – prognanici ili begunci koji nisu zatvoreni. Da li se
može ocekivati rat ili mir. Ugovori i sporazumi s drugim narodima. Raphael primecuje:“Merkur
u 7. oznacava mnogo aktivnosti u spoljnim poslovima, i ako je dobro aspektovan, ugovori,
trgovinski sporazumi i uspešni pregovori sa drugim silama. Ako je afliktovan pokazuje
dvolicnost sa drugim silama, grube diplomatske greške, raskide ugovora, komercijalna i
trgovinska borba sa stranim zemljama i opšte neslaganje i medunarodnim poslovima.”
Carter primecuje da ova kuca pokazuje medunarodni rat, ugovore i saveze, ali savetuje da
prijateljski narodi moraju takode da budu razmatrani u okviru 11.kuce, a sve ono što se
odnosi na medunarodne poslove ima veze i sa 9. kucom.
U parnicama ili konfliktima:
Protivnik. Branilac u parnici. Osudenik ili kriminalac na sudskom pretresu.
U dogadajima:
U kartama dogadaja predstavlja osobu protiv koje se preduzima akcija ili kome se upucuje
predlog ili izazov.
U medicinskim pitanjima:
Doktor ili lekar koji leci oboljenje i njegova sposobnost da izleci bolest. U telu vlada od pupka
do gornjeg dela nogu, ukljucujuci zadnjice, donja creva, bešiku, matericu i reproduktivne
organe.
U trgovini:
Kupac ili osoba sa kojom trgujete.
Boje
Crna i veoma tamne boje. Simmonite kaže plavo-smeda.
Kvaliteti:
Ugaoni, muški, dnevni. Ovo je jaka i mocna kuca, ali u opasnim situacijama, kaže se da
napada sigurnost karte preko opozicija ka ascendentu.
Smer:
Zapad
Povezane planete:
Ovde se nijedna planete ne raduje. Lilly primecuje: “Saturn ili Mars nesrecni u ovoj pokazuju
zlo u braku”.
Kosignifikatori su Vaga i Mesec.
Nazivi:
Zapadni ugao, Dysis ('zapad/zalazak sunca'), kuca braka.

Deborah Houling

Osma kuca
Glavna vladarstva:
Sve stvari koje se odnose na smrt, raspadanje, strah bojazan ili gubitak. Osobina i priroda
smrti. Ko ce biti naslednik pokojnika. Neocekivana nasleda, oporuke, zaveštanja i testamenti
pokojnika (zapaža se da je ocevina – bogatstvo od roditelja – takode prikazano 4. kucom).
Novac koji pripada partneru, suprugu/supruzi ili drugoj strani. Finansijske obaveze, dugovi,
takse, pozajmice, gubici i novac koji je se duguje drugima. (Kada se traži doboro vreme za
pozajmicu, budite sigurni da je vladalac 2.kuce u dostojanstvu i jak – jak vladalac 8.kuce
verovatnije ukazuje na korist za onog ko posuduje.)
Tranziti kroz ovu kucu cesto pokazuju potrebu za utvrdivanjem i prihvatanjem gubitka
elemenata života koji nisu više plodnosni ili koji su dobro poslužili; priroda planete ce
naznaciti kako se gubitak prihvata.
Tradicionalna astrolovija povezuje 8.kucu sa krizama, skrivenim stvarima, duhovnom
patnjom, otrovom i smrtnim strahom; psihološka astrologija cesto još upucuje da je to kuca
unutrašnje transformacije i rasta. Treba se setiti da je prava transformacija pracena
izlivom kreativnosti koji se dogada nakon što se lekcije ove kuce apsosrbuju na pravi nacin.
Samo sucavajuci se sa svojim najdubljim strahovima postajemo sposobni da ih prevazidemo i
da napredujemo snagom iskustva i znanja. Ali ova kuce se ne odnosi na period rasta, ona se
tice inhibirajucih faktora koje stoje na našem putu. To je kuca licne ranjivosti, cak i ako je
možda potrebna ranjivost iz koje možemo eventualno da napredujemo. Mudro je izbegavati
svaki finansijski rizik ili aktivnosti visokog rizika za vreme perioda kada je ova kuca jako
naglašena.
U Horarnoj astrologiji:
Kao i gore. Smrt, gubitak, ili ishodi koje se odnose na to za pitaca. Finansijske afere
supruge (supruga) ili ljubavnice (ljubavnika). Odluke koje nam donose strah, bojazan ili
gubitak.
U Mundanoj astrologiji:
Nacionalni dug; poreznik; opasnost za narod zbog rata ili nacionalne katastrofe; bogatstvo
neprijatelja.
Finansijski odnosi sa stranim zemljama. Državni savet.
Smrtnost u narodu, stopa smrtnost, dužnosti u vezi smrti i tip ljudi koji umiru. Raphael
primecuje, na primer, da Mars u 8. kuci pokazuje “mnoge iznenadne i strašne smrti od vatre,
nesreca i zlocina. On oznacava smrti vojnika, pomoraca i medicinskog osoblja, uglednih
licnosti u industriji gvožda i celika, i onih koji su povezani sa zanantima u kojima se koristi
vatra. ”
U parnicama ili konfliktima:
Saveznici protivnika, u parnici prijatelje i pomagace tuženog.
U dogadajima:
Watters navodi da u dogadajima koji se odnose na zlocine 8. vlada detektivima, ali u
slucajevima ubistva, predstavlja žrtvu. Ona takode primecuje da, ako je signifikator
inicijatora dogadaja smešten u 8.kucu, oni nece doživeti da vide završetak posla.
U medicinskim pitanjima:
Seksualni organi (genitalije); hemoroidi, kamenje u žuci, bolno ili sporo uriniranje, mokracna
bešika, prepone, šuljevi, i otrovi uopšte.
U trgovini:
Finansije prodavca ili osobe s kojom trgujete.
Boje
Tamno-zelena.
Kvaliteti:
Sukcedentna, ženska, nocna. Ovo je 'mracna' kuca koja osporava svetlo ascendenta
tradicionalnim aspektima, Iako sledi ugao, ona naginje ka descendentu koji je simbolicno
gubitak licne snage.
Smer:
Zapad-severo-zapad
Povezane planete:
Ne kaže se da se ijedna planeta raduje u ovoj kuci, iako Firmicus tvrdi da je Mesec ovde u
dostojanstvu u nocnim kartama zbog naglašavanja nocnih kvaliteta, (vredi imati u vidu da
klasicna astrologija cesto povezuje zlosrecne kvalitete za Mesec).
Kosignifikatori su Škorpion i Saturn.
Nazivi:
Epicataphora ('utucen'), kuca smrti.

Deborah Houlding

Deveta kuca
Glavna vladarstva:
Putovanja na velike daljine i putovanja koja nas vode u nepoznate predele. Prekomorske,
strane zemlje i udaljena mesta. Stranci, hodocasnici i istraživaci.
Mesta i situacije u kojima tražimo savet i mudrost od drugih. Tamo gde pružamo ruku u
nepoznato tražeci proširenje svoga znanja i razumevanje.
Snovi, vizije, naduhnute misli, proricanje, astrologija, misticizam, filozofija, verovanja;
želja da se sjedini sa necim vecim nego što je sam. Religija i sveštenstvo bilo koje vrste.
Crkveni poslovi.
Knjige, ucenje, mudrost, ucenost, univerzitet i svi oblici visokog obrazovanja. Ramsez
opaža: “sve vrste studenata, kao što su astrolozi, lekari, pravnici, i svi studenti drugih
korisnih znanja koji uce zajedno ”.
Naucnici i pravnici-prakticari su pripisani 9. kuci i cesto postoji zabuna da li advokati i
oni koji sprovode zakon treba da budu pripisani ovoj ili 10. kuci. U smislu da 9.kuca
predstavlja vodenje i savetovanja od onih koji su više obavešteni nego mi sami, advokati,
savetnici i savetodavci uopšte potpadaju pod principe 9. kuce kada deluju u svojstvu
savetodavca. Pravo, kao sredstvo primenjivanja sudske odluke nad drugima, medutim,
pripada 10. kuci, koja je kuca autoriteta i vladarstva. Otuda su advokati pri svim sudovima
pripisani 9. kuci, dok su sudije i sudije za prekršaje pripisane 10. Ako je stvar zakona
razmatrana s poštovanjem prema sudskoj odluci, odluka ili ishod se presuduju iz 10. kuce.
U Horarnoj astrologiji:
Kao gore primenjeno na pitaca. Braca i sestre supruga/supruge (3. od 7.); unuci (5. Od 5.).
U Mundanoj astrologiji:
Religija, crkva i sve institucije koje se bave religijom ili duhovnim stvarima. Ako je
afliktovana, 9.kuca može da predstavlja nemoralne kultove i dogmaticne religiozne
organizacije.
Spoljni poslovi i inostrana nadleštva; medunarodni zakon, svetske konferencije; Ujedinjene
nacije. Brodovlje, pomorski saoabracaj i uopšte putovanja na daleka odredišta, bilo da su
povezana s putnicima ili trgovinom. Vazduhoplovne kompanije. Izdavacka industrija,
komunikacije na daljinu i medunarodne komunikacije. Univerziteti, koledži i sva mesta
visokog obrazovanja ili specijalistickih studija; profesori, filozofske ili naucne institucije i
publikacije. Zakon socijalne sredine.
U parnicama ili konfliktima:
Kao gore za onoga ko inicira akciju. U parnicama, advokati koji zastupaju optužnicu ili
inicijator; sudski nalozi i komunikacije koje uticu na tuženog.
U ratnim kartama, propaganda koja dolazi od strane protiv kojih je borba pokrenuta.
U medicinskim pitanjima:
Zadnjice, bedra i butine.
U trgovini:
Pisani izveštaji, tapije, ugovori koji se odnose na prodavca ili osobu sa kojom se trguje.
Zakonski savet za kupca.
Boje
Svetlo zelena.
Kvaliteti:
Padajuca, muška, dnevna. Aspekt trigona sa ascendentom i povezanost sa Suncem, pomaže
da se ublaže negativnije asocijacije kadentnosti.
Smer:
Jug-jugozapad
Povezane planete:
Sunce se raduje u 9. kuci.
Kosignifikatori su Strelac i Jupiter. Lilly primecuje: “ako je ovde smešten Jupiter prirodno
oznacava pobožnog coveka u svojoj religiji ili skromnost kod doticnog; cesto sam zapažao
kada je Zmajev rep (Južni cvor) ili Mars ili Saturn nesrecno smešten u ovu kucu pitac je
jedva bio nešto bolji od ateiste ili ocajnog sektaša”.
Nazivi:
Deus ('Bog'). Kuca religije.

Deborah Houlding

duholika
16-10-2006, 14:58
Deseta kuca
Glavna vladarstva:
Zaposlenje, profesija ili zanat; dakle poslodavci i oni koji zapovedaju.
Pocast, prestiž, ugled, moc, kontrola, dostojanstvo, slava, pozdravljanje
klicanjem, unapredenje – svetovna pozicija, karijera ili životni interes
kojim se ovo postiže. Verovatnoca uspeha se odnosi na jedan period života.
Slava, sramota, ozloglašenost – pred ocima javnosti. Nepovoljan publicitet
ako je afliktovana. Sunce, Jupiter ili Venera, ako su dobro aspektovani,
ukazuju na profesionalni uspeh, Saturn ukazuje na odgovornost, ili ako je
afliktovan, sramotu i propast.
Oni koji su u dostojastvenoj poziciji kao što su kraljevske porodice ili
plemstvo; kraljevi, princevi, vojvode, erlovi itd. Vlada ili oni u ministarstvima.
Svi oblici autoriteta u donošenju odluka ili oni koji primenjuju autoritet ili
zakon – policija, sudstvo, sudije, prekršajne sudije, komandanti jedinica, šefovi
na poslu itd. Vladanje na sudu, sudenje.
Želja da se nešto postigne i da se pokaže u svetu – pri cemu donje središte ukazuje
na korene našeg postojanja iz kojih se mi pojavljujemo, dok središte neba
pokazuje kako se ispoljavamo napolju u našoj zajednici i plodove našeg rada.
Stari autori prepoznaju njen uticaj na mnoge stvari, ukljucujuci brak i decu.
Tradicionalno to je kuca majke.
U Horarnoj astrologiji:
Kao gore, primenjeno na pitaca. Imovina koja pripada supružniku (4. od 7.).
Bogatstvo unuka (2. od 9.).
U Mundanoj astrologiji:
Oni s autoritetom nad narodom, bilo da su premijeri, državnici, kraljevi,
predsednici ili diktatori. Kraljevine, carstva, vojvodstva, zemlje. Policija
ili vojna sila kada potvrduje autoritet nad gradanima. Glavešine države.
Nacionalni ugled i prestiž. Poverenje i moc, narodna privreda i uticaj. Carter
opaža da je najvažnija i najmocnija od svih kuca u mundanoj astrologiji i
tela (planete) ovde imaju veliki uticaj.
U parnicama ili konfliktima:
U stvarima zakona, sudije ili sudije za prekršaje. Ishod ili sudenje – ako
je afliktovana pokazuje korumpirano ili nepravedno sudenje; ako je u dostojanstvu
pravda ce biti postignuta. U zemljama gde je odobreno, moc vlade da osudi i pogubi.
U ratnim kartama, priroda vazdušnih napada.
U medicinskim pitanjima:
Lecenje, da li ce medicina uspeti da savlada bolest – dostojanstvenost u 10.
kuci ukazuje da ce lek primenjen u lecenju bolesti biti snažan i delotvoran;
debilitirana, pokušano lecenje može da bude štetno i nedelotvorno.
Kolena i butine (zadnji deo noge iznad kolena), listovi nogu, golenjaca.
U trgovini:
Cena – 10.kuca u dostojanstvu ili njen vladalac ugaon ili jak pokazuje visoku
cenu; ako je afliktovana ili retrogradna, cena ce pasti.
Boje
Ružicasta, svetlo crvena
Kvaliteti:
Ugaona, ženska, nocna. Prema mišljenju mnogih astrologa, ukljucujuci i Ptolomeja,
najvažniji ugao od svih. Planeta smeštena pod sredinom neba imace jak uticaj u
svakoj stvari.
Smer:
Jug
Povezane planete:
Nijedna planeta se ne raduje u ovoj kuci.
Kosignifikatori su Jarac i Mars; Lilly primecuje “bilo Jupiter bilo Sunce
cine ovu kucu veoma srecnom kada su u njoj smešteni; Saturn ili Južni cvor
obicno lišavaju pocasti, osobe koje su izvrsne, ali daju malo poštovanje u
svetu prostoj osobi; nema mnogo radosti u profesiji, zanatu ili tajni ako
je mehanicka”.
Nazivi:
Medium coeli ili sredina neba. Južni ugao. Kuca profesije.

Deborah Houlding

Jedanaesta kuca
Glavna vladarstva:
Tradicionalno poznata kao “kuca velike srece”, 11. kuca ima vladarstvo nad prijateljima i
prijateljstvima, pristalicama, mecenama i onima koji nas pomažu direktno ili iza scene. To
je kuca blagotvorne sudbine, pozitivne nade, poverenja, pohvale, udobnosti i ambicija. U
modernoj astrologiji se kaže da vlada širim socijalnim krugovima poznanika i grupa, jasnim
ambicijama, politickim idealima i onima koji dele naše ciljeve. Njeno stanje ukazuje na
vernost ili varljivost prijatelja i ima vladarstvo nad unapredenjima po preporuci drugih.
Istorijski je vezana sa kraljevim (ili vladarevim) miljenicima, savetnicima, slugama, njihovim
ortacima i saveznicima. Predstavlja parlament i veca uopšte, i pristalice vlade ili upravne
moci. To je kuca ambicije, slobode, optimizma i poverenja, oznacava licnu snagu, motivaciju
i rast. Srecna 11. kuca je blagotvoran uticaj za svaku kartu.
U Horarnoj astrologiji:
Prijatelji pitaca. Pastorci, kada se ne smatraju kao svoji (5. od 7.). Profit ili dohodak od
profesionalnog rada (2. od 10.). Majcin novac (2. od 10.). Želje, nade i licne aspiracije;
Lilly zapaža da ako pitac ima tajnu želju ali nije voljan da je izloži, stanje ove kuce ce
pokazati da li je ili nije prikladno da primi to što želi. Ona se takode naziva i kucom
'komfora i pomoci' i koristi se da predstavi mesta gde zadobijamo sigurnost i gde nam se
vraca – kao što je sigurna luka u kartama brodovlja.
U Mundanoj astrologiji:
Parlament, posebno opštinske kuce; grad i saveti okruga i slicna tela. Prijatelji i saveznici
naroda.
U elekcionim kartama 11.kuca ce pokazati snalažljivost partije na vlasti; u gradanskom
ratu cvrstinu i naoružanje vladajuce sile.
Nade naroda. Watters beleži: “kada je afliktovana, oznacava da je narod razocaran”.
Dugorocni nacionalni programi i sheme za poboljšanje. Campion, Baigent i Harvey tvrde: “mi
je takode razmatramo u odnosu na dugorocne kolektivne nade društva, želje, ambicije i
ideale”. Mesta i institucije koje nude pomoc i sklonište. (Bolnice, zajedno sa azilima i raznim
drugim institucijama gde je naša sloboda ogranicena uvek su tradicionalno povezani
sa 12. kucom; medutim, u smislu da bolnice nude olakšanje od bola i nelagodnosti, ima
situacija gde bi ih podesnije oznacavala 11. kuca).
U parnicama ili konfliktima:
U kartama koje se odnose na sudenja ova kuca može da bude važna u razmatranju u odnosu
na optuženika – osim što je opšta indikacija koliko mogu da budu sigurni; kao kuca slobode i
oslobadanja, srecna i naglašena 11. kuca govori protiv zatvaranja i favorizuje oslobadanje
zatvorenika na osnovu žalbe.
U dogadajima:
Kao gore, za onoga ko inicira akciju. Gde je ova kuca istaknuta i neafliktovana u karti
dogadaja, to je dobar razlog da se sacuva pozitivna nada i obicno ce nešto dobro proizici iz
dogadaja.
U medicinskim pitanjima:
Noge do gležnjeva. Pozitivan duh predstavljen 11. kucom oznacava duševni stav
samopouzdanja i opštu otpornost na iznurujuce faktore bolesti.
U trgovini:
Agenti ili posrednici koji rade u korist prodavca ili osobe sa kojom trgujete.
Boje
Žuta.
Kvaliteti:
Sledujuca, muška, dnevna. Ptolomej 11. kucu smatra kucom s najvecim uticajem jer se podiže
da bi zauzela sredinu neba. On je držao da je ona vladaoc nad decom, uticaj koji je takode
sugerisan u mnogim kasnijim radovima, na primer, Simmonite piše da Mars u 11. kuci ukazuje
na “rdavu decu”. Lilly primecuje da je jednaka u snazi i uticaju onome koji imaju 4. i 7. kuca.
Smer:
Jug-jugoistok
Povezane planete:
Jupiter se raduje u ovoj kuci i mnoge pripisane asocijacije jasno su izvedene iz ove asocijacije.
Kosignifikatori su Sunce i Vodolija.
Nazivi:
Bona Fortuna ('Dobra sreca'). Kuca prijatelja.

Deborah Houlding

Dvanaesta kuca
Glavna vladarstva:
Dvanaesta kuca predstavlja stvari koje su skrivene, potisnute, tajne, akciono nesposobne
ili prepune razumevanja. Ovo može ponekad da sugeriše stanja koja su još u sasvim ranom
stanju razvoja i svestan um ih još nije prepoznao (primer horarnog horoskopa za pitanje
“da li cu biti trudna?” pokazuje da je osoba koja pita vec bila trudna, ali nije bila toga
svesna zbog separacionog trigona od Meseca ka Veneri, vladaoca 5. kuce smeštenog u 12.).
Medutim, tradicionalno, to je potpuno nesrecna kuca, povezana sa tužnim dogadajima,
žalošcu, duševnom patnjom, mukom, zarobljeništvom, zatvaranjem, progonom, teškim
radom, svim vrstama nevolja i samouništenjem. Predstavlja mesta koja su lišena pristupa
pogleda javnosti, narocito ona koja se odnose na povucenost i izolaciju, ili gde je neko
iskljucen iz bezbrižnog života, kao što je u institucijama i zatvorima. Mnogi izvori pripisuju
manastire 12. kuci kao mesta izolacije, ali inace monasi i monahinje pripadaju 9. kuci
koja predstavlja religioznu zainteresovanost. Ima vladarstvo nad skandalima uopšte,
licnim strahovima i porodicnim tajnama. Cesto sam primecivala da tranziti Urana u ovoj
kuci oznacavaju vreme kada tajne o krivici i skriveni poroci bivaju otkriveni. Ima mnogo
da se radi sa sramom i strahom od buducnosti i Barbara Watters zapaža: “vrlo nepovoljna
povezanost izmedu 8. kuce, 12. kuce i ascendenta može da sugeriše da pitac razmišlja o
samoubistvu”; dok Lilly primecuje: “signifikator u 12. kuci može da pokaže nekoga u
ocajanju”. Ova znacenja ukljucuju tajnog, nepoznatog neprijatelja, takvi ljudi potkopavaju
njegove susede ili tajno govore protiv njega; izdajice, špijuni; vešticarenje, zlonamerne
kletve; slabosti, nemoci i ropstvo. Takode vlada krupnom stokom kao što su konji, volovi,
slonovi, o kojima Ezra kaže: “oni koji služe coveku kao životinje za jahanje”. Može da se
koristi da oznaci majcinu rodbinu (3. od 10.), finansije prijatelja (2. od 11.); bolest
supružnika (6. od 7.) i smrt dece (8. od 5.).
U Horarnoj astrologiji:
Kao gore, primenjeno na pitaca.
U Mundanoj astrologiji:
Zatvorski sistem, popravni zavodi.
Zlocinci, špijuni, tajni neprijatelji naroda u zemlji ili inostranstvu. Podzemni pokreti,
tajna društva i okultne (tj. skrivene) grupe. Manastiri ili mesta izolacije. Prognane ili
zatvorene osobe.
Bolnice, azili, insituticije koje upravljaju onima koji su slabi, nemocni ili u potrebi za
podrškom, a kao rezultat, socijalnog staranja. U zemljama gde su koncentracioni logori
cinjenica i oni koje drže u ropstvu ili zarobljeništvu. Beskucnici, ranjenici i nemocni.
U parnicama, konfliktima ili dogadajima:
Ovo je kuca utamnicenja i stoga kada je naglašena u karti sudenja ukazuje na zatvaranje
optuženog. Van sudenja, može da pokaže da je izvršilac krivicnog dela skriven. U konfliktima
ili nesrecnim dogadajima sugeriše rad sabotera, sudbinski uticaj koji nije od pomoci ili
nepoznate elemente razaranja. Sunce u 12. kuci u karti za nesrecni dogadaj može da pokaže d
a podmetnuti cinioci nece izici na svetlost dana ili biti dati na znanje javnosti.
U medicinskim pitanjima:
Specificno stopala, ali uopšte indikacija slabog zdravlja i bolesti.
U trgovini:
Treba posebno paziti kada je 12. kuca naglašena u kartama koje se odnose na poslovne
pogodbe. Na delu mogu biti nepoznati faktori, važni detalji mogu biti zadržani, a loša
reputacija uopšte, (štetnost i uništenje povezani s ovom kucom), ne sluti na dobro za
komercijalne aktivnosti.
Boje
Zelena.
Kvaliteti:
Kadentna, ženska, nocna. Mracna kuca i na glasu kao najnesrecnija u karti.
Smer:
Istok-jugoistok
Povezane planete:
Saturn se raduje u ovoj kuci; Lilly beleži: “prirodno jer je Saturn tvorac zla”.
Kosignifikatori su Ribe i Venera.
Nazivi:
Mala Fortuna, ('Loša sreca'). Kuca neprijatelja. Lilly opaža: “narodski se zove cataphora
['odbacenost'], kao što sve kadentne kuce mogu to da budu”.

