View Single Post

Hajleg i Anareta...Odredjivanje duzine zivota?
Old 25-10-2008, 19:25  
hajleg
Početnik
 
hajleg's Avatar
 
hajleg je offline
Registrovan: Oct 2008
Poruke: 3
hajleg je na dobrom putu
Rep Power: 0
Lightbulb Hajleg i Anareta...Odredjivanje duzine zivota?

ODREDJIVANJE TACKE SMRTI
Pojmovi iz naslova ovog topika sluze za odredjivanje duzine zivota na osnovu natalne karte. Hajleg je kljucni princip zivota jednog horoskopa, simbol "zivotne sile".
Da bi jedna planeta bila hajleg
neophodno je da se nalazi na "hajleg" poziciji,
a to znaci da je iznad horizonta i to u dobrim kucama (I, X, VII, XI i IX).
Kod dnevnih rodjenja prvi "kandidat" za ovu ulogu je SO.
Ukoliko se ono ne nalazi u nekoj od navedenih kuca, okrecemo se drugom svetlu, MO,
a ako ni on nije na hajleg mestu, trazimo "almuten" sunca.

Almuten (na arapskom "najsnazniji") je planeta koja ima najvise osnovnog dostojanstva na odredjenom stepenu. On se odredjuje kumulativnim zbrajanjem zodijackih dostojanstava i to tako sto domicil nosi 5, egzaltacija 4, triplicite 3, termin 2 i lice 1 poen.

Recimo SO se nalazi na 18 bika, rodjenje je nocno i trazimo njegov almuten. Gledamo tabelu zodijackih dostojanstava i vidimo da VE nosi 5 poena na osnovu domicila, ali MO je ovde daleko snazniji jer ima egzaltaciju, triplicitet i lice. To ukupno iznosi 8 poena (4 egz.+ 3 tripl.+ 1 lice).

Ukoliko se ni almuten sunca ne nalazi na odgovarajucoj poziciji, trazi se,dalje, almuten poslednjeg mladog meseca pre rodjenja. Ukoliko ni on ne moze da bude hajleg, onda se okrecemo almutenu ascendenta. U nekim slucajevima kada se sve planete nalaze ispod horizonta ni almuten ascendenta nece zadovoljiti "uslove" i u takvim slucajevima sam ascendent uzimamo za hajlega.

U nocnim rodjenjima hajleg se najpre trazi u mesecu. Ako on ne moze da bude hajleg, posmatramo stanje njegovog almutena. Sledeca opcija je almuten poslednjeg punog meseca pre rodjenja, zatim vladar tacke fortune i na kraju ascendent kao poslednja opcija.


Anareta je glavni "neprijatelj" hajlegu, to je "princip smrti" jedne karte. Prvi kandidat za anaretu je planeta u osmoj kuci. Ako se u njoj nalazi vise planeta, prednost ima ona koja je bliza vrhu ove kuce. Ako u osmoj nema planeta anareta ce biti MA ili SA ukoliko se "nalaze na putu" hajlegu, ako se hajleg nekom vrstom progresija priblizava zodijacki lose postavljenim maleficima. Poslednja opcija je vladar osme kuce.

Po teoriji smrt se desava kada hajleg naleti na anaretu bilo sekundarnom progresijom, bilo direkcijom ekvatorijalnog luka. U praksi to uvek nije tako. Rane smrti se desavaju i bez ovog kontakta. Ono sto, zasigurno, jeste istina da se nasilne, neobicne i rane smrti desavaju ljudima cije karte nose takav potencijal, koje imaju neko neobicno svedocanstvo smrti, poput afliktovanog VIII polja, vladara VIII u prvoj, tesko afliktovanu tacku smrt postavljenu na nekoj nekretnici ili u I polju i sl.