Deborah Houlding

duholika
16-10-2006, 19:09
Hvala duholika na prevodu :4kiss:

mora biti da si u trku samo bacila oko na forum- ovo nije prevod:))) Tvoji textovi su po Liliju,a moji po Debori,ali mi se ucinili dobri,zato sam ih okacila:)) U prevodjenje se ipak ne bih upustila ,iako razumem dovoljno za kucnu upotrebu ;)

Shmishonja
17-10-2006, 08:49
Videla i probaću da ti pomognem u što skorije vreme ;)

Smisonja…molim te, kad budes imala vremena ovo da pogledas i ako ti nije tesko, napises svoj komentar…
Zahvalna unapred J

Moracu da se izvini , ali nisam nikako bila u mogucnosti da se posvetim ovom hoarcu :( I da pitam , na kraju , sta bi ?

moonstruck
22-10-2006, 00:05
Nema veze Smis....nemoj da se izvinjavas :) ...uradices mi jedan drugi-vazi?;)

ugovor nije sklopljen....babe nisu htele da prodaju...
meni sad samo ostaje da pokusam da izvucem zakljucak-sta je to pokazalo i gde sam ja u proceni pogresila...

magdalena
29-10-2006, 11:27
Uh... pa ne znam sta bih rekla:eam:

Pa bas to sto kazes - nesto nema bas smisla...:eam: s jedne strane ok, neke stvari su na mestu, a sa druge strane, druge stvari nemaju veze... a najbolje da uzmemo tu varujantu tumacenja Asc na zadjem stepenu!? ;)
A cekaj, sta se desava kada ja postavim opet isto pitanje za npr. mesec, dva tri? Onda se to sve gleda opet? I sta onda sa ovim?
Jel' sam propustila negde objasnjenje za to? :o

Shmishonja
29-10-2006, 11:52
Ne znam ni ja ...

... ja bih se možda ondak ipak složila sa idejom Morisa Mekana i samog Lilija da kad je Asc' na poslednjem stepenu , da se onda i ne gleda čart ( opcija "kasno je za postavljanje takvog pitanja" ) :eam: jer kad i pogledaš ceo čart , u suštini , uopšte ništa i nema smisla ... jel' tako ... s jedne strane je sve ok , a s druge strane je loše :wall: ... ja rekoh da bih volela da sam pogrešila u tumačenju čarta i da će sve proći dobro ... :confused: ... hmm ?

Pa bas to sto kazes - nesto nema bas smisla...:eam: s jedne strane ok, neke stvari su na mestu, a sa druge strane, druge stvari nemaju veze... a najbolje da uzmemo tu varujantu tumacenja Asc na zadjem stepenu!? ;)
A cekaj, sta se desava kada ja postavim opet isto pitanje za npr. mesec, dva tri? Onda se to sve gleda opet? I sta onda sa ovim?
Jel' sam propustila negde objasnjenje za to? :o

Ako bi ga ponovila , ondak bi samo pitanje trebalo da bude drugačije . A ovaj čart ćem' za sad da posmatramo kao "čart koji ne treba da se tumači jer je Asc' na 29°" ;)

Shmishonja
16-11-2006, 15:16
http://www.geocities.com/horastro88/Horastro2a.gif http://www.geocities.com/horastro88/twst_bar.gif

PRONADJITE IZGUBLJENU STVAR!

Za pronalazenje izgubljenih stvari uraditi kartu za vreme i mesto kad ste postavili sebi pitanje, odnosno kad je neko drugi dosao da mu pomognete i postavio pitanje da mu se pronadje izgubljena stvar. Ako je pitanje u vezi neke vase izgubljene stvari onda gledate vrh 2. kuce, jer ona oznacava svu vasu pokretnu imovinu. Ali ako je pitanje u vezi neke stvari koju je sin ili cerka izgubila onda gledamo 2 kucu cerke ili sina, znaci 6 kuca katre ( 5. oznacava cerku ili sina a druga od 5., njihovu pokretnu imovinu, a to je 6. kuca - sistem derivatnih kuca!). Isto tako ako se pitate gde je vas muz izgubio neku stvar, gledacete 8.kucu karte, jer 7. predstavlja muza, a njegova pokretna imovina predstavljena je 8. kucom.
8.kucu karte gledacete i u svim slucajevima kad pitanje sadrzi ime osobe za koju postavljamo pitanje; npr. "Gde je Marko izgubio svesku?".
Posto nacrtate kartu, sledeca stvar koju treba uraditi je procena da li ce izgubljena stvar biti pronadjena. Proverite da li predstoji aplikacioni aspekt izmedju vladaoca kuce koja predstavlja osobu cija stvar nedostaje i vladaoca odgovarajuce druge kuce. Ako postoji, stvar ce biti pronadjena. (Pimer: Ako pitanje glasi "Gde je moj dzemper?" i ako je vl. 1. kuce, npr. Venera na 3° a vl. 2.kuce Jupiter na 10°, znaci za 7° Venera ce biti u tacnom sekstilu sa Jupiterom, stvar ce biti pronadjena).

Izgubljena stvar ce biti pronadjena i u sledecim slucajevima:
Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i ASC-a ili Meseca i vl. Asc-a
Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i vl. 2.kuce
Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i planete u 2.kuci
Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i Tacke Fortune
Ako predstoji aplikacioni aspekt vl. 2.kuce i planete u 2.kuci
Ako predstoji aplikacioni aspekt vl. 2.kuce i Tacke Fortune
Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca i vl. Meseca
Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Sunca i Meseca
Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Sunca i vl. 2.kuce
Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Sunca i vrh. 2.kuce
Ako predstoji aplikacioni aspekt trigona Meseca i vrh. 2.kuce
Ako je Sunce na ASC-u (osim ako je u Vagi ili Vodoliji)
Ako su Mesec, vl.2.kuce, Jupiter, Venera, Tacka Fortune, Severni mesecev cvor u 1., 2. ili 4. kuci
Ako je Mesec, vl.2.kuce u ugaonim kucama (1,4,7,10)
Ako je vl.2.kuce retrogradan
Ako predstoji aplikacioni aspekt Meseca ili vl. 2.kuce i Tacke Fortune onda je izgubljena stvar na sigurnom mestu i sigurno ce biti pronadjena.Izgubljena stvar nece biti pronadjena:
Ako su Sunce i Mesec u kucama od 1 do 7
Ako je Mesec ili vl.2.kuce u padajucim kucama ili daleko od vl.ASC-a
Ako je Mesec ili vl.2.kuce u 7. ili 8. kuci aspektovan od vl.7. kuce (stvar koja nedostaje je ukradena)
Ako je Mesec ili Tacke Fortune pod vladavinom Marsa, Saturna, Juznog cvora ili Urana
Ako je vrh 2.kuce negativno aspektovan
Ako je Mesec ili vl.2.kuce udaljen do 17 ° od Sunca
Ako je Mesec ili vl.2.kuce u 8. kuci ili u aplikacionom aspektu sa vl 8.kuce
Ako je Mesec ili vl.2.kuce u separacionom aspektu sa sopstvenim vladaocemDakle, gleda se u kom znaku pada vrh odgovarajuce "druge" kuce, njen vladalac i planete u njoj.
Tamo gde nadjete vladaoca odgovarajuce 2. kuce (znak i kuca) je prvo mesto gde treba traziti izgubljenu stvar.
Ukoliko je vladalac 2.kuce udaljen do 5 stepena od vrha sledece kuce, racuna se kao da je u sledecoj kuci. Ako je vl. 2. kuce, na samom kraju znaka (29 stepen) postoje sanse da je izgubljena stvar iza neke stvari.
Ako je vl. 2. kuce, na samom pocetku znaka (0 stepeni)onda je izgubljena stvar upravo preneta na novu lokaciju.

MESTA ZA TRAZENJE IZGUBLJENIH STVARI

Pogledajte moguca mesta na kojima treba traziti izgubljenu stvar u zavisnosti od toga u kom znaku se nalazi vrh odgovarajuce druge kuce a potom i sam vladalac.
VATRENIM ZNACIMA: blizu grejnih tela, pec, dimnjak, gornji delovi sobe
OVAN: blizu peskovitog zemljista, ili brda. U kuci blizu tavana, plafona. Napolju, blizu ili u stali, orace zemlje; strana sveta: ISTOK
LAV: drvece, suma, pustinja, divljina, kamenita mesta, parkovi, gde ima puno toplote; strana sveta: SEVEROISTOK
STRELAC: stale, kos, ambari, brda i uzvisenja. Biblioteke, gornji spratovi kuce, mesta sa religioznim stvarima, ikone, svecnjaci; strana sveta: JUGOISTOK
ZEMLJANI ZNACI: u blizini poda, plocnika, podrum, suturen, ispod zemlje
BIK: stala, kos, zitnica,magacin, stovariste, zbunje, prizemlje ili prvi sprat u kuci, banke ili tamo gde stoji novac; strana sveta: JUGOISTOK
DEVICA: gde se uci, biblioteke, police sa knjigama, plakar, orman, basta, spajz, kancelarija. Obicno nije vidljivo, u dzepu, fijoci ili ormanu; strana sveta: JUGOZAPAD
JARAC: na poslu, kod roditelja, trnovitom zbunju, pustom, neplodnom zemljistu, u tamnim uglovima blizu zemlje, obrađenog zemljista ili iskopanog zemljista; strana sveta: JUG
VAZDUSNI ZNACI: Gore iznad, napolju visi na kanapu ili drvetu
BLIZANCI: blizu zida, deo zida urađen na drugaciji nacin od ostatka, sanduk, kovceg, kufer, soba za rucavanje, ucionica ili druga mesta gde se uci, u kolima, garazi, obdaniste; strana sveta: JUGOZAPAD
VAGA: mansarde i nazidani delovi, spavaca soba, vrhovi planina ili brda, napalju na cistom i ostrom vazduhu; strana sveta: ZAPAD
VODOLIJA: neravno, bregovito zemljiste, vinogradi, krova, tavanice, prozora, avioni, u holovima ucionica za predavanje; strana sveta: SEVEROZAPAD
VODENI ZNACI: u blizini vodovodnih cevi, posuda sa mlekom, kuhinja, jezera, reka, bara, bazena, ribnjaka, fontana, blizu vode bilo koje vrste
RAK: potok, recica, izvora, kuhinja, bunara, obala, restoran, sobe gde se kuva, u dvoristu iza zgrade; strana sveta: SEVER
SKORPIJA: necista mesta, drenaza, mocvara, blato, kontejneri, vocnjaci; strana sveta: SEVEROISTOK
RIBE: izvori, reke, ribnjaci,bunar, stara kuca, rezervoari, usamljena mesta i skrivena; strana sveta: SEVEROZAPAD


KUCE HOROSKOPA

Obratite paznju pri tumacenju kuce u kojoj se nalazi vladalac odgovarajuce druge kuce. Ako trazite odgovor na pitanje gde je stvar koju sam izgubila i vl.2 kuce nadjete u prvoj kuci, onda je to zaista prva kuca karte. Ali ako ste pitanje postavili za stvar koju je muz izgubio i vladaoca 8. kuce nadjete u 9. kuci karte, to je u stvari muzevljeva 3. kuca, znaci citate objasnjenje za 3.kucu!!
1.KUCA: Obicno je stvar tamo gde ju je sama osoba ostavila i osim ako vladalac kuce ima izrazito lose aspekte stvar ce biti pronadjena. Ovaj polozaj ukazuje na mesto na kome pitalac provodi najvise vremena, takodje ulazni hol, verandu, prilaz, prednja vrata i prozore kuce.
strana sveta: ISTOK
2.KUCA: Mesta gde se novac cuva, gde se cuvaju dragocenosti, u banci, novcaniku, sefovima, spavacim sobama, budoar, mesta za snabdevanje, cvetna basta, sibljak, sikara.
strana sveta: SEVEROISTOK
3.KUCA: U kolima ili garazi. Ili je kod rodjaka ili on zna gde je. U stolu gde se drze pisma ili knjige ili za kojim se uci. U prodavnici, marketu. U sobi gde se gleda TV ili slusa muzika. U hodniku ili na stepenistu, autobusu, taksiju, kod rodjaka u kuci ili kod suseda, u skoli.
strana sveta: SEVEROISTOK
4.KUCA: U kuci, u kuhinji, u spajzu, na bezbednom, sigurnom mestu. U dvoristu ili basti. U kuci roditelja. U suturenu, prizemlju, sobi za rucavanje, vodovodnih cevi, bilo koje mesto gde se drzi hrana, restorani, obala.
strana sveta: SEVER
5.KUCA: Dete je mozda negde stavilo tu stvar ili zna gde je. U decijoj sobi, baru, pozoristu, igralistu, u jami, sobi za igru, bilo kom mestu gde se zabavljate i uzivate, autotrke, kazino, kladionice. Pored tela za zagrevanje, vatre u centru kuce.
strana sveta: SEVEROZAPAD
6.KUCA: Na poslu, ili neko sa posla zna, ili je stavio tu stvar na to mesto, ili je pak video. Vas kucni ljubimac je mozda odvukao negde stvar koju trazite. U kutiji, dzepu, fijoci. Tamo gde drzite odecu, u ugradnjim ormanima. Obicno se ne vidi. U bakalnicama, restoranima, zoo vrtu, kod doktora, kod advokata. Tamo gde u kuci radis posao koji naplacujes (npr ako sijes za musterije).
strana sveta: SEVEROZAPAD
7.KUCA: Partner je mozda video ili stavio tu stvar negde. Spavaca soba, dnevna soba, veranda, predvorje, trem. Obicno je na vidnom mestu. U partnerovoj sobi, kancelariji, ili mestu u kuci gde radi.
strana sveta: ZAPAD
8.KUCA: Na nevidljivom mestu a cesto se i uopste ne moze naci! Proverite svako mesto gde ima vodovodnih cevi, kupatilo, kuhinja, podrum, prizemlje, groblja, osiguravajuca drustva, laboratorije.
strana sveta: JUGOZAPAD
9.KUCA: Na fakultetu, koledzu, univerzitetu, u avionu. Oznacava da je stvar mnogo daleko. Proverite u crkvi, biblioteci, gornjim spratovima, mansardama, gornjim policama ili u stali
strana sveta: JUGOZAPAD
10.KUCA: Dvorana, fabricka hala, trpezarija, javna zrada, ministarstvo, sefovska kancelarija, roditelj ili sef znaju gde je taj predmet. Kraj temelja, krovova, greda, zidova.
strana sveta: JUG
11.KUCA: Mesto za okupljanje, vile, klubovi, prijatelj ili zna gde je, ili je video, ili stavio na to mesto. Bilo koje mesto u kuci gde nesto radite.
strana sveta: JUGOISTOK
12.KUCA: Sta god da je izgubljeno, ne vidi se, potpuno je sakriveno i cesto uopste ne moze da se pronadje! Moze biti u bolnici ili kod doktora.
strana sveta: JUGOISTOK

Zakljucak: Ako vladaoca 2 kuce ili Tacku Fortune nadjemo u 10. kuci u znaku Device to znaci da je izgubljena stvar na juznoj strani npr. stana (10.kuca) ali u sobi ili prema zidu koji pripada jugozapadu (Devica)


BOJE

Od velike pomoci moze biti i boja pored koje treba traziti izgubljenu stvar. U sledecim tabelama mozete videti koje boje odgovaraju znacima i planetama:

Mesec ~ bela, krem, srebrna

Merkur ~ svetloplava, golubija

Venera ~ bela, tamnocrvena

Sunce ~ zuta, zlatna, tamnocrvena

Mars ~ drecava crvena

Jupiter ~ crveno, pepeljasto, belozeleno

Saturn ~ crno, zeleno

Uran ~ karirano, pomesane boje

Neptun ~ tirkiz, boje mora

Pluton ~ tamne nijanse

Ovan ~ bela, belocrvena

Bik ~ bela, bledozuta

Blizanci ~ bela, bledonarandzasta

Rak ~ zelena, smedja

Lav ~ crvena, zelena

Devica ~ crna, pegava

Vaga ~ pastelne boje

Skorpija ~ braon

Strelac ~ zutozelena

Jarac ~ crno,tamnobraon

Vodolija ~ nebo plavo

Ribe ~ tirkiz


Drugo mesto gde treba traziti izgubljenu stvar je znak i kuca u kojoj se nalazi Tacka Fortune. Za poziciju Tacke Fortune ne vazi sistem derivatnih kuca! Znaci ako postavimo pitanje u vezi neke stvari koju su sin ili cerka izgubili (znaci u vezi 6.kuce karte) i Tacku fortune nadjemo u 7. kuci gledamo objasnjenja za znak i 7. kucu.
Ako se Tacka Fortune ili njen vladalac nalazi u nekoj od ugaonih kuca (1,4,7,10) to znaci da je izgubljena stvar u kuci.
Ako je izgubljena stvar predstavljena ili pod vladavinom retrogradne planete, ta stvar ce sigurno biti pronadjena!


PROCENA VREMENA

Jedna od najtezih stvari u Horarnoj astrologiji je procena vremena kad ce izgubljena stvar biti pronadjena.
Vreme se procenjuje na osnovu razlike u stepenima koju Mesec treba da predje da bi napravio tacan aspekt sa planetom u 2. kuci ili sa Tackom Fortune ili sa vladaocem 4.kuce. Vreme se takodje moze proceniti na osnovu razlike u stepenima koju vladalac 2.kuce treba da predje da bi napravio tacan aspekt sa vladaocem 4.kuce.
Osnovna pravila za odredjivanje vremena su:


PLANETA U KUCAMA

VREME

Kardinalni znak
cas1,4,7,10
dan~ 3,6,9,12
nedelja~ 2,5,8,11

Promenljivi znak
dan ~ 1,4,7,10
nedelja ~ 3,6,9,12
mesec ~ 2,5,8,11

Fiksni znak
nedelja ~1,4,7,10
mesec ~ 3,6,9,12
godina ~ 2,5,8,11

Shmishonja
24-11-2006, 21:18
Soba / stan / kuća : IV polje , Rak , Mesec
~ biblioteka : III polje , Blizanci , Devica , Jupiter
~ čekaonica : Saturn
~ dečija soba : VIII polje
~ dnevna soba : Lav , V polje , Sunce , Rak
~ gostinjska soba : Vaga
~ hodnik : Blizanci
~ kuhinja : Škorpion , VIII polje , Rak
~ kupatilo : Rak , IV polje , Mesec
~ najveća soba u stanu/kući : Strelac
~ najvišlja soba u stanu/kući : Strelac
~ oskudno nameštena soba : Jarac
~ nenameštena / prazna soba : Jarac
~ ostava : VI polje , Devica i Bik
~ predsoblje : Blizanci
~ podrum : Saturn , Jarac
~ potkrovlje : Vaga
~ radna soba : IX polje
~ salon : Venera
~ spavaća soba : Venera , Vaga
~ srednja soba u stanu/kući : Bik
~ soba na spratu : Strelac , Blizanci , Vaga
~ soba koja se iznajmljuje podstanaru : Devica , Merkur
~ tavan : vaga , Neptun
~ toalet : Škorpion , Pluton , Rak
~ trpezarija : Škorpion , Rak , Sunce
~ vešernica : IV polje

Shmishonja
27-11-2006, 01:11
Zamolila bih vas za tumačenje. Da li ću završiti fakultet, i kada? :cold:
Evo karte (http://astro.axisdraw.com/forum/links.php?url=http://img218./7425/dalicuyavrsitifakultetgs2.gif)

Di je karta :confused:
Ako ti je lakše ~ napiši : datum , vreme , mesto kada je pitanje postavljeno , ja ćem' da odradim ostatak :)

Shmishonja
17-12-2006, 22:44
Evo šta kaže moj najomiljeniji tradicionalni astrolog ~ Džon Froli ~ o horarnoj . Kako se tumači , koliko je ona ustvari laka za razumevanje . On , koji je inače Bik , na vrlo "prizeman" , jednostavan , slikovit i nadasve veseo i smešan način objašnjava simboliku planeta , polja , aspekata , objašnjava šta je najbitnije kada se tumači horarna karta .


Ovo su neki delovi texta prekucani iz njegove knjige "Praktična horarna astrologija" koja je nastala zahvaljujući Branki Stamenković koja je snimila njegova predavanja koja su bila održana na astrološkoj konferenciji u Beogradu , Marta 2002.


" U tradiciji čitavog čovečanstva , ono što je ljudima bilo uvek najzanimiljivije jeste činjenica da se mi razlikujemo jedno od drugog i da stvari u životu nikada ne funkcionišu onako kako je planirano . To nam naravno daje ogroman materijal za ogovaranje , ali nam sve to daje odredjeni smisao životu .

Jedan od pogrešnih ideja koja često postoji o astrologiji glasi ~ ako je praktikujete iz dana u dan , trebalo bi nekako da prestanete da osećate uzbudjenje , tj. trebalo bi da vam postane dosadna . Plašim se da ja još uvek nisam stigao do tog nivoa jer je i dalje smatram neverovatnom . Pogledajte u sve te horoskope ! Koliko novih i interesantnih inforamcija oni nama pružaju ! Pa to je tako zapanjujuće fantastično ! Prosto ponekad osetim potrebu da kažem nekom svom sirotom klijentu : naravno da se tvoj muž vidja sa drugim muškarcem i naravno da ti je mačka na heroinu ( smeh publike ) , ali sve to uopšte nije važno , pogledaj koliko drugih fenomenalnih informacija ima tvoja karta ! ( grohot publike )

E , sad idemo na pauzu , pa posle par cigareta vraćamo se natrag na primere ...

Shmishonja
17-12-2006, 23:26
Smrt

Ovo je horoskop o jednoj predpostavljam vrlo tužnoj temi , ali kao aktivni astrolog koji praktikuje TA vremenom se naviknete da prilično često ubijate ljude . Ali ako se ne pojavi par leševa , to i nije zabava ( smeh publike ... tipični engleski humor :rolleyes: ) Način na koji horoskop prikazuje neku od informacija i preciznost te informacije prosto su predivni .

Ovo je horarni čart ~ situacija je bila takva da je prijateljica osobe koja je postavila pitanje odvedena u bolnicu . Bila je vrlo bolesna i smeštena je na odeljenje intenzivne nege . Tu je bila već nekoliko dana . Lekari su je bockali i pregledali , ali nisu uspeli da otkriju šta to nije uredu sa njom .

Dakle , pitanje (http://img.photobucket.com/albums/v223/vaganena/forum%20slike/horarnofroli.gif) je glasilo : "Da li će moja prijateljica preživeti i šta to nije uredu sa njom ?" S tačke gledišta razumnog sveta , ideja da možemo dobiti bilo kakvu konkretnu informaciju iz astrološke karte napravljene za trenutak kada je pitanje postavljeno , sasvim je bizarna . Ovde imamo još ludju misiju ~ jer se postavljeno pitanje ne odnosi na osobu koja je postavila pitanje , te nema diakkve direktne veze sa celom situacijom .

Ali , ona pita o svojoj prijateljici , tako da je osoba koja postavlja pitanje predstavljena Asc' . Medjutim pošto nije sama uključena u tu situaciju , mi nećemo posmatrati Asc' . Nas zanima njena prijateljica , a prijatelji su nam XI polje .

Prijateljica će biti prikazana planetom koja vlada XI poljem , a u ovom slučaju to je Merkur . Mogli bi smo samo baciti kratak pogled na Merkura i reči "Merkur je u sopstvenom znaku , vrlo je dobar , nemoguće je da je njenoj prijateljici loše!"

Ali , kada postavimo pitanje o nekom medicinskom slučaju , naš pristup će ipak ( trebalo bi ) da bude drugačiji . Ovde vas donekle bacam u vatru pre vremena , ali se ne brinite ako odmah ne svatite o čemu pričam .

Prvo pitanje koje imamo kada je neka osoba bolesna glasi "Da li je ta osoba zaista bolesna , da li stvarno nešto nije u redu sa njom ?" A prvo šta gledamo kako bi smo to ustanovili jeste da li se planeta nalazi u znaku svoje prirode . Merkur je suva planeta , a nalazi se u vazdušnom znkaku . Vazdušni znaci su topli i vlažni . Dakle imamo potpunu suprotnost , planeta je u znaku koji joj nikako ne odgovara . To je veliki konflikt , dakle :"Da , prijateljici je zaista loše" ... ali "Šta se to njoj desilo?" pitanje je broj dva ...

Nedavno se njoj nešto loše desilo i to će u ovom čartu biti predstavljeno separacionim aspektom . Merkur ima separacionu 180° sa Marsom , što očigledno nije baš dobar aspekt , a dodatno , Mars je retrogradan , te funkcioniše na nepovoljan način , i mnogo je gori nego od "običnog" Marsa . Ako XI polje uzmemo kao Asc' prijateljice , otkrićemo da Mars vlada njenom VIII kućom , kućom smrti , tako da Mars predstavlja ovde smrt prijateljice . Imamo separacioni aspekt izmedju Merkura ( prijateljice ) i Marsa ( planete koja predstavlja njenu smrt ) . Jasno je da ona nije mrtva , u suprotnom pitanje ne bi bilo postavljeno ...

Ako imamo separacioni aspekt izmedju ove dve planete . a znamo da je još uvek dotična živa . trebalo bi da budemo srećni i da pomislimo da je ona bila blizu smrti ali je preživela i da će se uskoro oporaviti . Na nesreću po nju , Merkur je upravo završio tu 180° a s druge strane pošto je Mesec najbrža planeta on će potkačiti upravo Merkura sa 180° a tek što je završio 0° sa Marsom ! Dakle , Mesec uzima prijateljicinu smrt i prenosi je nazad do nje ... to se terminologijom TA zove "prenos svetlosti" ... Mesec sklapa svetlost Marsa i prenosi je do Merkura , tj. Mesec povezuje smrt sa prijateljicom ... zaključak , na žalost , ona će ipak umreti ...

Loša stvar koja se desila prijateljici je predstavljena Marsom , dakle gledaćemo Marsa kako bi otkrili kakva je priroda te naročito loše stvari koja je koštala ovu ženu zdravlja i života .

Mars je u Strelcu ~ predstavlja veliku količinu krvi . Lekari su sumnjali da bi ona mogla imati krvarenje u mozgu . Da je ovaj Mars u Strelcu bio postavljen u njenoj I kući koja predstavlja njenu glavu , imali bi smo krvarenje u mozgu . Ali , on se nalazi u njenoj V kući , koja predstavlja srce . Dakle , previše krvi u srcu - ona je imala samo jednostavni srčani udar . Da je ova moja izjava tačna , potvrdjeno je obdukcijom lekara ...

Dakle , horoskop napravljen za trenutak u kome neka osoba postavlja pitanje o nekoj trećoj osobi može dati i tačnu medicinsku dijagnozu i to nakon otprilike 20min rada i prelistavanja nekolicine udžbenika . Napominjem da to nije rezultat izuzetne brilijantnosti astologa , već samo dobro poznavanje nekog mmedicinsko&astrološkog udžbenika .

publika pita : nakon koliko je dana ta žena preminula ?

Vrlo brzo , jer je Mesec u kadentnoj kući , a kada se nešto odigrava u tim kućama , odigrava se vrlo brzo . Mesecu treba tek nekoliko stepeni da dovrši aspekt sa Merkurom , nalazi se u promenljivom znaku , a oni nisu izrazito , već umereno brzi , takoda imamo nekih 4h do same smrti . Ne znam tačan sat kada se to desilo , ali osoba koja je postavila pitanje mi je telefonirala narednog jutra javljajući mi da je njena prijateljica preminula ...

Shmishonja
17-12-2006, 23:31
Sutra vam kuckam o značenjima kuća po Froliju :)


Kuće su temelj na osnovu koga dolazimo do tumačenja horarnog čarta . Proći ćemo vrlo brzo kroz kuće , jer one uglavnom imaju skoro isto značenje kao i u MA , ali uz neke značajne i važne razlike . Najvažnije je da zaboravite "alfabetski" raspored kuća , prema kome prva kuća znači isto što i Ovan ili Mars ... To je vrlo dobar sistem ako je vaš cilj da se bavite astrologijom koja ne funkcioniše u TA .

Horizont se sagledava kao tačka u kojoj materijalno susreće nematerijalno . To je tačka u kojoj duša ulazi u telo , tj. dolazi na ovaj svet . Dakle , prva kuća je telo i pošto telo takodje možemo videti i u ostatku horoskopa , od glave do stopala , ova kuća predstavlja glavu . Dakle ako pitate da li bi trebalo da izvršite plastičnu operaciju na licu , na primer , to će biti pitanje vezano za prvo polje . Nećemo dobijati pitanja koja su mnogo vezana za prvo polje , jer pitanja su obično vezana za neko drugo polje u čartu .

II POLJE : prestavlja resurse prvog polja , one stvari koje održavaju prvo polje . To je naša imovina , ono što posedujemo . Postoje dve važne stvari koje pri tome treab inati na umu . Mi ne možemo posedovati nešto živo i ne možemo posedovati nešto što ne možemo pomeriti ili preonositi . Ono što ne možete prenositi , vi samo koristite . Tu su , na primer , vaša kuća ili auto . Druga kuća je vaš novac , ali i vaša slika o sebi . Kod emotivnih pitanja , tj. pitanja vezana za muško-ženski odnos , često otkrivamo da je II polje vrlo aktivno , kao i VIII polje ( 2 od 7 ) . To ponekad može značiti da su one medjusobno zainteresovane ili za novac one druge osobe više nego za njegovu/njenu ljubav , ili opet s druge strane može pokazati stav jednog od njih dvoje : spavaj samnom i moje samopouzdanje će se poboljšati ( smeh publike )...
Druga kuća predstavlja pokretnu imovinu , a jedna važna pokretna stvar koju mi možemo posedovati je - auto . Obično mu se dodeljuje III polje , ali je to vrlo pogrešan način rnarzmišljanja . Nije toliko važno razmišljati brilijantno , koliko je važno razmišljati jasno i logički . Naročito je važno napraviti razliku izmedju nekog predmeta i onoga za šta mi taj predmet koristimo .

III POLJE : To je kuća kraćih putovanja , što nije isto što i vaš auto . Kola / auto su predmet , a putovanje je nešto za šta ga koristite . Zanimljivo je da MA uvek kola/auto povezuje sa III poljem , umesto sa II poljem , tj. sa kućom kraćih putovanja , a ne sa IX poljem , koje predstavlja duža putovanja ... zato mislim da je ta ideja morala da potekne iz Velike Britanije ... ako u Velikoj Britaniji krenete na dug put kolima , u jednom trenutku ćete pasti preko ivice u vodu ! ( smeh publike )
Treće polje je takodje i polje braće i sestara . To je kuća naših komunikacija , pisama , govora . A ništa od toga nije naročito zanimljivo ... To je kuća naših rutinskih , svakodnevnih , dosadnih , dešavanja u životu . To je pravo značenje "kratka putovanja" . To je "putovanje" koje pravimo dok obavljamo svakodnevne aktivnosti , poslove kao na primer kada idemo do ćoška da bi bacili djubre u kontejner ili otišli u prodavnicu po namirnice . III polje naspram IX polja se zato i jako razlikuju . Bar na engleskom jeziku to je sasvim očigledno : reč "hollyday" je ustvari stvar IX polja , ti je posebna vrsta putovanja . To je "holly - day" ... to je "kuća" Boga i predstavlja put ka njemu . Ovo polje takodje predstavlja osnovno znanje koje posedujemo i koje nam je potrebno da bi opstali . To je osnovna sposobnost čitanje , pisanja i računanja . Svo znanje iznad toga je znanje koje pripada IX polju .

IV POLJE : je kuća doma i porodice , ona predstavlja naše korene , odakle smo i ko smo , a naročito predstavlja našeg Oca . Astrologija nije politički korektna , Bio vaš otac feminiziran ili ne , voleli ga vi ili ne , on je i dalje vaš otac . U ovo polje takodje spada nepokretna imovina : kuća ,stan , farma ...


Peto polje je polje dece , zabave , ljubavi , ali NE i osobe sa kojom vodite ljubav , jer postoji razlika izmedju objekta i funkcije nekog objekta . Osoba sa kojom ste intimni predstavlja VII polje , čak i kada je u pitanju samo afera , i čak ako se sledećeg jutra probudite razmišljajući :"Ko je , dodjavola , ovo !?" (smeh publike) ... i dalje je to VII kuća . Ali , sve ono što radite sa osobom do koje vam je , emotivno , stalo , predstavljeno je petom kućom ... držanje za ruku , šetanje duž plaže , šoping , ispijanje kafe u kafiću , odlazak na mesto zabave ... sve te "bezazlene" sitnice se vezuju za petu kuću ... Takodje , ovo je kuća kockanja , ali samo ako se kockate zabave radi , ne brinući o tome da li će se ostvariti profit ili ne . Ako posmatrate utakmicu na televiziji s prijateljem i kažete "Kladim se da će pobediti Nju Hempton !" to je opklada koja spada u petu kuću . Sve zavisi od toga šta vi želite : ako želite samo dobru zabavu , to je V polje , ali ako želite da profitirate od toga , onda je to VIII polje ~ polje tudjeg novca .

Šesto polje : je kuća bolesti , a ne kuća zdravlja . Zdravlje , vitalnost duha i tela , sposobnost tela da se bori protiv bolesti je I polje . VI polje je kuća svih onih groznih stvari koje nam život često stavlja na naš put , a za koje mi zaista nismo krivi . To je kuća loših stvari koje nam život priredjuje . Naspram nje je XII polje koje pokazuje upravo suprotno ~ sve greške i loše stvari za koje smo mi lično odgovorni . Medju najočiglednije grozne stvari koje nam život priredjuje , zasigurno je ~ bolest .

Takodje , VI polje je i polje slugu , robova , pa i svih onih sa kojima radite ali su na neki način manje obrazovani od vas . VI polje NIKAKO nema veze sa vašim poslom kojim radite ! Vaš posao je X polje , ma koliko mizeran , jednostavan ili dosadan on bio . Što se tiče našeg poslovnog sveta , X polje pokazuje i ljude za koje radimo , a VI polje pokazuje ljude sa kojima radimo ili koji rade za nas . To je zato i razlog zašto spadaju u domen VI polja ~ oni žive svoji život kako bi nam što više zagorčavali život .

Postoji i jedna lepa stvar vezana za VI polje , a to su životinje . Ovo je polje malih životinja ( Englezi su pametni pa su postavili definiciju : VI polje predstavlja sve one životinje koje su manje od koze ... kada se pravilno kvalifikujete da postanete pravi TA majstor , dobijate jedan veliki model koze u prirodnoj veličini , tako da ako vam klijent postavi pitanje u vezi neke životinje , vi jednostavno uporetide tu životinju sa vašim modelom i odmah znate da li je u pitanju VI ili XI polje ! ... glasan smeh publike ... )To je nekima veoma zbunjujuće , jer naročito vama koji živite u Evropi , imate neke metričke koze , a one skoro da nisu uopšte iste veličine kao i engleske koze ! Ako budete ikada dolazili u Englesku da praktikujete TA , možete zamenniti svoji model koze sa našim modelon na aerodromu ... glasan smeh i aplauz publike ...


Sedmo polje : je polje partnera / partnerke , ljudi sa kojima imamo ravnopravne odnose . Dakle , to su ljudi sa kojima imamo blizak kontakt , tj. blizak emotivni odnos : muž , žena , ljubavnik , ljubavnica ... To su takodje i ljudi sa kojima se borimo na ravnopravnom nivou , tj. naši neprijatelji . Ako smo na sudjenju I polje , VII polje će biti naš protivnik . Kada posmatramo čart napravljen za trenutak početka nekog sudjenja , VII polje će biti okrivljeni , a I polje će biti osoba koja tuži . Kada je reč o romantičnim pitanjima , proučavamo naravno VII polje , čak iako emotivna veza , konkretna , nije "zvanična" . Isto tako , ako postavimo pitanje o nekoj osobi na temu muško-ženski odnosi , VII polje će nam pokazati kakva situacija i "hemija" vlada izmedju te žene i tog muškarca .

Do odredjene konfuzije može da dodje ako posmatramo nekog našeg prijatelja i razmišljamo da li je došlo vreme da njegove dužnosti XI polje unapredimo u dužnosti VII polja . U takvim slučajevima , uvek se držimo suštine pitanje , a ona je vezana za VII polje :"Da li me on/ona voli?" . U mom slučaju , ja ću pitati "Da li me Lorin Bekol voli?" ... to je pitanje koje se vezuje za VII polje .

VII polje je polje ljudi koji su nam vrlo bliski , bilo kako pozitivci ( ljubavnici ) , bilo kao negativci ( protivnici na sudu , na primer ) , ali je VII polje i ljudi koji su nam potpuno strani , koji nam ništa , ali apsolutno ništa ne znače , niti se mogu svrstati ni u jednu kategoriju u našem životu . Dakle , alp pitamo :"Da li će moj biznis uspeti?" , VII polje će nam pokazati potencijalne mušterije .

VII polje što je vrlo važno , predstavlja i naše poslovne partnere u svim (ne)mogućim oblastima koji nisu zasnovani na emotivnoj potrebi . Ako ulazimo u privatni posao sa nekim , VII polje će biti upravo taj naš poslovni partner .

Ako neko , vas , kao astrologa pita , vi ćete biti pitačeva VII kuća , jer ste vi partner sa tom osobom na mističnom putu otkrivanja istine . Ili ako je reč o pitanju vezanom za bolest , I polje je osoba koja pita , a VII polje je lični lekar , jer je on partner pitačevom oporavku od bolesti . To se primenjuje samo onda kada su pacijent/pitač i dokor direktno uključeni u situaciju/pitanje , a ako ih posmtramo kao apstrakciju , onda ćemo ih smatrati učenim ljudima i oni će biti IX polje ... ali o njima malo kasnije ... vidim da je cigaret-pauza vrlo aktivna u vašim mislima ... pauza od 15min pa idemo dalje ... tj. ja vam sutra kucam ostatak texta :1:

Merkur
27-12-2006, 10:35
Shmishonja: ...Spoljašnje planete se NE koriste u horarnoj . Znaci ~ Uran , Neptun i Pluton , zajedno sa još nekim planetama ne postoje u horarnoj astrologiji . Sami tim Škorpijom vlada Mars , Ribama vlada Neptun i Vodolijom vlada Saturn .
...
Da nije slucajno ovo greska (Ribama vlada Neptun)? Ko vlada Ribama?:confused:

Shmishonja
27-12-2006, 15:28
Da nije slucajno ovo greska (Ribama vlada Neptun)? Ko vlada Ribama?:confused:

Auu ! Dobro si videla ! Kakva greška u kucanju ! Ribama vlada Jupiter :)

Vojvotkinja
27-12-2006, 23:16
chekajte sad, nemojte i mene da zbunjujete :confused:..Zar Ribama ne vlada Neptun, a suvladar Jupiter...isto kao i za Shkorpiju Pluton - Mars..
Citiracu bamby sa topica "Znak, vladar, osnovne karakteristike"RIBE Ribama vladaju Neptun i Jupiter. Promenljiv, vodeni, ženski znak. Pripada mu dvanaesta kuća.

Nenita
27-12-2006, 23:59
chekajte sad, nemojte i mene da zbunjujete :confused:..Zar Ribama ne vlada Neptun, a suvladar Jupiter...isto kao i za Shkorpiju Pluton - Mars..
Citiracu bamby sa topica "Znak, vladar, osnovne karakteristike"RIBE Ribama vladaju Neptun i Jupiter. Promenljiv, vodeni, ženski znak. Pripada mu dvanaesta kuća.

U horarnoj astrologiji Uran, Neptun i Pluton se ne uzimaju u obzir, tako da se za vladara Skorpije uzima Mars, za Vodoliju- Saturn, a za Ribe- Jupiter..
Pratite ovu temu od samog pocetka i nece biti zabune..:)

Shmishonja
28-12-2006, 21:27
chekajte sad, nemojte i mene da zbunjujete :confused:..Zar Ribama ne vlada Neptun, a suvladar Jupiter...isto kao i za Shkorpiju Pluton - Mars..
Citiracu bamby sa topica "Znak, vladar, osnovne karakteristike"RIBE Ribama vladaju Neptun i Jupiter. Promenljiv, vodeni, ženski znak. Pripada mu dvanaesta kuća.

Samo ću ponoviti :
~ Škorpionom vlada Pluton , ali u modernoj astrologiji , dok u tradicionalnoj astrologiji Škorpionom vlada Mars .
~ Vodolijom u modernoj astrologiji vlada Uran , dok u tradicionalnoj njom vlada Saturn .
~ Ribama u modernoj astrologiji vlada Neptun , dok u tradicionalnoj vlada Jupiter .

Anika
01-05-2007, 00:36
Dr B.V. Raman
(najveći indijski astrolog 20. veka)

'Indijska astrologija za početnike'

HORARNA ASTROLOGIJA ili POSTAVLJANJE PITANJA


Prašna, ili horarna astrologija podrazumeva predvidjanje dogadjaja uz pomoc planetarnih znacenja u trenutku postavljanja pitanja. Ova grana astrologije nam zaista moze biti od koristi s obzirom da nam omogucava da odgovorimo na pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota, u trenutku kada ste najvise uznemireni i kada se mozda sreca i nesreca kolebaju na vagi zivota. Horarni astrolog bez trunke znanja iz oblasti anatomije, psihologije i patologije preuzima na sebe odgovornost da postavi pravu dijagnozu bolesti, cak i onda kada su i najmudiji lekari u nedoumici. Svaki prosecni intelektualac je u stanju da brzo savlada, shvati i primeni horarnu astrologiju. Posle odredjenog iskustva sam otkrio da su pravila horarne astrologije (data u Capana i Dzinedramala tekstovima) nepogresiva. Pravila horarne astrologije koja cu izneti u sazetom obliku, bi trebalo pazljivo da se primenjuju na dogadjaje od najvece vaznosti. Prasna sastra (horarna astrologija) je toliko siroka, da je nemoguce dati sva glavna pravila na osnovu kojih bi vi mogli da predvidjate, i ne samo na osnovu pukog vremena (casa) u kojem je postavljeno pitanje; Vazan je i svaki predznak (omen) da bi mogli da dokucimo: sta je u glavi osobe koja postavlja pitanje, i kakvi ce rezultati biti? Radi boljeg razumevanja ovog predmeta citaoci se mogu osloniti na moj rad "Prasna ili horarna astrologija".

* Pre svega sastavite horoskop u vreme postavljanja pitanja i napravite Rasi i Navamsa cart. (U djotisu za Rasi cart /po znacima/ vazi sideralni-astronomski sistem racunanja Ascendenta(lagne) i kuca. Dakle oduzme se oko 23 stepena, i potom jedan ceo znak - predstavlja jednu kucu; Cart je kvadratnog oblika, a odnosi planeta se zovu joge, prim prev). Utvrdite snagu i slabost planeta, i obratite paznju na instrukcije koje slede. Dao sam primere nekoliko tipicnih pitanja i nacina njihovog odgovaranja.

(0. Pitanja tipa:) Da li ce dogadjaj koji treba iznenada da se desi biti povoljan ili nepovoljan?

(Odgovor) Ako je ascendent pitanja (pitalac) pao u znake: Lava, Device, Vage, Skorpiona, Vodolije ili Blizanaca, a vladar ascendenta je povoljno polozen, ishod ce biti dobar. Ako ascendent padne u ostalih 6 zodijackih znakova, i ako njegov vladar nije dobro postavljen, ishod ce biti nepovoljan.

(1. Za pitanja zdravlja) Hoce li se moje zdravlje poboljsati?

(Odgovori) Ako je vladar ascendentnog znaka (kada se rodilo pitanje, prim prev) pao u 5. ili 9. kucu, i ako je u savezu ili aspektu (po djotisu) sa benefikom, a slobodan od malefika - zdravlje ce se poboljsati!
- Ako je pak vladar ascendenta pao u 6-tu, 8, ili 12. kucu i to pod aflikacijom - onda nece doci do poboljsanja zdravlja.