Formula za izracunavanje tacke smrti je ASC+vrh VIII-MO.
Uvek se u obzir uzimaju kako pozicija same tacke tako i pozicija njenog vladara (vladara znaka u kojem se nalazi). Ako se destruktivni potencijal nasluti iz karte, moci cemo (ali ne uvek) priblizno da odredimo duzinu zivota i bez posmatranja "hajleg-anareta" kontakta i to na osnovu tzv. "alkohodena".

Alkohoden je "odreditelj godina" i on je uvek almuten hajlega, dakle planeta koja ima najvise zodijackog dostojanstva na stepenu hajlega. Cesto se desava da dve planete imaju jednak zodijacki potencijal. U ovakvim situacijama prednost ima planeta koja je bolje mundano pozicionirana.


Svaka planeta ima tri seta godina. U teoriji ako je alkohoden snazan gledaju se najvece godine, ako je osrednje pozicioniran srednje, a ako je slab, najmanje godine. Godine planeta su sledece:
SA (57, 44, 30)
JU (80, 45,12)
MA (66, 40, 15)
SO (100, 70, 20)
VE (82, 45, 8)
ME (76, 48, 20)
MO (105, 65, 25)
Ovo su samo priblizni, nikako egzaktni pokazatelji duzine zivota. Alkohoden se dalje kvalifikuje i prema snazi slucajnog dostojanstva i prema kvalitetu aspekata koje pravi. Ako je u kontaktu sa benefikom i ako se nalazi na uglu dodaje se 5-10 godina. Isto tako, ako je u losem aspektu sa MA ili SA ili cak i u dobrom aspektu sa lose pozicionoranim maleficima, oduzimamo 5-10 godina.


Primeri:

Aleksandar I Karadjordjevic. Hajleg njegove natalne karte je SO u srelcu u XI polju. Anareta ja MA u I. Ubijen je 1934. godine kada je hajleg (SO) sekundarnom progresijom dosao na anaretu (MA) u prvom polju.

Horoskop princeze Dajane pokazuje predispozicije za nasilnu smrt i kratak zivot. Ti pokazatelji su: tacka smrti i njen vladar na Algolu. SO hajleg i vladar VIII istovremeno u antiscijumskoj konjunkciji sa zapadnim horizontom sto nikada nije dobar znaka jer prikazuje "simbol zivota" koji zalazi i pada ispod horizonta i, poslednji, najsnazniji, indikator nesretnog zavrsetka je MA u VIII. Njena smrt se desila i pre kontakta hajlega i anarete (SO i MA). Njen alkohoden JU je retrogradan i peregriniran, dakle pretezno los i pokazuje da nece ziveti duze od 40 godina jer ne prima dobar aspekt od benefika, a retrogradnost mu uzima nesto od srednjih JU godina (45). Poginula je sa nepunih 36.Hajleg ne moze da bude bas svaka planeta bez obzira sto se nalazi u povoljnim kucama. Da ponovim, u nocnom rodjenju najpre gledamo mesec. Ako on ne moze da bude hajleg gledamo njegov almuten. Sledeca mogucnost je almuten poslednjeg sizigijuma (mlad ili pun mesec pre rodjenja), pa onda vladar fortune i na kraju ostaje, ako ne moze nista drugo, sam ascendent. Sto se fortune tice nikada ne treba obrtati njenu formulu u nocnim rodjenjima jer se tako dobija formula za izracunavanje jedne druge tacke, tacke duha koja se zasniva na suncu. Dakle formula za fortunu, koja je tacka zasnovana na mesecu i simbolizuje dusu, je ista i u nocnim i u dnevnim horoskopima i glasi asc+MO-SO.

Sto se tacke smrti tice postoje zapravo dve formule i obe treba gledati. Formule su: asc+vrh VIII- MO i vrh VIII+ SA-MO. Nema obrtanja formule kada su nocna rodjenja u pitanju.

Afeta je samo jos jedna rec za hajleg koji predstavlja pozitivnog prorogatora ili "nosioca zivota".
Submit to Digg   Reply With Quote
Naši sponzori
Advertisement