(2. O bogatstvu) Da li ce osoba koja postavlja pitanje postati bogata?

(Odgovor) Ako je vladar druge kuce u savezu ili u dobrom aspektu sa vladaocem 9. kuce; Zatim 2. kuca treba da bude slobodna od aspekta sa vladaocem 6, 8. ili 12. kuce - Tada ce doci do bogacenja.
Priroda ascendentnog znaka, Navamsa, i to da li su oni kardinalni, promenljivi ili fiksni - ti podaci nam otkrivaju vreme u kojem ce se pitalac obogatiti. (Kardinalni znaci su pokazatelj brze realizacije, promenljivi daju rano ostvarenje, a fiksni znaci su pokazatelj da ostvarenje cilja moze potrajati godinama.)

(3. Putovanja) Da li je dobro da krenem na odredjeni put?

(Odgovori) Ako je vladar ascendenta i Mesecevog znaka jak, i jos ako je pao u 3. kucu, ili je u savezu sa vladaocem trece kuce - tada slobodno krenite na put.
- U suprotnom nije pametno putovati.

(4. Kupo-prodaja imovine) Da li je trenutak za promet imovine?

(Odgovori) Ako su vladar ascendenta i vladalac sedme kuce (ugovori) dobro postavljeni, kao i vladar 4. kuce, tada se trgovina moze uspesno obaviti. Ako su Jupiter ili Venera pali u 4. kucu, bice to srecna i dobra investicija u nekretnine (kupovina).
- Nasuprot tome, polozaj Saturna u 4. polju horarnog horoskopa nije povoljan ni za kupovinu ni za prodaju.

(5. Deca) Da li ce se roditi musko ili zensko dete?

(Odgovori) Ako je vladar 5. kuce u muskom znaku i ako je peta kuca u muskom znaku tada ce se roditi decak. U suprotnom devojcica. Takodje ako je vladar 5. kuce u asocijaciji i aspektu sa muskom planetom - bice decak.

(6. Ishod bolesti) Hocu li se, i kada, oporaviti od bolesti?

(Odgovor) Ako su se npr. vladaoci prve i 6. kuce nasli zajedno u savezu (konjukciji), malo je izgleda da ce se pacijent oporaviti. Trajanje bolesti: ako je na vrhu 6. kuce kardinalni znak, bolest traje kratko. Ako je promenljiv znak, bolest ce imati prosecnu duzinu; Ako je fiksni znak na vrhu 6. kuce, bolest ce dugo trajati i tesko se leci.

(7. Brak) Da li cu ozeniti DRAGU osobu, ako da, onda kada?

(Odgovor:) Da bi do braka doslo, vladaoci prve i sedme kuce moraju biti dobro postavljeni jedan u odnosu na drugi. Ako se nadje Saturn u 7. kuci, do vencanja ce doci u roku od 3 jedinice vremena. Ako se Mesec nadje u 7. ili 3, 5, 11. kuci, i pri tom je aspektovan od Jupitera, Sunca ili Merkura, a da su benefici rasporedjeni po ugaonim kucama ili trigonalnim (1,5,9) - do braka ce da dodje vrlo brzo.

(8. Blago) Ima li kakvog blaga u zemlji?

(Odgovor) Ako je druga kuca u : Biku, Vagi, ili Raku, i ako su tamo : Mesec-Venera ili Mars-Rahu, tada su sanse za pronalazenje blaga male. Ako je 4. kuca u Raku, i u njoj se nalaze Jupitr i Mesec, to je dobitna kombinacija !! Pitalac nece moci da dodje do zakopanog blaga u slucaju da je 4. kuca ometena nekim odnosom sa Marsom i Ketuom (Juzni cvor).

(9. Selidba) Da li je pametno promeniti boraviste?

(Odgovori) Ako su sedma kuca (4. od 4.) i njen vladar dobro postavljeni i slobodni od aflikacija - moze. U suprotnom se ne savetuje.

(10. Uspeh) Da li cu osvojiti nagradu?

(Odgovor) Ako su se u horoskopu ovog pitanja benefici nasli u 3, 5, 7 i 11. kuci, a da su vladari 2, 9, i 11. kuce jaki i slobodni od losih uticaja vladara 6. i 8. kuce - uspeces!

(11. Izgubljene stvari) Da li ce ukradena stvar biti pronadjena?

(Odgovor) Ako se u horoskopu ovog pitanja u 11. kuci nasao jak benefik, i ako je aspektovan od strane Jupitera ili Venere - veliki su izgledi da pronadjemo izgubljenu stvar.
- Ako je recimo Ascendent pao u fiksni znak (ili u fiksnu Navamsu) predmet je ukrao vas bliski rodjak. Pravac u kojem je odnet predmet - pronalazimo pomocu najjace planete u uglovima. U slucaju kada nema ni jedne planete u ugaonim kucama pravac utvrdjujemo pomocu znaka na ascendentu.
Planete i znaci ukazuju na sledece pravce: Sunce (Ovan) je istok, Saturn (Vaga) je zapad, Jupiter je sever, Mars (Jarac) je jug. Venera je jugo-istok, Rahu jugo-zapad, Mesec severo-zapad, i Merkur je severo-istok.

* Pitanja koja se ticu odredjenih kuca (bava) i kako odgovoriti na njih, detaljno su opisani u Autorovoj knjizi sa velikim brojem primera. Evo jednog od njih:

PRIMER: Napravite horoskop za 24. Avgust 1938.godine u 17 sati i 57 min. - Bangalor, kada je velikom astrologu pitanje postavio prijatelj koji je neku stvar izgubio? Sta je izgubio, ko je kradljivac, i da li ce stvar biti vracena vlasniku?

Citaoci koji ne znaju da urade cart ili nemaju daunlovan neki djotis program, mogu da dobiju tacne podatke i u WinStar programu na sledeci nacin: Kliknite na 'New Chart' kao uvek kada zelite novi horoskop; Na levoj strani prozorcica unesite mesto i vreme, a sa desne strane tog prozora 'Enter Chart Data', umesto Plasidus sistema kuca odaberite 'Sign-house'. Ispod toga kliknite na 'Sideral', pa dole ispod izaberite 'Lahiri'. OK.

Raspored planeta u trenutku postavljanja pitanja je sledeci: ascendent je u fiksnom znaku Vodolije. Tu u prvoj kuci je Jupiter. Vladar ascendenta (Saturn) nalazi se u 2. kuci (kuci bogatstva), a u Jupiterovom je znaku Riba. To je recepcija (parivartana joga). U trecoj kuci (u Ovnu) je juzni cvor, u 6. kuci je Mesec (u Raku), u 7. je stelijum: Sunce, Merkur i Mars, a Venera je u 8. kuci u znaku Device.

ODGOVOR: Jak aspekt stelijuma iz 7. (ugaone) kuce, prema ascendentu, ukazuje na prirodu osobe vezane za dogadjaj. Mars koji predstavlja naporan rad (uz jos neke parametre) ukazuje da je pitacev radnik uzeo stvar. Vladar ascendenta Saturn, koji predstavlja pitaoca- polozen je u 2. kuci horoskopa koja oznacava novac. Dakle stvar za koju je zainteresovan pitac je novac. Jupiter kao predstavnik novca je u 1. kuci kod vlasnika, znaci bice mu vracen novac.


* Primena horarne astrologije u slucaju nebitnih pitanja bi u stvari bila njena zloupotreba. Ona treba da se koristi samo u slucaju kada je stvar od ogromnog znacaja za pitaca, i kada je on stvarno zabrinut za ishod nekog dogadjaja.

sa....http://www.zvezdarijum.org.yu/vedska_r.htm

Merkur
15-06-2007, 07:25
U tradicionalnoj astrologiji je drugačiji raspored vladarstava znakova i kuća nego u modernoj astrologiji. Ova razlika je naročito izražena kada su kuće u pitanju, tako imamo da je:

Saturn vladar prve i osme kuće,

Jupiter druge i devete,

Mars treće i desete,

Sunce četvrte i jedanaeste,

Venera pete i dvanaeste,

Merkur šeste,

Mesec sedme kuće.

zvoncicaa
24-06-2007, 01:46
Osma kuca

Ovo je kuca smrti. Njena mnogo cesca uloga je da prikaze novac neke druge osobe , s obzirom da je to druga kuca od sedme, bez obzira da li se radi o poslovnom partneru , bracnom partneru, neprijatelju.
Osma kuca pokazuje i partnerovo samopostovanje, pa ako je kod nekog emotivnog pitanja pitac jasno zainteresovan za vladara osme kuce, to cesto ukazuje na teznju da se stekne postovanje druge osobe.
Ovo je kuca testamenata i zavestanja ali samo u najsirem mogucem smislu. ( Da li cu nekada dobiti neki nasledstvo?) U ostalim slucajevima gleda se druga kuca preminule osobe.
U telu, to su organi eksekrecije. Osma kuca nema veze sa seksom. To je pitanje pete kuce.

Deveta kuca

Deveta kuca je kuca Boga, religije i svih duhovnih stvari. Ova kuca pokriva sva duga putovanja, ali vazno je praviti razliku izmedju rutinskih i ovih putovanja. Ona rutinska , svakodnevna su stvar trece kuce, ma kolika udaljenost bila u pitanju, a sve ostalo je deveta kuca. Ovo je kuca inostranstva. Konzulata.
Ovo je i nase vise znanje, fakulteti, univerziteti. To je nas ucitelj i nas svestenik. Svi uceni ljudi pripadaju ovde, kao i njihovo znanje.
Ovo je i kuca snova, predikcija, prorocanstava, kao i onih koji predvidjaju i prorokuju.
U telu, to su kukovi i zadnjica.

Deseta kuca

Deseta predstavlja kralja, sefa, vladu, premijera, predsednika, sudiju u sudskom sporu ( sudija, porota i ceo sudski sistem se mogu uzeti kao ``sudija``). To je cast, uspeh, slava, a predstavlja i pitacevu majku.
Takodje, ona predstavlja pitacev posao ili karijeru.
Ova kuca su i butine i kolena.

Jedanaesta kuca

Ova kuca svoje najvaznije uloge dobija na osnovu toga sto je druga od desete. Kao takva, predstavlja novac sefa, novac mog posla, platu, savetnike i pomagace osobe iz desete kuce. Predstavlja novac drzave pa se vladar ove kuce gleda kod pitanja – da li cu dobiti stipendiju ili koliki ce mi biti porez.
Isto, ovo su i dobici na lutriji ili sportskoj prognozi.
Jedanaesta kuca je kuca nada i zelja. To je retko relevantno , osim u negativnom smislu. Npr. kad postavite pitanje `` Kada cu se udati?`` a u vladarstvima nad svojim signifikatorom nadjete vladara 11 kuce u izgonu ili padu.. nade i zelje su prevelike pa se i udaja odlaze..
Ovo je kuca i nasih prijatelja , a na telu predstavlja listove i gleznjeve.

Dvanaesta kuca

Ovo je kuca tajnih neprijatelja, za razliku od otvorenih neprijatelja iz sedme kuce. Vesticarenje, sirenje zlih glasina, spijuniranje ljudi. Ovo je kuca tajnih stvari, dobro skrivenih od pitaca.
Dvanaesta kuca je i kuca licnih poroka, stvari koje svesno uradimo pa sebi jos vise zakomplikujemo zivot. Ovo su i fobije. Zatvori. Bolnice. Velike zivotinje . Stopala.

zvoncicaa
24-06-2007, 01:49
Kada postavimo neko pitanje, najvaznije je da utvrdimo signifikatore ljudi ili stvari kojih se to pitanje tice. Ako tu pogresimo sve ostalo ne valja, koliko god mi to ostalo dobro uradili.
Napravila sam spisak pitanja i signifikatora koji se posmatraju u tim pitanjima , a koristila sam Smisonjine analize i Frolijev `` Udzbenik horarne astrologije``
Pa dragi moji, nadam se da ce vam pomoci!!

Kada cu dobiti platu ? –vladar jedanaeste kuce + Mesec + vladar Asc ili vladar 2.
Da li ci dobro zaraditi na ovom poslu?, vladar 11 + Mesec + vladar 1 ili 2
Da li cu dobiti povracaj poreza? isto
Kada ce mi ova klijent, kolega platiti? Vladar 8 + Mesec + vladar 1 ili 2
Da li moj dragi ima novca? Vladar 8
Da li cu osvojiti novac na lutriji ? Vladar 11.
Da li cu naslediti ocevu ustedjevinu? Otac je 4 kuca, njegov novac, druga od 4, a to je 5, pa vladar 5 kuce.
Da li cu profitirati od kupovine ove kuce? Ta kuca je moja potencijalna nepokretna imovina , , znaci 4. kuca, a novac od imovine je druga od cetiri, znaci opet peta kuca.
Da li ce moja usedjevina rasti? Stanje vladara 2 i vladara 8 ( pitanja investicija)
Da li su ovi tracevi istiniti? Vladar trece kuce.
Da li je ovaj san istinit? Vladar 1 + Mesec + vladar 9
Da li cu kupiti/prodati kucu? Vladar prve, Mesec , vladar 7 ( iako je kuca nepokretna imovina , i sama pripada 4. kuci, ovde se radi o prodaji/kupovini, znaci UGOVORU izmedju dve osobe, a to je stvar sedme kuce. Ako pitamo ``U kakvom je stanju kuca te i te osobe``, e onda gledamo vladara 4. kuce te osobe.
Da li da iznajmim nekretninu? Vladar 1, Mesec + vladar 7.
Da li da iznajmim stan ovim ljudima? Vladar 1, Mesec + vladar 7
Da li ce se postici dogovor ili potpisati ugovor? Vladar 1+ Mesec + vladar 7.
Da li sam trudna? Vladar 1+ Mesec + vladar 5
Da li cu usvojiti to dete? Prva kuca+ Mesec+ vladar 11 kuce. U slucaju da je taj neko cije dete zelimo da usvojimo predstavljen nekom drugom kucom, gledamo petu kucu od te kuce, pa prijateljicino dete – 11+5 – treca kuca..
Pitanja o operacijama, lekarima, bolesti – vladar prve kuce , Mesec, licni lekar – sedma kuca, ostali lekari – deveta kuca, opercije – sesta kuca.
Kada cu se udati? Vladar 1+ Mesec + vladar 5 ( ako nemamo potencijalnog muuza u vidu) ili
Da li cu se udati za tog i tog ? Vladar 1 + Mesec+ vladar 7.
Pitanja o sudskim sporovima – vladar 1 ( ja), Mesec ( ja) + vladar 7 ( onaj sa kim se sudim ) , vladar 2 – moji advokati, savetnici.. , vladar 8 ( njegovi advokati, saveetnici.., vladar 10 – sudija, vladar 4 – presuda krajnji ishod.
Da li cu profitirati od svog znanja? Vladar 1, Mesec, vladar 2, + vladar druge od devete= desete.
Da li ci poloziti ispit? Vladar 1+ Mesec + vladar 10 kuce
Da li ci dobiti taj posao? Vladar 1 + Mesec + vladar 10.
Kada cu se zaposliti ? Vladar 1 + Mesec + Vladar 10
Da li cu se dobro slagati sa sefom? Vladar 1+ Mesec + vladar 10
Da li cu se dobro slagati sa svojim podredjenima? Vladar 1+ Mesec + Vladar 6
Da li cu se dobro slagati sa kolegama? Vladar 1+ mesec + vladar 7
Da li sam omadjijan ? Vladar 1+ Mesec + vladar 12
Da li cu otici u zatvor? Vladar 1+ Mesec + vladar 12

Da li ce uspeti ovaj posao? Vladar 1 + Mesec + Vladar 10
Da li cemo se razvesti? Vladar 1 + Mesec + vladar 7. E, sad, ovde se gleda da li postoji apl. aspekt izmedju ovih planeta, ako ima, to ih spaja, pa se nece razvesti, a ako nema, onda se razvode.
Kad ce se poboljsati situacija na ljubavnom planu? Ako nemamo nikog, onda gledamo vladar 1 + mesec + vladar 5 , a ako imamo nekog pa kad ce biti bolje , onda vladar 1+ Mesec + vladar 7
Da li je moje radno mesto ugrozeno? Vladar 1 + Mesec + vladar 10 ( posao i nadredjeni ) + kolege , vladar 7 + javni neprijatelji i radna atmosfera , vladar 6 + tajni neprijatelji , vladar 12
Da li zavrsiti fakultet i kada? Vladar 1 + Mesec + vladar 9 + vladar 10
Da li ce se uskoro poboljsati finansije? Vladar 1+ Mesec + vladar 2 + vladar 10
Da li cu otici u inostranstvo? Vladar 1+ Mesec + Vladar 9
Da li ce poceti izgradnja objekta? Vladar 1 + Mesec + vladar 4
Da li me voli? Vladar 1 + vladar 7 + Mesec.
Da li ce moja drugarica otici u inostranstvo? moja drugarica – 11, njeno inostranstvo, deveta od 11 – sedma kuca.

Skorpija
24-06-2007, 13:04
Jao Zvoncice,ovo je super,hvala na textovima:) .Da li su ovi textovi iz knjiga,ako jesu,jel mozes da mi kazes iz kojih?:rolleyes:

zvoncicaa
25-06-2007, 00:15
Nema na cemu cure! Pa jesmo li mi resile da naucimo horarnu ili nismo?!

Skorpijice, znacenja kuca sam izvlacila iz Frolijevog udzbenika horarne astrologije, a pitanja su isto iz te knjige i iz analiza koje je uradila Shmish.
Ovo sto imamo ovde u `Analizi horarnih ` , verujte, to je sve sto treba da bismo naucili vise o horarnoj. Knjiga mi je posluzila samo da razresim neke nedoumice a da ne moram da mrcvarim Shmish.
I VEEEEELIKA Cmoka za nju sto tako nesebicno deli svoje znanje sa svima nama!
Jubim vas sve!

Merkur
20-07-2007, 00:08
Algol 26* Bika

Kaput Algol. Meduzina glava. Ovo je najnesrecnija od svih zvezda. U horarnoj astrologiji, opsta ideja koju nosi je ideja gubljenja glave. To moze biti bukvalno, ali molim vas, obuzdajte svoje impulse dramaticnosti kada radite horarna tumacenja. Da, tako grozni dogadjaji se desavaju; ali, najcesce ne, narocito ako pitanje glasi: "Da li cu dobiti ovaj posao?" ili "Da li sebi mogu da priustim ovaj stan?" Gubljenje glave obicno se moze uzeti u metaforickom smislu.
Primer: klijentkinja je sumnjala da ce dadilja koju je nameravala zaposliti biti u stanju da se izbori s decom. Signifikator dadilje nasao se na Kaput Algolu, tacno potvrdjujuci strahove klijentkinje:dadilja bi mogla izgubiti glavu.
S obzirom da se Algol nalazi u Biku, kada se na njemu nadju Mesec ili Venera, imace mnogo osnovnog dostojanstva. U ovom primeru, dadiljin signifikator bio je Mesec. Mnogo osnovnog dostojanstva, dakle ona je pristojna osoba, ali ipak nije u stanju da se izbori s poslom.

Alkione 29* Bika

Ovo je glavna zvezda u roju Plejada, ili Placnih sestara. Ovde je plakanje osnovna ideja: bice kajanja: ishod nece biti dobar.
Poput svih rojeva, Plejada utice na vid, te ovo moze biti pokazatelj da osoba predstavljena planetom koja se nadje na zvezdi Alkione ne moze jasno da vidi, ili je u zabludi.

Aldebaran 09* Blizanca

Juzno oko bika. Ovo je najjasnija zvezda u sazvezdju Bika (mada se, prema zodijackom merenju, nalazi u onom delu zodjaka koji se naziva Blizanci). Vezuje se za prolecnu ravnodnevnicu, pocetak godine, te nosi ideju zacetka, pozitivnog pocetka.
Primer: ako pitanje glasi "Da li da potrazim novi posao?", Aldebaran na ASC bio bi pokazatelj da je doslo vreme za pocetak novog ciklusa, te bi odgovor glasio: "Da, novi posao bi bio prikladan."

Regulus 29* Lava

Cor Leonis. Srce lava. Ovo je najsjajnija zvezda u Lavu. Svaka zvezda koja predstavlja "srce" svog sazvezdja jeste epitom ideje koju to sazvezdje nosi, te je zato Regulus najlavlji deo lava:superlav. Izuzetno je povoljan za materijalna postignuca, a u horarnoj astrologiji se njegov znacaj moze ograniciti samo na to. Nije neophodno srecna zvezda, ali donosi uspeh.
Ako pitanje glasi: "Da li cu dobiti unapredjenje?" , signifikator klijenta na Regulusu bio bi snazan pozitivan pokazatelj. Ako pitanje glasi: "Da li me on voli?" ili "Da li ce se macka vratiti kuci?" , cinjenica da se njihov signifikator nalazi na Regulusu tesko da ce bilo sta doprineti nasem tumacenju.

Vindemijatriks 10* Vage

Skupljac grozdja. Onaj koji cini udovice ili udovce. Ima snaznu povezanost s razvodom i odvajanjem. Dakle ako pitanje glasi: "Ima li buducnosti za nasu vezu?" , Vindemijatriks na ASC predstavljao bi trenutni pokazatelj za: "NE".
Takodje se vezuje za pricu o Carobnjakovom segrtu - sto ste verovatno videli u fantaziji. Preterivanje, preuzimanje moci koje osoba nije sposobna kontrolisati. Gluposti radi gluposti: preuzimanje neceg blesavog, iako znamo da je blesavo. "Da li da otvorim duhovnu skolu?" , s klijentovim signifikatorom na Vindemijatriksu: "Samo ako zelis da naneses stetu sebi i drugima."

Spika23* Vage

Devicino klasje. Ovo je najsjajnija zvezda u sazvezdju Device. Vezuje se za majku Boziju, te je izrazito zastitna. Spika na ASC nije neophodno pokazatelj da ce se stvari odvijati kako smo se nadali, ali cak i ako bude tako, vi cete na kraju biti dobro: bicete zbrinuti.
Spika moze biti izrazito srecna, donodeci nagrade, ali sa sobom ne nosi osecaj materijalnog uspeha kao sto je slucaj sa Regulusom. Ona je medjutim srecnija.

Antares 09* Strelca

Cor Scorpionis. Srce Skorpije. Kao sto je Regulus najlavljiji deo lava, ovo je najskorpionskiji deo skorpije (mada je trenutno postavljen u Strelcu). Ovo je zvezda o kojoj peva Blejk: Tigar, tigar sjajem gori
U sumama noci

Vrlo je mocna, ali - kao sto bismo to i ocekivali od superskorpije - ne spada medju najdobrocudnije zvezde.
Kako se nalazi direktno naspram Aldebarana, zvezde prolecne ravnodnevnice, Antares se vezuje za jesenju ravnodnevnicu. Kao sto se Aldebaran vezuje za zacetke i nove cikluse, Antares se vezuje za zavrsetke i kraj ciklusa. To ni u kom slucaju nije uvek negativno. Predpostavimo da pitanje glasi: "Da li da odem u prevremenu penziju?" Antares na MC-u (ili ASC) bio bi pokazatelj zavrsetka jednog ciklusa, i da je vreme da se krene dalje.

Dorijana
04-08-2007, 10:22
Valjda ovde mesto za sledece pitanje. Nadjoh u Kepleru opciju Antiscia Natal Chart..pitanje koje me trenutno muci, pretpostavljam da je odgovor da, ali za svaki slucaj..kad uradim tu kartu, da li mi to moze posluziti u varijanti sinastrije..tipa njegov Pl sa 6* Vage dolazi na 24* Riba iliti moje Sunce.. i slicno? Jerbo ako je to tako....leleeee...JMC na mom Vertexu i Sa...:eek:

Shmishonja
04-08-2007, 13:31
Valjda ovde mesto za sledece pitanje. Nadjoh u Kepleru opciju Antiscia Natal Chart..pitanje koje me trenutno muci, pretpostavljam da je odgovor da, ali za svaki slucaj..
Da , postoji i antiscija na natalne planete . Ona se često koristi u rektifikaciji vremena rodjenja i odredjivanju fizičkog izgleda osobe .

kad uradim tu kartu, da li mi to moze posluziti u varijanti sinastrije..tipa njegov Pl sa 6* Vage dolazi na 24* Riba iliti moje Sunce.. i slicno? Jerbo ako je to tako....leleeee...JMC na mom Vertexu i Sa...:eek:
:coffee: no no :no-no:ali za ostatak texta ~ ok :)

Merkur
11-08-2007, 21:12
Mace je pitala gde moze da nadje nesto o antisciji. Pa evo ovde sam ostavila deo iz Frolijeve knjige. Ne zamerite, prva strana je poslednja i postavljena je tako da morate malo iskriviti glavu:D . Ali sve ostalo je kako treba.
Prvi put to radim, ima vremena naucicu.:o


http://rapidshare.com/files/48374823/C__Documents_and_Settings_Lara_Rajicic_Desktop_Full_page_fax_print.pdf.html

Shmishonja
15-09-2007, 19:44
planeta koja vlada I poljem nije Mars , već Saturn ~ koji je planeta forme , planeta težine i čvrstine . Pošto je I polje , polje koje pokazuje naš fizički izgled , naravno da će Saturn biti planeta koja će vladati I poljem . Saturn se po TA vezuje za Boga Vrata ~ tako da Asc' možemo posmatrati i kao ulazna vrata na koja ulazimo kada dodjemo na ovaj svet. Takodje, I polje se vezuje za glavu , ako gledamo delove tela. Malo je stvari koje se vezuju u horarnoj astrologiji direktno za Asc'...
Jupiter je vladar II polja ~ on je taj koji vlada imovinom , expanzijom , bogatstvom , obiljem . II polje je sve ono što deluje na naše samopouzdanje , a prvenstveno će finansije delovati da se osećamo dobro ili ne, ali takodje , kada se u horarcima vezanim za ljubav nadje aktivirano II polje , može da se desi da će pitač ili osoba na koju se pitanje odnosi posmatrati taj ljubavni odnos kao "lek" za samog/samu sebe ~ "spavaj samnom, budi mi ljubavnik/ca i tako mi popravi samopouzdanje i raspoloženje" ...
Mars se vezuje za III polje ~ on delimično ukazuje na našu bližu rodbinu [ po mogućstvu da često dolazimo u aktivni (ne)sukob verbalni sa njima ] , a takodje pokazuje i naše rutinske poslove koje svakodnevno obavljamo . III polje se vezuje za naše rutiske poslove koje obavljamo svaki dan, našu komunikaciju, komšije, informacije, čitanje, pisanje. Pod kratikim putovanjima TA podrazumeva "putovanje do posla i natrag , odlazak na pijacu , u šoping, odlazak do kontejnera da se baci djubre ..." a ne odlazak na put ...
Sunce je vladar IV polja ~ pošto Sunce predstavlja materijalnu formu i izvor svega živog , poreklo stvari , naravno da se vezuje za IV polje koje predstavlja dom gde smo mi odrasli , naše korene , pa se samim tim IV polje i vezuje za Oca , kao našeg "stvaraoca" i utemeljivača naših korena .
Venera se vezuje za V polje ~ tu je zabava , smeh , pokloni , deca , ono što radimo sa voljenom osobom . Znači V polje predstavlja sve ono ŠTO RADIMO SA VOLJENOM OSOBOM A NE VOLJENU OSOBU ~ ja to volim kratko da kažem ~ V polje je GLAGOL u ljlubavnom odnosu [ a pod gagolom ne mislim samo sex , već i šetnje pored mora , izlaske , smeh , golicanje , maženje , paženje , ma sve ono što dvoje :heart: vole da rade i kada jesu i kada nisu sami , znači sve ono što je zabavno ... nekima je i SM zabavan ... ]
Merkur je vladar VI polja ~ on je prirodni vladar podredjenosti , usluga , ali takodje je Merkur i vladar našeg (ne)zdravog razuma , a takodje zbog simbolike Merkura da je on u stvari Bog Asklepije [ koji je bio lekar i iscelitelj ] ovo polje se vezuje i za bolesti . VI polje se takodje vezuje za sve one neprijatne , ružne stvari koje nam se dešavaju ne našom krivicom , nešto što nam ljudi iz naše okoline rade namerno. VI polje se vezuje za male kućne ljubimce [ a pod malim se vezuje od komarca do magarca , ali ne preko te veličine ... ]
Mesec se vezuje za VII polje ~ OBJEKAT NAŠE LJUBAVI ~ tj. našeg partnera/partnerku . Suprotno od Asc' koji vlada nama, Desc će biti svi oni koji su "prekoputa" nas . Takodje, Asc' je tačka gde Sunce izlazi, a Desc' je tačka zalaska Sunca, pa je logično da Desc' vlada Mesec. Takodje vezuje se za ličnog čekara [ koji bi po TA trebalo da bude emotivno , kao Mesec , vezan za nas da bi mogao da nas izleči ] , a takodje se vezuje za sudjenja i sudske procese, kao naše javne neprijatelje [ Mesec vlada ljudima ] a takodje VII polje se vezuje za mušterije ako se horarac bazira na uspehu nekog posla.
Saturn takodje vlada VIII poljem , koje je polje kraja , smrti ~ opet simbolično on predstavlja "kapiju smrti". Takodje , VIII polje je profit od tudjeg novca, a takodje predstavlja II polje partnera/partnerke.
Jupiter takodje vlada i IX poljem . Jupiter je Pontifaks , Bog Duge , pa IX polje predstavlja most izmedju nas kao Asc' i IX polja ~ božanskog . Takodje, IX polje se vezuje za horarce koji za pitanje imaju simboliku snova, a isto tako se vezuje i za putovanja. Jupiter i IX polje takodje predstavljaju Gurua , osobu koja na nas ima visoko produhovljeni uticaj u životu.
Deseto polje se logično vezuje za Marsa ~ mi se uvek borimo da ostvarimo svoj Zenit kome težimo u životu ~ našem X polju . Prvenstveno, to je posao kojim želimo da se bavimo, ali isto tako i svako drugo menjanje društvenog statusa, pa čak kada je horarac vezan za brak "da li ću se oženiti/udati" vrlo često se gleda i ovo polje ~ kao promena društvenog statusa.
Jedanaesto polje se vezuje za Sunce . To su naši prijatelji m ali takodje i sve ono što nam "padne s neba" ~ čista sreća baz imalo truda ... pokloni koje nam Nebo šalje u zavisnosti od naših zasluga ~ a po TA to su naši prijatelji ... ali isto tako to je i II polje našeg Zenita , iliti posla ...
Dvanaesto polje se vezuje za Veneru : pošto je ovo polje polje vezano za sve što je grešno i pto tera osobu da padne u iskušenje , logično je da su TA smatrali Veneru kao glavnog krivca , pardon , vladara XII polja ... Takodje, XII polje su naše greške koje VRLO SVESNO pravimo, a kada to radimo, kada nam je akitvirana Venera, emocije kad prorade, teško da će neko "racionalno i hladne glave" da uradi nešto, a da mu malo kasnije ne bude žao što je to uradio... Takodje, XII polje su naši tajni neprijatelji i sve što se vezuje za ono što ne vidimo, ono što "nam je iza ledja" . XII polje za razliku od VI polja vlada velikim kućnim ljubimcima [ ako neko na primer ima slona, kita, kamilu, žirafu, majmuna, e to je ondak domaći ljubimac koji se vezuje za XII polje ]

Hekata
07-10-2007, 23:54
pa recimo ako se pitanje nalazi na 27* u škorpiji, na jednom mestu piše ne treba ni gledati odgovor je negativan...a na drugom vladar saturna...i šta je antiscija?

Kada i da li (ne)analizirati horarni čart ?
Uopšte uzev , u situacijama kada je :

~ Asc' izmedju 00° i 03° i kada je izmedju 27° i 29°59' , bilo kog znaka ,


~ kada je vladar Asc' spaljen . -kako suncem?

Mesec na kasnim stepenima Škorpiona ( gde mu je inače pad ) :
od 27° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° stepeni je u licu Venere


Mesec na kasnijim stepenima Lava :
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Marsa

Šta je to termin saturna?
Ok znam da saturn vlada škorpijom i on je u 9.kući, ne znam da li on donosi pare koje očekujem? u konjukciji je sa venerom...ima toga još....problem je što ima puno tehnika pa sam maloviše zbunjena, ali probaću da nakucam to što me najviše bunie jošššššš!
Izvni ako sam te malo uvredila, ali tako se meni čini da ovde se gubim........polazeći od početka tradicionalne, ali eto trudimse...mislim!:rolleyes:

Shmishonja
08-10-2007, 18:37
pa recimo ako se pitanje nalazi na 27* u škorpiji, na jednom mestu piše ne treba ni gledati odgovor je negativan...a na drugom vladar saturna...i šta je antiscija?

Kada i da li (ne)analizirati horarni čart ?
Uopšte uzev , u situacijama kada je :

~ Asc' izmedju 00° i 03° i kada je izmedju 27° i 29°59' , bilo kog znaka ,


~ kada je vladar Asc' spaljen . -kako suncem?

Mesec na kasnim stepenima Škorpiona ( gde mu je inače pad ) :
od 27° do 30° je termin Satruna
a od 20° do 30° stepeni je u licu Venere


Mesec na kasnijim stepenima Lava :
od 25° do 30° je termin Marsa
a od 20° do 30° je lice Marsa

Šta je to termin saturna?
Ok znam da saturn vlada škorpijom i on je u 9.kući, ne znam da li on donosi pare koje očekujem? u konjukciji je sa venerom...ima toga još....problem je što ima puno tehnika pa sam maloviše zbunjena, ali probaću da nakucam to što me najviše bunie jošššššš!
Izvni ako sam te malo uvredila, ali tako se meni čini da ovde se gubim........polazeći od početka tradicionalne, ali eto trudimse...mislim!:rolleyes:


Koliko ja znam sve ovo je lepo iskuckano ovde na ovom TA forumu .

Samo polako uzmi i čitaj textove . Sva tvoja pitanja imaju tu odgovor :)


Nema razloga da se uvredim , svašta :D

Za horarnu astrologiju treba imati : VREMENA i STRPLJENJA :)

Čim nadjem više vremena , pogledaću tvoje horarno pitanje , pa ću se potruditi da ti ga detaljno i što jednostavnije objasnim da ga razumeš :lips:

Shmishonja
17-10-2007, 22:29
Medicinska astrologija po TA :

I polje : sve vezano za glavu [ mozak, lice, oči...]
II polje ; ishrana, grlo, vrat, sve ono što "poseduje" pacijent [ pod tim se podrazumeva ; krv, limfa, bela/crvena krvna zrnca...]
III polje : ramena, ruke, šake, prste, govor, komunikacija...
IV polje : pluća, grudi, prsa , ali i krajnji ishod pitanja [ vrlo često su u TA smatrali da loše postavljen vl.IV polja može da ukaže na smrtonosnu bolest, jer su IV polje vezivali kako za kolevku, tako i za grob ]
V polje : stomak, jetra, srce, ledja, a u ženskom horoskopu se vezuje i za plodnost u kombinaciji sa Mesecom i Venerom.
VI polje : generalno polje vezano za bolest. VI polje predstavlja sve "neprijatelje" koji imaju nešto protiv pitača ~ samim tim , loši uticaji koji dovode do razvoja bolesti su upravo vezani za VI polje ~ ali ako je u kombinaciji i vl. XII polja , onda dolazimo do zaključka da je sam pitač odgovoran što se "okolina okrenula protiv njega" . Generalno vlada donjim stomakom, probavom, crevima.
VII polje : bedra, reproduktivni organi [ reprodukcija po TA se vezuje za partnera, odatle simbolika da VII polje vlada reproduktivnim organima ~ što čak ima i logike ... ] Takodje, VII polje se vezuje za lekara koji leči pacijenta / pitača.
VIII polje : "privatni delovi tela" kako ih Lilly zove, karlica, debelo crevo [ ali tkodje, VIII polje je i polje smrti ] Vezuje se takodje za hirurške intervencije [ jer prilikom uspavljivanja pacijent je na pragu smrti ]
IX polje : kukovi, butine, može predstavljati i lekare uopšteno gledajući [ kao sve "učene ljude" koji spadaju pod IX polje ]
X polje : primenjivanje terapije na bolesnika = lek, pa tako uz kombinaciju vl. VIII polja možemo da vidimo tok i ishod operacije. Takodje vlada kolenima i zadnjim delom butina.
XI polje : listovi, krvotok, vene.
XII polje : stopala, hospitalizacija, izolacija, gubitak, ali isto tako vl. XII polja u kombinaciji sa vl.V polja predstavlja i tok porodjaja.

Od arapskih tačaka : tačka bolesti i tačla smrti.

Antiscija igra veliku ulogu u MTA , a vrlo često je jako istaknuta u čartovima koji naglašavaju neku katastrofu ili smrt.

Uzajamna recepcija pak izmedju signifikatora pacijenta i signifikatora smrti NE donosi zaključak da će pacijent umreti [ bar ne u periodu kada se postavlja horarno pitanje ... svi smo mi smrtni , na žalost ... ]

Posmatraju se i radikalna i derivantna polja , a aspekti , bilo oni dobri ili loši , nisu od preterano velike važnosti ~ ako je sudjeno pacijent će umreti , bilo "laganom" smrću , bilo "teškom i mučnom" ...

Najidealnije bi bilo naravno da postoje dobri aspekti izmedju Sunca i Meseca, jer je to pokazatelj oporavka. Naravno, još lepše bi bilo da su obe planete u dobrim i snažnim dostojanstvima, a još idealnije je da je ili vl.I polja ili vl. VI polja okružen beneficima, prvenstveno Jupiterom i Venerom, u suprotnom , ako su oko tih planeta malefici, nije dobro.

Konjunkcija sa dobrom fixnom zvezdom povećava šanse za ozdravljenje, a konjunkcija sa malefikom naravno suprotno. OBAVEZNO pogledati poslednji aspekt koji je imao Mesec i njegov naredni aspekt, jer će nam to dati najbolju sliku šta je predhodilo da se pacijent razboli i kako će oporavak da teče.

Shmishonja
17-10-2007, 22:36
Medicinska astrologija po TA :

Znaci i bolesti :

Ovan : upale [ naročito na koži ] , masnice , bubuljice , velike boginje , zećija usna , polipi , kosopasica , padavica , apoplexia , migrene , zubobolje , glavobolje [ kasnije će te videti zašto se sve ovo vezuje za ovna ~ na osnovu onoga čime vlada Saturn , koji kada se nadje u znaku Ovna je u znaku svog PADA , a to je najgore mesto gde planeta može da se nadje ~ naročito u medicinskom čartu ]

Bik : bolesti grla , lojne ciste , vodene i latarne izlučevine , zapadanje nečega u grlo , apcesi po telu , fistule , herpesi po usnama i usnoj duplji , skrofuloza [ tuberkuloza na vratu ] i tonzilitis [ gnojna angina ... kako mi to poznato ... ]

Blizanci : bolesti vezane za poremećenu ravnotežu nervnog sistema , problemi sa ramenima , rikama , šakama , prstima , govorom , problematična krv , problemi sa venama , bolesne fantazije .

Rak : bolovi i mučnina u stomaku , slabo varenje , hladan stomak , sušica , slane flegme , truli kašalj , bolovi u prsima , problemi sa dojkama, plodnost žene.

Lav : bolovi u predelu rebara , pleuritis , konvulzije , bolovi u ledjima , groznice , sve slabosti i bolesti srca , problemi sa očima , žutica , kuga , vezuje se za neplodnost [ jer Sunce "spaljuje" plod , naročito ako je u kombinaciji sa maleficima ili je samo loše postavljeno ~ ovo se naročito gleda u natalnim čartovima muškarca u kombinaciji sa Marsom ]

Devica : loš rad creva, kolike, bolesti vezane za trbušnu duplju, szvaranje kamena , ali opet se vezuje za neplodnost [ ali i muškarca i žene ]

Vaga : bubrezi, kamenje i pesak u njima .

Škorpion : pesak/kamen u bešici ili na "skrivenim mestima" , kila , fistule , kemoroidi, gonoreja, prijapizam, bolesti genitalnih organa, defekti kako materice, tako i testisa,

Strelac : bolesti ili povrede u predelu butina, karlice, zadnjice. Takodje, vezuje se za povrede prouzrokovane nekom životinjom, problem sa krvnom slikom, prevelika vatra u organizmz, uzvrela krv, visok pritisak, povrede u sportskim aktivnostima.

Jarac : bolovi u kolenima, bilo usled naprezanja ili povrede, svrab, alergije, kraste, osipi.

Vodolija : sve vrste tegoba vezane za listove nogu, člancima, venama, grčevi prvenstveno u tom delu tela, ali i u ostalim delovima tela.

Ribe : stopala, slaba cirkulacija, kostobolja, hramljanje, slane flegme, fistule, kraste pune vode, vodeni čirevi, mrlje po koži, ispucale vene na koži, nagomilavanje vode u organizmu, sve hladne i vlažne bolesti .

Planete i bolesti ;

Saturn : označava kožu, kosti, sklelet [ zato se i kaže da je on vladar I polja ~ jer nam daje konstituciju , formu i izgled našeg tela ] Vezuje se za pad imuniteta ili nepoštovanje odredjenih pravila [ nemoralnost , hedonizam , preterivanja ...] Takodje se vezuje za drhtavicu, slabost, oslabljen sluh, paralizu, kočenje, strahove.
~ u preventivne svrhe i kao lek : zahteva se dijeta u ishrani.
~ u toku trudnoće : vlada I i VIII mesecom.

Jupiter : bolesti vezane za jetru i žučnu kesicu, loša krvna slika, donosi oboljenja koja su nastala iz pacijentovih hedonističkih poriva, kao što je preterivanje u hrani i piću, a takodje, Jupiter ima potrebu da uveličava, pa samim tim može da utiće na neželjenu multiplaciju ćelija tkiva [ pa se vezuje za rak ]
~ u preventivne svrhe i kao lek : regulisanje ishrane [ ali ne kao dijete ]
~ u toku trudnoće : vlada II i IX mesecom.

Mars ; on vlada našom muskulatourom, a kao vatrena planeta dovodi pacijenta do bolesti prouzrokovane viškom vatre [ čak i bolestima koje se javljaju usled nagomilane negativne energije ili besa ]. Zarazne groznice, bolovi u glavi, visoka telesna temperatura, povrede i posekotine, opekotine,
~ u preventivne svrhe i kao lek : moguće je operacija, ali i obogaćivanje hrane koja se vezuje za gvoždje ili pak smanjenje visokih temperatura u organizmu ~ kisela ishrana.
~ u toku trudnoće ; vlada III mesecom.

Sunce : označava desno oko muškarca i levo oko žene, tj. uopšteno pošto je svetlo, govori o vidu. Bolesti koje Sunce donosi su najčešće vezane za kardiovaskularni sistem, jer je Sunce izvor života, to sve je usko povezano za vitalnos pacijenta [ pa će nam Sunce i vl. Asc' ukazati kolika je vitalnost pacijenta, kako mu radi srce i mozak, jer nam je to najbitnije ako hoćemo da vidmo dal' će pacijent da preživi ili ne...]
~ u preventivne svrhe i kao lek : više se vezuje za obične stvari , kao što je druženje sa ljudima ili boravak u prirodi.
~ u toku trudnoće : vlada IV mesecom.

Venera : kako što joj i ime govori, vlada "veneričnim" bolestima. Obavezno se gleda Venera ako procenjujemo plodnost žene [ naravno u kombinaciji sa Mesecom ] Neke osobe često nedostatak ili duhovne ili fizičke ljubavi zamenjuju hranom i slatkišima, ovde možemo da naglasimo da će Venera ukazati na zdravstvene probleme koji se vezuju za ishranu, ali naročito za dijabetes.
~ u preventivne svrhe i kao lek : puno ljubavi , nege i pažnje , kvalitetna i vkvantitativna ishrana obogaćena vitaminima.
~ u toku trudnoće : vlada V mesecom.

Merkur : on vlad mozgom , mentalnim poremećajima, a može da se vezuje i za bolesti respiratornih organa ~ tuberkuloza, astma... Kao planeta koja je zadužena za komunikaciju, Merkur može da ukaže na govornu manu ili nedostatak koncentracije.
~ u preventivne svrhe i kao lek : razgovor
~ u toku trudnoće : vlada VI mesecom

Mesec : kao i Sunce vlada vidom, desno oko ćene i levo oko muškarca, vlada svim trbušnim upalama, hidropsija, epilepsija, a naravno , najviše se vezuje za ženu, njenu plodnost, menstr. ciklus.
~ u preventivne svrhe i kao lek : tečnosti i lagana ishrana.
~ u toku trudnoće : VII mesec.


Postoje loši/slabi stepeni u svakom znaku , koji donose probleme, bolesti i defekte.
BIK : 06°, 07° , 08°, 09° i 10° ,
RAK ; 09° , 10° , 11° i 12° .
LAV ; 18°, 27° i 28° .
ŠKORPION : 18° i 28° .
STRELAC ; 01°, 07°, 08° , 18° i 19° ,
JARAC ; 26°, 27°, 28° i 29°.
VODOLIJA ; 18° i 19° .

Procena prirode planete / znaka :

[ objašnjenje za orijentalan i okcidentalan pojam : ako zamislimo da Asc = Sunce , onda pozicija planeta ako su iznad ili ispod virtuelnog horizonta će nam ukazati da li su one orijentalne ili okcidentalne ]

Satrun :
~ orijentalan ; hladan i vlažan
~ okcidentalan : suv
Jupiter ;
~ orijentalan : topao i vlažan
~ okcidentalan : vlažan
Mars :
~ orijentalan : topao i suv
~ okcidentalan : suv
Venera ;
~ orjentalan : hladna i vlažna
~ okcidentalan ; vlažna
Merkur :
~ orijentalan : topao
~ okcidentalan : suv
Mesec :
~ prva četvrt : topao i vlažan
~ druga četvrt : topao i suv
~ treća četvrt : hladan i suv
~ poslednja četvrt : hladan i vlažan
Sunce :
~ proleće : toplo i vlažno
~ leto : toplo i suvo
~ jesen ; hladno i suvo
~ zima : hladno i vlažno
Severni Čvor = Jupiter
Južni Čvor = Saturn

Vatreni znaci : topao i suv
Vazdušni znaci : toplo i vlažno
Vodeni znaci : hladno i vlažno
Zemljani znaci : hladno i suvo

carobnica
18-10-2007, 12:04
fenomenalni tekstovi..
kada je dobar aspekt izmedju vlad.1 i vladara kuce za koju je vezano pitanje,ali recimo separacija,kako se to tumaci, da li je i to pozitivan odgovor? i recimo da jedna planeta je R pa je trenutno separacija,ali ce biti aplikacija?

koliko se koriste dispozitori u horarnoj?

Shmishonja
19-10-2007, 07:34
fenomenalni tekstovi..
kada je dobar aspekt izmedju vlad.1 i vladara kuce za koju je vezano pitanje,ali recimo separacija,kako se to tumaci, da li je i to pozitivan odgovor? i recimo da jedna planeta je R pa je trenutno separacija,ali ce biti aplikacija?

koliko se koriste dispozitori u horarnoj?

Drago mi je da ti se dopadaju :D
Separacija nam ukazuje sve ono što se desilo pre postavljanja pitanja, a s druge strane, aplikacija nam pokazuje šta će se desiti, tj. daće nam odgovor na horarno pitanje.
Što se tiče retrogradnih planeta u horarnom čartu, to samo na primeru mogu odmah da ti najbolje objasnim. Vrlo je bitno u svakom slučaju, da posmatraš kretanje planeta u Efemeridama i da po mogućstvu imaš Astrološki Kalendar pri ruci, jer ćeš tako najlakše imati mogućnost da pratiš kretanje tranzita i da lako dobiješ odgovor na horarno pitanje :)
A što se tiče dispozitora, obično se ne koriste, ali ja volim ponekad da prekršim i to pravilo i da malo gvirnem u "dalji razvoj situacije" ;)

Shmishonja
19-10-2007, 08:10
Da uradimo rezime nekih sitnica :

Pitanja vezana za posao :
~ Asc' i nj. vladar
~ Mc' i nj. vladar
~ Mesec

Pitanja vezana za novac :
~ Asc' i nj. vladar
~ II polje = lični novac
~ VIII polje = tudj novac
~ XI polje = plata/penzija
~ Mesec

Pitanja vezana za ljubav :
~ Asc' i nj. vladar
~ Mesec
~ za ženskog pitača + Sunce
~ za muškog pitača + Venera
~ ako je osoba sama = V polje, nj. vladar i 1. apl. koju vl. Asc' ima
~ ako je osoba u vezi = VII polje i nj. vladar
~ trudnoća : vl. V polja + Mesec + Venera

Pitanja vezana za nepokretnu imovinu i preseljenje :
~ Asc' i nj. vladar
~ Mesec
~ Desc' i nj. vladar = partner u transkaciji
~ IV polje i nj. vladar = u kakvom je stanju nekretnina
~ X polje = cena nepokretne imovine
~ V polje = vrednost [ uopštena ] te nekretnine
~ VI polje i nj vladar = podstanar, ako osoba zaista živi "podredjeno" u odnosu na vlasnika stana,
a inače se gleda VII polje i nj. vladar.

Pitanja vezana za obrazovanje :
~ Asc' i nj. vladar
~ Mesec
~ III polje i nj. vladar = elementarno znanje
[ osnovna i srednja škola, vozačko umeće, učenje jezika, itd... ]
~ IX polje i nj. vladar = "više znanje"
[ više škole, fakulteti, duhovna učenja ]
~ odnos učitelj i učenik : odnos vl. I i vl. VII polja
~ ocena : vl. ili IV polja ili vl. X polja.

Pitanja vezana za izgubljene stvari :
~ Asc' i nj. vladar
~ Mesec
~ vl. II polja = pokretna imovina
~ vl. IV polja = nepokretna imovina
~ lopov = Desc' i nj. vladar
~ ako su Sunce i Mesec iznad horizonta = biće pronadjena izgubljena stvar
~ ako su Sunce i Mesec ispod horizonta = neće biti pronadjena stvar

Pitanja vezana za sudske sporove :
~ Asc' i nj. vladar
~ Mesec
~ Desc' i nj. vladar = suparnik na sudu
~ Mc' i nj. vladar = sudija i porota
~ IV i nj. vladar = presuda
~ II polje i nj. vladar = advokat pitača
~ VIII polje i nj. vladar = advokat suparnika

Shmishonja
19-10-2007, 09:17
Ako želimo da bolje opišemo osobu koja je poslednji put bila u kontaktu sa izgubljenim predmetom za kojim tragamo [ da ne nazovemo baš odmah tu osobu "lopov" ] gledamo vladara VII polja i njegovu poziciju u čartu, kako je postavljen, aspektovan, itd. Od planetarne simbolike imamo sledeće :


Saturn kao vladar VII polja [ ovde gledamo i Južni Čvor ako se nadje ili u VII polju ili u 0° sa nekom drugom planetom ] : ukazuje na osobu koja je ~ zavidna, prljava, starija, ljubomorna, zla, troma, mrzovoljna, neprijatna. Obično predstavlja nekoga ko ima izraženu koščanu konstituciju, pa makar Saturn bio i u nekom "bucmastom" znaku, ova osoba će biti na neki način "koščata". Oštre crte lica, puno bora, neuredna kosa, ten bledunjav, siv ili taman, oči su sitne, neprijatne, retko kad gleda direktno u lice sagovornika. Kosa ili je nema uopšte, ili je jako zapuštena, neuredno podšišana, loše ofarbana, seda, možda osoba ima bradu. Držanje je pognuto, hod nespretam, nepravilan, moguće je da ima problema prilikom hodanja, kao da stalno nešto krije u rukama. Ako je reč o orijentalnom Saturnu, osoba je biža, relativno skladnog izgleda. Ako je okcidentalan, onda je osoba tamne puti, mršava, slabe kose i konstitucije koja baš skreće pažnju. Saturn obično ukazuje na osobe koje su starije od pitača. Tip osobe iz "komšiluka" ~ džangrizave bakice i dekice koji su u penziji i vole da šnjuraju po pendžerima da skrate sebi vreme...

Jupiter kao vladar VII polja [ ovde gledamo i Seveni Čvor ako se nadje u VII polju ili u 0° sa nekom drugom planetom ]: lažna religioznost, kvazi mudrost, nabedjeni pametnjaković, osoba koja je raskalašna po pitanju sopstvenog novca, neko ko se stalno žali da ga drugi varaju i kradu. Osoba je obično krupna, punija, a često i debela [ i čak ako je Jupiter postavljen u znak nekog "mršavca" ] Ovalno lice, rumen ten, obično je lažno nasmejan, moguće je da osoba ima neki problem sa kukovima. Sve ovo važi naročito za orijentalni tip Jupitera, dok okcidentalni tip Jupitera ima sve ovo, ali sa izraženim problemom sa težinom i kosom. Tip osobe iz "komšiluka" ~ dobronamerne "domaćice" ili dobronamerni "komšija galamdžija" koji je "uvek tu" u pogrešno vreme i na pogrešnom mestu...

Mars kao vladar VII polja : ako je Mars vladar, može se predpostaviti da je osoba dosta agresivna, naprasita, pa čak i opasna i naoružana. Sklona je svadjama, sukobima, tučama, javnim neredima i uopšteno je bahata i neumerena. Sklona je izdajstvu i vrlo često laže i preuveličava stvari. Boja lica varira, od rumene do zajapurene. Kosa je svetlija, sa nekim crvenkastim odsjajem, oči su prodorne, tamnije, ili ledene i svetle, ali je sam pogled karakterističan ~ kao da "bode". Kada je Mars orijentalan, svetliji ten i prilično je vidljiva maljavost [ čak i kod žene ... ] a ako je okcidentalan, izraženo rumeno lice, sitna glava, piskutav glas. Tim iz "komšiluka" ~ osobe srednjih godina, koje često menjaju posao, bave se "nekakvim" sportom, problematične svadjalice i grubijani...
Venera kao vladar VII polja : lagodno ponašanje, ljubaznost koja je sumnjiva, previše obraća pažnju na svoj izgled, osoba bilo da je muško ili žensko poznata je okolini kao "laka" osoba po pitanju ljubavnih veza. Relativno lenja osoba, često bez posla na grbači svojih roditelja ili partnera, previše troši na kićenje kako mesta gde živit, tako i na sebe. Osova je srednjeg rasta, svetlije puti, lepuškast [ ali u kičerajskom fazonu ] Kosa je obično ili smedja ili ofarbana, ali izuzetno negovana. Oči su primetne, krupne, zavodljive. Orijentalna Venera često donosi malo viši stas od proseka [ naročito kod žena ] i vrlo zgodnjikavu pojavu, dok okcidentalna Venera donosi niži rast ali i dalje dopadljivu figuru. Ti iz "komšiluka" ~ zgodna kokentna komšinica ili kazanova od komšije, raspuštenica ili "momak u godinama" ...
Sunce kao vladar VII polja : arogantno ponašanje, vrlo upadljiv lik, bilo da je muško [ tu je naglašena muževnost ] bilo da je žensko [ tu je naglašen višak muških hormona ] Obično snažne, krupne gradje [ iako ne mora da je visok] Ten je svetao, žućkast, primetna kosa, talasasta, ili je pak osoba ćelava ili nosi periku. Oči su ili izrazito krupne ili izrazito sitne. Tip "komšije" ~ osoba koja se stalno gura u tudje živote, pokušava da vodi glavnu reč, možda ima neki bolji posao, ali joj je tamo dosatno...
Merkur kao vladar VII polja : jak lako se prepoznaje ~ ne prestaje da priča [ pa makar i merkur bio retrogradan i loše postavljen ili čak ako je u nekom "nemom" znaku ] Priče i pričice nemaju baš ni smisla ni kontakta sa realnim svetom, ali čak ponekad mogu da budu zabavne. Visoka, mršava gradja, dečakog izgleda [ muškarci obično deluju mladje nego što jesu, dok žene naginju ka tipu "Petra Pana" ] Lice je uzano, istaknut nos, živahne i znatiželjne okice, tanje usne koje su u stalnom pokretu. Tamnija kosa, bez sjaja. Najprimetnije će naravno da budu ruke i prsti... vrlo dugački ili pak jako jako kratki, ali uvek nemirni i u pokretu. Što se tiče samog Merkura, on je jako promenljiv, jer je "bespolan" pa će jako imati uticaja od planete koja njime vlada ili pak ima 0° sa njom. Tip "komšije" ~ dosadni zapitkivači, komšije koje su stalno na prozoru ili holu zgrade, ili pak šnjuraju stalno po drvorištu i kao "traže nešto"...

Mesec kao vladar VII polja : vrlo često, makar Mesec bio u najboljim aspektima i poziciji, ovo su osobe koje su na rubu društvene lestvice, totalni "narodni" tip, večito nezadovoljna osoba, problematična što se tiče poroka [ naročito alkohola ] Bledunjava, čak prozirna, retko kad ostavlja trajniji utisak na okolinu svojom pojavom. Često su pogodjeni nekim defektom ili na licu ili na telu. Vrlo česeto ima problema u porodici ili je uopšte i nema. Tip "komšije" ~ podstanari, osobe koje su u stalnim problemima, naročito zdravstvenim, pa čak i psihički labilne osobe...
Odredjivanje pola : treba gledati sve, a naročito Mesec i vladara VII polja, ali ako su istaknuti : Saturn, mars, Sunce = muško, ako su pak istaknuti : Mesec, Venera = žensko, Merkur sam po sebi je pespolan. Muški znaci su = vazduh i vatra, ženski su znaci = voda i zemlja.

Način na koji je odradjena kradja : ako su uključeni dobri aspekti, to pokazuje lopova "sa stilom" i nema velikih gubitaka, dok ako su uključeni loši aspekti, ne samo da pokazuje veliku materijalnu štetu, već može i da pokaže i na ljudske žrtve...

Shmishonja
31-10-2007, 22:11
I polje :
klijent i njegov [ zdrav :rolleyes: ] razum, telo, opšte stanje zdravlja,
vitalnost, glava, lice.

II polje :
sva pokretna imovina, finansije, banskovni račun, novčanik,
pa samim tim i samovrednovanje i samopouzdanje
sve ono što održava potača u životu ~ hrana naročito
sve ono što pomaže pitači ~ pa čak i advokat ,
grlo, ishrana, krv, limfa...

III polje :
braća i sestre ~ bliža rodbina, komšije, komunikacija, govor,
pisanje, pisma, e@mail, sms, rutinske svakodnevne obaveze,
osnovna škola i elementarno obrazovanje,
ramena, ruke, šake, prsti.

IV polje :
otac, porodica i dom odakle pitač dolazi,
nepokretna imovina, kola, kuća, bašta, voćnjak,
kolevka i grob [ početak i kraj ]
dnevna soba, podrum, konačni ishod pitanja.

V polje :
GLAGOL u :heart: odnosu ~ ono što volimo da radimo SA tom osobom,
kreativnost, stvaranje, pa samim tim tu spadaju i :bebadeckic:
profit od nekretnina, očeve finansije,
srce, jertra, krvotok...

VI polje :
bolest koja pravi problem,
osobe koje namerno prave problem pitaču,
radno mesto i atmosfera na poslu,
podredjene kolege i koleginice [ obično to budu oni koji nam žele :smack:
kućni ljubimci [ ali oni manji od koze ], rodjaci s očeve strane. ]

VII polje :
OBJEKAT naše :heart:
konkurencija, klijenti, kupci, suprotna strana na sudjenju,
osoba koja može puno pomoći pitaču ~ lekar i to privatni ~ lični,
osoba koja jako može nauditi pitaču ~ na primer lopov,
dede i babe po ocu.

VIII polje :
partnerov novac, tudj novac uopšteno,
dugovi, porez, pozajmice,
advokat suprotne strane na sudjenju,
smrt,
sve oni organi koji su vezani za izbacivanje otrova iz organizma :pain:

IX polje :
duži putevi, inostranstvo,
religija, filozofija,
proročanstva, tumačenje snova,
više obrazovanje, mudrost,
mudri učeni ljudi koji puno mogu duhovno pomoći pitaču,
mesto gde pitač odlazi na godišnji odmor :beach:

X polje :
zenit u životu, osnovna poenta postavljanja pitanja,
ono što će pomoći pitaču ~ lek & izlečenje,
posao, karijera, sudija, direktor,
Majka,
kolena, kosti, koža, zubi...

XI polje :
najbitnije osobe u životu ~ PRIJATELJI
:friends::cheers:
planovi, želje, nove ideje,
vene, cirkulacija, listovi nogu...

XII polje :
tajne, strahovi, velike životinje,
sve ono što sam pitač je napravio "kaku" i zagorčao sebi, a i drugima život :mad:
bolnice, zatvorene institucije, zatvori,
stopala, sam tok porodjaja...

Shmishonja
09-11-2007, 11:58
Vladarstvo :
Kada se planeta nadje u svom znaku kojim vlada,
kaže se ili da je u svom sedištu,
ili da je u svom vladarstvu.
Značenje : sve najbolje.

Triplicitet :
Kada se planeta nadje u triplicitetu nele druge planete
kaće se da se medju njima razvija jako pozitivan i prijatan odnos.

Egzaltacija :
Sama nam reč kaže da je u pitanju nešto pozitivno, jako,
u najvećem broju slučaka to je obožavanje, divljenje, pa lak i opsesija,
ali neki put, sve zavisno od tipa pitanja,
egzaltacija može biti i preterivanje u obožavanju,
pa samim tim dovesti do negativnih posledica.

Termin :
Kada se planeta nadje u terminu neke druge planete,
te dve planete su prijatelji i poštuju jedna drugu.

Lice :
Kada se planeta nadje u licu neke planete,
odnos medju njima je solidam, iako nema nekih pretereanih obaveza,
nema baš nešto ni interesovanja, a neki put je sve svejedno.
Može se smatrati malo lošijom pozicijom za datu planetu.

Izgon :
Kada se plaenta nadje u izgonu, sama reč nam kaže
"ne oseća se kao kod kuće već kao da je izbačena iz nje"
Dosta negativna pozicija za planetu,
jer odnos te dve planete je loš,
nema puno poštovanja, indiferencija, pa čak i neslaganje
koje može odvesti u mržnju.
Problem postoji, ali ne i želja da se reši...

Pad :
Opet nam sama reč kaže da je to loša pozicija za datu planetu.
Pad je isti kao egzaltacija, ali u najvećem mogućem negativu.
Ova uzdiže, a pad spušta, negira, ne poštuje, mrzi i prezire.
I opet, sve zavisno od pitanja, na klackalici je da li je ovo
potpuno loš ili ne položaj za posmatranu planetu.
Vrlo često ga zovem "od buve nastao slon"...
tj. problem je veći nego što se čini.

saandraa
05-12-2007, 10:08
imam i ja jedno pitanje (malo glupo ali nema veze): vako

napravila sam jedan chart i sada glavni signifikatori se nalaze u u 5 i u 7 polju no do jednog glavnog signifikatora, tj merkura je sunce u brbisu od 7,53 stepeni...e sada: jel mozes da mi pojasnis please kada sunce "spaljuje" odgovor?? jer ako u ovom slucaju sunce ne spaljuje signifikatora bio bi pozitivan odgovor

KARTA (http://tinypic.com/view.php?pic=7xbw38n&s=0)

Shmishonja
05-12-2007, 10:20
imam i ja jedno pitanje (malo glupo ali nema veze): vako

napravila sam jedan chart i sada glavni signifikatori se nalaze u u 5 i u 7 polju no do jednog glavnog signifikatora, tj merkura je sunce u orbisu od 7,53 stepeni...e sada: jel mozes da mi pojasnis please kada sunce "spaljuje" odgovor?? jer ako u ovom slucaju sunce ne spaljuje signifikatora bio bi pozitivan odgovor

KARTA (http://tinypic.com/view.php?pic=7xbw38n&s=0)

Orbisi planeta prema Al Biruniju ( datiraju još iz 1029. godine )

Sunce ~ 15°
Mesec ~ 12°
Merkur ~ 07°
Venera ~ 07°
Mars ~ 08°
Jupiter ~ 09°
Satrun ~ 09°

Orbisi planeta po Vilijamu Liliju :

Sunce ~ 17°
Mesec ~ 12°30'
Merkur ~ 07°
Venera ~ 07°
Mars ~ 07°30'
Jupiter ~ 12°
Satrun ~ 10°

Spaljenost :

Definicija : kada se Sunce nadje na rastojanju manjem od 08° od neke planete , naročito ako je ta planeta glavni signifikator , bez obzira da li je reč o aplikacionom ili separacionom aspetku , Sunce "spaljuje" svojim uticajem tu planetu i potpuno joj oduzima njenu moć . Spaljenost se u horarnoj uvek smatralo kao jak malefik .

Isto tako , kada je Sunce u 0° sa vl.Asc' isto donosi negativan odgovor , jer TA smatra da tada pitač je "slep" i niti dobro postavlja pitanje , niti vidi svoj problem na realan način i interesuju ga potpuno pogrešne stvari . Naravno , ovo važi i za antisciju stepena Sunca . Kada je , pak Sunce u 0° sa samim vrhom Asc' , TA smatra da je horskop isto nemoguće da se tumači iz istog razloga kako i kada Sunce u 0° sa vladarom Asc' .

Shmishonja
05-12-2007, 10:25
Astrolog je u horarnom horoskopu pretstavljen 7. kućom, a pitač je pretstavljen 1. kućom, kao i Mesecom, jer se Mesec uvek uzima kao suvladar pitanja. U Mesecu je sadržana atmosfera u horoskopu i on predstavlja UM i dušu datog trenutka. Mesec je i prirodni vladar 4. kuće koja govori o konacnom stanju, pa samim tim significira i sam odgovor. Za davanje tačnosti pitanja, neophodno je odrediti koja to kuća predstavlja određeno pitanje. Znanje astrologa o značenju kuća izuzetno je važno i potrebno, jer ako se odredi pogrešna kuća koja simbolizuje dato pitanje, odgovor na isto to pitanje neće biti tačan.

Evo, nekih pitanja iz života i lociranje istih tih pitanja:

- 1. kuća je povezana sa sadašnjošću i sa trenutkom postavljanja pitanja, odnosi se i na zdravlje i vitalnost osobe pitača (da li će moje dete završiti fakultet u roku, da li će moje dete otputovati ove godine u inostranstvo itd.)

- 2. kuća (gde se nalazi moj izgubljeni novčanik, gde se zagubila moja knjiga, da li ću ove nedelje kupiti nov televizor, koliki će mi prihodi biti sledeće godine itd.)

- 3. kuća (da li će mi danas komšija doći u posetu, da li ću u roku završiti pisanje knjige, da li ću sutra dobiti očekivanu poštu ili e-mail, da li da potpišem ugovor, dokument, da li da započnem vođenje ponuđenog kursa, da li da krenem na kurs kompjutera, da li će moja supruga uspeti da završi fakultet, da li je istinit ovaj trač itd.)

- 4. kuća (da li da kupim stan, da li da započnem u ovoj godini građenje kuce, da li da proširujem stan ili kuću, da li će moj suprug ili supruga ove godine napredovati u profesiji i karijeri, da li će supruga prihvatiti posao itd.)

- 5. kuća (gde se nalazi moj sin ili kćerka, da li ću ove godine ostati u drugom stanju, da li je moja trudnoća bezbedna, da li sam trudna, ko mi je juče poslao poklon, da li ću dobiti na lutriji, da li ću pobediti na sutrašnjem takmičenju, da li ću biti pozvana na zabavu, da li da krenem na aerobik, da li će se moj ljubavnik razvesti, da li ću uspeti da prodam kuću ili stan, da li ce me sin posetiti itd.)

- 6. kuća (da li je moj kućni ljubimac bolestan, da li je moja bolest ozbiljna, kako napreduje moja bolest, da li da moj brat kupi stan, kakvo će vreme biti u nedelju, da li sutra da započnem sa dijetom, da li je moj radni kolega iskren, da li ću dobiti posao, itd.)

- 7. kuća (da li ću ove godine ući u brak, da li ću se razvesti, da li da prihvatim bračnu ponudu, da li da uđem u partnerstvo sa Draganom, da li da uzmem tog advokata da me brani na sudu, ko je ukrao moj novac, ko je ukrao moj automobil, da li da pokrenem sudsku parnicu, da li se moja drugarica vraća itd.)

- 8. kuća (da li će mi banka odobriti kredit, gde je njegov mobilni telefon, da li će kupac koji danas dolazi da kupi moj automobil imati i dovoljno novca da mi ga plati, da li će mi Tanja posuditi novac, da li će se suprugova plata povećati u ovoj godini, da li ću sledeći mesec dobiti novac od osiguranja, da li će baka ostaviti meni nasledstvo itd.)

- 9. kuća (gde je otišao moj unuk, da li ću sledeći mesec otputovati u inostranstvo, da li ću uspeti da upišem fakultet, da li da upišem medicinu ili kriminalistiku, da li da otputujem u Moskvu, da li ću ovog leta otići na letovanje u inostranstvo, da li će san koji sam usnila imati za mene dobro značenje itd.)

- 10. kuća (da li da promenim karijeru, da li će sudija na sudu biti na mojoj strani, kako će šef reagovati ako tražim povišicu, da li će moj odnos sa šefom biti efikasan i pozitivan itd.) da li je ovaj lek dobar da bi se izlečila?

- 11. kuća (kakav će biti prihod od biznisa u ovoj godini, da li će me posetiti sutra stari prijatelj, da li da se učlanim u Klub istraživaca, da li mogu da se oslonim na prijatelja, da li će se moj sin razvesti, da li će se moja kćerka udati u ovoj godini itd.)

- 12. kuća (da li će ovaj boravak u bolnici pomoći mojoj ženi, da li da prihvatim odlazak u bolnicu ili ne, da li je bolest mojeg supruga ozbiljna, da li će moj sin dobiti kredit od banke, da li ću položiti ispit itd.).

:lesen:

saandraa
05-12-2007, 10:37
[
Definicija : kada se Sunce nadje na rastojanju manjem od 08° od neke planete , naročito ako je ta planeta glavni signifikator , bez obzira da li je reč o aplikacionom ili separacionom aspetku , Sunce "spaljuje" svojim uticajem tu planetu i potpuno joj oduzima njenu moć . Spaljenost se u horarnoj uvek smatralo kao jak malefik .

Isto tako , kada je Sunce u 0° sa vl.Asc' isto donosi negativan odgovor , jer TA smatra da tada pitač je "slep" i niti dobro postavlja pitanje , niti vidi svoj problem na realan način i interesuju ga potpuno pogrešne stvari . Naravno , ovo važi i za antisciju stepena Sunca . Kada je , pak Sunce u 0° sa samim vrhom Asc' , TA smatra da je horskop isto nemoguće da se tumači iz istog razloga kako i kada Sunce u 0° sa vladarom Asc' .[/quote]

znaci u ovom gore slucaju: posto je MERKUR glavni signifikator (vladar XI) i nalazi se u VII u manjoj udaljenosti od 08° od sunca i pritom imaju i apli. konjukciju od 7,13° (a i saturn ima 90 sa suncem) SUNCE SPALJUJE SIGNIFIKATORA I ODGOVOR JE NEGATIVAN? sam ja to sada skontala??

Shmishonja
05-12-2007, 10:53
Definicija : kada se Sunce ....?

Tako je :( iako ... s druge strane...
Sunčev poslednji aspekt je 90° sa Saturnom, nije u pitanju aplikacija. Prva aplikacija Sunca je 0° Merkur.
Merkurov poslednji aspekt je 60° Mesec, a prva aplikacija je 90° Saturn.
Po ovoj logici ~ Merkur spaja Mesec i Saturn... teško mi je da :detective: ovaj horarac jer nije mi jasno o čemu se radi ~ tj. koje je pitanje... u svakom slučaju, situacija se menja jer je Asc' na kraju znaka u Biku i sama Venera je na kraju znaka u Vagi što donosi promene... ali ne baš pozitivne, jer Venera ulazi u znak svog izgona... a i sam Merkur je u znaku svog izgona... :(

saandraa
05-12-2007, 11:05
znam da bi bilo lakse kada bi TI znala sta sam pitala...ali mi glupo da kazem :(

a ovo sam isto mislela: poslednja je sep. sa SA90 a prva apl. sa ME, dalje nisam gledala iskreno receno..mislim to da merkur spaja mesec i saturn

fenix7
10-12-2007, 09:54
evo ovo nađoh na jednom svom CD-u, a skinuto je sa nekog foruma (ne znam kada)
eh sad koliko je točno otkrivajte

izračun točke smrti:

Pojmovi iz naslova ovog topika sluze za odredjivanje duzine zivota na osnovu natalne karte.
Hajleg je kljucni princip zivota jednog horoskopa, simbol "zivotne sile". Da bi jedna planeta bila hajleg neophodno je da se nalazi na "hajleg" poziciji, a to znaci da je iznad horizonta i to u dobrim kucama (I, X, VII, XI i IX). Kod dnevnih rodjenja prvi "kandidat" za ovu ulogu je SO. Ukoliko se ono ne nalazi u nekoj od navedenih kuca, okrecemo se drugom svetlu, MO, a ako ni on nije na hajleg mestu, trazimo "almuten" sunca. Almuten (na arapskom "najsnazniji") je planeta koja ima najvise osnovnog dostojanstva na odredjenom stepenu. On se odredjuje kumulativnim zbrajanjem zodijackih dostojanstava i to tako sto domicil nosi 5, egzaltacija 4, triplicite 3, termin 2 i lice 1 poen. Recimo SO se nalazi na 18 bika, rodjenje je nocno i trazimo njegov almuten. Gledamo tabelu zodijackih dostojanstava i vidimo da VE nosi 5 poena na osnovu domicila, ali MO je ovde daleko snazniji jer ima egzaltaciju, triplicitet i lice. To ukupno iznosi 8 poena (4 egz.+ 3 tripl.+ 1 lice).

Ukoliko se ni almuten sunca ne nalazi na odgovarajucoj poziciji, trazi se,dalje, almuten poslednjeg mladog meseca pre rodjenja. Ukoliko ni on ne moze da bude hajleg, onda se okrecemo almutenu ascendenta. U nekim slucajevima kada se sve planete nalaze ispod horizonta ni almuten ascendenta nece zadovoljiti "uslove" i u takvim slucajevima sam ascendent uzimamo za hajlega.

U nocnim rodjenjima hajleg se najpre trazi u mesecu. Ako on ne moze da bude hajleg, posmatramo stanje njegovog almutena. Sledeca opcija je almuten poslednjeg punog meseca pre rodjenja, zatim vladar tacke fortune i na kraju ascendent kao poslednja opcija.

Anareta je glavni "neprijatelj" hajlegu, to je "princip smrti" jedne karte. Prvi kandidat za anaretu je planeta u osmoj kuci. Ako se u njoj nalazi vise planeta, prednost ima ona koja je bliza vrhu ove kuce. Ako u osmoj nema planeta anareta ce biti MA ili SA ukoliko se "nalaze na putu" hajlegu, ako se hajleg nekom vrstom progresija priblizava zodijacki lose postavljenim maleficima. Poslednja opcija je vladar osme kuce. Po teoriji smrt se desava kada hajleg naleti na anaretu bilo sekundarnom progresijom, bilo direkcijom ekvatorijalnog luka. U praksi to uvek nije tako. Rane smrti se desavaju i bez ovog kontakta. Ono sto, zasigurno, jeste istina da se nasilne, neobicne i rane smrti desavaju ljudima cije karte nose takav potencijal, koje imaju neko neobicno svedocanstvo smrti, poput afliktovanog VIII polja, vladara VIII u prvoj, tesko afliktovanu tacku smrt postavljenu na nekoj nekretnici ili u I polju i sl. Formula za izracunavanje tacke smrti je ASC+vrh VIII-MO. Uvek se u obzir uzimaju kako pozicija same tacke tako i pozicija njenog vladara (vladara znaka u kojem se nalazi). Ako se destruktivni potencijal nasluti iz karte, moci cemo (ali ne uvek) priblizno da odredimo duzinu zivota i bez posmatranja "hajleg-anareta" kontakta i to na osnovu tzv. "alkohodena". Alkohoden je "odreditelj godina" i on je uvek almuten hajlega, dakle planeta koja ima najvise zodijackog dostojanstva na stepenu hajlega. Cesto se desava da dve planete imaju jednak zodijacki potencijal. U ovakvim situacijama prednost ima planeta koja je bolje mundano pozicionirana.

Svaka planeta ima tri seta godina. U teoriji ako je alkohoden snazan gledaju se najvece godine, ako je osrednje pozicioniran srednje, a ako je slab, najmanje godine. Godine planeta su sledece:
SA (57, 44, 30)
JU (80, 45,12)
MA (66, 40, 15)
SO (100, 70, 20)
VE (82, 45, 8)
ME (76, 48, 20)
MO (105, 65, 25)
Ovo su samo priblizni, nikako egzaktni pokazatelji duzine zivota. Alkohoden se dalje kvalifikuje i prema snazi slucajnog dostojanstva i prema kvalitetu aspekata koje pravi. Ako je u kontaktu sa benefikom i ako se nalazi na uglu dodaje se 5-10 godina. Isto tako, ako je u losem aspektu sa MA ili SA ili cak i u dobrom aspektu sa lose pozicionoranim maleficima, oduzimamo 5-10 godina.

Sto se kuca tice, koristim one koje se zasnivaju na vremenskoj podeli, dakle Plasidus za natale i Regiomontanus za horarne karte.

Kralj Aleksandar I Karadjordjevic rodjen je 17.12.1888. na Cetinju. Vreme nemam, ali imam gotovu kartu koja je radjena na osnovu biografskih podataka. Rodjenje je dnevno u prepodnevnim satima s obzirom da mu je SO u XI, a ascendent u vodoliji. Evo nekih podataka iz same karte:

ASC- 11 vodolije
MA-11 vodolije
MC-2 strelca
SO-26 strelca


Hajleg ne moze da bude bas svaka planeta bez obzira sto se nalazi u povoljnim kucama. Da ponovim, u nocnom rodjenju najpre gledamo mesec. Ako on ne moze da bude hajleg gledamo njegov almuten. Sledeca mogucnost je almuten poslednjeg sizigijuma (mlad ili pun mesec pre rodjenja), pa onda vladar fortune i na kraju ostaje, ako ne moze nista drugo, sam ascendent. Sto se fortune tice nikada ne treba obrtati njenu formulu u nocnim rodjenjima jer se tako dobija formula za izracunavanje jedne druge tacke, tacke duha koja se zasniva na suncu. Dakle formula za fortunu, koja je tacka zasnovana na mesecu i simbolizuje dusu, je ista i u nocnim i u dnevnim horoskopima i glasi asc+MO-SO.

Sto se tacke smrti tice postoje zapravo dve formule i obe treba gledati. Formule su: asc+vrh VIII- MO i vrh VIII+ SA-MO. Nema obrtanja formule kada su nocna rodjenja u pitanju.

Afeta je samo jos jedna rec za hajleg koji predstavlja pozitivnog prorogatora ili "nosioca zivota".


. Ako zelis da izracunas neku arapsku tacku pravilo je maksimalno jednostavno. Sve pretvaras u londgitudinalnu duzinu tako sto odbrojavas od 0 ovna. recimo ako ti je asc na 10 bika to ti je 40s longitudinalne duzine (30 ovna+10bika). Na ovo dodas duzinu stepena vrha VIII i od svega oduzmes duzinu MO. Ako su ti prve dve vrednosti manje od duzine MO, pre oduzimanja njegove zodijacke duzine dodas 360 s.

Shmishonja
18-12-2007, 00:24
http://img16.glitterfy.com/351/glitterfy172723774D31.gif (http://www.glitterfy.com/)

Ovo su najbitnije Arapske tačke koje nam trebaju u horarnim čartovima
[ u zagradi treba obrnuti redosled planeta u slučaju noćnog rodjenja ] :

fortuna : Asc' + Mesec - Sunce [r]

duh : Asc' + Sunce - Mesec [r]
ljubav : Asc' + duh - fortuna
izvor nesreće : Asc' + fortuna - duh
zarobljeništvo : Asc' + fortuna - Saturn
hrabrost : Asc' + fortuna - Mars
brak : Asc' + Desc' - Venera
profesija : Mc' + Mesec - Sunce [r]
bolest/nasilje : Asc' + Mars - Saturn
operacija/lek : Asc' + Saturn - Mars
smrt I : Asc' + vrh 8 polja - Mesec
smrt II : vrh 8 polja + Saturn - Mesec
slava : Asc' + Jupiter - Sunce [r]
pobeda : Asc' + Jupiter - Duh
bračni partner : Asc' + Desc' - vladar 7 polja
brak žene : Asc' + Saturn - Venera [r]
brak muškarca : Asc' + Venera - Saturn [r]
razvod : Asc' + Desc+ - Mars
sluge : Merkur + Saturn . Jupiter
nadredjeni : Mesec + Jupiter - Saturn
otkaz/ostavka : Saturn + Jupiter - Sunce

Shmishonja
09-01-2008, 22:34
Ovo je AstroSerbiana lepo odradila, pa ću ostaviti ovaj njen tekt ovde da bude sjajan primer za ovakva pitanja :

AS : Kakav ce mi porodjaj biti? Ovo sam pitanje postavila Branki 27.2.2006. u 15.40. u Beogradu. Cinjenica je da ni jedna od nas dve nije uzela za ozbiljno nesto sto je ukazivalo na prevremeni porodjaj. Sta mislite sta je to? U trenutku postavljanja pitanja bila sam na kraju II meseca trudnoce, pred pocetak III. Porodila sam se 30.8. 2006. Sta mislite, gde se vidi da ce porodjaj biti prevremen?

Jedan o odgovora je bio : Mesec je pred samo kompletiranje svog punog ciklusa i zapocinjanje novog. Medjutim, pre nego sto Mesec uspe da zavrsi ciklus njegov aspekt pre toga je kvadrat sa Marsom... mozda je to?

Komentar na to : pa onda JU u sjedištu i triplicitetu marsa, a MA signifikator operacija u Ge, ME znaku i pravi aspekt 90 MO prema njemu, što me upućuje na moguću operaciju i to u vezi sa djetetom......ako ima veze, onda promjena termina vladara SO, neposredno ranije...u termin JU...a ME u termin MA...pa rekoh, možda i dete požurilo ranije..

AS : Da, MA je ono za sta smo se obe uhvatile. Sustina mog pitanja nije bila kada cu se poroditi obzirom da sam bila na pocetku trudnoce i o tome nisam razmisljala. Ja sam, zapravo, strahovala od carskog reza, ne znam zasto, valjda se bojim anestezije i moje pitanje se prevashodno odnosilo na duzinu porodjajnog perioda, tezinu samog porodjaja i sve, eventualne, komplikacije. Secam se da je Branka pomenula da joj se cini da MA upravo simbolizuje operaciju, ali ja sam "zelela" da verujem da to nije to i zelja mi se ispunila. Kada god u pitanjima o trudnoci vidite signifikatore u VIII polju znajte da je to znak prirodnog porodjaja prema rasporedu znakova i kuca. VIII kuca zna se sta simbolizuje. Moj porodjaj je bio neobicno lak i relativno kratak, bolan, ali bez ikakvih propratnih komplikacija kako nam se to moglo ciniti zbog aspekta izmedju MO i MA. MA je kod mene oznacio, najverovatnije, visi krvni pritisak jer je jedan od kolericnih pokazatelja, a povisen pritisak jeste poremecaj kolericnog humora. Visok pritisak jeste izazvao prevremeni porodjaj, bar tako rekose lekari. Sam MA nije niti moj, niti signifikator deteta, niti direktan pokazatelj samog porodjaja, on je propratna pojava pa njegova opstrukcija ne sprecava vec objasnjava neke uzroke. Kako sam se, svakako, morala poroditi, to sto MO pre konjunkcije sa SO, mojim signifikatorom, nailazi na kvadrat sa MA ne sprecava porodjaj po prirodi stvari. MO je signifikator samog porodjaja jer vlada XII, a XII se odnosi na porodjaj u tradicionalnim tekstovima. Secam se da je Branka rekla kako je slika savrsena jer je izmedju MO i SO gotovo 6 lucnih stepeni=6 meseci do porodjaja, ali ja sam odmah videla da se tu nesto ne uklapa jer sam bila na kraju II meseca sto sa punih 6 meseci daje kraj VIII meseca trudnoce, ali smo obe pomislile kako ne treba da cepidlacimo i ponovo se okrenule onom MA i mogucnosti carskog reza sto ja nikako nisam prihvatala. Beba je rodjena sa 2500 gr, nikakavih operacija nije bilo, bilo je nekih uobicajenih pojava za preveremeno rodjenu decu da ovde ne objasanjavam. Iz bolnice smo izasle posle 10 dana. Znaci, trebalo je da cepidlacim i tacno saberem rastojanje izmedju MO i SO i to dodam na datum postavljanja pitanja. Mene je nebo neobicno jasno upozorilo da cu se poroditi mesec dana pre termina. Sabrala jesam, ali nisam o tome dalje razmiljala. Ako se slazete otvorila bih novi topik o V natalnoj i natalnim prediktivnim tehnikama pa da vidimo malo sta natalna moze da kaze na temu predvidjanja dogadjaja da ovde ne izbrkamo sve.

Koment. : To za odredjivanje vremena je uvek neverovatno, radi 'k'o sat'.
A ovo za signifikatore i VIII kucu se ne odnosi na ovaj primer?
... aaa, racunas da je tvoj signifikator u 8. od 12. jel'?

AS : Ne znam da li si me razumela za VIII kucu. Gledaj, kada te neko pita za porodjaj, recimo sta da ocekuje, hoce li biti komplikacija itd, kada se vladar XII kuce nadje u VIII to oznacava prirodan porodjaj jer VIII simbolizuje genitalno-reproduktivni deo tela, ako razumes sta hocu da kazem. Carski rez cesto postavlja vladara XII ili u VI kucu, narocito na njen vrh ili u I kucu uz bliski aspekt sa MA. Ovo govorim na osnovu primera iz moje prakse. Vrlo je moguce i da MA u ovim slucajevima bude u XII ili na asc ili vadar VI u istoj toj poziciji.

Kom. : Razumem nego gledam kako to da je signifikator u VIII, a ti to posmatras kao derivatne kuce jel tako? Posto je Mesec u 7. a u stvari u 8. od 12.?

AS : Ne posmatram derivativno, zasto bih, ja sam postavila pitanje za sebe, a zajedno smo ga tumacile. MO se nalazi u znaku vrha VIII kuce, blizu njega, sto znaci da ide u VIII. U prevodu, MO (porodjaj) u VIII (porodjajni kanal). Ovde je i moje SO u istoj poziciji sto je odgovaralo mojoj nadi da izbegnem carski rez, da se prirodno porodim bez pomocnih intervencija.Da pokusam jos da pojasnim. Kako je ovo dobrim delom i pitanje medicinkog horarca, ceo horoskop se moze posmatrati kao moje telo, a ne samo asc pa svaka kuca oznacava nesto na telu. VIII simbolizuje genitalni predeo, a MO porodjaj kao cin

Kom. : Pa samo sam gledala koji je razlog da Mesec i Sunce vidis u 8. pa sam zato pomislila da si to uradila zbog derivacije.
Malo mi je cudno to tumacenje da je Mesec blizu vrha 8., razumem da je isti znak u pitanju ali ih ipak razdvaja poprilican broj stepeni. I OK, celo telo je u pitanju ali valjda postoji razlog zasto su Mesec i Sunce smesteni u sred 7. kuce ipak... samo glasno razmisljam..Ja bih pre recimo bila sklona, ako to posmatramo kao medicinski horoskop, da polozaj signifikatora posmatram u kontekstu 7. kuce pa bih to povezala sa lekarima koji zbog Marsa koji dolazi iz 10. izazivaju prtevremeni porodjaj ili tako nekako..

AS : Tesko da su na sredini VII kada ona pocinje u prethodnom znaku. Ne znam da li si citala ovde na forumu o mundanim kucama. Prva astrologija, ona iz najranijih dana, prefrirala je sistem "celih znakova" gde se znak izjednacava u celini sa onom kucom u odnosu na poziciju asc. ako je asc lav onda su VIII znak od lava ribe u kojoj pocinje VIII kuca. Kasnije, razvojem trigonometrije ovo se napusta i prelazi na projekcione sisteme. Pored onih cuvenih 5 stepeni ispred vrha kuce cesto ces i ovo moci da primenis. Neki arapski autori narocito su koristili sistem celih znakova i u praksi je potvrdjeno da to ima smisla. Kada posmatras telo VII kuca simbolizuje bubrege, bedra, predeo oko pupka, neki autori spominju i krsta. Sam kraj ove kuce je vrlo blizu materice i porodjajnog kanala, a ako se zavrsava u narednom znaku, prakticno, mozes u obzir uzeti VIII. Moj porodjaj je bio potpuno spontan, bez ikakvih intervencija, dakle nije bilo izazivanja i indukovanja. VII kuca ovde nema nikakav znacaj. Froli je ovaj princip simbolike planete kada se nadje u drugom znaku od vrha kuce objasnjavao, ali ne na medicinskim primerima. Princip je apsolutno primenjiv i ovde. Ako bas hocemo da cepidlacimo i odbacimo "cele znakove" jer ih ni Lili nije primenjivao pogledaj samo na kojem stepenu se formira konjunkcija izmedju SO i MO, na 10. stepenu riba sto je manje od 5 stepeni od vrha VIII, a to je pravilo odavno apsolvirano.

Kom. : a ovo malo oko vrha VIII, samo izgleda na čartu i da je SO usred sedme...pa je to vjerovatno zbunjivalo...
može li se još nešto dodati ovoj konjukciji...to jeste da je u momentu formiranja, fortuna na Asc...i da bi tijelo trebalo biti na neki način zaštićeno...može li se i tako gledati?

ako cjepidlačimo, a ja to volem, onda od momenta pitanja do poroda je 183 dana...ili cca 6 mjeseci, a do perfekcije nešto malo više od 6 stepeni ...

AS : Ma da i fortuna sasvim sigurno ali bih dodala jos nesto kod ovih pitanja u vezi sa duzinom porodjaja moze biti od koristi. Kada je vladar XII kuce u fiksnom znaku i ugaonoj kuci to je znak dugotrajnog porodjaja, fleksibilni znaci i sukcedentne kuce simbolizuju srednje trajanje, ne vise od 6 sati, a kardinalni znaci i kadentne kuce veoma kratak porodjajni period. Ovde znaci imaju veci znacaj od mundanih kuca.

Pitanje : a zasto za porodjaj gledas XII kucu?

AS : Tako nam Froli rece da stoji u nekim tradicionalnim tekstovima http://www.astro-art.net/forum/images/smiles/icon_smile.gif

Kom : Da, bas zato i pitam zbog te izuzetno maleficne prirode XII kuce i zbog toga sto Lilly koji je isao po tradicionalnim spisima nikad nije koristio tu kucu za porodjaj. Lilly i nije toliko konfuzan, mada nema toliko primera u vezi samog porodjaja, on ipak navodi neka pravila po kojima mozemo da utvrdimo stanje majke posle porodjaja i u stvari on se najvise vezuje za aspekte koje mesec pravi i naravno zadnji Mesecev aspekt. Znaci utvrdjivanjem stanja Meseca/majke mi vidimo i tok porodjaja. Ja uglavnom idem po tome zato sam se i kod tvog pitanja o porodjaju odmah u startu vezala za sam Mesec bez osvrta na to kojom kucom vlada.
Takodje Lilly uzima u obzir i stanje Asc. I kod Asc, bar po Lilly-u je vrlo bitno da vladar Asc nema separacioni ili aplikacioni tezak aspekt sa vladarima 8. ili 4. kuce jer ako ih ima onda zivot majke moze biti u opasnosti itd, itd (konkretno u slucaju tvog ptanja Sunce tvoj signifikator se odvaja od kvadrata sa Marsom vladarom 4. sto oznacava veliki problem, tj. taj krvni pritisak kao sto si i sama navela i to je sigurno bio rizik za tebe).
Kad je dete i stanje deteta u pitanju on onda naravno posmatra vladara V i njegove aspekte, uzima u obzir faze meseca itd...

AS : Znam ja sve to, prevrtala, isprobavala i zakljucila da cesto ne sljaka. Moj ti je iskren savet da zanemaris poslednju MO aplikaciju kod ovih stvari. Ni ja nemam mnogo primera u praksi, ali od sedam cak 5 primera poroda ne zadovoljava njegove aforizme. Namerno kazem da se radi o aforizmima, a ne pravilima jer po svojoj iskljucivosti najvise na to lici. Sam Lili i bilo ko iz tih vremena ne moze zadovoljiti mnoge specificnosti koje namece savremen nacin zivljenja i savremena medicina. Najcesce sami moramo da dodjemo do zakljucka sta je sta u karti. Nekoliko puta sam imala pitanje u vezi sa epiduralom i indukcijom istovremeno i morala sama da zakljucim sta simbolizuje vladar X polja i gde je ona druga stavka kako bih videla sta je od tog dvoje mozda stetno za samu majku, a sta za dete. Zelim da kazem da Lili, niti bilo ko od nas pojedinacno, nije dovoljan, a cesto ni tacan. Konfuznost koju sam spominjala odnosi se na primenu realnog vremena kod horaraca. I dok tranziti ponekad imaju smisla u horarnim kartama, direkcije ekvatorijalnih lukova nikako nisam uspela da dovedem u vezu sa horarnom slikom. Lili olako upucuje na to ali se meni cini da ove metodoloske finese najcesce nisu primenljive. Ja Lilija ne koristim iskljucivo i ako se dvoumim i nisam sigurna sta da primenim, opredeljujem se za ono sto mi sopstveno iskustvo nalaze ili za nekog drugog autora, Frolija najcesce. Recimo, ne koristim ni Lilijevu tacku dece vec Birunijevu. Zasto? Praksa mi je pokazala da bolje radi. Naravno, ovo se odnosi na metodoloske finese, a ne na sam predmet astrologije i neka fundamentalna pravila. Uostalom, ni u samoj tradiciji nemamo do u sitne detalje ista pravila kod svih. Inace Pol Aleksandrijski vezuje XII kucu za porodjaj. Razmisljala sam i ja i jedino sto mi je palo na pamet je veza XII kuce i tela u smislu njegove nemoci u trenutku porodjaja jer XII sledi I ako posmatramo SO primarno kretanje koje simbolizuje vreme, moralni pad pa samim tim i kaznu. Bojim se da ovo ima veze sa Starozavetnim "U mukama ces radjati decu svoju". Primarno kretanje je dnevno kretanje Sunca koje se smatra kretanjem koje simbolizuje nase zemaljsko vreme, trajanje i greh za razliku od kretanja po nemanifestovanim i besprekornim znacima zodijaka koje ima sasvim suprotan smer. XII kuca je prva kuca u kojoj Sunce obitava cim izadje iznad horizonta, a horizont se dovodi u vezu sa rodjenjenjem i pocetkom zivota. Ovo je i VE kuca u smislu njene malignije forme i simbolike pa se i tako dovodi u vezu sa Evinim grehom. I na ovom primeru se vidi da se zodijacke i mundane kuce ne mogu izjednacavati jer prve simbolizuju savrsenstvo pa je tako VE egzaltirana u ribama, ali je veoma nestasna u XII mundanoj jer su mundane kuce odraz naseg zemaljskog i gresnog postojanja. Kod pitanja tipa: "Kada cu se poroditi?" obicno se trazi aspekt izmedju signifikatora porodilje i V kuce u smislu neposrednog kontakta majke i deteta. Redje ce karta u prvi plan staviti vezu I i XII kuce. Medjutim kod pitanja koja se izricito ticu samog porodjaja, njegovih specificnosti, njegovog trajanja, mogucih komplikacija obicno se ide na XII jer ona direktno simbolizuje taj cin. Kada se posmatra samo V kuca posmatra se jos po nesto, ali ja to ovde sada necu iznositi jer sam odlucila da ne otkrivam bas sve sto znam. Dosta toga je deo moje skole. Napomenucu samo da se ponekad pravi razlika ako se pitanje postavlja pre pocetka porodjaja ili ako je porodjaj vec poceo. Lili ima neka pravila, ali su ona pomalo konfuzna i nedovoljna.

saandraa
10-01-2008, 09:54
[quote=Shmishonja;48256]

Ovo su najbitnije Arapske tačke koje nam trebaju u horarnim čartovima
[ u zagradi treba obrnuti redosled planeta u slučaju noćnog rodjenja ] :fortuna : Asc' + Mesec - Sunce [r]


duh : Asc' + Sunce - Mesec [r]
ljubav : Asc' + duh - fortuna
izvor nesreće : Asc' + fortuna - duh
zarobljeništvo : Asc' + fortuna - Saturn
hrabrost : Asc' + fortuna - Mars
brak : Asc' + Desc' - Venera
profesija : Mc' + Mesec - Sunce [r]
bolest/nasilje : Asc' + Mars - Saturn
operacija/lek : Asc' + Saturn - Mars
smrt I : Asc' + vrh 8 polja - Mesec
smrt II : vrh 8 polja + Saturn - Mesec
slava : Asc' + Jupiter - Sunce [r]
pobeda : Asc' + Jupiter - Duh
bračni partner : Asc' + Desc' - vladar 7 polja
brak žene : Asc' + Saturn - Venera [r]
brak muškarca : Asc' + Venera - Saturn [r]
razvod : Asc' + Desc+ - Mars
sluge : Merkur + Saturn . Jupiter
nadredjeni : Mesec + Jupiter - Saturn
otkaz/ostavka : Saturn + Jupiter - Suncehej shmile...jedno glupo pitanje, ali kada izracunamo arapske tacke...sta onda? milsim na sta onda obracamo paznju? kako ih "koristimo"?

Shmishonja
10-01-2008, 10:00
hej shmile...jedno glupo pitanje, ali kada izracunamo arapske tacke...sta onda? milsim na sta onda obracamo paznju? kako ih "koristimo"?

Onda se gleda 0° njihova sa nekom planetom ili u kom su polju, sve zavisno od horarca. Onda posle toga, gleda se njihov dispozitor i koliko je jak i koliko utiče na samo pitanje, pitača... itd...

Shmishonja
13-01-2008, 12:03
Zvezde koje mogu imati velikog uticaja u tumačenju horarnih pitanja i koje se najčešće koriste su :

Algol 26° Bika ~ ovo je najnesrećnija zvezda od svih fixnih zvezda. Ona simnoliše odrubljivanje tj. gubljenje glave. Ali u horarnim pitanjima najčešće ima sledeće značenje : izgubiti glavu zbog nečega, uspaničiti se, pobeći glavom bez obzira zbog straha.

Alkione 29° Bika ~ glavna zvezda u roju Plejada. U prevodu "Plačne sestre". Sam naziv nam pokazuje siboliku koju donosi u horarcima : puno plakanja, kajanja, žalost, ali isto tako zbog simbolike "zamagljenih očiju" moguće je da donese i nejasnoću u vezi pitanja ili pokazuje zbunjenog klijenta koji ne zna u stvari šta treba da bita, ili ne ume da vidi pravi put ispred sebe.

Aldebaran 09° Blizanaca ~ simboliše nov početak, pošto se vezuje za prolećnu ravnodnevnicu. Sve vezano za nju u horarnom čartu ukazuje da je na početku, da je na putu ka novom.

Regulus 29° Lava ~ "Srce Lava". Nije bi pozitivna ni negativna, donosi sreću sa manjim ograničenjima. Donosi uspeh, koji kasnije mora redovno i uporno da se održava kako bi se nastavilo pozitivnim putem dalje, u suprotnom, donosi gubitke ako se situacija zapostavi.

Vindemijatrix 10° Vage ~ onaj koji čini ljude napuštenim, ostavljenim razvedenim, udovicama/idovcima. Takodje u horarnim pitanjima simbolika ove fixne zvezde može biti sledeća : preuzimanje na sebe odgovornosti koja se ne može [najčešće usled neznanja] odraditi kako treba do kraja, prazna obećanja, gubljenje i svog i tudjeg vremena, nanošenje štete drugima usled sopstvenog neiskustva.

Spika 23° Vage ~ najsjajnija zvezda u sazveždju Device, predstavlja Našu Gospu. Izuzetno je zaštitnički orijentisana, ako se nadje u horaranom pitanju donosi pozitivan razvoj situacije, iako sam rezultat neće biti baš ono konkretno što je klijent hteo, iako će sve po njega biti povoljno.

Antares 09° Strelca ~ "Srce Škorpiona". Ne spada u najdobroćudnije fixne zvezde. Totalno suprotna od Aldebarana, simbolizuje jesenju ravnodnevnicu. Pokazuje u horarnom čartu da je nečemu došao kraj, što ne mora da bude loše [sve zavisno od pitanja]

Ovde možete naći mnogo što-šta o Fixnim Zvezdicama : http://www.astrologycom.com/fixedstars.html

Shmishonja
13-01-2008, 16:11
Odredjivanje vremena :


Metod :
~ predpostavimo da smo dobili potvrdan odgovor u horarcu. Sada je na nama da odredimo i kada će se taj dogadjaj i desiti. S jedne strane, aplikacije i razlika u stepenima nam može dati tačan odgovor, ali s druge strane, možemo odgovor naći i na jednostavniji način ~ uz pomoć same planete [na primer ako je pitanje ~ da li će se moja maca vratiti kući ~ a vladar cica mace j retrogradan, odgovor je sigurno potvrdan i samo posmatramo gde je ta planeta i da li ide ka nekom polju koje je vezano za klijenta... ali o ovome malo kasnije]

Korišćenje predhodnih dogadjaja :
Vrlo je bitno da RAZGOVARATE sa klijentom koji postavlja pitanje i da DOBRO budete upoznaci sa celom situacijom. Na primer, ako je pitanje "Kada ću se ponovo udati?" a klijentkinja se razvela pre 5 godina, a prirodni signifikator za razvod Mars upravo ima sep.aspekt sa njenim signifikatorom, na primer od 3° [ne očekujte da UVEK bude TAČNA RAZLIKA U STEPENIMA] možeo da uzmemo za nju i njen horarac vremensku odrednicu ~ 5godina = 3° i da tako nastavimo dalje analizu horarca. Ako imamo aplikaciju njenog signifikatora sa signifikatorom partnera na primer od 10° onda sistemom jednostavne matematičke analize dobijamo ~ 10° = -/+ 6godina. Ako su u pitanju meseci, koristimo mesece [ali opet ~ napomena ~ ne zalećite se, obavezno proverite i tabelu za odredjvanje vremena!]

Znaci i kuće :
Na žalost, malobrojni su horarci koji do tančina ukazuju na prošle dogadjaje koji su uslovili postavljanje horarnog pitanja. Samim tim moramo biti pomalo lukavi i naoružati se strpljenjem i upornošću i baciti se u nove vode gde ćemo na drugi način da otkrijemo vremensku odrednicu koja nas interesuje.
Vremenske jedinice su sve moguće ~ minut, sat, dan, nedelja, mesec, godina. Uzmimo na primeru da izmedju vladara pitača i vladara postavljenog pitnja postoji aplikacija. Uzmite razliku u stepenima izmedju planeta ~ predpostavimo da je na primer Jupiter na 10° Bika, a Venera na 14° Lava ~ razlika je -/+ 4° ~ ALI ~ odgovor nije u 4°! Ono što moramo JAKO DA OBRATIMO PAŽNJU JE KRETANJE I BRZINA PLANETA! Jupiter neće sedeti na jednom mestu i samo čekati da mu Venera padne u krilo. I sam Jupiter se kreće. Zato, OBAVEZNO GLEDAJTE EFEMERIDE i obratite pažnju na kretanje planeta. Iz Efemerida možemo da vidimo u stvari kada će doći do egzaktnog 90° izmedju Venere i Jupitera. Ona se neće desiti za 4° stepena, već za 7 dana ~ samim tim, naša vremeska odrednica je 7, a ne 4!
Vrlo je bitno odrediti VREME u kome klijent živi ~ ovo čudno zvuči, ali se bazira na činjenici KAKVA JE VRSTA PTANJA ~ ako je pitanje vezano za nešto što bi jako brzo trebalo da se desi, koristićemo kraće vrmenske jedinice, a ako je vremenski pitanje neodredjeno, onda ćemo da koristimo obične, ustaljene vremenske odrednice po tabeli.
Aplikacija planeta u fixnim znacima će dati najdužu vremsnku odrednicu, a u kardinalnim najkraću, dok će nam promenljivi znaci dati srednje vreme. Sve zavisno od pozicija planeta u kućama ~ I + IV + VII + X kuća nam daje brze odgovore, II + V + VIII + XI daje nam najduže vreme, III + VI + IX + XII daje srednje vreme.

Najbolje je da koristimo Bogom nam dan zdrav razum :)

Ako se aplikaciona planeta kreće brže ili sporije nego uobičajeno, to će uticati samo na broj vremenskih jedinica. To ne sme da utiče na vaš izbor vremenskih jedinica. Ako smo na primer izračunali da će se neki dogadjaj odigrati za 3 nedelje, a planeta se kreće brže/sporije, onda možemo da uzmemo orijentir 2 tj. 4 nedelje.

Dvotelesni znaci umeju da uspore stvari. Naravno i to utiče na odredjivanje broja vremenskih jedinica, ali ne i na njihovu prirodu.

Ako imamo aspekt sa nekom retrogradnom planetom, dogadjaj će se desiti mnogo brže nego što to bi broj stepeni sugerisao.

Kada gledate Efemeride, nikako ne donosite zaključak da će se neki dogadjaj desiti da ako je Venera koja je na primer na 10° Jarca i sklapa 60° sa Marsom na 15° Škorpiona odigrati za 5° a niti da će se dogadjaj odigrati na dan koji ukazuje na egzaltan aspekt izmedju Venere i Marsa ~ na primer pitanje postavljeno u ponedeljak, a nama ispada da se 60° odigrava tek u petak ~ dogadjaj se NEĆE desiti u TAJ petak!

Isto tako ~ ako je horarac vezan za jedan odredjeni DUŽI vremenski period [na primer, pitanje : "Možete li mi dati neku opštu ideju o stanju mog biznisa u narednih par meseci?"] Na primer, biznis tog klijenta je predstavljen Venerom na 28° Lava [Regulus] ~ mogli bi tumačiti čart na sledeći način : trenutno misliš da ti je ceo svet pod nogama, ali uskoro dolazi do promene situacije. Sledeća godina [koja je simbolično predstavljena prolaskom Venere kroz znak Device] odavaće utisak velikog potencijala [jer je tu Venera u triplicitetu] koji se neće nikada u potpunosti ostvariti [jer je Venera u padu] Sveukupno, situacija ide nizbrdo... ali... nakon tog lošeg perioda, situacija se drastično menja [Venera ulazi u znak svoog sedišta ~ Vagu] i sve će na lep način doći na svoje mesto. Ne treba ići mnogo daleko [ne treba ispitivati baš SVE znakove Zodijaka... budite umereni...]

... najbitnije je POTVRDAN odgovor ... a vreme ... paaa ... niko nije savršen :o

Shmishonja
13-01-2008, 21:06
Gde je zatureni / izgubljeni predmet ?

Gledamo dispozitor i u kom je polju pa će nam on dati orijentacionu sliku gde se on nalazi u kući gde stanujemo [ako sumnjamo da je predmet još uvek u stanu]


ulazna vrata, ulaz u hodnik, klijentova glavna soba u kući gde najviše provodi vremena.
kuhinja, ostava, špajz, orman za jakne, kapute, mantile, soba pored ulaza u kuću [svaka soba se može posmatrati kroz sledeće polje u horarcu] u automobilu.

stepenice, hodnik, mesto gde stoji telefon u kući, mesto gde stoji bilo koji tehnički uredjaj za komunikaciju [tv, kompjuter...] biblioteka, poštansko sanduče.

neformalna soba u kući, podrum ["dno" horoskopa] kolevka

dečija soba, soba za zabavu, igru.
prostorije gde se ostavljaju sredstva za čišćenje i higijenu.
kod partnera.
wc i kupatilo.
soba ua intelektualno i duhovno učenje, deo sobe gde stoji kandilo/ikona.
na poslu, soba gde se primaju gosti u kući, tavan ["vrh" horoskopa]
kod prijatelja, soba gde odsedaju gosti/prijatelji kada prenoće kod vas.
ostava za stare stvari, garaža, štala.

Tanya
23-01-2008, 23:17
IX polje : obrazovanje , duhovni nivo osbe , religioznost , (ne)moralnost , inostranstvo


U kom smislu tacno? U smislu prevara, dvostrukih veza...?
Ili u smislu izdaje, "noz u ledja", dvolicnost, manipulacije...?
Glupo pitanje, ali - kako da prepoznam da li je u pitanju fakultet ili nemoralnost? Moze neki primer, objasnjenje...? :buketzadame:

Shmishonja
24-01-2008, 12:07
U kom smislu tacno?...

Pa IX polje ti je moralnost, ono što osoba ako gldaš natal misli da je ispravno i moralno da radi, pa samim tim tu dolazi i kontra caka ~ nemoralnost. Naglašena IX kuća sa beneficima, naglašena kuća sa maleficima, klasika, a nema tu prepoznavanja ~ to je tu SVE i fax i putovanja i moral ~ pa sve zavisno od koncepta analize, to tumačiš :)

Tanya
12-02-2008, 19:19
Skroz sam se spetljala, ne znam vise ni ono sto sam znala...
Podsetite me pliz - ako nema spajanja izmedju vladara asc-a i desc-a, a postoji aplikacija (samo) izmedju meseca i vladara desc-a, jel imamo pozitivan odgovor?

Shmishonja
12-02-2008, 21:51
Skroz sam se spetljala, ne znam vise ni ono sto sam znala...
Podsetite me pliz - ako nema spajanja izmedju vladara asc-a i desc-a, a postoji aplikacija (samo) izmedju meseca i vladara desc-a, jel imamo pozitivan odgovor?

Vladar Asc' je racio, ono što ti logički "osećaš" prema postavljenom pitanju.

Mesec je :heart: tj. ono što ti je u duši, tvoj emotivni stav prema pitanju.

I jedan i drugi su TI, pa je sve jedno da li vladar Asc' ili Mesec imaju aplikaciju sa vladarom Desc' ~ bitno je da ima aplikacije [ i naravno bilo kakve recepcije po dostojanstvima ]

Fensi88
27-02-2008, 13:58
http://ourworld.compuserve.com/homepages/mcmcann/Default.htm

http://www.astrologyweekly.com/weekly-horary/index.php

http://www.renaissanceastrology.com/horary.html

http://hometown.aol.com/tonylouis/home/hless.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Horary_astrology

Evo jos dva linka :

horarna sportska astrologija

http://www.geocities.com/astrosport88/

i jedan na srpskom o izgubljenim predmetima:

http://www.geocities.com/horastro88

Skorpija
17-03-2008, 16:58
Shmiso,koliko sam shvatila ne gledamo uvek asc i prvo polje,ukoliko postavimo pitanje vezano za sebe,da li onda gledamo I polje? Naravno i vladara.

Merkur
18-03-2008, 01:30
...ne gledamo uvek asc i prvo polje,ukoliko postavimo pitanje vezano za sebe...
Pitac je uvek predstavljen ASC i gledamo gde je otisao vladar ASC. Zatim pitaca predstavlja i Mesec.

Shmishonja
18-03-2008, 10:36
Asc' i njegov vladar + Mesec su UVEK signifikatori osobe koja postavlja horarno pitanjce, a sve ostale kuće predstavljaju signifikatore za "tematiku" pitanja ~ II : novac, III : rodjaci, komšije, IV : otac, kuća, V : deca, VI : zdravlje, javni neprijatelji, VII : partner, sudjenja, VIII : tudj novac, IX : više znanje, fakultet, snovi, X : posao, majka, XI : prijatelji, XII : tajni neprijatelji... itd... :coffee:

Skorpija
18-03-2008, 20:49
Hvala drage moje,shvatila sam:) Znaci i onda da se IX kuca odnosi i na putovanje?

Merkur
19-03-2008, 01:10
Da, 3 kuca/ kraca putovanja, 9 kuca/ duza putovanja.

Shmishonja
19-03-2008, 10:44
Hvala drage moje,shvatila sam:) Znaci i onda da se IX kuca odnosi i na putovanje?
Da, 3 kuca/ kraca putovanja, 9 kuca/ duza putovanja.

Evo i linka šta je sve IXpolje :

http://astro.axisdraw.com/forum/58898-post10.html